Dodaj do ulubionych

Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!???

IP: *.awacom.pl 12.02.03, 22:24
Na forum w Bydzi jak i w Toruniu rozmawialiśmy o znajomych którzy nie wiedzą
jak naprawde jast??? Które miasto jest większe??? My wiemy, ale okazuje się
że dla pozostałych mieszkańców Polski nie jest to takie oczywiste!!!

A więc jak myślicie, napiszcie bo nam zależy!!!

ODP. Większa jest mjejscowość o nazwie ....

PS. Niesprawdzajcie w encyklopediach tylko napiszcie pierwsze skojarzenie i
ilość mieszkańców obydwu miast- tak jak sądzicie!!!

cze pozdr z Bydzi
Obserwuj wątek
    • tatazuzi Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? 12.02.03, 22:39
      Dziwne pytanie ?
      Przecież każde dziecko w Poznaniu wie, że większy od Bydgoszczy i Torunia
      jest Poznań. Jedynie wspaniałe miejsce do życia.
      Nie zawarcaj nam głowy wioskowy myślicielu.
      • Gość: gulczas87 Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: *.awacom.pl 12.02.03, 22:47
        Bezczelny ham, chodzi mi o ciekawość, bo wielu się myli!!!!

pozdr dla Poznania nie dla wiochmenów takich jak ty!!!

• Gość: Mirko UWAGA PROWOKATOR IP: *.icpnet.pl 13.02.03, 15:16
          Gość portalu: gulczas87 napisał(a):

> Bezczelny ham, chodzi mi o ciekawość, bo wielu się myli!!!!

Spokojnie ;-)

Zaś co do tematu - oczywiście Inowrocław ;-)
      • Gość: lkjh Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.02.03, 14:05
        tatazuzi napisała:

> Dziwne pytanie ?
        > Przecież każde dziecko w Poznaniu wie, że większy od Bydgoszczy i Torunia
        > jest Poznań. Jedynie wspaniałe miejsce do życia.
        > Nie zawarcaj nam głowy wioskowy myślicielu.

Tak z tych trzech miast to rzeczywiście Poznań jest największy!
        Bydgoszcz Toruń,, Kielce, Lublin, Rzeszów to są właśnie odpowiednie miasta do
        porównywania z Pyrlandią

pozdrowienia z Wrocławia
    • tatazuzi Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? 12.02.03, 22:53
      Musisz to pojąć, że społeczeństwa wielkomiejskie nie powinny, nie mogą
      zakrzątać umysłów problemami prowincji. Czy ty wiesz, że my jesteśmy
      na drugim miejscu ? Rozumiesz, srebro dla nas.

:)))
      • Gość: gulczas87 Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: *.awacom.pl 12.02.03, 23:05
        Ja 400 tys miasta za prowincję nie uznaje... my na 6 miejscu... więc bez
        medalu.. a Poznań to chyba mniejszy od Łodzi i Krakowa więc medalu nie macie...

cze
        • wesoly3 Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? 13.02.03, 01:43
          bydgoszcz jest wieksza
          i to dosc sporo wieksza

ale torun sie tak jakos
          wydaje byc bardziej znany
          ze wzgledu na zabytki i UMK
        • Gość: Geograf Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: *.adsl.hansenet.de 14.02.03, 01:46

> ... my na 6 miejscu... więc bez
          > medalu

Jezeli Bydgoszcz na 6 miejscu to Gdansk i Szczecin juz nie w Polsce ???
          Nie wysiaduj tak dlugo w sieci i pojdz prosze od czasu do czasu do szkoly.
          Geograf
          PS Torun jest mniejszy ale za to ma "atmosfere" i jest dla mnie
          sympatyczniejszy.
        • Gość: P.B Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 15.02.03, 01:01

> Ja 400 tys miasta za prowincję nie uznaje... my na 6 miejscu... więc bez
          > medalu.. a Poznań to chyba mniejszy od Łodzi i Krakowa więc medalu nie
          macie...
          >
          >
          > cze

Istna paranoja, po co podawać wielkość miasta w granicach administracyjnych,
          przecież nigdzie w Europie takich miar się nie stosuje. Czy 200.000 ludzi
          mieszkających pod Poznaniem się nie liczy?Oczuwiście, że się liczy, tworzą cały
          miejski charakter.
          Gdyby wszyscy stosowali takie miary jakie tutaj są wykorzystane to NY, Paryż,
          Londyn i inne miasta nie miały by kilkanaście milionów mieszkańców lecz liczby
          jednocyfrowe.
    • Gość: Bydgoszczanka Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: *.ae.poznan.pl 13.02.03, 11:12
      Bydgoszcz jest większa (prawie 400 tys, 8 miejsce) :(
    • Gość: Tom Bydgoszcz, ale... IP: *.teleaudio.com.pl 13.02.03, 11:43
      Bydgoszcz jest większa. Nie wiem dokładnie ile ma, ale na pewno jest wieksza od
      Torunia liczącego jakieś 200 tysięcy.
      Ale co z tego? Mam dla Ciebie raczej złą wiadomość: Toruń uchodzi jednak za
      fajne miasto, z tradycją, uniwerkiem, środowiskiem i klimatem. A Bydgoszcz ma
      opinię wsi, albo w najlepszym przypadku nijakiej szarej mieściny gdzieś tam na
      prowincji.
      • nodorf Re: Bydgoszcz! Bez żadnych ale... 13.02.03, 14:50
        Gość portalu: Tom napisał(a):

> Bydgoszcz jest większa. Nie wiem dokładnie ile ma, ale na pewno jest wieksza
        od
        >
        > Torunia liczącego jakieś 200 tysięcy.
        > Ale co z tego? Mam dla Ciebie raczej złą wiadomość: Toruń uchodzi jednak za
        > fajne miasto, z tradycją, uniwerkiem, środowiskiem i klimatem. A Bydgoszcz ma
        > opinię wsi, albo w najlepszym przypadku nijakiej szarej mieściny gdzieś tam
        na
        > prowincji.

Wy śmiecie "mały Berlin" wsią nazywać? Nie tylko bijemy Toruń na głowę, ale i
        Poznań wkrótce wciągniemy nochem. Porównaj chociażby liczbę wpisów na forach
        bydgoskim i poznańskim. Gdybyście znali historię, wiedzielibyście, ile
        wspólnego łączy nasze miasta. Ilu bydgoszczan jest z pochodzenia poznaniakami i
        odwrotnie. O Kulczyku słyszeliście? Operujecie stereotypami. Wstyd mi za
        waszych nauczycieli. Nie miejcie pretensji do Warszawy, że traktuje was jak
        prowincję, bo wy też macie śmiesznie wielkopański gest i pogardzacie wszystkimi
        dokoła. Podziękujcie lepiej Niemcom za rozwój gospodarczy, teraz i w
        przeszłości, zamiast udawać polskich patriotów. Polnische Wirtschaft tu taki
        sam jak w Kongresówce. Kaiser Wilhelm przewraca się w grobie.
        • Gość: Tom Re: Bydgoszcz! Bez żadnych ale... IP: *.teleaudio.com.pl 13.02.03, 18:14
          nodorf napisał:

> Wy śmiecie "mały Berlin" wsią nazywać? Nie tylko bijemy Toruń na głowę, ale i
          > Poznań wkrótce wciągniemy nochem.

Bzzzzzzz!!!!!!!! Zła odpowiedź! Nie jestem z Poznania synu, tylko z Warszawy.

Porównaj chociażby liczbę wpisów na forach
          > bydgoskim i poznańskim. Gdybyście znali historię, wiedzielibyście, ile
          > wspólnego łączy nasze miasta. Ilu bydgoszczan jest z pochodzenia poznaniakami
          i
          >
          > odwrotnie. O Kulczyku słyszeliście? Operujecie stereotypami. Wstyd mi za
          > waszych nauczycieli.

A co to ma do rzeczy? Napisałem tylko, zgodnie z prawdą, jak kojarzy sie to
          miasto. Co ja na to poradzę, że Bydgoszcz jest uważana za szarą dziurę?

Nie miejcie pretensji do Warszawy, że traktuje was jak
          > prowincję, bo wy też macie śmiesznie wielkopański gest i pogardzacie
          wszystkimi
          >
          > dokoła.

O to zależy. Jedni z Warszawy traktuja Poznań jak prowincję (i przy okazji inne
          polskie miasta też - bez różnicy). Inni, na przykład ja, uważają go za fajne
          europejskie miasto z tradycją i klimatem.

Podziękujcie lepiej Niemcom za rozwój gospodarczy, teraz i w
          > przeszłości, zamiast udawać polskich patriotów. Polnische Wirtschaft tu taki
          > sam jak w Kongresówce. Kaiser Wilhelm przewraca się w grobie.

No i widzisz jak ci na głowę padło ze stresu? Ktoś wspominał wcześniej o
          nauczycielach, chyba ty, prawda? Jak takiś historyk to powinieneś wiedzieć, że
          akurat Poznań nie ma za co Niemcom dziękować. W drugiej połowie osiemnastego
          wieku Wielkopolska była lepiej rozwinięta gospodarczo niż Brandenburgia.
          Dopiero zabory odwróciły tendencję, bo Prusacy hamowali rozwój polskiej
          prowincji.
          • Gość: gulczas87 Re: Bydgoszcz! Bez żadnych ale... IP: *.awacom.pl 13.02.03, 19:50
            Tak dla twojej informaci o naszej dziurze jak to mówisz...

1) Bydgoszcz jest napewno 100 mjejska niż Toruń... Toruń ma Mikołaja K., super
            starówke i zabytki i UMK... apozatym dziura... brak inwestycji...

2) DZiurowata Bydgoszcz będzie miała kolej magnetyczną z Niemcami i
            Gdańskiem... po drodze niebędzie przystanku w Poznaniu... buhaha taka
            Europejska metropolia a niezauważona... to Niemcy ją zbuduja... napewno 10000
            razy więcej Niemców (Europejczyków) zna Bydzie niż Poznań... wkońcu my
            jesteśmy "małym Berlinem"...

3) A niewiem skąd się te dziury w Bydgoszczy według ciebie wzięły bo wskaźnik
            kilometrów wybudowanych dróg była na korzyść Bydzi... a w Poznaniu to gorzej ;-)

PS. To pytanie o wielkość było z czystej ciekawości... żadnej propagandy anty
            Toruń jak to wielu uważa... nadal myśle że powinniśmy się łączyć... a razem
            tworzymy 600 tys. miasto a podróż z B. do T. jest naprawde bardzo krótka... z
            szybką koleją były by to minuty... Łatwiej dojechać (i szybciej) do T. niż np.
            na drugi koniec miasta...

cze pozdr dla Poznania
            • Gość: Lester Burnham Re: Bydgoszcz! Bez żadnych ale... IP: *.aeriscomputers.net 13.02.03, 20:49

> Tak dla twojej informaci o naszej dziurze jak to mówisz...
              >
              > 1) Bydgoszcz jest napewno 100 mjejska niż Toruń... Toruń ma Mikołaja K.,
              super
              > starówke i zabytki i UMK... apozatym dziura... brak inwestycji...
              >
              > 2) DZiurowata Bydgoszcz będzie miała kolej magnetyczną z Niemcami i
              > Gdańskiem... po drodze niebędzie przystanku w Poznaniu... buhaha taka
              > Europejska metropolia a niezauważona... to Niemcy ją zbuduja... napewno 10000
              > razy więcej Niemców (Europejczyków) zna Bydzie niż Poznań... wkońcu my
              > jesteśmy "małym Berlinem"...
              >
              > 3) A niewiem skąd się te dziury w Bydgoszczy według ciebie wzięły bo wskaźnik
              > kilometrów wybudowanych dróg była na korzyść Bydzi... a w Poznaniu to
              gorzej ;-
              > )
              >
              > PS. To pytanie o wielkość było z czystej ciekawości... żadnej propagandy anty
              > Toruń jak to wielu uważa... nadal myśle że powinniśmy się łączyć... a razem
              > tworzymy 600 tys. miasto a podróż z B. do T. jest naprawde bardzo krótka... z
              > szybką koleją były by to minuty... Łatwiej dojechać (i szybciej) do T. niż
              np.
              > na drugi koniec miasta...
              >
              >
              > cze pozdr dla Poznania

gulczas 87, jak będziej ewoluował (rozwijał się) w tym kierunku
              masz szanse osiągnąć pułap P.B, asd i innych inteligentnych- inaczej
              w dość krótkim okresie .
              • Gość: P.B Re: Bydgoszcz! Bez żadnych ale... IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 15.02.03, 00:49
                Gość portalu: Lester Burnham napisał(a):

> gulczas 87, jak będziej ewoluował (rozwijał się) w tym kierunku
                > masz szanse osiągnąć pułap P.B, asd i innych inteligentnych- inaczej
                > w dość krótkim okresie .

a kysz ty czarno duszo
            • Gość: Tom Re: Bydgoszcz! Bez żadnych ale... IP: *.teleaudio.com.pl 13.02.03, 21:13

> 1) Bydgoszcz jest napewno 100 mjejska niż Toruń...

A w jakich jednostkach to wyliczyłeś: w metrach, litrach, sekundach? A może w
              Sevres (sprawdź w encyklopedii - to taka gruba i ciężka księga) jest jakiś
              specjalny wzorzec do mierzenia miejskości (a nie "mjejskości" jak ci się
              wydaje) miast?

> 2) napewno 10000
              > razy więcej Niemców (Europejczyków) zna Bydzie niż Poznań... ,

Pytanie jak wyżej: jaką miarą to mierzyłeś?

>
              gorzej ;-

Ja nie napisałem, że w Bydgoszczy są dziury, tylko, że Bydgoszcz ma opinię
              dziury. Różnica mniej wiecej taka, jakbym napisał, że jesteś wałem, a ty na to,
              że przecież w Bydgoszczy jeżdżą ulicami samochody, a nie walce drogowe.

>
              > PS. To pytanie o wielkość było z czystej ciekawości... ,

Wiem, dlatego zaspokoiłem twoją ciekawość. O badania naukowe raczej cię nie
              podejrzewam.

>
              >
              > cze pozdr dla Poznania
            • Gość: P.B Re: Bydgoszcz! Bez żadnych ale... IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 15.02.03, 00:47

> Tak dla twojej informaci o naszej dziurze jak to mówisz...
              >
              > 1) Bydgoszcz jest napewno 100 mjejska niż Toruń... Toruń ma Mikołaja K.,
              super
              > starówke i zabytki i UMK... apozatym dziura... brak inwestycji...
              >
              > 2) DZiurowata Bydgoszcz będzie miała kolej magnetyczną z Niemcami i
              > Gdańskiem... po drodze niebędzie przystanku w Poznaniu... buhaha taka
              > Europejska metropolia a niezauważona... to Niemcy ją zbuduja... napewno 10000
              > razy więcej Niemców (Europejczyków) zna Bydzie niż Poznań... wkońcu my
              > jesteśmy "małym Berlinem"...
              >
              gorzej ;-
              > )
              >
              > PS. To pytanie o wielkość było z czystej ciekawości... żadnej propagandy anty
              > Toruń jak to wielu uważa... nadal myśle że powinniśmy się łączyć... a razem
              > tworzymy 600 tys. miasto a podróż z B. do T. jest naprawde bardzo krótka... z
              > szybką koleją były by to minuty... Łatwiej dojechać (i szybciej) do T. niż
              np.
              > na drugi koniec miasta...
              >
              >
              > cze pozdr dla Poznania

Tej mistrzu, porównujesz Bydgoszcz z Poznaniem?
              Nie pomyliły ci się czasem jakieś klepki?
          • Gość: głos Re: Bydgoszcz! Bez żadnych ale... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.03, 12:26
            Gość portalu: Tom napisał(a):

> nodorf napisał:
            >
            >
            > > Wy śmiecie "mały Berlin" wsią nazywać? Nie tylko bijemy Toruń na głowę, al
            > e i
            > > Poznań wkrótce wciągniemy nochem.
            >
            > Bzzzzzzz!!!!!!!! Zła odpowiedź! Nie jestem z Poznania synu, tylko z
            Warszawy.
            >
            > Porównaj chociażby liczbę wpisów na forach
            > > bydgoskim i poznańskim. Gdybyście znali historię, wiedzielibyście, ile
            > > wspólnego łączy nasze miasta. Ilu bydgoszczan jest z pochodzenia poznaniak
            > ami
            > i
            > >
            > > odwrotnie. O Kulczyku słyszeliście? Operujecie stereotypami. Wstyd mi za
            > > waszych nauczycieli.
            >
            > A co to ma do rzeczy? Napisałem tylko, zgodnie z prawdą, jak kojarzy sie to
            > miasto. Co ja na to poradzę, że Bydgoszcz jest uważana za szarą dziurę?
            >
            > Nie miejcie pretensji do Warszawy, że traktuje was jak
            > > prowincję, bo wy też macie śmiesznie wielkopański gest i pogardzacie
            > wszystkimi
            > >
            > > dokoła.
            >
            > O to zależy. Jedni z Warszawy traktuja Poznań jak prowincję (i przy okazji
            inne
            >
            > polskie miasta też - bez różnicy). Inni, na przykład ja, uważają go za fajne
            > europejskie miasto z tradycją i klimatem.
            >
            > Podziękujcie lepiej Niemcom za rozwój gospodarczy, teraz i w
            > > przeszłości, zamiast udawać polskich patriotów. Polnische Wirtschaft tu ta
            > ki
            > > sam jak w Kongresówce. Kaiser Wilhelm przewraca się w grobie.
            >
            > No i widzisz jak ci na głowę padło ze stresu? Ktoś wspominał wcześniej o
            > nauczycielach, chyba ty, prawda? Jak takiś historyk to powinieneś wiedzieć,
            że
            > akurat Poznań nie ma za co Niemcom dziękować. W drugiej połowie osiemnastego
            > wieku Wielkopolska była lepiej rozwinięta gospodarczo niż Brandenburgia.
            > Dopiero zabory odwróciły tendencję, bo Prusacy hamowali rozwój polskiej
            > prowincji.

Wow!!! Zawsze wierzyłem, że "choć jeden z warszawiaków człowiekiem się okaże"!
            I doczekałem się (jeśli naprawde jesteś warszawiakiem)! Więcej takich
            warszawiaków jak Ty a zmienię swoj światopogląd!!! Najbardziej szanuję Cię za
            to, że napisałeś czego nam zazdroszczą inni a więć tego, że Wielkopolonie byli
            bardziej gospodarni od zaborców, a Niemcy nie rozwijali Wielkopolski tylko ją
            usilnie ruinowali. I nasi przodkowie musieli wznieść się na szczyty
            gopsodarności, że by rywalizować na tym polu z zaborcą, chociaż pruskie prawo
            dyskryminowało Wielkopolan na każdym kroku, a Niemcom dawało wszelkie prawa i
            przywlileje. Wielkopolska miałą być dla nich tylko spichlerzem a miasto Poznań
            fortecą wschodnią. Nasza gopsodarka ponisoła wielkie straty, a przemysł
            nazwijmy to współcześnie przenióśł się do kongresówki - do Kalisza i Łodzi,
            która m.in. dlatego tak bardzo się wówczas rozwijała... Itd., itp... zreszta to
            nie miejsce na ten temat... Brawo Tom za wiedze historyczną i obiektywizm.
            Zapraszam do Poznania na piwko!;) Naprwdę szacuneczek, jak spotkam więcej
            takich warszawiaków jak Ty (bo dotychczas naprawdę poznawałem prawie samych
            buraków, zarozumialców i cwaniaków ale chcę wierzyć, że naprawdę miałem
            pecha...) to naprawdę zmienię zdanie. Pozdroofka! P.S. Odpowiadająć na temat...
            Bygjgoszcz ma 380 000 a Toruń 200 000 ale ten drugi jest naprawdę super i ma
            cudowną starówkę. Bydgoszcz byłaby nic nieznaczącą, kompletną wiochą (jaką była
            przez wieki) gdyby nie to, że komuna postawiła na rozwój tego miasta jao
            przeciwwagi dla "burżuazyjnego" Torunia. Wiadomo, że do dziś Dydgoszcz i
            Włocławek to bastiony komuchó, a Toruń prawicy (ale niestety tej "maryjnej" :
            ( ) Niemniej jednak Bydgoszcz jest zadbana i w chyba jako tako propesruje -
            powiedziałbym, że to czołówka drugiej ligi polskich miast.
            • Gość: Tom Re: Bydgoszcz! Bez żadnych ale... IP: *.teleaudio.com.pl 16.02.03, 15:01
              Gość portalu: głos napisał(a):

Najbardziej szanuję Cię za
              > to, że napisałeś czego nam zazdroszczą inni a więć tego, że Wielkopolonie
              byli
              > bardziej gospodarni od zaborców, a Niemcy nie rozwijali Wielkopolski tylko ją
              > usilnie ruinowali. I nasi przodkowie musieli wznieść się na szczyty
              > gopsodarności, że by rywalizować na tym polu z zaborcą, chociaż pruskie prawo
              > dyskryminowało Wielkopolan na każdym kroku, a Niemcom dawało wszelkie prawa i
              > przywlileje. Wielkopolska miałą być dla nich tylko spichlerzem a miasto
              Poznań
              > fortecą wschodnią. Nasza gopsodarka ponisoła wielkie straty, a przemysł
              > nazwijmy to współcześnie przenióśł się do kongresówki - do Kalisza i Łodzi,
              > która m.in. dlatego tak bardzo się wówczas rozwijała... Itd., itp... zreszta
              to
              >
              > nie miejsce na ten temat... Brawo Tom za wiedze historyczną i obiektywizm.

Ja to wszystko wiem, bo kiedyś zainteresowało mnie dlaczego mówi się, że Poznań
              jest gospodarny, a nie mówi sie tego samego np. o Katowicach, które przeciez w
              Niemczech były jeszcze dłużej. No i zacząłem drążyć, dowiedziałem się o tym
              osiemnastowiecznym rozwoju, o trawjącym od średniowiecza handlu, targach sukna
              w Gnieźnie, o bardziej oszczędnej i gospodarnej polityce ówczesnych ziemian,
              podyktowanej ogromną różnicą w wielkości majątków w Wielkopolsce i pozostałej
              części Polski.

> Zapraszam do Poznania na piwko!;)

Może kiedys skorzystam. Wypijemy tego Leszka Pilsa (złota puszka lub złota
              etykieta), którego nie ma nigdzie poza Wielkopolską (jest tylko Premium i
              Mocny).

• Gość: Pulpa Re: Bydgoszcz! Bez żadnych ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.03, 20:55
          > Wy śmiecie "mały Berlin" wsią nazywać? Nie tylko bijemy Toruń na głowę, ale
          i
          > Poznań wkrótce wciągniemy nochem. Porównaj chociażby liczbę wpisów na forach
          > bydgoskim i poznańskim. Gdybyście znali historię, wiedzielibyście, ile
          > wspólnego łączy nasze miasta. Ilu bydgoszczan jest z pochodzenia
          poznaniakami i
          >
          > odwrotnie. O Kulczyku słyszeliście? Operujecie stereotypami. Wstyd mi za
          > waszych nauczycieli. Nie miejcie pretensji do Warszawy,

A czemuś taki zły? Czemu tak podskakujesz, skoro to była tylko odp. na
          pytanie? Poza tym ilość postów nie swiadczy o przewadze zadnego z miast. Jak
          ktoś zaczyna post od "wy śmiecie", to nie podnosi w ten sposób rangi swojego
          miasta. Raczej wprost przeciwnie. Zbastuj trochę i nie podskakuj, bo nie ma po
          co.
          • Gość: gulczas87 Re: Bydgoszcz! Bez żadnych ale... IP: *.awacom.pl 13.02.03, 21:31
            Tak to napisałeś jakbym to ja o śmieciach pisał... Przeczytałem wszystko
            jeszcze raz i naprawde to źle zabrzmiało (bo tym poście o rozwoju moim) Pisałem
            tak jakbyście mieli wiedzieć o co chodzi, a wy nieczytacie postów nannaszym
            forum i nieznacie mojego pozytywnego podejścia do Torunia... Widze że jednak
            się z wielkością orientujecie, czuje się pocieszony tym że jednak znacie
            prawde... ale ja naprawde znałem kilka osób które myślały inaczej...

cze pozdr
            • Gość: Pulpa Re: Bydgoszcz! Bez żadnych ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.03, 21:53

> Tak to napisałeś jakbym to ja o śmieciach pisał...

Nie nie, to nie było do Ciebie, tylko do tej osoby, która zaczęła w wielką
              trąbę dmuchać :)

> Przeczytałem wszystko
              > jeszcze raz i naprawde to źle zabrzmiało (bo tym poście o rozwoju moim)
              Pisałem
              >
              > tak jakbyście mieli wiedzieć o co chodzi, a wy nieczytacie postów nannaszym
              > forum i nieznacie mojego pozytywnego podejścia do Torunia...

Nie wiem, ja rozumiem, o co Ci chodziło.

> Widze że jednak
              > się z wielkością orientujecie, czuje się pocieszony tym że jednak znacie
              > prawde... ale ja naprawde znałem kilka osób które myślały inaczej...

Pozdrowienia dla Bydgoszczy którą lubię - owszem zgoda, ze nie jest tak znana
              jak Toruń i nie ma takiej "marki" - pamiętam awantury przy ustalaniu, gdzie
              będzie stolica województwa - ale w końcu wszystko przed Wami....
              • Gość: gulczas87 Re: Bydgoszcz! Bez żadnych ale... IP: *.awacom.pl 13.02.03, 22:16
                Awantury były bo mieli panią Alicję Grześkowiak... ona otwarcie gadała że Bydzi
                nie lubi i zawsze nam na złość robiła... a jakie zadymy były jak Toruń chciał
                TV... nadal są tacy co chcą, ale niech nawet nie myślą... ostatnio koło mnie
                nowy oddział sobie wybudowali bo tak to się w jednym wieżowcu na chyba 13
                piętrze gnieździli, lecz oni nadal uważają ze się ich dyskryminuje... ach Z
                niewinnego pytania taka awantura w Poznaniu i Radomiu tylko w Krakowie
                spokojnie to przyjeli, odpowiedzieli i papa ;-)

PS. Znam jedną osobę która przeprowadziła się do Bydzi, zawsze woedziała że
                miasta się nielubią ale jak zobaczyła jak politycy i ludziska się kłócą to nie
                do wierzała... To wszystko przez ten żużel Apator nienawidzi Poloni a ostatnio
                nam Protasa ukradli a my im za kare 2 ... buhaha

cze pozdr
          • nodorf Re: Bydgoszcz! Bez żadnych ale... 14.02.03, 09:11
            Gość portalu: Pulpa napisał(a):

> > Wy śmiecie "mały Berlin" wsią nazywać?

> A czemuś taki zły? Czemu tak podskakujesz, skoro to była tylko odp. na
            > pytanie? Poza tym ilość postów nie swiadczy o przewadze zadnego z miast. Jak
            > ktoś zaczyna post od "wy śmiecie", to nie podnosi w ten sposób rangi swojego
            > miasta. Raczej wprost przeciwnie. Zbastuj trochę i nie podskakuj, bo nie ma
            po
            > co.

Przeczytaj jeszcze raz, proszę, Pulpo. "Smiecie" znaczyło tu "macie odwagę", a
            nie synonim odpadków. Już wcześniej była mowa w tym wątku o "dziurach"
            i "wałach".
          • Gość: gulczas87 Re: Bydgoszcz! Bez żadnych ale... IP: *.awacom.pl 15.02.03, 12:30
            Ja nie porównuje Poznania do nas bo to jednak za wielka przepaść... (Wrocław,
            Poznań, WaWa i Kraków), są miastami z cisłem czołówki tzw. 1 liga a Bydgoszcz,
            Gdańsk, Katowice, Szczecin i Łódź to raczej 2 liga lub przynajmniej grupa
            pościgowa... Ja tylko pytałem co sądzicie... wszędzie mi odpowiadali i papa,
            koniec rozmowy, ja im podziękowałem i OK... ale u was to sie ludzie tylko
            czepiaja!!!!

cze pozdr
    • Gość: tyszanin Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: *.tychy.net.pl / 10.10.14.* 15.02.03, 14:42
      bydgoszcz
    • anka9009 Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? 15.02.03, 22:26
      jakie to ma znaczenie?
    • Gość: dog3 Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.03, 22:37

> Na forum w Bydzi jak i w Toruniu rozmawialiśmy o znajomych którzy nie wiedzą
      > jak naprawde jast??? Które miasto jest większe??? My wiemy, ale okazuje się
      > że dla pozostałych mieszkańców Polski nie jest to takie oczywiste!!!
      >
      > A więc jak myślicie, napiszcie bo nam zależy!!!
      >
      > ODP. Większa jest mjejscowość o nazwie ....
      >
      > PS. Niesprawdzajcie w encyklopediach tylko napiszcie pierwsze skojarzenie i
      > ilość mieszkańców obydwu miast- tak jak sądzicie!!!
      >
      >
      > cze pozdr z Bydzi
      no pewni że torun byłem tam kilka razy i naprawde duże miasto
      • Gość: TK Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.03, 22:58
        Toruń ?
        Przedmieście Bydgoszczy.
        Pozdrawiam Poznań.

TK
        • Gość: gulczas87 Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: *.awacom.pl 15.02.03, 23:51
          Hmmm... pewnie że Bydzia bo ma 400 tys a Toruń ma 200 tys... Dog3 nie wierzcie
          bo on mieszka w Toruniu i mu żal że jaet naszym przedmieściem... do Fordonu
          (jedna z dzielnic Bydzi) jedzie się prawie tak długo jak do Torunia... więc
          teoretycznie mogli by być naszym przdmieściem, ale nie są i nie będą ;-( Hmmm
          czy Poznań też się ciągle z kimś kłóci, bo unas nawet jak się chce dobrze z
          Toruniem to zawsze jekiś koleś z B. lub T. coś zepsuje... najgorzej jest na
          stadionach, szczególnie żużlowych... Polonia i Apator bardzo się lubią ;-)
          • Gość: davoo Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.03, 03:32

> Hmmm... pewnie że Bydzia bo ma 400 tys a Toruń ma 200 tys... Dog3 nie
            wierzcie
            > bo on mieszka w Toruniu i mu żal że jaet naszym przedmieściem... do Fordonu
            > (jedna z dzielnic Bydzi) jedzie się prawie tak długo jak do Torunia... więc
            > teoretycznie mogli by być naszym przdmieściem, ale nie są i nie będą ;-( Hmmm
            > czy Poznań też się ciągle z kimś kłóci, bo unas nawet jak się chce dobrze z
            > Toruniem to zawsze jekiś koleś z B. lub T. coś zepsuje... najgorzej jest na
            > stadionach, szczególnie żużlowych... Polonia i Apator bardzo się lubią ;-)

Gulczasq,,, powiadasz (zreszta nie tylko tu) ze Toruniowi sprzyjasz ,,hmmm
            cos mi tu zgrzyta :) Powiadasz, ze procz UMK, kopernika i Bog wie czego jeszcze
            ot, "dziura" taka. hmmm,,,uwaga taka to przedziwna oznaka przyjazni :)
            Oj, maluszq, mleczko pod nosem a juz tyle uprzedzen, a ilez kompleksow

Powiadasz, ze Bydgoszcz jest lepiej znana w Niemczech niz Poznan,,, swoja droga
            arcyciekawa teza,, na szczescie tez zaraz potem mnie uspakajasz stwierdzeniem,
            ze bron Boze, Bydgoszczy i Poznania nie porownujesz.... no, skadze ;)
            ech, ta megalomania nastolatkow

Powiadasz, ze "Bydgoszcz z Gdanskiem" gonia czolowke?
            Chyba za sympatycznym Gdanskiem sie wstawie,,,
            Jakiegos dysonansu nie odczuwasz, Gulczasq, gdy to wypowiadasz?,,,nie?
            Bydgoszcz i Gdansk obok siebie stawiasz? Moze nawet Bydg widzisz w tym
            peletonie "aspirujacym" pedzaca przed Gdanskiem? :)) Ech,,,fantasto
            faktycznie, najpierw na lekcje geografii, potem troche ksiazek, moze choc
            gazet kolorowych poczytaj:)
            Tylko zmiluj sie, nie rozmawiaj znowu o konkurowaniu z innymi miastami (skad ta
            obsesja?) z kolegami z piaskownicy;)
            U know what I mean.
            (pozdrowienia dla sympatycznego nodorfa;)

I nie porownuj B do Gdanska, please

Lodz- ok, tez ostatnimi czasy doly wszelakich rankingow okupuje,,,choc na ciut
            wyzszych jednak lokatach niz Bydgoszcz Hollylodz sie plasuje,
            wiec smialo,z L.mozesz w konkury stawac. Tylko o co, Gulczasq:)?
            o kolejny hipermarket, kolejny mcdonalds?
            Powazny investor w srodowisko ze spoleczenstwem malo przedsiebiorczym jak
            wszelkie statystyki wskazuja, niedoedukowanym nie wejdzie,
            niestety.
            Nie obrazaj sie prosze, to brutalna rzeczywistosc, nie moja zlosliwosc.
            ale,,, poki zycia, poty nadziei! :) serio

PS Co do "radiomaryjnej" prawicowosci Torunia...
            Widze ze wstretny stereotyp sie umacnia:)
            - Torun tradycyjnie prawicowy(kilka procent przewagi o tym decyduje?;)) jeszcze
            od czasow przedwojnia(mocny bastion NDcyi;)
            Ponadto, co chiba wazniejsze, statystyczny mieszkaniec mojego miasteczka na
            dzwiek nazwy "RM" i nazwiska ojczulka Tadeusza zdecydowanie awersyjnie
            reaguje,,,, wiec proszem mi tu opinii publicznej w blad nie wprowadzac :)) O
            radiomaryjnosci miast niech raczej swiadczy procent oddanych glosow na LPR i
            liczba sluchaczy radia- a obydwa wskazniki wskazuja, ze "prawicowosc" nasza
            zdecydowanie antyradiomaryjna ;) uff

niemal rankiem
            pozdrawiam Pyrlandie

i rodzinke z malutkiej Środy Wlkp
            (30tys?zgroza, pewnie nieszczesliwi!)
            ;)
    • Gość: gulczas87 Poznań leniwy???? IP: *.awacom.pl 15.02.03, 23:56
      Takie duże i ładne miasteczko jak Poznań a 50000 nie może osiągnąć, ostatnio
      wasz licznik jakby stoi!!! Oj leniuchy, rogali się najadło i nic się już robić
      nie chce ;-)

cze pozdr dla Poznania
      • Gość: P.B Re: Poznań leniwy???? IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 16.02.03, 00:36

> Takie duże i ładne miasteczko jak Poznań a 50000 nie może osiągnąć, ostatnio
        > wasz licznik jakby stoi!!! Oj leniuchy, rogali się najadło i nic się już
        robić
        > nie chce ;-)
        >
        >
        > cze pozdr dla Poznania

robisz się już nudny misiu
        • Gość: gulczas87 Re: Poznań leniwy???? IP: *.awacom.pl 16.02.03, 00:52
          Możliwe michu... ale to wy podnosicie ten wątek ku górze, a póki tak będzie to
          ja tu będę... bede upierdliwy jak Elizabeth ;-)

//cze pozdr dla misiów koralgola i puchatka ;-)
    • nodorf Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Poznań!!!??? 17.02.03, 14:00
      >Odpowiadająć na temat...
      Bygjgoszcz ma 380 000 a Toruń 200 000 ale ten drugi jest
      >naprawdę super i ma
      cudowną starówkę. Bydgoszcz byłaby nic nieznaczącą, kompletną
      >wiochą (jaką była
      przez wieki) gdyby nie to, że komuna postawiła na rozwój tego
      >miasta jao
      przeciwwagi dla "burżuazyjnego" Torunia. Wiadomo, że do dziś
      >Dydgoszcz i
      Włocławek to bastiony komuchó, a Toruń prawicy (ale niestety
      >tej "maryjnej" :
      ( ) Niemniej jednak Bydgoszcz jest zadbana i w chyba jako tako
      propesruje -
      powiedziałbym, że to czołówka drugiej ligi polskich miast.

Jaaa... Też już słyszałem, że to Wielkopolanie ucywilizowali Prusaków. Tylko
      nie rozumiem, dlaczego ten dowcip traktuje się w Poznaniu z taką śmiertelną
      powagą. Skoro wszystko rozkwitało w XVIII w., to po co sprowadzano bambrów,
      którzy ocalili przecież miasto od kompletnej degrengolady.

To nie komuna wywindowała Bydgoszcz, tylko Niemcy przez 150 lat po I rozbiorze
      uczynili z polskiej wiochy prężną metropolię - bombonierkę znaną w całym
      Cesarstwie jako mały Berlin. Gdyby nie to wasze przeklęte powstanie i
      podżeganie do niepodległości, dziś stalibyśmy w innym miejscu. W okresie
      międzywojennym polska już Bydgoszcz stanowiła bastion chadecji i endecji, gdzie
      Piłsudski był persona non grata, a poznaniacy wydawali się nie dość narodowi.
      Więc z tym bastionem komuny to trafiliście jak kulą w płot. W Bydgoszczy nie
      rządzi już komuch, ale za to w "prawicowym" Toruniu wygrał bolszewik (stare
      gazety jeszcze czytacie?) Po wojnie nabudowano u nas szpecących blokowisk, ale
      w Poznaniu też trudno oddychać i oczy pękają na Piątkowie, Winogradach i
      Ratajach. W Bydgoszczy Poznań cieszy się dużą sympatią, ale raczej wśród ludzi,
      którzy dawno u was nie byli. Miałem wątpliwą przyjemność spędzić kilka lat:
      takiego zadufania, zapatrzenia we własny pępek, szowinizmu i pogardy dla obcych
      nie spotkałem nigdzie. No i gdyby było ono uzasadnione, to rozumiem jeszcze.
      Nie wiem, dlaczego faworyzujecie Toruń (kompleks starówki z prawdziwego
      zdarzenia?) kosztem Bydgoszczy - miasta pod wieloma względami bardziej
      poznańskiego od Poznania. Zapraszam na rekonesans.

PS Nadal nie możecie doścignąć "prowincjonalnej" Bydgoszczy w liczbie postów.
      Może wypadałoby się zastanowić, czy są inne dziedziny, w których zostajecie w
      tyle zamiast pogardliwie fukać? Paradoksalnie, największym zainteresowaniem na
      Forum Poznań cieszy się ostatnio wątek żydowski i bydgoski: we własnym sosie
      dawno byście się pokisili.

• wroclawczyk Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Poznań!!!??? 17.02.03, 16:57
        nodorf napisał:

> Jaaa... Też już słyszałem, że to Wielkopolanie ucywilizowali Prusaków. Tylko
        > nie rozumiem, dlaczego ten dowcip traktuje się w Poznaniu z taką śmiertelną
        > powagą.
        Ten dowcip tez traktują poważnie: dlaczego w Poznaniu nie było partyzantki
        podczas II wojny swiatowej?
        Bo Niemcy nie pozwolili :)

Skoro wszystko rozkwitało w XVIII w., to po co sprowadzano bambrów,
        > którzy ocalili przecież miasto od kompletnej degrengolady.
        >
        > To nie komuna wywindowała Bydgoszcz, tylko Niemcy przez 150 lat po I
        rozbiorze
        > uczynili z polskiej wiochy prężną metropolię - bombonierkę znaną w całym
        > Cesarstwie jako mały Berlin. Gdyby nie to wasze przeklęte powstanie i
        > podżeganie do niepodległości, dziś stalibyśmy w innym miejscu. W okresie
        > międzywojennym polska już Bydgoszcz stanowiła bastion chadecji i endecji,
        gdzie
        >
        > Piłsudski był persona non grata, a poznaniacy wydawali się nie dość narodowi.
        > Więc z tym bastionem komuny to trafiliście jak kulą w płot. W Bydgoszczy nie
        > rządzi już komuch, ale za to w "prawicowym" Toruniu wygrał bolszewik (stare
        > gazety jeszcze czytacie?) Po wojnie nabudowano u nas szpecących blokowisk,
        ale
        >
        > w Poznaniu też trudno oddychać i oczy pękają na Piątkowie, Winogradach i
        > Ratajach. W Bydgoszczy Poznań cieszy się dużą sympatią, ale raczej wśród
        ludzi,
        >
        > którzy dawno u was nie byli. Miałem wątpliwą przyjemność spędzić kilka lat:
        > takiego zadufania, zapatrzenia we własny pępek, szowinizmu i pogardy dla
        obcych
        >
        > nie spotkałem nigdzie. No i gdyby było ono uzasadnione, to rozumiem jeszcze.
        > Nie wiem, dlaczego faworyzujecie Toruń (kompleks starówki z prawdziwego
        > zdarzenia?) kosztem Bydgoszczy - miasta pod wieloma względami bardziej
        > poznańskiego od Poznania. Zapraszam na rekonesans.
        >
        > PS Nadal nie możecie doścignąć "prowincjonalnej" Bydgoszczy w liczbie
        postów.
        > Może wypadałoby się zastanowić, czy są inne dziedziny, w których zostajecie
        w
        > tyle zamiast pogardliwie fukać? Paradoksalnie, największym zainteresowaniem
        na
        > Forum Poznań cieszy się ostatnio wątek żydowski i bydgoski: we własnym sosie
        > dawno byście się pokisili.

O przepraszam wątki o Wrocławiu ciesza sie tu najwiekszą "sympatią"i
        zainteresowaniem.

pozdrawiam
      • Gość: Polak Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Poznań!!!??? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.03, 17:50
        nodorf napisał:

> > Gdyby nie to wasze przeklęte powstanie i
        podżeganie do niepodległości, dziś stalibyśmy w innym miejscu.

Jeśli takie kretyńskie poglądy głosiłeś podczas swojej bytności w Poznaniu to
        nie dziwie się, że byłeś traktownay z pogardą!!! Mnie tu wszyscy traktuja
        bardzo życzliwie chociaz też nie jestem poznaniakiem.
        • omar1 Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Poznań!!!??? 17.02.03, 19:47
          Nodorf ty świno bydgoska.Powiem ci ,że nie ma zanczenia jakie miasto jest
          większe Toruń czy komunistyczna bydgoszcz.
          Istotne jest ,ze Toruń jest znany w Świecie z wspaniałych zabytków,
          pierników ,Kopernika,wspaniałej architektury i wielu ,wielu innych rzeczy o
          których ty swinio nie wiesz.
          Bydgoszcz zaś ma opinie mista śmiedzącego o ciasnych śmierdzących moczem
          ulicach.
          Baw sie dobrze w tej twojej bydgoszczy/zydgoszczy!
          • Gość: gunner Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Poznań!!!??? IP: *.torun.mm.pl 17.02.03, 20:20
            omar1 napisał:

> Nodorf ty świno bydgoska.Powiem ci ,że nie ma zanczenia jakie miasto jest
            > większe Toruń czy komunistyczna bydgoszcz.
            > Istotne jest ,ze Toruń jest znany w Świecie z wspaniałych zabytków,
            > pierników ,Kopernika,wspaniałej architektury i wielu ,wielu innych rzeczy o
            > których ty swinio nie wiesz.
            > Bydgoszcz zaś ma opinie mista śmiedzącego o ciasnych śmierdzących moczem
            > ulicach.
            > Baw sie dobrze w tej twojej bydgoszczy/zydgoszczy!

no nieładnie nieładnie. opinię miasta śmierdzącego bydgoszcz ma chyba u ludzi,
            którzy nigdy tam nie byli, więc nie mają prawa się o niej wypowiadać.
            - Bydgoszcz nie jest komunistyczna.
            - w tym wątku ma znaczenie jakie miasto jest większe. chyba o to pytał autor?
            - nigdy nie bawiłem się w Bydgosczy, ale wydaje mi sie, że można tam się
            dobrze bawić/

pzdr
            • Gość: ElNino Re: Skończmy ten wątek! IP: *.icpnet.pl 17.02.03, 20:26
              Czas skończyć ten nędzny wątek, wszyscy dobrze wiemy, że Bydgoszcz jest
              śmierdzącym i brudnym miastem, a Toruń dzięki komunie ma uniwerek, a Kopernik
              to ma tyle wspólnego z Toruniem co Roszak z lewicą.
              • gulczas87 Re: Skończmy ten wątek! 17.02.03, 21:10
                To nic tu nie piszcie a sam spadnie... byłeś tu kiedyś, zapewnie nie i tylko
                usłyszałeś o tym nieprawdziwym sm rodzie od jakiegos cwela... skończyć to
                skończ ze sobą, lepiej dla ludzkości debilu!
            • Gość: gulczas87 Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Poznań!!!??? IP: *.awacom.pl 17.02.03, 20:28
              Chodziło mi o zwykłą ciekawość, która wynikła z rozmowy na forum... Tak na
              prawde to najpiękniejszym city jet WROCŁAW... i koniec, WaWa, Kraków przy nim
              wysiadają... Toruń i WaWA i Kraków maja kawałek coolerskiego centrum i gówno po
              zatym, a Wrocław cały jest piękny, tam o wszystko się dba... i że im EXPO nie
              dali ;-(

PS. Informuje poznaniaków że do was nic nie mam lecz do tych kilku leszczy,
              spamiarzy, lamerów itp... takie cicie że aż skręca....

cze i pozdr dla Poznania
      • Gość: Tom Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Poznań!!!??? IP: *.teleaudio.com.pl 18.02.03, 11:48
        nodorf napisał:
        ,>
        > powagą. Skoro wszystko rozkwitało w XVIII w., to po co sprowadzano bambrów,
        >

Czytaj kolego wnikliwiej te posty. Po pierwsze nie obracaj kota ogonem. Nikt
        nie pisał, że to Wielkopolanie ucywilizowali Prusaków. Po drugie pisałem, że
        jestem z Warszawy, a nie z Poznania, więc mnie na poznańskie zauroczenie
        własnym miastem, sugerowane mi, nie nabierzesz. Po trzecie bambrów sobie nie
        sprowadzili Poznaniacy do Poznania dla ratowania miasta, tylko sami bambrzy
        przybyli ochoczo na wieś z powodu prześladowań religijnych. Po czwarte i
        ostatnie: jak chcesz duskutować, to poczytaj sobie trochę.
        I jeszcze jedno, chciałem być miły, ale jednak nie odmówię sobie tej
        przyjemności.
        Bronisz tej Twojej Bydgoszczy jak możesz. Upierasz się, że to wcale nie jest
        miasto gorsze od Torunia. Ja juz na tym forum w tym wątku napisałem, że Toruń
        ma klasę, klimat, kojarzony jest jako fajne miasto, a Bydgoszcz uchodzi za
        dziurę. To Ci nie wystarczyło, no to musze konkretnie i mniej delikatnie.
        Otóż, drogi zaślepiony lokalny bydgoski patrioto, informuje Cie, że ten
        Twój "mały Berlin" to w Warszawie usosobienie prowincji. Tak jest od lat.
        Dlatego w "Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz" (albo w innym filmie Barei, już
        nie pamiętam), w słynnej scenie "tych klientów nie obsługujemy" facet, który
        obraził sie na kolejny sklep w okolicy, krzyczy: "Do Bydgoszczy będę jeździł,
        ale w tym sklepie nie będę kupował!".
        No widzisz, tak kojarzy się ten Twój "mały Berlin"...
      • Gość: Tom Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Poznań!!!??? IP: *.teleaudio.com.pl 18.02.03, 11:52
        nodorf napisał:
        ,>
        > powagą. Skoro wszystko rozkwitało w XVIII w., to po co sprowadzano bambrów,
        >

Czytaj kolego wnikliwiej te posty. Po pierwsze nie obracaj kota ogonem. Nikt
        nie pisał, że to Wielkopolanie ucywilizowali Prusaków. Po drugie pisałem, że
        jestem z Warszawy, a nie z Poznania, więc mnie na poznańskie zauroczenie
        własnym miastem, sugerowane mi, nie nabierzesz. Po trzecie bambrów sobie nie
        sprowadzili Poznaniacy do Poznania dla ratowania miasta, tylko sami bambrzy
        przybyli ochoczo na wieś z powodu prześladowań religijnych. Po czwarte i
        ostatnie: jak chcesz duskutować, to poczytaj sobie trochę.
        I jeszcze jedno, chciałem być miły, ale jednak nie odmówię sobie tej
        przyjemności.
        Bronisz tej Twojej Bydgoszczy jak możesz. Upierasz się, że to wcale nie jest
        miasto gorsze od Torunia. Ja juz na tym forum w tym wątku napisałem, że Toruń
        ma klasę, klimat, kojarzony jest jako fajne miasto, a Bydgoszcz uchodzi za
        dziurę. To Ci nie wystarczyło, no to musze konkretnie i mniej delikatnie.
        Otóż, drogi zaślepiony lokalny bydgoski patrioto, informuje Cie, że ten
        Twój "mały Berlin" to w Warszawie usosobienie prowincji. Tak jest od lat.
        Dlatego w "Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz" (albo w innym filmie Barei, już
        nie pamiętam), w słynnej scenie "tych klientów nie obsługujemy" facet, który
        obraził sie na kolejny sklep w okolicy, krzyczy: "Do Bydgoszczy będę jeździł,
        ale w tym sklepie nie będę kupował!".
        No widzisz, tak kojarzy się ten Twój "mały Berlin"...
    • lowca.masek Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? 18.02.03, 01:19
      Ja tam lubię to wasze Bydgoszczewo. Macie więcej linii tramwajowych od
      pierników i w dodatku ciekawsze "klimatycznie". Ładna jest trasa na Łęgnowo (za
      Stomilem) i ten parkowy odcinek z pętlą Babia Wieś. W Toruniu pod tym względem
      jest totalna nuda, najciekawsze trasy do Dworca Głównego przez most na Wiśle i
      Północnego wycięli, kretyni (choć i Wam likwidacji torów na Dworcowej nie
      wybaczę).
      Ale nie wywołujcie kolejnej wojny. Poznańskie forum przeżyło już starcie z
      Wrocławiem, niedawno jakiś obywatel "miasta Łodzi" chciał swoim wiosłem podbić
      Wielkopolskę, teraz Wy (może niechcący) prowokujecie. Na forum poznańskim wolę
      dyskutować o Poznaniu.
      Pyrowe pozdrowienia.
      • Gość: brrr Toruń IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 18.02.03, 09:44
        Toruń jest większy duchem! Proszę Poznaniaków o zignorowanie osobnika o
        pseudonimie gulczas (juz wybór takiego nicka świadczy o jego poziomie
        inteligencji). Wielu osobników z miasta Be (przede wszystkim wspomniany
        gulczas) przeświadczonych jest o swojej "wielkomiejskości" do granic
        przyzwoitości, dlatego właśnie takie wątki w innych miastach i próba
        udowodnienia sobie, że mieszka się w metropolii. Ten cały "paskudny" Toruń stoi
        im ością w gardle z wielu względów. Zainteresowanych odsyłam na forum Toruńskie
        i Bydgoskie i sprawdzenie jaką to sympatią dzieciaczek gulczas darzy Toruń
        nazywając go m. in. przedmieściem Bydgoszczy. Nam, Toruńczykom zależy tylko na
        jednym: żeby Bydgoszczaki dały nam święty spokój, zajęły się sobą i budowały
        swoją metropolię na miarę NY. Niestety takie prośby trafiają w próżnię z uwagi
        na degrengoladę mentalną mieszkańców tego miasta, które zbudowało
        swoja "wielkomiejskość" na bazie komuchów i ludowego wojska polskiego. Stąd
        właśnie zapędy do umniejszania roli innych miast regionu (nie tylko Torunia).
    • Gość: str Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.03, 10:58
      Bydgoszcz jest większa ale Toruń jest fajniejszy, ma "klimat" i wspaniałe
      zabytki.
      • gulczas87 Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? 18.02.03, 12:54
        Mam tu kilka sprostowań do twoich wypocin :

1) Ja niechciałem robic z Bydzi metropoli, jaka jest taka jest... ja tylko się
        grzecznie zapytałe co jest więkssze, bo chciałe sie upewnić czy wielu sądzi że
        Toruń... pewnie że Toruń jest 10000 rrazy popularnijszy i od Bydzi i Poznania i
        Wrocławia razem wziętych... maja rzeczy zabytkowe na skale globy... my tylko
        duzi jesteśmy tak jak i wy...Znasz miasta z China mają po kilka milionów
        mieszkańców a nikt ich niezna....
        2) Powtarzam, ja nie chciałem uduwadniać waszej wielkości....
        3) Tylko w poznaniu stał się z tego problem, Krakow, Zamość itp zrozumiały o co
        mi chodzi, pogadaliśmy fajnie że oni (Radom) też są niedoceniani i było cool...
        a uwas jakiś spamer zrobił aferę...
        4) Toruń obraziłem, ale tylko ze względu na tego depa co się wymądrzal ze
        smrodem... może się nie myje i to swój swąt czuł...
        5) toruń lubie... tylko przy takich lamerach go wyzywam bo mnie drażnią...
        wyjaśnienia znajdziesz na forum Bydzia- Toruń

PS. Nie mam pretensji ani do T. ani do P. tylko do niektórych jego zidjociałych
        mieszkańców....

pozdr, sam jesteś dzieciak!!!
      • nodorf Do Toma, brr i str 18.02.03, 13:07
        Tłumaczyłem już, że Bydgoszczy nie wylansowali komuniści. Ona też ma klimat i
        wspaniałe zabytki, jednak Polakom nie dane jest to w pełni zrozumieć. Zaden
        Niemiec nie będzie śmiał się z Bydgoszczy, bo jej piękno chwyta za serce jego
        romantyczną duszę. A że Warszawa ma nas za dziurę - to dowodzi jej prostactwa i
        nieokrzesania (o warszawiakach mawiamy tutaj: bose antki). Jako bądź co bądź
        stolica, nie powinna traktować pozostałych miast w ten sposób - pasożytuje w
        końcu na naszych podatkach. Też chciałbym, aby Toruń i Bydgoszcz, a najlepiej
        również Warszawa poszły swoimi drogami. Nie jesteśmy mentalnie zdegenerowani -
        pokażemy to, kiedy będziemy już obywatelami Wolnego Miasta. Złodziejski kramik
        pod tytułem III RP z siedzibą w mazowieckim stepie padnie lada chwila. To
        będzie szczęśliwy dzień dla Bydgoszczy. I Poznania, jak sądzę, również.

PS Poznaniacy, przeproście się z Bydgoszczą. Jej poddawany w wątpliwość
        dynamizm nakręca koniunkturę na tutejszym forum, a wszystko jeszcze przed
        nami!
        • gulczas87 Re: Do Toma, brr i str 18.02.03, 13:47
          Może ja uczynie pierwszy krok, jeżeli moje wypowiedzi kogoś uradziły to
          przepraszam....

PS. Nauczka na przyszłość, zę w poznaniu źle nas traktują... Nodorf nas tu nie
          chcą ;-(

cze pozdr
          • omar1 Re: Do gulczasa i nodorfa 18.02.03, 16:17
            Obaj panowie chodzący jeszcze do niedawna w gumofilcach,prosze o wzięcie sie
            do sprzątania waszego zasyfionego "miasta".
            Musicie zrozumieć ,że bedzie wam sie cieżko przebić ,ponieważ opinia o
            bydgoszczy jaka jest każdy widzi.To ,że jeszcze"wczoraj" każdy z was dorabiał w
            byłym PGR jako schweinmarschal,a dzisiaj jeżdzi tramwajem na Kapusciska nie
            świadczy jeszcze o waszej jakiejkolwiek edukacji oraz o awansie społecznym .
    • Gość: KJNK Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.03, 17:36

> Na forum w Bydzi jak i w Toruniu rozmawialiśmy o znajomych którzy nie wiedzą
      > jak naprawde jast??? Które miasto jest większe??? My wiemy, ale okazuje się
      > że dla pozostałych mieszkańców Polski nie jest to takie oczywiste!!!
      >
      > A więc jak myślicie, napiszcie bo nam zależy!!!
      >
      > ODP. Większa jest mjejscowość o nazwie ....
      >
      > PS. Niesprawdzajcie w encyklopediach tylko napiszcie pierwsze skojarzenie i
      > ilość mieszkańców obydwu miast- tak jak sądzicie!!!
      >
      >
      > cze pozdr z Bydzi
      ODWAL SIĘ OD POZNANIA Z TOM SWOJĄ BYDGOSZCZĄ (DZIURĄ)
      • Gość: gulczas87 Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: *.awacom.pl 18.02.03, 17:55
        Kolesiu drogi, w Bydzi tramwaje były jako pierwsze elektryczne w naszym
        zasyfjonym kraju i 1 konne !!!!!!! ... Poznań miał je dużo później...

I co łyso????

Linia na Kapy jest jedna z nowszych...
        • omar1 Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? 18.02.03, 18:01

> Kolesiu drogi, w Bydzi tramwaje były jako pierwsze elektryczne w naszym
          > zasyfjonym kraju i 1 konne !!!!!!! ... Poznań miał je dużo później...
          >
          > I co łyso????
          >
          > Linia na Kapy jest jedna z nowszych...

Spierdalaj gumofilcu z powiatowej bydgoszczy,śierdzącej i brudnej dziury.
          • nodorf Wieczna chwała Bydgoszczy! 19.02.03, 12:15
            Na początek próbka kultury tych z tego wątku, którzy chcieli uczyć nas,
            Brombergerów, światowego zachowania:

>Nie zawarcaj nam głowy wioskowy myślicielu.
            >Musisz to pojąć, że społeczeństwa wielkomiejskie nie powinny, nie mogą
            zakrzątać umysłów problemami prowincji.
            >Nodorf ty świno bydgoska
            >Bydgoszcz zaś ma opinie mista śmiedzącego o ciasnych śmierdzących moczem
            ulicach.
            >Baw sie dobrze w tej twojej bydgoszczy/zydgoszczy!" (O, a tu nawet i
            antysemityzm mamy! (dopisek mój))

>wszyscy dobrze wiemy, że Bydgoszcz jest śmierdzącym i brudnym miastem,
            >Niestety takie prośby trafiają w próżnię z uwagi na degrengoladę mentalną
            mieszkańców tego miasta,
            >Obaj panowie chodzący jeszcze do niedawna w gumofilcach,prosze o wzięcie sie
            do sprzątania waszego zasyfionego "miasta".To ,że jeszcze"wczoraj" każdy z was
            dorabiał w byłym PGR jako schweinmarschal,a dzisiaj jeżdzi tramwajem na
            Kapusciska nie świadczy jeszcze o waszej jakiejkolwiek edukacji oraz o awansie
            społecznym .
            >ODWAL SIĘ OD POZNANIA Z TOM SWOJĄ BYDGOSZCZĄ (DZIURĄ)
            >Spierdalaj gumofilcu z powiatowej bydgoszczy,śierdzącej i brudnej dziury.

Nie ma co. Wielki świat nad Wartą. Bydgoszcz jest stolicą województwa, więc ma
            status równy Poznaniowi. Elegenci z Mosiny, zapraszam nad Brdę odchamić się
            nieco. Opera i Filharmonia, która ma swój własny budynek, a nie pitoli kątem na
            UAMie czekają na Państwa. Tylko wyciągnijcie słomę z gumofilców, które tak wam
            zapadły w pamięć, że pewnie sami niedawno je zzuliście. I poczytajcie sobie
            przed wyjazdem credo waszego krajana, szlachetnego Nuttera, żeby szoku
            cywilizacyjnego nie przeżyć!:

"No i coz jest takiego pieknego, nowoczesnego, wspanialego w tym Poznaniu? Czym
            tak sie wszyscy zachwycacie? Dlaczego my Poznaniacy uwazamy Poznan za lepsze
            miasto od Wroclawia, Krakowa, Warszawy, Bydgoszczy, Lodzi, Szczecina?
            Ostatnio natchnely mnie takie mysli, mieszkajac ciagle w Poznaniu i nie
            ruszajac czterech liter poza to miasto, zawsze twierdzilem, ze Poznan jest
            najlepszy, ale coz sie ostatnio okazalo: wcale tak nie jest.Bydgoszcz (rowniez
            bardzo urodziwe miasto sporo
            zabytkow ladna starowka, bardzo dobre drogi wspomniec tu nalezy droge na Gdansk
            w kilku miejscach jest to droga ekspresowa, ale w wiekszosci jednopasmowa za to
            bardzo dobrze oswietlona tzw. kocie oczka jadac ta droga w nocy do Gdanska
            czulem sie jakbym jechal na drodze w Europie Zachodniej. zamiast osiadac na
            laurach i zyc w zadufaniu o wielkosci Poznania,
            proponuje konstruktywna prace, jak rowniez czerpanie ze sprawdzony wzorcow z
            innych miast.
            Zamiast ciagle sie klocic, lepiej jest wspolpracowac!!!!!
            Pozdr. Nutter (poznaniak, ktoremu dane bylo wyjechac z Poznania, zobaczyc inne
            miasta i zmienic zdanie o Poznaniu ;)))) )"

• Gość: brrr Re: Wieczna chwała Bydgoszczy! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 19.02.03, 13:04
              nodorf napisał:

> Nie ma co. Wielki świat nad Wartą. Bydgoszcz jest stolicą województwa, więc
              ma status równy Poznaniowi.

Woj. Kujawsko-Pomorskie jest dwustołeczne. Toruń jest stolicą razem z
              Bydgoszczą. Ale ciebie strasznie przecież to mierzi prawda?
              W latach 60-tych to było pięknie... tęsknisz?
              • nodorf Re: Wieczna chwała Bydgoszczy! 19.02.03, 14:46
                Gość portalu: brrr napisał(a):

> Woj. Kujawsko-Pomorskie jest dwustołeczne. Toruń jest stolicą razem z
                > Bydgoszczą. Ale ciebie strasznie przecież to mierzi prawda?
                > W latach 60-tych to było pięknie... tęsknisz?

W ogóle nic o Toruniu w poprzednim poście nie pisałem. Węszysz nieistniejące
                fobie i spiski bydgoskie. Napisałem, że Bydgoszcz jest stolicą województwa. A
                nie jest? Jeśli kujpom jest dwustołeczny, to jasne, że jest! No bo chyba nie na
                tym polega dwustołeczność, że Toruń jest jedyną stolicą? Ale ciebie strasznie
                przecież to mierzi prawda? Taki Polak - sosem rydzykowym podlany, a tęskni do
                czasów krzyżackich komturów? Temat toruński już w tym wątku załatwiliśmy.
                Przepaść między Bydgoszczą a Toruniem jest większa niż różnica między Poznaniem
                a Bydgoszczą. Tak, teraz doganiamy Poznań. Może w tym tkwi źródło egzotycznego
                sojuszu mrówki i słonia, czyli Torunia i Poznania. Boicie się...
                • Gość: Wiech Ej, Fighterzy - basta! IP: 217.97.134.* 19.02.03, 16:06

Ej, Panowie, dajcie sobie na loda z tą dyskusją, bo wiele nie wnosi.
                  No chyba, że niesmaku i niepotrzebnych antagonizmow, a to z kolei pożądane nie
                  jest...

Czy my zaprawdę nie potrafimy funkcjonowac bez stwarzania sobie 'wroga', który
                  ma być jakimś gównianym motorkiem napędowym?! PO co i do czego niby?

parafrazujac Brzechwe zapytam:
                  'po co wasze swary glupie,
                  czy nie lepiej mieć to wszystko w d..e?

Mam w głebokim powazaniu, które miasto jest wieksze i takie tam dyrdymały. To
                  nie jest wazne.
                  Jeśli równać, to w górę, a nie patrzeć na tłukacych sie po ryjach buraków,
                  którzy klepią kogoś za niewłasciwe 'blachy' na samochodzie i powielać 'ich'
                  schematy myślenia!

Mieszkam w Toruniu nie od dziś (choć sie tu nie urodziłem) i zaaajebiście
                  mi 'pasi' to miasto. Ani za duże (smoga nie uwidzisz, korki z rzadka), ani też
                  za małe, ale cos sie jednak w nim dzieje i w kulturze, i nie tylko. Gospodarczo
                  tak se, ale nikt nie jest doskonały. Wali mnie to, że są miasta większe i
                  prężniejsze niż moje, wazne że moje mi odpowiada.

Co do Bydzi - nie jest taka straszna, jak ją malują i da się lubić. Fordon
                  (taka krowiasta 'sypialnia', dla niewtajemniczonych) mi nie pasi, ale piwko nad
                  Brdą tez całkiem sempatycznie mozna wypić, rynek mają fajny, 'wenecję' też
                  (choć do remontu ;)). No i znam tam paru naprawdę zajebistych ludzi, i ani im,
                  ani mnie miejsce zamieszkania jakoś nie przeszkadza. Nawet w najblizszy weekend
                  na urodziny się tam 'zaprzyjaźnione' wybieram...
                  :)
                  Poznań też ma swoje 'za' i 'przeciw' - wiadomo, jak kazde miasto. Jak dla mnie
                  jest fajny, a i 'pyrki', ktore miałem okazję poznac, zacne.
                  ;)

Co do wielkości - kiepski to argument 'za' w jakimkolwiek przypadku i dyskusji.
                  Liczy się klimat jakiś, ludzie, takie sprawy.
                  Miasto moze byc ogromne, a smutne jak kupa, ale może też być małe, ale z
                  pysznym klimatem. Nie ma reguły. I nie ma co pieprzyć.

Zatem nie siejmy niezdrowych antagonizmów, bo - zaprawdę - są setki
                  fajniejszych i bardziej cywilizowanych tematów.

pozdrawiam all z 'piernikowa'
                  Wiech
                • Gość: spiskowiec Jestes niedorzeczny! IP: 150.254.99.* 20.02.03, 10:24
                  nodorf napisał:

> >
                  > Przepaść między Bydgoszczą a Toruniem jest większa niż różnica między
                  Poznaniem
                  >
                  > a Bydgoszczą. Tak, teraz doganiamy Poznań. Może w tym tkwi źródło
                  egzotycznego
                  > sojuszu mrówki i słonia, czyli Torunia i Poznania. Boicie się...

Ty to jesteś równo porąbany! Zadufany bardziej od przecietnego poznaniaka!
                  Tak, tak na pewno przegoniliście już Poznań np. w poziomie bezrobocia:
                  w Bydgoszczy przecież brakuje rąk do pracy! To przecież Warszawa już jeździ do
                  Bydgoszczy do pracy!
                  I jeszcze jedno Bydgoszcz to czołowy polski ośrodek naukowo-badawczy na czele z
                  Uniwersytetem, którego nie ma.
            • matrix5 Re: Wieczna chwała Bydgoszczy! 19.02.03, 18:53
              nodorf napisał:

> Na początek próbka kultury tych z tego wątku, którzy chcieli uczyć nas,
              > Brombergerów, światowego zachowania:
              >
              . Wielki świat nad Wartą. Bydgoszcz jest stolicą województwa, więc ma
              > status równy Poznaniowi. Elegenci z Mosiny, zapraszam nad Brdę odchamić się
              > nieco. Opera i Filharmonia, która ma swój własny budynek, a nie pitoli kątem
              na
              >
              > UAMie czekają na Państwa. Tylko wyciągnijcie słomę z gumofilców, które tak
              wam
              > zapadły w pamięć, że pewnie sami niedawno je zzuliście. I poczytajcie sobie
              > przed wyjazdem credo waszego krajana, szlachetnego Nuttera, żeby szoku
              > cywilizacyjnego nie przeżyć!:
              >
              > "No i coz jest takiego pieknego, nowoczesnego, wspanialego w tym Poznaniu?
              Czym
              >
              > tak sie wszyscy zachwycacie? Dlaczego my Poznaniacy uwazamy Poznan za lepsze
              > miasto od Wroclawia, Krakowa, Warszawy, Bydgoszczy, Lodzi, Szczecina?
              > Ostatnio natchnely mnie takie mysli, mieszkajac ciagle w Poznaniu i nie
              > ruszajac czterech liter poza to miasto, zawsze twierdzilem, ze Poznan jest
              > najlepszy, ale coz sie ostatnio okazalo: wcale tak nie jest.Bydgoszcz
              (rowniez
              > bardzo urodziwe miasto sporo
              > zabytkow ladna starowka, bardzo dobre drogi wspomniec tu nalezy droge na
              Gdansk
              >
              > w kilku miejscach jest to droga ekspresowa, ale w wiekszosci jednopasmowa za
              to
              >
              > bardzo dobrze oswietlona tzw. kocie oczka jadac ta droga w nocy do Gdanska
              > czulem sie jakbym jechal na drodze w Europie Zachodniej. zamiast osiadac na
              > laurach i zyc w zadufaniu o wielkosci Poznania,
              > proponuje konstruktywna prace, jak rowniez czerpanie ze sprawdzony wzorcow z
              > innych miast.
              > Zamiast ciagle sie klocic, lepiej jest wspolpracowac!!!!!
              > Pozdr. Nutter (poznaniak, ktoremu dane bylo wyjechac z Poznania, zobaczyc
              inne
              > miasta i zmienic zdanie o Poznaniu ;)))) )"

Widac ,że przesiąknąłes już bydgoskim klimatem,gburstwem ,mentanlościa i przede
              wszystkim tzw. miejscową kulturą.
              Żegnaj na wieki,"poznaniaku, ktoremu dane bylo wyjechac z Poznania, zobaczyc
              inne > miasta i zmienic zdanie o Poznaniu ;)))) )"

>
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
    • ivica Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? 19.02.03, 20:43
      Zawsze mialem poznaniaków za inteligentnych ludzi. Teraz
      juz wiem jak bardzo sie mylilem. Jestescie tak prozni i
      zadufani w sobie ze az sie chce rzy...

Tak wiec dla przypomnienia dla jasnie panstwa sezon 89/90
      dgy wasz kolejorz dostal 5:1 w poznaniu od naszej
      zasciankowej Bydgoskiej Zawiszy. Jak pieknie bylo gdy
      patrzylem na wsz i widzilem te przerazenie w oczach i
      strach przed wynikiem hokejowym. Nareszcie ktos was
      sciagnal na ziemie. NIE JESTESCIE PEPIEK SWIATA
      • omar1 Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? 19.02.03, 21:53
        ivica z bydgoszczy
        NIE JESTESCIE PEPIEK SWIATA

Ty jak widac gumofilcu rowniez.PEPIEK którą klase podstawówki przerwałes, albo
        konczyłes szkołe specjalna ,albo byłes głaskany przez starszych panów w
        korytarzach ul.Dworcowej.
        I takie buractwo zanieczyszcza to forum.Prosze ,nie wysilaj sie już więcej,lub
        pisząc miej na kolanach słownik.Gumofilce wystaw na korytarz w bloku.
        • ivica Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? 19.02.03, 22:45
          ok to dla analfabetow takich jak ty ktorzy nie potrafia
          domyslic sie o co chodzi ( i nie popelniajacy literowek)

NIE JESTESCIE PEPKIEM SWIATA
          • omar1 Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? 20.02.03, 08:42
            ivica napisała:

> ok to dla analfabetow takich jak ty ktorzy nie potrafia
            > domyslic sie o co chodzi ( i nie popelniajacy literowek)
            >
            >
            >
            >
            > NIE JESTESCIE PEPKIEM SWIATA

pepkiem to zrozumiałe,ze nie.Głową!Gumofilcu kolejny!
            W ogóle zauwazyłem ,ze wam burakom,synom donosicieli,aferzystom,przekrętasom i
            kryminalistom nie mozna nic powiedziec .Tacy święci jestscie.Buuuuuuu
            W dodatku głowe, a raczej główke nosicie bardzo wysoko nie mając ku temu
            ZADNYCH podstaw.Chyba ze rzeczywiscie bedziecie nazywać ta wasza bydgoszcz
            największa wiocha w Polsce.W tedy tak.
            Aha, no i zróbcie jeszcze cos z tym charakterystycznym sikaniem po korytarzach
            w waszej bydgoszczy
            • nodorf Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Poznań!!!??? 20.02.03, 11:10
              Zostaw lepiej omar obsesje gumofilcowo-moczowe swojemu psychoanalitykowi z
              Franowa (Rubinkowa - do wyboru). Mogę wiedzieć, dlaczego dyszysz bezinteresowną
              nienawiścią do Wenecji Północy? Posmakowałeś już jak boli buta nagle odwrócona
              ostrzem w przeciwną stronę? Ja nie chcę dłużej mieszkać z taką trzodą w tym
              chlewie. Zgadzasz się na oderwanie Bydgoszczy od Polski? Po co ma dalej "kalać"
              piastowskie gniazdo. Tu się wypowiedzcie:

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=54&w=634847&a=634847&v=2&strona=0
              • Gość: brrr Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Poznań!!!??? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 20.02.03, 11:28
                nodorf napisał:

> Zostaw lepiej omar obsesje gumofilcowo-moczowe swojemu psychoanalitykowi z
                > Franowa (Rubinkowa - do wyboru).
                odpierdziel się od Torunia! Wstawki o Rubinkowie udowodniły drugą stronę
                twojego żałosnego mózgu. Swoją wątpliwą inteligencją popisuj się u siebie - w
                mieście, w którym kadra naukowa wyższych uczelni dostaje wyroki za plagiaty
                prac naukowych. Spadaj już z tego forum i daj spaść temu żałosnemu wątkowi
                założonemu przez twojego równie żałosnego kolegę gulczasa.
            • lokator Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? 20.02.03, 11:33
              U nas w Bydgoszczy też był taki gość, który był przekonany, że internet to jest
              medium do wyżywania się, gość pełen buty, chamstwa i wrogości do innych. Został
              przez parę osób namierzony i znalazło to wyraz w różnych postach, ale obyło się
              bez podawania nazwiska. Gdy koleś zrozumiał, że internet nie zapewnia
              stuprocentowej anonimowości uciszył się i zniknął. To że występuje się pod
              nickiem nie oznacza, że kulturę można schować do szuflady. I to wszystko.
            • Gość: proposnania'ner Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.03, 11:34
              Nigdy nic nie miałem do Bygoszczy (nawet będąc tam kiedyś mile się
              rozczarowałem bo myślałem, że jest gorzej - nie zmienia jednak to faktu, że
              porównywanie Bygoszczy do Poznania jest bardzo śmieszne). Niestety głupota osóh
              z "Bydzi" prezentownaa na tym forum mnie martwi i zaczynam się zastanawiać czy
              nie jest to aby grupa reprezntatywna dla tego miasta. Dajcie sobie spokój! I Ty
              synku, który zacząłeś ten wątek (wróć do gimnazjum, poucz sie trochę, może za
              parę lat jak zmadrzejesz to będzie sens z Tobą dyskutować) i Ty Volksdeutschu,
              który pewnie dorabiasz na dworcu Berlin ZOO i nienawidzisz Polaków, bo nie
              płącą tak dobrze jak Niemcy (najbardziej rozpierdala mnie ten tekst, że
              Bydgoszcz to "mały Berlin" ;))), aha - jeszcze lepsze jest to, żę Bydgoszcz
              jest podobno bardziej znana niż Poznań - dobre ;)) i wreszcie Ty kibicu
              czwartoligowego Zawiszy (którego zresztą mi żal) też daj sobie spokój, bo Twój
              argument był nagłupszy ze wszystkich - Bygoszcz jest lepsza bo kilkanaście lat
              temu Zawisza wygrał wysoko z Kolejorzem! Idąc tym tropem poznaniacy mogą popaść
              w euforię, że Poznań jest ładniejszy, ważniejszy i w ogóle wspanialszy od Aten
              bo Kolejorz kiedyś ograł Panathinaikos jak dzieci!!! ;))) Super! Szkoda tylko,
              że ten sposób myślenia jest kretyński, bo moglibyśmy się łatwo
              dowartościowywać! Apeluje do wszystkich stron o zakończenie tego idiotycznego
              wątku!!! A bydgoszczanom życzę żebyście wzięli się do roboty - bo Wasze miasto,
              którym się tak chwalicie według badań specjalisów jest tak beznadziejne, że
              zajmuje ostatnie, 18 miejsce pośród miast wojewódzkich pod względem
              atrakcyjności dla inwestorów. Przypomnę, że Poznąń jest tu trugi, no ale
              przecież Bydgoszcz już nas prawie wyprzezdza... Pozdrawiam wszystkich
              normalnych bydgoszczan!!!
              • nodorf Re: 20.02.03, 12:46
                Gość portalu: proposnania'ner napisał(a):

>(najbardziej rozpierdala mnie ten tekst, że
                > Bydgoszcz to "mały Berlin" ;))),

Nie śmiej się, proszę, z historii mojego miasta. "Mały Berlin" to pojęcie z
                niemieckiego słownika. To, że Niemcy bardziej szanują Bydgoszcz niż Polacy to
                smutny fakt, czego ten wątek jest najlepszym dowodem. Ty sam napisałeś, że
                podczas swojego pobytu w Brombergu było lepiej niż przypuszczałeś. A skąd te
                wcześniejsze uprzedzenia i wrogie stereotypy, jeśli wolno zapytać?

www.bydgo.pl/bydgo_inne/historia/rozbiry.html

>aha - jeszcze lepsze jest to, żę Bydgoszcz
                > jest podobno bardziej znana niż Poznań - dobre ;))

Zapytaj się obcokrajowca o znane mu miasta w Polsce. Wymieni tylko Warszawę,
                Kraków i Gdańsk. Niemiec nie zapomni jeszcze o Wrocławiu, Poznaniu i
                Bydgoszczy/Brombergu właśnie. Rozpoznawalność jest więc taka sama: żadna lub
                jednakowa w drugim przypadku.

> A bydgoszczanom życzę żebyście wzięli się do roboty - bo Wasze miasto,
                > którym się tak chwalicie według badań specjalisów jest tak beznadziejne, że
                > zajmuje ostatnie, 18 miejsce pośród miast wojewódzkich pod względem
                > atrakcyjności dla inwestorów. Przypomnę, że Poznąń jest tu trugi, no ale
                > przecież Bydgoszcz już nas prawie wyprzezdza...

Od kiedy wierzycie w warszawskie przewały? Zobacz jak upodlono w tym rankingu
                Łódź, która od zawsze stoi "stolicy" ością w gardle, i Toruń. Za Zieloną Górą i
                Gorzowem - żenada!

>Pozdrawiam wszystkich
                > normalnych bydgoszczan!!!

Pozdrawiam wszystkich normalnych, tj nie uprzedzonych do Bydgoszczy,
                poznaniaków. Czy wiecie, że nasze miasta mają wspólnego patrona - św. Marcina?
                • gulczas87 Re: 20.02.03, 16:47
                  Chcę wytłumaczyć wam kilka rzeczy... po pierwsze Poznania nikt porównywać nie
                  chciał, to jakiś debil od was stwierdził że jesteśmy podobni.... Ja nie
                  chciałem nabijać się tu z was, lecz zadałem pytanie które powinniście
                  rozumieć... i wtedy jakiś debil zaczął bzdury pisać... zaczęła się niepotrzebna
                  kłutnia...ta firma co robiła ten ranking mieści się w zapiziałej kamienicy w
                  WaWie,zapewne dlatego Wawa wygrała... mieliśmy najwięcej inwestycji mjejskich,
                  a znaleźliśmy się na 18 mjejscu... to jakaś kicha !!! Jak może nas wyprzedzać
                  np. Białystok! To niedorzeczne!!!!

Pozdrowienia dla normalnych Poznaniaków i dziękuje za pozdrowienia ;-)

//Wiecie jak zająć debili na kilka dni????

Zrobić wątek "Co jest większe... Bydgoszcz czy Toruń?"

PS. Ty Toruński depie, nie odzywaj się lepiej, spamer!
                  • omar1 Re: 20.02.03, 17:17
                    gulczas87 napisał:

> Chcę wytłumaczyć wam kilka rzeczy... po pierwsze Poznania nikt porównywać nie
                    > chciał, to jakiś debil od was stwierdził że jesteśmy podobni.... Ja nie
                    > chciałem nabijać się tu z was, lecz zadałem pytanie które powinniście
                    > rozumieć... i wtedy jakiś debil zaczął bzdury pisać... zaczęła się
                    niepotrzebna
                    >
                    > kłutnia...ta firma co robiła ten ranking mieści się w zapiziałej kamienicy w
                    > WaWie,zapewne dlatego Wawa wygrała... mieliśmy najwięcej inwestycji
                    mjejskich,
                    > a znaleźliśmy się na 18 mjejscu... to jakaś kicha !!! Jak może nas wyprzedzać
                    > np. Białystok! To niedorzeczne!!!!
                    >
                    > Pozdrowienia dla normalnych Poznaniaków i dziękuje za pozdrowienia ;-)
                    >
                    > //Wiecie jak zająć debili na kilka dni????
                    >
                    > Zrobić wątek "Co jest większe... Bydgoszcz czy Toruń?"
                    >
                    > PS. Ty Toruński depie, nie odzywaj się lepiej, spamer!

Mała prośba.Idzie obaj do przedszkola chłopcy.Obaj zostaliscie źle wychowani.Na
                    temat nicku gulczasa nie bede pisał bo wystarczy skojarzyc kto jest jego
                    idolem.
                    Nodorf od jak dawna nalezysz do Samoobrony?
                    • Gość: brrr jaki w końcu wynik tego plebiscytu? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 20.02.03, 17:48
                      Z tym Toruńskim depem to było do mnie, tylko nie wiem za bardzo o co temu
                      człowieczkowi chodzi.
                      Reasumując wątek: cieszy mnie, iż okazało się, że to Toruń jest jednak większy
                      od Bydgoszczy duchem.
                      Poznaniacy doskonale to rozumieją, bo też mieszkają w mieście uniwersyteckim.
                      Howg!
                      Żegnam.
                      • gulczas87 Re: jaki w końcu wynik tego plebiscytu? 20.02.03, 19:02
                        Brrr, wiem że Torun jest 100 razy bardziej znany od Bydzi, Poznania razem
                        wziętych!!!! My jesteśmy miastem od 650 lat (około, dokładnie nie pamiętam) , a
                        wy? Macie więcej zabytków, tradycji i kopernika!!! Zrozumcie nie oto mi
                        chodziło tylko o ciekawość!!!! Czy tak jest na prawde (patrz pytanie)...
                        nabydgoskim forum brr masz wytłumaczenie, sorrki ;-)

PS. Ten debil z BigBrothera nie jest moim idolem!!!! Jak nie wiesz skąd mój
                        nick to się odczep!!!

cze pozdr
                      • nodorf Do zobaczenia nad Brdą! 21.02.03, 13:11
                        1. Omar, jak ktoś, kogo nazwano tu volksdeutschem, mógłby zapisać się do
                        Samoobrony? (ale na forum warszawskim dostałeś antytoruńską szprycę, co?).
                        2. To nie był plebiscyt, więc wyniku nie ma. Wyżej Poznania i Bydgoszczy nie
                        podskoczycie, no way!
                        3. Bydgoszcz też jest miastem akademickim, w którym, uwaga!, studiuje więcej
                        osób niż w Toruniu.
                        4. Poznaniaków przepraszam za to, że tych kilku piernikojadów uprawiających
                        zjadliwą antybydgoską szeptankę i podszywających się pod was, uznałem za
                        mieszkańców Poznania (zobaczymy za co przeproszą torunianie). Na miłe
                        zakończenie źle rozpoczętej sprawy podaję kilka linków:

www.skyscrapercity.com/showthread.php?s=3490699e3322148596c7fb7331f17ee6&threadid=19443

www.skyscrapercity.com/showthread.php?s=3490699e3322148596c7fb7331f17ee6&threadid=1229

www.bydzia.pl/pocztowki/index.php

• Gość: gulczas87 Re: Do zobaczenia nad Brdą! IP: *.awacom.pl 21.02.03, 15:04
                          "kochana Polsko...dzieki za madrosc, dajesz mi wiare jak w lotto...
                          Kocham te miejsce!" - piękny cytat OSTRa.... z jego super utworu!

Tym zakończmy nasze waśnie... bo w końcu łączy nas obywatelstwo!!! Sznujmy się
                          drodzy Polacy!!!

• Gość: zbych Re: Do zobaczenia nad Brdą! IP: *.torun.mm.pl 21.02.03, 20:46
                            Gulczas, megalomanie tez mozna leczyc. Puknij sie w leb i idz spac.
                            • Gość: gulczas87 Re: Do zobaczenia nad Brdą! IP: *.awacom.pl 21.02.03, 21:30
                              To miłej wizyty u lekarza... Pierniku nie wal się w łeb bo reszta mózgu
                              ucieknie,,,,

• omar1 Re: ... nad Brdą! Po co? 01.03.03, 16:50
                          nodorf napisał:

> 1. Omar, jak ktoś, kogo nazwano tu volksdeutschem, mógłby zapisać się do
                          > Samoobrony?

nie interesuje mnie to jak cie określono buraku.Jedno jest pewne ty
                          śmieciu ,twoje urojenia na temat bismorcków ,volksdeutschów "małych berlinów",
                          pociągów i diabli wiedzą czego jeszcze są śmieszne.jeśtes żłosny.ŻAŁOSNY!
                          Myśle ,że niejaki ted wytłumaczył ci to dostatecznie,chcociaz jak na kogoś kto
                          sika w korytarzach swojego "cudownego" mista i tak tego nie zrozumiesz.
                          I na koniec .
                          Rzeczywiscie Volksdeutsche w bydgoszczy się niezle wsławili! Czy twoje obkakane
                          korzenie własnie stąd pochodzą?
                          A`propos Warszawy.
                          Zaprosiłbym cie do stolicy,ale boje się ,że jak ci sie cos zachce to sie
                          wysrasz na chodniku.Taki jak sądze własnie jestes towarzyszu sikaczu,sraczu
                          nodorfie! :)
                          • ivica Re: ... nad Brdą! Po co? 04.03.03, 02:52
                            ja nie wim podnieca cie ciagle gadanie o fekaliach czy co??
                            Jakis zbok z ciebie??
              • ivica Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? 21.02.03, 22:37
                Gość portalu: proposnania'ner napisał(a):

> i wreszcie Ty kibicu
                > czwartoligowego Zawiszy (którego zresztą mi żal) też daj sobie spokój, bo Twój
                > argument był nagłupszy ze wszystkich - Bygoszcz jest lepsza bo kilkanaście lat
                > temu Zawisza wygrał wysoko z Kolejorzem!

Oj Oj a to sie nie zrozumielismy. Nie watpie iz Kolejorz jest klubem o wiele bardziej renomowanym od Zawy, ma wieksze zaslugi dla Polskiego futbolu. Ten przykalad mial jedyne pokazac niektorym z was poznaniakow, tak cholernie zadufanych w sobie iz na zwykle pytanie zadane przez gulczasa musza od razu odpowiadac obelgami i ponizaniem wszystkiego i wszystkich ktorzy maja miej mieszkancow niz ich miasto. I wlasnie to ze taki niedoceniany Zaisza mogl rozgromic Lecha w Poznaniu mial udowodnic iz nie nalezy ponizac i gnoic tylko dlatego ze jestescie z Poznania naprawde sie tego po was nie spodziewalem

pzdr dla zdrowo rozsadkowo myslacych pyrojadów :-)))
                • gulczas87 Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? 21.02.03, 23:07
                  Ach, jacy oni smieszni... na początku sie denerwowałem, ale teraz to jest
                  spoko, fajnie się czerwienią i bzdury gadają!!!!!!!!!!! Co niektórzy są
                  normalni, ale to wyjatki....

Haha Ivica nadal mistrzem.... ale sie nie ciesz, bo jak przegra to nowy post
                  powstanie... ;-)
                  • Gość: Rafis Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.02.03, 00:20
                    gulczas87 napisał:

> Ach, jacy oni smieszni... na początku sie denerwowałem, ale teraz to jest
                    > spoko, fajnie się czerwienią i bzdury gadają!!!!!!!!!!! Co niektórzy są
                    > normalni, ale to wyjatki....
                    >
                    >
                    > Haha Ivica nadal mistrzem.... ale sie nie ciesz, bo jak przegra to nowy post
                    > powstanie... ;-)

Dajcie sobie spokój.Oba miasta są inne ale oba ładne.Ponadto oglądałem program
                    o Bydgoszczy i dowiedziałem się,że sporo sie tam inwestuje.
                    pozdrawiam
                  • lokator Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? 22.02.03, 00:28
                    To ja na bydgoskim siedzę i ziewam z nudów, a Wy tutaj? Dalej do domu chłopaki!
                    Nie chcą się z Wami bawić i zabierają zabawki? To po coście tu leźli między
                    łobuzy? Jeszcze się brzydkich wyrazów nauczycie i do domu przywleczecie!
                    Niech jednemu i drugiemu ojciec manto spuści. Jak będą grzeczni to wrócicie. Wy
                    do domu, a ja im jeszcze powiem do słuchu!
                    Kocham swoje miasto Bydgoszcz nie dlatego, że jest najpiękniejsze na świecie,
                    bo nie jest, ale dlatego, że się tam urodziłem, żyję i tam umrę. Mogę kochać to
                    miasto, bo nie ma we mnie nienawiści do innych.
                    Dobranoc
                    • ivica Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? 22.02.03, 01:43
                      dobrze mamusiu, wracam co domu :-))
                      • Gość: zbych Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: *.torun.mm.pl 22.02.03, 16:19
                        Piernik to brzmi dumnie. A wiesz jak Was nazywaja?Moge napisac.
                        • Gość: gulczas87 Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: *.awacom.pl 22.02.03, 20:09
                          Nie przeklinaj dziadziusiu, już wracam... aaa. ..aaaa ... nie bij.... nie... to
                          boli ;-)

buhaha

cze
    • Gość: Łukasz Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 05.03.03, 16:20
      Większa oczywiście jest Bydgoszcz!!!!!!!!
      • Gość: ja Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 17.03.03, 00:01
        thx
    • Gość: spóźniony toruń, bydgoszcz czy poznań? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.08.03, 02:28
      naukowo:

ludność:
      1.warszawa 1607
      2.łódź 778
      3.kraków 733
      4.wrocław 632
      5.poznań 581
      6.gdansk 457
      7.szczecin 416
      8.bydgoszcz 385
      9.lublin 354
      10.katowice 334
      11.białystok 287
      12.gdynia 260
      13.czestochowa 252
      14.sosnowiec 236
      15.radom 230
      16.kielce 209
      17.gliwice 206
      18.torun 206

poziom rozwoju społeczno-gospodarczego miast (27 różnych cech - profesjonalna
      praca naukowa pewnej pani):

1.warszawa
      2.katowice
      3.opole
      4.wrocław
      5.olsztyn
      6.zielona góra
      7.poznan
      ...
      10.kraków
      ...
      25.toruń
      ...
      34.bydgoszcz!!!
      na 42 największe miasta w polsce (powyżej 100tys. mieszkańców)

liczba zagranicznych turystów (w tym niemców!!!)w 2001:
      warszawa 1.065.100
      kraków 686.500
      wrocław 248.700
      gdańsk 234.400
      poznań 217.600
      ...
      torun 43.000
      bydgoszcz 38.300

no i co wy na to?
      jeśli jeszcze kogos interesuje ten temat
      czekam na odp.
      pzdr
      • Gość: boa Re: toruń, bydgoszcz czy poznań? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.08.03, 09:22
        Jeśli ta Pani jest profesjonalna i pisze, że pod względem poziomu rozwoju
        społeczno - gospodarczego wyżej od Krakowa stoi np. Zielona Góra i Opole to ja
        natychmiast wyprowadzam się z Polski bo boję się spać wiedząc, że
        tacy "profesjonaliści" myślą o mojej przyszłości
      • Gość: Bladyrunner Buahaha! IP: 212.126.17.* 21.08.03, 18:33
        Poprosimy jeszcze o liczbę wyrzucanych kapselków na m2 w ciągu doby w Poznaniu.

Na pewno za to pogardzimy takimi rankingami jak:
        - rankingi inwestycyjne miast.
        - wszelkiego rodzaju rankingi gospodarcze (bezrobocie, rentowność firm).
        - rankingi poziomu życia i jakości życia.
        - wszelkie opracowania o metropolitalności miast w Polsce.
        - zestawienie danych migracyjnych (oraz prognoz) w obrębie aglomeracji
        poznańskiej i innych aglomeracjach.

I na pewno wszyscy, którzy twierdzą, że Poznań to milionowa aglomeracja się
        mylą.
        Rację mają tylko Ci forumowicz, którzy potrafią zrównywać Poznań z Toruniem i
        Bydgoszczą.

Swoją drogą pozrowienia dla tych niewinnych miast.
    • Gość: mega Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.08.03, 09:25
      Poznaniacy. Przeczytałem wasze wypowiedzi i stwierdzam, że jesteście zadufani w
      sobie do tego stopnia, że jakby was ukłuć to z hukiem byście pękli.
      Zapewniam was, że Poznań nie jest pępkiem świata, nie rozmawia się o nim
      namiętnie ani w Polsce ani za granicą, nie wybiera się do Poznania, żeby poznać
      nowe trendy i obejrzeć przedstawienia. Nie wyróżniacie się niczym nadzwyczajnym
      co by kierowało na was oczy innych
      Polecam trochę więcej pokory.
      • Gość: Bladyrunner Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: 212.126.17.* 21.08.03, 18:26
        Gość portalu: mega napisał(a):

> Poznaniacy. Przeczytałem wasze wypowiedzi i stwierdzam, że jesteście
        zadufani w
        >
        > sobie do tego stopnia, że jakby was ukłuć to z hukiem byście pękli.
        > Zapewniam was, że Poznań nie jest pępkiem świata, nie rozmawia się o nim
        > namiętnie ani w Polsce ani za granicą, nie wybiera się do Poznania, żeby
        poznać

Tak. Skrupulatnie pomija się go, zwłaszcza na antenach ogólnopolskich TV.

> nowe trendy i obejrzeć przedstawienia. Nie wyróżniacie się niczym
        nadzwyczajnym
        >
        > co by kierowało na was oczy innych
        > Polecam trochę więcej pokory.

Co innego na stronach GUS www.stat.gov.pl, gdzie są mapki migracji i
        okazuje się, że sporo migrantów zamierza się właśnie tu osiedlać :)
        • Gość: spóźniony Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.08.03, 23:08
          no i co jest na stronach GUS?
          z mapki wynika, że zarówno w samym poznaniu jak i bydgoszczy saldo migracji
          jest ujemne, natomiast powiat poznanski ma wieksze saldo migracji(na plus
          oczywiście) niż bydgoski. Co zresztą jest rzeczą naturalną w bardziej
          rozwinietych gospodarkach światowych, gdzie bogatsi przenosza się z miast w
          ich najblizsze okolice.
          ps poza tym rankingi nie biora się ot tak z pod nosa jak sie komu przysni
          tylko maja chyba jakieś podstawy?!?!
          a jak ktoś nie umie się z tym pogodzić to jego sprawa
          pzdr:-)
          • Gość: spóźniony Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.03, 00:11
            no ludzie!
            co z wami!
            przecież mam oczy i widzę!
            powiat poznański saldo migracji powyżej 2000 osób (dodatnie)
            powiat bydgoski saldo migracji 500 do 1000 osób również dodatnie
            o co wam chodzi?
            może u mnie na kompie mam inne dane?
            jesli tak to proszę bardzo wyprowadzcie mnie z błędu
        • Gość: mega Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.08.03, 12:17
          Gość portalu: Bladyrunner napisał(a):

> Co innego na stronach GUS www.stat.gov.pl, gdzie są
          mapki migracji i
          > okazuje się, że sporo migrantów zamierza się właśnie tu osiedlać :)

Oj naucz ty się czytać mapki i statystykę profesjonalnie a nie naginaj ją do
          własnego chciejstwa.
          • Gość: Bladyrunner Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: 212.126.17.* 25.08.03, 15:07
            Naprawdę nie wiem kto tu nie umie czytać map...
            Nie chce mi się juz nawet zabierać głosu w tym wątku bo zaraz pojawi się, ktoś
            z Kalisza kto stwierdzi, że To Kalisz a nie Poznań powinien być stolicą
            regionu.
            Skwituję krótko:
            Jesteście śmieszni.
            • Gość: Bladyrunner Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: 212.126.17.* 25.08.03, 15:14
              Jeszcze jedno.
              Zgadza się, że migracja ma miejsce z Poznania do stref podmiejskich.
              Czy nie widzicie zwązku pomiędzy Powiatem poznańskim i Poznaniem?
              Kłania się chyba pojęcie aglomeracji.
              A może też o czymś takim nie słyszeliście?
              A może aglomeracja poznańska liczy sobie 780 tys bo leży na lini Paryż -
              Moskwa?
              Panowie!
              Trochę powagi.
    • Gość: JUrek Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: *.nas6.knoxville1.tn.us.da.qwest.net 23.08.03, 01:26
      Dla mnie pewne jest ze Bydgoszcz. Byd. ma kolo 400000 mieszkancow, a Torun kolo
      250000? Tak mi sie wydaje
      • Gość: Kuburs Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: *.acn.pl / 10.71.4.* 24.08.03, 02:20
        he, Chwalicie sie ze niby macie milion - ale i tak wasze miasto z waszym WLKP
        klimatem jest dziura taka jak Bialystok, zgadzam sie, ze nic tam sie nie
        dzieje - przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo.A tak na marginesie apropos
        statystyk: Dodajcie liczbe Gdańszczan z liczbą Gdynian i dodajcie jeszcze tak z
        50000 na Sopot a podliczajac jeszcze miasta satelitarne jak Rumia, Pruszcz,
        Wejherowo - to i z milion sie uzbiera (duzo wiecej w sezonie) - wiec nie
        chwalcie sie rankingami inwestycyjnymi ( ktore nic nie znacza), bo i tak nikt
        do was nie przyjezdza, bo i po co?
        Pozdr ze znienawidzonej Warszawy
        • Gość: Kuburs Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: *.acn.pl / 10.71.4.* 24.08.03, 02:23
          Aha, przepraszam Bialystok - to tylko takie porownianie, zeby pyrusy sie tak
          nie wynosily nad Bydgoszcz i Toruń, ktore i tak dziurami nie sa.
          O!!
        • Gość: Kuburs Przeprosiny IP: *.acn.pl / 10.71.4.* 24.08.03, 02:26
          Aha, przepraszam Bialystok - to tylko takie porownianie, zeby pyrusy sie tak
          nie wynosily nad Bydgoszcz i Toruń, ktore i tak dziurami nie sa.
          O!!
        • Gość: spóźniony Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.03, 14:49
          za to jeśli już przyjeżdża to z przyjemnością w przeciwieństwie do warszawy w
          której przebywa się z przymusu
          pzdr z ukochanego przez was wszystkich poznania
    • prawdziwy.oszolom.z.r.r.m Re: Co jest większe Bydgoszcz czy Toruń!!!??? 24.08.03, 15:10
      Bydgoszcz!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka