admy 16.01.06, 19:46 przeciez jest swietna aplikacja w javie ginger. dostepna ze strony mpk przez wap lub mozna scignac na peceta i zainstalowac. koszt tylko sciagniecia tych 70 kb Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kokos.anka Re: Rozkład autobusów w komórce 16.01.06, 20:01 Może Szanowna Redakcja zechciałaby zauważyć, że ze strony www.mpk.poznan.pl/ginger/?node=_Start można na telefon komórkowy pobrać bezpłatny rozkład MPK w postaci aplikacji JAVA zwany "Ginger", który jest o niebo lepszy i szybszy niż serwisy WAP. Zawiera wszystkie linie tramwajowe, autobusowe i nocne poznańskiego MPK. Podaje on rozkłady z dowolnego przystanku, także w soboty i święta oraz orientacyjny czas przejazdu między przystankami. Wg. mnie jest rewelacyjny, a koszt korzystania z niego w porównaniu z połączeniem WAP lub GPRS to 0 (słownie zero złotych). Autor programu stale go uaktualnia i rozbudowuje. Oprócz Gingera w sieci można znaleźć inne rozkłady (także komunikacji poznańskiej) w wersji aplikacji JAVA. Ale jakoś mam wrażenie, że Droga Redakcja odkryła istnienie rozkładów "typu" Wap i "Uuu, brawo, brawo", a sprawdzić w googlach czy przypadkiem nie istnieje nic ciekawszego już się Jej nie chciało. Pozdrawiam /Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
striepo plama 16.01.06, 20:31 no i kolejna wtopa gazety heheheh cztżby juz wszyscy do gazety poznańskiej i do głosu poprzechodzili? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Rozkład autobusów w komórce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 21:21 Jest ginger i ok fajna aplikacja korzystam ale to tylko Poznań i chodzi na komórkach z Javą, nie na wszystkich, ale fajna. wap.rozklad.com chodzi na wszystkich komórkach ma do wyboru miasta można też skorzystać z ginger - łatwiej niż www.mpk.poznan.pl/ginger/?node. Oferta wap.rozklad.com to inny pomysł - wszytko w jednym miejscu bez względu na system i autora może to być wap lub java – online i bieżące komunikaty o aktualnych utrudnieniach w ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
kokos.anka Re: Rozkład autobusów w komórce 16.01.06, 21:57 Zgadzam się. Myślę jednak, że autor artykułu powinien w kilku słowach wspomnieć o istnieniu m.in. Gingera, tym bardziej, że dotyczy on ściśle poznańskiego MPK. A tak to artykuł, czy raczej tylko notatka wydaje się taka na 3.0;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xaliemorph Re: Rozkład autobusów w komórce IP: *.icpnet.pl 17.01.06, 12:25 > oraz orientacyjny czas przejazdu między przystankami A tak w ogóle gdzie to jest (orientacyjny czas przejazdu), bo nie mogę tego znaleźć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotraS Godna postawa!!! IP: *.icpnet.pl 16.01.06, 22:10 Gdyby tacy ludzie jak Autor tej strony WAP czy autor gingera zarzadzali komunikacja publiczna wszystko by wygladalo inaczej :-) Obawiam sie, ze naszym geniuszom nie przyszlyby takie rozwiazania do glowy. W najgorszych snach wyobrazam sobie (przez analogie do biletow SMS) jakby wygladal rozklad w wydaniu Tulibackiego & Spychalskiego - wchodziloaby sie na WAP a tam by byla informacja, gdzie znajduje sie najblizsza tabliczka, przykladowo: "rozkalad linii 90 znajduje sie 3 kroki z piatym drzewem" :-( Zreszta podobnie dziala rozklad jazdy WAP.pkp.pl :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: techno-log Re: Rozkład autobusów w komórce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 01:57 Ponieważ albo z powodu, że wybiórcza broni pamięci wiadomej osoby, a nie mam ochoty się logować, gdyż itd. składam tutej komentaż do Gnieźnieńskiego Colllegium. Nazwijmy nasz piękny kraj Rzeczpospolita Polska imienia Jana Pawła II i jakiś tam problem będziemy mieli z głowy. Żeby cyrk był tylko w cyrku, a wszędzie indziej było normalnie JP (Jasiu Pietrzak bez numerka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak kolesiostwo IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.01.06, 08:02 I tu mozna sie przekonac ze Wyborcza puszcza artykuly reklamy, ktore tylko mamia czytelnikow glopotami, gdy sa o wiele lepsze rozwiazania(ginger), ale jak ma sie takie dobre źródło informacji no to hoho, moze oni nigdy nie byli na stronie mpk? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikimaus Re: Rozkład autobusów w komórce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 08:24 Bardzo dobry pomysł. Javę nie wszystkie komórki mają. WAPa ma większość i jest prosty w obsłudze. Jednak ważne jest, aby to wszystko dobrzedziałało i było aktualizowane. Wszedłem na ten adres i... nie do końca to wygląda tak, jakby się chciało. Mam nadzieję, że to się zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Małecki Re: Rozkład autobusów w komórce IP: *.microsoft.com 17.01.06, 16:06 W pełni podzielam wizję Pana Malaka. Niestety rozwiązania informatyczne powinny być dostosowane do rzeczywistości (także tej szarej), a nie odwrotnie. Gdyby Ginger była tworzona na Smartphony, z GPRS (albo EDGE :)), najlepiej dla miasta w USA (tam google maps ma znacznie więcej informacji) mogłaby pokazywać zdjęcie przystanku na którym chcemy wysiąść i najbliższy pub w którym podają nasze ulubione piwo :) Ponieważ mamy to co mamy, nie lubimy płacić dodatkowo za to co można mieć za darmo dlatego powstała Ginger w takiej postaci jaką oglądają ją użytkownicy Michał Małecki ginger.xt.pl Odpowiedz Link Zgłoś