a.bc 12.01.03, 13:25 Tocze spór z kolegą o liczbę zajezdni w waszym miescie Wiem,że pierwsza konna jest na obecnej ul Gajowej, jest jeszcze jedna nowa nie wiem gdzie i.... Mógłby mi ktoś pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rafis Re: Zajezdnie tramwajowe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.03, 13:26 a.bc napisała: > Tocze spór z kolegą o liczbę zajezdni w waszym miescie > Wiem,że pierwsza konna jest na obecnej ul Gajowej, jest jeszcze jedna nowa > nie wiem gdzie i.... > Mógłby mi ktoś pomóc? W Poznaniu jest tylko jedna konna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukmajst Re: Zajezdnie tramwajowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.03, 13:43 - Gajowa - Głogowska - Starołęka - Pamiątkowa/Madalińskiego Odpowiedz Link Zgłoś
a.bc Re: Zajezdnie tramwajowe 12.01.03, 15:11 dzięki z info, a wiecie moze kiedy powstały? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manius Re: Zajezdnie tramwajowe IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.03, 18:27 Przejrzyj www.mpk.poznan.pl/kmps/przyst/ Do tego pamiętajmy o torach odstawczych przy Budziszyńskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ravau Re: Zajezdnie tramwajowe IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.03, 21:51 a.bc napisała: > dzięki z info, a wiecie moze kiedy powstały? Dokładnie nie powiem, ale najstarsza (Gajowa) jest na pewno z XIX w., potem Madalińskiego (chyba sprzed II wojny). Głogowska - mysle, ze lata 1960-te, a Forteczna - lata 1970-te. Pozdrawiam Ravau Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Zajezdnie tramwajowe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.03, 17:11 Gość portalu: kukmajst napisał(a): > - Gajowa > - Głogowska > - Starołęka > - Pamiątkowa/Madalińskiego Poznań znowu okazał sie mniejszym miastem niz Wrocław ha ha tutaj chodzi o zajezdnie których we Wrocławiu mamy oczywiście więcej :) hahahah - Borek - Biskupin - Ołbin - Gaj - Legnicka Pozdróffffffka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bula Re: Zajezdnie tramwajowe IP: *.icpnet.pl 12.01.03, 21:52 Gość portalu: Rafis napisał(a): > Gość portalu: kukmajst napisał(a): > > > - Gajowa > > - Głogowska > > - Starołęka > > - Pamiątkowa/Madalińskiego > > Poznań znowu okazał sie mniejszym miastem niz Wrocław ha ha tutaj chodzi o > zajezdnie których we Wrocławiu mamy oczywiście więcej :) hahahah > > - Borek > - Biskupin > - Ołbin > - Gaj > - Legnicka > Pozdróffffffka Gościu rozwalasz mnie. Kup sobie resorki, koparkę i idź się pobaw do piaskownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
lowca.masek Re: Zajezdnie tramwajowe 13.01.03, 02:08 Nie ilość ważna tylko jakość. Poza tym Legnicka to nie zajezdnia tylko warsztaty naprawcze i muzeum prowadzone przez Jadwigę Szpak-Schleier ("Babę- Jagę") i jej męża Erwina. I tego muzeum w sumie najbardziej (poza Gucwińskimi i piwem Spiż) Wrockowi zazdroszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manius Re: Zajezdnie tramwajowe IP: debian1:* / *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.03, 07:51 > > Poznań znowu okazał sie mniejszym miastem niz Wrocław Nie ilosc, a jakosc ;)) A w takim ukladzie najwyzej bym stawial zajezdnie tramwajowa w Lodzi przy ulicy Telefonicznej Odpowiedz Link Zgłoś
lowca.masek Re: Zajezdnie tramwajowe 13.01.03, 02:38 Najstarsza poznańska zajezdnia powstała we wrześniu 1880 roku przy ul. Gajowej na terenie dworca Kolei Stargardzkiej (pierwsza linia kolejowa w Poznaniu). Istnieje do dziś, choć większość jej terenu zajmuje Zakład Naprawy Tramwajów i warsztaty torowo-sieciowe. Do 1945 była najważniejszą w mieście - stacjonowały tu także autobusy i trolejbusy (a po wojnie i taksówki). W latach 1906 - 07 powstała druga zajezdnia, przy ul. Głogowskiej - wtedy traktowana jako pomocnicza, dziś największa w mieście, a po modernizacji z ostatnich 3 lat także najnowocześniejsza - przystosowana do obsługi wagonów niskopodłogowych. Trzecią wybudowano dopiero po wojnie - w 1947 r. przy ul. Madalińskiego. Również istnieje do dziś, choć znacznie mniejsza niż przewidywały plany - licząc się z dużym rozwojem transportu samochodowego większość terenu pierwotnie pod nią przeznaczoną odddano PKS-owi (dziś teren sprywatyzowany). Na następną "szopę" trzeba było czekać do roku 1980. Przy ul. Fortecznej na Starołęce powstała zajezdnia, w której oprócz tramwajów musiały pomieścić się i autobusy (do 1991). Jeszcze w 1985 r. oddano do użytku tory odstawcze przy ul. Jeleniogórskiej (choć nazywane "Budziszyńska" od nazwy pobliskiej pętli), które miały pomieścić wagony stacjonujące wcześniej w godzinach międzyszczytowych na ulicach miasta. W całej historii komunikacji tramwajowej w Poznaniu istniała jeszcze baza Zakładu Torów przy ul. Bielniki, gdzie znajdowały schronienie wozy gospodarcze. Zlikwidowano ją (i trasę dojazdową do niej od skrzyżowania Strzeleckiej z Królowej Jadwigi przez ul. Droga Dębińska) w 1974 r. podczas przebudowy położonego w pobliżu stadionu im. 22 lipca (z okazji dożynek). Odpowiedz Link Zgłoś