Dodaj do ulubionych

Ulga odstetkowa

21.09.06, 11:49
Umowe przedwstepna podpisalem w styczniu 2006, wtedy tez wzialem kredyt na
100% wartosci nieruchomosci, kredyt wyplacany jest w transzach deweloperowi
ale zakonczenie inwestycji jest w lutym 2007 roku kiedy ulga ma juz zostac
zabrana. Naczytalem sie sporo o niej ale nigdzie nie jest jasno napisane co
decyduje o nabyciu do niej praw, czy moment wyplaty kredytu, czy akt
notarialny. Dzwonilem na infolnie podatkowa i po pol godziny analizowania Pani
powiedziala, ze sama nie wie i musze wystosowac pismo do US. LUDZIE!!! Nie
moze byc czegos jasno sformuowanego w naszym pieknym Kraju? Moze ktos wie jak
to naprawde jest?
Obserwuj wątek
    • Gość: zalesiu Re: Ulga odstetkowa IP: *.mikronika.com.pl 21.09.06, 12:11
      Dzwonilem do swojego US i Pani powiedziała, że nia mają jeszcze wytycznych jak
      to będzie wyglądało. Także trzeba czekać
    • Gość: fragles Re: Ulga odstetkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 12:25
      Liczy data faktycznego nabycia nieruchomości-czyli ulga niestety nie obejmie
      już Ciebie.....
      • Gość: Arek Re: Ulga odstetkowa IP: 83.238.246.* 21.09.06, 12:33
        Ludzie nie piszcie bzdur-Liczy się moment przyznania kredytu
        • Gość: maynardol Re: Ulga odstetkowa IP: 213.17.201.* 21.09.06, 13:43
          wydaje mi się że liczy się moment przyzanaia kredytu.
          W prasie jest duzo artykułów mówiących o tym że to ostatnia chwila na wzięcie
          kredytu dla osób które chca aby objeła ich ulga odsetkowa.
          z drugiej strony odsetki te można sobie odliczać dopiero od 1 stycznia
          następujacego po roku w którym został podpisany akt notarialny.
    • Gość: mo79 Re: Ulga odstetkowa IP: *.epsa.pl 21.09.06, 13:48
      z ulgą odsetkową jest tak:
      liczy sie moment zaciagniecia kredytu i dotyczy ona kredytów zaciągniętych do
      końca tego roku. W Twoim przypadku jeżeli kredyt zaciagnąłeś w tym roku to ulga
      bez dwóch zdań Tobie przysługuje. Zakładam,ze odbiór lokalu nastapi w tym
      roku,wiec juz w przyszłym roku będziesz mógł sobie odliczyć odsetki od kredytu.
      Jeżeli natomiast odbiór lokalu nastapi w roku 2007, to z ulgi możesz dopiero
      skorzystać w roku następnym po roku, w którym był odbiór lokalu ,czyli w tym
      przypadku w 2008 będziesz mógł oldliczyć po raz pierwszy odsetki od kredytu.

Pozdrawiam:-)
      mo79
    • monitor940 Re: Ulga odstetkowa 21.09.06, 18:18
      Dzieki za wypowiedzi. Jak widzicie z wypowiadajacych sie osob wynika, iz ulga
      bedzie mi przyslugiwac z czego sie bardzo ciesze ale jakis cien niepewnosci
      zostaje. Zobaczymy w jakim ksztalcie ostatecznie wprowadza zmiany. Pozdrawiam.
      No i w takim razie zycze szybkich decyzji kredytowych.
      • Gość: Kamil Re: Ulga odstetkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 13:55
        Witam,
        też orientowałem się w tym temacie. Niestety na infolinii MF panie są
        niezorientowane w ogole w sytuacji. Mogę napisać to co wiem: prawo do ulgi w
        wypadku mieszkania na rynku pierwotnym nabywanejest z chwila podpisania umowy
        kredytu, ktora musi określać jednoznacznie cel ustawowy czyli zakup mieszkania
        od dewelopera. Wiec z tego co piszesz ulga bedzie cie dotyczyla. Jesli chodzi o
        odliczenia sa one mozliwe w roku podatkowym w ktorym nastapilo podisanie aktu
        notarialnego a wiec nastapilo faktyczne przeniesienie wlasnosci, a nie jak ktos
        sugerowal odbior budynku. Wtedy odliczysz wszystkie odsetki naet te poniesione
        w poprzednich latach. Tak to sie przedstawia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka