Dodaj do ulubionych

Firma Wechta walczy o swoje budynki

16.08.06, 09:34
Nie ulega wątpliwości że warunki zabudowy wydano na zamówienie Wechty
czyli na podstawie koncepcji ilustrującej wymagania dewelopera.
Warunki wydano z naruszeniem prawa:
obszar sąsiedztwa obejmuje odległe wysokie budynki
a nie uwzględnia bliskiego sąsiedztwa starej jednorodzinnej zabudowy
tej cichej i kameralnej dzielnicy.

Taki sam sposób myślenia ilustruje realizacja Wechty na Winogradach:
w bezpośrednim sąsiedztwie V piętrowe bloki i II piętrowa lecznica weterynaryjna
oraz I piętrowy pawilon Netto.
Natomiast warunki zabudowy dla IX piętroweho bloku wydano nawiązując do odległego wysokiego
budynku biurowego...
Zapomniano jednocześnie o konieczności wymuszenia na deweloperze realizacji miejsc postojowych
na które na działce Wechty zabrakło miejsca......

Skąd taka uległość naszego Magistratu wobec tego dewelopera ?

Obserwuj wątek
    • Gość: kasia Re: Firma Wechta walczy o swoje budynki IP: *.icpnet.pl 16.08.06, 12:31
      Jestem "szczęśliwą" posiadaczką mieszkania na piętrze, które nie powinno
      istnieć. Czy ktoś się orientuje, jakie konsekwencje czekają na właścicieli
      mieszkań na Rolnej/Saperskiej? Interesuje mnie przede wszystkim, czy SKO ma
      prawo wstrzymać budowę domów? Może któryś z przyszłych mieszkańców ma pomysł,
      jak się zabezpieczyć od strony prawnej, żeby nie płacić kredytu za mieszkanie
      na piętrze, które nie ma racji bytu.
      • Gość: Marcin Re: Firma Wechta walczy o swoje budynki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 15:58
        Ja tez kupilem wlasnie tam mieszkanie, na czwartym pietrze. Moim zdaniem ci
        skarzacy nic nie ugraja, bo ich budynki nie leza w tym samym pasie co budynki
        Wechty, sa po drugiej stronie ulicy, wiec odleglosc jest, wydaje sie
        prawidlowa. SKO nie zdazy chyba wstrzymac budowy, bo w grudniu/styczniu sa
        odbiory mieszkan. Jedyne co sie moze zdarzyc, to ew.problem z prawem na
        zasiedlenie, po prostu nie bedzie sie mozna byc moze zameldowac, ale nie sadze,
        zeby rozbierali kupione juz mieszkania. Niech sobie zmieniaja potem warunki
        zabudowy, ale dla II i dalszych etapow, ale budynki A, A', B i C niech zostawia
        w spokoju!
        • Gość: kasia Re: Firma Wechta walczy o swoje budynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 19:31
          Martwi mnie jednak fakt, że SKO przyjęła skargę mieszkańców, co oznacza, że
          były ku temu jakieś racjonalne powody (skarga w terminie, błędy w decyzji o
          warunkach zabudowy itp.). Dzisiaj spotkałam się z prawnikiem, który twierdzi,
          że nadzór budowlany ma prawo do wstrzymania budowy do rozstrzygnięcia. Ta
          sprawa może toczyć się latami, a nasze domy sczezną...To kolejna kwestia, która
          doprowadza mnie do rozpaczy. Istnieje też prawdopodobieństwo, że zmienią
          pozwolenie na budowę pozostałych budynków na osiedlu, ale jaką mam na to
          gwarancję? Poza tym Wechta będzie się zasłaniać brakiem wyroku, że to nie ich
          wina i takie tam...Jeśli możesz powiedz mi, o co chodzi z tym prawem
          zasiedlenia.Do końca tygodnia mam podpisać umowę kredytową i naprawdę
          zastanawiam się, czy się z Wechtą nie utopię.
    • Gość: Wolf Re: Firma Wechta walczy o swoje budynki IP: 195.20.110.* 16.08.06, 14:32
      Nie tyle do odległego budynku biurowego, ale 17 pietrowych wieżowców po drugiej
      stronie ulicy. A miejsca zapewniono - w czynszu będę miał miejsce postojowe na
      parkingu strzeżonym po drugiej stronie ulicy.
    • Gość: milo Re: Firma Wechta walczy o swoje budynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 17:20
      każdy interpretuje prawo na własny sposób - a co do ostatecznej decyzji
      wstrzymałbym się do prawomocnego orzeczenia bo jak narazie o łamaniu prawa nie
      było mowy jedynie o narszeniu i to wyłacznie w mniemaniu SKO ktore cóż chwalić
      się nie za bardzo ma czym

pozdrawiam
    • Gość: enklawa Re: Firma Wechta walczy o swoje budynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 23:03
      spółdzielnia enklawa też dostała kilka pozwoleń na budowę na Dębcu ewidentnie z
      naruszeniem przepisów i praw dotychczasowych mieszkańców (ale ich urzędy nie
      chcą uznać za stronę postępowania).
      A pozwolenia wydawane były na polecenie niejakiego Jacka M. (byłego członka
      zarządu miasta). Wziął???
    • Gość: mieszkaniec Re: Firma Wechta walczy o swoje budynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 00:47
      A ja słyszałem, że Wechta ma kłopoty dlatego, że ma wrogów w Urzędzie Miasta.
      Dziwnym trafem kłopotów nie ma nigdy Ataner, zgadnijcie dlaczego...
      • Gość: Irasiad Re: Firma Wechta walczy o swoje budynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 06:53
        > Dziwnym trafem kłopotów nie ma nigdy Ataner, zgadnijcie dlaczego...

Niech zgadnę.. Hmmm...
        Czyzby miał w swoich szeregach osoby powiazane z magistratem.
        Słyszałem o takiej zasadzie komunikacyjnej,że jak ktoś smaruje ten jedzie, ale
        to chyba nie ma zastosowania w tym przypadku.
        Takie działania są przeciez nieuczciwe i do tego karalne.
    • Gość: pawel Re: Firma Wechta walczy o swoje budynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 00:53
      Nad wjazdem od Rolnej jest reklama jak mialo wygladac to osiedle.Kazdy nast budynek jest wyzszy,potem nast polaczone jeden z drugim .Dachy mialy byc spadziste sa plaskie.Kanaliza podlaczona na lewo woda tez .JAKIE wtyki musi miec Wechta ze sraje plynely Saperska ijest ok.Woda jest podlaczona srednica tak mala ze w razie pozaru....pamietamy..wode beda wozic z Wisniowej.Kto jaki strazak to odebral.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka