Dodaj do ulubionych

Nestle i Poznań

IP: *.wskiz.poznan.pl 21.11.01, 12:30
Najpóźniej do połowy 2002 r. fabryka cukierków w Lesznie, należąca do Nestle
Polska, szwajcarskiego producenta wyrobów spożywczych, zostanie zamknięta, a
cała produkcja trafi do Poznania. I znów pojawią się nowe miejsca pracy!
Obserwuj wątek
    • Gość: MaciejK Re: Nestle i Poznań IP: *.radiomerkury.pl 21.11.01, 12:47
      Nasza radość powinna być raczej umiarkowana, w Lesznie są chyba większe
      problemy z pracą, więc trochę to bez sensu.
      Nigdy nie lubiłem warszawskiego centralizmu, tu mamy poznański-wytłumaczeniem
      jest tylko to ze to prywatna firma i to ich sprawa gdzie chcą/będą produkować i
      nikt im tego nie moze narzucić. Problem drugi to władze Leszna-z nielubianej
      przeze mnie opcji więc się przyczepie-widocznie byliście mało aktywni w
      zatrzymaniu inwestora i miejsc pracy. Mówi się trudno.
      • Gość: P.B Re: Nestle i Poznań IP: *.wskiz.poznan.pl 21.11.01, 13:12
        Gość portalu: MaciejK napisał(a):

> Nasza radość powinna być raczej umiarkowana, w Lesznie są chyba większe
        > problemy z pracą, więc trochę to bez sensu.
        > Nigdy nie lubiłem warszawskiego centralizmu, tu mamy poznański-wytłumaczeniem
        > jest tylko to ze to prywatna firma i to ich sprawa gdzie chcą/będą produkować i
        >
        > nikt im tego nie moze narzucić. Problem drugi to władze Leszna-z nielubianej
        > przeze mnie opcji więc się przyczepie-widocznie byliście mało aktywni w
        > zatrzymaniu inwestora i miejsc pracy. Mówi się trudno.

Obecni pracownicy mają możliwość przeniesienia się do Poznania.
      • student# Re: Nestle i Poznań 21.11.01, 13:22
        Nie sądzę, żeby władze Leszna miały jakiś wpływ na tą decyzję Nestle. Nestle
        (jak każdy) szuka oszczędności i się reorganizuje. Podobnie było z Reemtsmą w
        Kościanie. Też zamknęli, produkcję przenieśli do Poznania, choć w mieście
        rządzi prawicowy burmistrz. Takie prawo runku. Trzeba jednak przyznać, że
        szefowie Remmtsmy poszli miastu na rękę. Wszyskie budynki (a włożyli w nie
        sporo grosza) sprzedali miastu na bardzo preferencyjnych warunkach. Teraz jest
        to siedziba zamiejscowego oddziału UAM, myśli się też o PP, bo miejsca jest
        mnóstwo. Oby Nestle też zachowało się fer wobec Leszna.
      • Gość: lol Re: Nestle i Poznań IP: *.aura.com.pl 21.11.01, 13:28
        Dokładnie
    • student# Re: Nestle i Poznań 21.11.01, 13:06
      Twoja radość pachnie szowinizmem poznańskim. Zauważ, że Leszno te miejsca
      straci, a to przecież też Wielkopolska. Co prawda, wszyscy pracownicy
      leszczyńskiej fabryki dostali propozycje pracy w Poznaniu, lecz niewielu pewnie
      jednak się zgodzi. 2x75 km autobusem codziennie to raczej kiepska perspektywa.
      • Gość: P.B Re: Nestle i Poznań IP: *.wskiz.poznan.pl 21.11.01, 13:17
        student# napisał(a):

> Twoja radość pachnie szowinizmem poznańskim. Zauważ, że Leszno te miejsca
        > straci, a to przecież też Wielkopolska. Co prawda, wszyscy pracownicy
        > leszczyńskiej fabryki dostali propozycje pracy w Poznaniu, lecz niewielu pewnie
        >
        > jednak się zgodzi. 2x75 km autobusem codziennie to raczej kiepska perspektywa.

Sam mam mieszne uczucia!Ważna jest Wielkopolska, jednak priorytetem dla mnie jest
        Poznań.

• user3791 Re: Nestle i Poznań 21.11.01, 13:45
          Gość portalu: P.B napisał(a):

> Sam mam mieszne uczucia!Ważna jest Wielkopolska, jednak priorytetem dla mnie je
          > st Poznań.
          >

wazna dla mnie jest cala Polska ale priorytetem jest dla mnie Miasteczko
          wazna jest cala Europa ale priorytetem jest dla mnie np Madryt
          Chlopie skad tys sie urwal?
          Wazny jest dla mnie Poznan ale tylko np Na Polwiejskiej ma byc bezpiecznie (cala
          policja Poznania na Polwiejska)w innych rejonach miasta to niech sie morduja

Pozdrowienia

• student# Re: Nestle i Poznań 21.11.01, 14:04
            Trochę to wykoślawiłeś ;-). Njlepsza dewiza to:
            Myśl globalnie, działaj lokalnie.
    • Gość: Lechita Re: Nestle i Poznań IP: 211.245.117.* 21.11.01, 13:30
      Gość portalu: P.B napisał(a):

> Najpóźniej do połowy 2002 r. fabryka cukierków w Lesznie, należąca do Nestle
      > Polska, szwajcarskiego producenta wyrobów spożywczych, zostanie zamknięta, a
      > cała produkcja trafi do Poznania. I znów pojawią się nowe miejsca pracy!

Mam mieszane uczucia. Super ze Poznan zyska tylko ze szkoda ze Leszno straci.
      Nistetety tak musi byc. Leszno to tez Wielkopolska, nasza Ojczyzna, i trzeba dbac
      o dobro calego Wojewodztwa a nie tylko o dobro Poznania. Cieszylbym sie w 100%
      gdyby Poznan zabral jakas firme takiemu wrockowi, lodzi czy wszawce, bo ich mam
      gdzies. Albo gdyby tak zrobilo takie Leszno, albo Pila. Szkoda, bo niedlugo
      zaczna mowic ze Poznan zachowuje sie jak wszawka, i ze wszystko bierze dla
      siebie, a tak nie jest i nie powinno byc. Na pocieszenie, to dobrze ze Nestle
      wyladowalo w Poznaniu a nie w wszawce.

• Gość: P.B Re: Nestle i Poznań IP: *.wskiz.poznan.pl 21.11.01, 13:38
        Gość portalu: Lechita napisał(a):

> Gość portalu: P.B napisał(a):
        >
        > > Najpóźniej do połowy 2002 r. fabryka cukierków w Lesznie, należąca do Nest
        > le
        > > Polska, szwajcarskiego producenta wyrobów spożywczych, zostanie zamknięta,
        > a
        > > cała produkcja trafi do Poznania. I znów pojawią się nowe miejsca pracy!
        >
        > Mam mieszane uczucia. Super ze Poznan zyska tylko ze szkoda ze Leszno straci.
        > Nistetety tak musi byc. Leszno to tez Wielkopolska, nasza Ojczyzna, i trzeba db
        > ac
        > o dobro calego Wojewodztwa a nie tylko o dobro Poznania. Cieszylbym sie w 100%
        > gdyby Poznan zabral jakas firme takiemu wrockowi, lodzi czy wszawce, bo ich mam
        >
        > gdzies. Albo gdyby tak zrobilo takie Leszno, albo Pila. Szkoda, bo niedlugo
        > zaczna mowic ze Poznan zachowuje sie jak wszawka, i ze wszystko bierze dla
        > siebie, a tak nie jest i nie powinno byc. Na pocieszenie, to dobrze ze Nestle
        > wyladowalo w Poznaniu a nie w wszawce.
        >
        Łódź tych firm nie ma zbyt dużo.

• andrzej12345 Re: Nestle i Poznań 23.11.01, 14:47
        Dla scislosci - centrala firmy Nestle (Nestle Polska SA) wyladowala w
        Warszawie. W Poznaniu firma ma jedna z fabryk - oprocz slodyczy Nestle
        produkuje w Polsce jeszcze sosy, zupy (Winiary), wode mineralna (Naleczowianka)
        itd.
        Pozdrowienia
        • Gość: P.B Re: Nestle i Poznań IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.01, 10:35
          andrzej12345 napisał(a):

> Dla scislosci - centrala firmy Nestle (Nestle Polska SA) wyladowala w
          > Warszawie. W Poznaniu firma ma jedna z fabryk - oprocz slodyczy Nestle
          > produkuje w Polsce jeszcze sosy, zupy (Winiary), wode mineralna (Naleczowianka)
          >
          > itd.
          > Pozdrowienia

Dokładnie w Warszawie przy ul. Szturmowej 2, natomiast centrala znajduje się w
          Szwajcarii w Vevey.

• Gość: anka9009 Re: Nestle i Poznań IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.01, 20:41
      fajno ale szkoda Leszna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka