Dodaj do ulubionych

W konkursie na zagospodarowanie Wagi Miejskiej ...

23.12.05, 11:17
To chyba jakiś żart. W sercu Starego Rynku miasto oddaje lokal za niespałna 8
tys. zł dzierżawy na działalność knajpianą. A komisja konkursowa pod pojęciem
działalność społeczno-kulturalnej rozumie festiwal besiadno-gastronomiczny.
Przecież ten konkurs trzeba natychmiast unieważnić i powołać komisję, której
członkowie będą mieli choć blade pojęcie o kulturze.
Obserwuj wątek
    • ozcunt2 złoty interes 23.12.05, 11:25
      Czyli knajpa w samym środeczku rynku z czynszem 7800? w takim miejscu mogą być
      najdroższe ceny na rynku i spokojnie starczy na tak mały czynsz. tylko czy
      zwykły mieszkaniec z blokowiska kiedyś tam wejdzie? skorzysta z kultury jaką
      daje mu miasto?
    • Gość: StanisławMackowiak Brawo, Gumny jużma prywatną ulicę z dojazdem do IP: *.zabka.pl 23.12.05, 15:41
      klubu na Mokrej, strach pomyslec jakby zawładnął Starym Rynkiem
      • sosek_s znowu macie jakies dziwne wyobrazenia :P 23.12.05, 19:59
        > klubu na Mokrej, strach pomyslec jakby zawładnął Starym Rynkiem

jesli chodzi o Terytorium t tam jest fajnie :D

ludzie co wy macie za wyobrazenia tey :p to nie jest londyn czy krakow tylko
        prowincjonalny poznan, juz widze te tlumy ktore beda chodzic na koncerty itp,
        porzadnych resturacji nigdy za wiele
    • Gość: basia.k-ch "Pod Pretekstem" nigdy nie miala dobrej kuchni... IP: 217.168.135.* 23.12.05, 22:34
      zatem obawiam sie, ze nowa dzialalnosc restauracyjna w budynku Wagi bedzie na
      podobnym poziomie...
      • Gość: agnieszka Re: "Pod Pretekstem" nigdy nie miala dobrej kuchn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.05, 00:32
        czytajac posty odnosze wrazenie, ze pierwsze z nich sa autorstwa, albo
        osobiscie przegranego, albo jego znajomych.
        Po pierwsze - czynsze na rynku nie odbiegaja od tych zaproponowanych 8000,00;
        po drugie jak bedzie zobaczymy, mam nadzieje ze jak bedzie zle to miasto
        wypowie umowe. Po trzecie dziwie sie ze robiono przetarg na obiekt SPOLECZNO -
        KULTURALNY. Mysle ze nawet autorzy przetargu nie bardzo wiedza o co im chodzilo
        (moze o Dom Kultury na Starym Rynku:)).
        I jeszcze jedna uwaga do artykulu. Wspomina sie tam o fachowcach od kultury, a
        ilu ich w Poznaniu jest? Kilkanascie lat temu Poznan byl w czolowce miast w
        Polsce jesli chodzi o wydazenia kulturalne, a dzis takiemu np. Wroclawiowi nie
        dorastamy do pięt.
        Szkoda, ze dziennikarz piszac artykul nie przedstawił bardziej szczegolowo obu
        koncepcji, wtedy łatwiej wyrobic sobie zdanie.
        • vipunia Re: "Pod Pretekstem" nigdy nie miala dobrej kuchn 24.12.05, 10:29
          8 tys. kwota duża czy mała - zależy przecież od powierzchni i rodzaju
          prowadzonej działalności.
          Szczerze to ja się spodziewałam tam bardziej punktów informacji
          kulturalnej,przeniesienia CIM, sklepów z pamiątkami z Wielkopolski, miejsca
          ręcznego wyrabiania różnych pamiątek i powiem... że spodziewałam się, że będzie
          startować WTK czy podobny podmiot, z propozycją stawki czynszu "zero".
          W każdym razie taką miałam "wizję". :)
          Zgadzam się, że narazie nie wiele wiadomo...
          • Gość: detektyw RUTKOWSKI Elo VIPUNIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.05, 10:08
            I think you like rough treatment babe
            Get my cumshot
            SWALLOW IT!!!
            Yeah.......

detektywRUTKOWSKI@ciaO.gov
    • Gość: gregog bis I tak dobrze ze nie dano Gumnemu za 5000,00 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.05, 00:35
      8000 to jednak wiecej niz 5000
      • vipunia Re: I tak dobrze ze nie dano Gumnemu za 5000,00 24.12.05, 10:24
        Pomijając fakt kto wygrał, uważam że przy działalności kulturalnej-społecznej
        wysokość czynszu do uzyskania będzie i powinna być o wiele niższa aniżeli w
        przypadku działalności gastronomicznej. W tej sytuacji czynsz 8 tys. zł to nie
        jest duża kwota na Starym Rynku! Obecnie mam mało szczegółów, ale z tego co
        zrozumiałam to w Wadze działalność kulturalna będzie dodatkiem, hmmm kulturalnie
        będzie podawany posiłek, z muzyką - raz w roku konkurs itp. Czy o to chodziło?
        Nie wiem, ale może regulamin konkursu na to pozwolił, czasem wystarczyło dać
        trochę kryteriów, punkty dodatnie i ujemne za niektóre rozwiązania.
        • Gość: kurna szkoda gadać IP: *.icpnet.pl 25.12.05, 00:06
          no właśnie - kwestia czynszu to skandal - delikatnie mówiąc, skoro za malutkie
          lokale na uliczkach oddalonych od Starego Rynku miasto bierze 10,000.
          No a kwestia Pałcu Ślubów - wszyscy teraz o tym zapominają, że za dwa lata
          będzie się musiał wynieść z Wagi - taka umowa z nowym najemcą - i te rewelacyjne
          propozycje przeniesienia do Sanepidu na Sierocą i jeszcze gdzieś - tylko nie
          pamiętam, aczkolwiek to miejsce nie jest wcale atrakcyjniejsze od sanepidu.
          Tak więc przyszłe młode pary - będziecie ślubować sobie tam gdzie teraz badają
          kupy.
          • Gość: gregor Re: szkoda gadać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.05, 15:46
            a podaj przyklad gdzie MIASTO!!!!! ma czynsz 10000,00 za malutki lokal w
            okolicy Starego Rynku?
            • Gość: jb czynsz777,30 zł za 58,56m2 bez dostępu ze St.Rynku IP: *.icpnet.pl 28.12.05, 11:12
              długa kicha, półpiwniczna, ze światłem dziennym ze studni podwórkowej, /cena netto z roku1999 /
              1m2 10,88 zł. /remont kapitalny we własnym zakresie/.
              Rodzaj działalności: usługowe projektowanie i realizacja promocji ogólnopolskiego stowarzyszenia
              samorządowego, projektowanie symboliki samorządowej, wydarzeń odbywających się w Poznaniu o
              znaczeniu ogólnopolskim, promocja miasta Poznania, wspieranie Polonii w Kazachstanie, wystawy
              okolicznościowe w siedzibie, itd.

Za lokal w tym samym budynku, na I piętrze,/wyremontowany przez Miasto/ z oknami na Stary Rynek,
              organizacje powiązane z Miastem opłata w wysokości 1/3 za lokal 100 m2.

W tym Mieście się URZĘDUJE I CELEBRUJE. Ludzie z wizją i działaniem prospołecznym, są traktowani
              jako przedsiębiorcy. Zarówno Radni jak i Zarząd Miasta nie dokonują uczciwych ocen działalności.
              Ponieważ osoby tworzące te gremia nigdy nie prowadziły działalności gospodarczej, nie wiedzą co to
              znaczy rachunek ekonomiczny w małym przedsiębiorstwie, z wielkim nakładem pracy twórczej.

Urzędnicy nie mają wizji stałych działań promocyjnych, poza krótkotrwałymi fajerwerkami.
              Na Starym Rynku powino się znajdować Centrum Promocji Miasta, dotowane przez Miasto. CIM pod
              Arkadami tego nie spełnia - z tandetnymi wystawkami i tandetnym towarem promocyjnym, także ze
              względu na swoje położenie poza szlakiem turystycznym.

Wszystkie propozycje przewidujące udział Miasta odpadły, bo oznaczały konieczność <stałej pracy u
              podstaw> a obecnie panuje <pic i fotomontarz> rodem z PRL-u w oprawie <solidarnościowej.>
              • Gość: ach Re: czynsz777,30 zł za 58,56m2 bez dostępu ze St. IP: *.icpnet.pl 28.12.05, 22:01
                no jest pub na tyłach starego Rynku - nie wiem ile metrów mają - ale góra 70 -
                80 i płaca 10,000 zł miesięcznie - może się wahac około 500 zł w te czy tamtą. i
                co??
                a jeszcze jest na Kramarskiej taki lokal z wejściem od bramy - po prawej stronie
                jak się idzie od Wronieckiej, kiedyś tam był ciucholand, potem chyba jakaś
                kafejka internetowa czy coś - w kazdym razie gymyla w środku jak cholera, małe
                okiennko pod sufitem i miasto zazyczyło sobie za ten piekny lokal około 1500 zł
                - 20 m2. coś mi się zdaje, że cały ten konkurs był jakiś dziwny bo jakby ludzie
                wiedzieli że miasto zadowoli 8000 to chętnych by było więcej i pewnie pomysly
                lepsze. ale coż ktoś coś komuś....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka