der-rauber 08.03.06, 18:56 Cywile wypad! Tam baza była zawsze, trzeba się było budować gdzie indziej a nie teraz szopki odstawiać! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pawlook Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.06, 21:38 No brawo. Jednak wladza sadownicza wykazuje sie modrascia i roztrapnoscia nakazując wyplate naleznych mieszkancom odszkodowan! Brawo za zlozenie doniesienia do prokuratury! Moze wrescie trepostwo zostanie ukarane za bute i narazanie skarbu panstwa na dodatkowe straty wyniku ponoszenia kosztow sadowych przegranych procesow! Gdybysmy zyli w cywilizowanym kraju nei bylo by lotniska przy aglomeracji miejskiej! A tak absurdale prawo zmsza do drogi cywilnejw sprawach gdzie odszkodowanai winny byc wyplacane na drodze administracyjnej! Pawlook Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omka Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.pools.arcor-ip.net 08.03.06, 21:50 a czy krzesiny powstaly po wybudowaniu domow ? czy jak wiem ze w planach zagospodarowania kolo mojej chaty bedzie przebiegala linia kolejowa i autostrada to ja mam prawo do odszkodowania ???? niektorym sie w dupach poprzewracalo. trzebabylo myslec przed kupnem dzialki a nie wyludzac pieniadze od panstwa , wielka kzywda sie dzieje . Odpowiedz Link Zgłoś
pawlook Re: Wojna z armią w Krzesinach 08.03.06, 22:02 Czy gdyby Twoja ulice objeta zgodnie prawem SOU - zmuszajac Cie do zastosownia sie do przepisow w niej obowiazujacyh min.: projekty nowych domow zgodne z ograniczeniami SOU itp itd nie wystapilbys o odszkodowanie zgodne z prawem? Czy nie widzialbys wtedy absurdalnosci prawa - gdybys mogl to zrobic tylko przez dwa lata w kosztownym postepowaniu sadowym? Jezeli tego niezrozumiales to moze inacej: gdy sasiad zaleje ci meiszkanie - to co naprawiasz na wlasny koszt?, zyjesz z odpadajacym tynkiem? czy po prostu idziesz do sasiada po kase? Kwestia co bylo pierwsze lotnisko czy dom nie ma znacenia dla omawianego problemu. Skoro w wyniku modernizacji lotniska i obowiazujaceo prawa w strefie E nie mozna mieszkac to WP musi zaplacic ludziom za domy mieszkalne... Proste? Na szkode Cibie i inych podatnikow dzialaja natomiast panowie pulkownikowie odmawiajacy wyplaty odszkodowan - gdyz po przegranych procesach WP utrzymywane z naszych podatkow poneisieni koszty procesu... Dorobia sie jedynei prawnicy. Pawlok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Posener Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 12:36 To prawda ludzie są głupi bo budowali domy przy lotnisku a teraz narzekają ale z drugiej strony dziwną sytuacją jest to że lotnisko wojskowe znajduje się w granicach miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Weteran Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.icpnet.pl 09.03.06, 11:39 Gość portalu: pawlook napisał(a): > No brawo. > Jednak wladza sadownicza wykazuje sie modrascia i roztrapnoscia nakazując wypla > te naleznych mieszkancom odszkodowan! Jak chcesz to wystąp przeciw komukolwiek z jakimkolwiek roszczeniem (byle by nie było całkowicie absurdalne) a Sąd Ci nakaz zapłaty wyda. To taka mozliwość prawna, która absolutnie nie przesądza, że masz rację. Dopiero gdy się przeciwnik nie zgodzi to sąd zacznie zastanawiać sie nad zasadnością pozwu. Jeżeli ci prawnicy chwala sie nakazami to wpuszczają swoich klientów w maliny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stachu Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.crowley.pl 10.03.06, 16:32 Niedawno szukałem działki pod budowe. Krzesiny mi nie przeszkadają, ale okazało się, że ziamia w Krzesinach podrożała domy też. Każdy mówi dostanie pan odszkodowanie to warto zapłacić troche więcej PARANOJA !!!! Ziemia zyskuje na wartości a ludziska chcą odszkodowania ...za stratę wartości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cywil Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.echostar.pl 09.03.06, 07:59 Ten medialny festiwal pokazuje tylko, jak bezmyslne i populistyczne mamy srodki przekazu. Nie spotkalem zadnej publikacji nt. Krzesin w ktorej dziennikarz pochylilby sie rzetelnie nad problemem. Lotnisko istnieje tam od wojny, od 1954 jest intensywnie uzytkowane. Moze warto sie zapytac protestujacych, z jakich powodow sie tam budowali, mysleli, ze lotnisko zamieni sie w rezerwat zurawi? A jesli juz uznajemy, ze ludzie, mimo wszystko, zasluguja tam na odszkodowania, to nie robmy z armii okupanta, ktory tylko czeka jakby tu dymnac okolicznych mieszkancow. To nasza armia, nawet jesli gazeta wyborcza ma to w pompie. A pieniadze i tak pojda z naszych kieszeni, osobiscie wolalbym, zeby byly wydane na kolejny samolot, a nie na naciagaczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 08:01 Co za bzdura!! Lotnisko istnieje w Krzesinach od ponad 60 lat i tylko mieszkańcy domów wybudowanych przed powstaniem lotniska powinni mieć prawo do odszkodowania. Pozostali to (jak wcześniej ktoś napisał) zwyczajni wyłudzacze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: 217.153.147.* 09.03.06, 08:36 Znakomita większość budynków powstała przy czynnym lotnisku i ich właściciele nabyli działki za korzystną cenę (bo nieatrakcyjna przy lotnisku)i mieli pełna świadomość lokalizacji jaką wybrali oraz niedogodnień i utrudnień z niej wynikających. Spadek wartości to chyba pobożne życzenie albo hohsztaplerka. A doniesienia do prokuratury to próba załatwienia swojej prywaty tylnymi drzwiami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 08:54 Ktoś tu czegoś chyba nie rozumie... Ja nie chcę odszkodowania za to że mi latają nad głową ale dlatego, że nagle decyzją władz zostałem zmuszony do podwyższenia standardu akustycznego mojego budynku... To jest pewna różnica. A co do istnienia lotniska: zgadza się, istnieje od bardzo dawna i było w miarę bezbolesne dla mieszkańców dopóty jakiś misiek nie zarządził, że teraz wrzucimy w centrum miasta eskadrę F-16 tak jakby mało było lotnisk na uboczach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.icpnet.pl 09.03.06, 09:40 looooooooool a cos ty myslal, ze z biegiem czasu na lotnisku wojskowym beda przybywac papierowe szybowce a nie samoloty bojowe? hahah puknij sie w glowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alatien Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.lr.tudelft.nl 09.03.06, 13:36 Od kiedy F-16 halasuje bardziej niz stare SU-22 czy przygodne MiG-29? Poza tym Krzesiny sa daleko od centrum miasta ale na tyle blisko by kozystac z infrastruktury Poznania. Gdyby wojsko postanowilo wybudowan nowe lotnisko (zmodernizowac stare) gdzies w krzakach to na nowa infrastrukture musieliby wydac o wiele wiecej niz na te pozwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arecki Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.polkomtel.com.pl 09.03.06, 13:40 Czyli, jak sam napisałeś WOLĄ POZWY. Więc o co cały ten krzyk - wojsko samo wybrało lepsze dla siebie rozwiazanie i prosze nie pisać, ze sie nie nalezy. Psioczyc trzeba raczej na wojsko, ze nie chciało iść na ugody, niezłą kupę forsy oszczędzili by na kosztach procesowych i adwokackich. Arecki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alatien Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.lr.tudelft.nl 09.03.06, 13:42 Oczywiscie ze wojsko nie powinno isc na uklady. Z pozwow zaplaca moze polowe, z ugod musieliby wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arecki Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.polkomtel.com.pl 09.03.06, 13:45 Nie sądzę. Większość zapewne zadowoliłoby sie ochłapami rzędu kilku tysiecy na otarcie łez. Tak maja pozwy rzędu kilkunastu, kilkudziesięciu tysiecy. I beda wygrane. Ale znowu Państwo (tym razem rękami wojska) wypięło sie na biednych i niezaradnych, których nie stac było na koszty. Arecki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alatien Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.lr.tudelft.nl 09.03.06, 13:54 Wojsko tak jak kazdy broni wlasnego interesu. Zrzucanie calej winy na wojsko jest bzdura jak juz ktos zauwazyl bo to miasto wydalo orzeczenie o strefach. Dlaczego wojsko mialoby samo pod soba kopac doly ku uciesze biednych, niezaradnych, glupich i tredowatych? Wojsko ma swoje priorytety i nimi sie kieruje. Gdyby miely wszystkim wyplacic odszkodowania i datki od glupoty (kategoria zalezna od sytuacji) to mieliby tego kilkadziesiat tysiecy po marne kilka tysiecy (czyli powiedzmy 20'000*5000=100'000'000). A tak przegraja moze nawet sto po kilkanascie czy nawet 50 tysiecy (100*50'000=5'000'000). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arecki Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.polkomtel.com.pl 09.03.06, 14:04 Pierwszy raz muszę się z Tobą zgodzić, rzeczywiście rachunek ekonomiczny przemawia za wybrana przez wojsko wersją. A dlaczego wojsko ma płacić? Tak jakoś wyszło, wojewoda nie chce a nawet gdyby chciał to i tak byłyby to pieniadze państwowe - więc nie zmniejszyłoby ilosci pieniaczy protestujacych przeciwko ich wyplacaniu. W Polsce zawsze jest tak, ze jak ktoś ma cos dostać a drugi nie to jest protest. Arecki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alatien Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.lr.tudelft.nl 09.03.06, 14:12 To ciesze sie ze do czegos w tej dyskusji doszlismy :-) Jak najbardziej zgadzam sie z Twoim podsumowaniem. Pozdrawiam i dziekuje za dyskusje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yy Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.icpnet.pl 10.03.06, 02:12 Na tym lotnisku nie stacjonowały lotnie , tylko migi . Nieżle hałasowały , prawda ? Nie słabiej od F-16 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: 212.160.172.* 09.03.06, 10:19 O ile dobrze się orientuje, to lotnisko w Krzesinach powstało w okresie II Wojny Światowej, mój dom - w Luboniu, został zbudowany około roku 1920, tak więc grubo przed powstaniem lotniska, w tej chwili jest całkowicie wyremontowany, nie jest to żadna stara rudera. Uważam że jestem w pełni uprawniona do odszkodowania i proszę nie wypisywać takich bzdur że trzeba było się budować w innym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
nokryd Re: Wojna z armią w Krzesinach 09.03.06, 10:30 Poznanioki to chytrusy. Nawet jak mieszka w Mosinie , będzie chciał odszkodowania !!! Myślą , że to pułkownicy im wypłacają !!! Nie, to idzie z podatków !!! Naciągacie naród !!! Ale pyroki lubią się procesować - to ich hobby !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: 212.160.172.* 09.03.06, 10:44 nie no tak najlepiej komentować, to jest przecież cudowne jak latem samolocik przelatuje Ci z wielkim hukiem i tak nisko nad głową że możesz zobaczyć twarz pilota po prostu rewelacja, Odpowiedz Link Zgłoś
spin68 Re: Wojna z armią w Krzesinach 23.03.06, 08:26 przeczytaj ze zrozumieniem, a potem coś pisz. A pisz na temat, a nie jakieś regionalne obelgi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arecki Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.polkomtel.com.pl 09.03.06, 10:42 Pojawiło się na forum sporo oszołomów, którzy twierdzą, że się nie należy bo wszyscy wiedzieli o lotnisku a do tego to z ich podatków. A co powiecie na taki przykład: znam kilku ludzi (bo to działki wokół mojego domu), którzy kupili działki budowlane przed wprowadzeniem strefy. Może wiedzieli, że 10 km dalej jest lotnisko, może nie. To nieważne. Otrzymali warunki zagospodarowania, otrzymali nawet pozwolenie na budowę i .... zostało im cofniete bo została wprowadzona strefa. I co? Wydali kilkadziesiąt tysięcy i mają kawałek ziemi na której nic nie moga wybudować, a nawet sprzedać, bo kto kupi ziemię na trawnik. I co nie należy się, bo jakiś oszołom podjął decyzję o umieszczeniu tego śmiercionoścnego żelaztwa w centrum 600.000 miasta, zamiast w Powidzu na pustkowiu. arkadly@plusnet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbelan zły adresat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 11:21 arecki, to niech ci twoi sąsiedzi żądają odszkodowania od władz, które taki zakaz budowy wprowadziło, a nie od wojska, które tam było, jest i mam nadzieję będzie. Czemu nikt wcześniej nie żądał odszkodowania?! Przecież samoloty hałasują już od 50 lat! Bo pan wojewoda nagle zauważył, że hałas jest? no to pretensje do wojewody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka Marlewa Re: zły adresat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 15:23 Tak szczerze czy władza, rozumiana przez mojego przedmówcę ogólnie, czy wojsko, wojewoda, to przecież wszystko jest to Skarb Państwa. Takie rozporzadzenie zostało wydane i można z niego skorzystać, a przeciez spadek wartości nieruchomosci na tym terenie jest ogólnie znany. Wystarczy sprawdzić w biurach nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyra Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: 217.153.147.* 09.03.06, 11:01 Arecki chyba jeżeli chodzi ocentrum miasta to pogwizdała Ci się Ławica z Krzesinami. Ciekawe ile będzie roszczeń dla Ławicy, amoże zlikwidować i przesiąść się na furmanki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arecki Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.polkomtel.com.pl 09.03.06, 13:28 Nie interesuje mnie Ławica, chociaż samoloty tam lecace przelatują mi nad głową, gdy jestem w pracy. Interesuje mnie lotnisko wojskowe, które moze stac sie pierwszym celem ataku jądrowego w Polsce - tu bedzie w końcu stało całe nasze "nowoczesne" wojsko. arkadly@plusnet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arecki Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.polkomtel.com.pl 09.03.06, 13:34 Uzupełnienie: od centrum do Ławicy jest 6 km, od centrum do pasa lotniska w Krzesinach jest 9,5km - uważasz, ze to ogromna róznica jeśli chodzi o zagrozenie dla miasta? arecki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alatien Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.lr.tudelft.nl 09.03.06, 13:41 Co za bzdura z tym atakiem jadrowym. Poznan czy chcesz tego cy nie ma tyle innych obiektow wojskowych ze jedno lotnisko nie ma znaczenia. Poza tym w konflikcie atomowym nie ma znaczenia gdzie spadna bomby bo zanieczyszczenie i tak zabije wiekszosc. Ci co zgineli bezposrednio w wybuchu to szczesciaze. I nie, "Szkoly Orlat" do Poznania nie przeniosa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bifurkacja I znowu mi staje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 11:23 przed oczami pieniaczy tłum. A spokojnie nie łaska? 1. Historia powstania 31. BLot. sięga korzeniami do 1954 r., kiedy to na podstawie rozkazu Ministra Obrony Narodowej z 17 września przystąpiono do formowania 62 Pułku Szkolno - Treningowego Lotnictwa Myśliwskiego podległego 6 Dywizji Lotnictwa Myśliwskiego OPL OK. Do organizacji pułku, jako jego zalążek, wydzielona została jedna eskadra 11 Pułku Lotnictwa Myśliwskiego, stacjonująca na lotnisku POZNAŃ - KRZESINY. 2. Kto tam mieszkał wcześniej-bezapelacyjnie odszkodowanie. Armia się rozwija ale musi być świadoma uciążliwości.Kto zrobił tam cokolwiek później musi być świadom jakie uciążliwości niesie mieszkanie obok lotniska.Dlaczego mam płacić za czyjąś głupotę? Shit happens. 3. Jak się przeniesie myśliwce do Powidza (czyli osobówki na parking dla TIRów ) to gdzie TIRy? Do Krzesin? Jest lekarz na sali? 4. Centrum Poznania. Hmmm. Całe życie człowiek się uczy , a i tak głupi umiera... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arecki Re: I znowu mi staje IP: *.polkomtel.com.pl 09.03.06, 13:26 Ad 1. i co z tego Ad 2. to nie jest głupota, pozwolenia na budowe były wydawane leganie, czyli wolno było sie budować, kto kilka lat temu wiedział, ze wylądują F16. Ad 3. do powidza i osobówki i TIRy, w końcu w Krzesiny wpompowano kupę forsy za którą można było w Powidzu zrobić "parking dla TIRów i osobówek". A potrzebujesz lekarza? Ad 4. Centrum, nie centrum, ale pierwszy cel ataki jądrowego, lub nawet terrorystycznego. Wolałbym atomówkę w szczerym polu, niż tuż obok Poznania. arkadly@plusnet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziuuuum Re: I znowu mi staje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.03.06, 13:35 Atomówką to się w głowę palnij. Nikt atomówką nie niszczy tego typu obiektów. A w ogóle, co tam było przed F16? Nie MiGi jakieś? I to ludziom nie przeszkadzało, a teraz nagle F16 przeszkadza, chociaż cichsze? Sępić chcą, i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bifurkacja Re: I znowu mi staje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 16:26 1. Jak to "co z tego"? Wchodzisz do lokalu, walisz do pierwszego stolika i każesz obecnym wypier...bo właśnie przyszedłeś? Armia była tam wcześniej, że jest tam lotnisko wiadomo od półwiecza, że lotnisko jest dla samolotów wiadomo nie od dziś. Kto się buduje obok lotniska czy w pasie podejścia/zejścia musi być świadom konsekwencji. A jak nie jest, to głupi bądź głupiego udaje. 2. A czy ja pisałem, że nielegalnie? To że legalnie nie znaczy, że bez ograniczeń. Zresztą każde pozwolenie ma ograniczenia bo jest na konktretny obiekt w konkretnym miejscu. 3. Pewnie, po co robić osobno przedszkole, podstawówkę, gimnazjum i liceum. Do jednego wora to! Po co autostrada, jak już droga jest. Po co nowa trasa tramwaju na moście Rocha, przecie innym można na Lecha dojechać. Po co dwie osobne bazy i dwa lotniska-jedna wystarczy. Kupimy samolotów za miliardy a potem będą z Głogowskiej startować, jakby co. Ważne tanio (bo obok lotniska) ziemię kupić, dom zbudować i po kasę na kiełbasę do armii pójść. 4. Atomówkę, powiadasz. A co mówią lekarze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghost Re: I znowu mi staje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 20:57 Panie Arecki...trochę coś się Panu miesza. Broń jądrowa. Centrum miasta z przedmieściem, a kiedyś wsią. Bezmyślni urzędnicy, którzy wydawali pozwolenia bo wówczas na krzesinach migi już przestały latać bo były przestarzałe z wojskiem, które tam nadal cały czas stacjonowało do lat 50-tych. Uważam, że sądy powiny dać odszkodowanie, ale tym którzy mają posesje wybudowane jeszcze przed powstaniem tam lotniska i są w strefie starów i nalotów nad lądowisko. Pozostali, cóż niech płacą za brak wyobraźni. Lub sądzą się z tymi urzędnikami,którzy coś takiego im wydali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yy Re: I znowu mi staje IP: *.icpnet.pl 10.03.06, 02:08 Dokładnie tak . Może są urzędnicy , którzy obiecali ludziom , że na lotnisku nie będzie samolotów . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: 217.153.147.* 09.03.06, 13:41 pawlook a co jeśli wojsko wygra procesy, skarb państwa zyska dziesiątki tysięcy od pseudocwaniaczków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawlook Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 14:55 Nie wygra gdyz prawo stanowi jednoznacznie winny poniesienia szkody musi zaplacic odszkodowanie.... SOU zostala utworzona w zwiazku z fukcjonowaneim lotniska czemu winne jest WP - wiedzac o aspektach prawnych UE - mogli nie podejmowac decyzji o modernizacji i dalszym uzytkowaniu lotniska... Na tej sprawie straci SKARB panstwa czyli moja i Twoja kieszen ktory wyplaci odzkodowania, a zyska najbardziej branza prawnicza i rzeczoznawcow majatkowych i to dostrzegaja ludzie inteligetni... Pokryzwdzonych meiszkancow nei nazywaj pseudocwaniaczkami - chyba ze walke o swoje uwazasz za cwaniactwo..w takimrazie ciekawe cz jestes czwaniakiem czy neiudacznikiem? Pawlok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfa bez omegi Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 15:35 a dlaczego taka baza ma byc na obrzezu miasta, nie moze byc gdzie poza nimi, np. Powidz.... tylko pewnie wojskowym nie chce sie tylka z P-nia ruszyc... przeciez F-16 to nie gląbki pokoju i robia wystarczajaco duzo halasu, a ten ponoc szkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matiu`s Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 20:39 Zmien człowieku doktora bo ten co Cieba bada nie mówi prawdy . Ty nie znasz historii Krzesin i lotniska , a co dopiera okolic. To tyle dobrych rad. Pomimo tego pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yy Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.icpnet.pl 10.03.06, 02:01 Co było najpierw ? Lotnisko ,czy osiedla ? Jeżeli najpierw lotnisko , to mamy do czynienia ze zwykłym cwaniactwem , za które zapłacą podatnicy . Nie na budowę szpitali , dróg , szkół , tylko cwaniaczkom do kieszeni . Którym nagle przeszkadza hałas od zawsze związany z lotnictwem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgred Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.icpnet.pl 10.03.06, 20:16 Do wiadomości tych wszystkich którzy uważają że wojsko było wcześniej: To prawda że budynki powstały w latach 30 do 90 , 20 wieku i wszyscy oni wiedzieli że budują się w strefie lotów. Fakt ten nie powodował jednak ograniczonego użytkowania i nie nakładał na właśćicieli nieruchomości ograniczeń jak i obowiązku tworzenia przegród akustycznych. Jeżeli jednak nałożyli taki obowiązek to i dobrze. Wszyscy ci mieszkańcy muszą pozyskać środki na to wszystko co wynika z ograniczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: 202.170.80.* 10.03.06, 03:52 Dziwi mnie chciwośc tych ludzi.Przecież lotnisko w Krzesinach było od zawsze, więc budowali swoje domy pod latającymi o wiele głośniej MIGami. Miaszkałem w latach 60 tych i 70 tych na Górczynie i pamiętam te bezsenne noce. Zibi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek007 Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.echostar.pl 12.03.06, 18:11 hahaha były migi i są migi nadal tyle, że nie latają a teraz w listopadzie przyjdą F16 dwa razy głośniejsze niż migi i zacznie baza już normalnie funkcjonować bo teraz leniwa Baza :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziuuum Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.03.06, 10:42 F-16 to są dwa razy głośniejsze od jednego MiGa, jak lecą we cztery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shedows Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 10:05 Niech wojsko ogłosi ze jak ktoś będzie się z wojskiem sądził to nie dostanie pracy w bazie i tyle. Ale jak jest okazja po zmianie przepisów trochę na armii zarobić to popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieobiektywny Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 21:10 Bojarski napisał: > I tak np. na działkach położonych najbliżej lotniska nie można już budować > nowych domów Tak, a na działkach położonych dalej można budować domy jednorodzinne jak poprzednio, niemożna za to (o zgrozo) szpitali. Bojarski napisał: > Z kolei te istniejące, niemalże w przeddzień przylotu do Krzesin samolotów > F-16, tracą na wartości. Ile tracą, skąd on to wie? Ktoś na forum pisał, że paradoksalnie rosną. Bojarski zacytował: > Wielu ludzi nie stać na wpisowe w wysokości kilku tys. zł i dlatego w ogóle > nie złożą pozwu - mówi Barłtomiej Janyga Wpisowe to (zdaje się) 8% wartości sporu. To mniej niż 1/10 wartości. Wnioski wyciągnijcie sami. Wielu być może (fantazjuję teraz jak Janyga) remontuje obecnie całe wnętrze domu, by podwyzszyć jego wartość i równocześnie spadek tejże wartości (Przykład manipulacji niesprawdzoną informacją a'la Janyga). Bojarski zacytował: > Kwoty zasądzonych odszkodowań mogą być znacznie wyższe niż kwoty wynikające > z ugody - tłumaczy. - Poza tym skarb państwa może być narażony na pokrycie > kosztów procesowych Ale mogą też być niższe. Moje "mogą" przeciw jego "mogą" - które silniejsze? Może być narażony, a może nie być narażony, jak Wojsko w tej konkretnie sprawie wygra. Bojarski nawet nie chce mi się ciskać wymyślnych inwektyw w Twoją stronę. Gdybym był Twoim szefem, dostałbyś po prostu "pierwsze ostrzeżenie" i dobrą radę: nie każdy musi być dziennikarzem, gońcy i kierowcy też są potrzebni. Zwracam uwagę na przemyconą (oj zapewne przypadkowo) między wierszami treść: > Kluczem jest dobre przygotowanie wniosków i udokumentowanie ich rzetelnymi > opiniami biegłych rzeczoznawców, które potwierdzają spadek wartości danej > nieruchomości > Mieszkańcy mają WZI za złe, że wbrew wcześniejszym zapowiedziom zarząd nie > poszedł z nimi na ugody, lecz odsyła do sądu. A teraz sposób na szybkie pieniądze: kupić po zawyżonej cenie ruderę przy lotnisku, "wycenić" jej spadek wartości na hmhmhmhm ...no niech będzie 300 tysięcy (bo dlaczego nie - zawsze znajdzie się "elastyczny" rzeczoznawca) i otrzymać te pieniądze od Skarbu Państwa, a więc wszystkich obywateli nie mieszkających w strefie (w ostatecznym rozrachunku) na drodze ugody z wojskiem. Ludzie, sąd to nie jest Kara Boska, tylko cywilizowany i uczciwy sposób rozwiązania sporu toczącego się pomiędzy stronami. A może jak Sarmaci - szabelka w garść i hajda na wojskowych, niech ..uje oddają co nasze. Odpowiedz Link Zgłoś
zibix Re: Wojna z armią w Krzesinach 13.03.06, 10:42 Jak ostatecznie skonczyla sie sprawa predluzenia terminu skladania pozwow? Czy ktos wie? Poczatkowo mowiono tylko o terminie grudzien 2005 a teraz podobno sejm mial ten termin przedluzyc. Jesli to prawda, to te kilka wygranych spraw dopiero moze zwiekszyc ilosc wystepujacych o odszkodowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOK Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 14:34 A może by nasze Państwo pogoniło w końcu grubych pułkowników z LOK'u - szkoda kasy na ich gaże, szkoleń żadnych już prawie nie prowadzą, sala radio zlikwidowana, a żyją sobie dostatnio z wynajmu olbrzymiego budynku (Dom żołnierza). Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferciu Re: Wojna z armią w Krzesinach 13.03.06, 17:17 Nie ma przedłużenia terminu. Ostatecznie minął on 31 grudnia 2005 r. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=37334829 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: am szukać sprawedl Re: Wojna z armią w Krzesinach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.06, 16:46 minikowe mieszkała rodzina ozorkiewiczów przed 2 wojną swatową. ich córka wyszła zamąż za marcinaka latach 60 szedziesątych uderzył ich posadłoś cała rodzina zgineła wypłata odszkodowania była bardzo niska tamtych czasach odszkodwanie było bardzo niski wiecj otrzymali rodzina pilota który wsadł do niesprawnego samolotu których zabiłcałą rodzine.wojsko obecywało przeniesenia bazy inne miejsce lecz rozbudowali teraz są sądy tam szukać pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś