Dodaj do ulubionych

Nasze rodowody

09.03.11, 21:04
Głośno ostatnio się zrobiło o młodej aktorce o arystokratycznym pochodzeniu Annie Czartoryskiej notabene narzeczonej Piotra Adamczyka.
www.wykop.pl/ramka/283526/ksiezniczka-anna-czartoryska/
I tak sobie poszukałam kto to byli jej antenaci..Otóż jej praprababką była sławna księżna Izabela Czartoryska.Ta to miała życie! Romansowała i rozmnażała się ze swoimi kochankami, a książę małżonek był rad i nawet ją podwoził do kochanków i uznawał dzieci z nieprawego łoża.Sam zresztą też sobie nie żałował " na boku";))
pl.wikipedia.org/wiki/Izabela_Czartoryska
Kiedyś to się żyło i nie było takich dylematów jak obecnie. A podobno teraz to rozpusta i porubstwo;))
Obserwuj wątek
    • soulshunter2 Re: Nasze rodowody 09.03.11, 21:11
      porubstfo pisemy przez o z kreskom.
      • lolcia-olcia Re: Nasze rodowody 09.03.11, 21:12
        kujon i wykształciuch ;p
        • doral2 Re: Nasze rodowody 09.03.11, 21:27
          snaczy siem, kohanki pszeniosuy sfoje ślehetne geny do arystokrancyi...
          stont my takie ślehente som.
          i s rodowóarem :)
        • soulshunter2 Re: Nasze rodowody 09.03.11, 21:35
          tam zaraz wyksztalciuch. Jedynie średnie techniczne z uprawnieniami.
      • stedo Re: Nasze rodowody 09.03.11, 22:02
        No pacz pan, a jednak nie, jednak "otwarte u " się uchowało, aczkolwiek logicznie byłoby kreskować.Zresztą zależy od etymologii jaką przyjmiemy czy od robienia czy od rui.Uczeni w piśmie nie wiedzą tylko przypuszczają,ale pisze się porUbstwo, jednak.
        • stedo Re: Nasze rodowody 09.03.11, 22:24
          P.S. Coby nie uchodzić za wykształciucha podaję żródło swojej wiedzy;)):
          poradnia.pwn.pl/lista.php?id=667
          • lolcia-olcia Re: Nasze rodowody 09.03.11, 22:25
            dobra dobra już się nie tłmuacz :D
    • berta-live Re: Nasze rodowody 09.03.11, 21:42
      Księżna prababka to chyba w grobie się przewraca, że jej potomkini komediantką została.
      • stedo Re: Nasze rodowody 09.03.11, 21:52
        Bercia, nie doczytałaś dokładnie biografii księżnej pani.Wszak ona sama grywała, co prawda amatorsko, w swoim teatrze w Pałacu Kazimierzowskim na obecnym terenie UW, gdzie do niedawna mieściła się biblioteka uniwersytecka, a ongiś Szkoła Rycerska.Izabela zresztą założyła potem też szkołę teatralną tam i teatr profesjonalny.Nie byłaby więc chyba tak zgorszona. Ona zresztą nie była skora do zgorszeń, wydaje mi się;))
      • samentu Re: Nasze rodowody 12.03.11, 19:33
        skoro młody Habsburg (Lotaryński) na studiach był barmanem to nie taki dyshonor
    • maly_zlosliwiec Re: Nasze rodowody 09.03.11, 22:08
      I za moment wszystkie snoby zlecą się z okolicy, ze mną na czele.
      Mamy kilka niezłych stron internetowych na temat genealogii.
      Szanowny Minakowski - rządzi.
      www.sejm-wielki.pl/
      Ja tam lubię genealogię, bo mam fioła na punkcie historii i literatury.
      Ciekawe, czy ktoś sobie wyobraża jak powiązani są :
      Norwid, Sobieski, Panie Kochanku, hrabina Rzewuska -Balzac ?
      I wychodzi mi na to, że gen "literatury " całkiem nieźle sobie radzi.
      • maly_zlosliwiec Re: Nasze rodowody 09.03.11, 22:10
        A zapomniałam. Czy ktokolwiek czytał artykuł w ostatniej Rzepie na temat kupowania tytułów ? To musiało byc dobre.
      • stedo Re: Nasze rodowody 09.03.11, 22:32
        Czytając powyższe można przypuszczać że wielu członków naszej arystokracji tudzież sztuki ma niepewne geny. Oni się tam niewąsko ze sobą ...ten tego, żeby nie powiedzieć dosadnie;)) I to w różnych wzajemnie krzyżujących się kombinacjach. I tylko lud prosty musiał prowadzić się "po bożemu", w myśl ciągle aktualnego przysłowia "co wolno wojewodzie to nie tobie smrodzie";))
        • maly_zlosliwiec Re: Nasze rodowody 09.03.11, 22:40
          Teraz wprawiłaś mnie w osłupienie. Podobno 20 % dzieci dawniej było " nielegalnych". Ale wszyscy, opisani przez mnie, są powiązani rodzinnie - legalnie. Wszystko jest do prześledzenia, dlatego to jest ciekawe.
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Nasze rodowody 10.03.11, 09:25

> Kiedyś to się żyło i nie było takich dylematów jak obecnie. A podobno teraz to
      > rozpusta i porubstwo;))

Nie mów że uwierzyłaś w tą propagandę że teraz to rozpusta jest? :D
      Gdzieś czytałem dobrą analizę - im więcej klasy średniej tym bardziej pruderyjne i drobnomieszczańskie mamy zachowania.
      Bo biedota (czyli dawne chłopstwo czy robotnicy najemni) to co najwyżej martwiła się skąd wziąć na chleba za tydzień, więc się obyczajami w zabawie nie krępowała, a arystokracja? Cóż, oni z kolei nie muszą się opinią otoczenia przejmować.

Co innego ci co pośrodku, co ciągle w górę aspirują i upadku w dół się obawiają.

A kto to Anna Czartoryska to nie mam pojęcia.
      • jasna_olera Re: Nasze rodowody 10.03.11, 09:43
        bardzo eleganckie tłumaczenie, podoba mi się i w związku z tym przyjmuję taki punkt widzenia.
      • karola1008 Re: Nasze rodowody 10.03.11, 09:57
        Mój dziadek miał kuzyna, który koniecznie, absolutnie koniecznie, chciał znaleźć dowód na szlacheckie, ba arystokratyczne, pochodzenie rodziny. Któregoś dnia dowodził dziadkowi, że nasza rodzina wywodzi się od "królów francuskich i carów Szujskich". Dziadek wysłuchał, podrapał się po głowie, dopił nalewkę, klasnął w dłonie, po czym wstał i zakomunikował:
        -No. To ja w takim razie idę pozamiatać włości.
        To tyle w temacie mojego, a i pewnie większości społeczeństwa, rodowodu.
    • hejterzyna Re: Nasze rodowody 10.03.11, 09:54
      podobno w mojej rodzinie byl jakis hrabia.
      herb w sumie mamy.
    • wersja_robocza Re: Nasze rodowody 10.03.11, 09:55
      Mam rodowód chłopsko-robotniczy, ale temperament iście Czartoryski.
      • hejterzyna Re: Nasze rodowody 10.03.11, 09:57
        a wiesz, ze to widac po twoich postach?
        • wersja_robocza Re: Nasze rodowody 10.03.11, 13:51
          hejterzyna napisał:

> a wiesz, ze to widac po twoich postach?

A wiesz, że ja tego nie ukrywam?
      • best.yjka Re: Nasze rodowody 12.03.11, 21:01
        :D
    • jack20 Re: Nasze rodowody 10.03.11, 10:19
      Hrabia Komorowski powiedzialby: KASZALOT
    • wiarusik Re: Nasze rodowody 11.03.11, 16:50
      pańskiej polski już nie będzie. rozwalimy łeb tej hydrze jeśli się jeszcze pojawi.
    • zeberdee24 Re: Nasze rodowody 11.03.11, 18:44
      Szlachectwo jest przesądem który nie ma racji istnienia w nowoczesnym społeczeństwie, szlachta a szczególnie arystokracja były pasożytniczymi klasami próżniaczymi słabo rozwiniętych społeczeństw. Takimi wszami osłabiającymi żywiciela żeby nie mógł się z nich otrzepać. Ale otrzepanie nastąpiło a majątki zostały przez nich zaniesione w zębach do klasy średniej, czyli soli ziemi kapitalizmu.
    • sid-the-sloth Re: Nasze rodowody 12.03.11, 16:31
      Moja wiedza sięga do pradziadków zaledwie, jakby co, to musiałabym powęszyć, acz na razie jakoś tak średnio mnie to interesuje.
      • samentu Re: Nasze rodowody 12.03.11, 19:30
        > Moja wiedza sięga do pradziadków zaledwie

moja do panowania Augusta II
        najstarsze foty z 1870
        warto znac swoich przodków
        daje to spory dystans do siebie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka