Dodaj do ulubionych

W ktorej dzielnicy kupic mieszkanko?

15.05.06, 08:55
Witam

Chcemy z mezem kupic mieszkanko w Poznaniu. Podpowiedzcie w ktorej dzielnicy?,
interesowaloby nas: mieszkanko (moze byc nowe, lub po 1995r.), blisko szkola,
przedszkola, sporo zieleni (moze jakis lasek)...i spokoj, cisza...
Mieszkamy teraz w Warszawie na Kabatach, gdzie jest pieknie, lasek kabacki
bliziutko, place zabaw, cisza, 10min. do metra ;), hipermarket blisko:)

jesli ktos byl na kabatach i mniej wiecej wie jakie to miejsce to bardzo
prosze o pomoc w doborze podobnego w Poznaniu :)

bede wdzieczna ;)
pozdrawiam
i dziekuje
Obserwuj wątek
    • sahell Re: W ktorej dzielnicy kupic mieszkanko? 15.05.06, 09:17
      ktos nam polecil SUCHY LAS... dobry pomysl?

• Gość: G Re: W ktorej dzielnicy kupic mieszkanko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 10:21
        Za daleko od centrum, chyba że macie samochód. Poza tym Suchy Las nie leży w
        granicach administracyjnych Poznania, więc wszystkie sprawy urzędowe będziecie
        załatwiać w Murowanej Goślinie.
      • Gość: guru Re: W ktorej dzielnicy kupic mieszkanko? IP: *.epsa.pl 16.05.06, 13:40
        Wbrew nazwie,nie ma tam w pobliżu lasu.
        Budynki z mieszkaniami budowane są po drugiej stronie głownej ulicy (wyjazd na
        północ z Poznania)
      • Gość: ja Re: W ktorej dzielnicy kupic mieszkanko? IP: 195.20.110.* 31.05.06, 15:44
        tylko nie suchy las, tereny może i ładne ale korki korki i jeszcze raz korki -
        fatalny dojazd :( polecam puszczykowo ale to już za miastem, choć dojazd lepszy
        niż z suchego lasu
      • Gość: mih Re: suchy las IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.06, 22:41
        sahell napisała:

> ktos nam polecil SUCHY LAS... dobry pomysl?

potwierdzam: suchy las jest bardzo przyjemna lokalizacja. samochod to podstawa,
        ale znam takich co korzystaja tylko z 68 i 60 (przystanki sa ok. 10 min. pieszo
        od poziomki). dojazd samochodem tez prosty: strzeszynska do niestachowskiej i
        juz w centrum - obornicka jest dla zamiejscowych ;) plusem jest bliska
        lokalizacja urzedow, szkol i placowek zdrowotnych, oswiatowych oraz spore srodki
        gminne na inwestycje. gmine stac na nowa hale sportowa, boisko, budowe i remonty
        szkol - teraz np. beda stawiac basen z bajerami (czy potrzebny w takiej
        miejscowosci to juz inna sprawa). dla mnie sporym minusem sa slabe polaczenie z
        pobliskimi jeziorkami w kiekrzu i strzeszynku oraz rezerwatem meteotytowym
        (zupelny brak drog rowerowych i szlakow pieszych) zostaje tylko samochod. razi
        tez krotkowzrocznosc gminnych wladz do ktorych niedociera, ze ludzie chcac
        mieszkac za miastem, glownie zeby uniknac wielkomiejskiego scisku. a w suchym
        lesie nie ma nawet kilku porzadnych lawek, ze o parku juz nie wspomne. ale to
        wszystko jest do nadrobienia, niedlugo wybory ;). chcialem zamieszkac tu tylko
        na chwile, a teraz to nie widze jakis szans na wyprowadzke.
    • marta_inter Re: W ktorej dzielnicy kupic mieszkanko? 15.05.06, 09:18
      Zielone Tarasy na Rózanym Potoku.
      Strzeszyn Grecki lub Naramowice (okna na rezerwat Żurawiniec)- ale tam za kilka
      lat bedzie kombinat - juz teraz jest coraz wiecej mieszkań...
      Pozatym nic innego, co spełniało by Twoje oczekiwnia, nie znam.

• Gość: grzecho Re: W ktorej dzielnicy kupic mieszkanko? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 09:34
      Ja osobiście polecam okolice Malty. Sam mieszkam na os. Rusa-niestety cały czas
      jeszcze w bloku z wielkiej płyty.... Malta (czyt. tereny zielone) oddalone są
      ok. 5 min piechotą, szkoła, sklep 24 h dosłownie pod blokiem, przedszkole
      również. Opróćz tego jest dobry dojazd do centrum i niedalego do obwodnicy,
      autostrady....
      Z tego co wiem to w miarę nowe mieszkania znajdują się na os. Zodiak, bardzo
      blisko Rusa cyba ulica lwa-są tam dwa nowowybudowane bloki...
      Oprócz tego można spróbować za Żegrzu (niestety trochę dalej od Malty....
      Są jeszcze osiedla na Polance i po drugie stronie Malty od ulicy warszawskiej-
      ale to już inna bajka...:)

Gdyby was interesowały inne miejsca - już niekoniecznie w Poznaniu to polecam
      Dąbrówkę (można tam nabyć szeregowce -developera Linea), lub Skórzewo (również
      szeregowce - Spół. Ławica). Jest to kierunek zachodni-dużo zieleni, jezior no i
      spokój...sam zdecydowałem się na Dąbrówkę....:)
      • sahell Re: W ktorej dzielnicy kupic mieszkanko? 15.05.06, 09:52
        slicznie Wam dziekuje

• qu_75 Re: W ktorej dzielnicy kupic mieszkanko? 15.05.06, 13:21
        > Są jeszcze osiedla na Polance i po drugie stronie Malty od ulicy warszawskiej-
        > ale to już inna bajka...:)

Tzn?
    • Gość: lukas Re: W ktorej dzielnicy kupic mieszkanko? IP: *.epsa.pl 16.05.06, 13:51
      Proponuję zdecydowanie północ:
      os. Batorego (nowa część) albo Zielone Tarasy na Umultowie.
      Nowe mieszkania buduje tam własnie UWI oraz AI (dopiero są wykopy i mało kto wie
      - nie ma jeszcze w ofercie.
      W pierwszym przypadku blisko dwie szkoły, hipermarket, budowany nowoczesny
      basen, (drugi będzie w Suchym Lesie i trzeci już jest na Umultowie) szybki
      tramwaj (10 min centrum)uniwersytet, pola, łąki, las. Wada: obwodnica PKP.
      W drugim przypadku bardzo blisko dużo zieleni, uniwersytet. Wada: gorszy dojazd
      publiczny, tylko małe sklepy.
      Malta jest piękna, ale nie ma tam lasu - cały las jest na terenie zoo.
      • Gość: max Re: W ktorej dzielnicy kupic mieszkanko? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 14:46
        Jeżeli chodzi o Maltę, to tereny zielone są nie tylko na terenie nowego ZOO-to
        ich mały wycinek. Lasy ciągną się od wysokości trybun na Malcie aż po
        Swarzędz....łatwo sprawdzić na mapie...Zdecydowanie polecam okolice Malty.
        Jedyny mankament to zapach z pobliskich Browarów-gdy wieją wiatry wschodnie....
        • Gość: lukas Re: W ktorej dzielnicy kupic mieszkanko? IP: *.epsa.pl 16.05.06, 15:00
          No fakt, są tam też i lasy (można w nich dostać po ryju).
          Wystarczy do tego kawałek lasu pomiędzy jeziorem a ulicą Majakowskiego (czy jak
          tam ona teraz się zwie)

A wiatrem wschodnim bym się raczej zbytnio nie przejmował, bo rzadko takowy w
          Pozaniu wieje.
          O czym najlepiej wiedzą mieszkańcy Koziegłów, wypatrujący z nadzieją właśnie
          wiatrów wschodnich.
      • qu_75 Re: W ktorej dzielnicy kupic mieszkanko? 16.05.06, 15:23
        > Malta jest piękna, ale nie ma tam lasu - cały las jest na terenie zoo.

Lasów jest tam pod dostatkiem, az po Swarzędz
    • Gość: guru Re: W ktorej dzielnicy kupic mieszkanko? IP: *.epsa.pl 16.05.06, 14:06
      20 maja będą w Poznaniu targi nieruchomości.
      Tam wszystko co nowe zostanie sprzedane.

www.targi.tabelaofert.pl/index.php?str_id=1598
      • Gość: macias Re: W ktorej dzielnicy kupic mieszkanko? IP: *.eurodruk.com.pl / *.eurodruk.com.pl 16.05.06, 21:20
        "więc wszystkie sprawy urzędowe będziecie
        załatwiać w Murowanej Goślinie"---> pełen profesjonalizm bije od was forumowicze:P
        no i jednak jest las w Suchym Lesie, który jest rówież siedzibą Gminy Suchy Las.
        jest też rezerwat meteorytów i góra morasko kilka metrów za tablicą:P
        Ale fakt, że pięknie raczej nie jest:))) Na kabatach niestety nie byłem:P
        • Gość: lukas Re: W ktorej dzielnicy kupic mieszkanko? IP: *.epsa.pl 17.05.06, 08:03
          W Suchym Lesie dostępny jest raczej zagajnik niż las.
          Bo prawdziwy las należy do poligonu wojskowego.
          • Gość: POZNANIAK Re: W ktorej dzielnicy kupic mieszkanko? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 09:57
            Polecam nową inwestycję na oś Lotników za Ogrodami
            www.nickel.com.pl/index0.htm blisko las jezioro szkoły i sklepy.
            Mieszkam na Woli- czyli obok, więc gorąco polecam lokalizację.
            • Gość: grzecho Re: W ktorej dzielnicy kupic mieszkanko? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 14:05
              Lokalizacja jest O.K., ale developer już nie bardzo. Znam opinie ludzi z
              wcześnijeszych inwestycji firmy Nickel-wszystkie one są niestety negatywne....
              Można o tym zresztą poczytać na forum...

pzdr
              • annamariaj Re: W ktorej dzielnicy kupic mieszkanko? 17.05.06, 14:21
                okolice Malty, ew. bliżej Warty - ścisłe centrum, zieleń, Stary Ryneki i
                Franowo w poblizu, łatwy wyjazd na autostradę, czego chcieć więcej?
              • dobrusia_to_ja Re: W ktorej dzielnicy kupic mieszkanko? 18.05.06, 00:54
                Te mieszkania są potwornie drogie. Za taką cenę można już kupić domek.
            • jagienka30 Re: W ktorej dzielnicy kupic mieszkanko? 18.05.06, 11:35
              Os Lotników dobrze wygląda na str. internetowej. Byłam zainteresowana tą
              lokalizacją, dopóki nie pojechałam ma miejsce. Ul Dąbrowskiego i teraz
              rozbudowująca się ul. Polska, to już spora dawka hałasu. Ale sąsiedztwo Portu
              Lotniczego Ławica. Wybacz, ale koleżanka z Warszawy prosi o pomoc w znalezieniu
              miejsca spokojnego. Ja wybrałam Piątkowo, jest to blokowisko, ale w miarę
              spokojne, blisko wcześniej wspomnianego basenu, rezerwatu Żurawiniec.
              Pozdrawiam.
    • Gość: KAJA Re: W ktorej dzielnicy kupic mieszkanko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 09:05
      Hejka
      W Poznaniu jest kilka fajnych inwestycji.Jak chcesz miec zieleń to przy Cytadeli
      nad wArta nowe osiedle buduje Budimex-blisko Tesco Stary rynek - autobusy.
      Ataner Katowicka - tj za Maltą,troszeczke za miastem w Dąbrówce powstaje nowe
      osiedle Osada Leśna Firma LInea- polecam jak macie auta bo dojazd
      nieciekawy.Agrobex buduje w Swarzedzu.Wszedzie tam jest blisko zieleń lasy i
      narazie w miare cisza/
      • sahell Re: W ktorej dzielnicy kupic mieszkanko? 31.05.06, 14:56
        hej

bardzo Wam dziekuje za pomoc....przydaje sie :)

tydz. temu, czy dwa bylismy zdecydowani na Wilczaka, 70mkw z ogrodkiem (takie
        nam akurat odpowiadalo), pojechalimy na targi, i Pani powiedziala nam, zebysmy
        zadzwonili do niej w poniedzi.rano o 8 bo wczesniej sprzedawac nie moga..no i
        zadzwonilismy oczywiscie i okazalo sie, ze telefonicznie ani mailowo nie
        sprzedaja mieszkan. Poza tym powiedziano nam, ze to byloby nie fair, wobec tego
        tlumu za drzwiami. Zadzwonilismy jeszcze po 13:00 i okazalo sie ze mieszkan juz
        nie ma... wszystkie sprzedane.... :) pozostalo nam tylko napic sie dzinu i
        szukac dalej

dabrowka bardzo nam sie podoba, ale za daleko, (mam 2-letniego syna i planuje
        nastepne i jestem za leniwa zeby 2 km zasuwac z nimi do szkoly czy przedszkola.
        Choc auto mamy) :)

pozniej zurawiniec2 wpadl nam w oko, ale pozostaly tylko 110mkw. Malenki tarasik
        i za duzo jak dla mnie) :)

teraz myslimy nad:
        OGRODY NARAMOWICKIE, ul Naramowicka (76mkw ogrodek lub taras)
        IIIDOM NA BLONIACH 95mkw.

i narazie tyle... :)

pozdrawiam
        i jeszcze raz dziekuje za porady
        • Gość: KAJA Re: W ktorej dzielnicy kupic mieszkanko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 15:18
          z budzimexem na Wilczaku też sie tak przejechałam- czekałam na ofertę 3 m-ce -
          kazali dzwonić w poniedziałek, zadzwoniłam po południu i usłyszałm że już nic
          nie ma.Szukam od pół roku mieszkania do kupienia.Jak w końcu coś odpowiada jak
          np.Wechta na Saperskiej - to mają problemy i banki nie udzielją kredytu.Jestem
          już tym zmęczona - nie wiedziałm ze to takie trudne- a ciekawe oferty schodzą
          jak ciepłe bułki.
          • Gość: Jacek Re: W ktorej dzielnicy kupic mieszkanko? IP: 83.238.246.* 31.05.06, 15:36
            Polecam Koziegłowy-Os.Lesne. Wiem ze coniektorzy sa negatywnie nastawieni bo
            jest oczyszczalnia, ale trwaja juz prace zwiazane z hermetyzacja i do 2008 r.
            wszystkie smierdzace zbiorniki beda nakryte, a wtedy nie bedzie juz zawiewac od
            oczyszczalni. Drugi plus to taki, ze ceny mieszkan tam wtedy pojda w gore, wiec
            mozna tylko zyskac. Na poparcie tej tezy polecam artykuł:
            www.wodkaneko.pl/newsItem.aspx?pk=2018
            www.wodkaneko.pl/newsItem.aspx?pk=2443pozdr.
            • Gość: Ziołek Re: W ktorej dzielnicy kupic mieszkanko? IP: 150.254.155.* 31.05.06, 16:27
              Polecam osiedle Zielarskie w Plewiskach. To prawie jak Poznań, do pętli na
              Junikowie tylko 1 km, na miejscu są małe sklepiki (ma być ponoć Piotr i Paweł),
              szkoła podstawowa jakieś 500 m, ma być też przedszkole. Super okolica - cisza i
              spokój. Z dojazdem też nie ma problemu - to ciągle ulica Grunwaldzka (do dworca
              głównego 8 km). Ostatnio po remoncie przejazdu przez torowisko korki szybciutko
              się rozładowują (ma też być zrobiony przejazd pod torami na przedłużeniu ulicy
              Zielarskiej). Na Zielarskim buduje Pajo.
              • matt88 Re: W ktorej dzielnicy kupic mieszkanko? 31.05.06, 20:05
                Ja natomiast polecam inwestycję Atanera, a konkretnie tę przy ulicy Literackiej
                Miło, cicho i spokojnie. Mieszka tam moja koleżanka i bardzo mi się u niej
                podoba. Wokół lasy, cisza i przyroda, a jednak ciągle w Poznaniu. Nie w
                Plewiskach, Gołuskach, Kostrzynie. Np dla mnie to jest ważne.
                tutaj szczegóły:

www.ataner.pl/index_ataner.php?dzial=ogolne&id=489

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka