walek_z_lasu 03.11.05, 12:42 Cześć. Czy ktoś wie, jaka jest zwyczajowa opłata u pana xiędza za ów sakrament? Tylko, proszę, bez txt typu "co łaska" itp. inwektyw. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chejron74 Re: Opłata za chrzest 03.11.05, 12:52 Przynajmniej w Swietej trojcy na Debcu jest co laska. To bardzo porzadna parafia pod tym wzgledem. Mysle ze 50 PLN wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirka z qebecu [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 12:57 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kinga39-651 Re: Opłata za chrzest 03.11.05, 13:29 Na ul. Swobody , proboszcz Komorowski powiedział do mojego męża ( już po ceremonii , oczywiście ) - NIC (!) ,,,, jeśli pan chce , to przy drzwiach stoi skarbonka - proszę tam wrzucić pieniądze . Byliśmy w szoku . Dodam ,że nie była to "nasza parafia " , tylko gościnna .... Twoje dziecko też pewnie ochrzci bez najmniejszego problemu . Mój Boże , trochę się martwię , że ta " rozrzutność " mądrego proboszcza z Grunwaldu może mu narobić kłopotów u zwierzchników ... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarekK. Opłata za ślub IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.05, 15:14 Nie chcę zakładac kolejnego wątku więc zapytam tutaj - ile w Poznaniu wynosi +/- "cołaska" za udzielenie ślubu? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZ Za chrzest dalem 100zl, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.05, 16:01 Uznalem,ze to jest odpowiednia kwota.Ksiadz nie wymagal ode mnie jakies konkretnej sumy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarekK. Re: Opłata za ślub IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.05, 11:00 Jeszcze raz ponawiam pytanie o opłatę za ŚLUB Odpowiedz Link Zgłoś
chejron74 Re: Opłata za ślub 04.11.05, 11:56 jesli chodzi o POznan to kler nie jest taki zly i jest co laska. Najczesciej 100 PLN. Ja mialem niestety to szczescie zenic sie w parafii zony bardziej na wschod POlski (poza Wielkopolska) i tam uslyszelismy minimalna kwote 300 PLN. No ale to bylo ladny czas temu wiec ceny pewnie wzrosly (tamze) bo przeciez inflacja szaleje ( w Kolumbii) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarekK. Re: Opłata za ślub IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.05, 12:05 Rany to mnie pocieszyłeś, ja już słyszałem o kwotach rzędu 1000zł!!! Odpowiedz Link Zgłoś
chejron74 Re: Opłata za ślub 04.11.05, 12:13 NO wiesz moze i sa takie miejsca. Olej je i idz tam gdzie jest normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilda Re: Opłata za chrzest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 20:10 W parafii Maryi-Królowej na rynku wildeckim nie biorą ani grosza - sami tam chrzciliśmy dziecko i nie było problemu żeby ochrzcić poza mszą (było chore i nie wytrzymałoby w spokoju na nabożeństwie). Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan xiądz Tak dla porządku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 20:39 Chrzest nie jest obowiązkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jesica [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 00:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan xiądz a Parada Rownosci ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 08:48 Czyżbyś miała coś przeciwko homoseksualistom ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koniczynkak Re: Opłata za chrzest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 10:51 Słyszałam ze w Centrum (św Marcin) chrzest "kosztuje" 50 zł :) Odpowiedz Link Zgłoś