Dodaj do ulubionych

Trolejbusy nie smrodza

IP: 142.94.86.* 23.04.03, 22:53
Jakie sa powody naszych wizji sennych? Jawia sie, gdy ogarnia nas jakas
pasja i ciagle o czyms myslimy. Sprawia to, ze powstaje, choc ulotna, ale w
koncu jakas wizja wymarzonego przez nas swiata.
Na przyklad swiata bez dokuczliwego halasu i obrzydliwego zapachu spalin. Czy
ciche trolejbusy miejskie zostaly juz calkowicie wyparte przez halasliwe
autobusy?
Okazuje sie, ze sa na szczescie jeszcze w Gdyni, Lublinie oraz w Tychach. Do
niedawna jezdzily w Slupsku oraz w Dębicy, jak również w Warszawie (do lat 80-
tych), oraz w Poznaniu (pierwsza linie trolejbusowa w Polsce w latach 30-
tych, zlikwidowana niestety w 1970).
Trolejbusów w Polsce jest niewiele. Dla Gdyni i Tych, jak również dla Rygi,
Tallina, Ostrawy i Rzymu pojazdy o nazwie “Trollino” produkuje polska
firma “Solaris Bus & Coach” w Bolechowie pod Poznaniem.
Montuje rowniez te pozyteczne pojazdy firma Sobieslawa Zasady. Sa stamtad
eksportowane m.in. na Litwe.
Czy jest jakas szansa na przywrocenie zlikwidowanych linii trolejbusowych w
miastach?
Obserwuj wątek
    • Gość: LC Re: Trolejbusy nie smrodzą IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.04.03, 11:16
      To, że trajtki nie smrodzą i nie hałasują to fakt. Warto jednak przypomnieć
      dlaczego zostały one zlikwidowane. Pierwsze linie (105 i bodajże 102) zamknięto
      z powodu rozwoju sieci tramwajowej. Te drugie są bardziej pojemne i szybsze.
      Przyczyna likwidacji kolejnych linii była nie zintegrowana sieć i brak połączeń
      trakcji z zajezdnią (z Ogrodów i Garbar) i musiały być holowane do zajezdnii,
      co powodowało, że były nieopłacalne.
      Dziś jak byćmy chcieli sieć trolejbusów wybudować musieli byśmy zrobić to od
      podstaw, czyli założyć całą trakcję między zajezdnią do pętlami docelowymi, a
      czy to się by opłacało, biorąc pod uwagę, że autobusy (a one były by
      zastępowane) wyjeżdżają na peryferie miasta i często jadąc od pętli
      tramwajowej, a nie od cetrum. Warto też zwrócić uwagę, że obecnie produkuje się
      coraz cichsze i "mniej dymiące" autobusy, więc ich uciążliwość nie jest tak
      duża jak kilkanaście lat temu
    • Gość: Manius Re: Trolejbusy nie smrodza... IP: proxy:* / 192.168.12.* 25.04.03, 13:20
      ....za to smrodzą elektrownie ;-)

Ale poważniej: lata 30. XX wieku to okres gdy napęd elektryczny był już całkiem
      dobrze rozwinięty, natomiast pojazdy spalinowe były wysoce zawodną nowinką
      techniczną. Dlatego powstał trolejbus - łączący sprawny napęd z niskimi
      nakładami inwestycyjnymi (nie potrzebuje horrendalnie drogich torowisk).
      Natomiast dzisiaj - o pojazdach z napędem hybrydowym Waść słyszałeś? Jak nie,
      to spojrzyj na wczorajszy dodatek auto-moto. Ta technika jest już wprowadzana
      do komunikacji miejskiej.

p.s. wpierw zlikwidowano trolejbusy w Dębicy (przełom lat 80/90), dopiero
      później w Warszawie (ca 1995 ??)
      • Gość: @ Re: Trolejbusy nie smrodza... IP: 142.94.86.* 25.04.03, 18:11
        Gość portalu: Manius napisał(a):

> ....za to smrodzą elektrownie ;-)
        >
        > Ale poważniej: lata 30. XX wieku to okres gdy napęd elektryczny był już
        całkiem
        >
        > dobrze rozwinięty, natomiast pojazdy spalinowe były wysoce zawodną nowinką
        > techniczną. Dlatego powstał trolejbus - łączący sprawny napęd z niskimi
        > nakładami inwestycyjnymi (nie potrzebuje horrendalnie drogich torowisk).
        > Natomiast dzisiaj - o pojazdach z napędem hybrydowym Waść słyszałeś?

Hybrydowe silniki niewiele zmieniaja sytuacje jesli chodzi o zanieczyszczanie
        powietrza spalinami.
        Honda od lat je stosuje w swoich samochodach. Silnik elektryczny nie pracuje
        caly czas, jedynie gdy pojazd stoi np. czekajac na zmiane swiatel, lub w korku
        ulicznym.
    • lowca.masek Re: Trolejbusy nie smrodza 25.04.03, 22:08
      Brutalna prawda: klasyczny trolejbus to przeżytek - zasługujący na swoje
      miejsce w muzeum, a w Poznaniu nawet na pomnik (pierwsza linia w Polsce). Przy
      nakładach porównywalnych do tramwaju (wbrew pozorom to nie tory, a sieć i
      zasilanie są najdroższe) mają zdolność przewozową autobusu, a nawet mniejszą -
      trolejbus jest wolniejszy (za szybka jazda powoduje wykolejenie odbieraków z
      drutu i przymusowe zatrzymanie) i mniej zwrotny (może zmieniać pas ruchu tylko
      w granicach zasięgu odbieraka prądu). Sprawdza się tylko na obszarach
      szczególnie chronionych ekologicznie (np. drogi przez parki narodowe) lub - ze
      względu na właściwości trakcyjne silnika elektrycznego (duże przyspieszenie i
      znaczna moc rozruchowa) - na trasach górskich. Do Poznania nijak to nie pasuje.
      Zresztą rozmiary potoków pasażerskich w naszym mieście wyraźnie wskazują na
      celowość rozwoju komunikacji szynowej - ile trajtków musiałoby jeździć między
      Piątkowem a centrum, żeby przewieźć tylu pasażerów, co "PeSTka"?
      • Gość: Brodacz Re: Trolejbusy nie smrodza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.03, 00:30
        Mieszkam w mieście gdzie są trolejbusy . Jest to naprawdę dobry środek
        lokomocji , którym podrużuje się dużo lepiej niz autobusem MPK. Prawdą jest
        to , że współczesne autobusy są dużo bardziej ekologiczne od dawnych , ale jak
        by nie było jakies spaliny wydzielają ( zresztą nie wiem jak u was , ale u mnie
        w dalszym ciągu jest jeszcze dużo starych "empekusiów " które smrodzą
        niemiłosiernie )a trolejbus nie wydzielają spalin wcale . Prawdą jest też to ,
        że budowanie od zera całej sieci elektrycznej jest strasznie kosztowne , ale
        chyba nie więcej niż np : tramwajowej . W każdym razie u mnie w Lublinie
        trolejbusy w zupełności zdają egzamin ( co jakiś czas miasto przedłuża trasę
        trajtka dobudowując sieci ). Ktoś też napisał , że bardzo często zdarza się że
        spadną " pały " z sieci i trolejbus jest unieruchomiony . To prawda , ale
        zależy to tylko i wyłącznie od kierowcy i jego umiejętności , i uwieżcie mi że
        wcale nie zdarza się to tak często , chociaż faktycznie czasami taki trajtek
        potrafi skutecznie unieruchomic pół miasta zakorkując korek. :)
        Pozdrawiam i życzę jak najmniej spalin , i jak najwięcej świeżego powietrza
        (jeżeli jest to możliwe )
        • Gość: MS Re: Trolejbusy nie smrodza IP: 142.94.86.* 27.04.03, 06:04
          Gość portalu: Brodacz napisał:
          > Mieszkam w mieście gdzie są trolejbusy. Jest to naprawdę dobry środek
          > lokomocji, którym podrużuje się dużo lepiej niz autobusem MPK.
          Prawdą jest też to, że budowanie od zera całej sieci elektrycznej jest
          strasznie kosztowne, ale chyba nie więcej niż np : tramwajowej.
          **
          Z pewnoscia tak jest, wybudowanie linii tramwajowej jest znacznie drozsze od
          zalozenia trakcji sieci trolejbusowej.
          Poza tym tramwaje o wiele bardziej halasuja w porownaniu z cicho jadacymi
          trolejbusami.
          Cieszy bardzo fakt, ze w Lublinie trolejbusy na tyle sie sprawdzily, ze
          przedłuża sie tam trasy dobudowując sieci.
        • Gość: Leon Re: Trolejbusy nie smrodza IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 27.04.03, 11:25
          Ty wschodni wieśniaku, nie będziemy wprowadzali tu waszych zacofanych
          rozwiązań! Nie pokazuj się tu na forum z tymi wschodnimi idiotyzmami! Jakie
          macie bezrobocie? 50%???? Więc lepiej zapierdziealaj dla urzędu dla
          bezrobotnych i dziękuj nam, że was utrzymujemy!!
          • Gość: MS Re: Trolejbusy nie smrodza IP: 142.94.86.* 27.04.03, 16:45
            Gość portalu: Leon napisał:

> Ty wschodni wieśniaku, nie będziemy wprowadzali tu waszych zacofanych
            > rozwiązań! Nie pokazuj się tu na forum z tymi wschodnimi idiotyzmami! Jakie
            > macie bezrobocie? 50%???? Więc lepiej zapierdziealaj dla urzędu dla
            > bezrobotnych i dziękuj nam, że was utrzymujemy!!

Jestem bardziej od Leona "zachodni" (nie zaden wschodni i do tego wiesniak ? )
            i nie rozumiem dlaczego lniektorzy zamiast dyskutowc obrzucaja inwektywami
            kazdego, kto ma inne niz oni opinie.
            • Gość: sigi Re: Trolejbusy nie smrodza IP: *.11.15.univie.teleweb.at 27.04.03, 16:55
              Gość portalu: MS napisał(a):

> Gość portalu: Leon napisał:
              >
              > > Ty wschodni wieśniaku, nie będziemy wprowadzali tu waszych zacofanych
              > > rozwiązań! Nie pokazuj się tu na forum z tymi wschodnimi idiotyzmami! Jak
              > ie
              > > macie bezrobocie? 50%???? Więc lepiej zapierdziealaj dla urzędu dla
              > > bezrobotnych i dziękuj nam, że was utrzymujemy!!
              >
              > Jestem bardziej od Leona "zachodni" (nie zaden wschodni i do tego
              wiesniak ? )
              > i nie rozumiem dlaczego lniektorzy zamiast dyskutowc obrzucaja inwektywami
              > kazdego, kto ma inne niz oni opinie.

Serwus Spojrz na post-Kogo przypomina wam Leon
              pozdr.
          • Gość: Brodacz Re: Trolejbusy nie smrodza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.03, 20:31
            Do Leona . Ty "zachodni" popierdolencu !!!! Zapierdalaj do roboty , i nie
            brzęcz , bo nas musisz utrzymać , a jak skończysz to przyjdż mi wypastuj
            podłogę i buty :D. Bezrobocie 50 % ???? Widzę że gówno wiesz . Tyle to ci może
            tylko staje .Hahahahahaha . Wiec wyłącz ten komputer i haruj na mnie , bo nie
            mam na browar :)))))))))) .
            Boże . Skąd się biorę takie pojeby jak Leon , zresztą jak czytam wypowiedzi
            takich jak on , to jestem za aborcją :P .
            • Gość: Leon Ruski popaprańcu! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 27.04.03, 21:46
              Ty ruski zafajdańcu! To przez ten cały wschód Polska jest taka biedna! Weźcie
              sie do roboty nieroby! Jak dopadnę jakiegoś wieśniaka z kresów to mu mordę tak
              skuje, że popamięta! Ja też jestem za aborcją, zwłaszcza tam u was. Wszyscy
              mają po 9 dzieci a potem nie macie na chleb! Wszystkich na wschód od Wisły
              należy wysterylizować!!!
              • Gość: * Re: Ruski popaprańcu! IP: 142.94.86.* 27.04.03, 21:54
                Gość portalu: Leon napisał(a):

> Ty ruski zafajdańcu! To przez ten cały wschód Polska jest taka biedna! Weźcie
                > sie do roboty nieroby! Jak dopadnę jakiegoś wieśniaka z kresów to mu mordę
                tak skuje, że popamięta! Ja też jestem za aborcją, zwłaszcza tam u was. Wszyscy
                > mają po 9 dzieci a potem nie macie na chleb! Wszystkich na wschód od Wisły
                > należy wysterylizować!!!
                Kolego dosc tym inwektyw.
                Nie piszesz na temat.
                • Gość: Brodacz Re: Ruski popaprańcu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.03, 21:59
                  Leon!!!!!! Nie dyskutuj, tylko do roboty . Jak pan każe , to sługa leon
                  musi !!!!!! Zrozumiano????????????
                • Gość: Brodacz Re: Ruski popaprańcu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.03, 22:02
                  J jeszcze jedno! To nie znaczy że jak ciebie wysterylizowali to i każdego
                  trzeba .
                  • Gość: Leon Re: Ruski popaprańcu! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 27.04.03, 22:39
                    Wszystkich mieszkancow wschodu zamknac w obozach koncentracyjnych i przerobic
                    na mydło! Jak dojdę do wladzy to wszystkich was wysterylizuje i nie bedziesz
                    mial nic do gadania popaprancu i wiesniaku!!!
                    • Gość: Brodacz Re: Ruski popaprańcu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.03, 22:53
                      Najpierw musisz do tej władzy dojść , a to chyba nie będzie takie proste
                      (wnioskuje to po twoich tępych wypowiedziach )bo takich pajaców tam nie biorą .
                      Zresztą idę o zakład , że twoje jedyne wykształcenie to zawodówka jako
                      zbrojarz-betoniarz więc jesteś z deko za krótki . A więc leon 5 min. przerwy i
                      na rusztowanie buraku ze wsi chatę tynkować . Tylko się nie opierdalaj .
                      Pamiętasz o moim piwie !!!!
                      • Gość: Leon Re: Ruski popaprańcu! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 27.04.03, 22:58
                        Jak Ci wyjebie w ryj buraku to ci sie odechce piwa! A z moim wyksztalceniem to
                        bys sie zdziwil wsioku:)). A poza tym idz juz spac bo jutro musisz o 6
                        zapierdalac do urzedu dla bezrobotnych po zasilek! Bedziesz mial na jabola!
                        • Gość: brodacz Re: Ruski popaprańcu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.03, 23:12
                          Hahaha . Każdy jest mocny w mordzie przed klawiaturą , a ja radziłem sobie już
                          z większymi pizdami od ciebie , wiec się jakoś ciebie rumunie jebany nie bardzo
                          boję . Mówiłem na rusztowanie patałachu , bo mi się pić chce . Wiesz o tym że
                          musisz na mnie zarobić .
                        • Gość: Brodacz Re: Ruski popaprańcu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.03, 23:20
                          Zresztą juz mi się ta głupia dyskusja z tobą znudziła . Dałeś popis swojej
                          kultury i wiedzy ( zwłaszcza o Lublinie ) Już dawno mnie nikt tak nie
                          rozbawil , jak twoje niektóre wypowiedzi . J z tego co czytam , to wydaje mi
                          się że jesteś zapienionym 18 latkiem z jakiejś " renomowanej " zawodówki , i
                          chyba cię jescze koledzy strasznie bija , dlatego odreagowujesz w internecie .
                          Zresztą twoje ambitne wypowiedzi nie przewijają się tylko w tym wątku , ale i w
                          innych , gdzie za każdym razem musisz kogoś obrażac , a i ja sam chyba zrobiłem
                          błąd że zacząłem wogule z tobą dyskutować ( tylko i wyłącznie strata czasu )bo
                          powinienem cię olac tak jak to robją inni .
                          • Gość: Leon Re: Ruski popaprańcu! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 27.04.03, 23:24
                            Po pierwsze: naucz się ortografii
                            Po drugie: źle ci sie wydaje kim jestem
                            Po trzecie: idz spac bo nie zdazysz po zasilek jutro
                            Po czwarte: wypierdalaj z tego forum!!!
                            • Gość: Brodacz Re: Ruski popaprańcu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.03, 23:27
                              HAHAHA
                              • Gość: sigi Re: Ruski popaprańcu! IP: *.11.15.univie.teleweb.at 27.04.03, 23:56
                                Gość portalu: Brodacz napisał(a):

> HAHAHA

Kogo ci przypomona Leon?
                                Pozdrawiam
    • Gość: * Re: Trolejbusy nie smrodza IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 27.04.03, 00:58
      z tyłka kasy sobie nie wyjmiemy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka