Dodaj do ulubionych

Jest akt oskarżenia w sprawie Kulczykparku

13.06.06, 16:15
Czas najwyższy ;)
Obserwuj wątek
    • alterpars Jasne lepiej zeby zgnilo bo inni nie mieli pomyslu 13.06.06, 16:36
      niz ktos sie oblowil. typowa mentalnosc "polactwa". nie chodzi Panie Boze o moja
      krowe tylko zeby sasiadowi zdechla.
      • Gość: Włodek z Poznania Re: Jasne lepiej zeby zgnilo bo inni nie mieli po IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.06, 16:42
        jestem wyborcą zdrowy liberałów (chorońcie mnie przed konserwą z PO!) ale to co
        prezentujesz, to zaprzeczenia konstruktywności. Chyba, że po prostu nie
        rozumiesz - możesz się tu jeszcze raz wypowiedzieć.

Świetnie, że Pani Kulczykowa miała taką koncepcję. Miasto lubi ją za jej Stary
        Browar. Ale zupełnie inną rzeczą jest, to że miejski urzędnik sprzedaje park,
        jakby naiwnie sądził, że ktokolwiek racjonalnie myślący może park kupić! Po co
        kupować park? By dzierżawić ziemię pod budki z lodami?! Bez żartów.

Kulczykowie skorzystali i co ich, to ich. Nie było to czyste, ale i gorsze
        rzeczy się dzieją. Jednak miejski urzędnik nie jest po to by po rusku "na
        urzędzie" się dorabiać, ale by mojego interesu pilnować.
      • sebar_rysiu Koles, najpierw zapoznaj sie z tematem, a potem 13.06.06, 16:44
        sie wypowiadaj...

Bzdury piszesz!!!

Sebar
        sebar_rysiu@yahoo.co.uk
      • v.i.k.k.a Re: Jasne lepiej zeby zgnilo bo inni nie mieli po 15.06.06, 13:19
        Nie ma gnic, tylko kulczyk powinien zapłacic tyle i to było warte, ewntualnie z
        małym rabatem, gdyz jest pewnie jedna z nielicznych(jesli nie jedyna)osoba,
        która by kupila ten grunt. Poza tym stac go na to, wiec tym bardziej nie widze
        problemu. Za brakujace $ Poznań pewnie by cos fajnego wybudowal albo
        przynajmniej posprzatal psie gówna z południowych dzielnic.
    • Gość: Włodek z Poznania nareszcie - Grobciowi się wydaje, że jest spryt.. IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.06, 16:37
      sprytny jak w sprawie działek budowalanych na Morasku, gdzie po zakupie ziemii
      ze swoimi ludźmi sami sobie stwierdzili, że tam będzie luksusowa część miasta
      Buhahaha!
      • lucyferciu Re: nareszcie - Grobciowi się wydaje, że jest spr 13.06.06, 20:46
        Gość portalu: Włodek z Poznania napisał(a):

> sprytny jak w sprawie działek budowalanych na Morasku, gdzie po zakupie ziemii
        > ze swoimi ludźmi sami sobie stwierdzili, że tam będzie luksusowa część miasta

Praworządne najwyższe organy kontroli i śledcze w kraju nie dopatrzyły się
        łamania prawa w kwestii Moraska. Od 3 lat nie ma śladu w prasie, aby tam coś
        było niezgodne z prawem. Czy widziałeś wypis i wyrys z rejestru gruntów dla
        terenu Moraska (cały teren na północ od torów aż do granicy miasta w
        Radojewie)? I co, ilu jest tam tzw. prominentnych gości, którzy mają tam
        hektary? A może wnioskowanie twoje odbywa się na zasadzie jakże powszechnej
        spekulacji?

Czy to będzie luksusowa dzielnica miasta czy też dzielnica slamsów będzie
        wynikało ze studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego
        miasta, które obecnie jest w trakcie wyłożenia do publicznego wglądu. Studium
        to określa politykę przestrzenną miasta i jest uchwalane przez RADĘ MIASTA a
        nie prezydenta.

Zanim zabierzesz głos, to sugeruję najpierw sięgnąć do faktów, które
        uwiarygodnią twoją wypowiedź.

> Buhahaha!

Buhahaha!
    • Gość: Sebar Wreszcie!!!! :))))) Doczekalismy sie IP: 213.164.91.* 13.06.06, 16:40
      Bardzo sie ciesze, bo mam nadzieje ze bedzie to doskonala lekcja dla kolejnych
      urzednikow wyzszego szczebla miasta Poznania, ze czas bezkarnych przekretow
      kosztem miasta i jego mieszkancow odchodzi powoli w przeszlosc.

Los Grobelnego niech bedzie dla kazdego polityka przestroga..

Sebar
      sebar_rysiu@yahoo.co.uk
      • Gość: Welarg Re: Poznańscy iternauci pogłupieli IP: *.itb.pl 13.06.06, 16:48
        Czytając wasze wypowiedzi, mam wrażenie jako warszawiak, że poznańscy iternauci
        komletnie pogłupieli. Uważam, że Grobelny miał 100 % racji sprzedając ten teren
        Kulczykom, bo dzięki temu poznaniacy będą mieli najładniejsze centrum handlowe
        Europy środkowej. Na przykład warszawska Arkadia w porównaniu ze Starym
        Browarem to kompletny syf. Outlet w Piasecznie też jest dużo mniej udany.
        • wobo1704 Re: Poznańscy iternauci pogłupieli 13.06.06, 16:53
          Welarg napisał(a):

> Czytając wasze wypowiedzi, mam wrażenie jako warszawiak, że poznańscy
          >iternauci komletnie pogłupieli. Uważam, że Grobelny miał 100 % racji
          >sprzedając ten teren

Minie kilka lat (może kilkanascie) i sąd czterdziesciczwartej instancji ogłosi:
          *Oskarżeni niewinni*. A potem od nowa.
        • mietowe_loczki Re: Poznańscy iternauci pogłupieli 13.06.06, 17:03
          Oprócz tego, że Kulczyk kupiłby ten teren za 12 mln, gdyby urzędnicy łaskawie
          zażądali takiej ceny. Sprzedali za nieco ponad 6 mln. Czujesz różnicę, czy mam
          bardziej łopatologicznie?
          • Gość: Welarg Re: Nie wierzę, że Kulczyk dał Grobelnemu łapówkę. IP: *.itb.pl 13.06.06, 17:21
            Nie wierzę, że Kulczyk dał Grobelnemu łapówkę.
          • don.kichote Re: Poznańscy iternauci pogłupieli 13.06.06, 20:42
            mietowe_loczki napisała:

> Oprócz tego, że Kulczyk kupiłby ten teren za 12 mln, gdyby urzędnicy łaskawie
            > zażądali takiej ceny. Sprzedali za nieco ponad 6 mln. Czujesz różnicę, czy mam
            > bardziej łopatologicznie?

Co za bzdury wypisujesz?
            W pierwszym przetargu, cena wynosiła 8 mln. i nikt się nie zgłosił!
            • misiunieczek Re: Poznańscy iternauci pogłupieli 14.06.06, 09:38
              don.kichote napisał:

> Co za bzdury wypisujesz?
              > W pierwszym przetargu, cena wynosiła 8 mln. i nikt się nie zgłosił!

Owszem a wiesz dlaczego? Bo sprzedawali teren pod park. Kto by chcial kupic
              park? Ale Kulczyk kupil, bo wiedzial ze... jego kolega Grobelny & spolka zmienia
              warunki zagospodarowania i przeznacza go pod handel i uslugi. Teraz jazysz?
          • Gość: qwe te 6 mln złotych to jest nic przy skali inwestycji IP: *.icpnet.pl 13.06.06, 22:13
            wogóle nie czujecie skali ciemniaczki,
            oceniacie przez pryzmat waszych pustych kieszeni
            inwestycje wartą kilkadziesiąt milionów euro. Te 6 mln złotych
            to kompletne zero!!! Patrzcie na tę sprawę globalnie a nie wybiórczo!!!
            • Gość: obs Re: te 6 mln złotych to jest nic przy skali inwes IP: *.icpnet.pl 16.06.06, 00:01
              ale to nie zmienia faktu, że otrzymał ziemię za półdarmo,
              ja też chcę ziemię za grosze, na której wg planów zagospodarawania nic nie
              można wybudować,
              zakupuję i czary mary plan zagospodarowania się zmienia i mogę budować.
              Odpowiedz Sobie, czy to jest OK.
          • Gość: kot Re: Poznańscy iternauci pogłupieli IP: *.ae.poznan.pl 14.06.06, 14:04
            Oprócz tego, że Kulczyk kupiłby ten teren za 12 mln, gdyby urzędnicy łaskawie
            > zażądali takiej ceny. Sprzedali za nieco ponad 6 mln. Czujesz różnicę, czy
            mam
            > bardziej łopatologicznie?

Sprzedali bo myślą, gdyby to kupił ktos w otwartej aukcji to może i dał by 20
            mln ale póxniej by musiał szybko sie odkuc. Wiesz na czym szybko sie odkuc? na
            stawianiu najtańszego blaszaka w którym powstaje kolejna biedronka albo inny
            mac shit. No cóz ale do kasy miasta spłyneło y 20 ln od razu zamiast po 3 mln
            co roku ile płaci Kulczyk + 15 mln na przebudowe dróg itd.
        • sebar_rysiu Nic nie rozumiesz. Nikt nie jest przeciw Kulczykom 13.06.06, 17:07
          w tej inwestycji, wrecz przeciwnie osobiscie nie skapilem pochwal odnosnie tej
          inwestycji. Stary Browar jest naprawde piekny i ciesze sie ze powstal!!!

Jezeli juz poznanscy internauci cos krytykuja to korupcje prezydenta Ryszarda
          Grobelnego. Tak sie nie robi, byl urzednikiem miejskim i jego psim obowiazkiem
          jest dbac o kase miasta. Owszem mozna by oficjalnie sprzedac ten grunt nawet za
          1 zl, pod warunkiem ze nie odbywa sie to pod stolem, bezprawnie, za lapowke...
          Grobelny wykorzystal sprawowana funkcje do swoich prywatnych celow, nie tylko w
          tej aferze... W zamian Poznaniowi zafundowal za swych rzadow... stagnacje,
          spadek, kryzys...

A co do Kulczykow... No coz, sa biznesmenami, natrafili na okzaje to kupili..
          To chyba normalne..

Sebar
          sebar_rysiu@yahoo.co.uk

• don.kichote Re: Nic nie rozumiesz. Nikt nie jest przeciw Kulc 13.06.06, 20:47
            sebar_rysiu napisała:

> Owszem mozna by oficjalnie sprzedac ten grunt nawet za
            > 1 zl, pod warunkiem ze nie odbywa sie to pod stolem, bezprawnie, za lapowke...

Widzę, że jesteś zorientowany. Mógłbyś jakoś przybliżyć mi tę sprawę? Te "pod
            stołem", "za łapówkę" itp.
            Ty to wiesz, czy tylko tak "dla jaj" nawijasz???
        • Gość: trzecia kawa Re:To wciaz nie jest republika bananowa "Welargu"! IP: *.natpool7.outside.ucf.edu 13.06.06, 17:20
          Nie, poznanscy internauci NIE poglupieli - oni
          po prostu - potrafia liczyc (w przeciwienstwie
          do niektorych urzednikow)!
      • Gość: kozio Re: Wreszcie!!!! :))))) Doczekalismy sie IP: *.ae.poznan.pl 14.06.06, 14:07
        > Bardzo sie ciesze, bo mam nadzieje ze bedzie to doskonala lekcja dla
        kolejnych
        > urzednikow wyzszego szczebla miasta Poznania, ze czas bezkarnych przekretow
        > kosztem miasta i jego mieszkancow odchodzi powoli w przeszlosc.
        >
        > Los Grobelnego niech bedzie dla kazdego polityka przestroga..
        >
        > Sebar

Wiesz jaka to będzie lekcja?. Nie ruszac ryzykownych spraw, wejsć w ideologie
        wznieść jakąś świątynie, ale nic kontrowersyjnego, nowoczensego, przynoszącego
        chwale miastu. tragedia grobelnego jest, ze w masie rzeczy którą zrobił, za
        dupe złapano go własnie za rzeczy dzieki ktorym przejdzie do historii. A jesli
        chodzi o innych gospodarzy maista to przejedź sie do tak wychwalaneg Wrocka
        albo do stolycy. Docenisz wtedy zieleń, organizacje ruchu i porządek w
        Poznaniu.
    • Gość: keczup Re: Jest akt oskarżenia w sprawie Kulczykparku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 17:00
      Wreszcie. Może się skończą wałki z przetargami i sprzedawanie terenu pod market
      jako trawnika.
      • teodorkp Re: Jest akt oskarżenia w sprawie Kulczykparku 13.06.06, 19:02
        do keczupa - cyt. " moze skonczo sie kanty z przetargami ..." - czyzbys
        naprawde tak myslal -?! - wolne zarty - nie w tym kraju -wiem, bo znam te sprawy
        od spodu - nie dasz - nie ustawisz - nie "wygrasz" --heh- ja daje - bo musze -
        pozdrowka -
    • Gość: Tomasz Re: Jest akt oskarżenia w sprawie Kulczykparku IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 13.06.06, 17:06
      Dzięki tej sprzedaży miasto nic nie straciło, a zyskało ładny i nowoczesny
      obekt. W ściałym centrum miasta przestał straszyć budynek pełen szczurów i
      siedlisko lumpów, powstało wiele miejsc pracy. Przez dziesiątki lat nie było
      pomysłu ani środków na zagospodarowanie terenu obok starego browaru, bo
      przecież stało tam kilka starych baraków. Park pozostał. Szkoda, że media nie
      przedtawiają tej sprawy z większym obiektywizmem, a inwestycje mają to do
      siebie że nawet sprzedaż poniżej wartości może być opłacalna.
    • Gość: sam szubienica dla liberałow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 17:07
      kraść mu wolno bo to liberał
    • Gość: Pisiorek PiS nic nie skorzystal! Skandal! IP: *.w86-205.abo.wanadoo.fr 13.06.06, 17:10
      Dac troche aferzystom zPiS i wszystko bedzie dobrze! Zwykla zazdrosc Pisuarow!
    • Gość: lala Re: Jest akt oskarżenia w sprawie Kulczykparku IP: *.gdynia.mm.pl 13.06.06, 17:34
      A gdziez sa SLD-owscy obroncy ucisnionych.Dlaczego zostawili samych ,tych
      biednych ludzi???
    • rmstemero Chorzy ludzie 13.06.06, 17:38
      panstwo zyskalo 6 milionow, 1500 miejsc pracy i podatki od zatrudnionych. Gdyby
      upieralo sie przy sumie 13 mln. straciloby okazje zarobienia 6 milionow i
      placiloby teraz zatrudnionym zasilki. Powstalo cos z czego Poznan moze byc dumny
      i slusznie jest. Gdzie indziej takie rzeczy sa dotowane i przedsiebiorcow takich
      jak Kulczyk nosi sie na rekach. Np. Berlin sprzedal ziemie w centrum Sony, ABB i
      Deimler Benz za mniej niz polowe nominalnej wartosci aby zdobyc te firmy jako
      inwestorow. Mamy w rzadzie najwidoczniej tylko spadkobiercow PRLowskiego
      myslenia ktorzy uwazaja ze dobrze i sprawiedliwie jest gdy sie wszystkich
      przydusi, bedzie glodno, chlodno ale po rowno. Zenada, wstyd i obciach.
      • alterpars Re: Chorzy ludzie 13.06.06, 17:43
        ...wlasnie chorzy. Upieprza kazdego kto nie jest szary taki sam i bez pomyslow...
        • tessg Re: Chorzy ludzie 14.06.06, 01:13
          Bardzo dobrze że Kulczyk kupił a nie dostał.Jest OBIEKT na skalę światową , a
          mógł to zrobic za granicą.Kaczory rządzą od dupy strony a Jarosław to burak
          nawet nie potrafi mówic po polsku.Chłopki roztropki.Niech zabiorą i osądzą
          złodziei z Ministerstwa Finansów solidnie.Proszę potrafia dokopac .Mściwe
          maluchy zaczynaja od zamykania a tacy byli przeciwni jak nie byli na
          stołkach.Wiadomo ,ze w Polsce nie warto nic robić bo go zniszczą głupie
          przepisy.Kraj a ja mam 55 lat ciągle tych samych gęb , a ja mam życ za 424 zł
          renty socjalnej.B A G N O Nie mogę, ale juz by mnie tu nie było.
      • 1europejczyk "Zenada, wstyd i obciach." 14.06.06, 02:16
        Musiales zle zrozumiec: gdyby ten kawelek ziemi sprzedawal obrotny sprzedawca
        (na przyklad na dobrze rozreklamowanej aukcji) to wzialby nie 13 mln a na
        przyklad 36 mln a kupujacy by zwrocic sobie inwestycje nie zostwilby go
        odlogiem jak probujesz sugerowac. To, ze kupil go Kulczyk wynikalo z faktu, ze
        nie bylo innych kupcow, a byc nie moglo bo tylko Kulczyk mial "kontrole" nad
        tym co sie wtedy w poznanskim Ratuszu dzialo.
        To byl i nadal jest polski "wolny rynek" w ktorym konkurencja odbywa sie na
        ratuszowych, prezydenckich, ministerialnych salonach a nie na dostepnych dla
        wszystkich, odpowiednio naglosnionych w Polsce i zagranica przetargach. Stad
        jego nazwa "polski salonowy rynek" z ktorego sa tak dumni polscy bisnessmani,
        ktorych czesc w ogole nie wie, ze moze byc inaczej.
        Nie ma on oczywiscie nic wspolnego z jakakolwiek konkurencja za wyjatkiem tej
        wyrazanej w lapowkach. Stad nasze miejsce w rankingu korupcji jest za kokainowa
        Kolumbia!
        I nic nie pomoze chytre odwolywanie sie do PRL-owskiej przeszlosci by
        zdyskredytowac potrzebe wolnego od panstwowych salonow rynku w ktorym kazdy ma
        rowne szanse, a nie tylko ten widywany na "koktajlach w ambasadzie" lub na
        zdjeciach z pierwszysch stron gazet!
        • rmstemero Re: "Zenada, wstyd i obciach." 14.06.06, 09:17
          1europejczyk napisał:

> Musiales zle zrozumiec: gdyby ten kawelek ziemi sprzedawal obrotny sprzedawca
          > (na przyklad na dobrze rozreklamowanej aukcji) to wzialby nie 13 mln a na
          > przyklad 36 mln a kupujacy by zwrocic sobie inwestycje nie zostwilby go
          > odlogiem jak probujesz sugerowac.

Slaby argument. Nie uwzglednia niestety tego co nabywca z ta ziemia by zrobil i
          czy lezaloby to w dalekosieznym interesie mista. Sugeruje rowniez ze Kulczyk dal
          lapowke a Grobelny wzial. Czy masz na to jakies dowody czy wynika to jedynie z
          Twego przekonania ze "tak musialo byc" bo inaczej wszyscy powinni stracic zeby
          bylo w Twoich oczach uczciwie?
          A dlaczego tylko 35 milionow? A nie 360? Przy zalozeniu ze rozreklamowano by ten
          smietnik w centrum jednego z brzydszych miast Europy powiedzmy w Brunei i Sultan
          osobiscie by sie polasil i kupil? To jest myslenie spekulacyjne. Wycena tej
          ziemi przez rzeczoznawcow nie wynikala z analizy rynku (bo rynku duzych
          transakcji nieruchomosciowych w Polsce jeszcze nie ma) lecz z myslenia
          zyczeniowego (ile trzeba by tu ewentualnie wziasc). I nie uwzgledniala (bo nie
          musiala) interesow miasta (to bylo zadanie Grobelnego).

Ocena tej calej historii jest prosta: jesli jedynym grzechem Kulczyka jest
          przedsiebiorczosc a Grobelnego przeswiadczenie ze reprezentuje dlugofalowy
          interes miasta to nalezy sie obu medal. Jesli Grobelny dal sie przekupic to
          trzeba to udowodnic i obu ukarac. A nie upolityczniac sprawe gryzac po lydkach.
      • misiunieczek Re: Chorzy ludzie 14.06.06, 09:42
        rmstemero napisał:

>Gdyby
        > upieralo sie przy sumie 13 mln. straciloby okazje zarobienia 6 milionow i
        > placiloby teraz zatrudnionym zasilki.

A skad wiesz, gdyby bylo jasno w przetargu ze mozna wybudowac centrum handlowe
        ze nie kupilby to ktos inny, nawet za wieksze pieniadze stawiajac ladniejszy
        jeszcze obiekt? Tu chodzi o rowne szanse dla wszystkich, i pieniadze do
        miejskiej kasy.
    • Gość: asfalt Re: Jest akt oskarżenia w sprawie Kulczykparku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 17:51
      szkoda, ze tak sie nie wezma za Jurczyka i swite w Szczecinie, Kulczyk z tym
      przekretem to przedszkole!
    • Gość: razorbucher Re: Jest akt oskarżenia w sprawie Kulczykparku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 18:05
      "Wszystkim oskarżonym grozi od roku do 10 lat więzienia" a jakoś tak mi się
      wydaje, że już w tej chwili wiadomo, że nie przesiedza nawet dnia
      ___
      www.nasznocnik.prv.pl
    • jja21 Re: Jest akt oskarżenia w sprawie Kulczykparku 13.06.06, 18:15
      Czy to ten sam Grobelny-tluscioch od Bezpiecznej Kasy Oszczednosci ?
    • Gość: RAUBER idiotyzm, teren miał stać pusty i straszyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 20:26
      jw.

teraz Ci któzy przyczynili się do rozwoju miasta mają problemy bo ktoś inny nie
      wymusił łapówki i poszczuł prokuraturę żeby sobie odbić, zwykły debilizm! Mamy
      najlepsze centrum handlowe na świecie, super reklamę i magnes dla turystów. Do
      tego park na którym stały szpetne baraki powoli zmienia się w prawdziwe centrum
      kulturalne. O co ten krzyk całego parku przecież nie wykupiono, będzie dostępny
      dla ludzi i będzie zadbany jeszcze bardziej niż był. Stanie się świetną
      wizytówką miasta.

Do wszystkich atakujących Kulczyków:
      JESTEŚCIE CHORZY NA GŁOWĘ!
      • mankut400 Tak, sprzedać za złotówkę! 13.06.06, 21:06
        Wszystkim Rauberopodobnym przypominam: owszem, można było sprzedać teren za
        złotówkę - ale w OTWARTYM, UCZCIWYM przetargu, gdzie byłoby
        powiedziane "sprzedajemy teren pod inwestycje przy CH Stary Browar"
        Gwarantuję, że znalazłoby się kilku inwestorów gotowych pobudować tam
        supermarket no i wywindowaliby cenę na uczciwy poziom.
        Ale jak miasto w ogłoszeniu napisało jednoznacznie "sprzedamy park", to nic
        dziwnego, że nikt z potencjalnych inwestorów się nie zainteresował.
        I nie mam żalu do Kulczyków (choć podobno nic nie dzieje się bez przyczyny),
        ale DO MIEJSKICH URZĘDASÓW !!!!

Gość portalu: RAUBER napisał(a):
        > O co ten krzyk całego parku przecież nie wykupiono,
        I tu również się mylisz: CAŁY park jest w prywatnych rękach.
        • Gość: RAUBER Re: Tak, sprzedać za złotówkę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 00:26
          > > O co ten krzyk całego parku przecież nie wykupiono,
          > I tu również się mylisz: CAŁY park jest w prywatnych rękach.

ale cały nie będzie zabudowany :)
        • Gość: Welarg Re: Tak, sprzedać za złotówkę! IP: *.itb.pl 14.06.06, 10:16
          Tak, można było zrobić uczciwy przetarg, wybrać najbardziej korzystną
          ekonomicznie ofertę, wyeliminować panią Kulczyk i postawić taki syf, jak
          Arkadia w Warszawie. Dzięki ci Boże, że do tego nie doszło.
          • Gość: Welarg Re: Tak, tańszy byłby GKS IP: *.itb.pl 14.06.06, 10:23
            Dodam jeszcze, że Stary Browar - to dość kosztowny detal architektoniczny.
            Na 100% tańszy byłby karton-gips.
          • Gość: keczup Re: Tak, sprzedać za złotówkę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 14:17
            > Tak, można było zrobić uczciwy przetarg,

Jak najbardziej

> wybrać najbardziej korzystną
            > ekonomicznie ofertę, wyeliminować panią Kulczyk

Czemu? Jeśli wygrałaby w uczciwym przetargu nie widzę powodu do protestu.

> Dzięki ci Boże, że do tego nie doszło.

Ja jednak wolałbym uczciwy przetarg.
            • Gość: Welarg Re: G. Kulczyk nie wygrałaby w przetargu IP: *.itb.pl 14.06.06, 18:40
              G. Kulczyk nie wygrałaby w przetargu, bo stosuje o wiele droższe rozwiązania
              architektoniczne, niż są w zwykłych supermarketach.
      • mankut400 Re: idiotyzm, teren miał stać pusty i straszyć 13.06.06, 21:10
        i jeszcze jedno: bardzo łatwo doprowadzić KAŻDY atrakcyjny teren do tego, że
        będzie straszył (tak jak zaczątki parku za Osiedlem Bohaterów II Wojny
        Światowej).
        A potem wystarczy tylko narobić szumu "bo zaniedbany, więc sprzedajemy za psi
        pieniądz"
        Ot i władza po poznańsku - tak dbająca o bulwary nad Wartą itd...
      • murko Re: idiotyzm, teren miał stać pusty i straszyć 21.06.06, 12:59
        Nikt chyba z poważnych i myślących ludzi nie neguje faktu powstania
        nowoczesnego centrum handlowego. Negowany jest natomiast fakt, że grunty w
        planie zagospodarowania przestrzennego przeznaczone były pod coś innego. Nie
        była to funkcja handel - usługi. Grunty pod park siłą rzeczy muszą być tańsze,
        bo przecież nikt nie wyjdzie na swoje. Dlaczego funkcja gruntów została
        zmieniona dopiero po ich zakupie przez p. Kulczyka? Jestem zwolennikiem tego,
        aby taki teren, gdzie za chwilę powstaną miejsca pracy, wpłyną do kasy
        miejskiej podatki, zyska otoczenie sprzedać nawet za symboliczną złotówkę. Ale
        szybka zmiana przeznaczenia terenu na inny, intratniejszy cel tuż po sprzedaży
        zawsze będzie podstawą do podejrzeń, że coś było nie tak.
        • don.kichote Re: idiotyzm, teren miał stać pusty i straszyć 21.06.06, 13:19
          murko napisał:

> Ale szybka zmiana przeznaczenia terenu na inny, intratniejszy cel tuż po
          > sprzedaży zawsze będzie podstawą do podejrzeń, że coś było nie tak.

Skąd informacja, że była jakakolwiek zmiana kwalifikacji i to po sprzedaży?!

Z tego co wiem/pamiętam, (a mogę się mylić, bo sprawą interesowałem się , kiedy
          była "na fali"), to w ogłoszeniu stało:
          "... sprzedaż terenów, w CZĘŚCI przeznaczonych pod park" (cytat z pamięci, może
          nyć nieścisły!).
          Kluczowe jest tu owo "w części"!
          Byłbym wdzięczny, za szczegółowe informacje!
          • Gość: keczup Re: idiotyzm, teren miał stać pusty i straszyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 13:50
            miasta.gazeta.pl/poznan/1,36030,1814191.html
            polecam wpis "październik 2002".
            • don.kichote Re: idiotyzm, teren miał stać pusty i straszyć 21.06.06, 14:31
              Gość portalu: keczup napisał(a):

> miasta.gazeta.pl/poznan/1,36030,1814191.html
              > polecam wpis "październik 2002".

"* październik 2002

- miasto ogłasza pierwszy przetarg na niemal 1,5 ha gruntu za Starym Browarem,
              cena wywoławcza 9 mln 700 tys. zł (ok. 670 zł za m kw.); z ogłoszenia wynika, że
              miasto chce sprzedać teren zabudowy mieszkalno-usługowej i usługowej
              centrotwórczej, który jest częścią wartościowego, przyrodniczo-zabytkowego parku
              im. Dąbrowskiego; miasto chce, by sprzedawany grunt, na którym dziś stoją
              baraki, włączyć do parku i przeznaczyć pod ogólnodostępny teren zieleni, a to,
              co można tutaj budować, to jedynie rzeczy uzupełniające dla parku (np.
              restauracje plenerowe, muszle koncertowe, amfiteatry); w przetargu nikt jednak
              nie startuje"

Dzięki za link.
              Troche mi się rozjaśniło, ale nie do końca. Chodzi mi o fragment:

"miasto chce, by sprzedawany grunt, na którym dziś stoją baraki, włączyć do
              parku i przeznaczyć pod ogólnodostępny teren zieleni, a to, co można tutaj
              budować, to jedynie rzeczy uzupełniające dla parku (np. restauracje plenerowe,
              muszle koncertowe, amfiteatry)"

Biorąc pod uwagę, że całą aferę rozkręciła GW, wolałbym, aby treść ogłoszenia,
              podana była dosłownie - jako cytat! Powyższa, przytoczona treść, wg. mnie, może
              być zmanipulowana, w celu uwiarygodnienia GW.

Z drugiej jednak strony, jeżeli było tak, jak to podaje GW, to rzecz jest do
              wyjaśnienia. Byłbym ostrożny z nazwaniem tego "aferą"!
              Nie wierzę też, że gdyby podano, że teren jest pod inwestycje, to poszedłby za
              dużo wyższą cene.
    • Gość: O Tysiąc osób dostało pracę! Vivat Grobelny! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 23:41
      Gó.. mnie obchodzi ile miasto straciło lub nie straciło na tej ziemi.Był
      przetarg i każdy mógł w nim startować, a zgłosiły się tylko Kulczyki. Dla mnie
      ważne jest że Stary Browar dał w Poznaniu ok. 1000 miejsc pracy, a nowe
      skrzydło,(BUDOWANE NA MIEJSCU TEGO PRZECENIONEGO GRUNTU) które teraz powstaje
      ma ponoć dać zatrudnienie 1500 osobo. Powinniśmy całować ręce Grobelasowi i
      Kulczykom, że dają ludziom pracę i walczą z bezrobociem. W powiecie poznańskim
      jest bezrobotnych ok. 20 tys. ludzi więc Stary Browarzec daje pracę 1/10 z
      nich! W każdym rozsądnum kraju taki inwestor byłby przez miasto i mieszkańców
      wspierany i popierany. A u nas? Niech spiprza! I inwestuje za granicą?
      • 1europejczyk "Niech spieprza! I inwestuje za granicą?" 14.06.06, 02:25
        Poki co wiekszosc inwestycji zagranicznych Kulczyka zakonczyla sie fiaskiem:
        Stad zreszta wartosc jego foruny i jego pozycja w rankingu najbogatszych
        wyraznie spadla!
        A inwestowal glownie pieniadze zarobione na polskim "salonowym rynku": miedzy
        innymi te, ktore przypadly mu po sprzedaniu Telekomunikacji Polskiej FT!

• Gość: Krzysztof K. Re: Jest akt oskarżenia w sprawie Kulczykparku IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 14.06.06, 00:17
      No, ale przynajnmniej powstaje fantastyczne centrum kulturalno handlowe. Za
      socjalizmu faktycznie takich "przekrętów" nie było. Za to był Pałac Kultury i
      Nauki - dar radzieckich towarzyszy.
    • Gość: translator Re: Jest akt oskarżenia w sprawie Kulczykparku IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.06, 03:39
      Jest to wszystko wynikiem 'zwierzęcej'zazdrosci. Wszystko odbyło się 'lege
      artis' Był przetarg. Kulczyk był jedynym, ktory się na przetarg zgłosił.
      Dlaczego u nas człowiek sukcesu m u s i być stawiany przed sądem, zamiast
      dostawać nagrody? Wybudowany obiekt dostał już wyróżnienie na skalę światową...
      miasto powinno być z tego dumne i cieszyć się, ale nie u nas - niestety. W
      Kaczorlandzie jest inaczej, a szkoda
      • Gość: Zenon z Kition Re: Jest akt oskarżenia w sprawie Kulczykparku IP: *.jesus.ox.ac.uk 14.06.06, 03:51
        Sluchajcie - a wiecie jaka jest różnica między Słowikiem a Wróblem? Oba ptaszki kończyły Akademie Muzyczną, z tym że Wróbelek zaocznie.

Tyle mam na ten temat do powiedzenia...

Zenon
      • rejestr1 Re: Jest akt oskarżenia w sprawie Kulczykparku 14.06.06, 07:38
        Jeszcze raz dla uporczywie nierozumiejących. Teren kulczykparku był sprzedawany
        jako park. Zeby kupować park za 6 milionów trzeba być nie tylko bogatym, ale i
        ekscentrykiem. Stąd tak niewielkie zainteresowanie było kupnem tego terenu.
        Nagle okazało się, że teren ten, już w rękach Kulczyków, nadaje się pod
        inwestycje, co całkowicie zmienia jego wartość. To nie nagonka na ludzi biznesu,
        tylko na metody jakie funkcjonują na granicy własności państwowej i prywatnej.
        Niektórzy nazywają to korupcją. Jeśli od początku ten teren byłby wystawiony
        jako działka budowlana do aukcji i nikt poza Kulczykami nie chciałby tej ziemi
        kupić nie byłoby problemu, jednak odbyło się to inaczej.
        • rmstemero Re: Jest akt oskarżenia w sprawie Kulczykparku 14.06.06, 09:21
          rejestr1 napisał:

To nie nagonka na ludzi biznesu
          > ,
          > tylko na metody jakie funkcjonują na granicy własności państwowej i prywatnej.
          > Niektórzy nazywają to korupcją. Jeśli od początku ten teren byłby wystawiony
          > jako działka budowlana do aukcji i nikt poza Kulczykami nie chciałby tej ziemi
          > kupić nie byłoby problemu, jednak odbyło się to inaczej.

W tym przypadku - o ile jest tak jak piszesz - to masz racje. I sprawa jest be.
          W tym przypadku nie jest winien Kulczyk ze kupil lecz Ci ktorzy umozliwili mu
          kupno posugujac sie manipulowanym merytorycznie przetargiem. Ach jak to
          przypomina New York z lat dwudziestych zeszlego wieku!!!
          • Gość: keczup Re: Jest akt oskarżenia w sprawie Kulczykparku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 10:05
            > W tym przypadku - o ile jest tak jak piszesz - to masz racje.

O ile?
            miasta.gazeta.pl/poznan/1,36030,2074145.html
            A potem prezydent się tłumaczył, że o niczym nie miał pojęcia...
    • Gość: Poznaniak Re: Jest akt oskarżenia w sprawie Kulczykparku IP: 195.42.249.* 14.06.06, 10:01
      Grobelny do więzienia! Wyrządził wielką szkodę Poznaniowy podczas swojego
      urzędowania. Za jego urzędowania Poznań przestał być prężnym miastem i za to go
      szczerze nienawidze.
    • Gość: Kaczmarek Rzeczywiscie - Simplex IP: *.giuris.unifi.it 14.06.06, 10:36
      Jeszcze raz nawoluje do rozsadku. Oddac Kulczykowi pieniadze i w ten sam dzien
      sprzedac calosc za symboliczna zlotowke. Ludzie co to dla takiej inwesycji
      znaczy kilka milionow. A wycena bieglych jest ge-warta. Co oni liczyli ilosc
      burwlek po winie i piwie, czy ilosc kurzu wzniecanego przez opuszczony 'park'?
    • Gość: JA Mój sen się spełnia!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 13:51
      Parysek i Grobelny w jednej celi!!!
    • murko Re: Jest akt oskarżenia w sprawie Kulczykparku 14.06.06, 14:57
      W sprawie "marnych" 7 mln. złotych prokuratura wszczyna śledztwo, dziennikarze
      mają temat do pisania. Oczywiście popieram. A dlaczego "marnych". Swego czasu
      poinformowałem "niezależne" media o największej aferze w Polsce, może i na
      swiecie. Chodziło o wyłudzenie z budżetu państwa tylko w latach 1990 - 1998
      kwoty ponad 8 miliardów nowych złotych polskich przez jeden z polskich banków.
      Po spotkaniach z wieloma dziennikarzami zalegała grobowa cisza. Całą
      dokumentację przekazałem również ówczesnemu Min. Sprawiedliwości -
      Kaczyńskiemu. I co? I nic? Wszystkie te afery, jak Rywin, Orlen, czy teraz
      Kulczykpark, to mały pikuś. Ale trzeba pokazać narodowi, że coś się dzieje. Czy
      komuś dotychczas spadł włos z głowy. Moim zdaniem kasa robi swoje, a i tak
      wszystko za dwa, trzy lata zostanie umorzona ze względu "na niską szkodliwość
      czynu". Chciałbym się mylić.
    • Gość: zofia Fryzjer za kratami IP: 80.50.249.* 14.06.06, 15:28
      Nareszcie Grobelny beknie za swoje machlojki, bardzo sie z tego ciesze. To nie jedna szkoda jaką wyżądził temy miastu. Co to za prezydent który rządzi pod dyktando warszawki.
    • Gość: arguss10 [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 19:52
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: ja Ile Parków w Poznaniu udało sie zabudować? IP: *.icpnet.pl 15.06.06, 22:19
      PYTANIE: Ile Parków w Poznaniu udało sie zabudować?
      ODPOWIEDŹ: 1 = Kulczykpark

PYTANIE: Dlaczego inne Parki, które są w rękach prywatnych nie są zabudowywane?
      Czy uważacie, że ich właściciele chcą by na ich prywatny teren wyprowadzano
      pieski?

Kto z tych, którzy mają "prywatne parki" dokupiłby sobie kolejne kilka hektarów
      terenów parkowych na których nic nie zbudują.

Moi drodzy w Poznaniu jest armia ludzi, która posiada tereny tzw. zielone czy
      jak kto woli parkowe. Ludzie Ci mają tysiące wspaniałych pomysłów co można tam
      wybudować. Ale Park udało się zabudować tylko jednej osobie. Nigdy nie dowiemy
      się, czy Stary Browar jest najlepszym sposobem wykorzystania tego terenu. Nie
      dowiemy się dlatego, że nikomu nie dano szansy.
      Zobaczcie jak walczą wlasciciele Parku Rataje. Oni walczą kilkadziesiąt lat i
      co??? Zobaczcie ile czasu poswiecono Bielnikom. Wlasciciel tych terenów
      schodził niejedne buty, żeby coś załatwić. I wszyscy o tym wiedzą. To działo
      sie oficjalnie. Wiemy wszyscy ile to kosztuje wysiłku. A Kulczykowie załatwili
      w Urzędzie Miasta sprawę Parku niemal od ręki.

Wlasnie taki Stary Browar chciano postawic na miejscu prywatnego Stadionu przy
      Chwiałkowskiego. Ale bogatemu duńskiemu właścicielowi powiedziano NIE. i do
      dzisiaj mamy śmietnik. Stadionu nie można zabudować. Ale Park się udało.

Tu nie chodzi o efekt. Nikt nie czepia się projektantów i wizjonerów. Browar to
      wspaniałe miejsce. Gdyby Pan Grobelny znajdował czas równięż dla Inwestorów,
      którzy nie nazywają się Kulczyk - Poznań byłby miastem Europejskim.

W sprawie Parku jest kolejny wątek

ale o tym nastepnym razem ...
    • Gość: Czytelnik Re: Jest akt oskarżenia w sprawie Kulczykparku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.06, 11:04
      Niedawno otwarto w Łodzi centrum handlowe Manufaktura. I również tutaj
      prokuratura szukała "winnych" przy prywatyzacji Polteksu. Szukała i szukała i
      g.... znalazła. Dopiero wyrok sądowy rozwiał wszystkie wątpliwości i
      podejrzanych uniewinniono. Może by tak prokuratorów prowadzących takie
      bezzsensowne dochodzenia obciążać kosztami i niech płacą z własnej kieszeni.
      Ciekawe dlaczego takie sprawy wyciaga się przed wyborami samorządowymi. Czyżby
      to przypadek, czy może jednak celowe działania z polecenia PiS ?????
      Polecam artykuł:
      miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,3419016.htmlPozdrawiam
      • Gość: eksterminator Re: Jest akt oskarżenia w sprawie Kulczykparku IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.06, 23:34
        TRZYMEJ SIE RYCHU !!!!!!!JEZDYMY Z TOBOM!!!!!!!!!!!ŚMIECI NA ŚMIECI!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka