Dodaj do ulubionych

Ale propaganda!!

17.02.06, 16:17
Kiedy kupiłem dzisiaj WW, nagle wyleciała mi z nich „kinder niespodzianka”,
czyli wkładka z „powiatowymi inwestycjami 2005”. Zaczynam się zastanawiać,
czy jest aż tak źle, że w ten sposób trzeba się reklamować? Czyżby istniało
widmo sromotnej wyborczej porażki?

Kiedy patrzę na stronę pierwszą tej wkładki, to widać tam same biura PUP,
PCPR i Poradni. W innym wątku już pisałem o super wyposażonych biurach
pośredniaka i widać, że miałem w 100% rację. Co z tego, że tak wyposażono te
biura, skoro bezrobocie się nie zmniejszyło? To od tego zaczyna się walkę z
bezrobociem? Nie ma to jak nowe meble, komputery, i inne bajery. Tylko ilość
bezrobotnych się nie zmniejszyła. A skąd na te bajery wzięli kasę? Niech
powiedzą. Jeżeli to kredyty, to bierze się łatwo, tylko trzeba je spłacać.
Druga i trzecia strona to super osiągnięcia w oświacie. Zapomnieli tylko
dodać, że sprzedali 35 hektarową działkę „rolnika” za 8,5 milionów i mieli
kasę. Komu to zawdzięczają- wszyscy wiedzą. Oni dostali to na tacy bez
żadnego wysiłku. To nie ich zasługa. A jak pamiętam, to jeszcze facetowi,
któremu to zawdzięczają przypięli łatkę komucha. Nie chce mi się teraz tego
szukać, może później.

O imprezach kulturalnych nie będę pisał, bo jeżeli do nich się zalicza wizytę
przedsiębiorców z Wolfenbutell oraz prezentację firm na polagrze farm, to ja
jestem antykulturalny i nie mam pojęcia, co oznacza kultura. Również remonty
dróg wzbudziły mój „entuzjazm”, bo każdego roku remontują i całkiem
prawdopodobnie, że te same dziury.
Obserwuj wątek
    • edwardbonawentura Re: Ale propaganda!! 17.02.06, 16:25
      Tak, można się nad tym zastanawiać. Nie doczytałeś jednak tych imprez
      kulturalnych. Tam jest napisane imprezy kulturalne i promocyjne. Może
      niszczęśliwie napisali, ale część tego brdzo skromnego dorobku bym zaliczył do
      promocji.
      Pozdrawiam
    • margoo63 Re: Ale propaganda!! 17.02.06, 17:09
      No tak, trzeba napisać co sie zrobiło,żeby ludziska wiedzieli...Bo skąd niby
      mają wiedzieć?????
      Oby juz nigdy więcej TYCH panów!!
    • pan.nikt PIENIĄDZE WYRZUCONE W BŁOTO 17.02.06, 19:34
      Przecież taka wkladka, na nic przyda się obecnemu staroście.
      Jemu do reelekcji mógłby pomóc jedynie cud. A cudów w takich sprawach nie
      należy się spodziewać.

I tak mówiąc szczerze nie wiem, czy wydawca tej ulotki jest naiwny, czy wierzy
      że ludzie są w swej masie głupsi od niego???
      Oj ta ewentualna wira nie ma żadnych podstaw.
    • euglena_pl Re: Ale propaganda!! 17.02.06, 21:09
      judymdoktor napisał
      Kiedy patrzę na stronę pierwszą tej wkładki, to widać tam same biura PUP,
      > PCPR i Poradni. W innym wątku już pisałem o super wyposażonych biurach
      > pośredniaka i widać, że miałem w 100% rację. Co z tego, że tak wyposażono te
      > biura, skoro bezrobocie się nie zmniejszyło? To od tego zaczyna się walkę z
      > bezrobociem? Nie ma to jak nowe meble, komputery, i inne bajery. Tylko ilość
      > bezrobotnych się nie zmniejszyła. A skąd na te bajery wzięli kasę? Niech
      > powiedzą. Jeżeli to kredyty, to bierze się łatwo, tylko trzeba je spłacać.
      > Druga i trzecia strona to super osiągnięcia w oświacie. Zapomnieli tylko
      > dodać, że sprzedali 35 hektarową działkę „rolnika” za 8,5 milionów
      > i mieli
      > kasę. Komu to zawdzięczają- wszyscy wiedzą. Oni dostali to na tacy bez
      > żadnego wysiłku. To nie ich zasługa. A jak pamiętam, to jeszcze facetowi,
      > któremu to zawdzięczają przypięli łatkę komucha. Nie chce mi się teraz tego
      > szukać, może później.
      >

Mamy w powiecie 6153 bezrobotnych, a oni się chwalą luksusem w urzędzie pracy?
      Wyposażenie w bajery ich przerosły, a frajery stoją w kolejce po zasiłki dla
      bezrobotnych, jeżeli jeszcze mają prawo do korzystania z nich. Jak można się
      takim czymś chwalić? Niech w końcu nam powiedzą, jakie nagrody przyznali sobie
      na koniec roku? Niech powiedzą to tym bezrobotnym matkom , które nie wiedzą,
      jak związać początek z połową miesiąca, bo o końcu nie ma mowy. Niech powiedzą,
      ile pieniędzy kosztował druk tego dodatku i skąd je wzięli? Jestem
      zbulwersowana i mocno zniesmaczona tym , co zobaczyłam w tym dodatku. Podatnicy
      płacą na biura urzędników, a miejsc pracy jak nie było tak nie ma. Nigdy ja i
      moja rodzina na tych panów i panie nie zagłosujemy.

• petroskus Re: Ale propaganda!! 17.02.06, 21:40
        A gdzie są qrwa ci wszyscy radni? Co, nic nie widzą? A może udają bo tak im
        wygodnie. Powinni teraz oni wszyscy za to zapłacić. Swoją drogę, jaka drukarnia
        to drukowała?
        • euglena_pl Re: Ale propaganda!! 17.02.06, 21:57
          Niedługo wybory do powiatu, to zapewne ich zobaczymy. Mam nadzieję, że żaden z
          nich nie zostanie już wybrany.
          • petroskus Re: Ale propaganda!! 17.02.06, 22:03
            Masz rację. Wtedy przypomną sobie o wyborcach. Mam nadzieję, że odejdą na
            polityczną emeryrurę.
            • klaudiusz4 Re: Ale propaganda!! 17.02.06, 22:18
              Oni się jeszcze łudzą, że takie ulotki w czymś im pomogą? Właśnie zaszkodziły,
              bo ludzi wściekłość ogarnia jak widzą na co wydaje się ich pieniądze. Ktoś, kto
              wpadł na pomysł takiej reklamy, powinien wylecieć z hukiem. Ale właściwie po
              co? Już za parę miesięcy zmieni się tam włodarz, który myślę, ze takich
              prostych gaf nie będzie popełniał, bo nie będzie musiał sięgać po tak
              desperackie formy reklamy.
          • radny123 Re: Ale propaganda!! 17.02.06, 22:43
            Proszę nie wrzucać wszystkich radnych do jednego worka i mierzyć jedną miarką.
            To, że są radni, którzy przez ponad trzy lata nie zabrali głosu w żadnej
            istotnej dla mieszkańców sprawie na sesji to ich niestety obciąża. Ja się do
            nich nie zaliczam. Nie ma praktycznie sesji i komisji, na której przynajmniej
            kilku z nas nie zabrałoby głosu na takie przejawy oderwania się tych panów od
            rzeczywistości . Niestety jesteśmy jeszcze w mniejszości. W najbliższych dniach
            skończy się kontrola sprzedaży 35 ha, którą to radni rozpoczęli na mój wniosek.
            Zapowiadają się ciekawe rzeczy. O wkładce nie wiedziałem, ponieważ tej gazety
            nie kupuję, ale i tak radni opozycji nie mają wpływu na poczynania starosty
            mającego koalicję większościową (12 radnych) w radzie. Można dzisiaj jedynie
            wiele spraw nagłaśniać i publicznie piętnować. Już za kilka dni sesja, dlatego
            będzie można zadać Państwa pytania panu staroście i to uczynię. Odpowiedź
            będzie zapewne w stylu dawnych lat np. taka: wiecie - rozumiecie a właściwie
            nie rozumiecie, to przecież proces dynamiczny a pytania radnego są tendencyjne
            i my wiemy, jakie wrogie imperialistyczne siły Go inspirują. My natomiast
            wykonaliśmy w te trzy lata ogromną pracę wysłaliśmy n-tą ilość pism, byliśmy
            na n-tych bankieto-imprezach, które co prawda nic nie przyniosły, ale
            przynajmniej było fajnie bo nie na nasz koszt. Pan starosta ma dziwny dar i tak
            de facto nie wiem skąd, kiedy zadaje mu się niewygodne pytanie to odpowiada z
            reguły na 10 innych ale przez nikogo na sesji nie zadanych. Przykre ale
            prawdziwe.

Jak zwykle do Państwa dyspozycji
            Radny Maciej Łosiński
            • pan.nikt Re: Ale propaganda!! 17.02.06, 22:56
              Mam nadzieję na:
              -wyjaśnienie sprawy tych 35 ha
              -inwesytcję na tych morgach.
              • radny123 Re: Ale propaganda!! 17.02.06, 22:59
                Masz Jacek to jak w banku i nie tylko Ty ale wszyscy mieszkańcy.
                Pozdrawiam Maciej
                • klaudiusz4 Re: Ale propaganda!! 18.02.06, 11:22
                  Od paru lat wszyscy mamy” jak w banku”. Do tej pory nigdzie i od żadnego
                  radnego nie usłyszałem o krytycznym podejściu do wydawanych pieniędzy
                  podatników. Od żadnego radnego nie usłyszałem krytyki urządzania biur
                  urzędników oraz przyznawania nagród. Dlatego więcej pokory panie radny.
                  Dowiadujemy się dopiero z ulotek propagandowych, które notabene również są
                  wydawane za pieniądze podatników. Przecież działają jakieś komisje, w których
                  zasiadają również radni z opozycji? Są przecież dwie gazety i jeżeli nawet
                  jedna czegoś nie chce napisać, to może druga. Tylko niech piszą prawdę, a nie
                  ekspresyjne teksty pod płaszczykiem sensacji.
                  • edwardbonawentura Re: Ale propaganda!! 18.02.06, 12:38
                    Hierarchizacja ważności wydawania pieniędzy podatników powinna być zawsze na
                    pierwszym planie uwagi ludzi sprawujących władzę burmistrza i starosty. Zgadzam
                    się, że urządzanie biur urzędnikom, tworzenie luksusowych urzędów budzi
                    sprzeciw i obwinia za to tych którzy o tym decydują i podpisują. Nie rozumiem
                    takiego postępowania, a już w zupełności chwalenia, poprzez wydawania dodatku w
                    lokalnej gazecie. Zatracono tutaj zdrowy rozsądek. Rada składa się z radnych,
                    którzy mają możliwość interweniowania w takich sprawach. Jednak ja również nie
                    słyszałem o jakiejkolwiek interwencji radnego.

Na koniec jeszcze mała osobista refleksja. Mam ograniczone zaufanie do posłów,
                    radnych, którzy najpierw tworzy koalicję rządzącą i współuczestniczą w
                    rządzeniu, potem się od nich odłączają i krytykują wszystko i wszystkich.
                    Oczywiście jest to moja ocena sytuacji, z którą nikt nie musi się zgadzać.
                    • mateuszmars Re: Ale propaganda!! 18.02.06, 13:37
                      >
                      > Na koniec jeszcze mała osobista refleksja. Mam ograniczone zaufanie do
                      posłów,
                      > radnych, którzy najpierw tworzy koalicję rządzącą i współuczestniczą w
                      > rządzeniu, potem się od nich odłączają i krytykują wszystko i wszystkich.
                      > Oczywiście jest to moja ocena sytuacji, z którą nikt nie musi się zgadzać.

Refleksja bardzo ciekawa i na czasie. Takim osobom trudno zaufać.

A odnośnie tych nieszczęsnych biur i tej całej propagandzie sukcesu przyznaję
                      wszystkim rację. Zabrakło jej twórcom zwykłej klasy i elementarnej skromności.
                      Mogliby z czymś takim wystąpić, jakby zapłacili za to z własnej kieszenie, albo
                      załatwili sponsorów. Za pieniądze podatników, z budżetu i ze sprzedaży mienia ,
                      nie sztuką jest coś zrobić. Dawno był czas, żeby wyjaśnić sprzedaż „korei”,
                      którą rzeczywiście zawdzięczają szkole. Brak tutaj wyjaśnień, rzuca głęboki
                      cień na tak nagłaśnianą przez powiat akcję, jaką jest „Przejrzysta Polska”

• euglena_pl Re: Ale propaganda!! 18.02.06, 15:39
                        Dużo byłoby można napisać o wydawaniu naszych pieniędzy i o naszej powiatowej
                        radzie. Ale rzeczywiście już nie warto, bo myślę, że zmieni się ona bardzo po
                        wyborach. Mam nadzieję, że będzie w nowej Radzie Powiatowej więcej kobiet.
                  • radny123 Re: klaudiusz4 18.02.06, 16:54
                    O wysokość nagród pytałem wielokrotnie i starosta zawsze zasłaniał się ustawą o
                    ochronie danych osobowych, stwierdził w odpowiedzi nawet to, że gdyby te dane
                    upublicznił to mogłoby wywołać niepotrzebny ferment (mniej więcej taki miało to
                    pismo sens) prasa o tym także pisała. poruszałem ostatnio przy konstrukcji
                    budżetu wydatkowanie ok. 600 000 zł na remont budynku starostwa a także ponad
                    13 % nieuzasadniony moim zdaniem wzrost funduszu płac w starostwie, kiedy np. w
                    oświacie ten wzrost kształtuje się w roku 2006 na poziomie ponad 4 %, o tym
                    także pisała prasa. To tylko nieliczne przykłady proponuję sięgnąć do
                    protokołów z komisji i sesji one są (przynajmniej powinny być) ogólnie
                    dostępne. Pan wybaczy, kiedy pisze o czymś prasa a widzę , że temat ja
                    poruszałem i nie ma zacytowanego mojego nazwiska to nie mam w zwyczaju
                    występować do redakcji o sprostowanie i nigdy tego nie będę robił. Trudno także
                    abym Pana osobiście o każdym moim wystąpieniu informował. Prasa jest obecna na
                    każdej sesji i to jej domeną i obowiązkiem jest informować o tych sprawach.
                    Z poważaniem radny Maciej Łosiński
                    • klaudiusz4 Re: pan radny 18.02.06, 17:12
                      Absolutnie mnie to nie satysfakcjonuje. Uważam, że zawsze można dotrzeć do
                      opinii publicznej, jak się tylko chce. Panowie radni nie docierali, natomiast
                      dopiero, kiedy docierają propagandowe ulotki i ludzie się wkurzają, zaczynacie
                      zabierać głos. I to na tyle.

Pozdrawiam
            • cypissekk Re: Zgadzam się z radnym123, ale mam parę pytań. 18.02.06, 16:44
              Zgadzam się z Panem Panie Macieju w 100%. Co czytam jakieś informacje z sesji
              (oczywiście nie w WW-bo tam te najbardziej drażliwe kwestie się omija) to nigdy
              nie mogę znaleźć żadnej konkrestnej odpowiedzi starosty na pytanie (niewygodne)
              radnych opozycyjnych. Ale ja chciałem z innej beczki. Niech mi pan powie, jak
              to teraz jest z Panem jako radnym? Wchodził pan do rady razem z Samorządnym
              Powiatem, potem jeżeli dobrze pamiętam były jakieś spory, a jak jest teraz?
              Jeżeli nie jest to tajemnicą przed tegorocznymi wyborami? Z kim Pan będzie
              startował? Własny komitet, jakieś układy? Tylko z którą stroną?
              Pozdrawiam
              CYPISSEKK

P.S. Sądzę, że te pytania są być może przedwczesne, jeżeli tak jest to proszę
              chociaż tak odpowiedzieć, a w rzeczywistości już niedługo sam zobaczę.

• radny123 Re: Zgadzam się z radnym123, ale mam parę pytań. 18.02.06, 17:11
                Wszedłem do rady z Samorządnego Powiatu to fakt, ale po 2 miesiącach nastąpiły
                spory dotyczące likwidacji Szkoły Mleczarskiej, które w konsekwencji
                doprowadziły do mojej rezygnacji (pisałem o tym na tym forum) na początku
                kadencji pana Starosty, a nie na końcu, kiedy z reguły koalicjanci uciekają z
                tonącego okrętu. Szkoda, że ludzie mający wpływ na obsadę list Samorządnego
                Powiatu "wycieli" kilku naprawdę porządnych ludzi, ale to chyba miało swój
                określony cel, dzisiaj to już nie trudno zauważyć. Wszyscy, którzy kojarzyli
                się z Celestynem - Out. Jestem od kilku lat radnym stowarzyszenia "Lepsza
                Września" radnym opozycji, zwolennikiem naprawy Państwa PIS-u.
                Stowarzyszenie "Lepsza Września" w wyborach wystartuje, ale na szczegóły jest
                jeszcze za wcześnie.
                Z poważaniem Radny Maciej Łosiński
                • klaudiusz4 Re: Zgadzam się z radnym123, ale mam parę pytań. 18.02.06, 17:14
                  A pan panie radny głosował za likwidacją szkoły mleczarskiej, czy był pan
                  przeciw?
                  • radny123 Re: Zgadzam się z radnym123, ale mam parę pytań. 18.02.06, 17:26
                    Odsyłam do wcześniejszych mich postów, a to że dzisiaj jest nabór w tej szkole
                    to jest zasługa radnego Antkowiaka i moja. Szkoła dzięki temu istnieje do
                    dzisiaj a jej podział i powrót do starej nazwy to kwestia tylko czasu. W innym
                    przypadku miałby Pan od jakiegoś czasu już tylko pusty budynek.
                    Pozdrawiam
                    • klaudiusz4 Re: ale mam parę pytań. 19.02.06, 10:38
                      Panie radny, proszę odpowiedzieć, a nie odsyłać do wcześniejszych postów?
                      Jak szkoła ma nabór, to po co ją likwidowaliście? Cała sytuacja wokół tej
                      szkoły to nieporozumienie i wielki błąd, za który i pan odpowiada.
                      • edwardbonawentura Re: Nie zgadzam się z radnym 123ale mam parę pyta. 20.02.06, 16:29
                        O ile mi wiadomo, to koalicja Samorządny Powiat i PSL głosowały za likwidacją
                        szkoły mleczarskiej, a OFS wstrzymało się od głosu. Chyba się nie mylę, a Pan
                        radny 123, jak ówczesny członek koalicji głosował za likwidacją tej szkoły.
                        Trudno się w tym wypadku nie zgodzić za Klaudiuszem, który bardzo słusznie
                        zauważył kompletny bezsens likwidacji tej szkoły, jeżeli szkoła ta miała nabór.

Czyli tak właściwie opozycja również się jednoznacznie nie wypowiedziała, że
                        jest przeciwna likwidacji tej szkoły, co może dzisiaj budzić zdziwienie, że
                        jest za samodzielnością szkoły z ulicy Gnieźnieńskiej.

Oczywiście jestem zdania, że szkoła mleczarska nie powinna być nigdy
                        zlikwidowana.

• edwardbonawentura Re: Nie zgadzam się z radnym 123ale mam parę pyta. 20.02.06, 16:29
                        O ile mi wiadomo, to koalicja Samorządny Powiat i PSL głosowały za likwidacją
                        szkoły mleczarskiej, a OFS wstrzymało się od głosu. Chyba się nie mylę, a Pan
                        radny 123, jak ówczesny członek koalicji głosował za likwidacją tej szkoły.
                        Trudno się w tym wypadku nie zgodzić za Klaudiuszem, który bardzo słusznie
                        zauważył kompletny bezsens likwidacji tej szkoły, jeżeli szkoła ta miała nabór.

Czyli tak właściwie opozycja również się jednoznacznie nie wypowiedziała, że
                        jest przeciwna likwidacji tej szkoły, co może dzisiaj budzić zdziwienie, że
                        jest za samodzielnością szkoły z ulicy Gnieźnieńskiej.

Oczywiście jestem zdania, że szkoła mleczarska nie powinna być nigdy
                        zlikwidowana.

• krzysztofofs Re: Nie zgadzam się z radnym 123ale mam parę pyta 20.02.06, 19:53
                          Pragnę sprostować, ze cały klub OFS głosował przeciwko likwidacji mlecza.
                          z poważaniem
                          Krzysztof Wojciechowski.
                          • edwardbonawentura Re: Nie zgadzam się z radnym 123ale mam parę pyta 20.02.06, 20:02
                            Przepraszam- zwracam honor.
                            • aleksander_absolwent Re: Nie zgadzam się z radnym 123ale mam parę pyta 20.02.06, 20:35
                              No proszę bardzo, robi się coraz ciekawiej. Dla mnie likwidacja „mlecza”,
                              szkoły z 75 letnią tradycją (dzisiaj trochę więcej) było bardzo bolesne.
                              Przedwojenna szkoła, którą wizytował Prezydent II RP Mościcki powinna być
                              traktowana z szacunkiem, nawet jak miała jakiś kryzys. Mam ogromny żal do tych
                              wszystkich, którzy tak bardzo pochopnie podjęli taką decyzję. Nie jest żadnym
                              usprawiedliwieniem to, że łaskawie ktoś pozwolił, czy załatwił nabór do tej
                              szkoły. Zgadzam się z przedmówcami, którzy piszą o bezsensie takiej decyzji .
                              Po co ktoś podnosił rękę za likwidacją, jeżeli potem mówi, że jest kwestią
                              czasu reaktywacja mlecza? Nie widzę tutaj żadnej logiki.
                              • mateuszmars Re: Nie zgadzam się z radnym 123ale mam parę pyta 20.02.06, 20:59
                                Powiem uczciwie, że zupełnie nie rozumiem radnego.
                                • klaudiusz4 Re: Nie zgadzam się z radnym 123ale mam parę pyta 20.02.06, 21:01
                                  Myślę, że nie tylko Ty.
                                  • uczciwy.obywatel Re: Nie zgadzam się z radnym 123ale mam parę pyta 20.02.06, 23:56
                                    Ale pan jest sprytny. Łojej, normalnie schizofrenia, czyli rozdwajanie jaźni.
                                    • rochkowalski11 Re: do obywatela od uczciwości 21.02.06, 08:41
                                      O ile mnie pamięć nie myli to były poseł, którego tak gloryfikujesz pochwalał
                                      oświatowe, trudne decyzje starostwa. NIE PAMIĘTAM, ŻEBY WSTAWIŁ SIĘ ZA MLECZEM
                                      GDZIEŚ NA GÓRZE, a przecież miał takie możliwości.

ZAPOMNIAŁEŚ SYNU? Jedz więcej warzyw.
                                      • kramer100 Re: do obywatela od uczciwości 21.02.06, 10:04
                                        Całkowicie się z Toba zgadzam i załaczam tekst ze strony OFS
                                        www.ofs-wrzesnia.pl/
                                        Na sesji Rady Powiatu w dniu 28-12-04 obecny był poseł Bronisław Dankowski.
                                        W swej wypowiedzi poruszył kilka istotnych kwestii podkreślając zasługi
                                        obecnych władz. Powiedział miedzy innymi, że wyraża swoje uznanie dla władz
                                        powiatowych za trafne decyzje, choć mało popularne w zakresie oświaty. Decyzje,
                                        które budziły kontrowersje, dzisiaj okazały się słuszne. Domyślamy się, że
                                        chodziło panu posłowi o likwidacje Zespołu Szkół Mleczarskich, przypominając ze
                                        Klub Radnych Obywatelskiego Forum Samorządowego głosował przeciwko tej
                                        likwidacji. Wypowiedź ta rozwiała wszelkie wątpliwości w sprawie stanowiska
                                        posła w tej sprawie.

• radny123 Re: Nie zgadzam się z radnym 123ale mam parę pyta 21.02.06, 00:14
                                  Wielokrotnie wyjaśniałem tę sprawę i proszę sięgnąć do moich wcześniejszych
                                  wypowiedzi. Wiele mogliby na ten temat powiedzieć nauczyciele i niektórzy
                                  członkowie poprzedniej dyrekcji tej szkoły, z którymi spotykałem się i
                                  opracowywaliśmy plan działania, który byłby najmniej szkodliwy dla szkoły.
                                  Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie przekonam panów, bo wy już tezę swoją
                                  przyjęliście i koniec. Do tego by nie przegłosować likwidacji Mlecza potrzeba
                                  było 12 radnych a nie jednego. Co dałaby moja infantylna manifestacja bycia
                                  przeciw likwidacji, byłoby wtedy 11:8 i też w takim wypadku szkoła ta byłaby
                                  zlikwidowana, ale już na stałe - totalnie i bez naboru. Sztuka kompromisu
                                  polega na tym aby zminimalizować skutki błędnych decyzji jeżeli na te decyzje
                                  nie będziesz i tak miał za chwilę wpływu myślę, że to mi się udało, nawet
                                  jeżeli nie przekonam do tego subiektywnego oczywiście twierdzenia wielu z
                                  Państwa. Dzisiaj każdy może odwrócić ten bieg wypadków, bo istnieje baza,
                                  nauczyciele i uczniowie. Panowie chyba nie zdają sobie sprawy ile złej woli
                                  trzeba było pokonać, aby taki kompromis zawrzeć. Sam jestem absolwentem tej
                                  szkoły, więc nie wmawiajcie mi, że chciałem likwidacji tej szkoły. Efekt mojego
                                  głosowania był tylko elementem kompromisu. W trakcie wewnętrznych debat
                                  stanowisko starosty wisiało wręcz na włosku. Było pięciu radnych, którzy mogli
                                  zmienić wiele, niestety 4 z nich po prostu spękało, nie wiem czy ze strachu lub
                                  co gorsze z innych powodów i wycofało się z wcześniejszych ustaleń. Ciekawe
                                  jest tylko to, że żaden z nich na tym forum nie chce z państwem rozmawiać.
                                  Proponuję samemu startować w wyborach zostać radnym i przekonywać takich
                                  radnych , jakich ja musiałem przekonywać. Wielu z nich patrzy tylko na swój
                                  interes prywatny i kalkuluje czy mu się to opłaca czy nie. Przekonałem się, że
                                  w życiu publicznym jest bagno a do rad w Polsce dostają się ludzie tchórzliwi,
                                  bez kręgosłupa i patrzą tylko ile tu kasy wyciągnąć dla siebie i żeby jeszcze
                                  przy okazji mieć święty spokój. Jak im się to mówi w oczy to się piekielnie
                                  obrażają. Mówicie Państwo nie rozumiem radnego, a ja wam powiem, że można
                                  byłoby nie rozumieć mnie tylko wtedy, kiedy żylibyśmy w państwie normalnym. Jak
                                  na razie żyjemy w chamskich układach, klikach i degrengoladzie wszystkich
                                  struktur publicznych a dobro publiczne jest tam niestety w deficycie dlatego
                                  jestem cały za PIS-em aby im się udało zrobic z tym porządek.
                                  Jeżeli Panowie, których takie decyzje wkurzają nie weźmiecie się i nie
                                  będziecie startować sami w wyborach i nie pomożecie tym, którzy faktycznie coś
                                  dobrego chcą zrobić to w wasze miejsce wejdą tacy ludzie, którzy nie mają
                                  skrupułów w grabieniu do siebie, tylko wtedy już nie miejcie pretensji do tych,
                                  co są w mniejszości, oni sami kijem Wrześnicy nie zawrócą.
                                  Pozdrawiam
                                  Radny Maciej Łosiński
                                  • edwardbonawentura Re: Panie Radny 21.02.06, 13:18
                                    Szanowny Panie Radny

Pisze pan w swojej wypowiedzi , że „opracowywaliście plan działania, który
                                    byłby najmniej szkodliwy dla szkoły”
                                    Widocznie plan nie był zbyt dobry, skoro szkoła została zlikwidowana.

Pisze pan dalej, cyt.: „infantylna manifestacja przeciw likwidacji”
                                    oraz „sztuka kompromisu polega na zminimalizowaniu błędnych decyzji”

Proszę pana, jeżeli człowiek się z czymś nie zgadza, bo jest o tym mocno
                                    przekonany, to głosuje przeciw. I to się nazywa „mieć kręgosłup”. Co to za
                                    kompromis, skora szkoła przestała istnieć? Proszę sobie nie żartować.

W dalszym ciągu swojej wypowiedzi pisze pan, że „dzisiaj może każdy odwrócić
                                    bieg wypadków, bo istnieje baza, nauczyciele, uczniowie”

A wtedy baza, nauczyciele i uczniowie nie istnieli? Zburzyć, zniszczyć jest
                                    bardzo łatwo. Odbudować, o wiele trudniej.

Co do wypowiedzi dotyczących innych radnych się nie wypowiem, bo trudno jest
                                    dla mnie zidentyfikować ich rolę w tej sprawie.
                                    Z pozdrowieniami
                                    • klaudiusz4 Re: Panie Radny 21.02.06, 19:20
                                      Człowiek przede wszystkim powinien być sobą. Nie ma mniejszego, czy większego
                                      zła, Jest po prostu zło. Takie właśnie zło wyrządzono Szkole Mleczarskiej. To
                                      zło nazywa się likwidacja, a jakieś pośrednie działania, żeby uspokoić własne
                                      sumienia, nie przedstawiają żadnej etycznej wartości. Przykre, że szkoła ta
                                      jakoś nie miała swoich charyzmatycznych obrońców np. w osobach byłej
                                      dyrekcji. Bardzo łatwo się poddali. Miejmy nadzieję, że niedługo się to zmieni.
                                  • uczciwy.obywatel Re: Nie zgadzam się z radnym 123ale mam parę pyta 21.02.06, 13:41
                                    Taką ciemniznę to pan może wciskać tym, którzy pana nie znają.
                                    Bardzo "rycerski" się pan zrobił... przed wyborami. Ciekawe kto kupi tę
                                    kiełbasę? Myślę, że "zgniły kompromis" to może być pana nowa ksywka. Nie wiem
                                    czy dobrze, że tą szkołę zamknięto czy nie i co powiedziłby pan Dankowski.
                                    Największym skandalem jest zamykanie szkół wiejskich, gdy rodzice muszą wysyłać
                                    dzieci do odległych szkół, bo władza ma w d... wiejskie dzieci i poblemy ich
                                    rodziców.
                                    PIS ma notowania, to "jest pan całym sercem". Jakby Samobrona miała, to byłby
                                    pan za Samoobroną, a jak LPR to za LPR. Taki z pana człowiek.
                                    Tylko, ze PIS chce (tylko chce, bo wychodzi różnie) żeby tak było tak, a nie
                                    znaczyło nie. U pana i pana żony jest odwrotnie, panie Ł.
                                    • rochkowalski11 Re: poczciwoto społeczna 21.02.06, 16:42
                                      uczciwy.obywatel napisał:

>Nie wiem
                                      >czy dobrze, że tą szkołę zamknięto czy nie i co powiedziłby pan Dankowski.
                                      >Największym skandalem jest zamykanie szkół wiejskich, gdy rodzice muszą
                                      >wysyłać
                                      >dzieci do odległych szkół, bo władza ma w d... wiejskie dzieci i poblemy ich
                                      >rodziców.

To, co powiedział na temat "mlecza" wyjaśnił ci Kramer. Chyba zrozumiałeś to co
                                      napisał?

A cóż ten twój były poseł zrobił, żeby chociaż jedną wiejską szółkę ocalić?
                                      Przecież ostatnie 4 lata był posłem partii, która rządziła Polską. Nazywała się
                                      ona SLD

Znowu zapomniałeś? Jedz więcej warzyw, a najlepiej czerwonych buraków uczciwy
                                      do kości obywatelu.
                • uczciwy.obywatel Re: Zgadzam się z radnym123, ale mam parę pytań. 18.02.06, 17:33
                  Propagandyści "sukcesów" z ratusza i ze starostwa powinni wylecieć wszyscy co do
                  jednego. Tu sie zgadzam całkowicie z innymi. Pan radny Łosiński nie jest nic
                  Lepszy, a nawet gorszy . To człowiek zakłamany jak kameleon. Dziś mówi tak,
                  jutro jeszcze inaczej w zależności co mu się bardziej opłaca. Tylko patrzy jak
                  się gdzie wygodnie usadowić. Jak nie z Celestynem, to z diabłem, wszystko jedno
                  byle do ... Takich polityków nam nie trzeba w nowej lepszej Rzeczpospolitej.
                  Czas skończyć z tym czystym wyrachowaniem. Pięknie ględzić to każdy potrafi, a
                  ludzi rozumiejących los prostego człowieka tak naprawdę jest niewiele.
                  • radny123 Re: 18.02.06, 18:00
                    Pan za to jest szalenie uczciwy, myśli pan, że nazwa w niku wszystko załatwi i
                    zrobi z Pana uczciwego obywatela tego miasta?
                    Jeśli mówi pan o stowarzyszeniu , które sam zakładałem , że to jest
                    podczepianie się to Panu współczuję.
                    Radny Maciej Łosiński

P.S. ja prznajmniej uczciwie się pod postami podpisuję a pan nie musi się ze
                    mną zgadzać.
                    • uczciwy.obywatel Re: normalnie cyrkowiec z pana 18.02.06, 19:44
                      > P.S. ja prznajmniej uczciwie się pod postami podpisuję a pan nie musi się ze
                      > mną zgadzać.

Chyba po raz pierwszy, a może drugi się pan pod swoimi postami (czyli wpisami)
                      podpisał.
                      Czyli pod 99,999% swoich postów się pan nie podpisuje.
                • cypissekk Re: Zgadzam się z radnym123, ale mam parę pytań. 18.02.06, 20:45
                  Bardzo dziękuję Panie Macieju za szybką odpowiedź i w związku z tym zaraz
                  uderzam z nowymi pytaniami: Obserwuję od dłuższego czasu wrzesińską scenę
                  polityczną na szczebli gminy i powiatu i pierwszy raz zauważyłem postać o
                  nazwie Antkowiak, wiem wiem kto to jest, człowiek PSL'u który trzyma już 8 lat
                  ciepły stołek członka zarządu i nic poza tym dlatego zrobiłem wielkie oczy, że
                  jakakolwiek inicjatywa wypłynęła od tego człowieka.

Czy tekst o "ucieczce z tonącego okrętu" to tylko zbieżność słów czy
                  uszczypliwość w stosunku do radnego Wojciechowskiego, o którym tymi słowami
                  pisał Biernat po jego odejściu z SLD?

No i ostatnie pytanie: czy Lepsza Września to to samo stowaryszenie, a
                  dokładniej ci sami ludzie, któzy byli w nim podczas poprzednich wyborów
                  samorządowych. Bo o ile pamiętam z tego stowrzyszenia startowała również pani
                  Poślenia? a może się mylę?

z poważaniem
                  CYPISSEKK

P.S. Proszę mi wybaczyć że nie podpisuję się imieniem i nazwiskiem ale mogłoby
                  mi to tylko zaszkodzić...

a ten uczciwy.obywatel, który tak tu się mądruje to człowiek, który bardzo
                  mocno (nie wiedzieć dlaczego) trzyma stronę byłęgo posła, a jeżeli jego stronę
                  to i stronę obecnego starosty... ach te układziki.
                  • radny123 Ad. Zgadzam się z radnym123, ale mam parę pytań. 18.02.06, 21:32
                    Zacznę od stowarzyszenia "Lepsza Września" - Wspomniana Pani nigdy nie
                    kandydowała z tego komitetu i nigdy nie była członkiem tego stowarzyszenia.
                    Skład zarządu: Prezes Ilona Łosińska, v-ce prezes Beata Sieradzka, v-ce prezes
                    Ryszard Matuszkiewicz, sekretarz Grzegorz Strzelczyk, członkowie zarządu:
                    Wiktor Gałczyński, Alina Sieradzka (nie jest krewną Beaty), Czesław Lubczyński.
                    Ja jestem tylko jego członkiem (założycielem). Stowarzyszenie powstało ponad 2
                    lata temu na bazie ludzi, na których można liczyć i nie ulegają partykularnym
                    interesom, mają odwagę artykułować swoje poglądy nawet wtedy, kiedy odbiegają
                    od jedynie słusznych. Tak, więc nie zaproponowaliśmy członkostwa nikomu, kto
                    nie spełnia tych kryteriów i dlatego nie ma w nim wielu z komitetu "Lepsza
                    Września" i nie będzie. Stowarzyszenie to nie korzysta z gminnych czy
                    powiatowych pieniędzy i nie składa wniosków o dofinansowanie.
                    Co do radnych to ocenę pozostawiłbym wyborcom a myślę, że p. Antkowiak może sam
                    coś tutaj powie.

> Czy tekst o "ucieczce z tonącego okrętu" to tylko zbieżność słów czy
                    > uszczypliwość w stosunku do radnego Wojciechowskiego, o którym tymi słowami
                    > pisał Biernat po jego odejściu z SLD?

Proszę to traktować jako zbieżność słów z wieloma takimi wypowiedzianymi
                    stwierdzeniami. Nie jest to uszczypliwość do p. Wojciechowskiego a i tego
                    tekstu nie znam. Jednak jak sięgam w przeszłość to p. Krzysztof Wojciechowski
                    wyszedł z SLD na długo przed zakończeniem kadencji poprzedniego sejmu a nie
                    znając genezy tego faktu trudno mi się do niego ustosunkowywać. Uważam, że jest
                    to sprawa wyłącznie między tymi Panami.

Jedno mogę stwierdzić, że w poprzednie kadencji Rady Powiatu demokracji było
                    nieporównywalnie więcej a i przewodnicząca rady miała nieporównywalną KLASĘ!
                    Pozdrawiam Radny M.Ł.

P.S.
                    Przykre jest to, że wielu mieszkańców boi się pisać pod swoim nazwiskiem z
                    przyczyn przez Pana opisanych. Prawdziwa cnota krytyk się nie boi, dlatego to
                    także należy zmienić.
                    Proszę napisać do mnie na e'mail
                    Jeszcze raz pozdrawiam
                  • uczciwy.obywatel Re: Zgadzam się z radnym123, ale mam parę pytań. 18.02.06, 23:05
                    Wypraszam sobie takie porównania. Jestem po stronie prostych ludzi, a nie
                    żadnych układów. Z układami i szachrajstwem walczę.
                    • pan.nikt Re: Zgadzam się z radnym123, ale mam parę pytań. 18.02.06, 23:29
                      Powinieneś chyba zmienić nick na Don Kichot z Manczy
                      • uczciwy.obywatel Re: Zgadzam się z radnym123, ale mam parę pytań. 18.02.06, 23:35
                        pan.nikt napisał:

> Powinieneś chyba zmienić nick na Don Kichot z Manczy

Ty powinieneś zmienić na Komputerowy Obibok z Wrześni. To tak bez urazy. Ja się
                        nie urażam.
                        • pan.nikt Re: Zgadzam się z radnym123, ale mam parę pytań. 18.02.06, 23:42
                          OK komputerowy, ale dlaczego obibok??
                          Może lepiej, żeby podpierał budki z piwem??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka