Dodaj do ulubionych

Prezes MTP stracił stanowisko

19.03.07, 21:44
sama potępiam zachowanie Zalweskiego i uważam, że powinien był sam odejść.
Skoro miał odwagę się przyznać, to trzeba było wykonac kolejny krok. W końcu
nikt go do tej współpracy nie zmuszał - albo inaczej, nie musiał piastować
stanowiska prezesa, jeśli wiedział, że będa go nagabywać. Mógłby być wybitnym
specjalistą w randze dyrektora na przykład - ale ambicja męska to ciężki
temat. Wolny wybór człowieka. Z mojego punktu widzenia jest to czyn
niemoralny. I choć faceta lubię i cenię za to, co zrobił dla MTP i Poznania,
to uważam, że z takimi zarzutami nie da się kształtować nieskazitelnego
wizerunku MTP.

Inną sprawą pozostaje natomiast fakt, kto na jego miejsce. I to jest problem -
jeżeli to stanowisko otrzyma nawet człowiek z PIS, nie doświadczony w pracy
targowej, ale za to dobry menadżer, to nie mam nic na przeciwko. Wpuściłby
świeży punkt widzenia, a ludzi "targowych" miałby za zastępców. Ale powstaje
pytanie - czy taki scenariusz jest możliwy? Czy PIS ma jakiś specjalistów od
zarządzania? Może ściągnijmy byłego premiera z Londynu? :)
Obserwuj wątek
    • Gość: andy Re: Prezes MTP stracił stanowisko IP: *.pozman.pl 19.03.07, 23:29
      chyba nie rozumiesz czym byly wsi. to byl wywiad wojskowy dzialajacy w polsce
      po 89 r. co jest zlego w tym ze czlowiek wspolpracuje z wywiadem wlasnego,
      demokratycznego kraju? wszedzie na swiecie to powod do chluby. u nas jak zwykle
      jest odwrotnie.

mala uwaga - nie mylic wsi z sb
      • aberatorka Re: Prezes MTP stracił stanowisko 19.03.07, 23:56
        Gość portalu: andy napisał(a):

> chyba nie rozumiesz czym byly wsi. to byl wywiad wojskowy dzialajacy w polsce
        > po 89 r. co jest zlego w tym ze czlowiek wspolpracuje z wywiadem wlasnego,
        > demokratycznego kraju? wszedzie na swiecie to powod do chluby. u nas jak
        zwykle
        >
        > jest odwrotnie.

Skoro WSI były takie wspaniałe to dlaczego zostały rozwiązane przy woli
        politycznej większości?
        • Gość: eko uż tylko za to szklane wejście do na targi precz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 01:23
          Trzeba mieć złą wolę i być głupim jak but żeby zatwierdzić budowę tego
          gigantycznego akwarium jako wejście na MTP, projektant powinien zostać
          pozbawiony prawa wykonywania zawodu architekta - to wejście jest skandalem i
          pośmiewiskiem
    • Gość: M Re: Prezes MTP stracił stanowisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 03:57
      ludzi "targowych" miałby za zastępców.Czyli nie warto się uczyć.Warto zdobywać
      koneksje.
    • Gość: szowinista Re: Prezes MTP stracił stanowisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 04:05
      misia ...po raz pierwszy od lat... bardzo bardzo zgadzam się tak bardzo z
      kobietą
      • Gość: misia pysia Re: Prezes MTP stracił stanowisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 11:13
        Bo ja po prostu jestem rozsądną kobietą :) i do tego mam zawód, w którym jednym
        z najważniejszych elementów składowych jest budowa wizerunku, więc sama o to dbam.

A co do prezesa Zalewskieo, to niejednokrotnie miałam z nim do czynienia, więc
        wiem, jakim jest człowiekiem. Uważam, że inną sprawą są jego umiejętności
        menadźerskie, a zupełnie inną kwestie moralne. Osobiście cenię go bardzo za
        dokonania i umiejętności. Życzę mu jak najlepiej, bo zasłuzył na to. Jest wiele
        firm, którym mógłby szefować - chociażby niefirmalnie. Facet sobie z pewnoscią
        poradzi. A targowm nie zaszkodzi napływ "świeżej krwi" o ile rzeczywiście na
        miejsce prezesa MTP zatrudnią profesjonalistów. W końcu nie raz okazywało się,
        że to zdolności są ważniejsze, bo są uniwersalne, i jeżeli ktoś je ma, to
        poprowadzi odpowiednio każdą organizację. W końcu Jacek Prześluga nie był
        kolejarzem, a wyprowadził INTERCITY na plus, Marcinkiewicz nie był rasowym
        politykiem, a był najlepiej postrzegannym premierem. Przykładów jest wiele.

W swoim życiu każdy kieruje się jakimiś zasadami - to podstawa: jedni każdego
        będa kopać w tyłek i iść po trupach do przodu, a inni podadzą się do dymisji, bo
        w sytuacji awaryjnej kupili paczkę tamponów i zapłacili za nią kartą służbową
        pożyczając 1 EURO (autentyk - pani minister z kraju skandynawskiego). Nikt od
        Zalewskiego nie wymaga tak "skandynawskiego" rozumienia przyzwoitości zawodowej,
        ale jakaś musi być! Tym bardziej w przedsiębiorstwie, które jest ikoną krajowej
        gospodarki i niemalże symbolem. Wydaje mi się, że od tak kultowej firmy
        budującej tak na prawdę od 1919 roku krajową gospodarkę, naturallnym jest
        wymaganie stuprocentowej przejrzystości.

A kto przyjdzie na jego miejsce, to już zupełnie inna historia...

• Gość: szowinista wyrazy uznania dla tej Pani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 11:55
          misi :)
          podpisuje się pod Twoim tekstem ....wszystkim czym mogę
          tym bardziej ze finisz pana prezesa byl oblesnie bylejaki łącznie z inspiracją
          zbierania podpisów pod lista z poparciem dla niego
          ale czas na to spuscic zaslone...
          i martwić sie kto nadejdzie, a że nadejdzie mam głęboką nadzieję bo obecny p.o.
          nie rokuje .....
          • Gość: misia pysia Re: wyrazy uznania dla tej Pani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 12:27
            Szowinisto,

zgadzam się z Tobą, że p.o. nie rokuje według mnie żadnych szans na "lepsze"- to
            "naukowiec" od drobiazgowej, szkolnej analizy programów marketingowych, pisanych
            strategii. MTP potrzebuja kogoś z silną osobowością - uderzę nawet lekko w ton
            patetyczny - WIZJONERA, a z tym już trudniej :( Co jak co, ale braku takiej
            silnej osobowości na pewno nie da się zarzucić Zalewskiemu, choć do wizjonerstwa
            to moim zdaniem mu trochę daleko było.

Uważam, że jedyne, co my, Poznaniacy możemy teraz zrobić, to niezależnie os
            naszych poglądów podziękować Zalewskiemu za 10-letnie szefowanie MTP. Za jego
            kierowania MTP dokonało największych chyba w historii zmian, choć często z jego
            posunięciami się niezupełnie zgadzałam.

P.S. A tak już na marginesie, to fajnie, że męscy szowiniści mają takie
            zdroworozsądkowe podejście i doceniają wypowiedzi feministek :) Bardzo nie lubię
            męskich szowinistów, ale cenię poglądy tego pana - jedno nie przeczy drugiemu i
            w sprawach, nazwijmy to "zasadniczych" dobrze, żeby nasz poznański spokój i
            przyziemność brał górę nad niektórymi pyskówkami tak charakterystycznymi dla
            forum gazety, a przysłaniającymi meritum dyskusji

z wyrazami szacunku dla Pana Sozwinisty :-)
            • Gość: szowinista podtrzymuję wyrazy uznania dla tej Pani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 12:53
              Misiu
              speszony i oblany rumieńcem :)zgadzam się z Tobą ... z jednym wyjątkiem - na
              tym swiecie nie ma spraw czarnych i białych - i tak jest z 10 latami Zalewskiego
              Mógłbym przytoczyć wiele wiele faktów które koloryt jego 10 lat przesunęły by w
              stronę czerni
              ale ponieważ "nawet małpy ciągną chorego lwa za ogon" nie zrobie tego
              dzisiaj jestem zadowolonym człowiekiem ponieważ pożegnano tego Pana (co prawda
              dzisiaj reprezentuje on jeszcze MTP w Warszawie - ale to chyba "chichot histori)
              martwi mnie tylko jedno ..........kto będzie nowym ?
              pozdrawiam
              • Gość: misia pysia Re: podtrzymuję wyrazy uznania dla tej Pani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 13:09
                Szowinisto,

zgadzam się w stu procentach z tym "biało-czarnym" światem, ale z zasady nie
                kopię leżącego. Co do "nowego", to czekam z niecierpliwością...
    • Gość: jolka85 Prezes MTP stracił stanowisko IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.07, 07:35
      Prezes miał odejść i po to go umieszczono na liście. Teraz wsadzą swego
      dyletanta. Który też będzie przekazywał informacje dla wywiadu, tak jak to
      robili wszyscy prezesi poprzedni. To tylko rotacja stołków.
    • Gość: pracownik do roboty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 09:22
      no to koniec wiecu.....
      a teraz do roboty z nową nadzieją
      a Piotrusiowi Jurkowi Kostasowi Januszowi i Zbyszkowi dziękujemy za zbiórkę
      podpisów
    • Gość: Targowski Prezes MTP stracił stanowisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 09:47
      Gdyby pan Zalewski współpracował tylko z WSI to byłoby pół biedy.Ale
      współpracował z II Oddziałem Sztabu generalnego a zatem podjął współprace za
      głębokiej komuny.I tylko tu jest problem.MTP zawsze były pod szczególnym
      nadzorem służb specjalnych.Podobnie było z wieloma tzw.strategicznymi
      przedsiebiorstwami np. porty morskie i lotnicze,stocznie,huty, kopalnie
      itp.Stąd wszyscy dyrektorzy musieli w jakiś sposób współpracować ze służbami
      ale nie wszyscy podpisywali cyrograf.I nie musieli.Pan Zalewski nie mógł być
      dłużej prezesem Targów w tym kontekście.Trudno ale za współpracę z
      komunistycznym układem trzeba zapłacić utratą eksponowanego stanowiska.Za to
      zapłacił też inny prezes MTP - pan Byrt.Oczywiście nikt przytomny nie
      kwestionuje kwalifikacji zawodowych,inteligencji i wiedzy pana
      Zalewskiego.Wywiad wojskowy idiotami się nie interesował.Znam pana Zalewskiego
      bardzo długo,studiowaliśmy na tej samej uczelni,mieliśmy okazję wielokrotnie
      się spotykać,jesteśmy nawet członkami tego samego klubu.Wyniosłem z tych
      kontaktów same pozytywne wrażenia.O jego współpracy nic nie wiedziałem
      aczkolwiek po ujawnieniu faktu współpracy nie byłem zaskoczony.Nie aprobuję
      tego,oceniam negatywnie ale na pewno nie będe udawał,że go nie znam czy też
      unikał podania mu ręki.Sam pracowałem w takich miejscach gdzie penetracja służb
      specjalnych była bardzo silna (gospodarka morska) ale pomimo zajmowania
      stanowisk kierowniczych nie byłem nagabywany o podjęcie współpracy chociaż
      oficer kontrwywiadu odwiedzał mnie kilka razy w miesiącu.Dawało się to obejść
      tylko trzeba było chcieć.
    • bowpoz Prezes MTP stracił stanowisko 20.03.07, 10:37
      Targowski napisał: "Sam pracowałem w takich miejscach gdzie penetracja służb
      specjalnych była bardzo silna (gospodarka morska) ale pomimo zajmowania
      stanowisk kierowniczych nie byłem nagabywany o podjęcie współpracy chociaż
      oficer kontrwywiadu odwiedzał mnie kilka razy w miesiącu.Dawało się to obejść
      tylko trzeba było chcieć.:
      Czyli Targowski, pracując na kierowniczych stanowiskach, nia za karę, rozumował
      tak: "nie będę współpracował z kontrwywiadem, może obcemu wywiadowi uda się w
      ten sposób łatwiej zdobyć jakieś informacje i zaszkodzić PRL.."
      Pogratujować dobrego samopoczucia.
      • Gość: Wielkopolanin Libiccy i Pis to mordercy Wielkopolski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 12:01
        Oprawcy z PiSu precz zza Bug !!!!!!.
      • aska951 Re: Prezes MTP stracił stanowisko 20.03.07, 12:12
        Mądralom typu misia pysia życzę, aby np ich jedyne dziecko lub oni sami
        zachorowali na coś takiego, aby w Polsce był tylko jeden specjalista lub
        ośrodek, który mógłby jej pomóc, a inaczej groziłby jej koniec. I ciekaw jestem,
        czy z taka samą bolszewicką pokorą zapyta tego potencjalnego zbawce o współpracę
        z LEGALNĄ służba w Polsce. I jesli powie, że współpracował, to będzie chciała
        umrzeć, czy błagała o pomoc. Na 100% wybierze to drugie. Więc nie bądź taka
        wspaniała, bo to dotyczy nie ciebie, a kogoś drugiego. Wszystkie pisuary macie
        to do siebie, że gdy chodzi o wasza dupę moralność idzie w kąt, jest zbytecznym
        balastem-vide, ten rząd kryminalistów i PZPR-owców.
        Wbij sobie do głupiutkij łepetynki jedno powiedzenie z dalekich Chin " nie wżne,
        czy kot jest biały, czy czarny, ważne, żeby łowił myszy" Ale pewnie ta zasada
        przekracza pisiacki poziom.
        • Gość: misia pysia Re: Prezes MTP stracił stanowisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 12:38
          chyba nie wypada mi tego nawet komentować, zresztą połowy Pana bełkitu nie
          rozumiem ... :(

To smutne, że tak pan postrzega moralność. Ja po prostu neguję posejście
          Machiavellego, z którym się absolutnie nie zgadzam i tyle.

a tak prywatnie, to nigdzie mi dalej nie jest, jak do nazwanych przez Pana
          "pisuarów".

I niech pan pamięta, że opcja polityczna to nie zasady, którymi się w źyciu
          kieruujemy
        • Gość: poranek Re: Prezes MTP stracił stanowisko IP: 75.126.114.* 20.03.07, 13:47
          czy cie człowieku (?) powaliło ?
          Zalewski nie miał chorego dziecka tylko dzięki swoim powiązaniom z II Zarządem
          awansował i likwidował niewygodnych
          polecam wizytę w wyspecjalizowanym gabinecie
      • Gość: Targowski Re: Prezes MTP stracił stanowisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 15:16
        Taka bzdura mogła urodzić się jedynie w jakimś chorym umyśle.Wspólpraca z
        oficerem kontrwywiadu polegała na odpowiedzi na pytania czy zauważyło sie cos
        niezwykłego, czy zachowanie np.marynarzy ze statków bander krajów
        imperialistycznych nasuwa jakieś podejrzenia,czy podlegli pracownicy zachowują
        się podejrzanie itp.itd.Moi pracownicy robili to co do nich należało i nie
        zachowywali sie podejrzanie a nic innego mnie nie interesowało.Marynarzy
        statków bander krajów imperialistycznych i bratnich miałem,że tak kolokwialnie
        powiem "w pompie" i nic się nie działo podejrzanego.No chyba,że podejrzane były
        strajki w roku 1970 i 1980, w których to brałem czyny udział jako członek
        załogi (co w tym czasie robił mój szanowny krytyk?).Chodziło mi o to,że w
        czasie najgorszej komuny można było unikać uwikłania się we współpracę ze
        służbami specjalnymi i nic złego się nie działo.Można było awansować, wyjeżdżać
        służbowo za granicę itd.I na koniec informuję,że po wprowadzeniu stanu
        wojennego straciłem swoje kierownicze stanowisko.I to by było na tyle.
        • Gość: keks o nie o nie ........Prezes MTP stracił stanowisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 23:13
          ma sie dobrze ....rzecz jasna Bogus .......Trawa mu kawe podaje...Mrozek na
          calego - a juz jest gtowa uchwala ze zostanie dyrektorem d/s ......jaja
          Bogus nie masz wstydu?
          • Gość: abc Re: o nie o nie ........Prezes MTP stracił stanow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 18:08
            nie stracil, ma sie dobrze
            • Gość: KK nawet odejsc nie umie z klasą ...szmaciarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 20:56
              rzeczywiscie tylko zmienił gabinet - Trawa do jego - Wiesia do Trawy - a on do
              Wiesi
              rzadzi nadal-ma sie dobrze - po cholere to wszystko - jak jest jak bylo?
              • Gość: gosc Re: nawet odejsc nie umie z klasą ...szmaciarz IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.07, 23:12
                Tu chyba PiS-u potrzeba. Niestety
                • Gość: Kolo Re: nawet odejsc nie umie z klasą ...szmaciarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 08:24
                  a Bogus był wczoraj na masażu i powiedział, że mu teraz lepiej niz dawniej ..
                  za nic nie odpowiada a rządzi jak rządził tylko że jak boso chodzi to mu trawa
                  wchodzi miedzy palce, no i nie może siadac bez majtek .... cviekawe dlaczego ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka