Dodaj do ulubionych

Prezydent RP, Lech Kaczyński podpisał w sobotę ust

09.09.06, 22:31
biznes.onet.pl/0,1400645,wiadomosci.html
Prezydent RP, Lech Kaczyński podpisał w sobotę ustawę o biopaliwach- odtąd każdy rolnik będzie mógł własnym sposobem wyprodukować 100 l biopaliwa na każdy hektar uzytków rolnych. Biopaliwem może być olej rzepakowy, spirytus itd.
Czy wystarcza wam wyobraźni- te tony spirytusu kapiące z aparaturki na kazdym gumnie. Chyba kupie kawałek ziemi, hektar wystarczy- to powinno dac rocznie 200 litrów berbeluszki czyli pół literka na dzień. Żona nie pije więc dla mnie w sam raz.
A olej przed nalaniem do baku traktorka, zwłaszcza takiego lepszego musi byc estryfikowany za pomocą alkoholu metylowego. Dawka śmiertelna wynosi coś koło 30 mililitrów, 10 mililitrów juz powoduje ciężkie zatrucie (utrata widzenia).
Danie małpie brzytwy jest dużo bezpieczniejsze niż wprowadzenie do powszechnego stosowania tak toksycznej substancji, w dodatku łatwej do pomylenia z alkoholem etylowym. Chcą- nie chcąc- dla własnego bezpieczeństwa trzeba będzie robić spirytusinek samemu, bo nikomu teraz nie będzie można wierzyć. Wreszcie zaczyna być ciekawie!!! Jakie są obecnie ceny ziemi rolnej?
Obserwuj wątek
    • lucyferciu Re: Prezydent RP, Lech Kaczyński podpisał w sobot 09.09.06, 23:15
      Gratuluję Kiksie:) Widzę, że technologię masz w jednym paluszku. Czy będzie
      dużą niezręcznością jak kupię ze 2 ha obok Ciebie?:):) Przy większym areale
      możemy przejść tez na produkcję gatunkowych;) Oczywiście na własny użytek:D:D

--
      Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu
      M.K.
      • dobrusia_to_ja Re: Prezydent RP, Lech Kaczyński podpisał w sobot 09.09.06, 23:44
        Przyłączam się. Możemy nawet wspólnie wybudować małą gorzelnię, czy coś w tym
        rodzaju.
    • l.george.l Re: Prezydent RP, Lech Kaczyński podpisał w sobot 09.09.06, 23:30
      A w jaki sposób kaczory zamierzją upilnować tych litrów na hektar?
      • lucyferciu Re: Prezydent RP, Lech Kaczyński podpisał w sobot 09.09.06, 23:51
        l.george.l napisał:

> A w jaki sposób kaczory zamierzją upilnować tych litrów na hektar?

Dzięki za podpowiedź;) Sugerujesz, że "wydajność" z hektara może być większa?
        Trzeba to przemyśleć:):)

--
        Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu
        M.K.
        • Gość: kiks4 Proponuje spółdzienie produkcyjną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 11:03
          lucyferciu napisał:

Gratuluję Kiksie:) Widzę, że technologię masz w jednym paluszku. Czy będzie
          dużą niezręcznością jak kupię ze 2 ha obok Ciebie?
          ------------
          Nie chwalac sie to technologię znam zarówno z racji wykształcenia jak i praktyki z lat stanu wojennego. Dzieki pomocy mojej nieocenionej żony, która mając zawodowy kontakt z rolnikami postarała się wówczas o tzw. kankę do mleka- oraz wykorzystując rurki z plastyfikowanego polichlorku winylu kupione w sklepie samochodowym (we Fiatach 126 takie rurki słuzyły do dostarczania paliwa do silnika) udało mi sie naprodukowac ładnych parę litrów.
          Produkcja okazała się łatwiejsza od konsumpcji, charakterystyczny subtelny aromat ftalanu dwuetylu, który wyekstrahował się z rurek nie wszystkim naszym gościom odpowiadał, dzięki czemu jedna partia produktu zaspokoiła kilkuletnie potrzeby.
          Na szczęście ftalan dwuetylu w tamtych latach był nieszkodliwy dla zdrowia; teraz donoszą o zgubnych skutkach nawet niewielkich ilości tego specjału na przykład w kosmetykach. Ludzie coś zdelikatnieli od tego dobrobytu!
          Co do propozycji Lucyfercia- oczywiście. Nie ma to jak współna praca, już widze jak wspólnie z Dobrusią i Tobą pędzimy dla wspólnego dobra. Kto jeszcze się dołącza???
          Lucyferciu! pamiętaj jednak , że 2 ha oznaczają 200 litrów spirytusu 96 procentowego, to jest 400 litrów ( w uproszczeniu) produktu finalnego na rok, ponad jeden litr dziennie- sam nie dasz rady, na mnie nie licz, bo mnie moje pół wystarczy. Chyba, że masz liczną rodzinę, wujów, szwagrów- to tak.
          • Gość: kiks4 Re: Proponuje spółdzienie produkcyjną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 13:12
            Eh, rozmarzyłem się!
            Czyż to nie sielski obrazek- po dniu znojnej pracy na roli czy przy rurkach siadamy z rodzinami pod rozłozystą lipą, Dobrusia wystawia przygotowane specjały, ja wytaczam beczułke paliwa ekologicznego a Lucyferciu niespieszno zaczyna snuć opowwieści ze szlaku.
            Któraż partia zna lepiej potrzeby ludzi??? Wszyscy głosujmy na PiS!!!
            I o to chodzi w tej ustawie!!!
            • dobrusia_to_ja Re: Proponuje spółdzienie produkcyjną 10.09.06, 15:26
              Oj, jak fajnie, że o mnie nie zapomiałeś.
              • Gość: kiks4 Re: Proponuje spółdzienie produkcyjną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 19:45
                dobrusia_to_ja napisała:

> Oj, jak fajnie, że o mnie nie zapomiałeś
                ------------
                Przecież w kilku postach apetycznie opisywałaś swoje jesienne przetwory więc nie pamiętac o takim wspólniku to była lekkomyslnośc.
                A mnie sie ten sielski obrazek wspólników pod lipą, odmalowany w poprzednim poście jeszcze rozbudował o stadko dzieci baraszkujacych wokół starszyzny, niech od małego oswajaja się z podstawami ekologii i tajnikami wytwarzania paliwa ekologicznego.
                Oczywiście uchowało by sie jeszcze trochę świnek na resztkach zacieru, pewnie cały dzień były by na małym gazie. Ale potem te kiełbaski...
                • renepoznan Re: Proponuje spółdzienie produkcyjną 10.09.06, 21:13
                  Ja też się piszę. Mam coś na poczatek a okolica jest taka, ze to patriotyczne
                  (Giertych nas poprze) kultywować starosłowiańska tradycję. Muszę opanować
                  produkcje biopaliwa ze śliwek. "Jechałem" kiedyś na takim i jest wyjatkowo
                  dobrze tolerowane przez mój... hm ... "silnik".
                  Pod lipę mogę dołozyć goloneczki opiekane w zalewie miodowej!!!!!!
                  • Gość: kiks4 Re: Proponuje spółdzienie produkcyjną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 21:59
                    renepoznan napisał:

Muszę opanować produkcje biopaliwa ze śliwek. "
                    -------------
                    Witaj w klubie- ja też myślę o napędzie śliwkowym i w tym celu za parę dni udaję się na Bałkany w celu zebrania doświadczeń u źródła.
                    Jak dotąd tylko raz udało mi się dostać paliwo z Łącka i do dzisiaj mi się marzy powtórka. A śliwki w tym roku obrodziły...
                    • renepoznan Re: Proponuje spółdzienie produkcyjną 10.09.06, 22:18
                      Gość portalu: kiks4 napisał(a):
                      > Witaj w klubie- ja też myślę o napędzie śliwkowym i w tym celu za parę dni
                      udaj
                      > ę się na Bałkany w celu zebrania doświadczeń u źródła.

To bądź kolegą i po powrocie podziel sie wiedzą. Jako mający zwiazek (luźny co
                      prawda) z przemysłem chemicznym aparaturę moge skompletować pod okiem
                      fachowców. Zresztą w tej chwili to nie problem - wszystko mozna kupić.
                      :):):)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka