Gość: liniowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 23:08 Nie Postaremczauk tylko Postaremczak; i nie prezes tylko przedstawiciel Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: liniowiec Re: Przeciąganie linii w Kamionkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 23:13 Czy przypadkiem pracownicy politechnik (tzw. specjaliści) w Polsce nie są uzależnieni w pewnym stopniu m. in. od PSE? Raczej (na pewno!) TAK! Badania brytyjskich naukowców na pewno nie są kupione i robione na zamówienie, bo co ich obchodzi jakieś tam polskie PSE. A polskie politechniki: to jest w dużej mierze ich być albo nie być (oczywiście to tylko przenośnia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Kuklińsk Informacja o szkodl. prom. EMF-zachodni eksperci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 00:06 Proszę przeczytać informacje opracowane niezależnie od PSE www.mcw.edu/gcrc/cop/powerlines-cancer-FAQ/toc.html www.powerlinefacts.com/EMF.htm Więcej informacji o proteście na portalu www.kamionki.snap.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Przeciąganie linii w Kamionkach - Liberum Veto IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.10.05, 06:17 www.nowaliniapoznan.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
refleksyjny Re: Przeciąganie linii w Kamionkach 13.10.05, 06:48 Gdy nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o ... Odpowiedz Link Zgłoś
robert.krzak Re: Przeciąganie linii w Kamionkach 13.10.05, 08:46 Po pierwsze - dlaczego nie wspomina się o mieszkańcach, którzy wybudowali swoje domy w odległości nawet 600-700 m od istniejącej linii (południowa część Os. Długiego i Przy Lesie). Ich domy stoją przy lesie, w którym teraz planuje się wybudować linię w odległości 300 m od ich domów, a więc o wiele wiele bliżej niż mają ją teraz, i to na dodatek z tej strony, z której się nigdy nie spodziewali. Po drugie - Burmistrz Urbanek nie wspomina o mieszkańcach wnioskujących przesunięcie linii o minimum 1000 m od zabudowań. Nie mogą oni zaakceptować sytuacji, że linia będzie od nich w odległości bliższej lub takiej samej jak jest teraz, ale od strony, od której spodziewali się ciszy, spokoju i pięknego lasu. Po trzecie wreszcie - dla podkreślenia – bo to na pewno nie dociera do osób, które nie znają problemu od podstaw. Obecna propozycja oznacza, że aby oddalić linię od jednych mieszkańców, przybliża się ją innym i to właśnie tym, którzy wybudowali swe domy najdalej od istniejącej linii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaromir Re: Przeciąganie linii w Kamionkach IP: *.net / *.pub.sarocom.net 13.10.05, 14:34 Mówi się, że PSE wypłaciło już jakieś gratyfikacje za uciążliwości spowodowane przebiegiem linii w pierwotnej wersji. Jeśli tak, to komu i ile? Ponoć na protestującym osiedlu działki były znacząco tańsze, właśnie z powodu projektowanej wówczas linii. Trudno dziwić się oburzeniu mieszkańców, którzy zgodnie z planami wybudowali domy w tzw. bezpiecznej odległości od linii, a teraz linia, na skutek protestów innych, podchodzi do nich. Niech więc PSE odpowie: płaciło czy nie. Jeśli tak, to komu i ile. Będzie jasność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. z Kamionek Medal ma dwie strony IP: *.impaq.com.pl 13.10.05, 08:46 Tak. Linie energetyczne są brzydkie i szkodliwe (choć tu opinie bywają skrajne co do stopnia tej szkodliwości). Dlatego działki w ich okolicach są TAŃSZE. I nikt nikogo nie zmusza do ich kupowania. kilka lat temu oglądałem działki właśnie tam - wręcz tą pod linią na os. Długim bo była duża - i odpuściłem, kupiłem w innym miejscu Kamionek... Dlaczego tym, którzy teraz tak walczą o przesunięcie linii (a jest o co, nie da sie zaprzeczyć...) wtedy nie przeszkadzała szkodliwość linii ani ich brzydota ?? To nie jest tak że kupili piękne działki pod lasem i nagle ktoś im tam postawił takie szkaradztwo - ono JUŻ TAM BYŁO - trochę mniejsze, trochę mniej szkodliwe (czy na pewno?) i nie mrugało czerwonymi lampami (brrrr..) - ale BYŁO. Zaraz mnie pewnie zakrzyczą... pozdr. M. P.S. Nie mam NIC wspólnego z PSE Odpowiedz Link Zgłoś
robert.krzak Re: Medal ma dwie strony 13.10.05, 08:58 Ja właśnie należę do tej grupy osób, która kupiła najdroższe działki - bo właśnie najdalej od linii i przy samym lesie. Teraz chce mi się tą okropną linię przysunąć pod okna, jedni na odl. 300 m, inni 600 m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Kuklińsk Nie wierzę, że jesteś z Kamionek IP: 195.117.149.* 13.10.05, 09:06 Gdybyś był z Kamionek nie pisałabyś takich bzdur. 70m linia w zaprojektowanym miejscu widoczna byłaby w całych Kamionkach, również tam gdzie ty mieszkasz gdziekolwiek to jest. Kupowałem działkę po najwyższej cenie pod lasem, prawie 500 metrów od starej linii w czasach gdy mądrale mówili o szkodliwości linii do 30 m. Nie publikowane były wyniki zachodnich badań. Obejrzyj też sobie starą i nową linię zanim cokolwiek jeszcze napiszesz i będziesz je proównywał. I podpisz się, nie wstydz się swoich poglądów. Tu nie ma 2 stron medalu. Tu są dwie propozycje dla Kamionek, jedna dobra i druga zła. Jedna rujnuje całą miejscowość, druga (LASEM 1000) daje szanse przetrwania. Jeśli jesteś z Kamionek powinieneś się opowiedzieć. Krzysztof Kukliński Os. Długie www.kamionki.snap.pl Pozdrawiam Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. z Kamionek Re: Nie wierzę, że jesteś z Kamionek IP: *.impaq.com.pl 13.10.05, 10:38 A jednak jestem - od pięciu lat. I chyba źle się zrozumieliśmy. Nie jestem zwolennikiem tej linii - wskazuję tylko co mi się nie podoba w całej sprawie. Starą linię oglądałem setki razy (z bliska też). Wiem jak ma wyglądać linia (na żywo, z bliska też) - będzie brzydka, owszem - choć głównie ze względu na te paskudne lampy i wysokość. I będę ją widział z okna, nad czym ubolewam. Czytałem tez opracowania n/t szkodliwości - powiedzmy że moje zdanie (a jestem "techniczny" więc rozumiem co tam piszą) leży gdzies pośrodku. Nie chcę wszczynać dyskusji na temat "ile metrów od linii jest bezpiecznie a ile już nie" bo kwestia nie jest jednoznaczna. Jednak uczciwszy w całej dyskusji jest dla mnie argument dotyczący fatalnej estetyki niż szkodliwości (szczególnie jeśli mówimy o odległościach takich jak Twoja). Staram sie na to spojrzeć obiektywnie - moze gdybym mieszkał pod linią to bym nie potrafił - ale świadomie postawiłem dom gdzieś indziej mimo że mam zdanie jak pisałem wyżej. I Ty też postawiłeś dalej. Inni nie - i to był ich wybór. Nie wierzę żeby różnica w oddziaływaniu linii 400KV była radykalnie większa niż (niższej) linii 220KV. Skoro więc kiedyś zdecydowali się tam mieszkać i - co jest często podnoszonym i "ważkim" argumentem - narazić swoje dzieci na niebezpieczeństwo - to ta decyzja pozostaje w mocy i dziś. Nie wiem kiedy kupowałeś działkę ale nie mogło być to wcześniej niż 6-7 lat temu. I można było znaleźć rózne opracowania na ten temat już wtedy - tylko nikt ich pod nos nie podtykał. I nieco irytuje mnie sytuacja że można się na coś świadomie (lub nieświadomie-przez zaniedbanie) zdecydować a potem mieć o to pretensje do innych... To mi się nie podoba. A nie wasza propozycja jako taka. I owszem, jestem przeciw tej linii - bo widzę tu "szkodę estetyczną" dla Kamionek - choć zawsze (jak widać z dyskusji) w kogoś to rozwiązanie uderzy... Pokazuję tylko jak to wygląda "z bliska ale z boku". Pozdr. M. Odpowiedz Link Zgłoś
refleksyjny Re: Nie wierzę, że jesteś z Kamionek 13.10.05, 19:52 Gość portalu: Krzysztof Kuklińsk m.in. napisał(a): Tu nie ma 2 stron medalu. Tu są dwie propozycje dla Kamionek, jedna dobra i druga zła. Jaaaasne. Gdy nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o ... Odpowiedz Link Zgłoś
refleksyjny Re: Nie wierzę, że jesteś z Kamionek 13.10.05, 19:52 Gość portalu: Krzysztof Kuklińsk m.in. napisał(a): Tu nie ma 2 stron medalu. Tu są dwie propozycje dla Kamionek, jedna dobra i druga zła. Jaaaasne. Gdy nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szymon Re: Nie wierzę, że jesteś z Kamionek IP: *.tele2.pl 14.10.05, 15:07 "Szansę przetrwania"? A tak jej nie ma, co? Jeśli nic się nie zmieni to wszyscy mieszkańcy Kamionek wyginą? Bo tak wynika z Twojego tekstu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozhoga Re: Przeciąganie linii w Kamionkach IP: *.marol.local / *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 14:35 Rzeczone Stowarzyszenie niestety zachowuje się jak szantażyści. Za pomocą nieprawdziwych argumentów zdrowotnych, przy pogardzie dla wskazanych z imienia i nazwiska ekspertów, posługując się opiniami bliżej nieznanych ekspertów, wymusza zmianę niekorzystnej dla SIEBIE decyzji na decyzję niekorzystną dla WIELU innych osób: części mieszkańców tego samego osiedla, mieszkańców części Daszewic i mieszkańców innych osiedli Kamionek (tak - PSE miała dać kasę np. na porządne oświetlenie tych osiedli, ale oczywiście nie daje, a zima się zbliża). Stowarzyszenie nie ma odwagi przyznać, że powodem protestu są argumenty estetyczno - ekonomiczne oraz tego, że przecież jak kupowali działki, to LINIA TAM JUŻ BYŁA. Słupy zmodernizowanej linii muszą i mają być wyższe właśnie dlatego, żeby natężenie pola EM nie wzrosło. Pzdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liniowiec Re: Przeciąganie linii w Kamionkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 17:22 "Autorytetów" które żyją na garnuszku PSE. Nie dziwota więć, że wszyscy z nich mówią to samo. Brytyjczycy nie są NA PEWNO zależni od PSE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozhoga Re: Przeciąganie linii w Kamionkach IP: *.marol.local / *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 11:11 Jezzu, jeszcze jeden palant... Odpowiedz Link Zgłoś
refleksyjny Re: Przeciąganie linii w Kamionkach 13.10.05, 19:49 Gość portalu: Pozhoga napisał(a): Rzeczone Stowarzyszenie niestety zachowuje się jak szantażyści. wymusza zmianę niekorzystnej dla SIEBIE decyzji na decyzję niekorzystną dla WIELU innych osób Gdy nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Przeciąganie linii w Kamionkach IP: *.tele2.pl 14.10.05, 15:05 Rewelacja! Od kilku dni zaczytuję się w wieści na www.kamionki.snap.pl i już mam dość. Dziekuję za ten komentarz, bo już myslałam że wszystkich ogarnęło to co ten facet tam wypisuje. Ani słowa o tym, że nie wszędzie będzie oddziaływać itp. Tylko rozsiewanie grozy, strachu i paniki. Wielu ludzi teraz myśli, że mieszkanie w Kamionkach oznacza choroby itp. Jeszcze raz dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozhoga Re: Przeciąganie linii w Kamionkach IP: *.marol.local / *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.05, 13:09 Coś w tym jest: znajomi sprzedają dom w tej okolicy. Byli chętni na kupno (z Krakowa) - poczytali o Kamionkach w internecie i wyszło im, że tam nic tylko dzieci umierają. Z kupna zrezygnowali, co z resztą świoadczy o ich (niskiej) inteligencji. Pzdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Przeciąganie, przeginanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 00:31 Witam WSZYSTKICH! Właśnie odwiedziłem tę stronę www.nowaliniapoznan.pl i nie wiem dlaczego,ale bardzo śmieszy mnie ton tego co zostało tam napisane. PSE chyba ma poczucie wypełniania wielkiej misji, jaką jest budowa tej lini. Nie neguję konieczności jej powstania - myślę jednak, że wspomniane standardy UE, do których dostosowuje się nasz kraj nie zakładaja narażania mieszkańców Polski (czy już Wspólnoty) na utratę zdrowia. A zdanie: "Inwestycja ta ma też znaczenie lokalne(...)posłuży do zapewnienia zasilania w energię elektryczną mieszkańcom gmin, przez które przebiega" jakoś do mnie nie przemawia i nie wzbudza wdzięczności w sercu dla PSE. Wiem, że jest dużo prania, prasowania, i lodówki non stop włączone, a i betoniarki pracują pełną parą ale aż tyle prądu to raczej nie zużywamy. Może chociaż będzie taniej... Szczerze mówiąc-nie wierzę w to!Pamiętajmy, że ocali nas współpraca,wymiana informacji i spokój, bo gdzie kucharek sześć... Pozdrawiam WSZYSTKICH! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytacz Re: Przeciąganie, przeginanie... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.10.05, 08:57 Po nas choćby potop Odpowiedz Link Zgłoś
refleksyjny Re: Przeciąganie linii w Kamionkach 14.10.05, 17:36 Groza bijąca ze strony kamionki.snap.pl sprawia wrażenie, że istnieje tam strefa smierci. Nic dziwnego, że wartości działek spadają na łeb na szyję. Ciekawe, kto chce je wykupić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Przeciąganie linii w Kamionkach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.10.05, 21:51 No to co z tym przeciaganiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kórniczanin2 STOP WARIATOM Z KAMIONEK !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.05, 22:35 Mam już dośc samowolki uprawianej przez niektórych mieszkańców Kamionek a konkretniej do autora portalu www.kamionki.snap.pl "apelów", "nawoływań", "powoływania się na tzw. ekspertów" itp. Uważam, że i tak masz Pan szczęście (autor portalu i pewnie stowarzyszenia LASEM), że PSE naprawdę z Panem rozmawiają i życzliwie proponują różne "uwarunkowania" i przebieg kontrowersyjnej linii. Przestrzegam przed nadmiernym przeciąganiem struny - bo idea (słuszna czy nie słuszna) ale może legnąć w gruzach. Nie podoba mi się, że za każdym razem kiedy przedstawiciele PSE proponuja jakieś rozwiązanie w Kamionkach słyszy się liberum veto. Człowieku! Nie idziesz na kompromisy! To straszne, ale to pasuje na miano dyktatora lub oszołoma. Kim jesteś człowieku, że robisz tyle afer; posługujesz się zbrukanymi mediami dla osiągnięcia własnych korzyści. Co robisz na co dzień? Czym się zajmujesz? Widzę (domyślam się p.Krzysztofie?), że zbyt dużo czasu poświęcasz na przeglądanie forum itp. Widocznie nie pracujesz lub swoja pracę nie wykonujesz rzetelnie. Gdybyś się napracował nie miałbyś czasu na pisanie takich głupot. Jako Kórniczanin chcę mieć spokój we własnej gminie, a zadymiarzom mówię NIE. Niech w końcu ta linia powstanie - cieszmy się z tego, że są jeszcze ludzie w tym kraju, którzy chcą coś zdziałać dla dobra ludzkości. Linia to korzyści dla naszej ukochanej gminy - mieszkam tu od urodzenia i wiem dobrze że protestującym zależy na kasie za odszkodowania itp. Nawet nie warto polemizować z Twoimi argumentami bo przypominają bredzenie. Chdzi Ci tylko, panie Krzysztofie o walory estetyczne lub ..o coś bardziej cenneijszego - może niebawem wystartujesz w wyborach albo .... cóż Coś masz na sumieniu, czuję to doskonale po tym jak wypisujesz brednie. Pozwól żyć mieszkańcom naszej pięknej gminy Kórnik, nie kalaj swego gniazda, a ceny działek w Kamionkach rzeczywiście spadają, alr wyłącznie dzięki Tobie. Dam Ci rade - jak Ci źle w tych Kamionkach - wyprowadź się stąd. Nie chcemy tu oszołomów. Mimo ostrych słów, liczę na Twoje opamiętanie i zadośćuczynienie. Życzę zdrowia, bo jest Ci ono szalenie potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Krzak Re: STOP WARIATOM Z KAMIONEK !!! IP: 217.153.71.* 18.10.05, 14:10 Uważam, że jakakolwiek polemika z autorem wypowiedzi na takim poziomie nie ma najmniejszego sensu – wie on juz wszystko i wszędzie widzi szambo (z jego równie kulturalnymi wypowiedziami można zapoznać się jeszcze pod adresem www.kornik.net/viewtopic.php?t=134. W tym miejscu tylko dwie małe uwagi natury ogólnej: 1. Każdy sądzi innych według siebie. 2. Anonimowe bluzganie na człowieka, który ma odwagę podpisując się imieniem i nazwiskiem bronić swoich poglądów jest godne jedynie pogardy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozhoga Re: STOP WARIATOM Z KAMIONEK !!! IP: *.marol.local / *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.05, 15:43 Równie godne pogardy jest robienie ludziom wody z mózgu: działalność stowarzyszenia szkodzi innym mieszkańcom: - tego samego osiedla; - innych osiedli w Kamionkach, - części Daszewic. Mam bardzo złe doświadczenia ze stowarzyszeniem (zawiązanym w innej sprawie) na moim własnym osiedlu w tym rejonie: chodziło dokładnie o to samo: przeforsowanie własnego interesu kosztem (dosłownie) innych ludzi (stowarzyszenie próbowało wmanewrować mieszkańców w ponoszenie konsekwencji finansowych ich własnego prywatnego sporu sądowego z prywatną firmą). Z obserwacji działań omawianego stowarzyszenia anty-PSE wynika niezbicie, że to pieniacze, którzy z czystym sumieniem żonglują argumentami tak, by udowodnić z góry zadaną tezę. Pzdr, Odpowiedz Link Zgłoś