atc104 29.11.05, 20:00 TYLKO DOBRZE WYGLADAJACE KOBIETY MAJA PRAWO TO ROBIC. OCZYWISCIE WCZESNIEJ , JA MUSZE IM WYDAC POZWOLENIE N NAGOSC. TESTY PROSZE SIE ZGLASZAC . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzakarta Re: Na pływalni osłoń ciało 29.11.05, 20:21 Polacy to jednak straszne "czereśniaki"! Niedługo Wielkopolska dorówna Podkarpaciu i Suwalszczyźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maru Re: Na pływalni osłoń ciało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 14:48 to kolejny po homofobii dowod WIESNIACTWA POLAKOW: nietolerancyjni, uwstecznieni, ale w UE. a to wszystko wina (niestety) KATOLICKIEGO SREDNIOWICZNEGO WYCHOWANIA. Nikt na Zachodzie sie nie zastanawia nad tym, z czym Polacy maja wieczne problemy! BRRRR.... TACY GLUPI JESTESMY!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekzpoznania buhahahahahahahahahahahaha!!! Eksplozja śmiechu!!! 30.11.05, 17:23 to tylko możliwe w postkomunie. Na basenach we Włoszech, Hiszpanii nikt się nad czymś takim nie zastanowiłby. Nie mówię o odwiedzanych basenach w Anglii, Niemczch i Holandii. Dla germanów przecież nie ma nic ponad kontakt z naturą. Nie ma za to sytuacji, że chłopcy przebierani są przez mamusię. Są samodzielni, albo z tatą. A kąpiel pod prysznicem w kąpielówkach to już szczyt! Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: buhahahahahahahahahahahaha!!! Eksplozja śmiec 30.11.05, 17:51 To nie w komunie, czy postkomunie problem. Bardziej komunistyczne Niemki z NRD, czy Czeszki, nie mają takich wyimaginowanych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mazurzanka Re: Na pływalni osłoń ciało IP: *.echostar.pl 03.12.05, 14:53 O wypraszam sobie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
expertyzer bronię tych kobiet 29.11.05, 20:32 Każda kobieta ma w sobie coś z ekschibicjonistki.Kobieta potrzebuję być nago ,bo taka jej natura.Zachęcam wszystkie panie do rozbierania się gdzie tylko się da.Dajmy upust naturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: król cwieczek Re: Na pływalni osłoń ciało IP: *.range81-132.btcentralplus.com 29.11.05, 20:46 my to chyba zyjemy w kraju cofnietym nie o epoke a o trzy - kurcze to w jaki sposob ma czlowiek uzywac pryszniaca w miejscu publicznym jezeli nie jest on zamykany, jezeli na basenie sa wspolne przebieranie. Cos tu chyba jest nie w porzadku - niech zaprojektuja szatnie w taki sposob zeby byly to odzielne boksy, zamykane i bedzie po problemie. Odpowiedz Link Zgłoś
hektor_wektor Re: Na pływalni o(d)słoń ciało! 29.11.05, 21:05 Jesteśmy mistrzami sprzeczności. My jako Polacy. Chcemy nagości, nie chcemy nagości. Budujemy pływalnie tak, że nie da się uniknąć nagości, choć nie chcemy nagości. Z drugiej strony grzeszne myśli, kościół, modlitwa, wyzwolenie, nagość, hipokryzja! Gorzej niż w złym śnie. Ogólnie bardzo zabawny tekst. h_w Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: zaścianek... n/t IP: *.icpnet.pl 30.11.05, 07:02 Ale w tym pieprzniętym kraju są problemy.W średniowieczu w ogóle się nie kąpali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: zaścianek... n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 21:17 W średniowieczu jeszcze często się kąpali, moda na brudne ciało to czasy XVI- XVIIwieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E Re: zaścianek... n/t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.05, 09:05 to prawda, brudasy i brudaski zamiast się myć używały w nadmiarze perfum, pudrów (im bogatsze i bardziej oświecone towarzystwo, tym bardziej śmierdzące), pryszcze zaklejano diamencikami lub innymi ozdobami, noszono specjalne młoteczki do zabijania pcheł... bbrrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
antidotumm Re: zaścianek... n/t 06.12.05, 13:27 Bylam w weekend na plywalni w Kozichglowach: byla polowa tej ilosci ludzi co zwykle; moze ludzie postanowili zbuntowac sie przeciw pruderii? Przeciez to doslownie jakas szopka! Odpowiedz Link Zgłoś
pawelpiwowarczyk Re: Na pływalni osłoń ciało 29.11.05, 21:03 Ilekroć jestem na basenie widzę dużych facetów wstydliwie wciskających ręce z płynem do kąpieli pod kąpielówki. Żal im zdjąć gatki. Może nie mają czasu na takie bzdurki, może chcą wykorzystać efekt "2 w jednym" - umyje siebie i kąpielówki naraz :) Może oni mają coś TAKIEGO w spodenkach czego nie mają inni faceci obok? Śmieszny widok. To samo dzieje się w szatni damskiej (wiem o tym z relacji żony :) A mnie qurcze uczyli o czymś takim jak higiena. Ciekawie, śmiesnie i straszno zarazem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIKUR jakies sztuczne problemy IP: 213.199.217.* 29.11.05, 21:52 Może zamiast przejmować sie nagością w szatni - co jest normalne, dobrze bylo by nastwawić zegar na basenie ( sie spieszy ) i zakończyć akcje wyganiania klientów ( to ci w wodzie) przed czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
antidotumm Re: jakies sztuczne problemy 30.11.05, 13:50 Kozieglowy sa cywilizowana plywalnia i tam nie ma wychodzenia na gwizdek. Gość portalu: PIKUR napisał(a): > Może zamiast przejmować sie nagością w szatni - co jest normalne, dobrze bylo b > y > nastwawić zegar na basenie ( sie spieszy ) i zakończyć akcje wyganiania klientó > w > ( to ci w wodzie) przed czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikur Re: jakies sztuczne problemy IP: 213.199.217.* 09.12.05, 00:30 ja sie juz z tym spotkałem. i walczyc z tym mam zmiar. będę się kąpał nago pod prysznicem, i mam w nosie kamery - niech sobie popatrzą jak mają ochote. A co do gwizdka- ja tak miałem i hasła typu "z wody" mam głęboko gdzieś. Zawsze mogą sobie osoby z obsługi iść i przeczytać regulamin. Płace i wymagam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Zakazać !!!!!! IP: *.orange.pl 29.11.05, 22:30 Nietóre stare, grube i obwisłe przyprawiają o mdłości. Ludzie miejcie choć trochę poczucia estetyki. Nie każdy chce was oglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Zakazać !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 20:11 A może pomyśl o tym, że każdy ma prawo do nagości? Co z tego, że Tobie się to niepodoba skoro innych może podniecać! Nie mówię, że mi się to podoba, ale bądźmy tolerancyjni! A gdybyś Ty tak wyglądał[a] to nadal chciałbyś/chciałabyś wprowadzenia zakazu?! Każdy ma prawo do nagości! Już myć się nie można? W starożytnym Rzymie były wspólne łaźnie i jakoś nikt wyglądem się nie przejmował! Nie bądźcie powierzchowni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cougnight Re: Na pływalni osłoń ciało IP: *.icpnet.pl 29.11.05, 23:15 Nie popadajmy w sztuczną poprawność. Szatnie są dzielone po to by można było się bez problemów przebierać. Przecież każdy jest tak samo z założenia zbudowany i sztuczne ukrywanie jest co najmniej dziwne. A i dzieciaki nie powinny być wychowywane w sztucznej wstydliwości ala radio Maryja, ale też sobie zdawać sprawę z różnic, choć i owszem w przypadku bardzo małych dzieci można sobie pójść się przebrać za kotarkę. Jak miałem z 8 lat to również chodziłem na basen z ojcem i sie przebierałem gdzie nikt sobie nie robił problemów ze sztucznej wstydliwości, w końcu każdy ma to samo. Problemem jest raczej kultura zachowania, kiedy to niektórzy mają skłonność do paradowania dostojnym powolnym krokiem (ekshibicjonizmu), a nie problem zdjęcia gaci, wytarcia tego co trzeba i ubrania się w ciągu kilkunastu sekund. Bo różne rzeczy można robić ale zależnie od otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Na pływalni osłoń ciało 29.11.05, 23:21 A nie uważacie, ze ludzie maja prawo nie ogladać nagosci innych? To takie samo prawo jak innych do paradowania nago - ale w miejscach wyznaczonych. Czy szatnie są do tego ????????? Oto jest pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu Oto jest odpowiedź-albo sfery dla wstydliwych, alb IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.05, 12:13 albo zamykanie oczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plum Szkoda dziewczynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 23:27 Żal tego dziecka. Rodzice jej zrobili krzywdę takim wychowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZP Re: Szkoda dziewczynki IP: *.icpnet.pl 29.11.05, 23:43 Raczej jestem obyczajowym konserwatystą, ale tak pruderyjne podejście do nagości pod prysznicem to debilizm byłem kiedyś na pływalni w Czechach z wycieczką z Polski, obsługa przypominała gościom specjalnie żeby myć się nago pod prysznicem - ciekawe czy tylko turystom z Polski musieli o tym przypominać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ew Re: Szkoda dziewczynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 09:48 Nie doczytal Pan chodzi o golasow w SZATNIACH a nie pod prysznicem a to zasadnicza roznica !!! Ale domeną Polakow jest niewiele wie ale swoje 3 grosze musi wtracic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebb Re: Na pływalni osłoń ciało IP: *.icpnet.pl 29.11.05, 23:53 Choć jestem z Poznania jeżdżę właśnie na basen w Kozichgłowach. Ale ostatnio zaczynam się zastanawiać czy warto. Debilizm zaczyna się jak widać rozprzestrzeniać. Do tej pory sądziłem, że właśnie po to szatnie, natryski itp na pływalniach nie są koedukacyjne, aby człowiek mógł w normalny sposób brać prysznic oraz się przebrać. Kobiety osobno, mężczyźni osobno. Ale teraz się okazuje, że prysznic mam brać w kąpielówkach ( pytanie tylko po co ? ) a jak się będę przebierał w męskiej szatni ( w moim przypadku tak wypada )to aby się przebrać muszę się owijać ręcznikiem i dokonywać wręcz ekwilibrystycznych wyczynów aby założyć bieliznę - vide znajdźcie mi tego debila, który zaprojektował najmniejsze chyba szafki na basenach świata i najmniej miejsca przy nich oraz drugiego nie mniejszego idiotę, który ten projekt odebrał. Ludzie nie popadajmy w paranoję, czego ma się wstydzić facet faceta w męskiej a kobieta kobiety w damskiej szatni lub pod prysznicem ??? Może raczej należałoby się zastanowić nad faktem iż w szatniach zainstalowane są kamery i osoby je obsługujące widzą wszystkich jak na dłoni. Pozostaje mi tylko wierzyć, że te nagrania są kasowane a nie trafiają potem gdzieś dalej. Na koniec jedna uwaga: Szlag największy mnie trafia, jak jakiś debil - tatuś prowadzi małą dziewczynkę do męskiej szatni albo kretynka - mamusia synka do damskiej. Sam wtedy kieruję się do przebieralni, nie chcąc karmić dzieciaka swoim widokiem ( mimo iż mam 27 lat) ale nie wszyscy robią to samo, tylko pomimo kilku dych na karku przebieraja się przy małej dziewczynce. Takich "mądrych inaczej" rodziców należałoby profilaktycznie....... albo jeszcze gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Na pływalni osłoń ciało 30.11.05, 00:07 Gość portalu: Sebb napisał(a): > Na koniec jedna uwaga: Szlag największy mnie trafia, jak jakiś debil - tatuś > prowadzi małą dziewczynkę do męskiej szatni albo kretynka - mamusia synka do > damskiej. Sam wtedy kieruję się do przebieralni, nie chcąc karmić dzieciaka > swoim widokiem ( mimo iż mam 27 lat) ale nie wszyscy robią to samo, tylko > pomimo kilku dych na karku przebieraja się przy małej dziewczynce. > Takich "mądrych inaczej" rodziców należałoby profilaktycznie....... albo jeszcze > gorzej Ostre słowa, ale masz rację. W sumie, jeśli ludzie nie zmieniają ciuchów w przebieralni, to jakiś musi być powód takiego postępowania. Jakoś trudno mi sobie wyobrazić, żeby w nowoczesnych pływalniach nie było wydzielonych miejsc do przebierania i kąpieli pod prysznicem dla każdego z osobna. Jak można brać prysznic w stroju kąpielowym?? Przecież dokładne wypłukanie się w takich warunkach jest niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Na pływalni osłoń ciało 30.11.05, 01:01 Gość portalu: Sebb napisał(a): [...] > Na koniec jedna uwaga: Szlag największy mnie trafia, jak jakiś debil - tatuś > prowadzi małą dziewczynkę do męskiej szatni albo kretynka - mamusia synka do > damskiej. [...] Ciekawe co Ty zrobisz, jeśli dorobisz się córki. Zawsze jest ten moment, kiedy idzie się na basen z dzieckiem pierwszy raz, bądź jest jeszcze tak małe, że nie chce się rozdzielać z rodzicem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu mój syn ma rok, wie co ma i wie co tatuś ma.Kropka IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.05, 12:15 Odpowiedz Link Zgłoś
poika Re: Na pływalni osłoń ciało 30.11.05, 07:44 > Na koniec jedna uwaga: Szlag największy mnie trafia, jak jakiś debil - tatuś > prowadzi małą dziewczynkę do męskiej szatni albo kretynka - mamusia synka do > damskiej. Sam wtedy kieruję się do przebieralni, nie chcąc karmić dzieciaka > swoim widokiem ( mimo iż mam 27 lat) ale nie wszyscy robią to samo, tylko pomim > o > kilku dych na karku przebieraja się przy małej dziewczynce. > Takich "mądrych inaczej" rodziców należałoby profilaktycznie....... albo jeszcz > e > gorzej Sa kraje, vide Skandynawia, gdzie do zadnej plywalni bys chyba nie wszedl, albo przebieralbys sie w samochodzie. W meskiej szatni i pod prysznicami biegaja czasem grupy dzieciakow, plci obojga. W czesci zenskiej to samo - w zaleznosci, ktore z rodzicow mialo czas wybrac sie z pociechami na basen. Nagoscia sie nikt nie przejmuje - w koncu to nie konkurs pieknosci, chodzi sie na basen, zeby poplywac a nie porzucac galami na innych (potem zgorszenie, bo albo widok nie odpowiada zakladanemu, albo wlasna brzydota zaczyna docierac do swiadomosci). Za szczyt pewnie bys uznal, ze w meskiej przebieralni, w godzinach otwarcia, normalnie z mopem jedzie sprzataczka - przyznam, ze dla mnie juz pewna przesada, ale inni sie nie przejmuja. Co kraj to obyczaj, ale chyba Skandynawia, przynajmniej w tym wzgledzie, ma blizej do normalnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Na pływalni osłoń ciało 30.11.05, 10:15 No tak, ale to Skandynawia. Oni rzeczywiście są zupełnie inni. Odpowiedz Link Zgłoś
poika Re: Na pływalni osłoń ciało 30.11.05, 14:49 Zupelnie? Nie sadze. Nawet jesli inni to nie znaczy, ze nie mozna sie czegos nauczyc :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Na pływalni osłoń ciało 01.12.05, 11:05 Nie miałam niczego złego na myśli. Pisząc inni, nie myślałam, że gorsi. Odpowiedz Link Zgłoś
poika Re: Na pływalni osłoń ciało 01.12.05, 11:47 domyslilem sie :-). Swoja droga zastanawia mnie skad pomysly, ze wielka krzywda dziecku sie dzieje jak zobaczy doroslego w stroju Adama lub Ewy? Nie jest to bardziej przekladanie swoje sposobu myslanie na dzieci? Dzieci, ktore popedu seksualnego nie maja, moge jedynie zaczac zadawac niewygodne pytania rodzicom, ktorzy byc moze chca od tego uciec albo chociaz przesunac maksymalnie w czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Na pływalni osłoń ciało 01.12.05, 12:18 o kurcze. ale jaja, zgadam się z Poiką Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Na pływalni osłoń ciało 01.12.05, 12:18 Mówiąc szczerze, dość długo nie kryliśmy się ze swoją nagością przed dziećmi. Nawet nie pamiętam, kiedy nastąpiła zmiana. W każdym razie stało się to pod wpływem naszych rodziców i częściowo brata mojego męża, który wściekał się, że musi czekać pod drzwiami, aż się ubiorę. Ja nie widzę niczego zdrożnego w lataniu po domu w toplessie, ale w tej chwili to już niemożliwe. Moja córka stała się równie wstydliwa, jak ja byłam kiedyś i w gruncie rzeczy jestem do dzisiaj. Nawet nie wiesz, jak zazdroszczę babeczkom, które chodzą ze mną na aerobik i nie wstydzą przebierania się przy wszystkich. Ja nie potrafię się przełamać. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Na pływalni osłoń ciało 01.12.05, 12:21 Jeszcze jedno. W końcu to głupie wstydzić się wśród kobiet czegoś, co mają wszystkie. A to, że jedna ma młodsze, a druga starsze ciało?? Każdy się starzeje. To normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
poika Re: Na pływalni osłoń ciało 01.12.05, 12:41 Fobie doroslych to jest nieco inny temat. Z rozmow np. z moja pania wnioskuje, ze kobiety generalnie bardziej wstydza sie siebie niz faceci (aczkolwiek chyba bardziej wzgledem innych pan niz panow). Faceci chyba najwieksze stresy maja w okresie dojrzewania, potem to przemija. Tak czy tak, dzieci takich problemow nie maja - ktos sugerowal wiek 4-5 lat, mi sie wydaje, ze nawet nieco pozniej, az do czasu, kiedy zaczyna sie dojrzewanie i odzywa sie seksualnosc. Jesli dzieci maja wczesniej takie problemy, to jest to wynik wplywu rodzicow - jak sama zreszta piszesz. Dlatego uogolnianie, ze golizna ma negatywny wplyw na dzieci chyba nie ma sensu - jesli takowy ma (w co smiem watpic), to jest wynik (blednego?) wychowania. Dorosli nie mysla kategoriami dzieci, natomiast czesto staraja sie przeniesc wlasny sposob myslenia na swoje pociechy (potem sie mowi: niedaleko pada jablko od jabloni) - to jest po prostu kolejny przyklad. A wiec, o ile nie popelnilem jakis razacych bledow w rozumowaniu, problem nagosci na plywalni czy gdziekolwiek, to jest problem doroslych - dzieci sa tylko uzywane jako argumentacja - chwytliwa, ale bezpodstawna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodzic Re: Na pływalni osłoń ciało IP: *.ce.put.poznan.pl 30.11.05, 11:00 > Na koniec jedna uwaga: Szlag największy mnie trafia, jak jakiś debil - tatuś > prowadzi małą dziewczynkę do męskiej szatni albo kretynka - mamusia synka do > damskiej. Zastanów się w takim razie kolego/debilu/kretynie (niepotrzebne skreślić) gdzie matka ma przebrać syna, z którym przyszła na basen, bo ojciec pracuje, żeby ta dwójka mogła z basenu skorzystać? Gdzie ma ojciec przebrać córkę, bo matka siedzi w domu z drugim chorym lub o wiele młodszym dzieckiem? 4-5 latek nie musi sobie dobrze radzić z ubieraniem/rozbieraniem. Na wielu pływalniach istnieją osobne pomieszczenia, gdzie rodzice z dziećmi mogą się spokojnie przebrać, ale tam gdzie takie boksy nie istnieją, to co mają zrobić? Wymagając rozsądku od innych sam się zastanów zanim palniesz znowu podobną głupotę. Odpowiedz Link Zgłoś
antidotumm Re: Na pływalni osłoń ciało 30.11.05, 13:52 Gość portalu: Sebb napisał(a): (- vide znajdźcie mi tego debila, który > zaprojektował najmniejsze chyba szafki na basenach świata i najmniej miejsca > przy nich oraz drugiego nie mniejszego idiotę, który ten projekt odebrał. Szafki sa jedna na drugiej, a na cala szatnie jest jedno (!!!!) krzeselko. Odpowiedz Link Zgłoś
vipunia Re: Na pływalni osłoń ciało 01.12.05, 07:37 Zgadzam się w całej rozciągłości. Rozwiązaniem mogą być osobne szatnie dla rodziców z dziećmi. Jeszcze lepszym - stosowanym już na dużych pływalniach, wspólna damsko-dziecięco-męska szatnia z szafkami, oddzielne prysznice oraz masa przebieralni, gdzie się wchodzi do kanciapy, zamyka, osusza ręcznikiem i przebiera, nikt nie ma prawa podpatrzeć, a kanciapy są na tyle duże, że rodzic z dzieckiem też wejdzie. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LukasK Re: Na pływalni osłoń ciało IP: 217.153.71.* 02.12.05, 13:33 > Do tej pory sądziłem, że właśnie po to szatnie, natryski itp > na pływalniach nie są koedukacyjne Generalnie szatnie i natryski nigdzie nie są koedukacyjne, bo koedukacyjna może być tylko szkoła lub inna placówka oświatowa lub wychowawcza. Patrz Słownik Języka Polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
maniek.kilof To dać nagie kobiety do męskiej szatni;) 30.11.05, 00:10 przynajmniej męska część odwiedzających pływalnie będzie zadowolona, a obroty pływalni wskutek wzrostu liczby gości wzrosną ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: To dać nagie kobiety do męskiej szatni;) 30.11.05, 00:12 Ale byś się cieszył!!!!:)))))))))) Czy z 80-letniej babci też??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4 gołe panie! Re: Na pływalni osłoń ciało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 00:36 Idę w ciemno!!!!AUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sd Re: Na pływalni osłoń ciało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 02:16 Najbardziej w artykule przeraziło mnie to zdanie "Niedawno sprzątaczka przyprowadziła do mnie ośmioletnią zapłakaną dziewczynkę. Potrafiła z siebie wydusić tylko tyle, że chciałaby się przebrać w szatni, ale się wstydzi. Bo tam paradowały cztery gołe panie. Skarżą się nie tylko dzieci. Dorośli także." Koniec cytatu. Jeśli ośmioletnia dziewuszka na widok czterech bab z gołymi tyłkami zaczeła płakać to jest to straszne co siedzi w główce tego dziecka. Ono a w szczególności jego rodzice powinni trafić do lekarza i oby na lekarzu się skończyło bo moze dziecko ma bardziej traumatyczne przeżycia związane z nagością dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaktus Re: Na pływalni osłoń ciało IP: 195.206.116.* 02.12.05, 00:13 a jakim prawem poglada sie ludzi w przebieralni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Kwestia indywidualna... IP: *.icpnet.pl 30.11.05, 06:59 Szczerze??? Uważam, że basen jest miejscem, w którym można się rozebrać. Jak można brać prysznic w odzieży, nawet bieliźnie? Jeśli za takie coś można trafić przed sąd grodzki, to dlaczego uczestnicy reality show nie mają stawianych podobnych zarzutów? Chore podejście do sprawy... Odpowiedz Link Zgłoś
matamu Re: Na pływalni osłoń ciało 30.11.05, 09:50 moim zdaniem problem jest mocno wyolbrzymiony i wpisuje się doskonale w trend poprawności katolickiej ostatnio coraz wyraźniej widoczny w polsce. często chodzę na basen i nigdy nie zauważyłam aby ktoś nago paradował po szatni i epatował swoją nagością. Uważam natomiast, że umycie ciała pod prysznicem, czy przebranie się z mokrego kostiumu to nic dziwnego, a z pewnością nic złego czy zdrożnego. myślę że w polsce zaczął się jakiś idiotyczny trend; ludzie szukają problemów których nie ma zamiast skupiać się na rzeczach naprawdę istotnych Odpowiedz Link Zgłoś
genekgenek Re: Na pływalni osłoń ciało 30.11.05, 10:14 Jeśli nagość tak przeszkadza to może chociaż jeden basen, chociaż w jednym dniu otworzyłby się dla naturystów? Zresztą w Poznaniu przydałaby się nad jednym z jezior albo nad Wartą naga plaża, gdzie nagość nie byłaby czymś gorszącym a tylko dawałaby dobre samopoczucie tym którzy lubią tak wypoczywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Socjolog Nagość na basenie - case study IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 10:42 Problem nie jest wydumany i jest dość poważny szczególnie w naszej, polskiej kulturze. W USA np. ściągnięcie gatek w szatni i pokazanie członka byłoby tak oburzające dla innych, że pewnie przyjechałaby policja. W pruderyjnych US są pojedyncze przebieralnie na basenach i na plażach, bo niedopuszczalne jest nawet ściągnięcie gatek na plaży będąc owiniętym ręcznikiem! W Czechach za to nie ma problemu - bywa nawet że panie i panowie rozbierają się w tej samej szatni, a obok przebierają się dzieci. Również w saunach ludzie siedzą nago, jeżeli ktoś w czeskiej saunie jest w gatkach to z pewnością to Polak ;-) W Polsce jest trochę inaczej, bo mamy problem z nagością. Przypominam sobie jak na koloniach 20 lat temu zachowywały się pod prysznicem Polki, Niemki i Czeszki. Polki wstydziły się samych siebie! Współczuję opisanym w artykule rodzicom tej dziewczynki co płakała bo widziała nagą panią. Zrobili jej zdecydowanie krzywdę. Nie wiem czy tam w jej domu nie ma jakiegoś molestowania czy coś... Z drugiej strony NIEDOPUSZCZALNE jest wprowadzanie kilkuletnich chłopców do damskiej szatni i małych dziewczynek do szatni męskiej. Rodzice, którzy to robią te debile, którzy krzywdzą dzieci. Jak panie Geogre nie możesz wysłać żony z córką na basen i chcesz zabierać córkę do szatni męskiej to się puknij w czoło! Odmów sobie raz tego basenu w takiej sytuacji! Jeszcze jedno. Idąc na basen, kupując bilet zgadzamy się jednocześnie na to, że zobaczymy w wodzie panie i panów w kostiumach i slipkach, a pod prysznicem nagie osoby! To przecież normalne, że ludzie kąpią się nago pod prysznicem, a potem idą do szatni i SZYBKO ubierają się w suche ciuchy. W Kozichgłowach kogoś kto wywiesił te kartki pojebało... Powinni raczej wywiesić kartki: pod prysznicem wypada sie kąpać nago. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodzic Re: Nagość na basenie - case study IP: *.ce.put.poznan.pl 30.11.05, 11:15 Następny oszołom. Niby socjolog. A jak dziecko ma rehabilitację na basenie (co wcale takie niezwykłe nie jest) to też mam sobie darować? Albo jak jest wykupiony karnet? Zwrócisz mi pieniądze? To może dalej - mam nie pójść z córką do cukierni, bo a nuż jej się zachce do toalety? Ludzie, zastanówcie się co piszecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sd Re: Nagość na basenie - case study IP: *.rawicz.sdi.tpnet.pl 30.11.05, 11:52 Cytat socjolog :"Jak panie Geogre nie możesz wysłać żony z córką na basen i chcesz zabierać córkę do szatni męskiej to się puknij w czoło! Odmów sobie raz tego basenu w takiej sytuacji" Co Ty za głupoty wygadujesz !!!!! Dziecko przebierasz max 5 minut i jest ono odwrócone buzią do szafki. Trzeba się wysilić aby córka mała możliwość zobaczenia jakiegoś penisa. Normalnie wychowane dzieci znaja nagośc ojca i matki więc nagośc obcych ich nie przeraża ani nawet nie zaskakuje. Mało tego dzieci na nagośc obcych nie powinny nawet zwrócić uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
raks5 cofka 30.11.05, 11:22 to co w kozieglowach powiedzieliby na koedukacyjne odnowy biologiczne? Nie wiem, czy sa takie w Poznaniu, ale wiele lat korzystalem w W-wie i nie bylo z tym problemu. Wszyscy nago, dzieci, dorosli. I jakos zyje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Osłon swoje ciało!!!! IP: *.kulczyktradex.com.pl 30.11.05, 11:44 Dotyczy: opinii prawnej w przedmiocie dopuszczenia się wybryku obnażania się w miejscu publicznym Wywołanie zgorszenia w miejscu publicznym: Artykuł 51 § 1 kodeksu wykroczeń penalizuje m.in. wywołanie zgorszenia w miejscu publicznym (kara aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny). Karalne jest również podżeganie i pomocnictwo do tego czynu (art. 51 § 3 k.w.). Zgorszenie jest najczęściej interpretowane jako „spowodowanie negatywnej reakcji otoczenia na zachowanie sprawcy”. Reakcji tej może towarzyszyć uczucie wstrętu lub obrzydzenia. Wykroczenie ma charakter skutkowy, a więc co najmniej jedna osoba musi poczuć się zgorszoną. Gdy Alosza Awdiejew opowiada publicznie dowcip o dwóch przyjaciółkach, z których jedna mówi: „Wiesz, wyszłam za mąż i nie żałuję tego kroku”, na co druga odpowiada: „Ja wprawdzie też nie żałuję kroku, ale za mąż jeszcze nie wyszłam”, to ocena takiej wypowiedzi powinna należeć co najwyżej do zawodowych krytyków, a nie do organów władzy czy administracji państwowej. Ludziom wolno się śmiać z niesmacznych i obscenicznych żartów, jeżeli nie są zmuszani do ich słuchania. Najczęściej udając się na publiczne występy jakiegoś określonego zespołu lub artysty, publiczność wyraża domniemaną zgodę na ewentualne zgorszenie. To samo tyczy użytkowników basenu. Poza tym można mieć wątpliwości, czy np. sala widowiskowa, basen, siłownia, sauna dostępna jedynie dla tych, którzy wykupili bilety lub zostali imiennie zaproszeni, jest jeszcze miejscem publicznym w rozumieniu art. 51 k.w. Nie jest ona przecież dostępna dla nieoznaczonej liczby osób. Nagość jest wpisana w ludzką naturę. Czy widok nagiej kobiety może wywołać zgorszenie, uczucie wstrętu lub obrzydzenia? Jeżeli znaleźć na to pytanie odpowiedź twierdzącą należałoby pociągnąć do odpowiedzialności karnej tysiące użytkowników basenów, saun, siłowni, reklamodawców wykorzystujących widok nagich kobiet w kampaniach reklamowych, wydawców czasopism i magazynów, których okładki „zdobią” nagie modelki, artystów fotografików specjalizujących się w aktach, malarzy, wytwórnie filmowe, reżyserów sztuk teatralnych, pisarzy opisujących kobiecą nagość, użytkowników naturystycznych plaż i wielu innych, którym towarzyszy nagość, a których działanie, w myśl przedstawionej opinii prawnej, można zinterpretować jako dopuszczenie się wybryku wskazanego w przepisie art. 51 § 1 Kodeksu Wykroczeń. Udając się w miejsce, trudne do zakwalifikowania jako publiczne, jakim jest basen wyrażamy domniemaną zgodę na kontakt z nagością innych użytkowników tej instytucji. Korzystanie z basenu opiera się na dobrej, nieprzymuszonej woli użytkownika, będącego świadomym charakteru tego miejsca i okoliczności mogących w nim wystąpić. Trudno wymagać od użytkowników basenu korzystających z szatni, aby zmieniali garderobę tylko w wyznaczonych do tego miejscach, gdyż na kilkadziesiąt szafek są tylko 4 przebieralnie, przeważnie zajęte, co przy pełnej frekwencji staje się w ostatnim czasie zjawiskiem normalnym. Podobnie sytuacja przedstawia się w obszarze pryszniców gdzie żądanie tego typu pruderyjnych zachowań jest nieuzasadnione, gdyż nie jest odpowiednio technicznie przygotowany (brak kotar, ścianek działowych, drzwi), stanowi jedno otwarte pomieszczenie, w którym każdy z użytkowników wystawiony jest na widok „publiczny” a chcąc, zgodnie z podstawowymi zasadami higieny osobistej i regulaminem basenu, skorzystać z prysznica, musi dostosować się do stworzonych tam warunków. Osobiście nie wyobrażam sobie „regulaminowego” umycia się przed i po korzystaniu z basenu w zabudowanym stroju pływackim. Należy najpierw stworzyć użytkownikom basenu warunki do nieskrępowanego korzystania ze wszystkich jego pomieszczeń dla nich przewidzianych a w kolejnym etapie posiłkować się opiniami prawnymi, które mogą wiele osób zniechęcić do dalszego uczęszczania na basen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ty Re: Osłon swoje ciało!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 10:12 Ja nie moge jakas niedowartosciowana prawniczka to pisala? Walnij sie w łeb kobieto ! A czego te kartki mialy zakazywac ? Normalny,myslacy czlowiek wie w czym rzecz kazdy sie kapie i przebiera-wiec go to nie dotyczy chodzi o tych - ktorzy paraduja innych i nie przejmuja sie NIKIM pomimo zwracania uwagi? Tyle musisz koleboratow pisac aby to pojac? Ja poprostu nie zwracam uwagi na cos co mnie nie dotyczy-ale tej pani chyba odowiada taka forma raczenia ludzi swymi wdziekami bo gotowa ksiazke w tym celu wydac!!! hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: golas Matka przebiera chlopcow w damskiej IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 30.11.05, 12:19 przebieralni?! Przeciez jesli widok nagiego ciala wogole jest gorszacy to po co laduje sie z kilkuletnimi chlopcami do damskiej szatni? Powinna pojsc do meskiej w koncu jest dorosla a synow nie znalazla w kapuscie. Babsko samo nie wie czego chce. Odpowiedz Link Zgłoś
antidotumm 8 letni chlopcy przebierani przez mamusie 30.11.05, 13:49 Akurat w Kozieglowach jest wiele pojedynczych szatni pozwalajacych sie przebrac. Mnie razi widok (czesty) 7-8 letnich chlopcow w damskiej szatni z mamusiami. Qrcze, chodza do szkoly, na wf, i nie umieja sie sami przebrac???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
vipunia Re: Matka przebiera chlopcow w damskiej 01.12.05, 08:02 Hmmm nie wiem, ale jeśli mój przyszły mąż z naszym (jak się uda) synkiem nie będzie mógł jechać na pływalnię, to chyba nie poszłabym z synkiem do damskiej szatni tylko do męskiej. Mysleć trzeba o dziecku, a nie o sobie... Synek, który zawsze bywał w meskiej szatni jak zobaczy przez przypadek jakiegoś siusiaka, to się chyba mniej zszokuje anizeli zobaczyłby intymne części ciała kobiety w damskiej szatni, zresztą jak można iśc z chłopczykiem do damskiej szatni (?), jemu pewnie się też wszystko w głowie poprzewraca i jak będzie starszy to też będzie chodził do damskiej szatni? Bez sensu... Chyba nic się nie stanie jak matka wejdzie z synkiem do męskiej szatni, w koncu jako kobieta-matka siusiaka u mężczyzny już widziała, więc wrażenia to na niej nie zrobi. Gorzej ma ojciec z córeczką. Wg mnie nie powinien jej zaprowadzać do męskiej szatni, z powodów jak powyżej. Do damskiej jak wejdzie facet z córeczką zaraz tragedia się nie stanie, mała może się najpierw upewnić czy tato może wejśc, ale wg mnie tata może zawsze poprosić jakąś panią o pomoc dziecku. Ratownicy i ratowniczki czasem też pomogą. Chodzę na pływalnię od malutkiego dzieciaczka i jakoś moi rodzice nie mieli nigdy problemów, ZAWSZE przebierałam się w damskiej szatni, a nawet jak byłam sama, takie maleństwo tycityci i przyjechałam z ojcem, to już jakaś pani mi w szatni pomogła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cuba libre Re: Na pływalni osłoń ciało IP: *.kozieglowy.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.05, 12:40 He He sam staram się nie paradować nago po szatni (choć ciałko mam młode&jędrne :-) ale prysznic w galotach oraz okrywanie się ręcznikiem w przebieralni bo jakiś inny facet może przez 2 sekundy przypadkowo zobaczyć pena to juz absurd. Ciekawe też jak mam zachować się w tzw. Strefie Odnowy Bioloicznej?!? Po wyjściu z sauny wiadomo, jestem owinięty ręcznikiem, ale potem mam razem z ręcznikiem wejść do basenu z zimną wodą??? Albo pod prysznic??? W TYM MIEJSCU PROŚBA DO WŁODARZY BASENU W KZG - PRZY PRYSZNICU W STREFIE NIE MA WIESZAKA DO POWIESZENIA RĘCZNIKA!!! WYSTARCZY 5 MINUT Z WIERTARKĄ&HACZYK ZA 2 PLN. SKORO TAK WSZYSTKIM PRZESZKADZA NAGOŚĆ TO NIE ROZUMIEM DLACZEGO DOTYCHCZAS NIKT O TYM NIE POMYŚLAŁ - TERAZ ALBO KTOŚ TOBIE POTRZYMA RĘCZNIK W CZASIE GDY SIĘ OPŁUKUJESZ, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cuba libre Re: Na pływalni osłoń ciało IP: *.kozieglowy.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.05, 12:51 cd (...) albo zostawiasz ręcznik na leżakach i siłą rzeczy maszerujesz nago pod prysznic, co jak rozumiem niektorym się nie podoba. Pozdro dla menagerów pływalni w KZG! Ściągnijcie te śmieszne kolorowe kartki z wyciągiem z KW i zawieście haczyk pod prysznicem obok sauny to będzie dobrze! And remember, I'll back to check! Koziegłowianin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Na pływalni osłoń ciało IP: *.czerwonak.iwg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.05, 20:26 A ja klade recznik poprostu na lezaku-po to tam sa i nie robie problemu! Ale macie temat do wymyslania moze jeszcze gejsze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozhoga Dzieci IP: *.gprspla.plusgsm.pl 30.11.05, 12:53 Co do niechętnych reakcji dorosłych, to nie mam zdania: może ktoś sobie nie życzy oglądania cudzych genitaliów, ale nie wiem, czy to takiej osobie szkodzi w sensie obiektywnym, czy w sensie PiSowo-LPRowym (wszystko z czym się nie zgadzam mi szkodzi, więc powinno być zakazane). Jednak uważam, że sprawę rozstrzyga dobro dzieci - a dziecko powinno być stopniowo oswajane z widokiem nagości, nawet własnych rodziców, a co dopiero osób obcych. Tak więc sprawa jasna - golasy muszą się opamiętać ! Nie ma zgody na szkodzenie innym ludziom - w tym przypadku dzieciom. Pzdr, PP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julita Re: Dzieci IP: *.profinet.wlkp.pl 02.12.05, 16:49 Ja się od zawsze kąpię nago z moim dzieckiem, nie rozumiem dlaczego dla dziecka miałoby to być szokujące - owszem, może być, jeśli dziecko nigdy nagiego człowieka nie widziało, ale taka sytuacja jest chora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Rodzica !!! Re: Na pływalni osłoń ciało IP: *.icpnet.pl 30.11.05, 13:21 Jeśli mnie nazwałeś kretynem/debilem - niepotrzebne skreślić to walnij się w głowę ale to tak skutecznie aby pomogło. Jeżeli nie widzisz problemu w tym aby wprowadzać małą dziewczynkę do męskiej sztni a małego chłopca do damskiej to przejdź się do psychiatry niech ci uświadomi czym może być widok nagiego ciała (lub wielu)obcej płci dla małego dziecka. Jeżeli i tego nie zrozumiesz to zgłoś się może dobrowolnie (dla dobra twego dziecka)do sądu z wnioskiem aby Ci odebrano prawa rodzicielskie bo widzę że nie dorosłeś emocjonalnie - albo po prostu jesteś za głupi na to aby mieć dziecko. Jak już ktoś wcześniej napisał z małym chłopcem powinien iść na basen tata a z dziewczynką mama i żadne pseudomądre komentarze są w tym miejscu zbędne. basen jest czynny 7 dni w tygodniu i nie wierzę abyś pracował aż tak wiele żebyś Ty lub Twoja żona/mąż nie znalazł czasu aby iść z dzieckiem tej samej płci na basen. No chyba że idziesz tam dla siebie a Twoje własne dziecko Cię nie obchodzi. Na koniec: Jeśli lubisz być kamerowany pod prysznicem i kąpać się tam w bieliźnie to może należało się zgłosić do Big Brother Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kąpielówek Re: Na pływalni osłoń ciało IP: *.crowley.pl 30.11.05, 14:02 Widok nagiego ciała dla dziecka nie jest niczym. Po prostu widok, jak każdy inny. To dopiero tacy dziwacy, jak ty, wmawiają dzieciom, że to jest jakiś widok szczególny. I wtedy to rzeczywiście może być dla dziecka coś dziwnego, ale pretensje o to zgłaszaj do tych, co mają jakieś freudowsko-kruchtowe kompleksy. Odpowiedz Link Zgłoś
antidotumm Zdefiniujmy pojecie 'dziecka' 30.11.05, 14:30 3 latek to dziecko, a 8 latek ? Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Na pływalni osłoń ciało 30.11.05, 14:43 Gość portalu: Do Rodzica !!! napisał(a): [...] > Jak już ktoś wcześniej napisał z małym chłopcem powinien iść na basen tata a z > dziewczynką mama i żadne pseudomądre komentarze są w tym miejscu zbędne. basen > jest czynny 7 dni w tygodniu i nie wierzę abyś pracował aż tak wiele żebyś Ty > lub Twoja żona/mąż nie znalazł czasu aby iść z dzieckiem tej samej płci na base [...] A jakie masz rady dla wdów, wdowców, rozwodników, małżeństw w separacji, żon, których mężowie są marynarzami i pojawiają się w domu raz na pół roku, albo gdy jedno z małżonków na basen nie chodzi, bo nie lubi. Kochani, wybaczcie, ale jak czytam ten wątek, to zastanawiam się skąd biorą się pojebańcy dający rady, że na basen syn musi iść z ojcem, a córka z matką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebb Re: Na pływalni osłoń ciało IP: *.icpnet.pl 30.11.05, 15:34 Jak rozumiem pojebańcem także nazwiesz tych którzy wprowadzili podział na szatnię męską i damską ? W sumie jeśli o mnie chodzi nie przeszkadzałoby mi to gdyby szatnie były koedukacyjne. Ganz mir egal. Tylko dlaczego w takim razie są protesty aby człowiek mógł się normalnie w szatni przebrać i normalnie pod prysznicem umyć, drogi George ? Z jednej strony chcesz abyś mógł z córką wejść do męskiej szatni gdzie się przebierają faceci a z drugiej strony zabraniasz tym samym facetom w tej samej szatni się przebierać ? Odpowiedz Link Zgłoś
kombinezon Re: Na pływalni osłoń ciało 30.11.05, 17:15 ehe, a dzieci wychowywane przez samotnych rodziców to na basen nie wejdą, chyba, że sobie mama wujka przyprowadzi, żeby synka wziął na basen? Odpowiedz Link Zgłoś
genekgenek Re: Na pływalni osłoń ciało 30.11.05, 13:21 Kiedyś wchodząc do cerkwi przestraszyłem się, że nie zostanę wpuszczony gdyż byłem w krótkich spodankach a przypomniałem sobie jak surowo przestrzegano w Grecji aby do kościoła wchodzić tylko w długich spodniach a kobiety koniesznie w spódnicy. Gdy zapytałem czy mogę wejść tak ubrany usłyszałem : "Bóg pana stworzył nago". W tym jest cała prawda. Wszystkie problemy i zachamowania związane z nagością są konsekwencją obłudy z jaką traktuje się ciało i seksualizm w różnych środowiskach. To zakłamanie i tabu jest przyczyną wielu problemów dla niejednego ale też przypuszczam, że z powoduje urazy w skrajnym przypadku prowadzące do przestępstw na tle seksualnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebb Re: Do Poika IP: *.icpnet.pl 30.11.05, 13:24 W Kozichgłowach też jest normą, że sprzątaczka z mopem wjeżdża do męskiej gdy się ludzie przebierają, myją itp. Jak widać gonimy tę Skandynawię :-) Poprzedni post "Do Rodzica" też był mój ale zapomniałem się podpisać Odpowiedz Link Zgłoś