Dodaj do ulubionych

Polityka Nie/Tolerancji

23.11.05, 10:22
Jest to kontynuacja wątku który zaczelismy w temacie "Swieta, okazje".
Obserwuj wątek
    • duch3 Sejla Kameric 23.11.05, 10:30
      Zaczne od pracy pewnej artystki z Bosni.

"Brak zębów?
      Wąs?
      Smierdzi jak gó...?"

a w tle zdjęcie autorki....

www.sejlakameric.com/art/bosnian_girl.htm

To zdjęcie graffity jakie namalował jeden z dunskich zolnierzy. Pod ich okiem
      Serbowie dokonali masakry bosniackich cywilow.
      • duch3 Całowanie nie zabija... 23.11.05, 10:35
        Praca Fruy'go

"Całowanie nie zabija, chciwość i obojętność tak"

www.creativetime.org/citywide/past_proj/granfury.html
      • duch3 Nich nas zobaczą 23.11.05, 10:38
        Przed kim powinni chronić nas politycy? Przed nimi czy przed przestępcami?

K.Berguła "Niech nas zobaczą"
        gay.art.pl/galeria/wspolczesna/niech_nas_zobacza/index.shtml
    • duch3 Co powiedział Skiba 23.11.05, 10:52
      "Wydarzenia w Pzonaniu są podwójnie głupie. Władza nie dodaje sobie powagi,
      ciągnąc lesbijki za nogi.
      Każda władza, która szarpie się na ulicy z gejami i lesbijkami, jest po prosu
      śmieszna . Żałosne, że ludzie, którzy byli kiedyś w demokratycznej opozycji,diś
      nie dostrzegają tego i milczą.
      Zaczyna to pachnieć Białorusią. Demonstranci z Poznania mieli pełne prawo do
      protestu, a psim obowiąziem policji jet ich chronić. Nawet jeśli reprezentują
      tylko część społeczeństwa. Właśnie na tym polega demokracja, że mniejszość się
      chroni, a nie zwalcza. Tym bardziej że domonstranci wzywali do tolerancji."
    • duch3 Czesi protestuja przeciko łamaniu praw w Polsce 25.11.05, 18:46
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3030549.html

Zainteresował mnie ten fragment:
      Świat też protestuje

Dziś przeciwko wizycie premiera Marcinkiewicza i łamaniu praw człowieka w
      Polsce protestować będą w Londynie Zieloni. Demonstracje przeciw łamaniu praw
      człowieka w Polsce zorganizowała też Czeska Partia Zielonych w Pradze,
      protestowano również w Nowym Jorku.
    • duch3 Co powiedział o. Dyrektor. 26.11.05, 16:29
      O. Rydzyk: po co wiece, lepiej wypiszcie sobie "jestem gejem"

Jacek Hołub, Toruń 26-11-2005, ostatnia aktualizacja 25-11-2005 21:04

Demonstracje solidarności z mniejszościami seksualnymi nie spodobały się
      dyrektorowi Radia Maryja o. Tadeuszowi Rydzykowi. - Jeżeli oni mają robić
      manifestacje w różnych miastach, to ile się najeżdżą? - pytał w czwartek w nocy
      na antenie Radia Maryja. I poradził protestującym: - Najlepiej, niechby każdy
      wypisał sobie "ja jestem gejem". I już by w mieście wiedzieli.

Zdaniem redemptorysty nie grozi za to nic złego. - Nikt nikogo tutaj nie zabija,
      nikt nikomu nie robi na złość - argumentował.

Szymon Niemiec, jeden z liderów ruchu na rzecz emancypacji homoseksualistów: -
      Podobne pomysły do tabliczek z napisem "jestem gejem" już były. W latach 30.
      ubiegłego wieku w Niemczech, a ten, który to proponował, nazywał się Adolf Hitler.

O. Rydzyk stwierdził, że dyskryminowani są katolicy. Dlatego zaapelował do
      słuchaczy, żeby zaprotestowali przeciwko nierówności podczas uroczystości z
      okazji 14. urodzin Radia Maryja - 7 grudnia w Toruniu. - Trzeba zaznaczyć po
      chrześcijańsku, oczywiście my przebaczamy i tak dalej, ale protestujemy
      przeciwko dyskryminacji ludzi wierzących - stwierdził na antenie swojej rozgłośni.
    • duch3 Polska zasciankiem Europy 07.12.05, 10:46
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3052594.html

DLA TYCH CO NIE CHCE SIE CZYTAC :

Do Pawła, geja, prywatnego przedsiębiorcy z Małopolski, piszą jego znajomi z
      Europy. - Patrzą na nas jak na ultrakatolickie państwo rządzone przez
      nietolerancyjnych ludzi - mówi Paweł. Ze swoim partnerem planuje wyjazd na urlop
      za granicę, a na imprezy chodzi tylko do sprawdzonych klubów. - Bardzo trudno
      teraz powiedzieć komuś, że jestem inny. Wystarczy, że udaję na co dzień. Boję
      się, że jakiś urzędnik dowali się z tego powodu do mnie i będę miał problemy -
      komentuje.

Traktuje się nas jak wroga publicznego. Przejęliśmy rolę Żydów szykanowanych w
      1968 roku.

Pan K. (prowadzi małą firmę turystyczną w Krakowie, prosił o niepodawanie nazwy)
      opowiada, jak we Włoszech i Niemczech biura turystyczne ostrzegają wybierających
      się do Polski turystów gejów i lesbijki. - Mają nie obnosić się ze swoimi
      preferencjami, bo u nas panuje nietolerancja. Żadnych przytulanek, trzymania za
      ręce, całowania. To jest tu źle widziane - mówi.
      • emi53 Re: Polska zasciankiem Europy 09.12.05, 22:56
        Nie uważam by Polska była zaściankiem Europy.Chyba,że rozumować będziemy
        dosłownie...za nami ściana wschodnia Europy,czyli Azja,a Polska tę ścianę
        stanowi.Ale to i tak, jako kraj jesteśmy po tej samej stronie ściany,co reszta
        Europy.
        Ale wracając do tematu.Czyli rzekomego prześladowania homoseksualistów w
        Polsce.Poczytać warto także coś wiecej niż tylko wiadomaści z gazety.pl
        Choćby ostatni numer 34 Ozonu,a w nim artykuł :Homoofensywa.Jest tam
        odpowiedź,dlaczego zrobił się ostatnio taki szum wokół tematu,rzekomo
        tabu:homoseksualistów.
    • duch3 Coś pozytywnego!!! 23.01.06, 20:29
      Dla mnie to bardzo pozytywny artykuł, wiec nie wiem dlaczego władze mamy takie
      nie tolerancyjne.

serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,3122943.html
      • rogeer Re: Coś pozytywnego!!! 24.01.06, 13:42
        Naprawde fajny artykuł! Myślałem, że żyjemy w kraju raczej mało tolerancyjnym a
        tutaj takie zaskoczenie. Inną sprawą jest to że reporterzy zgłaszali się jako
        klienci(poza praca) nie wiem czy tak samo by wypadło gdyby próbowali coś
        sprzedawać. ALe jestem miło zaskoczony!;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka