Dodaj do ulubionych

Osłabiło mnie!

IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.09.02, 13:24
I stało się! Teatr Polski będzie zasłonięty. Festiwal głupoty sięga zenitu.
Decydenci albo są na ciągu, albo nie wiedzą co czynią. Zabudować,
zabetonować, zohydzić wygląd - to jest ten trend. Ciekawe, że poprzedni
projekt zabudowy tego miejsca "wywołał oburzenie" (wg dzisiejszej GW) i
odstąpiono od takiego zabudowania, ale nie odstąpiono od paranoicznego
pomysłu zasłonięcia teatru. Jest wśród decydentów(?), projektantów(?) jakiś
wesoły Romek, który jedyne co potrafi, to zmiąć w kulkę przestrzeń. Czy w
okolicy teatru nie może pozostać skwer? Przestrzeń, dająca "oddech" dla oczu?
Otoczenie teatru wymaga jedynie kosmetyki, byle nie z ręki popaprańców od
urbanistyki. Niedługo w Poznaniu, mieszkańcy będą leczyć się na
klaustrofobię, o ile ten stan można leczyć. Już dostatecznie spece
(urbaniści, architekci - i kto jeszcze?) spaprali wejście na targi - są to
esteci tego samego sortu co ojciec chrzestny stodoły na Głogowskiej przy
Strusia. Nie mogę pojąć, w jaki sposób, jaką metodą mogą zapadać tego rodzaju
decyzje. Wątek finansowy celowo pomijam. Słyszę już chichot Bismarka, który
pewnie pofatyguje się z grobu, by wręczyć krzyże żelazne za tak wspaniały
pomysł zasłonięcia teatru. Pani Moniko! Tytuł Pani artykułu brzmi:"Bez
szaleństw". Hm. Jakież to przewrotne!
Obserwuj wątek
    • Gość: Dzidka Protestuję!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.09.02, 13:37
      Co za skurczysyn coś takiego wymyślił!! Teatr Polski był już kiedyś
      zasłonięty - czyżby decydenci nie wiedzieli, dlaczego? Czyżby nie wiedzieli,
      dlaczego Teatr Polski w ogóle został wybudowany?
      Niech sobie budują nawet wieżowiec, ale obok!! Na przykład na miejscu tego
      obskurnego parkingu przy 3 Maja!
      Ludzie - protestujmy!!! Brońmy symbolu!!!!
      • Gość: Michal Re: Protestuję, aczkolwiek..... IP: *.chcg3.il.corecomm.net 25.09.02, 16:36
        Czy ktos widzial plany zabudowy? Moze nie jest az tak zle. Czy ktos wie jaki
        budynek ma tam stanac i dokladnie w ktorym miejscu? Moze bylby to
        wielopoziomowy parking na miejscu tego starego. Ja bym byl za. Ale zgadzam sie -
        skwer i trotuar przed Teatrem ma byc czysty, choc przydalby sie mu maly
        remodeling; jakas nowa nawierzchnia, stylowe lawki, latarnie i takie inne
        drobiazgi tworzace atmosfere miasta.
      • Gość: VIPunia Re: Protestuję!! IP: 150.254.38.* 25.09.02, 18:34
        Gość portalu: Dzidka napisał(a):

> Co za skurczysyn coś takiego wymyślił!! Teatr Polski był już kiedyś
        > zasłonięty - czyżby decydenci nie wiedzieli, dlaczego? Czyżby nie wiedzieli,
        > dlaczego Teatr Polski w ogóle został wybudowany?
        > Niech sobie budują nawet wieżowiec, ale obok!! Na przykład na miejscu tego
        > obskurnego parkingu przy 3 Maja!
        > Ludzie - protestujmy!!! Brońmy symbolu!!!!

!!!!!!!!!!!!! ja proponuje zeby jeszcze ktos centralnie zamiast ronda
        kaponiera wsadzil wiezowiec 15p. wtedy bedzie cool !!!
        ehh moze zamiast ulic tez jakies stragany czy cos ??!!
        az zal tego sluchac...

• Gość: Dzidka Re: Protestuję!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.09.02, 20:07
          > !!!!!!!!!!!!! ja proponuje zeby jeszcze ktos centralnie zamiast ronda
          > kaponiera wsadzil wiezowiec 15p. wtedy bedzie cool !!!
          > ehh moze zamiast ulic tez jakies stragany czy cos ??!!
          > az zal tego sluchac...

Źle mnie zrozumiałaś. Ja nie lubię wieżowców. Zły przykład może podałam.
    • Gość: Pippin Re: Osłabiło mnie! I mnie również! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.09.02, 23:39
      Ciekaw jestem, czy jest ktoś za tym chorym pomysłem (oczywiście poza autorami).
      Podejrzewam jednak, że będzie to może 3-5% Poznaniaków...I gdzie tu
      demokracja ?
      • Gość: Michal Re: Osłabiło mnie! I mnie również! IP: *.chcg3.il.corecomm.net 26.09.02, 09:23
        Gość portalu: Pippin napisał(a):

...I gdzie tu demokracja ?

A no wlasnie jest okazja by sie demokracja w koncu pokazala, bo poki co to co
        sie dzieje w sferach rzadzacych naszym miastem z demokracja nie ma za wiele
        wspolnego. Demokracja wyraza opinie ogolu i przeprowadza to co chce wiekszosc.
        Tyle, ze jest jeden maly knyf.... ta wiekszosc musi miec sile przebicia.....
      • Gość: optymista Re: Osłabiło mnie! I mnie również! IP: *.g3.pl 27.09.02, 13:47
        Gość portalu: Pippin napisał(a):

> Ciekaw jestem, czy jest ktoś za tym chorym pomysłem (oczywiście poza
        autorami).

Ja jestem za.
    • Gość: Marek Re: Osłabiło mnie! IP: 217.153.106.* 26.09.02, 10:31
      Teatr Polski był już kiedyś zasłonięty kamienicą. Zresztą, jak myślę, celowo
      wybudowano go w podwórzu, aby uzyskać spokojny dziedziniec przez teatrem,
      odgrodzony od gwaru ulicy kamienicą (zresztą dawniej gwar ten był i tak
      mniejszy niż dzisiaj).

Obecne otoczenie teatru zupełnie do niego nie pasuje. Pozostawienie tak dużego
      placu w centrum miasta byłoby moim zdaniem błędem. Zabudowanie placu budynkami
      z jednoczesnym pozostawieniem wolnego miejsca między teatrem a ulicą też nie
      jest zbyt dobrym rozwiązaniem (powstanie długi "korytarz" od ulicy do wejścia
      do teatru).

Uważam, że najlepszym rozwiązaniem byłoby odtworzenie przedwojennej linii
      zabudowy (a więc również i częściowe zwężenie jezdni) i zabudowa placu
      budynkami nawiązującymi stylem i wysokością do budynków z przełomu XIX i XX
      wieku (może odtworzenie fasad stojących tu niegdyś budynków). Natomiast
      kamienica, która stanie bezpośrednio przed teatrem powinna zapewnić
      jednocześnie swobodę dostępu do teatru (np. jakieś przejście z arkadami) i
      zaciszny dziedziniec.
      • Gość: Jurek Re: Osłabiło mnie! IP: 217.153.34.* 26.09.02, 21:29
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> Teatr Polski był już kiedyś zasłonięty kamienicą. Zresztą, jak myślę, celowo
        > wybudowano go w podwórzu, aby uzyskać spokojny dziedziniec przez teatrem,
        > odgrodzony od gwaru ulicy kamienicą (zresztą dawniej gwar ten był i tak
        > mniejszy niż dzisiaj).
        >
        > Obecne otoczenie teatru zupełnie do niego nie pasuje. Pozostawienie tak
        dużego
        > placu w centrum miasta byłoby moim zdaniem błędem. Zabudowanie placu
        budynkami
        > z jednoczesnym pozostawieniem wolnego miejsca między teatrem a ulicą też nie
        > jest zbyt dobrym rozwiązaniem (powstanie długi "korytarz" od ulicy do wejścia
        > do teatru).
        >
        > Uważam, że najlepszym rozwiązaniem byłoby odtworzenie przedwojennej linii
        > zabudowy (a więc również i częściowe zwężenie jezdni) i zabudowa placu
        > budynkami nawiązującymi stylem i wysokością do budynków z przełomu XIX i XX
        > wieku (może odtworzenie fasad stojących tu niegdyś budynków). Natomiast
        > kamienica, która stanie bezpośrednio przed teatrem powinna zapewnić
        > jednocześnie swobodę dostępu do teatru (np. jakieś przejście z arkadami) i
        > zaciszny dziedziniec.

Wreszcie chociaz jeden glos rozsadku.....popieram w pelni Twoja
        wypowiedz.....obecnie okolica Teatru prezentuje totalny chaos przestrzenny i
        zdecydowanie wymaga uporzadkowania, wydaje sie ze przywrocenie dawnej linii
        zabudowy byloby najlepszym rozwiazaniem.
      • Gość: Dzidka Re: Osłabiło mnie! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 26.09.02, 21:43
        Zgadzam się! Jedna tylko uwaga: T.P. nie wybudowano _celowo_w_podwórzu.
        Zbudowano go podczas zaborów i żaden władny urzędnik nie wydał pozwolenia na
        postawienie na widoku polskiego teatru, na dodatek z napisem na
        frontonie "Naród sobie".
        Teatr polski od wewnątrz jest zminiaturyzowaną kopią Opery, którą
        zbudowano "nur fur Deutsche".
        Odchodząc od dygresji, pomysł odtworzenia zabudowy międzywojennej bardzo mi
        się podoba. Zastanawiam się tylko, jak zwęzić ulicę, która i tak nie jest
        najszersza :-)
        • Gość: Jurek Do Dzidki IP: 217.153.34.* 27.09.02, 11:31
          Gość portalu: Dzidka napisał(a):

> Zgadzam się! Jedna tylko uwaga: T.P. nie wybudowano _celowo_w_podwórzu.
          > Zbudowano go podczas zaborów i żaden władny urzędnik nie wydał pozwolenia na
          > postawienie na widoku polskiego teatru, na dodatek z napisem na
          > frontonie "Naród sobie".
          > Teatr polski od wewnątrz jest zminiaturyzowaną kopią Opery, którą
          > zbudowano "nur fur Deutsche".
          > Odchodząc od dygresji, pomysł odtworzenia zabudowy międzywojennej bardzo mi
          > się podoba. Zastanawiam się tylko, jak zwęzić ulicę, która i tak nie jest
          > najszersza :-)

Masz racje, ze Teatr zostal zasloniety przez zaborce w scisle okreslonym
          politycznie celu, jednakze obecnie zyjemy w zupelnie innej epoce, ktora jak mam
          nadzieje charakteryzuje sie miedzy innymi wiekszym obiektywizmem i tolerancja w
          stosunkach miedzy narodami a takze daje nam mozliwosc spojrzenia do tylu na
          wlasna historie i krzywdy jakich zaznalismy od innych w sposob pozbawiony
          emocji. Na szczescie czasy, w ktorych zastanawiano sie nad wyburzeniem Zamku
          Cesarskiego i innych znaczacych budowli pruskich w naszym miescie juz
          bezpowrotnie minely. Proponowana zabudowa, niezaleznie od uporzadkowania ulicy
          27 Grudnia i uczynienia jej duzo piekniejsza bedzie tez pelnic funkcje
          dydaktyczna, gdyz zabudowa przed gmachem Teatru jest swiadectwem naszej
          wlasnej, poznanskiej historii a zabor pruski jest przeciez jej nieodlaczna
          czescia. Ponadto, osobiscie pamietam z dziecinstwa dawny, oryginalny placyk
          przed Teatrem, ktory do czasu barbarzynskiego wyburzenia byl jednym z
          najbardziej uroczych placykow w miescie, a fasada Teatru ogladana z jego
          kameralnego wnetrza wydawala sie byc duzo ciekawsza niz obecnie......jezeli
          nowa architektura zostanie odtworzona z taka sama kultura jak Palac
          Jablonowskich na Placu Teatralnym w Warszawie, Poznan stanie sie przez to na
          pewno piekniejszy.
          Pozdr
          • Gość: Michal Re: Do Dzidki IP: *.chcg3.il.corecomm.net 27.09.02, 17:43
            Dlatego stawiam poraz wtory pytanie:
            Czy ktos zna plany zabudowy tego miejsca, bo moze nie jest tak zle jak na
            pierwszy rzut oka sie wydaje? Za duzo emocji za malo dociekliwosci i kalkulacji.
            Pozdrawiam
            • Gość: kaspera Re: Do Dzidki IP: *.gostyn.sdi.tpnet.pl 29.09.02, 12:29
              Gość portalu: Michal napisał(a):

> Dlatego stawiam poraz wtory pytanie:
              > Czy ktos zna plany zabudowy tego miejsca, bo moze nie jest tak zle jak na
              > pierwszy rzut oka sie wydaje? Za duzo emocji za malo dociekliwosci i
              kalkulacji
              > .
              > Pozdrawiam

Wejdż na stronę GW o inwestycjach w Poznaniu.
      • Gość: optymista Re: Osłabiło mnie! IP: *.g3.pl 27.09.02, 13:48

> mniejszy niż dzisiaj).

... nareszcie jakiś rozsądny głos. Marku, dziękuję, wyręczyłeś mnie!
      • Gość: kaspera Re: Osłabiło mnie! IP: *.gostyn.sdi.tpnet.pl 29.09.02, 13:00

> mniejszy niż dzisiaj).

To może teatr wielki też by odgrodzić wielkim murem i kamienicami na
        AL.Niepodległości i ul. Fredry. Tam to dopiero jest gwar !!!
        >
        > Obecne otoczenie teatru zupełnie do niego nie pasuje. Pozostawienie tak
        dużego
        > placu w centrum miasta byłoby moim zdaniem błędem. Zabudowanie placu
        budynkami
        > z jednoczesnym pozostawieniem wolnego miejsca między teatrem a ulicą też nie
        > jest zbyt dobrym rozwiązaniem (powstanie długi "korytarz" od ulicy do wejścia
        > do teatru).

Chyba właśnie o to chodzi. Będzie to wyglądało zarąbiście
        >
        > Uważam, że najlepszym rozwiązaniem byłoby odtworzenie przedwojennej linii
        > zabudowy (a więc również i częściowe zwężenie jezdni)

Ciekawe jak chcesz zwężyć tę jezdnię, może chcesz wyciąć zabytkowe platany i w
        ogóle to w jakim celu

i zabudowa placu
        > budynkami nawiązującymi stylem i wysokością do budynków z przełomu XIX i XX
        > wieku (może odtworzenie fasad stojących tu niegdyś budynków). Natomiast
        > kamienica, która stanie bezpośrednio przed teatrem powinna zapewnić
        > jednocześnie swobodę dostępu do teatru (np. jakieś przejście z arkadami) i
        > zaciszny dziedziniec.

Kompletna bzdura. Kamienica przed teatrem będzie zasłaniać jeden z ładniejszych
        budynków w mieście (może zamiast kamienicy postawić lepiej blok ? ). Poza tym
        jest to nieuzasadnione ze względów historycznych: Niemcy celowo zakryli teatr,
        żeby ukryć przejawy polskiej kultury w mieście. Widocznie rada miasta
        kontynuuje poliykę Bismarcka.
    • Gość: Wowgin Protestujący, skupcie się na odbudowie Królewskieg IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.02, 11:47
      Protestujący, skupcie się na odbudowie Królewskiego Zamku i murów miejskich. To
      te budowle zostały zburzone przez Pruskaów, by zniszczyć ducha Miasta
      Stołecznego Poznania i je teraz (w ciągu dekady) należy odbudować. I to również
      za środki Państwowe. Bez tego nie będzie zjednoczenia Poznania z resztą kraju.
      A kamienicę Gorgolewskiego odbudujmy. Nasze miasto dosyć świeci
      pustymi "łąkami" w środku organizmu, a ja pasterzem nie jestem. Komu z mało
      przestrzeni,ten powinien przeprowadzić się na wieś, na przedmieścia, gdzie
      dopiero powstają osiedla, lub do małego misteczka, gdzie domy są niższe. Mam
      dom w pow. międzychodzkim, a w mieścice ma być miejsko.Nie róbmy z Poznania
      Ameryki - wieżowiec, kilka dużych domów i dalej przeciągi.
      Więcej urbanizacji! Nie tylko ze względów racjonalnych, komunikacyjnych, lecz
      również dla miejskiego ducha. Poznań ma najwięcej terenów zielonych spośród
      miast nie tylko w Polsce. Lecz tereny zielone żyją, gdy otoczone są tkanką
      miejską, jak klejnoty. A nie, tak, jak w naszym fyrtlu, sąsiadują z
      nieużytkami, obiektami sportowymi i ogródkami działkowymi. Park koło Areny żyje
      tylko od strony Łazarza, parkowy charakter Cytadeli ginie, gdyż otaczają ją
      ogródki działkowe, jakieś nieużywane składy upadłych przedsiębiorstw i
      bezsensowne trawniki. Tam, a także nad Wartą powinny zostać odtworzone miasto.
      Stworzyłoby to płynne połączenie Winograd z miastem.
      Czekam na wasze zdanie!
      • Gość: Michal Re: Protestujący, skupcie się na odbudowie Królew IP: *.chcg3.il.corecomm.net 27.09.02, 17:56
        Poki co moge sie podpisac pod tym co napisales. Cytadela i cztery pasy zieleni
        cagnace sie od niej w cztery strony swiata na targach w Paryzu bodajze przed II
        wojna swiat. zostaly uhonorowane nagroda za najleprzy projekt zagospodarowania
        przestrzennego. Moge sie mylic ale wiem ze taki fakt byl.
        Taka prawda, nie zmieniajmy polskich miast w amerykanskie, gdzie kazdy skrawek
        ziemi w centrum kosztuje.... badzmy normalni, a nie pazerni. My tu w Europie
        mamy tradycje i historie o ktora trzeba dbac i szanowac, bo dzieki temu mamy
        teraz to co mamy. Amerykanie w swej 300-letniej tradycji dorobili sie "paru"
        zabytkow ale dbaja o nie i pilnuja jak oka w glowie, gdyz wiedza ze to swiadczy
        o ich przeszlosci.
        pozdrawiam
        • Gość: kagra Re: Protestujący, skupcie się na odbudowie Królew IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 27.09.02, 21:30
          Teatr Polski został wybudowany za kamiennicą,gdyż w czasie zaborów nie było
          mowy o inwestycjach Polaków w znaczącym miejscu(całkowicie wybudowany ze
          składek Polaków).
          Kamiennica miała za zadanie utrzymywać teatr,wynajmowano lokale handlowe i
          mieszkania.
          Początkowo napis "Naród sobie" znajdował sie na kamiennicy(jej wewnętrznej
          ścianie).
          Był to teatr zwany"w ogrodzie Potockiego" gdyż jegomośc Ten sprzedał swoją
          działkę i za te pieniądze kupiono działkę na której do dzisiaj stoi teatr.
          Bez sensu zabudować znowu kamienicą ,wtedy to była jedyna szansa na
          postawienie "ostoi Polskości".
          Ma ktoś na tym zarobić???????
          • Gość: Wowgin Re: Protestujący, skupcie się na odbudowie Królew IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.02, 23:07
            Nie miałem na myśli czyjegoś zarobku - rozumiem, że ta aluzja jest ironiczna.
            Pozostawmy taką zabudowę jednakże jako świadectwo historii, swego rodzaju
            przestrogę dla potomnych, jak fragment muru berlińskiego.

Gość portalu: kagra napisał(a):

> Teatr Polski został wybudowany za kamiennicą,gdyż w czasie zaborów nie było
            > mowy o inwestycjach Polaków w znaczącym miejscu(całkowicie wybudowany ze
            > składek Polaków).
            > Kamiennica miała za zadanie utrzymywać teatr,wynajmowano lokale handlowe i
            > mieszkania.
            > Początkowo napis "Naród sobie" znajdował sie na kamiennicy(jej wewnętrznej
            > ścianie).
            > Był to teatr zwany"w ogrodzie Potockiego" gdyż jegomośc Ten sprzedał swoją
            > działkę i za te pieniądze kupiono działkę na której do dzisiaj stoi teatr.
            > Bez sensu zabudować znowu kamienicą ,wtedy to była jedyna szansa na
            > postawienie "ostoi Polskości".
            > Ma ktoś na tym zarobić???????
            • Gość: kuba Re: Protestujący, skupcie się na odbudowie Królew IP: *.gostyn.sdi.tpnet.pl 12.10.02, 17:43
              Gość portalu: Wowgin napisał(a):

> Nie miałem na myśli czyjegoś zarobku - rozumiem, że ta aluzja jest
              ironiczna.
              > Pozostawmy taką zabudowę jednakże jako świadectwo historii, swego rodzaju
              > przestrogę dla potomnych, jak fragment muru berlińskiego.

Zgłupiałeś chyba: mur miał kilka kilometrów i był szpetny, a TP jest piękny, a
              plac przed nim ma kilkanaście metrów.
              >
        • Gość: Dzidka Cytadela IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 27.09.02, 21:43
          > Poki co moge sie podpisac pod tym co napisales. Cytadela i cztery pasy
          zieleni
          > cagnace sie od niej w cztery strony swiata na targach w Paryzu bodajze przed
          II> wojna swiat. zostaly uhonorowane nagroda za najleprzy projekt
          zagospodarowania
          > przestrzennego. Moge sie mylic ale wiem ze taki fakt byl.

Twórcami projektu zagospodarowania zieleni byli architekt miejski Władysław
          Czarnecki i profesor Adam Wodziczko. W pierwotnej wersji pasów miało być
          bodajże siedem, zbiegających się centralnie w Cytadeli, drugi ich koniec miał
          byc na okręgu opasującym miasto. Plan nie został całkowicie zrealizowany z
          powodu wybuchu wojny.
          Plany zburzenia Cytadeli jako obiektu wojskowego chyba przed wojną nigdy nie
          weszły w sferę decyzyjną, ale jak wspomina profesor Czarnecki, Prezydent
          Ratajski po ustąpieniu z urzędu bardzo gorąco prosił Czarneckiego, aby wzięto
          to pod uwagę, jako że Cytadela stanowi zagrozenie. Wybuch II wojny pokazał, ze
          nie były to jego wymysły.
          • Gość: Michal Re: Cytadela IP: *.chcg3.il.corecomm.net 28.09.02, 16:28
            I nasuwa sie pytanie: gdzie sa ci decydenci z tamtych lat, ktorym lezalo na
            sercu by nasze miasto bylo piekne i wyjatkowe? Czy wsrod ubiegajacych sie w
            aktualnych wyborach o mandaty radnego i o posade prezydenta sa tacy?
            Watpliwosci mnie nie opuszczaja.......
      • Gość: Autorytet I tak i nie. IP: *.ling.univie.ac.at 30.09.02, 18:54
        Dokladnie tej! Szlag mnie trafia jak widze te ogrodki dzialkowe, hurtownie i
        place parkingowe w centrum miasta. Ale na wsteczniactwo nic nie poradzisz. Z
        drugiej strony czy jest sens odbudowywac mury obronne? Pseudo-starociami na
        nikim wrazenia chyba nie zrobimy. Kamienice w centrum owszem, ale mury? Nie
        wiem.
    • Gość: tur Re: Osłabiło mnie! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 29.09.02, 09:52
      Gdyby budynek teatru był jakimś potworkiem lub
      wstydliwą bezkształtną bryłą to jego ukrycie może
      miało by sens. Ale tak nie jest.
      Bardziej sensowne jest raczej forsowanie zabudowy
      wręcz zgodnie z linią teatru. Wracenie do ciasnego
      labiryntu uliczek to mentalnośc szczura.
      Sprawa wydaje się przegrana bo lobby właścicieli
      kilku działek będzie działac. Nie po to kupowali te
      działki aby teraz okazało się że była to nieudana
      inwestycja. A że z Poznania inni będą się śmiali, to
      może lepiej niżby nie było innego tematu o Poznaniu.
    • Gość: Autorytet Zobaczcie jak jest gdzie indziej IP: *.ling.univie.ac.at 30.09.02, 08:43
      Kurna chata! Jezdziecie ludzie po swiecie? Duze miasta rozwinietych
      cywilizacyjnie panstw kultury zachodniej sa zabudowane na maksa, bo przestrzen
      w centrum takiego miasta jest na wage zlota! Tylko jak sie leci nad Warszawa i
      innymi polskimi miastami widac gole place, porabane hurtownie, place parkingowe
      przy glownch ulicach, porabane ogrodki dzialkowe, itp. To swiadczy tylko o tym,
      ze w tych miastach nic sie nie dzieje, nie ma tam biznesu, nikt nie chce tam
      nic budowac bo i tak nie ma dla kogo. Co innego parki. Tutaj zgoda, troche
      zieleni musi byc, ale bezsensowne placyki w centrum miasta? Powinny zniknac.
      • Gość: ekstra zabudowac i to szybko IP: *.stacje.agora.pl 30.09.02, 15:04
        Czy naprawde w ogole nie przeszkadza Wam ta gigantyczna, smutna przestrzen
        miedzy teatrami. Czy nie mierzi Was ta przytlaczajaca kupa betonu zwana
        Okraglakiem? Najwyzszy czas to zaslonic. A teatr tylko na tym zyska. Wszyscy
        przeciez uwielbiamy przytulne zauki, a cos takiego ma szanse tu powstac.
      • Gość: tur Re: Zobaczcie jak jest gdzie indziej IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 30.09.02, 22:15
        Cos ci się mocno poplątało, tak wyglądają centra
        biurowo-admnistracyje tych miast. I tam ludzie nie
        mieszkają tylko pracują. Wieczorem jest to pustynia.
        My tu mówimy o fragmencie miasta w którym
        zyją i mieszkają ludzie.
        • Gość: Autorytet Re: Zobaczcie jak jest gdzie indziej IP: *.ling.univie.ac.at 03.10.02, 11:18
          Gość portalu: tur napisał(a):

> Cos ci się mocno poplątało, tak wyglądają centra
          > biurowo-admnistracyje tych miast. I tam ludzie nie
          > mieszkają tylko pracują. Wieczorem jest to pustynia.

O jakich Ty czlowieku miastach mowisz? Chyba o Detroit! Sam na pewno jezdzisz
          po Europie to sie nie wyglupiaj. Mam okazje tymczasowo pomieszkac w jednej z
          zachodnioeuropejskich stolic, i kurna widze jak jest, nie?
    • Gość: Przemo Re: Osłabiło mnie! IP: 2.4.STABLE* / 10.100.10.* 30.09.02, 16:22
      Najpierw należy zapoznać się z historią budowy Teatru Polskiego, a później
      wydawć sądy o zabudowie tego miejsca. Najwidoczniej autor wypowiedzi " Osłabiło
      mnie" bardzo lubi te fragmenty miasta, które zostały zniszczone w latach 60 i
      70 pod niby wielkie arterie komunikacyjne, a tak naprawdę zniszczono wspaniały
      kawałek miasta, którego historię tworzyli różni ludzie. Jeżeli można przywrócić
      względny stan pierwotny to uważam, że należy to uczynić bo dopiero wówczas
      teatr zyska na wyglądzie przywracając mu dawny dziedziniec. Projekt budynku
      został stworzony wyłącznie jako budynek otoczony zwartą zabudową i odsłanianie
      go wcale nie przynosi mu splendoru i nie dodaje wartości estetycznej. Każdy ma
      prawo do wyrażania własnego zdania i pewnie ilu jest ludzi każdy ma swoje
      zdanie nawet w tej kwestii jaką jest zabudowa teatru, ale naprawdę dla dobra
      miasta jest przywracanie mu jego dawnego wyglądu, który naprawdę został
      oszpecony za czasów komunistów. Poznaniacy natomiast klaustrofobii nie nabawią
      się w swoim mieście ponieważ dla ich potrzeb są liczne tereny zielone
      projektowane dla ich dobra i wypoczynku.
      • Gość: Michal Re: Osłabiło mnie! IP: *.chcg3.il.corecomm.net 01.10.02, 08:00
        Ja osobiscie, po przeczytaniu artykulu w dziale Inwestycje nie mam w tej chwili
        powodu do obaw, ze cos Poznan straci po wejsciu w zycie przedstawionych planow
        zagospodarowania tereny pomiedzy Okraglakiem i Arkadia.
        To, poki co, wszystko.
        Pozdrawiam wszystkich
        • Gość: mnb nie-Szczęsne inwestycje IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.10.02, 22:40
          Szczęsny Kaczmarek wszedł w układ z Romanem Nowakiem , nic dobrego to nie
          wróży, szczególnie w sferze nieruchomości należących do miasta. Można sobie
          wyobrazić ile kosztował by metr mieszkania czy sklepu w takim miejscu.
          • synergie stuk puk w leb potem gadac 09.10.02, 12:21
            Gdyby budynek teatru był jakimś potworkiem lub
            wstydliwą bezkształtną bryłą to jego ukrycie może
            miało by sens. Ale tak nie jest.
            Bardziej sensowne jest raczej forsowanie zabudowy
            wręcz zgodnie z linią teatru. Wracenie do ciasnego
            labiryntu uliczek to mentalnośc szczura.
            Sprawa wydaje się przegrana bo lobby właścicieli
            kilku działek będzie działac. Nie po to kupowali te
            działki aby teraz okazało się że była to nieudana
            inwestycja. A że z Poznania inni będą się śmiali, to
            może lepiej niżby nie było innego tematu o Poznaniu.

pod powyzszym podpisuje sie rekoma i nogami
            zburzyc okraglak, zaslonic teatr, postawic jeszcze jednego kupca, i zrobic kupe
            na to wszystko proponuje i przeniesc sie do miasta, ktorego mieszkancy nie maja
            tak idiotycznych pomyslow

moja propozycja to miniaturka opery: trawniczek i mala fontanna
            moje pytanie: gdzie sa w centum ogrodki dzialkowe malkontenci?
            jak wam przeszkadza zielen to sie przeprowadzcie na piatkowo, barany !
            zieleni w centrum NIGDY nie bedzie za malo, popatrzcie sobie na przed i
            przedprzedwojenne zdjecia Poznania
            niewatpliwie teren wokol wymaga uporzadkowania ale kamienica to skrajna glupota

• Gość: hardegen Re: stuk puk w leb potem gadac IP: *.um.poznan.pl 09.10.02, 14:17
              trochę z innej beczki, choć temat ten był w tym wątku już "zaczepiony": Cytadela. Biorąc pod uwagę
              aktualne prace związane z odkopaniem Reduty I, czy uważacie że należy odkopać ile się da, czy też za
              wszelką cenę nie dopuścić do jakiegokolwiek ubytku zieleni? Myslę, że na odkopanie zasługuje przede
              wszystkim obszar od Reduty 1, fosą do Reduty II i dalej fosą do półrawelinu u zbiegu ulic Winogrady i
              Armii Poznań. Moim zdaniem prace odkrywkowe w ww. kształcie nie naruszyłyby znacząca stanu zieleni i
              w żaden sposób nie przyczyniłyby się do zatracenia charakteru parkowego, natomiast przybyłby nam
              świetny zabytek, godzien udostępniania gościom i przyjezdnym (zresztą obecne prace nakierowane są
              na stworzenie pewnego rodzaju ciągu wycieczkowego prowadzącego z Muzeum Uzbrojenia właśnie do
              Reduty I i dalej fosami, czy coś podobnego).
              Inna rzecz już, że uważam za niepowetowaną stratę rozbiórkę praktycznie całego fortu w latach '60.
              Zniszczona działaniami wojennymi była tylko część koszarowa i elementy obronne w rejonie Reduty I,
              gdzie toczyły się najzacieklejsze walki i gdzie budowano mosty dla artylerii i czołgów (sic!) w celu wjazdu
              do wnętrza twierdzy. Szkoda gadać, resa prezentowała się doskonale - dziś mielibyśmy zabytek na skalę
              co najmniej europejską.
    • Gość: Koza Re: Osłabiło mnie! IP: *.icpnet.pl 13.10.02, 12:12
      Zasłonięcie teatru to za dużo ale w miejsce parkingu powinien powstać jakiś
      ciekawy budynek.
    • Gość: w BWA IP: *.echostar.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 28.10.02, 14:55
      a BWA na rynku? Jeśli rozmawiać o ładzie przestrzennym miasta-to należy odnieść
      się do największego ohydztwa Poznania. Wszyscy potwierdzą, że psuje ono wygląd
      jednego z najładniejszych miejsc w Polsce. Proponuję miejską zrzutkę na laskę
      dynamitu do BWA. I pomyśleć,że w takim baraku mieści się instytucja
      kulturalna...
      • Gość: pytek Re: BWA IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 29.10.02, 11:19
        Zgoda! Tylko różnica między BWA a zasłanianiem teatru jest taka, że BWA jest i
        trzeba by, jak proponujesz, laski dynamitu, by ten stan rzeczy zmienić. Podczas
        gdy okolica teatru JEST JESZCZE NIEZABUDOWANA i można oszczędzić ewentualnie
        owego dynamitu do wypieprzenia zabudowy wokół teatru.
        • Gość: Maciej Otwarta przestrzen - YES IP: *.ball.com / *.ball.com 29.10.02, 23:34
          Trzeba kogos z polotem.
          Kombinacja: drzewa, kwiaty, rzezba, fontanna, trawa etc..
          Zrobic mala oaze w srodku miasta.
          Czlowiek ktory zrobil BWA po prostu spier....
          • Gość: kukmajst Re: Otwarta przestrzen - tylko przed Teatrem IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 29.10.02, 23:47
            A ohydne boczne ściany kamienic od 3 Maja???
            One nigdy nie miały być wyeksponowane - były to zwykłe ściany miedzy dwoma
            kamienicami. A teraz straszą...
            Też należy na nich posadzić kwiatki???
            Teatru oczywiście zasłaniać nie należy. Natomiast parking między Teatrem a
            ulicą 3 Maja trzeba koniecznie zabudować. Między Teatrem a Okrąglakiem również
            wypadałoby coś przemyśleć.
            • synergie Nie umieraj... 30.10.02, 12:21
              Piszemy wiele o koniecznosci uporzadkowania Starego Miasta, a mi przyszla do
              glowy taka smutna refleksja:
              Dla kogo?
              Dla turystow?
              Skad ich wezmiecie?
              W Poznaniu nie ma wiele do ogladania i nigdy nie bedzie.
              Ile fontann nie dziala w srodku lata?
              Ile parkow zasypanych jest smieciami?
              Wszyscy uciekaja z centrum do Lubonia, Strzeszyna, Swarzedza, na Morasko itd.
              Zakupy robia w Swadzimiu, M1, ETC.
              Chodza do Kinepolis.
              Do centrum wybieraja sie od swieta.
              Poznan traci swoj charakter w gruncie rzeczy malego miasta.
              Gdyby nie studenci, to w centrum splajtowaly by wszystkie knajpy i monopolowe.
              Tak mi sie cos dzisiaj wydaje...
            • Gość: Wernyhor Re: Otwarta przestrzen - tylko przed Teatrem IP: *.policom.com.pl 30.10.02, 15:47
              Gość portalu: kukmajst napisał(a):

> A ohydne boczne ściany kamienic od 3 Maja???
              > One nigdy nie miały być wyeksponowane - były to zwykłe ściany miedzy dwoma
              > kamienicami. A teraz straszą...
              > Też należy na nich posadzić kwiatki???
              > Teatru oczywiście zasłaniać nie należy. Natomiast parking między Teatrem a
              > ulicą 3 Maja trzeba koniecznie zabudować. Między Teatrem a Okrąglakiem
              również
              > wypadałoby coś przemyśleć.

święte słowa,święte słowa
              te ściany to ohyda,do niedawna wyświetlali na jednej ze ścian reklamy!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka