Dodaj do ulubionych

Nowe pomysły na Stara Gazownię - konkurs rozstr...

12.08.06, 01:13
a moze jakis hepening wspierajacy do odtwozenia starego koryta, bo narazie
tylko sie o tym gada, a nic nie robi. ja moge pare godzin pomachac lopata za
free, byleby moje miasto pieknialo. no i wybory ida, trzeba to wykorzystac...
Obserwuj wątek
    • Gość: Łukasz Pr Re: Nowe pomysły na Stara Gazownię - konkurs rozs IP: *.icpnet.pl 12.08.06, 04:23
      Odtworzenie starego koryta rzeki to poroniony pomysl choiciazby z powodu zbyt
      malego nurtu Warty ktoa plynie wolniej niz kiedys i z powodu stepowienia
      wielkopolski co za tym idzie mniejszymi splywami wod do Warty co bedize
      skutkowac bardzo wolnym nurtem i po prostu "smierdzeniem tych okolic" Poza tym
      takie rozwiazanie jest malo ekonomiczne i tworzy kolejna 'bariere
      architektoniczna" w Centrum! A juz najwiekszy debilizm to puszczenie samochodow
      wzdluz Warty i byc moze puszczenie ciagu pieszego pod jezdnia Jak juz to
      powinno to bys nad pasem drogowym a nie pod i zeby dobrze rozwiazac uklad
      komunikacyjny w tym terenie nie nalezy zachowywac ruchu w ulicy Garbary i
      Mostowej tylko puscic wszystko w tunelu a z tych drog zrobic tylko dogi
      dojazdowe a nie puszczac tam "tranzyt" i caly ruch samochodowy Podobne
      rozwiazania zostaly juz zrobione np wiedniu, gdzie wiekszosc ruchu w centrum
      jest skanalizowane w tunelach a nie po powierzchni co skutkuje korkami, smrodem
      spalin i wzmozonym ruchem w centrum ktury to powinien byc minimalizowany a nie
      zwiekszany
      Chcialem tez zauwazyc pewna niekonsekwencje w planowaniu Mianowicie z 1 strony
      we wszystkich dokumentach miejskich jest zapisane ze miasto ma na
      powrot "zwrocic sie do rzeki" a z 2 strony lansujesie poronione pomysly
      puszczenia ruchu wzdluz Warty co w oczywsity sposob odgradza miasto od rzeki
      Dostep do rzeki i miasta ma byc dla ludzi a nie dla samochodow Na zachodze juz
      to dawno zostalo pojete i nie sa forsowane tego typu durne pomysly....
      Pozdrawiam
      • Gość: LukasK Bariera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 04:52
        > Poza tym takie rozwiazanie jest malo ekonomiczne i tworzy
        > kolejna 'bariere architektoniczna" w Centrum!

A teraz co mamy? Teoretycznie można przejść, ale
        1. nie ma skąd
        2. nie ma dokąd
        3. można rozciąć nogę o rozbite szkło
        4. zapraszam do starego koryta po zmroku; szczególnie mam na myśli odcinek
        wzdłuż Ewangelickiej

We Wrocławiu odnóg Odry jest kilka; od północy oblewają je jeszcze trzy. Do
        tego są stare fosy. A mówi się, że miasto jest znacznie ładniejsze i
        przyjaźniejsze od Poznania. My mamy jedno rozgałęzienie, w porywach są aż trzy
        koryta. A i tak wszystkie razem są traktowane jak jedna wielka ziemia utracona.
        Nikt tam nie chodzi, może tylko na wagary. Z małym wyjątkiem na Ostrów Tumski,
        gdzie raz po raz podjedzie autokar, a kierowcy z trasy chwaliszewskiej nawet
        nie mają czasu się zastanowić, obok czego przejeżdżają.

W Poznaniu brakuje urokliwych miejsc, z dostępem do wody.

Oczywiście odcięcie nowego cieku od miasta przedłużeniem ringu natychmiast
        zniweczy cały efekt. Tylko co nam pozostaje? Tunel? Samochodowa prohibicja???
        • Gość: ŁukaszPr Re: Bariera? IP: *.icpnet.pl 12.08.06, 12:30
          Odra jest wieksza rzeka z szybszym nurtem to po pierwsze, zreszta tam nie
          zostalo zakopane rzadne z koryt
          Po drugie zdecydowana wiekszosc hydrologow i inzynierow srodowiska twierdzi ze
          dzisiaj juz odkopanie starego koryta jest nierelalne ze wzgledu na warunki
          gruntowe i zbyt powolny nurt rzeki
          Po trzecie mowilem o puszczaniu samochodow przez garbary i mostowa co w
          znaczacy sposob odgradza tereny Starego Rynku od terenow gazowni co przy checi
          zagospodarowania tego terenu stwarza powazne problemy z przemieszczaniem sie
          ludzi, Miasto dla ludzi a nie samochodow (tak trzeba puscic samochody w tunelu
          a nie gora) bo dzisiaj ruch na garbarach i mostowej to ruch tranzytowo
          dojazdowy pn poludnie co o wiele lepsze byloby puszczone w tunelu
          I po czwarte pojawia sie tu wlasnie kwestia gdzie i dokad... Trzeba stworzyc
          nad warta trakty spacerowe, przystanie w starym porcie mozna mala marine
          zrobic, pozbyc sie chaszczy poprzez rewitalizacje koryta warty a nie dodatkowo
          odgradzanie jej przez wyzej wymieniony ruch samochodowy
          Tu konkluzja, z historii XIX i do polowy XX w wiadomo ze stare koryto bylo w
          wiekszosci "sciekiem", wolna plynaca "smrudka" w i przez to siedliskiem roznego
          rodzaju robactwa...
        • Gość: cimar Re: Bariera? IP: *.icpnet.pl 12.08.06, 13:40
          > W Poznaniu brakuje urokliwych miejsc, z dostępem do wody.

To racja że brakuje, ale czty powrót do starego koryta jest rozwiązaniem?
          Zwróćmy uwagę jaki poziom Warta miała po trzech tygodniach suszy, jak wyglądała
          wtedy ulga. Warta odsłoniła betonowe koryto służące do jej regulacji ulga zaś
          błoto i podmoczony muł (i śmieci). Co by się działo gdyby Warta, tak jak choćby
          w koncepcji na chwaliszewo, wróciła do starego koryta? Ja nie chciałbym się
          przespacerować z dziewczyną wzdłóż cuchnącej stojącej wody pełenej glonów i
          komarów... Zamiast tego lepiej chyba się zastanowić jak uatrakcyjnić obecne
          tereny doliny Warty, jak połączyć je z istniejącymi systemami zieleni i z
          miejscami takimi jak Stary Rynek, Gazownia, Malta, Ostrów Tumski.
          Niestety miasto "myśli" inaczej, nad wartę chce sprowadzić ruch samochodowy.
          Ciekawe że z jednej strony miasto patronuje programowi rewitalizacji,
          odbudowiie traktu cesarsko królewskiemu, niwelacji bariery jaką jest trasa
          solna, z drugiej zaś strony taką barierę próbuje stworzyć planując
          budowę "Wartostrady" pod dość niefrasobliwą nazwą ringu stubena. Ciekawe co na
          to ludzie którzy mieszkają w tzw falowcu - apartamentowcu gdzie za metr
          kwadratowy musieli zapłacić do 10 tys zł. Ciekawe jaka będzie ich reakcja kiedy
          się dowiedzą że przed ich oknami przebiegnie trasa samochodowa odcinając ich od
          zielonych terenów rzeki? Ciekawe, bo lokatorem wspomnianego falowca jest także
          pani Pasło-Wiśniewska.
          • Gość: kierowcabombowca Re: Bariera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 17:45
            jak nie ma wody, to trzeba zbudowac tame i woda bedzie.
      • Gość: mlx Re: Nowe pomysły na Stara Gazownię - konkurs rozs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 10:49
        Jaka tam bariera... "Odkopać" Stare Koryto! Zdecydowanie!
      • Gość: ?? Re: Nowe pomysły na Stara Gazownię - konkurs rozs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 18:20
        A czy Pan Łukasz Pr zna projekt odtworzenia koryta rzeki ( nie pamiętam nazwy
        tej rzeczki ) w Seulu? Rozcięto miasto na pół, wyburzono setki bydynków,
        rozebrano trasę szybkiego ruchu po to tylko, aby mieszkańcy mogli nacieszyć się
        widokiem rzeczki, której nurt jest wolniejszy od nurtu Warty. Przy dzisiejszych
        technologiach przywrócenie starego koryta miastu jest jak najbardziej realne.
        Projekt wybudowania trasy chwalisewskiej, rozcięcie Ostrowa Tumskiego wreszcie
        zasypanie starego koryta było po prostu urbanistycznym skandalem, ba nawet
        powiem więcej - urbanistyczną zbrodnią. Aby Poznań stał się ponownie
        atrakcyjny, jednym z celów powinno być odtworzenie starego koryta Warty! Jestem
        za!
        • Gość: Łukasz Pr Re: Nowe pomysły na Stara Gazownię - konkurs rozs IP: *.icpnet.pl 12.08.06, 18:45
          A czy pan gosc wogle przeczytal co napisalem? nie przypominam sobie bym napisal
          zeby wyburzyc budynki i trasy (w tym prypadku trasa solna-estkowskiego) NIE??
          wiec co za brednie wypisujesz? Chodzi o to zeby przywrocic rzeke miastu i nie
          odgradzac jej przez ruch na mostowej i garbarach i jak jest zapisane w planach
          miejskich i co zauwazyl Cimar wybudowanie "Wartostrady" Co pwoedza ludzie
          ktorzy z zrewitalizowanej kiedys starej gazowni by sie dostac nad rzeke beda
          musieli pokonywac pod jezdnia droge nad warte? Albo co powiedza wyzej
          wymienieni mieszkancy "falowca" i hotelu obok?? Ja takze nie chcialbym sie
          przechadzac wzdluz rzeki "smrudki" pelnej komarow glonow i smieci a kolega
          ktory napisal o tami chyba calkiem postradal zmysly Ciekawe gdzie ja postawic?
          Zgadzam sie z przedmowca ze budowa trasy chwaliszewskiej byla zbrodnia na ciele
          miasta ale nie nalezy powielac bledow m in przez odkopanie koryta tylko jak
          jest w innym miejscu dokumentow miejsckich zapisane ze ruch z trasy solna-
          sstkowskiego ma byc przeniesiony za linie kolejowa na garbarach i po linii
          ulicy Armii Poznan
          Stad,
          NIE dla odkopania starego koryta warty, TAK dla przywrocenia rzeki Miastu m in
          poprzez rewitalizacje Gazowni i obecnego koryta warty i terasy zalewowej wzdluz
          rzeki
          • Gość: ?? Re: Nowe pomysły na Stara Gazownię - konkurs rozs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 21:59
            Pan Łukasz PR chyba niedokładnie przeczytał mojego posta. Napisałem na
            przykładzie projektu w SEULU, że przywrócenie starego koryta rzeki wcale nie
            musi się wiązać z przykrymi konsekwencjami takimi jak smród, glony, komary i
            inne szkaradztwa. Wszystko zależy od zastosowanych technologii no i oczywiście
            od samego projektu, np. jeden z zespołów z poprzedniego konkursu na
            zagospodarowanie Chwaliszewa ( notabene wszystkie projekty z tego konkursu
            uwzględniały również Starą Gazownię, nie wiem więc dlaczego magistrat
            zdecydował się na organizację kolejnego konkursu, który i tak nic nowego nie
            wniósł? ) chciał, aby pod starym korytem umieścić parkingi, usługi, handel,
            natomiast w samym korycie umieścić mały strumyk. Natomiast co do Wartostrady...
            tak jak Pan jestem stanowczo przeciwny temu projektowi!!! Wzdłuż Warty marzą mi
            się przepiękne bulwary z mnóstwem kafejek i restauracji. Projekt tak zwanego
            Mostu Północnego istnieje i mam nadzieję, że przez magistrat nie zostanie
            porzucony. Zanim jednak wszystkie te projekty zostaną zrealizowane, jeszcze
            dużo wody w Warcie upłynie...
      • Gość: marilou5 Re: Nowe pomysły na Stara Gazownię - konkurs rozs IP: *.icpnet.pl 15.08.06, 16:35
        czy redakcja sprawdziła do kogo nalezy tzw stara gazownia?
        jesli nie to lepiej by było żeby to uczyuniła i to dokładnie
        bo wg mnie podaje złe informacje
        • Gość: LukasK należy do... IP: 217.153.71.* 16.08.06, 10:18
          Właścicieli jest kilku. M. in. Aquanet
    • Gość: LukasK Dojrzała i realna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 04:41
      "Jury uznało jednak, że praca Urbańskich jest najbardziej dojrzała, a jej
      realizacja - realna."

No pewnie! Sądząc po tym, że każdy może wybudować hipermarket choćby
      przylegający do najatrakcyjniejszego terenu rekreacyjnego w bliskości centrum:
      Malty, realna jest zamiana tych budynków w całości na jeszcze jedno Tesco i -
      obowiązkowo - PiP.

Najśmieszniejsze w tej argumentacji jest to, że realizm rozwiązania miał mieć
      10% wpływu na ocenę projektu, a 40-procentową wagę miał sposób powiązania
      gazowni z miastem. Park będzie się doskonale zlewał z sąsiadującą zabudową.
    • Gość: wit Re: Nowe pomysły na Stara Gazownię - konkurs rozs IP: *.dip.t-dialin.net 12.08.06, 09:37
      W artykule brakuje choćby encyklopedycznej wzmianki o historii gazowni, kto i
      kiedy ją wybudował :-(
    • Gość: stary Marych nie wiedza gdzie stara gazownia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 10:07
      To chyba "poznaniacy" z za Wisly.Tacy np.2-letni.
    • yakub3 Re: Nowe pomysły na Stara Gazownię - konkurs rozs 12.08.06, 12:25
      No tak. To bardzo pięknie. Cały czas jednak nie rozumiem co wynika z tych
      konkusów? Czy w najbliższym czasie coś się zmieni w tych okolicach? Przecież
      ktoś musiałby tam poważnie zainwestować, a taki poważny inwestor będzie miał
      przecież swojego architekta i swój pomysł na wygląd tego miejsca. Czy wy się
      wszyscy łudzicie, że to miasto wyłoży jakieś pieniądze na rewitalizację tych
      terenów?
      Przecież Poznań nie ma pieniędzy na zbudowanie 1km torów tramwajowych!
      Oczywiście jestem za i dwoma rękoma podpisuję się pod przywróceniem tym terenom
      dawnego blasku ale może jednak zróbmy jakić KONKRETNY krok w tą stonę!!!
      • Gość: sun Re: Nowe pomysły na Stara Gazownię - konkurs rozs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 17:55
        Miasto nie musi wykładać pieniędzy na rewitalizację, wystarczy, że wyłoży
        pieniądze na plan miejscowy. Konkursy są pierwszym krokiem do robienia planów.
        Gdyby plan na Gazownię był robiony bez konkursu trasa wzdłuż Warty byłaby
        wpisana do planu jak nic. Prace konkursowe pokazały (zwycięska nie), że można
        inaczej.
        Wyniki konkursów są pewna kartą przetargową w rozmowach z włodarzami, pokazują
        bowiem, że utarte przez lata rozwiązania nie zawsze są właściwe.
        A co do architektów inwestora. Oby inwestor był bogaty i zatrudnił jak
        najlepszego architekta. O ile mi wiadomo, konkurs nie był realizacyjny tylko
        studialny. Tak więc nie jest powiedziane, że powstanie to co zobaczyliśmy na
        rysunku w Gazecie. Na podstawie konkursu ma w przyszłości powstać plan
        miejscowy. Na efekty konkursu trzeba poczekać jakieś 10 lat...
    • mantis77 Ja wam powiem jak będzie :-) 12.08.06, 20:37
      "Stara gazownia"
      "Stara żeźnia"
      Słyszałem że "Stary szpital" po przeprowadzce ze szkolnej.

A co było pierwsze ... no no ... dobrze kombinujecie "Stary browar".

Teraz już wiecie dlaczego mają być "cele handlowe"?

I wszystko jasne. A ktoś pytał ludzi mieszkających w okolicach co by chcieli
      mieć? Czy widzieli te prace konkursowe? Mieli jakiś wpływ? Znów nikt się nie
      liczy ze społeczeństwem. Pamiętajcie o tym wybory już wkrótce.
      • pyrlander Re: Ja wam powiem jak będzie :-) 14.08.06, 13:10
        społeczeństwo tylko marudzi i malkontenci, więc trzeba za nie podejmować
        wyzwania. Każda inwestycja jest oprotestowana, więc po co kogoś pytać?
        Pozostaje tylko robić, budować i inwestować!
        Pomysł z gazownią mi sie podoba.
    • gej.skin Najlepszym rozwiązaniem byłoby całkowite... 14.08.06, 22:37
      Najlepszym rozwiązaniem byłoby całkowite przywrócenie Chwaliszewu jego
      przedwojennego wyglądu.

Aby to zrealizować trzeba Wartę skierować ponownie do Starego Koryta a obecne
      koryto zlikwidować. W tej chwili Poznaniowi nie groża już powodzie bo doskonale
      chroni nas Zbiornik Jeziorsko więc nie ma obawy, że powtórzą się sytuacje
      sprzed lat.

Należy zlikwidować Trasą Chwaliszewską, a konkretniej ruch z centrum skierować
      tunelem którego wlot byłby w okolicach Synagogi na ulicy Solnej a wylot tuż
      przed rondem Śródka. Dodatkowo należy zbudować po północnej stronie linii
      kolejowej Poznań Warszawa bezkolizyjną trasę, która zaczynała by się w
      okolicach dwora Poznań -Garbary a kończyła w okolicach Zawad.

Należy odbudować w pierwotnym, przedwojennym kształcie mosty, Chwaliszewski,
      Chrobrego i Cybiński.

W terenach dawnej gazowni można by zrobić muzeum techniki, sztuki, nowoczesne
      galerie itp. Całość wzorem ulic z Berlina oświetlić światłem gazowych latarni.

Całość zrobić z rozmachem, a nie po najmniejszej linii oporu i najtańszym
      kosztem.
    • Gość: TG Re: Nowe pomysły na Stara Gazownię - konkurs rozs IP: mieszko.pl.u* / 62.29.253.* 15.08.06, 13:40
      A ja słyszałem że najlepszy pomysł na zagospodarowanie tego terenu miał zespół
      który zdobył 3cie miejsce. Sędzia kalosz!!!!!
      • Gość: o Re: Nowe pomysły na Stara Gazownię - konkurs rozs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 21:38
        ej madry, a moze tunel pod starym rynkiem dla tirow.
        • nathalka2 Re: Nowe pomysły na Stara Gazownię - konkurs rozs 22.08.06, 14:13
          A ja sie generalnie zastanawiam skad w Was wszystkich tyle nerwowosci i
          butnosci??? Milo byloby, gdyby wsrod Was byli jacys fachowcy, a nie tylko
          pieniacze.

Konkurs, jak ktos napisal, byl STUDYJNY. A architekci sa z Poznania (od zawsze)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka