Dodaj do ulubionych

MPK znowu jedzie w kule

12.09.06, 19:12
Jak pamiętacie (albo i nie) jestem wózkowiczem, dzisiaj w południe - dokładnie
o godzinie 12.07 stałem na przystanku autobusowym na Os. Rzeczypospolitej aby
dostać się w okolice garbar do pracy. Autobus linii 74 który miał przyjechać o
godzinie 12.02 i przyjechał ale spóźniony o 5 minut i był to o dziwo stary
ikarus. W mniej więcej w tym samym czasie t.j. o godzinie 12.12 jechał autobus
linii 74 w kierunku os. Orła Białego - jak można się domyśleć (albo i nie)
tenże autobus był również starym ikarusem. Myślę sobie dziwna sytuacja że na
tej linii są o tej porze aż 2 ikarusy... no ale OK trzeciego być nie
powinno... ale jednak... o godzinie 12.18 przyjechał trzeci już wysoki stary
ikarus - i nie mógł to być ten sam który kilka chwil wcześniej widziałem
jadący na os. Orła Białego gdyż minęło zaledwie 6 minut a autobus z os.
Rzeczypospolitej na os. Orła Białego w jedną stronę jedzie 7 minut... Gdyby
nie to że byłem z ojcem i jego pomoc to spóźniłbym się do pracy (zaczynałem
pracę o 13 do pracy jadę około 30 minut); ciekawe czy móglbym się ubiegać w
MPK o usprawiedliwienie mojego spóźnienia, które nastąpiłoby z winy MPK ;-) A
jeszcze kilka dni temu w telewizji WTK słyszałem wypowiedź pani rzeczniczki
MPK Iwony Gajdzińskiej, że co prawda w Poznaniu rozpoczynają się uciążliwe
remonty, ALE pasażerowie mają komfortowe warunki przemieszczania sie w
autobusach ponieważ 100% jeżdżących po Poznaniu autobusów to pojazdy
niskopodłogowe... I co?? I bzdura, gdyż dziś poza tymi trzema ikarusami na 74
widziałem ikarusa na linii 60 i starego jelcza na linii nr 52. Jakoś nie
wierzę w to, że nagle wszystkie nowe autobusy się popsuły albo poszły na
przegląd - czy też miały inne wypadki losowe uniemożliwiające im poruszanie
się po mieście. A wystarczyłoby trochę pomyśleć i tak zaplanować rozkład żeby
autobus wysoki przeplatał się naprzemiennie z niskim, a nie bezmyślnie
puszczać pod rząd 3 wysokie autobusy i to w środku dnia.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kuba Re: MPK znowu jedzie w kule IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 19:53
      Niestety Ikarusy jeżdżą nadal. Stary tabor niskpopodłogowy też bedzie zaczynał
      zawodzić, ale i tak Poznań jest wzorem dla innych.
    • Gość: Tamten Re: MPK znowu jedzie w kule IP: *.icpnet.pl 12.09.06, 19:58
      Szukasz powtórki z rozrywki? Mozesz się rozczarować - juz wcześniej to było.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=45700786&a=45700786
      • Gość: pasażer Re: MPK znowu jedzie w kule IP: *.centertel.pl 12.09.06, 22:00
        To tylko świadczy (razem z obietnicami MPK, co dadzą ostatnie zakupy autobusów), że temat wątku jest jak najbardziej zasadny.
        • Gość: ja Re: MPK znowu jedzie w kule IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 07:17
          CZEKAJĄć na trawaj na PST 30minut Nadzó RUCHU pomimo megafonów które okazały atrapami nieraczyłpowadomić CHAMSKA KPINA P> TULIBACKI WSZYSCY DO ZWOLNIENIA NADZUR RUCHU darmozjady????
      • to.sie.nadaje.do.prasy Re: MPK znowu jedzie w kule 12.09.06, 22:07
        Nie szukam powtórki z rozrywki tylko jak długo rzeczywistość swoje, a władze mpk
        swoje, tak długo ja będę piętnował głupotę osób decyzyjnych w MPK. Skoro jest
        określona liczba wysokich i określona liczba niskich na lini to niech mpkowski
        logistyk tak to rozplanuje żeby jeżdziły naprzemiennie - czy to jest trudna
        filozofia??? I tyle w tym temacie. Skoro idę do pracy na godzinę 12, a autobusem
        jadę do niej około 25 35 minut to chcę wychodzić 45 min. ewentualnie godzine
        wcześniej, a nie 2 lub 3 godziny wcześniej po to tylko żeby czekać aż
        przypadkowo trafi się jakiś sprawny niskacz. Skoro MPK mówi w telewizji ustami
        rzeczniczki, że 100% taboru autobusowego to autobusy niskopodłogowe to albo
        niech się z tego wywiązują albo niech zmienią rzeczniczkę prasową.
        • r0bur Re: MPK znowu jedzie w kule 13.09.06, 00:57
          Stary, słyszałes kiedyś o tzw REZERWACH CZYNNYCH? po prostu trafiłeś na takowe.
          Tylko nie żal mi się tu w stylu "akurat musiały podjechać na moją linię i to jak
          jadę do pracy"...
          To już było. Tamten temat widzę niczego nie nauczył. OK trudno. Nie wszyscy sa
          reformowalni.
          • to.sie.nadaje.do.prasy Re: MPK znowu jedzie w kule 13.09.06, 09:29
            Robur - rezerwa czynna ok; ALE 3 pod rząd?? w garbate aniołki nie wierzę
            • Gość: Pan. Nikto Re: MPK znowu jedzie w kule IP: *.icpnet.pl 13.09.06, 09:37
              to.sie.nadaje.do.prasy napisał:

> Robur - rezerwa czynna ok; ALE 3 pod rząd?? w garbate aniołki nie wierzę

Też nie wierzę. Mam wrażenie, że to ktoś z POkraków w MPK czyta to forum i
              Tobie na złość puścił pod rząd trzy wysokopodłogowce. To typowe dla POkraków.
              Moim zdaniem powinieneś pokazać im figę i przestać z nich korzystać. Niech mają
              nauczkę.
          • Gość: niepełnosprawny Re: MPK znowu jedzie w kule IP: *.icpnet.pl 13.09.06, 09:40
            A czy ty Robur wiesz co to znaczy jeździć na wózku, i nie móc liczyć na niczyją
            pomoc w wejściu do wysokiego autobusu czy tramwaju?? Więc o czym ta dyskusja.
            • r0bur Re: MPK znowu jedzie w kule 14.09.06, 02:28
              Wiem. Doskonale wiem. Akurat tak się składa, że byłem w stowazyszeniu pomocy
              osobom niepelnosprawnym.
              Mam też swietnego kumpla, na wózku, z którym rocznie robiłem kilka tysięcy
              kilometrów pociągami po Polsce. I wkurza mnie pie..nie głupot, po prostu.
              • Gość: niepełnosprawny Re: MPK znowu jedzie w kule IP: *.icpnet.pl 14.09.06, 08:09
                r0bur z całym szacunkiem do ciebie: możesz żyć (teoretycznie) w środowisku tylko
                osób niepełnosprawnych i być jedynym pełnosprawnym, możesz być cholernie
                empatyczny ale jeżeli sam nigdy nie doświadczyłeś niepełnosprawności,
                unieruchomienia na wózku inwalidzkim przez swoją niepełnosprawność - to "gie"
                wiesz o tym co to znaczy być niepełnosprawnym i co czuje ta osoba - na tej samej
                zasadzie każdy widzący człowiek może powiedzieć, że jak zamyka oczy aby mrugnąć
                to staje się na moment niewidomy i dlatego wie co czują niewidomi i rozumie
                problemy niewidomych. Różnica między tobą, a osobą niepełnosprawną jest
                zasadnicza - ty w każdej chwili możesz z wózka wstać, chwycić go pod pache i
                przejść z tym wózkiem pod pachą, nawet trasę maratonu; jeśli zamykasz oczy aby
                poczuć to co czują niewidomi to w każdym momencie możesz je znowu otworzyć i
                dalej wzrokiem podziwiać piękno otaczającego cię świata.
                • Gość: R Re: MPK znowu jedzie w kule IP: *.icpnet.pl 14.09.06, 08:44
                  Gość portalu: niepełnosprawny napisał(a):

jeżeli sam nigdy nie doświadczyłeś niepełnosprawności,
                  > unieruchomienia na wózku inwalidzkim przez swoją niepełnosprawność - to "gie"
                  > wiesz o tym co to znaczy być niepełnosprawnym i co czuje ta osoba

Jeżeli masz takkie poglądy (frustrata?) to czemu oczekujesz od nas zrozumienia
                  swoich potrzeb? Przeciez nikt nie jest w stanie Was zrozumieć a zatem nikt nic
                  nie uczyni by Wam pomóc.
                  Więc przestań żądać jakis niskopodłogowców - przecież i tak nie kupia, nie
                  puszczą na trasę bo nie rozumieją.
                  Człowieku zastanów się co piszesz. Juz wczesniej była podobna dyskusja w której
                  Ty lub inni pokazaliscie, że macie tylko pretensje do wszystkich za swój trudny
                  los. Nie wiem czy to Wam w czymkolwiek pomoze.
                  Sorry - jezeli zrobi sie Tobie przykro ale czasami prawda też jest potrzebna.
                  • przerach Re: MPK znowu jedzie w kule 14.09.06, 12:52
                    Gość portalu: R napisał(a):

> Więc przestań żądać jakis niskopodłogowców - przecież i tak nie kupia, nie
                    > puszczą na trasę bo nie rozumieją.
                    > Człowieku zastanów się co piszesz.

No właśnie - zastanów się co piszesz i przypomnij sobie, co kiedyś przeczytałeś.
                    Prawda jest taka, że to właśnie owo MPK wszem i wobec obwieszczało nam przed wakacjami, że zakup nowego taboru pozwoli wycofać z ruchu autobusy wysokopodłogowe i z wyjątkiem 2-3 linii (z owodów technicznych, co życie szybko zweryfikowało nie po myśli MPK) właśnie taki jakościowo tabor będzie obsługiwać mieszkańców Poznania. Teraz okazuje się, że najprawdopodobniej było to zwykłe mydlenie oczu, skoro kolejno na jednej linii kolejno puszcza się 3-4 wozy wysokopodłogowe. A przecież w wielu przypadkach dyspozytorzy na pętlach potrafili zamieniać wozy - sam jechałem '74', który (poza tablicą czołową) był 'ofilmowany' jako '90'. A więc można? - można!. I właśnie o tę odrobinę myślenia prosi autor wątku.

Sam jestem pełnosprawny, ale klapek na oczach nie mam. W pełni rozumiem mantis'a77 i inne osoby domagające sie respektowania ich potrzeb (skoro miasto i MPK tyle razy się do tego zobowiazywały). Zrozum, że dla Ciebie i dla mnie wysoka podłoga nie stanowi problemu; dla nas Helmuty i Holendry, N105 i Ikarusy nie są barierą, ale jest grupa osób (i to nie tylko niepełnosprawnych, ale i starszych oraz matek z dziećmi), dla których poruszanie się niskopodłogowymi autobusami stanowi jedyny sposób na SAMODZIELNE przemieszczanie się po mieście.

A może Twoją ideą jest, by zamknąć niepełnosprawnych w domach i utrzymywać ich za pomocą niskich rent socjalnych? - jeśli tak, gratuluję i ... współczuję.

• Gość: R Do przeracha. IP: *.icpnet.pl 14.09.06, 18:41
                      Nie zrozumiałeś mnie. Nie wypowiadałem się na temat MPK bo tego tamatu nie
                      czuje i nie jestem kompetentny. Nawet nie wiem gdzie jeżdzą jakie tramwaje czy
                      autobusy bo rzadko korzystam.
                      Mnie wkurzyło to natawienie jakie zaprezentował "niepełnosprawny". Że my - nie
                      wózkowcy - nic nie rozumiemy i nic nie jesteśmy w stanie zrozumieć. Jeżeli tak
                      jest to po co sa kupowane te niskopodłogowce? Da niepełnosprawnych? A po co?
                      (cały czas przyjmująć rozumowanie kolegi). Niech siedza w domu i nie psuja
                      widoku na ulicach. Przecież my ich nie rozumiemy i nie jesteśmy w stanie
                      zrozumieć.
                      Robur napisał, że zna problem a nawet ma kolege niepełnosprawnego. Domyslam
                      się, że czuje temat, rozumie problem i próbuje wczuć sie w sytuację a tylko ma
                      inne poglady nic wózkowcy na tym forum.
                      Więcoberwał, że jego zdanie jest do niczego bo nic nie rozumie bo ble ble ble.
                      Uazasz, że to argument w dyskusji? Przecież po tej odzywce to aż się prosi
                      przerwać dyskusję i olać takiego i takich. Cokolwiek zrobisz i tak bedą mieli
                      pretensje. Na szczęscie wiekszośc zrozumie (wbrew mniemaniu niepełnosprawnego)
                      frustrację wózkowca i przejdzie do porzadku dziennego nad tym wyskokiem. Ale
                      dobrej propagandy to sprawie wózkowców nie czyni.
                      Myslę, że w tym stylu dyskusja jest zbędna. Niech frustraci kiszą sie we
                      własnych żalach.
                      • mantis77 Jakiś dziwny tok rozumowania 15.09.06, 21:58
                        Po pierwsze przestańmy wreszcie mówić że niskopodlogowce są tylko ze względu na
                        niepełnosprawnych bo taka gadka wydaję się śmieszna i pokazuje ograniczony tok
                        myślenia wypowiadających się. Grono kożystających jest dużo większe (matki z
                        wózkami dziecięcymi, osoby starsze, otyłe) więc nie miejmy klapek na oczach
                        bardo proszę.

Po drugie jeśli ktoś ocenia całą grupę osób przez pryzmat jednostki to też
                        świadczy o jakimś powiedzmy delikatnie ograniczeniu. Tak więc nie mówmy że jest
                        źle ale nie wpadajmy w zachwyty bo ludzie sprawni też narzekają na komunikację
                        miejską i my też mamy do tego prawo. Czy jak autobus "wypadnie" i czekacie na
                        przystanku to się nie wkurzacie? To teraz pomyślcie że jak jadą trzy pod rząd
                        wysokie to dla nas jest tak jakby wogóle ich nie było i jakby wypadły. Czy
                        bylibyście zachwyceni? NIE i my też nie jesteśmy i mamy prawo wyrazić swoją
                        opinię.

Co do rozumienia to jasne że w 100% nikt nikogo nie zrozumie bo nim nie jest i
                        trzeba przykładów i obcowania z tymi osobami i może wtedy zbliżymy się do
                        jakichś 80-90% zrozumienia. Ale nie ma to większego znaczenia bo zdajemy sobie
                        sprawę że nilt w pełni drugiego nie zrozumie bo nim nie jest i to logiczne i
                        nie ma o czym gadać.

Abyście zrozumieli z tych 50-60% podaję jako przykłąd że to tak samo
                        jakby "wypadły" 3 autobusy z rzędu. Teraz chyba lepiej zrozumiecie nas
                        niepełnosprawnych czekających na niski autobus (nie mówię że zrozumienia nie ma
                        wogóle ale teraz po tym co napisałem powinno być większe).
                    • r0bur Re: MPK znowu jedzie w kule 15.09.06, 02:06
                      Przerach, pamietaj, ze MPK mówiło, że uruchomi niskopodłogowce prócz jednej
                      linii (95) oraz prócz nocnych i dziennych rezerw czynnych!!!! a że jechały pod
                      rząd dwie trzy rezerwy to co. Wina MPK, taka potrzeba akurat była i już..
                      owszem, zdazaja sie planowe brygady wysokopodłogowe, ale związane raczej z tym,
                      że coś zdefektowło na dłuzej i np. nie udało się uruchomić na następny dzień.
                      Trochę zrozumienia! to tylko maszyna, mechanizm, ma prawo się coś zepsuć??
                      • przerach Re: MPK znowu jedzie w kule 15.09.06, 06:25
                        Trochę zrozumienia dla potrzeb mieszkańców i konsekwencji w realizacji własnych obietnic, nieprawdaż? Kto tu jest kim, MPK dla mieszkańców, czy mieszkańcy dla MPK? - przykład z przefilmowaną '90' świadczy że można, ale wtedy - niestety - trzeba trochę pomyśleć.

• r0bur Re: MPK znowu jedzie w kule 15.09.06, 02:02
                  OK, inaczej. Myślałem ze się obejdzie bez tego. Wiesz że moi znajomi
                  NIEPEŁNOSPRAWNI śmieja sie z waszego narzekania na wszystko i obwiniania
                  wszystkich wkoło? Przeczytaj uważnie. ŚMIEJĄ SIĘ.
                  • Gość: niepełnosprawny Re: MPK znowu jedzie w kule IP: *.icpnet.pl 15.09.06, 08:29
                    Biorąc pod uwagę regularność co do pory nocy z jaką piszesz to można założyć że
                    albo pracujesz na nocki albo mieszkasz za oceanem w USA i tam rzeczywiście
                    niepełnosprawni mogą się śmiać z sytuacji osób niepełnosprawnych w Polsce. BTW
                    jeśli chodzi o kondycje PFRON, to bym się o nią nie martwił - niedawno
                    uruchomili infolinię dla niepełnosprawnych - przy obsłudze infolinii zatrudnione
                    zostały wyłącznie osoby niepełnosprawne - pracuje tam moja znajoma. Tu
                    znajdziesz więcej informacji:
                    www.biznespolska.pl/wiadomosci/komunikaty/article.php?cityid=warszawa&contentid=125911
                    www.9477.pl/aktualnosci.php
                    wiadomosci.katalog-polska.pl/Rusza-bezplatna-Infolinia-PFRON/348207/8/pokaz.html
          • ktos.czyli.ja Nie wiem czy Robur jesteś kierowcą w MPK ale mam 13.09.06, 09:45
            do ciebie pytanie. Czy gdybyś prowadził starego ikarusa i widziałbyś dorosłego
            faceta siedzącego na wózku i czekającego na przystanku na twój autobus to
            ruszyłbyś tyłkiem i chociaż spróbował mu pomóc dostać się do środka??
            • Gość: przyjaciolkaSzatan [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 14:40
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • r0bur Re: Nie wiem czy Robur jesteś kierowcą w MPK ale 14.09.06, 02:32
              Nie jestem kierowcą w MPK. Jestem pasażerem tak jak inni. A na miejscu kierowcy
              MPK pewnie bym pomógł, z resztą kilka razy jako pasażer wprowadziłem wózek
              inwalidzki obcej mi osoby do pojazdu. Ale to inny temat, bo to kwestia nie
              taboru ale kultury osobistej.
              A dla wielu - oznaką kultury osobistej jest psioczenie na wszystko co się da.
              • Gość: ja. Re: Nie wiem czy Robur jesteś kierowcą w MPK ale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 07:26
                Ratyfikowalizy Prawa UNI NA ZAChodzie kierowca pomaga osobie niepełnosprawnej wejść i wyjść z pojazdu tylko ceny bietów w ŁBIE
    • mantis77 Jak zwykle ja. 14.09.06, 18:23
      Jak zwykle ja. Jak jest temat auobusów i niskopodłogowców to Mantisa zabraknąć
      nie może :-)

A na poważnie. Nie wierzę w jakieś awarie. Prędzej wierzę że np. wszystkie nowe
      które trafiły nagle musiały zjechać na jakiś przegląd bo ktoś czegoś np nie
      dopełnił albo jakiś koleś stwierdził "dziś sprawdzamy wszystkie nowe i
      wszystkie naraz mają mi tu zjechać." I zamiast rozłożyć to na kilka dni zrobili
      w jeden bo się jakiemuś kolesiowi dupy dwa razy nie chciało ruszyć.

Pomijam tą sytuację choć sam miałem identyczna na linii 59 jak jeszcze jeździła
      do ławicy i 3 pod rząd jechały wysokie. jak już ktoś wreszcie mi pomógł wsiąść.
      Wybrałem numer z komóry który widniał na nalepce i z ikarusa dość
      stanowczo "wyjaśniałem" sytuację z dyspozytorem.

Jednak do rzeczy. Chodziłem na studia i dla mnie matematyka jest jasna 100% =
      100% a nie 90% czy nawet 99% jak jeździ 9 na 10 to to nie jest 100% tylko 90. I
      przez rzeczniczkę jest to mydlenie oczu. Może użyć sformułowania "Większość"
      albo 3/4 albo procentowo więcej niż w innych miastach. Jednak ja mówię wprost u
      nas nie ma 100% podłogi i nie mówię tutaj o rezerwie. Poprostu wszystkie
      dziennie nie jeżdżą niskie. Nie jeżdżą na lini do krzyżownik (chyba 61 jak
      dobrze pamiętam) pomijam 95 bo tam ponoć jest kijowy przejazd ale na 61 jeździ
      1 autobus (gdyby było 100% to jeżdziłyby wszystkie bo możliwości są). Dziś na
      linii 91 też jechał wysoki dodająć owe 74 i inne to mamy pokaźną woelkość. Więc
      proszę żeby MPK się wycofalo z górnolotnych haseł i nazywało rzeczy po imieniu.
      100% to pobożne życzenia MPK ale jest jakieś 90% na moje oko i tak trzeba
      mówić. To że jest lepiej niż w innych miastach jest bezdyskusyjne ale nie
      fałszujmy faktów i bądźmy obiektywni.
      • r0bur Re: Jak zwykle ja. 15.09.06, 02:10
        Mantis.. proszę.. czy tylko ja słyszałem ze rezerwy czynne dzienne maja też być
        wysokie?
        1) żebyśmy w Poznaniu mieli 100% niskaczy wszędzie, trza ich kupić jeszcze 30!
        2) nigdzie nie słyszałem o 100%. Ktoś was w "głuchy telefon" porobił.
        • to.sie.nadaje.do.prasy Do Robura 15.09.06, 08:14
          Robur poszukaj dobrze w archiwach telewizji WTK wypowiedzi w serwisie
          rzeczniczki MPK albo z ubiegłego tygodnia albo sprzed dwóch tygodni. (ja tą
          rozmowę oglądałem albo w zeszłą sobotę rano albo w sobotę dwa tygodnie temu -
          już dokładnie nie pamiętam ale wiem napewno, że to była sobota).
          • mefisto999 Re: Do Robura 16.09.06, 13:05
            Po pierwsze:
            Prawda jest taka ze po zakupie 50 nowych autobusów z floty MPK wycofywane jest wiekszość autobusów IRAKUS 280.28. We flocie MPK zostaja niedobitki wysokopodłogowych Autobusów IKARUS 280.28 oraz zmodernizowane wersje IKARUS 280.74 zakupione w 1994 roku.
            (te z dwukszydłowymi drzwiami).
            Po drugie:
            To co pisza gazety nalezy brac z lekka doza krytycyzmu, poniewaz dziennikarze czasami lubia podkolorowac swoje artykuły.
            • to.sie.nadaje.do.prasy Mefisto - gwoli ścisłości 16.09.06, 16:48
              Ja w swojej poprzedniej wypowiedzi - tej pod którą się podpiąłeś - nie
              powoływałem się na cytaty z gazet, tylko na wypowiedź USTNĄ pani rzecznik MPK
              Iwony Gajdzińskiej zarejestrowaną przez kamerę programu informacyjnego PULS DNIA
              telewizji WTK i nadaną w tymże programie w tv WTK (jeżeli dobrze pamiętam był to
              serwis poranny (powtórka serwisu z dnia poprzedniego) nadany w sobotę 2 września
              tego roku.
        • mantis77 No to podaję linki 15.09.06, 22:14
          Oto twój głuchy telefon

serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,2992784.html
          miasta.gazeta.pl/poznan/1,35999,3363043.html
          Jak wynika nie my o tym pisaliśmy. Skoro MPK nie weryfikuje tego co piszą
          dziennikarze (na marginesie na stronie MPK nie ma informacji rzetelnej dla
          innych jaki tabor autobusowy jeździ więc nie wiadomo jakie są fakty) to potem
          są pretensje. Dla mnie słowo "wszystkie"=100% jakby było "większość"=80-90%

Szkoda że nie mam dostępy do archiwum głosu i Poznańskiej bo tamtesz trąbili o
          100% i "wszystkich autobusach" na liniach dziennych.

Mnie nie chodzi o to że nie ma 100% bo wiem że nie od razu kraków zbudowano w
          końcu będzie te 100% ale o żetelność przekazywanych informacji. Np. ty
          napisałeś uczciwie że potrzeba by jeszcze 30% busów i OK czyli trzeba dązeyć do
          30 nowych a jak powiemy że jest 100% to wszyscy spoczną na laurach a tego nie
          chcemy więc mówmy że większość i jest jeszcze co robić by było faktycznie 100%
    • Gość: głos w dyskusji Re: MPK znowu jedzie w kule IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 19:23
      Kiedyś - parę lat temu - jak w Poznaniu zaczęły pojawiać się niskopodłogowce na
      wielu była taka nalepka - której teraz już nie ma chyba na żadnym "zakup tego
      pojazdu został sfinansowany ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób
      Niepełnosprawnych" PFRON ciągle istnieje, więc może kierownictwo MPK i UM
      zorientowałoby się jakie są możliwości wykorzystania środków Funduszu, w ramach
      istniejących i realizowanych programów, w kwestii finansowania zakupu nowego
      taboru autobusowo-tramwajowego, tak aby co oszczędniejszym mieszkańcom grodu
      Przemysława nie skakała adrenalina z powodu wyciągania środków pieniężnych na
      unowocześnianie taboru z ich kieszeni.
      • r0bur Re: MPK znowu jedzie w kule 15.09.06, 02:10
        PFRON już umiera, PiS zamyka ten fundusz.
        • mantis77 a tam g.... prawda 15.09.06, 21:49
          Fundusz zmieni nazwę i będzie działał dalej. Już się z tego PISiory wycofały i
          powiedziały że będzie "reorganizacja" jak to wygląda mieliśmy na przykładzie
          kas chory że sie zmieniły w NFZ i tyle.
          • mefisto999 Re: a tam g.... prawda 16.09.06, 12:51
            Nie obraź się!
            Znając sposóby reformowania ekipy PIS+LPR+SAMOOBRONA
            To wrzuca na stanowisko kierownicze jakiegos oszołoma z LPR i utną fundusze o połowe.

Becikowe trzeba z czegos finansować.

A nasi politycy majacy duzo wspólnego z Nikodemem Dyzma nie beda oszczedzac na sobie.
        • mantis77 Aha dodam 15.09.06, 21:51
          że PFRON już nie dofinansowuje indywidualnych wniosków na samochody bo podobno
          poszli tokiem myślenia że trzeba usprawniać komunikację publiczną. Skoro nie ma
          kasy na prywatne samochody to na pewno jest na autobusy więc myślę że trzeba po
          tę kasę sięgnąć a le to trzeba się wychylić z szeregu i pogadać a tego często
          się nie chce urzędnikom robić (nie mówię że zawsze bo bywają wyjątki ale
          zazwyczaj.)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka