Dodaj do ulubionych

Stadion żużlowy ma powstać na Dębcu

29.12.06, 11:44
Okolicznych mieszkańców (w tym mnie) interesują 2 kwestie:

1) Normy dopuszczalnego hałasu. Motocykle żużlowe wywołują hałas liczony na
ok. 100 dB (poszperałem na stronach zajmujacych się tym sportem). Sto
decybeli to dużo za dużo. Koniecznie trzeba przypilnować aby sporządzono
niezależne ekspertyzy akustyczne i plan barier dla tego hałasu.

2) Miejsca parkingowe. Na każdy mecz żużlowy w Poznaniu przychodzi kilka
tysięcy ludzi i cały Golęcin jest zakorkowany (Wojska Polskiego, Golęcińska)
oraz Sołacz. To że prezes będzie miał na dojazd III ramę i węzeł zatorze to
tylko zachęta do użycia samochodu jako środka transportu. Uważam, że musi być
przygotowane minimum 1500 miejsc parkingowych. Nie ma za dużo miejsca na taki
parking na Dębcu, ale to już nie moj problem. Nie chcę mieć pod domem sznura
zaparkowanych aut i nie móc samemu zaparkować pod domem. 1500 miejsc
parkingowych to minimum.

W każdym innym przypadku uważam, że mieszkańcy powinni bać się o swój spokój
i podjąć protest.
Obserwuj wątek
    • Gość: FIKI Protest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 15:45
      Oczywiście protest jest konieczny - lepiej niech powstanie setny hipermarket,
      który świetnie wkomponuje się w ten teren i znacznie ograniczy tam ruch. Ja
      mieszkam na Dębcu i jestem za budową takiego obiektu, a zawodnicy nie jeżdżą
      przez 24 h. W latach 80 też protestowali mieszkańcy ,,pewnego" dużego miasta bo
      nie chcieli hałasu żużla, w to miejsce dostali największy bazar w Europie i
      kilka tyś Rosjan i Wietnamczyków w dzielnicy. Myślę, że znajdzie się sposób na
      ograniczenie skutków hałasu jak i parkowania - jeżeli w ogóle ten projekt ruszy.
      • Gość: Włodek z Grunwaldu o hałasie IP: *.icpnet.pl 31.12.06, 12:27
        Jeśli ktoś uważa, że nie ma z tym problemu, to polecam piknik na Torze Poznań
        podczas zawodów, albo treningów. Jestem miłośnikiem sportów motorowych, ale po
        dniu na torze wracam wycieńczony. Osoby, które ze mną jadą dzielić moją pasję,
        pasują po 2 godzinach. A żużel emituje niższe częstotliwości, ale większe natężenie.
        Z Torem Poznań jest inna historia, gdyż 2/3 domów w promieniu 1 km powstało po
        jego uruchomieniu. Ale w przyszłości i tak nie unikniemy jego likwidacji. Chyba,
        że ktoś wreszcie pomyśli, że nie jest najważniejszy interes działkowiczów (dwóch
        wpływowych tak teraz, jak i kiedyś Poznaniaków ma tam działkę) i posadzi drzewa
        na terenie tych ogródków, które odizolują Ławicę, po likwidacji lotniska, które
        i tak nie ma przyszłości w tym miejscu, posadzi tam las. Tak naprawdę już teraz
        możnaby go zacząć sadzić między torem a terminalem, gdyż drzewa osiągnęłyby
        wysokość przeszkadzającą kontroli lotów dopiero za 20 lat.
        • Gość: Jan Borny Żużel męczy IP: 81.210.14.* 02.01.07, 11:38
          Byłem na zawodach w Lasku Golęcińskim i serdecznie dziękuję za próbę
          przenoszenia go pod moj dom. Nie chcę tego hałasu i smrodu setek samochodów
          którymi przyjeżdżaja kibice. Spojrzcie na plan miasta to zobaczycie, że taki
          stadion da się wybudować w klinie torów kolejowych, ale miejsca na parkingi i
          zasłony wygłuszające już nie będzie. Łapy precz od Dębca!
        • Gość: nobi Re: o hałasie IP: 213.17.249.* 03.01.07, 10:46
          Dodam tylko, że bieg trwa niewiele ponad minutę, w meczu jest 15 biegów +
          ewentualne powtórki to daje nam najwyżej 20 minut hałasu/mecz * około 20 meczów
          w sezonie to daje już całe 400 minut hałasu + treningi to mamy najwyżej 10
          godzin hałasu ROCZNIE!!! Stadion będzie zadaszony, więc hałas nie będzie tak
          uciążliwy dla okolicy, w której pociągi powodują znacznie więcej hałasu, a nie
          przynoszą żadnych korzyści dla mieszkańców.

Mieszkałem kiedyś przy stadionie żużlowym w Gorzowie Wlkp. (jakieś 50 metrów) -
          tam stadion nie jest zadaszony ale nie pamiętam by przeszkadzał mi hałas. Teraz
          mieszkam jakieś 300 metrów od planowanego obiektu i już cieszę się na myśl o
          tym, że tam powstanie.
          • frencen Re: o hałasie 03.01.07, 13:40
            Dziękuję za te kilka godzin. Wiem doskonale, ze przed meczem się już trenuje i
            jeździ po torze, a motyckle cały czas pracują w parkingach. I nie wmawiaj
            człowieku że treningi to kilka godzin w roku. Ręce opadają na takie
            sponsorowane komentarze. Ciekawe kto za nie płaci. Klub czy urzędnicy?
            • Gość: nobi Re: o hałasie IP: 213.17.249.* 04.01.07, 13:55
              za ten komentarz nikt nie płaci (niestety). W parkingu motocykle pracują na
              niższych obrotach - tego nawet nie usłyszysz przy zadaszeniu.
              Tylko w trakcie wyścigu są cztery maszyny na torze i wtedy hałas może być
              większy. Na treningu jest zwykle 1, 2 a najwyżej 3 motocykle na torze. Trening
              na żużlu to nie to samo co np w F1 gdzie przejeżdża się kilkadziesiąt kółek
              toru, by go poznać. Tu trenuje się głównie ustawienia motocykla - zwykle 2-3
              okrążenia toru (trwa to niecałą minutę). Poprawia się przełożenia i znów raptem
              minuta jazdy.
              Zapewniam Cię, hałas nie będzie Ci przeszkadzał (no może jak sobie utniesz
              popołudniową drzemkę,a mieszkasz bliżej ode mnie).
      • Gość: Włodek z Grunwaldu o lokalizacji IP: *.icpnet.pl 31.12.06, 12:27
        Dla mnie to kolejny krok dla dewastacji tkanki miasta. Dla władz miasta od 8 lat
        jest ważne by na Morasku był spokój. Rozbudowa tego obiektu uniemożliwi
        utworzenie stacji kolejki miejskiej na przecięciu lini Dopiewo-Franowo/Gądki i
        Główny-Mosina. A przy tak rozległej aglomeracji jaką się Poznań staje, taka
        inwestycja jest w ciągu dwóch dekad niezbędna.

Proponuję umiejscowienie tego obiektu na starym wysypisku na Umultowie. Jest tam
        równie dobra lokalizacja - przygotowane zagłębienie w ziemi (czyli oferuje to co
        proponowany stadion), dojazd III ramą, sąsiedztwo niewielkiej liczby
        mieszkańców. Co więcej ta liczba mieszkańców nie będzie się na Umultowie
        powiększać, gdyż sąsiaduje z poligonem. Tak naprawdę stadion na Dębcu nie
        oferuje niczego więcej niż przeciętne wyrobisko żwiru, których o otoczeniu
        Poznania jest kilka.

A co zrobić ze stadionem? Szybko przeznaczyć na teren budowlany. No, ale na to
        nie pozwolą ludzie zajmujący się nieruchomościami, u których w kieszeni siedzie
        ten zarząd już od dawna. Za dużo gruntów, to ceny nieruchomości i mieszkań by
        spadły.
      • Gość: Włodek z Grunwaldu o zarządzie IP: *.icpnet.pl 31.12.06, 12:28
        Kolejny dowód całkowitego braku pomysłu na Poznań, jaki i przyszłościowej wizji
        miasta. Ci ludzie zupełnie zdają nie zdawać sobie sprawy w jakich procesach
        rozwojowych uczestniczą i jakie wystąpią w przyszłości. Nie dostrzegają tego, że
        2/3 ludności Polski mieszka poza dużymi miastami, a tylko kilka dużych miast
        będzie się dynamicznie rozwijać w ciągu najbliżych kilku dekad.

Wskutek tego miasta bardzo się zaludnią, gdy tylko wzrośnie zdolność do
        zaciągania kredytów. Właśnie obserwujemy czwartą falę wzrostu płac w Polsce,
        które kolejna kilka procent ludności wyrzuci na poziom umożliający zaciąganie
        kredytów. Jeśliby myśleć o rozwoju miasta jak to prezentują władze miasta, to
        Poznań stanie pod względem liczby ludności, gdy w ciągu 2-3 dekad ludność innych
        aglomeracji powinna się podwoić.

Projekt ten jest też kolejnym dowodem na brak kompetencji menedżerskich zarządu.
        Jeśli kolej ma długi, to D L A C Z E G O nie egzekwuje się od niej terenów
        Wolnych Torów, które w 2/3 są nieużytkowane przez PKP, czy kluczowych dla
        rozwoju centrum terenów przy stacji Małe Garbary? Naprawdę pozostaje wierzyć, że
        nie mają motywacji, gdyż trudniej na tym dorobić. Choć jestem wrogiem takiego
        myślenia bez dowodów i raczej wolę by media mobilizowały prokuraturę by to
        sprawdzała.
      • Gość: Włodek z Grunwaldu o proteście IP: *.icpnet.pl 31.12.06, 12:32
        jestem wrogiem protestowania dla własnego spokoju. Żyjemy w mieście, które jest
        dynamiczne i będzie - mam nadzieję - jeszcze bardziej i trzeba przyjmować tego
        konsekwencję, albo wyprowadzić się do Puszczy Noteckiej, czy może do Radomia.
        Tam jest cisza. Nie można mieć wszystkiego, tak jak nie można sportowo jeździć
        samochodem na gaz. Proste.

Ale miasto ma swoje funcje i swoje strefy funkjonalne. Dębiec w tym miejscu
        przechodził z funkcji produkcyjnej w mieszkalną. I lokowanie tam stadionu jest w
        równym stopniu KARY GODNE jak lokowanie dużego handlu. Mamy pod tym względem
        prawdziwie amerykańskie podejście. A ja po moich doświadczeniach życiowych
        zdecydowanie wolę podejście Euopejskie. Poznań ma ponad tysiąc lat, a nie stoc,
        czy dwieście.
        • sineira Re: o proteście 31.12.06, 12:58
          Włodku, bardzo pięknie i mądrze to napisałeś. Brawo!
    • Gość: ne Stadion żużlowy ma powstać na Dębcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 15:57
      a co to znaczy "desing" pod fotką? to wybiórcza nowomowa?:)
      • lmblmb Re: Stadion żużlowy ma powstać na Dębcu 29.12.06, 15:59
        Gość portalu: ne napisał(a):

> a co to znaczy "desing" pod fotką? to wybiórcza nowomowa?:)

To odniesienie do Dessau i Bauhausu ;)
    • lmblmb Fizykę kolega miał? 29.12.06, 15:58
      > 1) Normy dopuszczalnego hałasu. Motocykle żużlowe wywołują hałas liczony na
      > ok. 100 dB (poszperałem na stronach zajmujacych się tym sportem). Sto
      > decybeli to dużo za dużo.

A fizykę kolega miał w szkole? Silnik odrzutowy powoduje hałas zbliżony do progu
      zniszczenia ucha, a jakoś Cię nie zabił.

> Nie chcę mieć pod domem sznura zaparkowanych aut i nie móc samemu zaparkować
      > pod domem.

Masz rację z parkingiem, ale z powyższym zdaniem już nie: miejsce parkingowe
      przed Twoim domem należy do miasta, ergo nie można mieć pretensji że ktos tam
      parkuje.

> W każdym innym przypadku uważam, że mieszkańcy powinni bać się o swój spokój
      > i podjąć protest.

Na jakiej podstawie? (powyższe nie są argumentami, bo po prostu nie masz racji).
      Inaczej wygląda to na zwykłe polactwo.
    • dobrusia_to_ja Re: Stadion żużlowy ma powstać na Dębcu 29.12.06, 16:06
      Nie bardzo wiem, w czym tkwi problem?? Czy mieszkasz przy 28 Czerwca?? Doskonale
      wiem, gdzie znajduje się ten stadion i chyba nie powinno być żadnych problemów z
      hałasem. W tej chwili przepisy o ochronie środowiska są tak surowe, że nic
      niezgodnego z nimi nie ma szans powstać. A problemy z parkowaniem?? Podejrzewam,
      że będą organizowane spotkania z mieszkańcami, podczas których będzie można się
      wszystkiego dowiedzieć. Po co protestować na zapas??
      • Gość: poinformowany Re: Stadion żużlowy ma powstać na Dębcu IP: *.gprspla.plusgsm.pl 29.12.06, 16:56
        miałem przyjemność być na pewnym spotkaniu gdzie prezentowany byl ten projekt i
        w kwestii parkingów - to jest planowany kilkupoziomowy parking na terenie tej
        dzialki, a co do halasu to sa zaplanowane sciany dzwiekowe od 28 czerwca, a i
        sam obiekt (konstrukcja dachowa) ma pochłaniac halas...
        • Gość: Piotrek/// Re: Stadion żużlowy ma powstać na Dębcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 17:06
          stadion nie moze powstac-gdzie bede pil latem przed wypadem na impreze :))))
    • Gość: John A ile tym razem zginie naszej kasy ? IP: *.echostar.pl 29.12.06, 19:02
      Kilka milionów zdefraudowali na stadionie Lecha a teraz zabieraja się za
      kolejne machloje.Grobelny i Frankiewicz czy wy wstydu nie macie ?
    • Gość: amirez Stadion żużlowy IP: *.icpnet.pl 29.12.06, 19:48
      To chyba kiepski, nawet bardzo kiepski pomysł. Wydamy kupę kasy i będziemy mieli
      jeden niby nowoczesny i drugi zdewastowany stadion. Chyba stanowczo lepiej
      dogadać się z Olimipą i zmodernizować istniejący obiekt. Wyjdzie taniej !!!!
      • dobrusia_to_ja Re: Stadion żużlowy 29.12.06, 21:10
        Problem w tym, że ze stadionem na Dębcu też trzeba coś zrobić.
        • sineira Re: Stadion żużlowy 29.12.06, 21:42
          Lodowisko (najlepiej kryte), basen, hotel - proszę bardzo, jestem za. Ale żużel?
          Żużel to poroniony pomysł! Pamiętam z dzieciństwa, kiedy jeździłam latem do
          dziadków do Ostrowa - hałas podczas zawodów oraz TRENINGÓW (a treningi odbywają
          się ciut częściej niż zawody) było słychać w promieniu paru kilometrów. I było
          to naprawdę bardzo uciążliwe. To nie jest coś, co można wciskać w pobliżu
          mieszkaniówki. Ktoś chyba upadł na łeb! Nawet najnowocześniejsze bariery
          przeciwhałasowe nie poprawią sytuacji - czy ktoś wierzy, że będą idealnie
          szczelne???
          Ktoś się orientuje, na jakim etapie jest ta inwestycja? Czy jest już o co
          zahaczyć pazur? Są jakieś decyje tudzież plany, które można zaskarżyć???
          • Gość: urolog Re: Stadion żużlowy IP: *.echostar.pl 29.12.06, 22:26
            Tak się składa, że ja też miałem dziatków w Ostrowie. Ba!!! Mieszkali na
            Piłsudzkiego - na ulicy przy której znjaduje się stadion. I naprawdę nie
            pamiętam, aby ktoś wtedy narzekał na uciążliwości związane z nadmiernym hałasem.
            95% stadionów żużlowych w naszym kraju leżą w bezpośrednim sąsiedztwie domostw.
            Proszę oto przykłady z samej WLKP (Leszno, Piła, Rawicz,Ostrów...) i oczywiście
            są osoby, którym się chciałby mieć istną "grobową ciszę" w swoim lokum, ale to
            dopiero spotka je po zakończonym ziemskim żywocie...
            PROSZĘ NIE SIAĆ FAŁSZYWEJ PSEUDOPROPAGANDY, NIE POPARTEJ ŻADNYMI RACJAMI !!!
            • Gość: ixs Re: Stadion żużlowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 22:32
              Jaka propaganda? Że komuś hałas przeszkadza, to zaraz propaganda?
              Ale niech tam będzie, może da się z tym żyć ale weź sobie wyobraź kibiców
              przybywających na te zawody. Byłeś kiedyś w tej okolicy? Przecież tam nie będą
              mieli jak dojechać. Co, tramwajem przyjadą? No bez żartów! Bzdura na kółkach
              taki stadion w środku ciasnej zabudowy.
              Już nawet nie wspomnę o drących się kibicach.
              • Gość: urolog Re: Stadion żużlowy IP: *.echostar.pl 29.12.06, 22:40
                O drących się kibicach???!!! Ludzie, tam w latach 70-80 przychodziło na mecze
                po 40 tysiecy osób !!! I wtedy jakoś nikt nie narzekał na nadmierny hałas...
                Prawda jest taka, iż społeczność Dębca odwykła od stadionowego zgiełku i jest
                teraz trudno im sobie go w swojej okolicy wyobrazić. Ja to rozumiem, ale teren
                ten jest najlepszy na budowę nowego obiektu, gdyż pozowliłby się wybić tej
                zaniedbanej ex-robotniczej dzielnicy z marazmu, który wisi nad nią od wielu
                wielu lat...
                • Gość: stpendysta Re: Stadion żużlowy IP: *.centertel.pl 31.12.06, 12:54
                  O drących się kibicach???!!! Ludzie, tam w latach 70-80 przychodziło na mecze
                  > po 40 tysiecy osób !!! I wtedy jakoś nikt nie narzekał na nadmierny hałas...

Bzdura - to o czym piszesz dotyczyło stadionu KS Warta (czyli Stadionu d. E. Wedel, przy Dolnej Wildzie) i to tylko podczas nielicznych meczy (np. podczas pierwszego w latach 70. pierszoligowego meczu KKS Lech Poznań z WKS Legia Warszawa, gdy Lech po wielu latach powrócił do I ligi), przed Gierkowską przebudową na centralne dożynki '74. Stare boisko Lecha (bo przecież nie stadion!) mieściło nie więcej niż 10 tys. widzów, ale w trzecio- i drugoligowej szarzyźnie i tak widzów było od kilkuset do kilku tysięcy - rekordem było bodaj 10-11 tys., gdy widoki na awans były oczywiste).

Stypendysta z Dębca
                  • Gość: urolog Re: Stadion żużlowy IP: *.echostar.pl 31.12.06, 16:55
                    Faktycznie trochę przesadzilem z tą frekwencją, ale Twoje liczby też są "z
                    kosmosu". Jakbyś spojrzał na historię meczów na tym obiekcie, dowiedzailbyś
                    się, iż w latach 70 na zdecydowanej ilości meczów stadion był pełen do
                    ostatniego miejsca!!! Ba!!! Wielu odchodziło z kwitkiem spod kas, gdyż
                    zainteresowanie było przeogrome (pamiętam mecz z bodajże 1960 roku, ze Sląskiem
                    Wrocław, gdzie spotkanie to oglądał nadkomplet - ok 25 tysiecy !!!)

P.S Stadion Warty początkowo nazywał się im. 22 lipca, pod koniec lat
                    osiemdziesiątych zyskał jako swego patrona - Edmunda Szyca....
                    • Gość: stypendysta Re: Stadion żużlowy IP: 150.254.120.* 02.01.07, 12:05
                      pl.wikipedia.org/wiki/Stadion_na_Dębcu
            • frencen Stop kłamstewkom i pokrętnym wywodom 02.01.07, 10:34
              Nie zrobisz mieszkańcom Dębca wody z mózgu. Nie wiem ile dostajesz od klubu
              żuzlowego za tą propagandę w internecie, ale Twoje opowieści są nic niewartne.
              Masz ambę i tyle
          • dobrusia_to_ja Re: Stadion żużlowy 29.12.06, 22:30
            Wcale nie twierdzę, że tam ma powstać stadion dla żużlowców, ale do wszystkiego
            trzeba podchodzić z głową.
            Na pewno największym problemem dla mieszkańców są tory kolejowe, ale tych się
            nie pozbędziecie. Doskonale wiem, że przed laty, od strony ulicy Grzybowej, były
            robione pomiary hałasu i przejazdu pociągu nikt z badających nie mógł wytrzymać,
            a przyrządy wariowały. Byli zaskoczeni, że ktoś może mieszkać w takich warunkach.
            • Gość: poznaniak Re: Stadion żużlowy IP: *.centertel.pl 29.12.06, 22:39
              Bardzo śmiały i rewelacyjny pomysł! Mieszkańcy Dębca - nie bójcie się! To
              szansa dla waszej dzielnicy! Zobaczcie jak to jest w Europie, stadiony i
              imprezy sportowe rozkrecają koniunkturę na czym zyskują przede wszystkim
              tybylcy!!! Pozdrawiam - kibic rugby
              • Gość: stypendysta Re: Stadion żużlowy IP: *.centertel.pl 08.01.07, 17:52
                > imprezy sportowe rozkrecają koniunkturę na czym zyskują przede wszystkim
                > tybylcy!!!

Oj, taaak! Już dwaj tacy geszefciarze wyczuli pismo nosem (ową koniunkturę) i przed ruinami boiska (bo to nie jest stadion - nauczcie się wreszcie rozróżniać te pojęcia!) postawili swoje dwie własne ruiny. Ciekawy widok i zapowiedź tego biznesu, który tak zachwala się mieszkańcom Dębca!
            • sineira Re: Stadion żużlowy 29.12.06, 22:39
              Kumpel mieszkał na studiach a rogu Grzybowej i... nie pamiętam, ale dokładnie w
              trójkącie pomiędzy torami PKP i tramwajowymi. Makabra. Po pół roku przeniósł
              się do akademika i twierdził, że ma LEPIEJ! Dlatego uważam, że dokładanie tam
              jeszcze większego hałasu to, delikatnie mówiąc, głupota i lekceważenie
              mieszkańców.
              Poza tym, jak wspomniał ktoś powyżej, byłyby problemy z dojazdem - już widzę te
              radosne korki w czasie zawodów! No bo NIE WIERZĘ w takie bajki jak rychła
              budowa III Ramy czy Nowej Opolskiej...
              IMHO lepiej byłoby poszukać jakiejś lokalizacji na obrzeżach miasta, w dobrze
              skomunikowanym miejscu, z dala od mieszkaniówki. Czy to naprawdę takie trudne,
              zaplanować inwestycję służącą li i jedynie rozrywce tak, żeby nikogo nie
              krzywdzić?
              • Gość: urolog Re: Stadion żużlowy IP: *.echostar.pl 29.12.06, 22:45
                "IMHO lepiej byłoby poszukać jakiejś lokalizacji na obrzeżach miasta" -
                przepraszam, ale dochodzimy już do absurdu. Czy przypadkiem takie poddzielnice
                jak Dębiec czy chociażby Starołęka nie są już w tej chwili obrzeżami
                naszej "metropolii"? Jeśli nie, to w takim razie, co nazywać można
                owym "obrzeżem"? Murowaną Goślinę? Oborniki?
                • sineira Re: Stadion żużlowy 30.12.06, 17:45
                  Wypraszam sobie nazywanie Dębca "poddzielnicą"!;)
                  Ja oczywiście obiektywna nie jestem i być nie mogę, bo jako matka 10
                  miesięcznego dziecka, któremu sen w ciągu dnia jest potrzebny do życia jak
                  pokarm i powietrze, uważam motocykle za wroga numer jeden. W ogóle, jako matka,
                  cierpię zapewne na pieluszkowe zapalenie mózgu i bredzę jak potłuczona.
                  I zapewne tylko dlatego nie cieszę się na myśl o hałasie i o korkach
                  spowodowanych przez ludzi przyjeżdżających na imprezy sportowe.

A od starego stadionu do granic miasta jest jeszcze całkiem spory kawałek, więc
                  akurat proponowana lokalizacja nijak nie może być uznana za "obrzeże".
                • frencen kolejne potwierdzenie na "niepoznańskość" urologa 02.01.07, 10:28
                  Kim Ty jesteś? Dębiec jest bardziej poznański i miejski niż połowa
                  pseudomiejskich dzielnic o zabudowie folwarczno-rolniczej.
                  Obrzeża to Dębiec? Czym zatem jest Os.Dębina czy chociażby Świerczewo? Czym
                  jest Luboń? Człowieku! Nie wiem skąd Cię przywiało do Poznania, ale radzęCi
                  szybko nauczyć się historii i topografii tego miasta jeśli chcesz być
                  wiarygodnym dyskutantem
          • Gość: stypndysta Re: Stadion żużlowy IP: *.centertel.pl 30.12.06, 17:42
            > Lodowisko (najlepiej kryte), basen (...) - proszę bardzo, jestem za.

Święta prawda. Jeżeli miastu zależy na promocji sportu dostępnego zwykłym mieszkańcom, powinny doprowadzić do budowy w tym miejscu kompleksu, którego centralnymi punktami będą baseny z prawdziwego zdarzenia, tor crossu rowerowego, sale gimnastyczne, siłownie, ściany wspinaczkowe, lodowisko i tor łyżwiarsko-rolkowy, a może i deskorolkowy. Niestety, ale tego w mieście brakuje i żaden lekarz nie pomoże na skoliozy, jeżeli nie będzie w mieście takich 2-3 kompleksów. Powiedzmy sobie szczerze - żużel to cyrk, który ze sportem nie ma nic wspólnego.
            • Gość: Głos Dębca Re: Stadion żużlowy IP: *.echostar.pl 30.12.06, 19:24
              "tor crosu rowerowego"? Mam lepszy pomysł : zróbmy tam tor bobslejowo -
              saneczkarski - cisza spokój i takie tam inne pierdoły...
              • Gość: stypendysta Re: Stadion żużlowy IP: *.centertel.pl 31.12.06, 12:44
                Czyli cyrk proponujesz zastąpić sportami 'dostępnymi dla wszystkich inaczej"? Puknij się w czoło i zastanów się, dlaczego młodzież na Dębcu snuje się bez sensu, a nowego wymiaru (a raczej ponownie) nabiera widniejące na blaszaku hasło: każdy z Dębca to przestępca. Dobrze pomyślany kompleks sportowo-rekreacyjny (a nie żużlowy cyrk) jest idealnym rozwiązaniem nie tylko dla Dębca, ale i dla Wildy.
      • Gość: Q Obiekty Olimpii IP: *.izacom.pl 30.12.06, 11:36
        Fakt faktem, że bez względu na to gdzie będą zawody żużlowe, ze stadionem Olimpii wypadałoby wreszcie coś zrobić. Kiedyś to były dość nowoczesne, dobrze utrzymane obiekty tętniące życiem. Dzisiaj ruiny przynoszące wstyd. Z jednej strony obskurne baseny z karpiami, z drugiej roszabrowane przez złomiarzy ogrodzenie - z kładką przez tory kolejowe włącznie.
        Mówi się o deficycie obiektów sportowych w Poznaniu. Młodzi chłopcy nie mają gdzie kopać piłki, bo tam gdzie kopali dotychczas budowany ma być market. Olimpia to co najmniej 2 zaniedbane boiska do piłki, zaniedbane boisko do koszykówki, ledwo kupy się trzymające boisko lekkoatletyczne - i tylko korty tenisowe i hotel jakoś wyglądają na tym tle bo są w rękach (chyba) prywatnych.
        To że ten teren jest zasłonięty drzewami lasku golęcińskiego nie upoważnia magistratu do bezczynności. Trzeba zacząć gadać z "policją" i reanimować te obiekty chociaż, tak żeby można było z nich korzystać!!!
        • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Obiekty Olimpii IP: *.icpnet.pl 31.12.06, 12:34
          to zagłosuj na inny zarząd następnym razem ;-)
          • Gość: Q Re: Obiekty Olimpii IP: *.izacom.pl 01.01.07, 20:37
            > to zagłosuj na inny zarząd następnym razem ;-)
            A skąd wiesz na co i kogo głosowałem tym razem ?
            I poprzednim razem?
            No chyba, że wiesz to lepiej ode mnie... :/
          • Gość: LC Re: Obiekty Olimpii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 19:52
            Zarząd nic nie może zrobić bez zgody właściciela
            • Gość: Q Re: Obiekty Olimpii IP: 195.20.110.* 04.01.07, 12:08
              > Zarząd nic nie może zrobić bez zgody właściciela
              Może!
              Może zacząć z nim rozmawiać, coś zaproponować i wspólnie coś ustalić i zacząć
              realizować.
              Ale najpierw trzeba chcieć, potem trzeba mieć koncepcję i wizję, a dopiero potem
              zawracać d... właścicielowi.
              • Gość: LC Re: Obiekty Olimpii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 14:01
                ALe właściciel zawsze może odrzucić. Sam nie chciał byś aby ktoś z włądz
                przyszedł do twojego domu i powiedział, że mam fajny pomysł w sprawie twojgo
                domu. Inna sprawa, że posiadanie ziemi z ruiną też jest dziwne.
                • Gość: Q Re: Obiekty Olimpii IP: 195.20.110.* 09.01.07, 09:33
                  Mój dom nie jest miejscem użyteczności publicznej - więc nie ma co porównywać.
                  Po drugie, nie chodzi o to żeby cokolwiek narzucac, ale porozmawiać,
                  zaproponować, zaoferować.... Po prostu się zainteresować.
    • bloggi Re: Stadion żużlowy ma powstać na Dębcu 30.12.06, 01:12
      protest potrzebny raczej nie będzie;
      przeciez ten stadion nie powstanie!

to normalna ściema - taka sama jak w przypadku Term Maltańskich czy lodowiska :/
      • Gość: Kiepski Re: Stadion żużlowy ma powstać na Dębcu IP: *.echostar.pl 30.12.06, 16:57
        Masz rację ale za samą koncepcje z miejskiej kasy wyparowało juz kilkaset
        tysięcy.
        W dodatku to ten sam genialny projektant co spaprał dach na stadionie Lecha.
        Dobrze musi się dzielić.
    • Gość: MarPoz Stadion żużlowy ma powstać na Dębcu IP: 213.156.115.* 30.12.06, 17:42
      Lepiej nic tam nie robić.Żużel to hałas,samochody,kibice.Znacznie lepiej
      zostawić to miejsce okolicznym pijakom i innemu szemranemu elementowi.Gówna
      lepiej nie ruszać bo zacznie smierdzieć.
      • sineira Re: Stadion żużlowy ma powstać na Dębcu 30.12.06, 17:48
        > Lepiej nic tam nie robić.Żużel to hałas,samochody,kibice.Znacznie lepiej
        > zostawić to miejsce okolicznym pijakom i innemu szemranemu elementowi
        I po co ta ironia? Nie uważasz, że OGÓLNIE DOSTĘPNY basen, lodowisko, tor
        rowerowy czy inny tego typu obiekt przyniesie więcej korzyści? Ot, chociażby
        takiej, że okoliczna młodzież od czasu do czasu pójdzie sobie na łyżwy lub
        wrotki, zamiast stać po bramach i trenować przyszłą rolę "okolicznego pijaka".
        • Gość: MarPoz Re: Stadion żużlowy ma powstać na Dębcu IP: 213.156.115.* 31.12.06, 00:04
          To takie typowe,polskie,zawistne i zaściankowe myślenie.Przez ostatnie 25 lat
          nic się tam nie działo.Ktoś ma fantastyczny pomysł na ożywienie tego
          miejsca,wybudowanie czegoś nowego.I jak zwykle zaraz się zaczyna:będzie
          hałas,lepsze lodowisko,basen,tor rowerowy.A czy ktos mówi,że to są niepotrzebne
          obiekty?Oczywiście,że są i powinno ich powstawać coraz więcej.Ale skoro grupa
          ludzi w tym właśnie miejscu postanowiła wybudować właśnie stadion żużlowy to
          dlaczego im w tym przeszkadzać?To fantastyczna,potrzebna sportowemu środowisku
          Poznania inwestycja,która jeżeli dojdzie do skutku to zmieni całe zaniedbane
          otoczenie i jest wielką szansą dla całej Wildy na zmianę nieciekawego w tej
          chwili wizerunku.Żużel to fantastyczny sport przyciagający tłumy kibiców,a taki
          stadion da w przyszłości możliwość organizacji rundy Grand Prix na
          żużlu,spowoduje że poznańska drużyna która awansowała właśnie do pierwszej ligii
          będzie miała własny stadion i świetne sportowe perspektywy na przyszłość.
          I to,że jeden z drugim się tym zupełnie nie interesuje nie ma nic do rzeczy.Czy
          to naprawdę tak trudno zrozumieć?Czy w Poznaniu ma nic nowego nie powstawać,nic
          ciekawego się nie dziać?
          Tym ciągle biadolącym,narzekającym,zobojętniałym na wszystko i wszystko zawsze
          krytykującym mówimy stanowcze nie!!!Usiądźcie sobie przed telewizorem z
          włączonym Polsatem w kapciach i z browarem po 1,66 pln z Żabki i dajcie innym
          coś pozytywnego robić.
          • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Stadion żużlowy ma powstać na Dębcu IP: *.icpnet.pl 31.12.06, 12:46
            > Tym ciągle biadolącym,narzekającym,zobojętniałym na wszystko i wszystko zawsze
            > krytykującym mówimy stanowcze nie!!!Usiądźcie sobie przed telewizorem z
            > włączonym Polsatem w kapciach i z browarem po 1,66 pln z Żabki i dajcie innym
            > coś pozytywnego robić.

Wspaniały głos. Solidaryzuję się z Tobą całym serce. Ale dlaczego ta inwestycja
            w tym właśnie miejscu z wielu względów jednocześnie nie ma sensu przeczytaj
            proszę w moich wypowiedziach na samym początku tego wątku. Pozdrawiam!
          • sineira Re: Stadion żużlowy ma powstać na Dębcu 31.12.06, 12:55
            > Tym ciągle biadolącym,narzekającym,zobojętniałym na wszystko i wszystko zawsze
            > krytykującym mówimy stanowcze nie!!!Usiądźcie sobie przed telewizorem z
            > włączonym Polsatem w kapciach i z browarem po 1,66 pln z Żabki i dajcie innym
            > coś pozytywnego robić.
            Nie generalizuj Waść, bo źle czynisz. Ja akurat do biadolących nie należę.
            Jestem jak najbardziej ZA inwestowaniem, ale - za inwestowaniem z głową.
            Miasto to przede wszystkim mieszkańcy. To o nich trzeba myśleć. Nie o
            abstrakcyjnej "dzielnicy" czy "rejonie". To oni przebywają tu dniami i nocami,
            to im należy się odpoczynek po pracy, spokój i możliwość swobodnego dojazdu do
            domu.
            Stadion żużlowy to obiekt sprowadzający mieszkańców do roli biernych
            obserwatorów, gawiedzi gapiącej się z otwartą buzią. A ja chcę czegoś, co tę
            gawiedź rozrusza, zmobilizuje do porzucenia kapci, browaru i telewiora. Czegoś,
            co będzie służyło WSZYSTKIM, a nie tylko ograniczonej grupie.
            • Gość: stypendysta Re: Stadion żużlowy ma powstać na Dębcu IP: *.centertel.pl 31.12.06, 13:31
              > Stadion żużlowy to obiekt sprowadzający mieszkańców do roli biernych
              > obserwatorów, gawiedzi gapiącej się z otwartą buzią.

... do której leją tzw. czynniki moczopędne, czego efekty w ciepłe dni czuć będzie przy ścianach budynków mieszkalnych i śmietnikach (bo klatki schodowe na szczęście są (z reguły) pozamykane. Zaptyajcie się mieszkańców Wildy, co działo się po meczach na dawnym Stadionie im. d. E. Wedla.

• Gość: Pyra Re: Stadion żużlowy ma powstać na Dębcu IP: *.icpnet.pl 02.01.07, 15:10
                A co mówia lekarze? Uważaj bo kibice speedwaya zaczna sikac ci do okna....
                • Gość: Bartodziej Re: Stadion żużlowy ma powstać na Dębcu IP: 81.210.14.* 02.01.07, 15:14
                  No to teraz zaświadczyłeś poziomem wypowiedzi za kibiców żużla. Pogratulować
                  • Gość: Pyra Re: Stadion żużlowy ma powstać na Dębcu IP: *.icpnet.pl 02.01.07, 19:37
                    Bartodziej tys pewnie zacofany.... Cosik mi sie wydaje że ajkju u ciebie
                    znikome.....
    • Gość: FIKI Niech zrobią ten stadion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.06, 10:46
      Żużel to świetny sport, który ma wielu kibiców w Poznaniu. O wiele wiekszy
      hałas jak i szkodliwość dla ludzi stanowi znudzona młodzież z Dębca i jakoś nie
      widzę masowych protestów, każdy i tak zamyka okna, żeby nie słyszeć k... i
      ch... do późnych godzin nocnych. Stadionu nikt nie wybuduje 15km od miasta bo
      to nie ma sęsu i nigdy nie będzie tam dogodnego dojazdu. Ludzie a ten syf,
      który tam jest teraz nigdy wam nie przeszkadzał, jak przychodzili znajomi to
      zapewne wychodziliście spacerować z nimi po tej enklawie spokoju i zieleni. A
      baseny miały powstać między Dolną Wildą a Drogą Dębińską na wysokości
      wodociągów ale lepiej żeby tam rosły chaszcze.
      • Gość: ixs Re: Niech zrobią ten stadion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.06, 11:38
        Gadanie i tyle. Nic nie zbudują. To tylko gra, żeby spadły ceny gruntów dookoła
        i żeby miasto mogło je taniej wykupić pod III ramę.
        • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Niech zrobią ten stadion IP: *.icpnet.pl 31.12.06, 12:43
          No! Ale to chociaż świadczyłoby że myślą w interesie miasta! :-) A w to jednak
          wątpię.
      • Gość: Minister Re: Niech zrobią ten stadion IP: 81.210.14.* 02.01.07, 11:28
        Za tą znudzoną niebezpieczną młodzież powinieneś zarobić liścia. Ta znudzona
        młodzięz potrzebuje rozrywki, a nie stadionu z wejściem za 30zł
    • Gość: FIKI ,,niech niczego nie będzie" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.06, 14:11
      Dobra przekonali mnie niektórzy. Niech zlikwidują żużel w tym mieście bo nikt
      nie chce tu hałasu i okropnego zapachu spalonego metanolu. Ja sobie poradzę. I
      niech nikt najlepiej już tam nic nie robi, bo nie słyszałem o innym pomyśle na
      ten teren, a poza tym do parku rozrywki też będą dojeżdżać tysiące ludzi więc
      znowu problem z dojazdami i dzieciaki będą się darły i sikały bo nie zdążą do
      ubikacji. Jak powiedziałby kandydat na prezydenta Białegostoku - ,,niech
      niczego nie będzie".Chyba, że marzyciele mają jakieś informacje o
      inwestorach, którzy chcą wybudować tam obiekty rekreacyjne.
      • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: ,,niech niczego nie będzie" IP: *.icpnet.pl 31.12.06, 15:08
        Solidaryzuję się z Tobą. Ale dlaczego ta inwestycja w tym właśnie miejscu z
        wielu względów jednocześnie nie ma sensu przeczytaj proszę w moich wypowiedziach
        na samym początku tego wątku. I zanim zaczniesz bronić czyichś interesów,
        przemyśl to. To miasto cierpi przez brak uaktywnionych terenów pod budownictwo
        mieszkaniowe i biurowe. Przez ich brak ceny są koszmarne. A to odstrasza
        inwestorów. Natomiast nie brak terenów, które uaktywnić by mozna. Tylko dziwnym
        trafem nie są. Przeczytaj na początku wątku i napisz co myślisz.

Pozdrawiam!
        • Gość: urolog ,,niech niczego nie będzie" IP: *.echostar.pl 31.12.06, 16:38
          Wyrazam stanowczy sprzeciw wobec pomysłu zlokalizowania stadionu żużlowego na
          Umultowie !!! Na terenie starego wysypiska wytworzył się swoisty mikroklimat,
          miejsce rozwoju wielu niespotykanych nigdzie więcej gatunków fauny, które
          zostały by nieodwracalnie utracone!!!
          Mentalność części Poznaniaków mnie dobija.
          Przykład: baza w Krzesinach
          Historia tego lotniska sięga ponad pól wieku, powstawało one daleko od granic
          miasta, z dala od większych skupisk ludzkich. Jednakże,nieubłagany rozwój
          przestrzenny miasta spowodował, iż w obrębie bazy zaczęły powstawać nowe
          nieruchomości, których właściciele musieli pogodzić się z podwyższonym poziomem
          hałasu. Niestety, osoby te dziś stanowczo protestują przeciwko obecności (i
          działalności) samego lotniska, twierdząc, iż "ich grunty automatycznie tracą na
          swej wartości". Pytanie? Kto był pierweszy w Krzesinach? Oni czy baza? Jak się
          coś nie podobało wtedy, to można było się tam nie budować! A skoro ktoś już sie
          zdecydował związac swe życie z tymi okolicami, to wypadało by teraz być cicho,
          bo to już nie jest smaczne i wręcz trąca o żenadę...

To samo tyczy się Dębca...Proszę mi powiedzieć, kto z "niezadowolnonych"
          związał się z tą okolicą, zanim powstał tam stadion? To że od ćwierć wieku są
          to gruzy, nie znaczy, iż ponownie nie mógłby powstać tam obiekt sportowy, z
          przeznaczeniem, bądź co bądź, na drugą co do popularności w naszym mieście
          dyscyplinę sportową....
          Pozdrawiam malkontentów

• frencen Kolejny "importowany poznaniak" 02.01.07, 10:15
            Dziękuję za takie nowatorstwo, które idzie wyczytać z Twoich wypowiedzi. Gdybyś
            znał choć po części historię tej części miasta to byś wiedział, że stadion jest
            rzeczą najnowszą spośród okolicznych budynków i budowli, zatem zamilcz. To my
            mieszkańcy Dębca od pokoleń powinniśmy decydować czy chcemy mieć pod oknami huk
            motocykli, zakorkowane ulice i tłumy podpitych kibiców czy może chcemy mieć tam
            basen lub park rozrywki dla naszych dzieci!
          • Gość: Dębiec1983 Re: ,,niech niczego nie będzie" IP: 81.210.14.* 02.01.07, 12:03
            Moja rodzina mieszka tu już czwarte pokolenie, więc licz się ze słowami
            ignorancie
    • Gość: Fiki Stadion żużlowy ma powstać na Dębcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.06, 16:15
      Jest w tym mieście wiele paskudnych miejsc - zgadzam się . Są wolne tory przy
      dworcu głównym - prawie centrum, stary stadion Warty, byłe boisko laskarzy
      przy Królowej Jadwigi nieużytki między Dolną Wildą i Drogą Dęb i wiele innych,
      także to na Dębcu i tu właśnie możnaby dać sznsę stadionowi. Zużel wiąże się
      nierozerwalnie z hałasem, ale nie można zrobić stadionu tam gdzie mieszkają
      sami kibice - więc zawsze będzie komuś przeszkadzał.
      • Gość: Dębiec1983 a może Morasko? IP: 81.210.14.* 02.01.07, 11:44
        na Morasku nie byłoby lepiej, Panie Grobelny?
        • Gość: antyplagiat temat zerżnięty z portalu sportowe fakty IP: *.icpnet.pl 03.01.07, 20:44
          Droga redakcjo! Sami juz nie potraficie wymyslec sobie tematu tylko musicie zzynac z innych i to bez podawania zrodla?
    • frencen STOP! Nic o nas bez nas! 02.01.07, 10:07
      To wielki skandal, że wypowiadają się na temat stadionu osoby zupełnie z Dębcem
      nie związane. Dębiec to mój dom, Dębiec to kawałek świata w którym żyję. Nie
      pozwolę by jakieś poronione pomysły Wojtowiczów i Grobelnych zamieniły moje
      życie w koszmar. Wyraziłem się chyba tu dość jasno. Jako mieszkańcy nie życzymy
      sobie zakorkowanych ulic. Nie życzymy sobie tak dużego hałasu jaki wytwarza
      żużel. Dębiec czeka na zmiany, ale na zmiany które przyniosą korzyść dla jego
      mieszkańców.
    • Gość: keczup Re: Stadion żużlowy ma powstać na Dębcu IP: 217.153.53.* 02.01.07, 11:06
      Stadion to nie tylko sam stadion, to jeszcze infrastruktura, parkingi itp, a
      przy tej lokalizacji nie ma na to miejsca. Gdzie przyjezdni kibice mają
      zaparkować? Na Bluszczowej, a może na Saperskiej? Poroniony pomysł.
      Panie Prezydencie, a może stadion na Morasku? :)))))
      • Gość: Minister Rozporek Re: Stadion żużlowy ma powstać na Dębcu IP: 195.116.182.* 02.01.07, 11:22
        Brawo! Brawo! Stadionna Morasku będzie naprawdę dobry. Najlepiej pod domem
        Grobelnego
    • Gość: Jan Borny totalny bezsens i żałość IP: 195.116.182.* 02.01.07, 11:34
      Ktoś probuje zrobić na tej ziemi interes. Pomysł zrobienia tam stadionu jest
      oczywiscie nierealny i szkodliwy dla mieszkańców Dębca. To są fakty. Miasto
      jednak chętnie przejmie tą ziemię od PKP. A w związku z niemożliwością
      wybudowania stadionu opchną to pewnie jakiemuś konsorcjum które zrobi nam
      kolejnego blaszaka REAL albo TESCO. Tylko głupcy tego nie dostrzegają. A klub
      żużlowy zamiast rosnąć w siłę od początku swojego istnienia zaczął z Grobelnym
      grać w jego gierki polityczno-biznesowe. Żenujące
    • Gość: AntyPrezydent Dlaczego tak jest? IP: 195.116.182.* 02.01.07, 12:00
      Jak to jest, że taką "szansę na rozwój dzielnicy" lokuje się na Dębcu a nie w
      dzielnicach w ktorych mieszkają panowie prezydenci? Dlaczego uszczęśliwia się
      na siłę mieszkańców. Coś mi się wydaje, że na żużel nikt z Dębca nie bedzie
      chodził skoro przedstawia się projekt budowy nie pytajac mieszkańców o zdanie.
      Ulica Bzowa mówi nie. Chcemy parku z placem zabaw z prawdziwego zdarzenia i
      mini boiska dla starszych dzieci, czyli czegoś dla nas mieszkańców tej
      zaniedbanej dotąd przez miasto dzielnicy
    • Gość: MarPoz Stadion żużlowy ma powstać na Dębcu IP: 213.156.115.* 02.01.07, 12:41
      Niech najpierw miasto zlikwiduje pijaństwo,bandyctwo,niech wszystko
      zlikwiduje.Mieszkańcy Dębca nie życzą sobie stadionu,mieszkańcy Mostowej
      tramwaju na Rataje,mieszkańcy Krzesin lotniska,mieszkańcy Półwiejskiej żądają
      rozebrania Starego Browaru bo zasłania słońce,za chwilę jak ogrodzą park na
      Ogrodowej protestować będą właściciele psów,bo ich ulubieńcy nie będą gdzie
      miały robić kupy.Aha i Grobelny to malwersant,Kulczyk złodziej.Wszyscy kradną i
      kombinują.Jedyne wyjście to w miejscu stadionu na Dębcu wybudować kościół lub w
      ostateczności pomnik Wielkiego Rodaka.Nie pozwólmy aby obcy kapitał przejął
      polską ziemię.Aleluja i do przodu kochani rodacy.
      • Gość: Pinek :( IP: *.echostar.pl 02.01.07, 13:04
        Zrujnowany stadion jest częscią historii Debca, taka samą jak Cegielski... Może
        jego też chcecie wyburzyć i zrobić park zabaw dla dzieci, Sanktuarium maryjne
        czy coś innego?
        Ciekawe, ilu z Was chodzi na mecze Lecha? Zapewne sporo. Mam w takim razie
        pytanie? Czy kiedy siedzicie na stadionie, myslicie o tym co słyszą, czują
        ludzie mieszkający na Bułgarskiej, os. Kopernika? NIE !!! Nie zauważacie, tego,
        gdyż top Was niedotyczy!!! A ponieważ lokalizacja stadionu Lecha jest o wiele
        gorsza, niż budowa stadionu żużlowego na Dębcu (takie są fakty!!!), skoro
        mieszkańcy Grunwaldu potrafili się do tego przyzwyczaić (choć zapewne tez były
        i są tam protesty), Wy tez powinniście...
        • Gość: Frank Re: :( IP: 195.116.182.* 02.01.07, 13:31
          Jesteś wyjątkowo niepoważny uważając, że stadion Lecha (do rozgrywania spotkań
          piłkarskich) to coś gorszego niż docelowy stadion żużlowy.
          Od kopania piłki nie ma hałasu. Zapytaj mieszkańców Grunwaldzkiej lub
          Bułgarskiej czy słychac w ich domach kopnięcie piłki? Żużel natomiast jest
          bardzo głośny i temu nei zaprzeczysz. Nikt nie mówi tu o kibicach, bo tu i tu
          będą krzyki. Sam sport żuzłowy zagraża akustyce Dębca!
          • Gość: LC Re: :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 19:58
            Ale okrzyki kibiców i śmieci mogą przeszkadzać jak zakorkowana Bułgarska po
            meczu, a jednak zyją.
      • Gość: Frank Re: Stadion żużlowy ma powstać na Dębcu IP: 81.210.14.* 02.01.07, 13:33
        Takiej durnoty to ja dawno nie czytałem. Idź sie lecz do specjalisty od oczu.
        Pojedź na Dębiec i zobacz jak wygląda rzeczywistość. Nie ma gdzie parkować, a
        hałasu nie wytłumią żadne drzewa bo Dębiec to nie Lasek Golęciński i będzie4
        huk motorów na całej dzielnicy.
      • Gość: Na Dębcu od zawsze Re: Stadion żużlowy ma powstać na Dębcu IP: 81.210.14.* 03.01.07, 08:45
        Głupcze! Ja chcę najpierw normalnej ulicy 28 czerca i normalnego dojazdu
        tramwajem. Po co mi igrzyska za 80 mln? Dlatego nie chcę stadionu, bo chcę
        koniecznych modernizacji
    • Gość: CzasySięZmieniają Czasy się zmieniają i nie trzeba taniej rozrywki IP: 81.210.14.* 02.01.07, 13:45
      To że kiedyś był tam stadion dla piłkarzy nie zmienia nic. Czasy się zmieniają
      i teraz nie ma już na Dębcu tylu robotników dla ktorych adresowana jest prosta
      rozrywka taka jak sport. Teraz mieszkńcy Dębca potrzebują rewitalizacji miejsc
      pofabrycznych i zdewastowanych na cele użyteczne takie jak parki, place gier
      zabaw dla dzieci i młodzieży. Jakiś mały basen czy lodowisko. Coś dla
      mieszkańców. Tandetna rozrywka za grube pieniadze podatników to nie jest to
      czego byśmy oczekiwali. Poza tym żużel to nie piłka i przyjdzie tu kolejne
      źródło potwornego hałasu.
    • Gość: Kibic Grobelnego Kto wyszedł z tym pomysłem? IP: 195.116.182.* 02.01.07, 15:22
      Grobelny z Frankiewiczem? Czy Ci od żużla? Jedni i drudzy mają takie pojęcie o
      realizacji i lokalizacji ważnych dla miasta obiektów że to się prosi o boską
      interwencję. Równie dobra lokalizacja co na przykład Stare Koryto Warty na
      Chwaliszewie albo plac Wolności! Stuknijcie sie w głowy!
    • Gość: Norbi Re: Stadion żużlowy ma powstać na Dębcu IP: 81.210.14.* 02.01.07, 15:57
      Budujcie siobie stadion ale na wysypisku śmieci albo przy oczyszczalni ścieków.
      Won z Debca kaleki motcyklowe
      • Gość: Kaleka motocyklowy Re: Stadion żużlowy ma powstać na Dębcu IP: *.echostar.pl 02.01.07, 17:02
        Własnie dlatego, iż w odróznieniu od wysypiska czy oczyszczalni, na Dębcu
        panuje większy syf i smród, właśnie to miejsce nadawało by się pod taką
        inwestycję najlepiej.

• Gość: Pyra Re: Stadion żużlowy ma powstać na Dębcu IP: *.icpnet.pl 02.01.07, 19:40
          Koles nie przeginaj. Jestem fanem speedwaya ale takich głupich komentarzy nie
          bede tolerował. Ty jestes pewnie z bogatych bloków atanera hehe.
        • Gość: JJ Karer Re: Stadion żużlowy ma powstać na Dębcu IP: 81.210.14.* 03.01.07, 08:16
          Typowy kibic żużla, czyli zwyczajny cham ze wsi osadzony w blokowisku miejskim
          za Gierka
    • Gość: Na Dębcu od zawsze Propozycje dla Dębca za 80 mln zł ? IP: 81.210.14.* 03.01.07, 08:42
      Moi drodzy. Po co nam stadion na Dębcu za miejskie pieniądze skoro nie możemy
      od lat doprosić się o nową nawierzchnię i nowe tory na 28 czerwca? Po co nam za
      80 mln stadion, skoro nie mamy terenów rekreacyjnych takich jak mieszkańcy
      innych dzielnic? Dlaczego nikt nie pomyśli o wydłużeniu tramwaju na Świerczewo?
      Za te pieniądze + pieniądze z Funduszy unijnych Dębiec mógłby uciec od
      zapomnienia i dalszej degradacji. My mieszkańcy Dębca oczekujemy kompleksowych
      rozwiązań dla mieszkańców a nie igrzysk dla gawiedzi
      • Gość: MarPoz Re: Propozycje dla Dębca za 80 mln zł ? IP: 213.156.115.* 03.01.07, 09:35
        Gość powyżej nie jest wstanie zrozumieć,że pieniądze z funduszy unijnych są
        dzielone na odpowiednie kategorie i z pieniędzy przeznaczonych na sport nie
        można budować dróg czy linii tramwajowych.
        A takie bezmyślne wypowiedzi mają doprowadzą tylko do sytuacji w której w
        Poznaniu nic nowego nie powstanie.
        Budowa stadionu to jest właśnie coś co może zmienić wizerunek Dębca i
        przyciągnąć inwestorów.Ale żeby to pojąć to trzeba spojrzeć troche dalej niż
        własne podwórko.
        • Gość: Na Dębcu od zawsze Re: Propozycje dla Dębca za 80 mln zł ? IP: 81.210.14.* 03.01.07, 10:24
          Gość powyżej czyli MarPoz nie rozumie, że każdy fundusz unijny wymaga wkładu
          własnego ze strony miasta. I nie podoba się nam mieszkańcom Dębca, że zamiast
          wyremontować 28czerwca i tory tramwajowe chce się przenaczyć choćby kilka
          milionów ze środków miejskich na tą inwestycję. Środki z budżetu miasta
          przydzielane są przez miasto a nie unię europejską.
        • Gość: Na Dębcu od zawsze Re: Propozycje dla Dębca za 80 mln zł? Inwestorzy? IP: 81.210.14.* 03.01.07, 10:30
          O jakich inwestorach Ty piszesz? O bandzie która zaraz poustawia wokół stadionu
          swoje budki z cocacolą i hotdogami? Czy mówisz o budach z odzieżą sportową dla
          dresiarzy w barwach żużlowego klubu? To są Ci inwestorzy? Ja twierdzę, że jak
          naprawiona zostanie infrastruktura komunikacyjna Dębca, szczególnie 28 czerwca
          i np zostanie wydłużona sieć tramwajowa wraz z bezkolizyjnym przerzuceniem
          ulicy za tory to do odnowionej dzielnicy inwestorzy sami zajrzą. Stadion w
          niczym mieszkańcom nie pomoże. Odbierze tylko szansę na wykorzystanie miejskich
          pieniędzy na ważniejsze sprawy.
          • frencen Inwestycje w infrastrukturę komunikacyjną.Popieram 03.01.07, 13:52
            Gorąco popieram kolegę z Dębca o potrzebie inwestycji w system drogowy i
            komunikacyjny. Pożałowania godne jest wymyślanie tak dziwnych wydatków jak
            budowa nikomu na Dębcu niepotrzebnego stadionu, który sprowadzi na okolicę
            paraliż przy okazji każdych zawodów, choć i tak mamy juz dosyć kłopotów przez
            tory i wszechobecne przejazdy kolejowe, a także brak skutecznej komunikacji
            Dębca ze Świerczewem i Luboniem. Na gruntowną przebudowę czeka także osławiona
            28 czerwca z torowiskiem najgorszym obok ul.Strzeleckiej. Klub żużlowy próbuje
            zagarniać kasę pod siebie,a nam mieszkańcom Dębca i całej Wildy każe patrzeć na
            projekt jak na perłę rzuconą pośród gnoju. To niedopuszczalne. My mamy swoje
            własne potrzeby o które miasto powinno inaczej dbać.
            • Gość: left Re: Inwestycje w infrastrukturę komunikacyjną.Pop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 13:59
              28 Czerwca to rzeczywiście tragedia. Proponuję tamtędy puścić jeszcze ze dwie
              linie tramwajowe, to czas czekania w samochodzie na światła przy Hetmańskiej
              wydłuży się do 10 minut i to poza szczytem. Bez gruntownej modernizacji ul. 28
              Czerwca oraz całego węzła kolejowo-drogowego na Dębcu stadion nie ma żadnego
              sensu, bo po prostu nie da się do niego dojechać. A poza tym nie powinien to
              być stadion służący tylko żużlowcom. Np. na Bułgarskiej oprócz pierwszej
              drużyny Lecha ćwiczą juniorzy, trampkarze itp. Także rozgrywa się mecze lig
              amatorskich (na bocznych boiskach) i w ten sposób stadion służy mieszkańcom
              Poznania.Czy na Dębcu będą może rozgrywane zawody amatorskiej ligi żużlowej?:-)
            • Gość: keczup Re: Inwestycje w infrastrukturę komunikacyjną.Pop IP: 217.153.53.* 03.01.07, 14:00
              Można zrobić listę pomysłów co by się przydało na Dębcu, są przecież chyba jacyś
              lokalni radni, rady osiedli, itd.
              Ja proponuję:
              1. Remont 28 Czerwca. To zdecydowanie jako pierwsze.
              2. Parkingi przy szpitalu HCP i budynku UAM (28 Czerwca/Hetmańska), może
              Cegielski udostępniłby teren?
            • Gość: MarPoz Re: Inwestycje w infrastrukturę komunikacyjną.Pop IP: 213.156.115.* 03.01.07, 14:08
              Typowo polskie,zawistne,małostkowe myślenie.W normalnym społeczeństwie to jest
              tak:ok,będziemy mieli stadion to teraz walczmy o drogi,linie tramwajową,inne
              obiekty sportowe.Natomiast tutaj cała para idzie na walkę z każdą nową
              inicjatywą.W sumie to wydaje mi sie,że jednak z uwagi na koszty nowy stadion na
              Dębcu nie powstanie.A Gościu,Frencen i im podobni będą przez następne 25 lat
              czekali na jakiegoś potencjalnego inwestora na swoim brudnym,zapomnianym przez
              Boga i ludzi osiedlu i chodząc w gumiakach po ruinie stadionu Lecha z duma będą
              mogli powtarzać-obroniliśmy naszą ojcowiznę,nie wpusciliśmy obcego.
              Tylko tak dalej panowie tylko tak dalej....
              • Gość: left Re: Inwestycje w infrastrukturę komunikacyjną.Pop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 14:17
                Jest dokładnie odwrotnie niż piszesz. Nie ma sensu myślenie typu "mamy
                stadion,więc zawalczmy o drogi", bo przypomina to zaczynanie budowy domu od
                dachu. Prędzej: są dobre drogi, jest infrastruktura, więc można na Dębcu
                wybudować np. stadion. Stadion na Dębcu w obecnym stanie to po prostu kwiatek
                do kożucha.
              • Gość: keczup Re: Inwestycje w infrastrukturę komunikacyjną.Pop IP: 217.153.53.* 03.01.07, 14:19
                > W normalnym społeczeństwie to jest
                > tak:ok,będziemy mieli stadion to teraz walczmy o drogi,linie tramwajową,inne
                > obiekty sportowe.

Nie. Tak jest tylko w Polsce i może u Rusków. Poza tym na stadionie by się
                skończyło. Na towarzyszące obiekty sportowe nie ma tam na dodatek miejsca. W
                normalnym społeczeństwie społeczeństwo decyduje co chce mieć u siebie budowane.
                "Brudne, zapomniane osiedle" nie zmieni się od jednego stadionu tylko właśnie od
                zrobienia porządku i inwestycji w infrastrukturę.
                • Gość: Franz Re: Inwestycje w infrastrukturę komunikacyjną.Pop IP: *.echostar.pl 03.01.07, 16:56
                  Fakty są takie, iż potencjalny stadion na Dębcu, byłby swoistą targą
                  przetargową, która w znaczny sposób wpłynęła by na modernizację i przebudowę
                  komunikacyjną na Widzie. Stadion, który stał by się jedną z najważniejszych
                  wizyrówek miasta, sam w sobie, wymusił by rozbudowanie całej infrastruktury -
                  dróg, torowiska, etc..., gdyż

W rzeczywistości nie udzielając zaufania na budowę tego obiektu, paradoksalnie,
                  nie tylko nie przybliżacie do siebie wizji poprawy komunikacji i ogólnego stanu
                  tej części miasta, ale wręcz ją od siebie znacznie odpychacie...

Nie oszukujcie samych siebie - bez budowy w tamtym rejonie nowoczesnego
                  obiektu, który niewątpliwe ożywił by całą Wildę i Dębiec, wasz "fyrtel" jeszcze
                  przez bardzo bardzo długi czas pozostanie tak ijaki jest -Brudny, ponury,
                  niebezpieczny...
                • Gość: Franz Re: Inwestycje w infrastrukturę komunikacyjną.Pop IP: *.echostar.pl 03.01.07, 16:59
                  Fakty są takie, iż potencjalny stadion na Dębcu, byłby swoistą kartą
                  przetargową, która w znaczący sposób wpłynęła by na modernizację i przebudowę
                  komunikacyjną na Widzie. Stadion, który stał by się jedną z najważniejszych
                  wizytówek miasta, sam w sobie, wymusił by rozbudowanie całej infrastruktury -
                  dróg, torowiska, etc..., gdyż

W rzeczywistości nie udzielając zaufania na budowę tego obiektu, paradoksalnie,
                  nie tylko nie przybliżacie do siebie wizji poprawy komunikacji i ogólnego stanu
                  tej części miasta, ale wręcz ją od siebie znacznie odpychacie...

Nie oszukujcie samych siebie - bez budowy w tamtym rejonie nowoczesnego
                  obiektu, taki jak stadion, który niewątpliwe ożywił by całą Wildę i Dębiec,
                  wasz "fyrtel" jeszcze przez bardzo bardzo długi czas pozostanie tak ijaki jest -
                  Brudny, ponury, niebezpieczny...
                  • frencen Re: Inwestycje w infrastrukturę komunikacyjną.Pop 03.01.07, 18:30
                    Nie wiem skąd Cię nasłano, ale wygadywanie Dębcowi niebezbieczeństwa to kula w
                    płot. Widać że nie jesteś z DĘBCA (nie mylić z Wildą właściwą). Idąc dalej to
                    ponury na razie jest tylko Twój post który spisałeś na swojej zapewne
                    brudniejszej niż niejeden dębiecki zaułek klawiaturze. To w sprawie brudu i
                    ponurości.
                    W meritum sprawy jednak zasadza się jednak Twój sowiecki sposób myślenia. Ot
                    pierdut budu stadion. A co potem? Zobaczy się co uda się załatwić! Jakoś to
                    będzie!
                    Otóż społeczeństwo Dębca mówi NIE!
                    Najpierw plan przebudowy infrastruktury drogowej potem stadion. Może być
                    równocześnie. Na pewno nie może być mowy o stadionie bez dojazdów.
                    Zaproście swoich VIPów na stadion do którego prowadzi ulica z powojennym
                    rodowodem, a okoliczne kamienice straszą niegospodarnością komunałki.

• frencen Re: Inwestycje w infrastrukturę komunikacyjną.Pop 03.01.07, 18:42
                MarPoz to typowy przykład pieniacza którego przysyła klub żużlowy lub miasto by
                nawciągał głośno myślącym mieszkańcom, że są zaściankowi i nieuropejscy itd. A
                to niestety on sam jest przykładem impotenta intelektualnego, który nie dość że
                nie rozumie skali problemów Dębca to jeszcze nie dostrzega faktycznych powiązań
                w gospodarce wolnorynkowej.
                Areny dla swoich igrzysk na nieprzygotowanych terenach mogą budować tylko
                komuniści, idioci lub obrzydliwie bogaci ludzie. Ludzie myślący przygotowują
                takie inwestycje wraz z otaczającą infrastrukturą. Dębiec potrzebuje przebudowy
                komunikacyjnej osi północ-południe. III rama którą próbuje się podpierać
                kolejny niedouczony prezesina to nie lekarstwo.
                Przypomnę tylko, że wszelkie centra handlowe, stacje benzynowe uzyskują zgody
                na budowę pod warunkiem organizacji sprawnego ruchu w okolicy w tym przebudowa
                skrzyżowań itp.
                Oczekujemy od miasta jako mieszkańcy, iż projekt budowy stadionu zawierał
                będzie rownież plan i zobowiązanie do przebudowy ruchu w ciągu 28 czerwca oraz
                28 czerwca - Opolska w odniesieniu do infrastruktury kolejowej.
                Budowa stadionu musi zakładać jego wielofunkcyjność. Nie mozemy ugiac sie pod
                chwilowym dyktatem zuzla.
                Wczoraj zuzla nie było, dzis jest, jutro moze znow nie byc. A my i nasze dzieci
                musza jakos spedzac wolny czas. Chcialbym aby miejsce to bylo na to
                przygotowane, bo doczekamy się kolejnej ruiny tym razem za 80mln.
              • frencen Re: Inwestycje w infrastrukturę komunikacyjną.Pop 03.01.07, 18:47
                PS Chciałbym dodać jeszcze że Twoje wycieczki w stronę mieszkańców Dębca o
                gumiakach, zawistności i brudzie schowaj sobie pod kołderkę bo nie wiesz nic o
                naszych sprawach zapatrzony w motocykle ignorancie
                • edrys Re: Inwestycje w infrastrukturę komunikacyjną.Pop 03.01.07, 19:35
                  Domagasz się, aby inni nie robili prywatnych wycieczek w kierunku mieszkańców
                  Dębca, a sam post wcześniej prezesa PSŻ-u nazwyasz "kolejnym niedouczonym
                  prezesiną", a pewnie nawet nie wiesz jak wygląda. Moralność Kalego się kłania.

Ale nie o tym chciałem pisać.

"Oczekujemy od miasta jako mieszkańcy, iż projekt budowy stadionu zawierał
                  będzie rownież plan i zobowiązanie do przebudowy ruchu w ciągu 28 czerwca oraz
                  28 czerwca - Opolska w odniesieniu do infrastruktury kolejowej." - napisałeś i
                  masz zupełną rację! Zapomniałeś, że to jest dopiero zupełnie wstępny projekt,
                  który może ulec jeszcze zmianie? A Ty już o protestach wypisujesz i ludzi
                  obrażasz.

"Budowa stadionu musi zakładać jego wielofunkcyjność. Nie mozemy ugiac sie pod
                  chwilowym dyktatem zuzla." - no właśnie ma to być taki stadion! M.in. pożądnym
                  z lodowiskiem, którego Poznań nie ma. Ma to być również miejsce, gdzie będą
                  mogły odbywać się koncerty czy jakieś inne imprezy sportowe (np. coś takiego na
                  motorach jak niedawno w katowickim Spodku), pokusiłbym się o porównanie, że ma
                  to być takie małe poznańskie Millenium Stadium z Cardiff. Takim uniwersalnym
                  sadionem nie jest stadion Lecha gdzie ostatnio np. nie pozwolono zagrać
                  rugbystom.

I przestań pisać bzdur, że ludzie broniący tej propozycji są "opłacani" przez
                  klub i miasto. Wyobraź sobie, że mamy demokrację oraz wolność słowa i każdy
                  może mieć własne zdanie na każdy temat. Uwierz, że nie musi to być opinia taka,
                  jak twoja.

Pozdrawiam
          • edrys Re: Propozycje dla Dębca za 80 mln zł? Inwestorzy 03.01.07, 19:17
            Gość portalu: Na Dębcu od zawsze napisał(a):

>Czy mówisz o budach z odzieżą sportową dla
            > dresiarzy w barwach żużlowego klubu?

To pokazałeś jakie masz pojęcie o żuzlu i jego kibicach. Gratuluję.
            • frencen Re: Propozycje dla Dębca za 80 mln zł? Inwestorzy 03.01.07, 19:32
              Mądry Panie. Prosze zatem odpowiedz mi jakich to inwestorów miałaby przyciągnąć
              budowa tego stadionu podczas gdy wszelkie doń dojazdy są zdewastowane, a
              program rewitalizacji Dębca nie jest nawet w powijakach. Kogo przyciągnie na
              Dębiec sam stadion położony na skrzyżowaniu szlaków kolejowych bez możliwości
              rozbudowy czy bezpośredniego sąsiedztwa?
              • Gość: MarPoz Re: Propozycje dla Dębca za 80 mln zł? Inwestorzy IP: 213.156.115.* 03.01.07, 20:24
                Dyskusja z Tobą frencen to jak kopanie się z koniem.
                Rozumując tak jak Ty to jako mieszkańca innej dzielnicy co obchodzi mnie program
                rewitalizacji Dębca,budowa jakiś dróg,linii tramwajowych.Po co?Dla kogo?
                Miasto ma wiele innych pilniejszych spraw,a nie zajmowanie sie jakims
                zaniedbanym osiedlem bez przyszłości.Za 20 lat w tych sypiących się slumsach
                nikogo już nie będzie.To taki poznański Bronx.Będzie trzeba to ogrodzić i
                najwyżej opancerzonymi autobusami wozić turystów.
                No z tym że nikogo nie będzie to przesadziłem.Ty pewnie tam zostaniesz,bo
                mentalnie to wymarzone miejsce dla Ciebie.
                • sineira Re: Propozycje dla Dębca za 80 mln zł? Inwestorzy 03.01.07, 21:05
                  > zaniedbanym osiedlem bez przyszłości.Za 20 lat w tych sypiących się slumsach
                  > nikogo już nie będzie.To taki poznański Bronx.
                  Przesadziłeś. Obraziłeś w chamski sposób wielu mieszkających na Dębcu ludzi.
                  I widać, że dawno tu nie byłeś. Eeech, szkoda z Tobą gadać...
                • Gość: antycham Re: Propozycje dla Dębca za 80 mln zł? Inwestorzy IP: *.echostar.pl 03.01.07, 21:58
                  jesteś Pan zwykły żużlowy cham
                • Gość: Na Dębcu od zawsze Re: Propozycje dla Dębca za 80 mln zł? Inwestorzy IP: 195.116.182.* 04.01.07, 10:32
                  Jaki Ty jesteś prymitywny i arogancki. Taka żenująca postawa na pewno
                  poświadczy dobrze o żużlowych kibicach
                • frencen Re: Propozycje dla Dębca za 80 mln zł? Inwestorzy 04.01.07, 11:16
                  Z człowiekiem który zamiast argumentów używa wyzwisk, obelg i chamstwa
                  dyskutować się nie da. Żegnamy Cie MarPoz, żużlowy gburze.
                  • Gość: MarPoz Re: Propozycje dla Dębca za 80 mln zł? Inwestorzy IP: 213.156.115.* 04.01.07, 11:54
                    Frencen,miłośniku savoir-vivre'u przeczytaj swoje ostatnie posty i zastanów się
                    zanim zaczniesz zarzucać komuś chamstwo.
                    Mimo wszystko pozdrawiam żużlowy ignorancie i do zobaczenia za kilka lat na
                    nowym stadionie do którego z centrum mam nadzieję dojadę porządną,wyremontowaną
                    ulicą.
                    Mieszkałem na Wildzie przez trzydzieści lat,znam tam każdy kamień,Plac Lipowy
                    niedaleko stadionu uważam za jedno z najbardziej klimatycznych miejsc w naszym
                    mieście.
                    I jeszcze raz powtórzę,że budowa stadionu jest wielką szansą dla Dębca która
                    tylko przyspieszy inne niezbędne zmiany takie jak przebudowa ulicy 28 Czerwca.
                    Nie rozumiem tylko ludzi którzy natychmiast zaczynają protestować bo każda nowa
                    rzecz zmieni trochę ich otoczenie i przyzwyczajenia,bo będzie trochę hałasu,ktoś
                    dwa razy w miesiącu w niedzielne popołudnie zaparkuje pod ich domem.
                    Nie żyjemy w jakiejś głuszy tylko w dużym mieście,które musi sie zmieniać i
                    rozwijać.
                    • frencen Re: Propozycje dla Dębca za 80 mln zł? Inwestorzy 04.01.07, 12:22
                      Po co komuś świeża krew skoro ma zupełnie niedrożne żyły? Po co nam stadion
                      skoro nawet nikt nie mówi o modernizacji szlaków komunikacyjnych do niego.
                      Ja nie protestuję! Ja głośno zwracam uwagę na najważniejszą kwestię z punktu
                      widzenia Dębca (zwłaszcza tego tuż za przejazdami)
                      • Gość: MarPoz Re: Propozycje dla Dębca za 80 mln zł? Inwestorzy IP: 213.156.115.* 04.01.07, 12:39
                        We wczorajszej Wyborczej napisano o rozebraniu kładki dla pieszych nad torami na
                        Dębcu.Była tam mowa o tym,że nie zostanie odbudowana ponieważ drogowcy
                        przymierzaja się do gruntownej przebudowy całego węzła dębieckiego,ul.28
                        Czerwca,pobliskiej sieci ulic.
                        Niestety w tej sprawie nie zapadła jeszcze żadna decyzja,nie wykonano koncepcji
                        całej przebudowy.
                        Ale juz sam fakt podjęcia jakiś działań napawa optymizmem.Teraz cała energia
                        mieszkańców ,Rady Osiedla powinna właśnie skoncentrować się na tym
                        zagadnieniu.Może powstanie jakiś komitet mieszkańców,pisma do Urzędu Miasta ,do
                        ZDM o przyspieszenie tych prac.Wiadomo że taka przebudowa to olbrzymie koszty,
                        nie dokona się tego od razu,ale za kilka lat?
                        • Gość: stypendysta Re: Propozycje dla Dębca za 80 mln zł? Inwestorzy IP: 150.254.120.* 04.01.07, 16:21
                          > Niestety w tej sprawie nie zapadła jeszcze żadna decyzja,nie wykonano
                          > koncepcji całej przebudowy.

... co nieodparcie prowadzi do wniosku, że cała sprawa zostanie skutecznie odłozona 'ad calendas grecas'. Więd drogi MarPoz nie mydl nam oczu i nie wypowiadaj się o realiach Dębca. Powołujesz się na casus kładki nad torami kolejowymi, ale przeczytaj sobie uważnie tamten wątek - to dobra ilustracja, gdzie miasto i jego Zarząd (jak i Rada Miasta) mają prawdziwe potrzeby ludzi, którzy w okresie swojej pełnej aktywności zawodowej byli motorem (ale nie żuzlowym) rozwoju miasta.
                    • Gość: stypendysta Re: Propozycje dla Dębca za 80 mln zł? Inwestorzy IP: 150.254.120.* 04.01.07, 16:17
                      > I jeszcze raz powtórzę,że budowa stadionu jest wielką szansą dla Dębca która
                      > tylko przyspieszy inne niezbędne zmiany takie jak przebudowa ulicy 28 Czerwca.

Totalna bzdura! Ktoś przeforsuje budowę toru żużlowego, a potem przez kolejne lata mieszkańcy Dębca nie będą się mogli doprosić remontu ul. 28 Czerwca - przecież my to znamy i to takie oczywiste!
                      • Gość: ? Re: Propozycje dla Dębca IP: 142.94.86.* 04.01.07, 17:08
                        Budowa toru żużlowego na Dębcu, czy gdziekolwiek indziej to nonsens!

Mieszkańcy Dębca powinni mieć prawo do oddychania jak najmniej zanieczyszczonym
                        powietrzem i do spokoju.

Motocykle z przyglupami, ktorzy sie na nich scigaja trzeba po prostu wygwizdać,
                        wtrzucić z Poznania na zbity ryj.
                        Po co ogladać te smrodzace i ryczace kreatury?
                        Kto promuje te chore widowiska? GW?
    • frencen Buta klubu żużlowego 04.01.07, 23:00
      Na oficjalnym forum klubu zużlowego PSŻ znalazłem taki komentarz, którego
      autorem okazuje się - rzecznik prasowy klubu!!!

"Jeżeli chęć protestów z powodu hałasów nazywasz myśleniem pryszłościowym to
      gratuluję. Po pierwsze to podejrzewam, że może 2 osoby z piszących te
      komentarze mieszkają faktycznie na Dębcu. Po drugie nikt z tych "przyszłościowo
      myślących" nie pomyślał, że nowy stadion i cała infrastruktura to:

1. Nowe miejsca pracy
      2. Szansa na zagospodarowanie terenu który wygląda gorzej niż źle.
      3. Szansa na rozwój własnego interesu w związku ze zmożonymi odwiedzinami ludzi
      z innych dzielnic.

I jeszcze kilka innych spraw. Ale widocznie dla "przyszłościowo myślących" są
      inne priorytety.. "

Jeżeli jesteśmy tu na Dębcu traktowani jak ludzie do których używa się
      cudzysłowia i próbuje zamknąć nam się usta tanimi frazesami to nie ma innej
      rady jak nazwać działania klubu zwykłą butą i arogancją wobec mieszkańców.
      1. Kto ma mieć miejsca pracy? Gdzie? Na Dębcu mieszkają tysiące ludzi, a
      hotdogi będą sprzedawać i tak znajomi klubowych notabli.
      2. Szansa na zagospodarowanie? Tak. Przez klub żuzlowy dla siebie i szansa dla
      mieszkańców na jeszcze większy bałagan dookoła.
      3. Szansa na rozwój własnego interesu? Kim są Ci kibice żużlowi? Szejkami z
      kieszeniami pełnymi dolarów do wydawania na Dębcu?
      To są jawne kpiny z mieszkańców Dębca dopominajacych się nowoczesności, ale od
      podstaw, a nie od końca.
      • Gość: MarPoz Re: Buta klubu żużlowego IP: 213.156.115.* 05.01.07, 07:50
        Mamy demokrację i każdy może zabrać głos w dyskusji.Nie rozumiem tylko jak kilka
        wypowiadających się osób może uzurpować sobie prawo do wypowiadania się w
        imieniu jak sami piszą wszystkich mieszkańców Dębca.To zupełnie nieuprawnione
        postępowanie i nadużycie.Wypowiadają się przecież wyłącznie we własnym imieniu.

O rozwoju miasta decydują na szczęście demokratycznie wybrane władze.Podejmując
        decyzje kierować się muszą dobrem całego miasta i jego wszystkich mieszkańców
        przy uwzględnieniu umotywowanych zastrzeżeń lokalnych społeczności.
        Nie wyobrażam sobie innego postępowania.Mam nadzieję,że w tej sprawie tak
        również będzie.

Kończę dyskusję w tym temacie bo z braku jakichkolwiek rzeczowych argumentów
        kilka osób jak się sami określają mieszkańców Dębca zaczyna posługiwać się
        inwektywami,obrażając ludzi mających odmienne zdanie.Szkoda czasu na dyskusję z
        nimi.
        • frencen Re: Buta klubu żużlowego 05.01.07, 08:28
          Nie rób z siebie teraz świętego, bo jeszcze dwa dni temu obrażałeś tu na forum
          mieszkańców Dębca.

Moj komentarz nie dotyczy władz Poznania tylko klubu żużlowego, który nie jest
          żadną władzą, a uzurpuje sobie prawo do stanowienia o przyszłosci Dębca.

Mieszkam na Dębcu od 39 lat, a moja rodzina kolejne już pokolenia i nie uważam,
          abym ja i moi znajomi i rodzina nie mogli wyrazić swojego zdania na temat zmian
          wokół naszych domów.

Jak widać po roku działalności klub żużlowy oraz jego kibice czują się
          niezwykle pewnie i pozwalają sobei na sporą arogancję w tym mieście!
          • Gość: Dębiec83 Re: IP: 195.116.182.* 05.01.07, 09:38
            Daj już spokój frencen. Żużel to sport prowincjonalny, a prowincjuszy w naszym
            mieście niestety coraz więcej, więc swoim prowincjonalnym obyczajem będą
            rozpychali się łokciami żeby kultywować swoje wiejskie rozrywki choćby miał to
            być plac Wolności. Pomyśleli że Dębiec i jego mieszkańcy są najmniej
            zorganizowani więc uderzyli tutaj i zdziwieni, że ktoś pyta o modernizację dróg.
      • Gość: keczup Re: Buta klubu żużlowego IP: 217.153.53.* 05.01.07, 10:07
        Ten sam durny tekst ci w przypadku Kulczykparku i SB.
        Jak ktoś nie chce tej jednej, konkretnej inwestycji - to znaczy, że woli chęchy,
        brud i pijaków tankujących tanie wino. A jedyna alternatywa - to stadion!
        • Gość: Dębiec83 Re: IP: 81.210.14.* 05.01.07, 10:18
          Z kolei jeszcze 30 lat temu twierdzono że jedyną alternatywą jest socjalizm
      • Gość: nobi Re: Buta klubu żużlowego IP: 213.17.249.* 08.01.07, 09:05
        Po pierwsze: To że autor cytowanego przez Ciebie tekstu z forum jest też
        rzecznikiem prasowym Klubu nie oznacza, że słowa te są wypowiadane przez
        kogokolwiek z Klubu. Damian (bo o nim mowa) ma prawo tak jak Ty do swojego
        prywatnego zdania.

Po drugie: Nowe miejsca pracy powstaną i nie tylko w związku z istnieniem na
        Dębcu stadionu żużlowego. Przeczytaj uważnie cały materiał Wyborczej - tam
        powstanie też lodowisko i hotel (także Damian pisze o "stadionie i całej
        infrastrukturze").

Po trzecie: Zagospodarowanie terenu. To chyba jest jeden z największych
        argumentów za lokalizacją stadionu na Dębcu. Stary stadion Lecha straszy swoim
        wyglądem od lat.
        Jak możesz pisać "klub żużlowy dla siebie"? Ten Klub powstał też z myślą o
        Tobie, Twojej rodzinie i znajomych.

Kolejne: Szansa na rozwój interesu jest dla wszystkich, którzy będą mieli pomysł
        na zrobienie go (także da Ciebie). To czy kibice żużlowi są szejkami czy nie to
        nie ma znaczenia. Każda impreza sportowa przyciągająca tłumy kibiców jest
        idealnym miejscem na rozwój firm prowadzonych przez okolicznych rzemieślników,
        handlowców i biznesmenów.

Ostatnie: Jakie kpiny z mieszkańców? To są poważne propozycje, które mają
        poparcie miasta. Jeśli tak będziesz podchodził do wszystkich ofert
        unowocześniania Dębca to będziesz mieszkał w takiej okolicy jak mamy teraz...
        (pożal się Boże). Kto mógłby się zainteresować tą okolicą jeszcze? Lech? Raczej
        nie może liczyć na kolejny stadion. Warta? Owszem - stadion im by się przydał,
        ale bez sponsora to nie ma szans...
        Miasto nie wyda zezwolenia na budowę tylko hotelu lub biurowców, bo byłoby to
        niezgodne z planem zagospodarowania (no chyba, że wolisz market). To jest teren
        pod obiekty sportowe i jest szansa by tak zostało.
        Oferta PSŻ jest konkretna, poparta przez miasto i moim zdaniem całkiem
        atrakcyjna dla nas - mieszkańców Dębca.
        • frencen Re: Buta klubu żużlowego 08.01.07, 12:51
          Nie ma czegoś takiego jak pan rzecznik to jedno a pan Damian to drugie. Pan
          Damian to rzecznik, wiec jak pan Damian pisze to pisze rzecznik PSŻ.
          zy słyszałeś kiedyś o przypadku, by ktoś piatujący publiczną
          funkcjęwypowiadałsię prywatnie na jakiś temat albo co gorsza wypowiadał się
          inaczej jako osoba publiczna a inaczej prywatnie?
          Osoby publiczne muszą liczyć się ze swoimi słowami.

Rzecznik klubu uraziłswoim bezpardonowym komentarzem wielotysięczną rzeszę
          mieszkańców Dębca i nie sądzę by mu to zapomniano, bo nawet nei poczuwa się do
          tego by sprostować swoje wypowiedzi.

Klubowi żuzlowemu gratulujemy układów!

Jestem za budową stadionu. Nei zarzucajcie mi że ja protestuję. Jestem za, ale
          zwracam uwagę na niezbędne w tym kierunku kroki wokół tej inwestycji, o których
          nic nie powiedziano i zwracam uwagę też na butę rzecznika PSŻ, który narzuca
          arogancko swój tok myślowy traktując mieszkańców z góry.
          • Gość: nobi Re: Buta klubu żużlowego IP: 213.17.249.* 08.01.07, 14:31
            ...a jednak uważam, że rzecznik to jedno, a Damian to co innego. Rzecznik to
            praca (zawód jak kto woli), gdzie prezentuje się oficjalne stanowisko Klubu i
            Zarządu, a Damian na prywatnym forum to prywatna wypowiedź i własne zdanie
            (przecież niekoniecznie zgodne z tym co prezentować musi rzecznik Klubu).
            Odbiegamy od tematu.
            Już nie przesadzaj z tym urażaniem a już tymbardziej wielotysięcznej rzeszy
            kolego frencen Póki co przeczytało to kilkanaście osób (no, może kilkadziesiąt).
            Ponadto nie czuję się w żaden sposób urażony słowami Damiana (również jako
            mieszkaniec Dębca).
            Skoro jesteś za budową stadionu to co się tak burzysz? Tyle hałasu o projekt?
            Zwracasz uwagę na kroki wokół tej inwestycji, o których nie napisano? Przecież
            to już napisano w artykule: "niedaleko ma powstać trasa szybkiego ruchu, tzw.
            III rama komunikacyjna, i węzeł Zatorze." Jest też mowa o hotelu. Jaki inwestor
            chciałby teraz tam postawić hotel? Chyba tylko taki hotelik na godziny... (a
            fuj). Do hotelu też pewnie powstanie cała infrastruktura (drogi, parkingi)
    • Gość: cvb Re: Stadion żużlowy ma powstać na Dębcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.07, 16:14
      Pękam ze śmiechu czytając niektóre wypowiedzi. Osobiście uważam że stadion
      faktycznie powinien być na Golęcinie bo żużel to nie tylko zawody lecz również
      piknik, a Golęcin dotaje nadaje sie cudownie. Jednak twórczość chorych ludzi
      jak Frencen i jemu podobni mnie dobija. Takim ludziom jak propuje aby wynieśli
      się na wieś ale lepiej nie Polską bo tam idiotów nie potrzeba. Mieszka jeden z
      drugim w najgorszej części miasta z tramwajami, pociągami, wiecznie zamkniętymi
      rogatkami i taraz bułkę przez bibułkę bo ochhhhh co za hałasik nieprzyjemny.
      • Gość: ? Re: Stadion żużlowy ma powstać na Dębcu IP: 142.94.86.* 09.01.07, 03:31
        Abys jak najpredzej pekl z tego smiechu.
        Co za ulga
        o jedenego idiote mniej.
    • Gość: jaskółka Re: Stadion żużlowy ma powstać na Dębcu IP: *.is.net.pl 02.05.07, 10:00
      Człowieku o czym ty bredziesz?
      Z ptk. 2 może sie i zgodze, ale to juz sprawa
      waszych samorządowców. Na temat pierwszego, człowieku czy ty wogole byłes kiedyś
      na zawodach żuzowych? Odpowiem Ci, chyba przed tv.. i tyle wiesz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka