Dodaj do ulubionych

Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowska?

01.02.03, 19:50
Jestem Z Berlina i szukam sladow kultury Zydowskiej w Waszym miescie.

Kto moze pomoc?
Obserwuj wątek
    • Gość: informator Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.icpnet.pl 01.02.03, 20:00
      Jest pewien czlowiek znany w Poznanskim polswiatku jako Bocian. Jesli tylko
      nie jest pod wplywem zoladkowej napewno Tobie pomoze.
      • Gość: bocian Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 01.02.03, 20:09
        kultura zydowska-hmmm niech pomsyle
        kultura zydowska powstala w poznaniu w momencie jak mozna bylo zabrac Polakom
        to co odbudowali w znoju po wojnie. wtedy kultura zydowska przyszla z
        wroclawia i zabrala basen kryty poznanskim dzieciom. kultura zydowska to taka
        piekna sprawa.
        • Gość: Zbyszek Basen to nasze dzieci dostały od hitlerowców IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.03, 23:21
          w spadku, jeżeli już chodzi o ścisłość, nieuku. A zrobiony został z synagogi
          (wiesz co to takiego?). Świątynia - jakbyś miał wąty. A wiesz co to
          znaczy "świątynia" po polsku? Miejsce święte po prostu. Którego nie potrafisz
          uszanować (z powodu przepalenia reszty mózgu żołądkówką, oczywiście). A wogóle
          przenieś się do Giertycha i Radia które ma twarz i przestań paskudzić w
          porządnym i kulturalnym poznańskim środowisku, które jest zaśmiecane
          intelektualnie przez takie gnidy jak bocian.
          • Gość: Pozhoga Re: Basen to nasze dzieci dostały od hitlerowców IP: *.man.polbox.pl 13.02.03, 12:04
            Dodatkowo: Niemcy przerobili synagogę
            na basen bodaj w 1940 roku. Bardzo mnie
            ciekawi, czy basen był "nur fur Deutsche",
            czy też pluskali się w nim Polacy.
            Ktoś coś wie ?

Pzdr,
            • Gość: Zbyszek Re: Basen to nasze dzieci dostały od hitlerowców IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.02.03, 20:11
              Polakom wolno się było pluskać tylko w nieistniejących już Łazienkach na Warcie
              (przy Drodze Dębińskiej).
    • Gość: informator Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.icpnet.pl 01.02.03, 20:08
      Zapomnialem dodac ze ow Bocian czesto przechadza sie pod Poznanska Kasia tuz
      obok McDonald's w centrum naszego kochanego miasta :)
      • Gość: jabardzosieinteres Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 01.02.03, 20:22
        Najbardziej interesuje AK-owcow ktorzy dzieki kulturze zydowskiej mieli
        mozliwosc poznac metody sledcze naszego wschodniego sasiada. Kultura zydowska
        to rowniez syjonizm , rzez filistynczykow na ziemi obiecanej ,ksiazka Grossa,
        firma Plaza Centers(dzieki ktorej upadlo kilka polskich firm) oraz zapozyczone
        od hilterowcow sposoby walki na okupowanym terenie Palestyny.
        • Gość: bocian Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 01.02.03, 20:31
          ale przeciez rzecz miala byc o kulturze zydowskiej w poznaniu:
          -budynek szkoly muzycznej przy glogowskiej, po wojnie bezpieka-tam pracowali
          kulturalni zydzi, ktorzy przekazywali swa kulture polakom walczacym z okupantem
          -ulica zydowska-bardzo ladna ulica, juz sa zapedy zeby stala sie skansenem
          zydowskim
          -100 innych rzeczy...
    • Gość: Davide Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.dial.tor1.sprint-canada.net 01.02.03, 22:30
      Duzo zydowskiej kultury znajdziesz na Wydziale Nauk Spolecznych Uniwwersytetu
      im.Adama Mickiewicza , wsrod tzw. pracownikow naukowych nie ma ani jednego
      polaka , podobnie jest na prawie i innych .
    • Gość: Skin2 Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.03, 23:53
      Jreśli coś żydowskiego sie ostało w Poznaniu to ja zrobię z tym zaraz porządek
    • adelmus Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk 02.02.03, 00:22

Witam !

Nie znam sladow Zydowskich w Poznaniu , bo nie jestem z tego miasta . Niemniej
      czytajac odpowiedzi do Twojego postu ciesze , ze nie pochodze z
      tego "szczegolnego" miejsca na ziemi!
      • Gość: Harry Potter Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.echostar.pl 02.02.03, 03:27
        i my się cieszymy ,że nie ma cię wśród nas plugawy psie
        jesli chodzi o kulturę żydowską, to podobało mi się przedstawienie z promem
        columbia....
        • adelmus Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk 03.02.03, 01:28
          witam!
          jestes w stanie powiedziec mi to prosto w oczy? A poza tym , ze smierci
          kogokolwiek nie robi sie zabawy , tak samo wzruszajaca jest smierc pod lawina ,
          jak i na promie . Pomysl i na Ciebie przyjdzie pora, a tak naprawde wcale mnie
          nie znasz ,moze nawet jestemy w stanie byc przyjaciolmi . Nie wiesz tego.
        • Gość: JeeODee Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.03, 20:34

> i my się cieszymy ,że nie ma cię wśród nas plugawy psie
          > jesli chodzi o kulturę żydowską, to podobało mi się przedstawienie z promem
          > columbia....

Ty palancie, pomyśl choć przez chwilę zanim coś napiszesz, buraku!
      • Gość: bocian Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 02.02.03, 03:29
        juz sie oburzasz???
        to powiedz mi gdzie sklamalem, czy rzucalem hasla w stylu "ZYDZI DO GAZU" ???
        NIE! podalem ci tylko konretne przyklady jak zydzi zaznaczyli sie w historii
        poznania. czego oczekiwales, ze bedziemy sie tu zachwycac jacy sa wspaniali?
        otoz nie bedziemy, ale tez nie bedziemy prowadzili rozmowy na poziomie hasla
        wypisanego troche wyzej.
        jesli ktos bedzie umial obalic moje przyklady, to chetnie podyskutuje. a moze
        ktos z was mnie przekona, ze sie myle i sa jakies plusy ich bytnosci w moim
        miescie-tez chetnie poslucham...
        • Gość: rycerz Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 02.02.03, 03:32
          Gość portalu: bocian napisał(a):

> juz sie oburzasz???
          > to powiedz mi gdzie sklamalem, czy rzucalem hasla w stylu "ZYDZI DO GAZU" ???
          > NIE! podalem ci tylko konretne przyklady jak zydzi zaznaczyli sie w historii
          > poznania. czego oczekiwales, ze bedziemy sie tu zachwycac jacy sa wspaniali?
          > otoz nie bedziemy, ale tez nie bedziemy prowadzili rozmowy na poziomie hasla
          > wypisanego troche wyzej.
          > jesli ktos bedzie umial obalic moje przyklady, to chetnie podyskutuje. a
          moze
          > ktos z was mnie przekona, ze sie myle i sa jakies plusy ich bytnosci w moim
          > miescie-tez chetnie poslucham...

Ja tez bardzo chetnie wslucham sie w ten glos...
          • Gość: mitsu Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.echostar.pl 02.02.03, 03:36
            żydzi do gazu!!!
            • Gość: bocian Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 02.02.03, 13:33
              pomijajac 2 powyzsze wpisy widze, ze brak osob chcacych mnie w rozsadny sposob
              przekonac, o zydowskiej kulturze co wniosla tyle w rozwoj naszego miasta
          • Gość: Rafis Debil gada sam z sobą :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.02.03, 17:06
            Jakis debil nawet nie wie,że widac jego IP i cały czas prowadzi ożywioną
            dyskusje ze sobą.Pokazyje tym samym swoje IQ,które jest niskie,bardzo niskie :)
            • apcio Re: Debil gada sam z sobą :) 02.02.03, 17:14
              Gość portalu: Rafis napisał(a):

> Jakis debil nawet nie wie,że widac jego IP i cały czas prowadzi ożywioną
              > dyskusje ze sobą.Pokazyje tym samym swoje IQ,które jest niskie,bardzo
              niskie :)

Chcialbym Ci powiedziec ze icpnet to firma bardzo dobrze znana w Poznaniu i
              majaca wielu urzytkownikow tak wiec Twoj zarzut ze pisze to jedna, glupia
              osoba jest bezpodstawny chyba ze to Twoj kumpel i Ci sie chwali. Icpnet jest
              na kazdym Poznanskim osiedlu i w kazdej dzielnicy wiec daruj sobie nastepnym
              razem dolnoslazaku.
            • Gość: ciekawy KTo jest debilem... IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 02.02.03, 17:53

> Jakis debil nawet nie wie,że widac jego IP i cały czas prowadzi ożywioną
              > dyskusje ze sobą.Pokazyje tym samym swoje IQ,które jest niskie,bardzo
              niskie :)

Rafis Twoje posty maja goracych zwolennikow ale to nie znaczy ze sa madre. A
              moze zamiast typowej dla Ciebie retoryki wzbijesz sie ponadto i
              zasygnalizujesz gdzie sa debilne rzeczy?? Ktos zadal pytanie , pare osob mu
              odpowiedziało. Jedni w taki sposob drudzy w taki ale najglupsza wypowiedz
              zaliczyles Ty. Po raz kolejny sie osmiesasz. Ip icpnetu ma w Poznaniu tysiace
              osob to po prostu najwieksza tego typu firma.
              • Gość: Rafis Re: KTo jest debilem... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.02.03, 19:10
                Gość portalu: ciekawy napisał(a):

> Gość portalu: Rafis napisał(a):
                >
                > > Jakis debil nawet nie wie,że widac jego IP i cały czas prowadzi ożywioną
                > > dyskusje ze sobą.Pokazyje tym samym swoje IQ,które jest niskie,bardzo
                > niskie :)
                >
                > Rafis Twoje posty maja goracych zwolennikow ale to nie znaczy ze sa madre. A
                > moze zamiast typowej dla Ciebie retoryki wzbijesz sie ponadto i
                > zasygnalizujesz gdzie sa debilne rzeczy?? Ktos zadal pytanie , pare osob mu
                > odpowiedziało. Jedni w taki sposob drudzy w taki ale najglupsza wypowiedz
                > zaliczyles Ty. Po raz kolejny sie osmiesasz. Ip icpnetu ma w Poznaniu
                tysiace
                > osob to po prostu najwieksza tego typu firma.

czyli to nie tylko jeden debila a jest ich wiecej?
                przykre,myslałem,że tylko jeden :(
          • adelmus Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk 03.02.03, 01:48
            rozumiem ! pewnie ze mozna dyskutowac nawet o trudnych rzeczach (moze zwlaszcza
            o trudnych) bo do reszty to latwo sie zgodzic. Napisz najpierw argumety przeciw
            Zydom , a ja postaram sie znalezc za. Chodzi oczywiscie o Poznan:-)
    • Gość: Dzidka Można zwymiotować :-/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.03, 15:24
      Zawsze myslałam, ze najgorsze, co mozna zarzucić temu forum, to nuda.
      Tymczasem widzę, ze wygrywa totalna palanteria.
      • Gość: bocian na bezpiece pluli krwia, a nie wymiotowali... IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 02.02.03, 16:33
        ty Dzidka-ktos cie wyzywa??
        to nie wyzywaj innych, akurat wlasnie moj dziadek poznal ta zydowska kulture z
        bliska, wiec moze si enie wypowiadaj w tej kwestii. a jesli chcesz powiedziec
        cos konkretnego, co byc moze mnie przekona to po prostu to zrob.
        • Gość: ciekawy Re: na bezpiece pluli krwia, a nie wymiotowali... IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 02.02.03, 16:53

> ty Dzidka-ktos cie wyzywa??
          > to nie wyzywaj innych, akurat wlasnie moj dziadek poznal ta zydowska kulture
          z
          > bliska, wiec moze si enie wypowiadaj w tej kwestii. a jesli chcesz
          powiedziec
          > cos konkretnego, co byc moze mnie przekona to po prostu to zrob.

Wlasnie Dzidko moze wytlumaczysz gdzie dostrzegasz palanterie?? Bo w dobie
          kiedy prezydent wybiera przyszlosc a ciagle wraca do przeszlosci(Jedwabne) , w
          chwili gdy niszczenie domow i obozow uchodzcow to walka z terroryzmem ma w
          dupie cenzure na forum i opinie psedo-inteligentow ktorym wydaje sie ze mowic
          prawde o zydach tzn. byc nawidzonym z Radia Maryja.
          • Gość: Davide Re: na bezpiece pluli krwia, a nie wymiotowali... IP: *.dial.tor1.sprint-canada.net 02.02.03, 17:06
            Najwiecej zydowskiej kultury mozna spotkac na Polonistyce Uniwersytetu Adama
            Mickiewicza , panie profesorki tam maja takie typowo zydowskie nazwiska nowej
            generacji , cos jakby Pentium IV ,brzmia one extra polsko , i powstaly od
            takich fraz ,jak np.: "chrzaszcz brzmi w trzcinie ".Studenci tego kierunku
            oczywiscie beda lepiej zorientowani .
            • Gość: mitsu Re: na bezpiece pluli krwia, a nie wymiotowali... IP: *.echostar.pl 02.02.03, 17:50
              spadaj Dzidka na herbatkę i znajdź sobie jakiegoś chłopa bo pieprzysz
              nieprzeciętne głupoty!!!
              • Gość: Dzidka Re: na bezpiece pluli krwia, a nie wymiotowali... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.03, 17:53
                Palanteria palanteria palanteria - macie rację, spadam stąd, bo jak widzę
                normalni forumowicze zrobili już to dawno. A herbatką, bardzo gorącą i
                smaczną, wzniosę toast za wasz powrót do zdrowia, palanty po tysiąckroć!
                • Gość: bocian Re: na bezpiece pluli krwia, a nie wymiotowali... IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 02.02.03, 17:59
                  dzidka-do teraz bylem grzeczny, ale miarka sie przebrala. uwazasz mnie za
                  palanta, bo nie wyrazam sie pochlebnie o zydach??? a tym kim jestes by nazywac
                  mnie palantem, stara panna co sobie nie moze znalezc chlopa ani normalnych
                  przyjaciol, wiec calym swiatem dla niej jest internet. prawda jest gorzka, ale
                  dosadna!!!!
                  myslalem, ze mozna z toba dyskutowac, ale jak widac gdy brak argumentow,
                  najlepszym jest poza JESTEM PONAD TO w stylu inteligenta niedorosta
                  • Gość: Dzidka Re: na bezpiece pluli krwia, a nie wymiotowali... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.03, 19:03
                    > dzidka-do teraz bylem grzeczny, ale miarka sie przebrala. uwazasz mnie za
                    > palanta, bo nie wyrazam sie pochlebnie o zydach??? a tym kim jestes by
                    nazywac
                    > mnie palantem,

O, poczułeś się wywołany do tablicy? Ciekawe dlaczego akurat Ty, w końcu jest
                    tu paru dyskutantów, nie rozmawiasz chyba na tym wątku sam ze sobą? A moze
                    jednak?

> stara panna co sobie nie moze znalezc chlopa ani normalnych
                    > przyjaciol, wiec calym swiatem dla niej jest internet. prawda jest gorzka,
                    ale
                    > dosadna!!!!

A co Ty możesz na ten temat wiedzieć? Mieszkasz po sąsiedzku i codziennie
                    zapisujesz w kajeciku, kto mnie odwiedza, jakiej jest płci i czy zostaje na
                    śniadanie? I że Cię zacytuję: a kim ty jesteś, żeby wyrażać swoje opinie? Co
                    wiesz o moich przyjaźniach czy znajomościach? I niby o czym ma świadczyć
                    taki "argument", pożeraczu żab?

> myslalem, ze mozna z toba dyskutowac, ale jak widac gdy brak argumentow,
                    > najlepszym jest poza JESTEM PONAD TO

Za dużo bierzesz do siebie, Bocianie. Cytując Magdalenę Samozwaniec, "zebrało
                    mi się na ŻYDANIE" przy czytaniu tego wątku. Można nie lubić Żydów tak samo
                    jak Amerykanów czy Nikaraguańczyków, ale gdy czyta się takie wątki jak ten, to
                    robi się smutno. Takie same odczucia miałabym czytając taki sam wątek, w
                    którym słowo "Żyd" zamieniono by na słowo "Eskimos". Aluzju paniał? No to
                    miłego wieczoru.
    • Gość: mike Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 02.02.03, 18:22
      jude raius to po pierwsze
      po drugie idz sobie na jezyce - przed wojna Jerlic (dzielnica typowo zydowska)
    • adelmus to moze zaczniemy od nowa? 03.02.03, 01:21
      wiem , ze to nie latwy temat zreszta nie trzeba byc jasnowidzem wystarczy
      przejrzec posty.
      Tak , wiec moze zacznijmy nad tym gadac powaznie , bez wyzwisk ale i bez
      zaglaskiwania , co? tylko fakty , fakty i jeszcze raz fakty?
      • Gość: bocian Re: to moze zaczniemy od nowa? IP: POZNANNT* / 195.95.19.* 03.02.03, 11:01
        nadal czekam na rzeczowe przekonanie mnie do piekna kultury zydowskiej w
        poznaniu...
      • Gość: cieakwy Re: to moze zaczniemy od nowa? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 03.02.03, 11:08
        adelmus napisał:

> wiem , ze to nie latwy temat zreszta nie trzeba byc jasnowidzem wystarczy
        > przejrzec posty.
        > Tak , wiec moze zacznijmy nad tym gadac powaznie , bez wyzwisk ale i bez
        > zaglaskiwania , co? tylko fakty , fakty i jeszcze raz fakty?

O jakich faktach chcesz dyskutowac? O tym ze narod Zydowski dla mnie wcale nie
        jest narodem przed ktorym sie klaniam w pol? Ze nie przepraszam za Jedwabne bo
        ksiazke napisal kolega Michnika(klamstwo na klamstwie)? Ze zyjemy w kraju
        gdzie rozstrzygniecie przetargu na niekorzysc izraelskiej firmy zostaje
        nazwane antysemityzmem i nawiedzeniem? Ze Izrael stsuje nazistwoskie metody w
        Palstesynie? Ze jest nielegalnym panstwem? Ze podczas II W.S Zydzi
        wspolpracowali z przyjacielami ze Wschodu? Ze polowa oficerow bezpieki to
        Zydzi? Ze Michnik(Zyd-sam sie przyznaje) przeprasza mordercow polaków w imie
        narodu(czyjego?)? O czym tu chcesz rozmawiac? Przeciez takie Dzidki i tak
        wiedza swoje i zlego slowa nie powiedza na Zydow. Reszta tacy jak Rafis
        stwierdza ze to bardzo brzydko i pachnie nacjonalizmem i powola sie na serwis
        www.historia.pl
        W podrecznikach historii(Gralicki , Nalecz nawet Rozszkowski i Radziwil) dla
        szkol jest mnostwo o zagladzie zydowskiej i dobrze(pod warunkiem ze nie klamia
        tak ohyfdnie jak to robi ten podly brodzacz Garlicki) ale nie ma nic o tym jak
        Zydzi mordowali polskich oficerow. Nie ma nic o tym jak witali ARmie
        Czerwona , nie ma nic o tym ile odddzialow partyzantki wpadlo przez Zydowskich
        donosicieli...i to nie byly pojedyncze przypadki.
        A firma Plaza Ceneters? Upadlo przez nia kilka polskich firm, nie
        placi ,skarzy po sadach ,wrecza jak oszala lapowki...takis styl robienia
        interesow.

Nie ma dla mnie przyjazni polsko-niemieckiej ale nie przede wszystki przyjazni
        polsko-zydowskiej.
        • Gość: bocian Re: to moze zaczniemy od nowa? IP: POZNANNT* / 195.95.19.* 03.02.03, 11:34
          zapomniales dodac, jak kultura zydowska strzelala zolnierzom legionow z
          ukrycia w plecy, w czasie wkraczania do miast na wschodzie. tylko niech mi tu
          zaraz ktos nie wyjedzie, ze to wyssane z palca, bo z taka kula moj pradziadek
          przechodzil prawie cale zycie. jako 17 latek oszukal pobor i poszedl jako
          dzieciak do legionow, po czym dostal od zydka co wolal komuchow mila kulke pod
          kregoslup. a w poznaniu co nam dali??? NAM POLAKOM NIE DALI NIC. i dobrze, ze
          niemcy zrobili plywalnie w synagodze, nie odczuwam wstydu z tego powodu. wstyd
          odczuwam gdy wladze miasta w ramach poprawnosci oddaja miejska plywalnie,
          garstce cwaniaczkow z izraelskim paszportem, co zalozyli sobie gmine zeby
          odebrac, to co 3 pokolenia Polakow odbudowaly i utrzymywaly.
    • Gość: Mac777 Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.pool.mediaWays.net 07.02.03, 22:50
      Widze, ze wetknalem kij w mrowisko. Tyle odpowiedzi i reakcji na moje badz co
      badz niewinne pytanie.

Przede wszystkim, dzieki Dzidka za trafne i odwazne uwagi. Niestety wiekszosc
      wypowiedzi
      bucha wrecz agresja i antysemityzmem. Wlasciwe te powinne byc ocenzurowane. Sa
      najzwyklejszym przelewaniem z pustego w prozne.

„Antysemityzm wyssany z mlekiem matki”, „Antysemityzm bez Semitow w Polsce” to
      czeste slysze na Zachodzie o Polakach. Czyzby wiekszosc dyskutujacych chciala
      udowodnic slusznosc tych poniekad besensownych tez???

Zastanawiam sie dlaczego tak jest, ze ani wspanialy „Skrzypek na Dachu” (sam
      widzialem go kiedys w Waszej operze przed laty!), Pianista Polanskiego, ksiazki
      B.I. Singera opisujace bogate zycie polskich przedwojennych Zydow, Festiwal
      Kultury Zyd. W Krakowie, plyta „Alkimja” Skeczkowskiej nie przelamaly tak wielu
      bezsensownych steoreotypow o Zydach? Dalej niepotrzebne i bezsensowne podzialy
      na: my chlubni, uczciwi, honorowi, katolicy --Polacy i ONI, krwopijcy, chytrzy,
      SB-ccy Zydzi.

Dlaczego takie radykalne bialo czarne myslenie otumania tak wiele glow? Kto za
      tym stoi?
      Ksiadz Rydzyk i jego szajka?

Jesli odpowie mi ktos na te pytanie (bez wchodzenia od razu w werbalny
      rynsztok) bede b. wdzieczny. No i oczywiscie czekam na dalsze rady, co do
      miejsc zwiazanych z kultura
      Zydowska.

Shabas Shalom!

Mac777
      • Gość: bocian Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.icpnet.pl 07.02.03, 23:24
        czy antysemityzmem jest nazwanie rzeczy po imieniu???
        czy gmina zydowska w poznaniu nie powstala na bazie nagle odnalezionych zydow??
        czy od razu nie wziela sie za ograbianie narodu polskiego i miasta z ich
        wlasnosci??
        czy uwazasz, ze moj pradziadek sam sobei strzelil w plecy??
        czy powiesz w twarz AKowcom co poznawali zydoskie metody przesluchan (do dzisz
        uzywane w palsetynie), ze antysemitami i wracaj do przeszlosci???
        czy uwazasz, ze jestem zly bo nie lubie zydow jako nacji i potrafie to
        uzasadnic??
        pewnie nie pasuje ci do teorii, bo nie wyzywam ich brukowymi okresleniami,
        tylko daje konkretne pogladay.
        a jesli ich tak kochasz i uwazasz, ze nam tyle dali, to pamietak ze kazdy
        argument ma swoj kontrargument, i to ty zamykasz sie we wlasna pulapke.
        dzielisz wypowiedzi twoje i dzidki czyli dobre oraz calej reszty czyli zlych.
        czy jezeli ktos nie ceni sobie zydow to od razu musi byc z radia maryja. co
        wspanialy stereotyp. ktos nie lubi zydow to na pewno slucha radia maryja i ma
        w glowie siekie. otoz nie uwazam zebym mial sieke, temat wcale nie byl
        niewinny. i taki nie bedzie, bo nasz narod spotkalo zbyt wiele krzywd od zydow.
        • Gość: Rafis Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.02.03, 11:17

> czy antysemityzmem jest nazwanie rzeczy po imieniu???
          > czy gmina zydowska w poznaniu nie powstala na bazie nagle odnalezionych
          zydow??
          Co to ma do sprawy?

> czy od razu nie wziela sie za ograbianie narodu polskiego i miasta z ich
          > wlasnosci??
          Myśle,że to było odebranie własnej własnosci,która została im zrabowana po
          wojnie.

> czy uwazasz, ze moj pradziadek sam sobei strzelil w plecy??
          Czyli jesli ktos strzelił w plecy Twojemu dziadkowi to musiał być Żyd? Miał to
          napisane na twarzy?

> czy powiesz w twarz AKowcom co poznawali zydoskie metody przesluchan (do
          dzisz
          > uzywane w palsetynie), ze antysemitami i wracaj do przeszlosci???
          > czy uwazasz, ze jestem zly bo nie lubie zydow jako nacji i potrafie to
          > uzasadnic??
          Nie potrafisz uzasadnic :)

, to pamietak ze kazdy
          > argument ma swoj kontrargument, i to ty zamykasz sie we wlasna pulapke.
          > dzielisz wypowiedzi twoje i dzidki czyli dobre oraz calej reszty czyli zlych.
          > czy jezeli ktos nie ceni sobie zydow to od razu musi byc z radia maryja. co
          > wspanialy stereotyp. ktos nie lubi zydow to na pewno slucha radia maryja i
          ma
          > w glowie siekie. otoz nie uwazam zebym mial sieke, temat wcale nie byl
          > niewinny. i taki nie bedzie,

bo nasz narod spotkalo zbyt wiele krzywd od zydow.
          to zdanie jest dosyc głupie :)
          Czyli jestes wojownikiem narodowym?
          • Gość: mac777 Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.pool.mediaWays.net 08.02.03, 12:06
            Rafis, brawo!

Chociaz jeden trzezwo myslacy facet!

A juz bylem zawiedziony poziomem tej dyskusji.

c.d.n.

• Gość: adobe Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.icpnet.pl 08.02.03, 12:09
              Gość portalu: mac777 napisał(a):

> Rafis, brawo!
              >
              > Chociaz jeden trzezwo myslacy facet!
              >
              > A juz bylem zawiedziony poziomem tej dyskusji.
              >
              > c.d.n.
              >

Tak myśli trzezwo bo Cie poprał. Super. To własnie na tym polega. Wygra inna
              firma niz izraelska przetarg to to jest antysemityzm. Glos krytki na zydow to
              od razu znaczy ze Rydzyk. Zawiedzony poziomem dyskusji zaczelm byc jak Dzidka
              zaczela rzygac.
              • Gość: mac777 Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.pool.mediaWays.net 08.02.03, 12:20
                >
                > Tak myśli trzezwo bo Cie poprał. Super. To własnie na tym polega.
                >Wygra inna
                > firma niz izraelska przetarg to to jest antysemityzm. Glos krytki na zydow to
                > od razu znaczy ze Rydzyk.

>Zawiedzony poziomem dyskusji zaczelm byc jak Dzidka
                > zaczela rzygac.
                ----------------------------------------------------------------------
                Adobe, mylisz pojecia.

Rafis mysli trzezwo, bo argumentuje logicznie, na poziomie i z humanistycznego
                punktu widzenia.

I NIE zarzucaj BEZCZELNIE innym tego czego NIE POWIEDZIELI, ANI NIE MYSLA!!!!!!

Do tego "rz.." nie bede sie ustosunkowywal. To mowi samo przez sie.

c.d.n.
          • Gość: adobe Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.icpnet.pl 08.02.03, 12:07

> Gość portalu: bocian napisał(a):
            >
            > > czy antysemityzmem jest nazwanie rzeczy po imieniu???
            > > czy gmina zydowska w poznaniu nie powstala na bazie nagle odnalezionych
            > zydow??
            > Co to ma do sprawy?
            >
            > > czy od razu nie wziela sie za ograbianie narodu polskiego i miasta z ich
            > > wlasnosci??
            > Myśle,że to było odebranie własnej własnosci,która została im zrabowana po
            > wojnie.
            >
            > > czy uwazasz, ze moj pradziadek sam sobei strzelil w plecy??
            > Czyli jesli ktos strzelił w plecy Twojemu dziadkowi to musiał być Żyd? Miał
            to
            > napisane na twarzy?
            >
            > > czy powiesz w twarz AKowcom co poznawali zydoskie metody przesluchan (do
            > dzisz
            > > uzywane w palsetynie), ze antysemitami i wracaj do przeszlosci???
            > > czy uwazasz, ze jestem zly bo nie lubie zydow jako nacji i potrafie to
            > > uzasadnic??
            > Nie potrafisz uzasadnic :)
            >
            > , to pamietak ze kazdy
            > > argument ma swoj kontrargument, i to ty zamykasz sie we wlasna pulapke.
            > > dzielisz wypowiedzi twoje i dzidki czyli dobre oraz calej reszty czyli zly
            > ch.
            > > czy jezeli ktos nie ceni sobie zydow to od razu musi byc z radia maryja. c
            > o
            > > wspanialy stereotyp. ktos nie lubi zydow to na pewno slucha radia maryja i
            >
            > ma
            > > w glowie siekie. otoz nie uwazam zebym mial sieke, temat wcale nie byl
            > > niewinny. i taki nie bedzie,
            >
            > bo nasz narod spotkalo zbyt wiele krzywd od zydow.
            > to zdanie jest dosyc głupie :)
            > Czyli jestes wojownikiem narodowym?

Rafis jesteś taki madry za portalem www.historia.pl czy moze w liceum
            korzystasz z podrecznikow Gralickiego??
            • Gość: Rafis Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.02.03, 13:50
              Gość portalu: adobe napisał(a):

> Rafis jesteś taki madry za portalem www.historia.pl czy moze w liceum
              > korzystasz z podrecznikow Gralickiego??

Nie chodziłem do liceum ani nie korzystam z tego portalu(jeden wyjątek).
              Wszystko o czym pisałem to fakty.Przeciez wiadomo,że przed wojną znaczna część
              majątku należała do Żydów.W wyniku wojny,przesladowan itp. stracili to
              wszystko.Komunisci skomunalizowali i upanstwowili ich mienie.Dlatego teraz
              wydaje sie niektórym,że zabieraja nam nasza własnosc ale tak nie jest.
              Zreszta teraz trudno wyjasnic te sprawy bo jak np. oddac komus kamienice którą
              inny człowiek kupił uczciwie np 10 lat temu?
              Dlatego potrzebna jest ustawa.
      • Gość: adobe Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.icpnet.pl 08.02.03, 09:18
        Go�ć portalu: Mac777 napisał(a):

> Widze, ze wetknalem kij w mrowisko. Tyle odpowiedzi i reakcji na moje badz
        co
        > badz niewinne pytanie.
        >
        > Przede wszystkim, dzieki Dzidka za trafne i odwazne uwagi. Niestety
        wiekszosc
        > wypowiedzi
        > bucha wrecz agresja i antysemityzmem. Wlasciwe te powinne byc ocenzurowane.
        Sa
        >
        > najzwyklejszym przelewaniem z pustego w prozne.
        >
        > �Antysemityzm wyssany z mlekiem matki�, �Antysemityzm bez Sem
        > itow w Polsce� to
        > czeste slysze na Zachodzie o Polakach. Czyzby wiekszosc dyskutujacych
        chciala
        > udowodnic slusznosc tych poniekad besensownych tez???
        >
        > Zastanawiam sie dlaczego tak jest, ze ani wspanialy �Skrzypek na Dachu
        > 221; (sam
        > widzialem go kiedys w Waszej operze przed laty!), Pianista Polanskiego,
        ksiazki
        >
        > B.I. Singera opisujace bogate zycie polskich przedwojennych Zydow, Festiwal
        > Kultury Zyd. W Krakowie, plyta �Alkimja� Skeczkowskiej nie przelama
        > ly tak wielu
        > bezsensownych steoreotypow o Zydach? Dalej niepotrzebne i bezsensowne
        podzialy
        > na: my chlubni, uczciwi, honorowi, katolicy --Polacy i ONI, krwopijcy,
        chytrzy,
        >
        > SB-ccy Zydzi.
        >
        > Dlaczego takie radykalne bialo czarne myslenie otumania tak wiele glow? Kto
        za
        > tym stoi?
        > Ksiadz Rydzyk i jego szajka?
        >
        > Jesli odpowie mi ktos na te pytanie (bez wchodzenia od razu w werbalny
        > rynsztok) bede b. wdzieczny. No i oczywiscie czekam na dalsze rady, co do
        > miejsc zwiazanych z kultura
        > Zydowska.
        >
        > Shabas Shalom!
        >
        > Mac777

Jaki Ty jestes madry. Tak to Rydzyk i dresiarze.
        • Gość: bocian Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.icpnet.pl 08.02.03, 12:19
          ty rafis
          a co wedlug ciebie znaczy wojownik narodowy??
          bo jesli mowisz o osobie, ktorej zalezy na tym , za co zginelo pol jej rodziny
          to jestem.
          jesli mowisz o okims komu, lezy na sercu dobro jego ojczyzny to jestem.
          jesli mowisz o kims, kto ma dosc panoszenia sie zydow to jestem.
          jesli mowisz o kims, kto umie poprzec swe argumenty to jestem.
          jesli mowisz o kims, kto nie lubi zydow jako NACJI to rowniez nim jestem.
          czy to zle???
          a moze w dobie opowiesc na ktorej jada zydzi od 50 lat czyli holocaustu, gdzie
          kazde zle slowo jest traktowane jako ubranie sie w czarny mundur i podnoszenie
          prawej dloni. czy w obozach nie gineli Polacy?? a moze wyczytales swoje
          historie z izraelskich podrecznikow szkolnych, gdzie wyraznie jest napisane,
          ze obozy organizowali Polacy, z wlasnej checi z przyzwoleniem i za pieniadze
          niemcow. mowisz o tym??? polski msz skladal kilka skarg w tej sprawie.
          ale o tym nasze obiektywne media nie pisza.
          nie obrzucaj innych blotem, bo ciebie nikt nie obrzuca. nie rzucaj
          sterotypami, bo na razie to robisz.
          jak na razie na moje argumenty potraficie tylko wyzwac mnie od antysemitow i
          milosnikow radia maryja...
          • Gość: someone Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: 217.153.79.* 08.02.03, 13:28

> jesli mowisz o kims, kto nie lubi zydow jako NACJI to rowniez nim jestem.
            > czy to zle???
            Raczej zle ! nie powiesz , mi ze to normalne nie lubiec kogos tylko dlatego ,
            ze przynalezy do danej nacji . Ja jezeli juz kogos nie lubie , to jest to
            konkretna osoba i za konkretne czyny.
            Stosujesz odpowiedzialnosc zbiorowa , ktorej swoja droga pewnie nie lubisz w
            kontekscie przepraszania przez Prezydenta za Jedwabne.
            Wiesz , jak w kazdym narodzie zdarzaja sie rozne osoby , opisujesz przypadek
            swojego dziadka , to bardzo smutne wydarzenie i owszem slyszalem nie tylko od
            Ciebie o takich przypadkach , podobnie jak slyszalem o polskich szmalcownikach
            ograbiajaych Zydow przed oddaniem ich w rece Gestapo.
            Piszesz , tez o zydowskich metodach przesluchan , wiesz sam jestem przeciwny
            akcjom Sharona wobec Palestynczykom , tak samo jak wsciekam sie gdy widze
            rozrzucone ciala dzieci i kobiet , tylko dlatego ze poprzez detonacje autobusu
            lub sklepu jakis debil uwaza ze dostanie sie w objecia stada hurys.
            A co do komunistycznych czasow , to pewnie ze Zydzi stanowili spory procent w
            tej machinie , ale i Polacy mieli tam swoje asy jak chociazby "zelazny"
            Feliks , tez nie nalezacy do przyjemniaczkow.
            Mozna , tak wymieniac i wymieniac .... Nie wiem moim zdaniem suma zla
            wyrzadzonego sobie nawzajem jednak sie nie bilnsuje i nie mozna powiedziec , ze
            ktos jest bardziej lub mniej winny . Zlo jest zawsze zlem , niezaleznie kto sie
            go dopuszcza !
            Kazdy czlowiek doklada do tego cegielke , sam pomysl czy opowiadasz sie po
            stronie dobra czy zla, to kwestia tylko i wylacznie Twojego sumienia.
            Serdecznie Pozdrawiam.
            someone.

• Gość: Rafis Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.02.03, 13:55

> jak na razie na moje argumenty potraficie tylko wyzwac mnie od antysemitow i
            > milosnikow radia maryja...

Rozbiłem Twoje argumenty w pył.Juz ich nie ma.Jesli chcesz dyskutowac o nich
            to dyskutuj.Chcesz mnie wziasc na litosc?Prawie każdemu Polakowi zginął ktos
            bliski w efekcie II w.św.
            Nie powiedziałem,że jestes z Radia ale zaczynasz tak gadacjakbys rzeczywiscie
            był:)
    • Gość: mac777 Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.pool.mediaWays.net 09.02.03, 01:02
      Co do bociana:

Obrazasz i szkalujesz ludzi ze wzgledu na ich pochodzenie. A to jest wlasnie
      czysty
      antysemtyzm. Duzo ludzi zaczelo sie otwarcie przyznawac po 1989 do swojego zyd.
      pochodzenia nie dlatego, aby cos komus zabrac, a z prostej przyczyny ze
      uwiezyli w demokracje i wolnosc jednostki. I mozna to zrozumiec po
      dramatycznych nagonkach w 1968.
      Nikt jak na razie nie ograbia narodu polskiego. ( samo stwierdznie jest tu jez
      samo w sobie bledne, poniewaz i Zydzi polscy nalezeli lub naleza tez do narodu
      polskiego!). To ze gmina zydowska
      Dostala z powrotem swoje mienie, jest niczym zaskakujacym. Przeciez przed wojna
      nalezalo to do niej! I bylo to mienie wypracowane i ciezko zarobione. Czy
      handlem, czy tez innymi spekulacjami lub zbiorkami to nie gra zupelnie roli. I
      dzisiaj sie respektuje legalnie zdobyte profity.Sugestia, ze niby to AK-owcy
      poznawali „zydowski styl przesluchan” jest rowniez bledna i paranoiczna. Po
      pierwsze czesto i AK-owcy i Zydzi czesto sobie pomagali. Po drugie nie ma
      czegos takiego jak etniczne naznakowane przesluchania. To tak jak powiedziec,
      ze Polacy zawsze kradna i sie prostytuzuja na Zachodzie. Co do Radia Maryja, to
      niestety szezy ono
      antysem. i przejaskrawione patriotyczne hasla i wiele jest ta niebezpieczna
      epidemia juz zarazonych. Moze tej stacji i nie sluchasz, ale twoje poglady
      zbiegaje sie wlasnie z tymi tej
      stacji. Co do krzywd na narodzie polskim od jakoby to „Zydow”, to jest wrecz
      niebywaly cynizm w obliczu milionow ofiar holokaustu na terenach Polski. I znow
      mamy tu rozdzielanie My-Polacy, Oni – Zydzi (czy nie moze byc Polakow wiary
      mojzeszowej?). Nie zapominajmy, ze Zydzi w wojnie jako wspolnota zostali de
      facto zgladzani, a tzw. wg Ciebie narod polski relatywnie owiele mniej
      ucierpial i przede wszystkim przezyl.

Twoje przezycia rodzinne sa smutne. Ale nie mozna tak odrazu nienawidziec za
      cos cale narody. Jesli zrobili to jacys Zydzi, to miej pretensje do nich, jako
      osob, lecz nie do calego narodu. Bo przeciez nie on jest za to winny.
      • Gość: bocian Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.icpnet.pl 09.02.03, 03:13
        Gość portalu: mac777 napisał(a):

> Co do bociana:
        >
        > Obrazasz i szkalujesz ludzi ze wzgledu na ich pochodzenie. A to jest wlasnie
        > czysty
        > antysemtyzm. Duzo ludzi zaczelo sie otwarcie przyznawac po 1989 do swojego
        zyd.
        >
        > pochodzenia nie dlatego, aby cos komus zabrac, a z prostej przyczyny ze
        > uwiezyli w demokracje i wolnosc jednostki. I mozna to zrozumiec po
        > dramatycznych nagonkach w 1968.
        > Nikt jak na razie nie ograbia narodu polskiego. ( samo stwierdznie jest tu
        jez
        > samo w sobie bledne, poniewaz i Zydzi polscy nalezeli lub naleza tez do
        narodu
        > polskiego!). To ze gmina zydowska
        > Dostala z powrotem swoje mienie, jest niczym zaskakujacym. Przeciez przed
        wojna
        >
        > nalezalo to do niej! I bylo to mienie wypracowane i ciezko zarobione. Czy
        > handlem, czy tez innymi spekulacjami lub zbiorkami to nie gra zupelnie roli.
        I
        > dzisiaj sie respektuje legalnie zdobyte profity.Sugestia, ze niby to AK-owcy
        > poznawali „zydowski styl przesluchan” jest rowniez bledna i paranoi
        > czna. Po
        > pierwsze czesto i AK-owcy i Zydzi czesto sobie pomagali. Po drugie nie ma
        > czegos takiego jak etniczne naznakowane przesluchania. To tak jak
        powiedziec,
        > ze Polacy zawsze kradna i sie prostytuzuja na Zachodzie. Co do Radia Maryja,
        to
        >
        > niestety szezy ono
        > antysem. i przejaskrawione patriotyczne hasla i wiele jest ta niebezpieczna
        > epidemia juz zarazonych. Moze tej stacji i nie sluchasz, ale twoje poglady
        > zbiegaje sie wlasnie z tymi tej
        > stacji. Co do krzywd na narodzie polskim od jakoby to „Zydow”, to j
        > est wrecz
        > niebywaly cynizm w obliczu milionow ofiar holokaustu na terenach Polski. I
        znow
        >
        > mamy tu rozdzielanie My-Polacy, Oni – Zydzi (czy nie moze byc Polakow wia
        > ry
        > mojzeszowej?). Nie zapominajmy, ze Zydzi w wojnie jako wspolnota zostali de
        > facto zgladzani, a tzw. wg Ciebie narod polski relatywnie owiele mniej
        > ucierpial i przede wszystkim przezyl.
        >
        > Twoje przezycia rodzinne sa smutne. Ale nie mozna tak odrazu nienawidziec za
        > cos cale narody. Jesli zrobili to jacys Zydzi, to miej pretensje do nich,
        jako
        > osob, lecz nie do calego narodu. Bo przeciez nie on jest za to winny.
        specjalnie zaznaczylem, ze nie lubie zydow jako nacji !!! choc nieukrywam, ze
        nie poznalem jeszcze wartosciowego zyda. przestan mi tu walic opowiesciami jak
        to zydzi byli gnebieniw prl, skoro 3/4 aparatu prl to byli wlasnie zydzi. i
        nagle w poznaniu pojawiaja sie jacys nowi, prosto z wroclawia i miasto oddaje
        im miejska plywalnie. miejsce z ktorego niemcy zrobili jeden z nielicznych
        miejskich basenow.
        narod polski to narod polski, a zydzi to zydzi. oni niesa i nigdy nie beda
        polakiami, moga mieszkac w poslce, ale zawsze beda zydami !!!
        i powiem ci szczerze, ze nie obchodzi mnie co nalezalo do kogo przed wojna. w
        te j chwili pewne rzeczy sa rzeczami calych spolecznosci, a jakies chytre na
        kase idywidua chca nam to wyrwac .
        jak masz czelnosc mowic, ze polacy wycierpieli mniej niz zydzi ??
        co mniej to palacy wawlczyli na wszystkich rontach. to oni potracili cale
        rodziny. to oni sa oskarzani do dzis o ludobojstwue
        • Gość: adobe Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.icpnet.pl 09.02.03, 11:14
          Tylko dlaczego wMy sypiemy glowy za Jedwbne a Zydzi szkaluja nas w
          podrecznikach historii?? Dlaczego nie mowimy o roli Zydow podczas II W.S?
          Dlaczego nie mowimy o GRRodnie? O zdradzie? O Zydowskim aparacie bezpieki? Bo
          nie wypada??
    • Gość: kukmajst Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.03, 18:29
      Cholera, wróciłem po tygodniu do domu, myślałem, że w tym wątku znajdę jakieś
      interesujące i nieznane mi dotąd "smaczki" z historii naszego miasta dotyczące
      obecności ludności żydowskiej w Poznaniu. A tu gromada debili... Smutne :(

• Gość: adobe Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.icpnet.pl 09.02.03, 19:55
        Gość portalu: kukmajst napisał(a):

> Cholera, wróciłem po tygodniu do domu, myślałem, że w tym wątku znajdę
        jakieś
        > interesujące i nieznane mi dotąd "smaczki" z historii naszego miasta
        dotyczące
        > obecności ludności żydowskiej w Poznaniu. A tu gromada debili... Smutne :(
        >

Niektorzy rzygaja no i pelno dresiarzy. Pyszne
      • Gość: głos Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.03, 20:25
        Żydzi zrobili Polakom trochę krzywdy ale i ile nasi przodkowei im! Po co się
        kłócić??? Lepiej patrzeć w przyszłość a nie w przeszłość! I żyć w zgodzie!!!
        A w Poznaniu Żydzi wnieśli trochę w rozwój tego miasta, to też fakt. I przez
        wieki Poznań był tolerncyjny, nie było wielkich pogromów jak na wschodzie...
        Skąd u Was tyle nienawiści????
        I bardzo fajnie, że jest szansa na odbudowę poznńskiej Synagogi!!! Kiedyś
        był to piekny budnek - Poznań miałby też jeszcze jedną atrakcję tursytyczną! Mi
        bardzo podobają się elemnty róznych kultur, które można zaobserwować w
        ŚWIATOWYCH miastach - vide Praga, Berlin. W Berlnie podoba mi się na przykład
        synagoga przy Oranjenburgstrasse!
        Nie-przyjaciele Żydów - nie róbcie z Poznaia zaścianka... Chyba chcemy się
        prównywać do europejskich miast a nie Kielc czy innych takich???
        • Gość: Dzidek Jezus był Żydem, Matka Boska była Żydówką, ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.03, 15:01
          ... wszyscy apostolowie byli Żydami ... no to nic dziwnego, że antysemici mają
          duuuuuuuuuuuuuży orzech do zgryzienia !
          • Gość: serwus Re: Jezus był Żydem.. a Ty jesteś bardzo prosty IP: *.icpnet.pl 12.02.03, 23:29
            Gość portalu: Dzidek napisał(a):

> ... wszyscy apostolowie byli Żydami ... no to nic dziwnego, że antysemici
            mają
            > duuuuuuuuuuuuuży orzech do zgryzienia !

Ale Ty jestes biedny. Co ma jedno z drugim?? To ze pisze prawde o zydach od
            razu staje sie katolikiem?? Co mnie obchodzi religia i narodowsc Apostołow??
            Bardzo prosto rozumujesz kolego - ten kto nie lubi Zydow jest katolikiem albo
            zwolennikiem Rydzyka. Poza tym nie jestem antysemita bo popieram
            Palestynczkow w walce z mordercami i okupantami z nielgalnego państwa
            Żydowskiego Izrael.
            • panna.zuzanna Re: Jezus był Żydem.. a Ty jesteś bardzo prosty 13.02.03, 12:41
              Gość portalu: serwus napisał(a):

> Gość portalu: Dzidek napisał(a):
              >
              > > ... wszyscy apostolowie byli Żydami ... no to nic dziwnego, że antysemici
              > mają
              > > duuuuuuuuuuuuuży orzech do zgryzienia !
              >
              >
              > Ale Ty jestes biedny. Co ma jedno z drugim?? To ze pisze prawde o zydach od
              > razu staje sie katolikiem?? Co mnie obchodzi religia i narodowsc Apostołow??
              > Bardzo prosto rozumujesz kolego - ten kto nie lubi Zydow jest katolikiem
              albo
              > zwolennikiem Rydzyka. Poza tym nie jestem antysemita bo popieram
              > Palestynczkow w walce z mordercami i okupantami z nielgalnego państwa
              > Żydowskiego Izrael.
              serwus ! Jesteś zakompleksionym idiotą ! Czy parasz się ... wiesz czym
              fajfusie oklapły !!!
              • Gość: adobe Re: Jezus był Żydem.. a Ty jesteś bardzo prosty IP: *.icpnet.pl 16.02.03, 11:49
                panna.zuzanna napisała:

> Gość portalu: serwus napisał(a):
                >
                > > Gość portalu: Dzidek napisał(a):
                > >
                > > > ... wszyscy apostolowie byli Żydami ... no to nic dziwnego, że antyse
                > mici
                > > mają
                > > > duuuuuuuuuuuuuży orzech do zgryzienia !
                > >
                > >
                > > Ale Ty jestes biedny. Co ma jedno z drugim?? To ze pisze prawde o zydach o
                > d
                > > razu staje sie katolikiem?? Co mnie obchodzi religia i narodowsc Apostołow
                > ??
                > > Bardzo prosto rozumujesz kolego - ten kto nie lubi Zydow jest katolikiem
                > albo
                > > zwolennikiem Rydzyka. Poza tym nie jestem antysemita bo popieram
                > > Palestynczkow w walce z mordercami i okupantami z nielgalnego państwa
                > > Żydowskiego Izrael.
                > serwus ! Jesteś zakompleksionym idiotą ! Czy parasz się ... wiesz czym
                > fajfusie oklapły !!!

A Ty co? Stara panna?? Nic ciepłego w ustach nie miałas??
    • Gość: Pozhoga Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.man.polbox.pl 12.02.03, 16:43
      Bodaj w Muzeum Sztuk Użytkowych na Wzgórzu
      Przemysława jest wystawa na ten temat (do
      23 lutego).

Pzdr,
      • Gość: nici Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.icpnet.pl 12.02.03, 23:54
        dodam tylko, ze nielegalne skupisko zydowskich wlascicieli ziemskich zwane
        izraelem, jest panstwem uprawiajacym terroryzm i mordy polityczne, ale rowniez
        sprzeciwia sie dyrektywom onz, jak rowniez nie przestrzega prawa
        miedzynarodowego.
      • Gość: Pozhoga Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.man.polbox.pl 13.02.03, 12:00
        Zważywszy na temat, który zdominował pierwotny temat
        tego wątku chciałbym wyjaśnić, że temat wystawy, o
        której pisałem w poprzednim poście nie brzmi:
        "Rujnujący wpływ Żydów na dzieje Poznania" czy jakoś tak
        tylko:
        "Dzieje kultury żydowskiej w Poznaniu" czy jakoś tak.

Pzdr,
      • Gość: mac777 Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: 62.55.175.* 16.02.03, 08:42
        Hej!

Swietnie! Wreszcie znow cos konkretnego! Dzieki!

Moze wie ktos cos na temat historii Zydow w Poznaniu??? Lub poszczegolnych
        losow?

Tyle co wiem, to to, ze Poznan byl jeszcze do I wojny Swiatowej w duzej czesci
        zamieszkaly przez ludnosc zydowska. Przewaznie silnie zasymilowana w
        kulturze niemieckiej. Po wojnie wraz z przesunieciem granic wiele wyjechalo
        do Niemiec.

Co do Glosa:

I ja uwazam, ze Wasze piekne miasto zyskalo by b. duzo, gdyby powstala
        znow poznanska synagoga. Miasto byloby bogatsze kulturalnie, byloby postrzegane
        jako tolerancyjne. Moze by przyciagnelo izraleskie inwestycje? :) A propos
        starej synagogi, (czyli dzisiaj ...basenu!!!)czy jest tam znow tabliczka
        upamietniajaca zyd. przeszlosc tego budynku?

Co Wy na to, jesli by zaczac zbierac podpisy za wybudowaniem poznanskiej
        synagogi? Mogloby ona pozniej byc (jesli juz nie domem bozym - ze wzgledu
        na mala ilosc Zydow w Poznaniu, to chociazby muzeum Pozn. Zydowskich).

• Gość: polishAM Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.tnt34.ewr3.da.uu.net 16.02.03, 10:45
          Muzeum Zydowskich Kryminalistow zaloze osobiscie zeby potomni wiedzieli kto
          wydal naszego przywodce Powstania Styczniowego, Romualda Traugutta w rece cara
          (Zyd Goldman). Potem dokladnie opisze sie Rewolucje Bolszewicka i rola
          Zydowskich agentow Niemiec w tej zbrodni. Rola Zydow w I wojnie swiatowej
          wedlug Henry Forda. Rola w masowym ludobojstwie Zydow z NKVD i najwiekszego z
          nich Lawrentii Berii (25 mln. Rosjan) oraz Lazara Kaganovicza (10 mln
          Ukraincow). Kolaboracja Zydow z Niemcami pod koniec I wojny swiatowej i
          propozycja utworzenia Judeopoloni z Polakami obywatelami drugiej kategorii.
          Jezeli powstanie w Poznaniu Gmina Zydowska to prokuratura bedzie sie dokladnie
          przygladac czy mafijna i korupcyjna dzialalnosc ma tam miejsce. Talmud powinien
          zostac zakazany jako dokument o charakterze kryminalnym (rozpowszechnia
          nienawisc).
        • Gość: Pozhoga Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.man.polbox.pl 17.02.03, 12:04
          Mam książkę pt. "Dzieje Żydów w Wielkopolsce", de facto
          zbiór paru esejów z sesji naukowej.

Wynika z niej, że w l. 60-tych XIX wieku liczba Żydów
          w Pniu drastycznie spadła: o ile do tego czasu ich
          udział w całej liczbie ludności Pnia nie odbiegał istotnie
          od Lwowa czy Krakowa (stanowili gdzieś koło 15% ludności),
          to po tym okresie ich udział spadł do 2-3%. Zgodnie
          z tymi esejami przyczyny były ekonomiczne: w Prusach
          Żydzi w tym czasie mogli się już swobodnie osiedlać
          i gdzie indziej były lepsze perspektywy. W 1939 r.
          żydowska społeczność Pnia to zaledwie ok. 3 tys. osób
          (chyba stosowano tu kryterium wyznaniowe, nie rasowe).

Rzeczywiście Żydzi poznańscy byli zniemczeni, co ma związek
          z silnym antysemityzmem w Poznańskiem II połowy XIX w.
          i później. Osobna sprawa - dlaczego byli zniemczeni.
          To jest w zasadzie jasne - państwo pruskie dawało im
          możliwości awansu społecznego, których w II Rzplitej
          nie mieli, no i nie dopuszczało do pogromów.

Synagoga by się przydała - chciałem zobaczyć Nożyków
          w Warszawie, ale chyba już nie można jej tak po prostu
          zwiedzać - kiedyś były tam wyznaczone godziny otwarcia,
          teraz znikły.

Pzdr,
          • Gość: polishAM Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.tnt33.ewr3.da.uu.net 17.02.03, 12:47
            Tak, potem kiedy zblizal sie koniec pierwszej wojny swiatowej te wszystkie
            gminy i organizacje zydowskie wyszly z propozycja do Niemcow, zeby na
            terytorium Polski zalozyc twor zwany Judeopolonia (ksiazka Andrzeja
            Szczesniaka). Polacy mieli tam byc obywatelami drugiej kategorii. Potem jeszcze
            zadali od Pilsudskiego powolania odrebnego organizmu panstwowego dla Zydow na
            co nie wyrazono zgody. Mielibysmy tu Palestyne...
    • skinoll Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk 13.02.03, 22:16
      mac777 napisał:

> Jestem Z Berlina i szukam sladow kultury Zydowskiej w Waszym miescie.
      >
      > Kto moze pomoc?

- A po jakiego kurwa chuja szukać chcesz u nas śladów żydowskich??
      Mam nadzieję że ich tu nie znajdziesz. Poznań powinien być wolny od światowego
      żydostwa!!! Jest ponoć przy Solnej budynek który kiedyś był synagogą a teraz
      jest pływalnią i niech już tak zostanie!!! Jeśli nie to wyjebać to badziewie w
      powietrze ale nigdy im oddawać!!
      • Gość: Camara Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.02.03, 18:25
        Pojebow na tym forum nigdy nie brakowalo, ale ten temat ma zadziwiająca wrecz
        moc ich przyciagania.
        Proponuje wszystkim tzw. "prawdziwym Polakom" aby swoje pozal sie boze
        argumenty skierowali rowniez do tych wszystkich naszych rodakow, ktorzy
        domagaja sie zagrabionego im tzw. mienia zabuzanskiego. Co, oni tez sa
        pojebani ??
        Jak sie wasi starzy podorabiali (lub nie.....hehe) na komunistycznym tylko
        dziedzictwie narodowym to absolutnie nie dziwie sie takim a nie innym waszym
        reakcjom na apele ludzi (ludzi a nie qrwa Zydow, Rosjan, Namibijczykow czy
        mieszkancow Togo), ktorym zwyczajnie UKRADZIONO ich wlasność.
        Ciekawym bardzo waszych ryjkow, gdyby tak jeden z drugim sie dowiedzial, ze
        ojcu ci lub tamci kamienice zap........Juz widzę jak sie argumenty zmieniają.
        Smieszne stado pieniaczy.
        Jak dzielisz ludzi na takich i owakich, to zanim to zrobisz, pomysl, ze Ciebie
        tez kiedys i gdzies to spotka. Przynajmniej paru by sie to przydalo. A co ?
        Np. niewpuszczenie z uwagi na glupi bialy ryj do knajpy w Nairobi.
        Bez pozdrowien dla oszolomów.
        Niech Radio i ojciec Rydzyk bedzie z Wami.
        Camara
        • Gość: polishAM Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.tnt34.ewr3.da.uu.net 16.02.03, 19:52
          Nazwales prawdziwych Polakow pojebami. To zrozumiale. Pejsy zaslonily Tobie
          oczy i zmieniles ton dyskusji. Zamiast merytorycznej dyskusji wybrales argument
          nienawisci i nietolerancji. My Poznaniacy doskonale pamietamy ekscesy takich
          jak Ty i nie zyczymy sobie zebys zasmiecal nasze forum. Tutaj nie Izrael i
          metody buldozerow, spychaczy i przemocy nie beda tolerowane.
          • Gość: Zbyszek Pamiętam z 1980 działalność "Prawdziwych Polaków" IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.02.03, 20:30
            w warszawskiej Solidarności, ich rozróby i współpracę z komuną, niszczenie
            porządnych ludzi poprzez nadawanie im etykietek "ŻYD". Hańba po prostu.
            Wszystko to symbolizował wtedy Wrzodak, Jaworski et consortes.
            I Ty, młody jełopie, zarzucasz teraz komuś inteligentniejszemu od siebie, że mu
            pejsy zasłoniły oczy? Gdybyś wiedział, jak pejsy wyglądają, to byś takiego
            kretynizmu nie używał w swoim pseudoantysemickim monologu.
            Też nie popieram buldożerów, ale nie wiem, czy bym nie zaczął - gdyby jakiś
            szaleniec nie wysadził mi w powietrze żony czy dzieci w jakimś pubie czy
            kawiarni tylko dla jakieś obłąkanej antypolskiej idei czy religii.
            • Gość: polishAM Pamietam Koniuchy, Berezycze, Siemiatycze. IP: *.tnt34.ewr3.da.uu.net 16.02.03, 21:15
              Uzylbys buldozerow poniewaz przemawia przez Ciebie nienawisc. Sam fakt, ze
              ublizasz mi swiadczy o Twoim charakterze. Nalezysz do potencjalnej grupy o
              agresywnym nastawieniu dla ktorych okupacja i dominacja jest naturalna cecha.
              Te kryminogenne cechy powinny byc powodem Twojej separacji. Dopoki jednak Twoja
              dzialalnosc jest zgodna z kodeksem prawnym tzn. nie wzywasz do dzialan
              szkodzacym zdrowiu i zyciu Polakow, prokurator zostawi Cie w spokoju. Co Ci ta
              ojczyzna zawinila, narzuca sie pytanie.
            • Gość: adobe Re: Pamiętam z 1980 działalność 'Prawdziwych Pola IP: *.icpnet.pl 17.02.03, 13:00
              Gość portalu: Zbyszek napisał(a):

> w warszawskiej Solidarności, ich rozróby i współpracę z komuną, niszczenie
              > porządnych ludzi poprzez nadawanie im etykietek "ŻYD". Hańba po prostu.
              > Wszystko to symbolizował wtedy Wrzodak, Jaworski et consortes.
              > I Ty, młody jełopie, zarzucasz teraz komuś inteligentniejszemu od siebie, że
              mu
              >
              > pejsy zasłoniły oczy? Gdybyś wiedział, jak pejsy wyglądają, to byś takiego
              > kretynizmu nie używał w swoim pseudoantysemickim monologu.
              > Też nie popieram buldożerów, ale nie wiem, czy bym nie zaczął - gdyby jakiś
              > szaleniec nie wysadził mi w powietrze żony czy dzieci w jakimś pubie czy
              > kawiarni tylko dla jakieś obłąkanej antypolskiej idei czy religii.

Jestes ladnie prosty. Uzywalbys buldozerow?? Tylko ze to Zydzi sa tam
              okupantem!!! A palestynczycy sie bronia. Robia z siebie meczennikow , caly
              swiat ich nienawidzi , twierdza ze sa wybrani i sprawiedliwi a dokonuje
              eksterminacji narod nazistowskimi.
    • Gość: Pozhoga Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.man.polbox.pl 17.02.03, 16:32
      Przypomniało mi się jeszcze jedno -
      na cmetarzu wojskowym na Cytadeli
      w "sekcji" okresu międzywojennego jest
      parę grobów żołnierzy garnizonu
      poznańskiego z gwiazdą Dawida, choć nie
      są to normalne macewy.

Tu mnie naszło takie oto skojarzenie -
      na cmentarzu na Monte Cassino wśród
      grobów polskich żołnierzy są i takie
      z gwiazdą Dawida właśnie - do
      przemyślenia wszystkim zajadłym antysemitom,
      co to w życiu nie spotkali Żyda.

Pzdr,
      • Gość: polishAM Re: Kto interesuje sie w Poznaniu kultura Zydowsk IP: *.tnt33.ewr3.da.uu.net 18.02.03, 03:05
        Sluzenie w wojsku to obowiazek drogi przyjacielu. Masz to szczegolne szczescie,
        ze natrafiles na mnie. Poniewaz dowiesz sie, ze wielu Zydow zdezerterowalo z
        polskiej armii Andersa w Palestynie. Z tego powodu Anders musial zdac raport
        przed wladzami w Londynie. To tyle co do podwojnej lojalnosci przyjacielu.
    • nodorf Do Maca777 19.02.03, 12:48
      Czy interesuje Cię kultura żydowska wyłącznie w Poznaniu, czy innych miastach
      b. zaboru pruskiego też?
      • Gość: polishAM Re: Do Maca777 IP: *.tnt34.ewr3.da.uu.net 19.02.03, 22:02
        Mnie interesuje kultura Pruska. Moze byc rowniez kultura Niemiecka z czasow II
        wojny swiatowej. Czy masz informacje? Rowniez kultura zydowska NKVD z lat 1945-
        1956 roku a zwlaszcza z okresu referendum. Wielu zainteresowanych nie moglo sie
        doliczyc swoich krewnych i do dzisiaj chcialoby znac miejsce ich pochowania.
        • Gość: Anna Łojewska Re: Do Maca777 IP: *.bracz.edu.pl 17.05.03, 11:08
          Pochodze z Jedwabnego. Od 20 lat mieszakm w Poznaniu i wstydze się za większość
          wpisów na forum. W Poznaniu przy ul. Kosińskiego 28 mieści się siedziba Gminy
          Żydowskiej. Inna ważna osobą jest p. Łowiński organizujący Dni Kultury
          Żydowskiej, kontakt przez Muzeum Narodowe w Poznaniu. Pozdrawiam serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka