stettiner 14.11.01, 10:41 Drodzy poznaniacy! Zwrócę się do was najlepiej poinformaownych z takim pytanie,:Skąd się wziął rogalikowy zwyczaj na św. Marcina? Skąd w ogóle w Poznaniu szczególna atencja jaką, zdaje się, Poznań dazy św. Marcina? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
user3791 Re: Św. Marcin 14.11.01, 11:10 Nie jestem z Poznania ale wiem. Jakies 100 lat temu proboszcz parafii kosciola pod wezwaneim Sw Marcina poprosil parafian o jedzenie dla biednych. Jeden cukiernik na ta okazje przygotowal rogale, ktore weszly do tradycji pod nazwa Marcinskie rogale Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: Św. Marcin 14.11.01, 14:49 Dzienx. A wy poznaniacy, mordeczki drogie, nic więcej nie wiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Św. Marcin IP: *.aura.com.pl 14.11.01, 14:58 Ja znam taką wersję: Św Marcin (wtedy jeszcze nie święty) przejeżdżał przez Poznań i z kopyta jego końa odpadła podkowa. Dla upamiętnienia tego zdarzenia co rok w Poznaniu piecze się rogale aby uczcić to zdarzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
user3791 Re: Św. Marcin 14.11.01, 15:19 to chyba jest legenda poz ale parada z Marcinem fajna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ethanol Re: Św. Marcin IP: 151.112.27.* 14.11.01, 19:34 cholera wie tak naprawde skad to sie wzielo, ale Marcin jest rowiez czczony w podobny sposob w jakiejs czesci Niemiec. Do Poznania przybylo w XVII w. troche Niemcow z Bambergu. Moze to oni "przywiezli" ten zwyczaj ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyrka Re: Św. Marcin IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.01, 19:39 Każdy powód do zjedzenia pysznego rogalika jest dobry. Żeby nie było, iż poznaniacy są łasuchami powstają różne legendy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tim Re: Św. Marcin IP: *.dip.t-dialin.net 16.11.01, 20:21 O Sw. Marcinie i zwyczajach zwiazanych z jego swietem mozna poczytac na stronie www.martin-von-tours.de/ (po niemiecku, ale z Niemiec przyszly tez do Wielkopolski zwyczaje zwiazane ze Sw. Marcinem) tim Odpowiedz Link Zgłoś