mejbi 02.12.05, 10:34 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3043452.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
idana Re: "Komandoria" - centrum przy Baraniaka/Katowic 02.12.05, 10:54 no wlasnie, mejbi, ja tez to teraz czytam, i moje wrazenia na goraca sa ... srednie.... Jednak uwazam ze bardziej przydalby sie w okolicy kompleks basenow, a o tym jak na razie nadal niewiele slychac (Termy Maltanskie to raczej daleka przyszlosc?!?). Chcialabym obejrzec dokladny plan tego centrum, zeby nie martwic sie jak w tej chwili wizja mnostwa samochodow, ktore beda tamtedy jezdzic. Z planu w GW wynika, ze bedzie to w miejscu, gdzie teraz mozna skrecac z Baraniaka w Katowicka - czyli pewnie caly ten teren za murem, prawda? No co by nie powiedziec, ruch w tej okolicy znacznie sie zwiekszy, a to mnie raczej nie cieszy :-( pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
mejbi Re: "Komandoria" - centrum przy Baraniaka/Katowic 02.12.05, 11:47 Moje wrażenia są póki co również średnie. Z jednej strony handlowa Łacina (wiem skądinąd, że ma być tam m.in. Leroy Merlin), z drugiej Komandoria. Przy obu parkingi na tysiące aut... Co innego kameralna galeria handlowa, a co innego centrum o powierzchni, jaką docelowo ma mieć rozbudowany Stary Browar!... Ale może trzeba być optymistą? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
idana Re: "Komandoria" - centrum przy Baraniaka/Katowic 02.12.05, 12:06 A ja mam nadzieję, że na tym skończy się rozbudowa centrów handlowych na Malcie. No bo jeśli powstanie Komandoria, budowa kolejnego centrum na Łacinie mija się z celem. Teraz czas na Termy Maltańskie, co najwyżej. Poza tym grozą napełnia mnie myśl o jakimkolwiek centrum na Łacinie, w okolicach ulicy Milczańskiej - bo wtedy jedną z dróg dojazdowych tam byłaby Katowicka! Zdecydowanie opowiadam się przy jednym centrum (a najlepiej, żeby nie bylo żadnego), i z utęsknieniem czekam na kompleks basenów! Odpowiedz Link Zgłoś
vincent.vega Re: "Komandoria" - centrum przy Baraniaka/Katowic 03.12.05, 20:30 mejbi prosze nie strasz mnie koszmarami o Liroju na Lacinie... Komandorie jestem jeszcze w stanie wytrzymac. Coz nie jest architektoniczne cudo, ale ostatecznie miec bliko na zakupy to tez jest zaleta. Ale jak mi postawia przed domem hangar liroja to chyba jakas pikiete rozpoczne;) Takie g.wna to niech sobie przy autostradzie w komornikach stoja, a nie w centrum miasta Odpowiedz Link Zgłoś
mejbi Re: "Komandoria" - centrum przy Baraniaka/Katowic 04.12.05, 01:07 No cóż, tak ptaszki ćwierkaja ;) Przy czym nie będzie to raczej samodzielny "hangar", ale market wewnątrz centrum handlowego. Prawdopodobnie coś na kształt Leroya w warszawskiej Arkadii. Nie ma co się martwić na zapas, jak to zwykle bywa, mówi się wiele, robi się już dużo mniej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
polanek1 Re: "Komandoria" - centrum przy Baraniaka/Katowic 05.12.05, 15:56 Póki co to z Łaciną się wszędzie afiszuje Carrefour i powiem szczerze - chyba bardziej bym się ucieszył z tego niż z Komanorii vel. Malty, bo do tej drugiej JEDYNA droga wiedzie przez ul. Katowicką. Do tego gotowy jest plan przebudowy Katowickiej pod kątem w.w. centrum handlowego i w skrócie można powiedzieć, że głównie opiera się na dwujezdniowej koncepcji czyli bye, bye parking pod klatkami vis a vis komendy policji (w tym pod wieżowcem 53a) - tam będzie druga jezdnia :o( Nie chciałem was martwić ale - that's life.... Odpowiedz Link Zgłoś
amavel Re: "Komandoria" - centrum przy Baraniaka/Katowic 05.12.05, 19:34 no to chyba normalne ze powstaja centra handlowe przy tak duzych osiedlach (5 etapow polanki!!). To bylo do przewidzenia. Ludzie nie narzekajcie. jesli chcecie miec spokoj i cisze nieskazitelna to nie ten rejon. swarzedz proponuje, obrzeza poznania. jako przyszly mieszkaniec polanki ciesze sie ze bede mial gdzie robic zakupy. a przede wszystkich ciesze sie ze cos dzieje sie z tymi niezagospodarowanymi i spojrzmy prawdzie w oczy niezbyt estetycznymi terenami. Leroy to jednak faktycznie bylaby przesada i nie koniecznie chetnie bym widzial go w tym rejonie pozdrawiam wszystkich amavel Odpowiedz Link Zgłoś
vincent.vega Re: "Komandoria" - centrum przy Baraniaka/Katowic 05.12.05, 19:47 ejze Polanek chyba sie troche zapedzasz w tej analizie zmian na lacinie (chyba ze ja czegos nie kapuje..- wiec prosze o jakies oswiecenie 1. Jedyna droga do Komandorii prowadzi przez Katowicka??? Szczerze mowiac nie wiem gdzie komandoria planuje wjazd do sowjego centrum, ale jesli nawet od strony katowickiej, to "zatloczy" jedynie krotki odcinek zaraz za skretem z baraniaka. A biorac pod uwage,ze i tak beda to na wlasny koszt poszerzec i modernizowac krzyzowke, to tylko Katowicka na tym skorzysta. 2. Nie rozumiem dlaczego budowa ktotegokolwiek z centrum mialaby sie wiazac z calkowita przebudowa Katowickej (dwupasmowa????). To sa chyba niezalezne inwestycje, poza wspomniana wczesniej modernizacja skrzyzownia z baranika. 3. Bardzo jestem ciekaw skad masz w ogole wiadomosci o poszerzeniu i przebudowie Katowickiej, bo ja o tym jakos nigdzie jeszcze nie slyszlem. 4. Trudno mi sobie wyobrazic ze miasto anektuje parking atanera pod budowe dwupasmowej (!!!) katowickeiej. Bede wdzieczny za rozwianie moich watpliwosci pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
basic1956 Re: "Komandoria" - centrum przy Baraniaka/Katowic 06.12.05, 15:36 zdaje sie, że polanek 1 ma jednak rację. Poszerzenie Katowickiej (w tym likwidacja parkingu) łaczy mi się z inna informacjami, która dociera do mnie z kilku źródeł. Otoż wzdłuż lini tramwajowej (po przeciwnej stronie niż Polanka) w przyszłosci planowana jest droga łącząca ul. Inflancką (czyli M1, os. Rusa, Lecha, itp)z mostem Rocha i Centrum. Te informacje dobrze komponują mi sie z tym co wiemy na pewno - rozbudową lini tramwjowej w kierunku Franowa (cel jest ten sam - ułatwienie dojazdu do M.1 czy Ikei). Odpowiedz Link Zgłoś
elf Re: "Komandoria" - centrum przy Baraniaka/Katowic 08.12.05, 12:36 Mnie tylko ten amfiteatr w Komandorii trochę przeraża - znaczy, głosne imprezy tam będą:( Odpowiedz Link Zgłoś