Dodaj do ulubionych

becikowe....

13.01.06, 16:39
chciałam zapytac co myślicie o 16-latce która zaszła w ciąze i teraz domaga
sie becikowego oraz wszelkich socjalnych świadczeń??
Obserwuj wątek
    • azazel87 Re: becikowe.... 13.01.06, 17:29
      bardziej mnie irytuje sama myśl o tym, że cała patologia i menelia uwielbiająca
      tzw libacje alkoholowe, której przypadkiem uda się zmajstrować jakieś dziecko
      wydadzą całe becikwe na wódkę ...
      co do 16 latki, no to cóż stało się, retoryka że mogła się zabezpieczyć nie
      rozwiąże jej problemów. Chyba jej najbardziej się ten becik przyda ...
    • duch3 Re: becikowe.... 13.01.06, 17:30
      Hehe... ja w ogóle twierdze że becikowe to nonsens!

Moim zdaniem lepsza byłaby kampania reklamowa w "Brawo" i innych czasopismach
      pt: "DZIECI SĄ DŻEZI"!!! Aby wzrosł ilość rodzących się dzieci proponuje też
      ustawowe odciecie prądu w godzinach między 21 a 24! Przynajmniej ludzie nie beda
      telewizji oglądać tylko pozytecznymi sprawami się zajmą. Wszak na Wyspach
      zaczyna tanich robotnikow barkować!
      • rogeer Re: becikowe.... 13.01.06, 17:37
        To, że 16-nasto latka domaga się becikowego to według mnie jest ok. Ma do tego
        prawo tak jak każda inna matka, nie może się w tej kwestii liczyć wiek.
        Ale naprawde żal mi tej dziewczyny i tego dziecka jeśli zaszła w ciąże tylko dla
        becikowego. Zero przewidywania...
      • azazel87 Re: becikowe.... 13.01.06, 17:42
        ustawowe odcięcie prądu ... lepiej nie mów tego głośno bo wesoły Roman to
        podłapie.
        aczkolwiek twoja propozycja byłaby nad wyraz skuteczna - najwięcej dzieci
        urodziło się w Polsce podczas stanu wojennego i chwilę po nim :)
        • kormoran7 Re: becikowe.... 15.01.06, 23:14
          Do konca za becikowym nie jestem bo podobnie mam zle pzreczucia ze dostana te
          pieniadze niepozadani ludzie jak przykladowo ta 16 -latka. Ale patrze na to
          pozytywnie z jednego powodu:Przez 16 lat demokracji nikt nie myslal o kobietach
          w ciazy i ich dzieciah az wreszcie cos sie ruszylo za sprawa Pisu. To pozytywny
          przejaw zmian w Polsce choc jeszce nie pozbawiony bledow. Ciesze sie tez ze
          zostana zmienione przepisy w sprawie powrotu kobiet do pracy po ciazy i
          przepisy w trakcie urlopu macierzynskiego. To naprawde wszytko idzie w dobrym
          kierunku.
          • cipcipcip Re: becikowe.... 16.01.06, 09:21
            becikowe tak, ale nie dla wszystkich. Powinien być jakis próg dochodów. 1000
            dla wszystkich to nieporozumienie.
    • misiaczyca1 Re: becikowe.... 16.01.06, 09:39
      Witam.
      Uwazam,ze pomyśł "becikowego" jest połowicznie dobry.Wyobrażam sobie ludzi z
      biedoty społecznej,którzy z łakomstwa zaczna płodzic dzieci.Rodzice nie beda
      sie nimi zajmowac bo będa zajęci libacjami alkoholowymi za te 1000
      zł.Zaniedbane dzieci zauwazy OPS.Będzie przelewało do nich kolejne
      pieniądze.Dziciaki niczym "dzikie dzieci" wyrosna na aspołecznych obywateli.Nie
      umoralnionych i bez ogłady i wykształcenia. Rozpocznie sie łamanie prawa.Wiec
      bedzia potrzebne domy dziecka,poprawczaki i więzienia.
      A jestem przekonana,ze takich dzieci urodzi sie teraz duzo.
      Z drugiej strony uwazam,ze rodzina, ktora ma dostatek i 1000zł.gonie im w
      portfelu, nie powinni dostac tych pieniędzy.
      Wolałabym,zeby urlopy wychowawcze zostały przedłuzone i nadal płatne(tak jak
      kiedyś).
      Wolalabym żeby mój pracodawca nie traciła pieniędzy i nerwów przez to,ze
      spodziwam sie dziecka i zaraz po urodzeniu nie wyrzucił mnie.
      Chciałabym, zeby własnie na to zostały wydane te pieniądze.
      Zebym ze strachu przed utrata pracy nie odwlekała decyzji o dziecku.

Z kolei 16-latka ciężarna...to temat dla mnie "ciężki".
      To wina rodziców i państwa,które nie zadbało o edukacje sexualna.
      Pownny na stałe w gimnazjach wejśc lekcje o antykoncepcji i zapobieganiu ciąży.
      Zaszła w ciąze i domaga sie swiadczeń.A w życiu nie zarobiła ani złotówki.
      Pownien byc na takich osobach(chłopcu i dziewczynie) lincz społeczeny.
      • kormoran7 Re: becikowe.... 16.01.06, 15:44
        Trudna sprawa....Jezeli zaszla w ciaze dla becikowego(w co watpie) to glupio
        postapila. Z drugiej jednak strony chyba becikowe wlasnie w szcegolnosci tez
        bylo dla tych mlodych panienek ktore zajda w ciaze a nie maja jak sie utrzymac
        itd. Moze jednak zaszla przez przypadek nie myslac o becikowym albo swiadomie.
        Nie znam tej osoby a nie lubie gadac o czyms co jest dla mnie "mistyczne"

Mam jednak do ciebie jedno pytanie Misiaczyco czyto hipotetyczne. Powiedzmy ze
        to ty masz 16 lat, zachodzisz w ciaze przez przypadek i nie zarobilas grosza
        nigdy w zyciu . Czy wobec tego:
        1)Zdecydowals sie isc po becikowe?
        2)Czy wtedy tez uznalabys ze ludzie powinni cie zlinczowac spolecznie za to ze
        ci w zyciu nic nie wyszlo?
        • duch3 A kto powiedzial ,ze..... 16.01.06, 15:51
          A kto powiedział że kobiety mają rodzić jak mają tyle a tyle???
          Albo zacząć praca jak tyle i tyle, kończyć jak tyle i tyle, pobierać się jak
          tyle i tyle?
          Wszelkie rozwiązanie gdy cos ma miec tyle a tyle mi sie nie podobaja!!!
    • misiaczyca1 Re: becikowe.... 16.01.06, 16:15
      Gdybym zaszła w ciąze w wieku 16 lat byłoby mi wstyd wyjśc na ulice i przyznac
      sie do tego.Nie rozumiem tłumaczeń,że w "zyciu nie wyszło".Nic nie dzieje sie z
      przypadku.Jezeli jest na tyle dojrzała,ze postanawia rozpocząć życie sexualne
      to jest ok.Ale jak taki mały kórw***on zachodzi w ciążę to mnie brzydzi.Bedzie
      patrzec na społeczeństwo i powtarzać w nieskończoność "dajcie"."Musicie mi dac
      bo jestem w ciąży".Ja za to płace.Ty za to placisz.
      Nie mam żadnej tolerancji dla takich gówniarzy.Rodzice nie wpoili im żadnej
      wartości.
      Uwierz mi,ze jest sporo osób, ktore połakomia sie na te 1000 zł.Może to
      śmieszne ale tak jest.

Kobieta w pełni ukszałtowana jest i gotowa na ciąze powyżej 21 roku
      zycia.Pozatym aspekt psychiczny.Ma szanse ukończyc szkołe.Może postanowi
      rozwijac sie dalej przez prace i nauke.
      Przede wszystki chodzi jednak o rozwój danego cżłowieka.Mała gówniara urodzi
      wystraszy sie, zostawi dziecko w śmietniku albo bedzie je katowała.
      Odpowiada Wam to ?!
      Duchu uważasz,ze 16 lat to dobry wiek na urodzenie dziecka?
      • duch3 Re: becikowe.... 16.01.06, 16:39
        Kazdy wiek jest dobry jezeli człowiek jest na to gotowy i czuje odpowiedzialnosc
        swoich czynow.

Po prostu chcialem zwrocic uwage ze "ktos,cos" (ja wiem kto :) probuje nam coraz
        wiecej dyktowac co jest dobre a co zle! I to wbrew naszej woli bo "mysli" ze tak
        bedzie dla nas lepiej.
      • kormoran7 Re: becikowe.... 17.01.06, 12:57
        Bardzo dobrze ze masz w glowie juz wszytko zaplanowane, wiesz co bedziesz robic
        i masz jakies wartosci ktorymi sie kierujesz ale zycie ma to do siebie ze
        bardzo czesto nas zaskakuje. W ciagu twojego zycia moze sie stac ze cala twoja
        ideologia legnie w gruzach. Przeciez ta dziewczyna tez mogla mowic ze zajsc w
        ciaze w wieku 16 lat to rzecz nienormalna i to powod do wstydu. No ale zaszla z
        jakis przyczyn pewnie od siebie niezaleznych w ta ciaze. Zycie ja zaskoczylo bo
        znalazla sie w sytuacji w ktorej zawsze pragnela nie byc. I tylko dlatego
        nalezy taka osobe jak powiedzialas linczowac?. Probowalem ciebie postwaic w
        takiej sytuacji i prosilem zebys mi odpowiedziala czy byloby ci dobrze gdyby o
        tobie takie rzeczy opowiadano i mowiono ze trzeba cie linczowac. Wydaje mi sie
        delikatnie mowiac nie bylabys szczesliwa z takiej sytuacji. Podsumowujac uwazam
        ze niczego w zyciu nie mozna planowac.
        • misiaczyca1 "Chleb otwiera każde usta" S.T.Lec 17.01.06, 13:58
          Opieka nad dzieckiem to NIE zabawa!!!!! Ono sie urodzi w rodzinie zupełnie nie
          przygotowanej na to, bo mamusia była "na sianku z kolega z podstawówki".
          Na litość Boska.
          Mamy podzielone zdania.Wporzadku, w końcu na tym polega nasz odrębność.Nie
          masowośc.Ja słysząc o 16-17 latce w ciązy myśle-dziw*a.Skojarzenie.Tak mam
          nastawiony umysł.Żyjemy w biednym państwie i jak takie bedzie nastawienie do
          nierobów to tak nadal pozostanie.
          Niestety zaszła i nic z tym nie zrobimy.Jestem wierząca katoliczką i może
          dlatego mam takie poglądy.Dziecko jest.Pieniądze bedziemy w nią
          wlewac.Poszłoby to na szkołe do ktorej mogłaby i ona chodzic.Ale niestety.
          Jej nie dojrzałośc rozwinie patologie.Lincz społeczny.
          .
          .
          .
          (Owszem mam plan.Mam instynk macierzyński, ktory mnie męczy od roku.Ale myśl o
          dziecku w tej chwili wkładam w pudełko.To pudełko w wieksze pudełko i
          przygniatam to wielkim tłustym dupskim zwanym rozsądkiem i zgniatam.I tak bede
          robiła przez minimum 3 lata...)
          • rogeer Re: "Chleb otwiera każde usta" S.T.Lec 17.01.06, 18:32
            Ponownie nie zgodzę się z Tobą misiaczyca(mam nadzieje, że nie będzie tak w
            każdym wątku). Otóż to, że zaszła w ciąże w wieku 16-lat to nie znaczy od razu
            że jest jak to ujełaś "kur****onem" chyba dobrze wiesz, że nawet przy
            najbardziej świadomym współżyciu seksualnym i najlepszej metodzie zabezbieczenia
            się może się zdarzyć, że zajdzie się w ciąże. Nie należy nikogo piętnować, za to
            że akurat zrobił coś co my uważamy za złe(oczywiście w granicach prawa) i
            niewłaściwie, lub nie koniecznie jest jego winą. Ta dziewczyna powinna dostać
            becikowe tak samo jak każda inna matka! Oczywiście łącznie z becikowym powinna
            być jakaś akcja uświadamiająca wśród biedniejszej części społeczeństwa, żeby nie
            płodzili dzieci dla kasy. Aczkolwiek nie sądzę by wiele osób się na to
            zdecydowało, to nie są pieniądze tak od razu, trzeba 9 miesięcy poczekać, potem
            w bólach urodzić.
            Ogólnie pomysł becikowego uważam za dobry, ludzie którzy teraz bali się z
            powodów finansowych posiadać dzieci się ponownie zastanowią, a ludziom takim jak
            ta 16-nasto latka takie coś może bardzo pomóc, bo nie będzie aż takiego strachu,
            zawsze choć na początek jest.
            Jestem przeciwny linczowaniu kogolowiek i dziwi mnie fakt, że tobie Misiaczyca
            zarówno sądzenie jak i linczowanie przychodzi z dużą łątwościa.
            • misiaczyca1 "Chleb otwiera każde usta" S.T.Lec 17.01.06, 19:30
              Napisałam wcześniej,ze mam takie skojarzenie.To jak płatki-mleko, szczoteczka-
              pasta, mama-tata.
              Nigdy w zyciu nie uwierze,ze 16latka zaplanowała ciąże lub uznała to za
              kolejnośc, nie wpadke.Kurw**onem nie moge nazwac osobe dojrzała w związku i w
              ciązy.
              > Ogólnie pomysł becikowego uważam za dobry, ludzie którzy teraz bali się z
              > powodów finansowych posiadać dzieci się ponownie zastanowią,a ludziom takim ja
              > k
              > ta 16-nasto latka takie coś może bardzo pomóc, bo nie będzie aż takiego
              strachu
              > zawsze choć na początek jest.

z tego wnioskuje,ze nie masz dzieci.Myle sie?

Mnie osobiście nie przekonuje wcale 1000 zł.

Jak ją zlinczować?
              To nie historyczne kamieniowanie.
              Ja obcując z dzieckiem w ciązy ignoruje je.Nie uwazam za osobe rozumna.Nie
              podejmuje wogóle rozmowy bo uwazam,ze nie ma o czym gadac.
              Kiedys taka osoba zapytała mnie o rade.Doradziłam bo uwazam,ze wiem duzo o
              ciązy,pielegnacji i wychowaniu do 4 roku zycia.Przeczytałam stosy ksiązek i
              podparłam to obserwacją mojej siostry.
              Ale pozatym niechciałam na nią patrzec.A rodzicom(tych dzieciaków) to bym
              dogadał,ze by im w pięty poszło.
              • duch3 tak 17.01.06, 19:40
                Za pare lat zmieni się rząd i ustali że odpowiedni wiek na rodzenie dzieci to
                nie wczesniej niz 25 lat. A na 23,24 letnie mamusie/tatusiow bedzie sie patrzec
                jak na
                kur....ow!
                Napisze to wprost! To nie kwestia panstwa i jakiejs tam uchwaly kiedy maja sie
                rodzic dzieci! To powinna byc suwerenna, dojrzala decyzja osoby ( i raczej malo
                prawdopodobne aby bylo ona w wieku 16 lat lecz mozliwa) ktora pragnie miec
                dzidziusia! Panstwo nie powinno "korygowac" tego ze rodzice nie mieli czasu na
                rozmowy z corka/synem, i ze nie pieniazkow na zajecia w szkole!
                To na rodzicach spoczywa odpowiedzialnosc za wychowanie i przygotowanie dziaci
                do wejscia w swiat doroslych!
                • cipcipcip Re: tak 18.01.06, 00:52
                  Hmmm... a tak na marginesie to niby z jakiej racji opceniamy, czy jakaś tam
                  szesnastoletnia matka jest taka czy siaka. Jej sprawa, ze jest matką - jakim
                  prawem można mówić, że jest k********* ??? Ok, zrobiła coś, co nie jest z kilku
                  powodów przyjęte za normę w tym społeczeństwie, ale czy komuś zrobiła
                  krzywdę ? Ktoś powie, ze dziecku. Bzdura. No chyba, że się jest jasnowidzem.
                  Są tu tacy ?
                  • cipcipcip Re: tak 18.01.06, 14:07
                    p.s. każdy linczowany jest wiecej wart niż wszyscy linczujący razem wzięci.
              • rogeer Re: "Chleb otwiera każde usta" S.T.Lec 18.01.06, 14:16
                Owszem nie mam dzieci ale nie widzę co to ma do rzeczy?
                Z tym becikowym to może rzeczywiście jest nie wiele ale na początek starczy! Bo
                taka nastolatka która nie ma żadnych pieniędzy, będzie o wiele bardziej
                przestraszona niż taka która ma chociaż na ten wuzek i inne rzeczy na początek,
                nie wiem na ile ten 1000zl starczy ale może dzięki temu taka nastolatka nie
                dokona nielegalnie aborcji gdzieś w jakimś brudnym gabinecie zagrażając sobie i
                zabijając dziecko. Ja nie twierze, że taka nastolatka urodzi sobie dziecko
                dostanie 1000zl i będzie sobie szczęśliwie za to żyć. Po tym wszystkim i tak nie
                będzie miała lekko, co nie znaczy że nie można jej na początku troszke ulżyć!
                Pozatym zgadzam się z Duchem i cipcip'em...
                • misiaczyca1 Re: "Chleb otwiera każde usta" S.T.Lec 18.01.06, 14:57
                  Dziecko dużo kosztuje.To ma to do rzeczy.
                  PODSUMUJMY.
                  Wnioskuje,ze nie macie nic przeciwko 16 latka rodzącym dzieci.
                  Dajmy im pieniądze.
                  Wg.Was należą jej sie.A rodzice powinni byc zadowoleni i nie macie im nic do
                  zarzucenia.
                  ..........
                  mamy kompletni inny poglądy na ten temat.To dobrze.Szanuje Wasze zdanie.
                  Ja swojego nie zmienie.
                  Jestem zadowolona,ze moje otoczenie myśli podobnie jak ja.
                  A wiec pozdrawiam Was.
                  • rogeer Re: "Chleb otwiera każde usta" S.T.Lec 18.01.06, 19:14
                    I znowu wszystko przekręcasz! Dla Ciebie wszystko jest albo czarne albo białe a
                    przeiceż jest też coś pośrodku!
                    Wiem, że dziecko dużo kosztuje, ale na początek to dobre rozwiązanie!
                    Jestem przeciwko 16-nastolatkom rodzącym dzieci, ale tak samo im się należy
                    becikowe jak każdej innej matce. I szczerze współczuje zarówno jej jak i jej
                    rodzicom, ale to nie powód by kogoś piętnować, szykanować i na szafot prowadzać.
                    I jak się dobrze wczytasz to w pewnych kwestiach się zgadzamy, wystarczy dobrze
                    poczytać nasze wypowiedzi.
                    • cipcipcip Re: "Chleb otwiera każde usta" S.T.Lec 18.01.06, 22:39
                      Jeśli szesnastolatka urodzi dziecko, to tyle na ten temat można powiedzieć, że
                      będzie jej trudniej je wychować, I tylko tyle. Skad u niektórych
                      przeświadczenie, że bedzie złą matką ? Czy każda kobieta, która rodzi gdy ma 25
                      lat i więcej jest automatycznie z racji samego wieku dobrą rodzicielką ?
                      Zupełnie nie rozumiem pewnych wypowiedzi sugerujacych społeczny ostracyzm dla
                      takich matek. Moge nie popierać tak wczesnego zakładania rodziny, ale to
                      jeszcze nie oznacza, ze mam prawo to potępiać !
    • bu69 becikowe.... 07.02.06, 18:59
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12264&w=33819762
      wiecie chyba misiaczyca ma podobne zdanie co uczestnicy tego forum....
      warto to przejzac....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka