Dodaj do ulubionych

Protesty przeciwko hałasowi z Toru Poznań

13.07.06, 18:42
Nie jestem specem od akustyki, ale czy dzwięk roznosi się lepiej "pod wiatr"??
Ktoś mi to może wytłumaczyć?
Mieszkam niedaleko toru i jest fatalnie!!!! A te pomiary to średnia dzienna!!!
a nie chwilowy ryk! Przepisy o hałasie nie przewidują torów wyścigowych, tylko
ulice gdzie ruch mamy cały dzień.
Jak dalej tak będzie to po prostu zablokujemy jakiś wyścig i tyle!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Y. Re: Protesty przeciwko hałasowi z Toru Poznań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 21:39
      To na pewno problem. Ale za to kupienie sobie kundla pokurczego, który będzie
      skowyczał na wszystko przy domu przez kilka godzin dziennie to już nie jest
      problem, na pewno nie dla tych, którzy protestują przeciw torowi. Wszyscy
      przecież kochamy zwierzęta. Ja też kocham, całkiem serio ale zauważmy, że są
      kraje, gdzie tego hałasu nie ma.
    • Gość: pawlok Re: Protesty przeciwko hałasowi z Toru Poznań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 22:14
      Gazeto!
      moze zajmiejsz sie halasem w Luboniu wynikajacym z autostrady i jej wadliwego wykonania...
      Rozumeim meiszkancow okolic toru - jedna my meiszkancy lubonia-Zabikowa mamy gorzej...
      Pawlok
    • Gość: xsad Re: Protesty przeciwko hałasowi z Toru Poznań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 22:27
      Nie będę Cię obrzucał inwektywami bo jako obywatel póki co demokratycznego
      kraju masz prawo do wyrażania swoich opinii. Jednak prawo Twoje to jedno a
      wstyd i obciach które sobie robisz głosząc wyssane z palca pierdoły to drugie.
      Czy jest hałas z toru ? Owszem jest.
      Czy przekracza normy hałasu ? W dwóch miejscach przy niesprzyjającym wietrze
      tak.
      Ale co z tego pytam ??? Czy lotnisko nie robi hałasu ? Czy ulice nie generują
      hałasu ???
      Bądźmy ludźmi na Boga. Trochę wyrozumiałości. Imprezy na toprze odbywają się
      raz na dwa trzy tygodnie i te troszkę hałasu naprawdę nieprzeszkadza. Wiem co
      mówię bo mieszkam bardzo blisko.
      Ponadto blokady możesz sobie robić. Obecnie każde zawody zgłaszane są do
      urzędów jako imprezy masowe a takowe nie podlegają ograniczeniom hałasu.
      • mantis77 A ja powiem tak 14.07.06, 01:18
        A ja powiem tak że powinno się coś zrobić z dwoch względów.

Jedno to mieszkańcy drugie to rozwój toru.

Akurat tak się składa że mam działkę niedaleko toru i jak są treningi czy
        zawody to w weekendzik słysze (pomijam że chciałbym wypocząć) ale słyszę.
        rzeczywiście po 18 milknie ten hałas. Ale do czego zmierzam. Nie mozna ulicy
        przyrównywać do toru bo jak nie ma treningów to ulica nie generuje hałasu
        podobnie jak lotnisko. (Hałas jest nie odczuwalny) Mieszkałem wiele lat na
        bukowskiej przy swobody tam to był hałas od samolotów jak lądowały to był
        ciągle.

Ale Ok ja nie mówię bo tor powinien być (moi rodzice byli w PZMot więc nie raz
        bywałem na torze i spędzałem za dzieciaka popołudnia i to na długo przed tem
        jak zrobili boksy)

Ale jest drugi aspekt. Z tego co się orientuję to tor między innymi z powodu
        hałasu nie dostał homologacji na lepsze imprezy i nie zobaczymy tam np. formuły
        (nie mówię o jeden ale np 3) bo nie mozna jej rozgrywać.

Przebudować tor i wszyscy będą zadowoleni.
        • Gość: Bobo Ochrona srodowiska.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.06, 10:21
          Ludzie, CZEMU W NASZYM KRAJU, OCHRONA ŚRODOWISKA RÓWNA SIĘ Z WSZELKIMI
          OGRANICZENIAMI WSZYSTKIEGO.

Nie można autostrad budować
          Nie można rozwijać sportów typu paralotnia nad parkami narodowymi
          Na nartach w zakopanym kręcą nosem
          i tysiące innych bzdur

MAMY TYLKO JEDEN TOR W CAŁEJ POLSCE, JEDEN, ŻEBY NIE POZNAN, NIE BYLO BY
          POLSKIEGO SPORTU WYŚCIGOWEGO.

Ciekawi mnie czy mieszkańcy Monaco składają protest przeciw F1.

A co do działek i wypoczynku to bzdura, chcą spokój kupcie sobie działkę w innym
          miejscu
          Mi wybudowali obwodnice obok mojej i co??
          Głośniej zrobiło się na działce, ale już nie widzę widoku 20 Tirów w centrum
          miasta w kolejce na światłach

Czasami dobra pojedyncze musze być poświecony dobru ogólnym

• Gość: leda10 absolutnie to rozumiem. Jest to gigantyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 01:43
      problem. Ja mam hałas niewiarygodny ok. 22 h/ dobę. Jeszcze moment i dostanę
      poplątania :((((
    • Gość: tur zamontować tłumiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 10:37
      Zamontować tłumiki w motocyklach i samochodach pędządzych po torze i problem jest
      z głowy. Dlaczego nikt dotąt nie zalecił najprostszego rozwiązania?
    • tomashec Re: Protesty przeciwko hałasowi z Toru Poznań 14.07.06, 10:45
      Chyba najlepszym rozwiązaniem byłyby ekrany odbijające hałas, dodatkowo Tor
      Poznań mógłby umieścić na nich reklamy, dzięki którym mogłoby wpłynąć trochę
      pieniędzy do kasy AW
    • Gość: Tom Re: Protesty przeciwko hałasowi z Toru Poznań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 11:52
      Ten hałas to nie średnia dzienna - każdy z wjeżdżających na tor motocykli jest
      mierzony przy określonych obrotach w zależności od pojemności. Wiem, bo tam co
      tydzień jeżdżę.
      • Gość: guko Re: Protesty przeciwko hałasowi z Toru Poznań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 15:16
        Każdy pojazd jest badany na normy hałasu zanim wjedzie na tor. Oczywiście nie
        oznacza to że auta te czy motocykle są cichę , tym bardziej jeśli jedzie ich
        kilka czy kilkadziesiąt,jednak norm nie przekraczją a sam hałas mimo że hałasem
        jest to niewątpliwie jest przyjemny dla ucha.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka