Dodaj do ulubionych

Kradzieże samochodów

26.07.05, 17:55
Usłyszałem dzisiaj bardzo niepokojącą wiadomośc, ponoć w nocy skradziono
samochód na naszym parkingu (na Księżycowej). Co więcej podobno to już czwarty
samochód który zniknął.
Czy któryś z promykowiczów słyszał coś o tym?
Jak tak to zaczyna robić się nieciekawie.

pozdr.

Przemo
Obserwuj wątek
    • iwonaw Re: Kradzieże samochodów 26.07.05, 18:53
      nic nie słyszeliśmy my mieszkamy na gwiaździstej
      W przypadku zasłyszenia więcej informacji
      Proszę o podanie ifo
      pzdr
      iv
    • kontis Re: Kradzieże samochodów 27.07.05, 15:01
      A może coś więcej??
      Czy to jest prawda?
      ???
      • konsul10 Re: Kradzieże samochodów 02.08.05, 09:50
        Ochrona na kradzieże samochodów raczej nam wiele nie pomoże. Wydamy pieniążki a
        podejrzewan że efektów nie będzie. Ochrona jest dobra na wałęsające się dzieci
        i gości szperających po śmietnikach. Ale przed prawdziwymi złodziejami jeden
        Pan nic nie pomoże.Rozumiem że wiele osób chciałoby sięć bezpieczniej ale w
        przypadku naszego osiedla dostępnego z zewnątrz z trzech stron i w sumie tak
        dużego (około 200 rodzin) naprawdę nie będzie to można zrobi poprzez
        zatrudnienie jednego ochroniarza.
    • iwonaw Re: Kradzieże samochodów 27.07.05, 18:59
      witam
      pytałam sąsiadów rzeczywiście potwierdzają ale kradzieź sprzed ok miesiąca
      renaut clio:(
      • przemo_rz Re: Kradzieże samochodów 27.07.05, 20:10
        Kradzież o której ja pisałem to kradzież samochodu osobie mieszkającej w klatce
        nr 18 na ul. Księżycowej. Więcej nic nie wiem oprócz tego że to infomacja pewna.

Przemo
        • mikolaj.sz Re: Kradzieże samochodów 08.08.05, 12:04
          Moge to potwierdzi, bo to sasiad z mojej klatki, a samochod ktory zostal
          ukradziony to fioletowy peugeot 307.
    • waldimen1 Re: Kradzieże samochodów 27.07.05, 23:07
      Jeżeli to prawda to myślę że warto zastanowić się nad ochroną osiedla. Ale
      pewnie trzeba będzie poczekać aż Agrobex skończy budowę.
      • adam.mielcarek Re: Kradzieże samochodów 28.07.05, 09:37
        Jeżeli będzie konieczność wybrania firmy ochroniarskiej to niech to będzie
        firma niezwiązana z Agrobexem. Co za dużo to ...

AM
        • tomekdp Re: Kradzieże samochodów 01.08.05, 12:35
          Hehe - komuś tu było za dużo - 15 zł/miesiąc za ochronę ;-/

Ale poważnie - jak zrobić, żeby to była prawdziwa ochrona, a nie cieć siedzący
          przed telewizorem w budce i wychodzący na obchód co godzina albo dwie? Jakie
          istnieją standardy (i stawki)w tej materii??
          • gosch Re: Kradzieże samochodów 01.08.05, 14:04
            dzwoniłam do solid security. Pan powiedział że jest możliwość postawić tam pana
            powiedzmy w godz od 18.00 do 8. rano. Kosztuje to ok 8 zł za godzine. Problem
            jedynie w tym że musimy mu zapewnić dostęp do toalety oraz jakąś budkę z
            ogrzewaniem.
            • nurich Re: Kradzieże samochodów 01.08.05, 19:20
              Z własnych doswiadczeń z wyżej wymienioną firmą - odradzam!!!!
              Może inna ochrona, ale nie solid! Nie chcę firmy ani ludzi oczerniać, więc nie
              napisze o co chodzi, ale szczerze odradzam.
            • tomekdp Re: Kradzieże samochodów 01.08.05, 21:34
              > Pan powiedział że jest możliwość postawić tam pana
              > powiedzmy w godz od 18.00 do 8. rano. Kosztuje to ok 8 zł za godzine. Problem
              > jedynie w tym że musimy mu zapewnić dostęp do toalety oraz jakąś budkę z
              > ogrzewaniem.

No to jest tylko częściowa odpowiedź na pytanie bo:
              - między 8 a 18 też kradną i też się włamują (zwłaszcza to drugie, jak wielu z
              nas nie ma w domu)
              - dostęp do toalety i budkę z ogrzewaniem - toaleta to jedno, ale budka z
              ogrzewaniem??? No własnie - czy on tu przychodzi się grzać w swojej budce czy
              pracować? On ma łazić cały czas po osiedlu i pilnować. Potencjalni złodzieje
              mają widzieć, że ktoś tu cały czas łazi i węszy. A między 18 a 8 to ja też w
              swojej budce (z dostępem do toalety) siedzę...
              - Gdzie ma być ta budka (co on z niej będzie widzieć?) i jak ma wyglądać system
              alarmowania naszego dzielnego strażnika?

A teraz koszty - 8 zł na godzinę... Zakładając że ochrona będzie jednak
              całodobowa (faceci mogą się zmieniać) - dniówka to 8 x 24 czyli 192 zł x 30 dni
              = 5760 zł. I to jest niestety sporo - nawet jak się uda stargować
              jakiś "abonament" powiedzmy do 5500, to:
              - przy ok. 200 rodzinach wypada i tak po 27,5 zł na każdą (a może jest więcej -
              nie wiem)
              - co zrobić z tymi, którzy nie będą chcieli??? Obciążyć ich odgórnie? No bo
              jak "nie chronić" ich mieszkań? To jest jakiś problem...

Sądzę, że powinno w tej sprawie zebrać się zgromadzenie reprezentantów
              poszczególnych wspólnot i podjąć jakąś decyzję - ale obawiam się, że będzie
              tyle koncepcji chronienia osiedla, ile osób na zebraniu. Bo jeden będzie chciał
              całą dobę, drugi od 18 do 8, trzeci w ogóle, bo czuje się bezpiecznie (a poza
              tym już płaci podatki), a czwarty nie zdąży zebrać opinii od "swoich"
              mieszkańców...

Cienko to widzę niestety - czy ktoś widzi jakieś inne rozwiązania?

Pozdr.
              • gosch Re: Kradzieże samochodów 02.08.05, 13:29
                To była tylko propozycja. Miałam czas aby zadzwonić tylko do tej jedej firmy.
                Faktycznie nie będzie lekko podjąć decyzji która zadowoliłaby wszystkich.
                Myślałam jeszcze aby zerknąć na firme prowadzącą parking strzeżony na os.
                działyńskiego. Widziałam tam tez ochroniarzy jeżdżących po tym osiedlu od czasu
                do czasu( ale tylko od czasu do czasu)
                Zamontowanie kamer też niewiele daje Hmmm. Faktycznie trzeba się spotkać. Może
                ktoś będzie miał ciekawy pomysł
                • promykowicz Re: Kradzieże samochodów 03.08.05, 18:45
                  Cos trzeba napewno w tej kwestii zrobic.

Przypomniala mi sie taka sytuacja o ktorej kiedys gdzies przeczytalem:
                  firmy ochroniarskie same przyczyniaja sie do znikniec aut - no a mieszkancy
                  odczuwaja potrzebe zatrudnienia agencji ochrony:)

To tylko taka dygresja, wcale taka sytuacja nie musi miec miejsca u Nas.

Pozdrawiam serecznie.

Promykowicz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka