Dodaj do ulubionych

Kilka uniwerków w Poznaniu

10.09.06, 22:27
Nie rozumiem, po co zmieniać nazwę Politechniki Poznańskiej. W kontaktach
międzynarodowych używa się przecież i tak nazwy uniwersytet (Poznań University
of Technology). Poza tym wydaje mi się, że na nawiązywanie kontaktów nie
szczególnie wpływa nazwa uczelni, a raczej poziom naukowy jej kadry (czyli
liczba znaczących publikacji).
Może niedługo zmienimy nazwę stolicy, bo trudno się wymawia zagranicą
(najlepiej zostawić tylko pierwsze trzy litery, łatwiej zapamietać i się od
razu będzie z powstaniem kojarzyć)...
Obserwuj wątek
    • hektor_wektor Re: Kilka uniwerków w Poznaniu 11.09.06, 01:25
      Hm, to taki ogólnopolski trend. We Wrocławiu już od jakiegoś czasu mówi się o
      zmianie nazwy tamtejszej Akademii Rolniczej na Uniwersytet Przyrodniczy (eng.
      Agricultural University). Jeśli to komuś pomoże to nie ma sprawy. Choć dla mnie
      to trochę dziwna sprawa. Uniwerystet Poznański vel UAM, Uniwersytet Medyczny, U.
      Techniczny.... Odpowiedź na pytanie: Skąd jesteś? Nie będzie już taka jasna ;)

h_w
      • Gość: 24601 Re: Kilka uniwerków w Poznaniu IP: *.mn.res.rr.com 11.09.06, 08:37
        - zmiany nazw - bardzo nowoczesne podejscie - widac ze specjalisci od
        marketingu juz pokonczyli uczelnie i pracuja w zawodzie :) ale co z
        konkretami - doktorat ktorej polskiej uczelni jest honorawany za granica ????
        moze nowe uniwersytety wykupia po kilka bannerow w krajach osciennych i
        w "dalszej zagrancy" aby sie i swoje nowe nazwy promowac - i co im z tego
        przyjdzie ? - czy bedzie wiecej kandydatow na dana uczelnie aplikowac, czy jej
        pracownicy beda sie cieszyc wiekszym szacunkiem w swiecie czy bedzie sie na
        tych uczelniach robic lepsza nauke ??? A moze dac im w nazwie uniwesytet
        wszechswiatowy i promowac jak piwo jakies sie promuje - ze juz 1234 roku (lub
        cos kolo tego) byla juz tu szkolka niedzielna ktora w istocie dala poczatki
        danemu uniwersytetowi wiec jest to najstarszy uniwersytet na swicie ......
    • Gość: student Kilka uniwerków w Poznaniu IP: *.centertel.pl 11.09.06, 08:50
      Redakcji zwracam uwagę, że zdjęcie wcale nie przedstawia gmachu Akademii Medycznej - to Coll. Maius Uniwersytetu (im. A.Mickiewicza). To, że Rektorat i 2-3 zakłady Akademii mieszczą się w tym gmachu, to już inna sprawa. Nawiasem mówiąc akurat w tym przypadku "Uniwersytet Medyczny" wprowadzi niezłe zamieszanie.

Z mianowaniem wszystkiego uniwersytetatmi to już przesada - w Berlinie nadal istnieje Politechnika. Problem leży gdzie indziej - na Zachodzie uczelnie techniczne są wyraźnie zróżnicowane na aplikacyjne i naukowe.
    • lmblmb Nie jest prawdą jakoby. 11.09.06, 09:23
      forum_writer napisała:

> Nie rozumiem, po co zmieniać nazwę Politechniki Poznańskiej.

To przeczytaj artykuł jeszcze raz.

> W kontaktach
      > międzynarodowych używa się przecież i tak nazwy uniwersytet (Poznań University
      > of Technology). Poza tym wydaje mi się, że na nawiązywanie kontaktów nie
      > szczególnie wpływa nazwa uczelni, a raczej poziom naukowy jej kadry (czyli
      > liczba znaczących publikacji).

A mi się wydaje, że o jakości kadry mało kto wie i tak marketingowa rzecz jak
      nazwa może być ważna.

> Może niedługo zmienimy nazwę stolicy, bo trudno się wymawia zagranicą

Nie jest prawdą jakoby.
    • Gość: Profik Warski Kilka uniwerków w Poznaniu IP: *.wbs.ssh.gliwice.pl 11.09.06, 09:44
      To jakaś paranoja! Zamiast łączyć uczelnie i likwidować etaty kombinują zmiany
      nazw. Uniwersytet jak to kiedyś bywało służył jako miejsce spotkania uczonych
      różnych dziedzin. I tak do dzisiaj działają uniwersytety amerykańskie oraz
      brytyjskie - te które są notowane na pierwszych miejscach rankingu
      singapurskiego. Najstarszy uniwersytet w Polsce UJ jakoś potrafił się dogadać z
      Akademią Medyczną i tworzą jedną uczelnię. Efekt - zaczyna się mówić poważnie o
      sile biotechnologii w Małopolsce. Uniwersytet Poznański przed wojną miał
      wydział medyczny i nauk rolniczych (leśnych) a włądza powojenna rozwaliła to na
      kawałki. Gdyby tak ktoś policzył ile biurokratycznych etatów zżera ten podział
      na szkółki - bo to faktyczniesą szkółki a nie uniwersytety. Niejaki Mleczko
      kiedyś popełnił następujący dowcip: Facet przedstawia się: Jestem Magister
      Kowalski. Znajomi mówią do mnie Magi. Wynika z tego że wystarczy się ochrzcić i
      znajomi będą mówili skończyłem Uniczek Medyczny. Może by tak specjaliści od
      marketingu zadbali bardziej o poziom nauki a nie o śliczne nazwy - to się
      lepiej sprzedaje. Coś w rzadko w prasie słychać by coś się działo. Ale taki
      wirtualny uniwersytet o nazwie PCSS łączy ludzi różnych dziedzin i o ile słuch
      nie myli oraz wzrok coś tam do przodu popycha.
      Szkoda że moi rodzice na chrzcie nie zadbali o moją przyszłość naukową i nie
      dali mi na pierwsze Profesor ale może jeszcze nie jest za późno i zmienię sobie
      to moje chrześcijańskie na Profesor, na drugie Doktor i na trzecie Habilitowany
      albo może lepiej na Rektor? Muszę pomysleć. Rekcio też nieźle brzmi chociaż
      Proficzku ładniejsze. Byłoby to wszystko może i śmieszne gdyby nie to że ci
      naukowcy rzeczywiście tak myślą. Czyżby Bismarck miał rację mówiąć, że
      wystarczy 120 profesorów i już po ojczyźnie?

Póki co absolwent Politechniki
      Profik Warski
    • Gość: Kazek Uniwersytet SP 104 ul.Wszyst.Swietych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 14:11
      ale za to fajnie brzmi.
    • Gość: jarek Oxford-Inzynierska street IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 14:12
      tez fajnie.
      • Gość: aha Re: Oxford-Inzynierska street IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 20:00
        Aha, to może jeszcze : Uniwersytet Fizyczny (d. AWF), Uniwersytet Humanistyczny
        (d. UAM, UPlastyczny i UDuchowny (d. seminarium), żeby wszystkim było raźno?
        Czy politechnika, to nie raczej "institute of technology", jak dość znany MIT,
        Technion, czy d. Politechnika Lwowska?
    • Gość: seraf Re: Kilka uniwerków w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 14:55
      To, co od wiekow charakteryzowało uniwersytety to, to że były po jednym na
      miasto. Stąd stare nazwy np. Uniwersytet Poznański, Uniwersytet Warszawski,
      Padewski itp. Uczelnie o znaczącym, ale jednolitym profilu nauczania (jak
      wymieniane - Medyczna czy Politechnika) - powinny pozostać, IMHO, bez zmian.
      Poza tym, chyba decydujący głos powinni mieć Ci, co uczelnie tworzą, czyli
      przede wszystkim studenci, a nie tylko jednostki administracyjne. Głos też
      powinni zabrać historycy języka, którzy przypomnieliby, jakie nazwy uczelni
      figurują na kartach historii - tu ma znaczenie także tradycja!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka