jac3k 10.08.05, 09:55 No właśnie ,temat powrócił. Mamy dopiero sierpień,a u nas w łazience wieje jak na podhalu. Nie moge sie doczekac pierwszego spotkania wspólnoty, mam nadzieje że wtedy uda się coś załatwić. Pozdrawiam Jac3k Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nurich Re: Dmucha z wentylacji 10.08.05, 11:19 a może ktoś wie kiedy jest spotkanie bloku z Gwiaździstej? Chyba juz powinno być? Wiecie coś? Odpowiedz Link Zgłoś
adam.mielcarek Re: Dmucha z wentylacji 16.08.05, 15:17 Jakiś miesiąc temu chodzili kominiarze i sprawdzali stan wentylacji. U nas (Ksiezycowa 17) zdziwił sie ze przy takim stanie oddano blok do użytku. Pod koniec wakacji ma złożyć raport ze stanu wentylacji, ale nie wiem gdzie ten raport ma wylądowac, pewnie u naszego zarządcy - agorbeksu. Wie ktoś może kto odebrał budynek do użytku, ale budynek, a nie mieszkania. Czy to czasem również nie był Agrobex (wykonawca budynku) Tak jak sasiedzi zauważyli: - wieje ze ho ho ho - przy deszczu i wietrznej pogodzie wlatuje woda do szybów - nie wyciąga powietrza, tylko wdmuchuje AM Odpowiedz Link Zgłoś
johnny_z Re: Dmucha z wentylacji 08.01.06, 12:17 już myślałem, że tylko u mnie tak wieje i nie miałem nawet czasu tego zgłaszać, problem jednak w tym, że przez to wianie mam zimno! ciekawe jest to, że nie wieje zawsze, jednak kiedy się już tak dzieje np. w kuchni jest na prawdę zimno - nie oplaca włączać się kaloryfera :) myślałem już przez chwile, że może ktoś z sąsiadów wadliwym podłączeniem urządzeń wentylacyjnych zakłuca ciąg (podobno nie wolno podpinać pochłaniaczy do wentylacji) w każdym razie coś jest nie tak, czy macie jakieś info co dzieje się z tym problemem czy trzeba atakować agrobex? Odpowiedz Link Zgłoś
yonyo Re: Dmucha z wentylacji 09.01.06, 07:57 U mnie też czasami dmucha (tylko w kuchni) i zauważyłem, że pomaga rozszczelnienie okien lub powiększenie szczelin w nawiewnikach. Ale swoją drogą dziwne dlaczego zasysa tylko w kuchni, a pozostałe ciągi działają dobrze... Teoria o podłączeniu przez sąsiada okapu z wentyacją wymuszoną raczej odpada, bo każdy w pionie (wg planów) ma swoją 'rurę'. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.11 Re: Dmucha z wentylacji 09.01.06, 08:05 A jak się powiększa i zmniejsza szczeliny w nawiewnikach? Odpowiedz Link Zgłoś
yonyo Re: Dmucha z wentylacji 10.01.06, 08:01 Z lewej strony nawiewnika znajduje się otwór, w który należy wsunąć mały śrubokręt krzyżakowy i wcelować w śrubkę (co nie jest łatwe), którą można regulować odchylenie klapki zamykającej dopływ powietrza. Dla ułatwienia można zdjąć mechanizm z okna - wystarczy "wyłamać" go w dół (ale robisz to na własną odpowiedzialność :), bo trzyma się na plastikowych zatrzaskach. To że zamkniesz nawiewnik nie znaczy, że za jakiś czas nie okaże się, że znowu jest otwarty - one się same regulują w zależności od wilgotności w pomieszczeniu. Tak więc do regulacji będziesz podchodził pewnie kilkakrotnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
johnny_z Re: Dmucha z wentylacji 10.01.06, 15:30 nad tymi nawiewnikami zbiera mi sie brud :) tzn spaliny jakies i inne zanieczyszczenia ktore mocno widac na bialej scianie, swoja droga, mozecie cos powiedziec na temat tego w jaki sposob odbywala sie regulacja stolarki okiennej wynikajaca z monoplistycznie skonstruowanej umowy o uzytkowaniu lokalu? nie bylo mnie i jeszcze tego nie zrobilem, zastanawiam sie czy jest sens to ciagnac? Odpowiedz Link Zgłoś
agulapn Re: Dmucha z wentylacji 11.01.06, 10:46 Witam, to proste, dzwonisz do firmy odpowiedzialnej za okna, oni przyjeżdżają, regulują i wystawiają rachuneczek na 35,00 zł, który Ty musisz zapłacić. Miłe prawda?:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nurich Re: Dmucha z wentylacji 11.01.06, 10:57 Czy ktos już do nich dzwonił, bo mnie olali? Zadzwoniłam w zeszłym tygodniu do tej firmy, numer podany w gwarancji mieszkania. Odbiera gośc, nawet sie nie przedstawił, ani nazwiska ani nazwy firmy. Dość niepewnie mówię o co chodzi, bo nie wiedziałm nawet czy sie dobrze dodzwoniłam. "To o jakąś tam regulacje Pani chodzi? Eeeeee, to prosze zostawic numer telefonu, ktoś oddzwoni." Koniec rozmowy, do dziś nikt nie oddzwonił. Nie che mi się drugi raz tego typa słyszeć, bo miał mnie w dupie, a ja mam nerwy słabe :) Odpowiedz Link Zgłoś
agulapn Re: Dmucha z wentylacji 20.01.06, 23:13 Mnie powiedzieli, że mam tą sprawę załatwiać przez Agrobex, tzn. wysłac do nich pismo i zgłosić o co chodzi, a Agrobex bedzie to dalej pilotował. No i tak zrobiłam. Ale trochę to trwało zanim ktoś przyjechał i chyba z 2 razy musiałam tam zadzwonić i się przypomnieć. Oni czekają chyba aż im się zbierze więcej zleceń i dopiero wtedy przyjeżdżają. Jak byli u nas to facet mówił, że to jakas większa akcja bo ma sporo zgłoszeń z całego osiedla. Pozdrawiam i życzę dużo wytrwałości:) Odpowiedz Link Zgłoś
maciej302 Re: Dmucha z wentylacji 21.01.06, 16:43 Jeśli chodzi o regulację nawiewników to jest bardzo prosta metoda ich zamykania i otwierania. Wystarczy, że znajdującą się po lewej stronie czarną dźwigienkę przesuniesz do góry( w stronę ramy okna) i nawiwnik jest zamkniety. W ten sposób można go oczywiście ponownie otworzyć przesuwając dźwigienkę w pozycję początkową. Tą metodą można sobie dowolnie dozować świeże ( zimne..;) powietrze. Nie trzeba nic kręcić srubokrętem. Sprawdzone zwłaszcza w te zimne dni....;)) Pozdrowionka. Odpowiedz Link Zgłoś
yonyo Re: Dmucha z wentylacji 24.01.06, 09:55 Pod warunkiem, że takowa dźwigienka znajduje się na wyposażeniu nawiewnika. Podejrzewam, że mówimy o różnych modelach. Mnie uszczęśliwili takim bez dźwigienki. Odpowiedz Link Zgłoś