Dodaj do ulubionych

Silvestrin w Poznaniu

16.05.07, 01:00
dawno takiego buca nie widziałem! zanudzal przez prawie dwie godziny stojąc
tylem do ludzi zeby na koniec niemalze tylko jednym zdaniem skomentować
projekt dla muzeum. na pytania odpowiadał jakby rozmawiał z ludzmi którzy i
tak jego wielkiej wizji nie zrozumieja. a poza tym to moze i on znany jest
ale na boga nie mowmy ze to swiatowego formatu sława. to mala przesada.
pozdrawiam milośników poznania i dobrej architektury:)
Obserwuj wątek
    • Gość: kompromitacja dno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 08:39
      Budowanie fałszywych autorytetów w mieście.Trzecioligowy włoski architekt i
      zamieszany w aferę korupcyjną z wolkswagenem organizator.Szkoda tylko kwiatu
      poznańskiej młodzieży zgromadzonej na tym ponurym przedstawieniu.
    • Gość: kompromitacja Silvestrin w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 08:41
      Budowanie fałszywych autorytetów w mieście.Trzecioligowy włoski architekt i
      zamieszany w aferę korupcyjną z wolkswagenem organizator.Szkoda tylko kwiatu
      poznańskiej młodzieży zgromadzonej na tym ponurym przedstawieniu.
      • Gość: ;) Tuba jest super... IP: 81.144.219.* 16.05.07, 17:33
        Tuba jest super... co za pomysl!!!
        Polactwo oczywiscie sie bardziej tutaj rozczula nad tematem samego architeka
        (czy znany czy nie; czy zamieszany w afery; czy swiatowej slawy, czy tylko
        regionalny; czy ma zaslugi w dziedzinie architekrury czy nie)... o Boze, az sie
        niedobrze robi jak sie was slucha - prowincjonalne, zakompleksione wiesniaki!!!
    • Gość: walker Silvestrin w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 09:06
      wizyta ożywia, pytanie tylko co jest marką i dla kogo, czy Poznań dla twórców
      architektury, czy odwrotnie. O ile pamiętam to projekt dla Muzeum Narodowego
      przypomina powiększony tłumik samochodowy.
      • Gość: łuki jupiii IP: *.icpnet.pl 16.05.07, 10:25
        jupiii a więc moze nie wszystko jescze stracone... i projekt bedzie
        zrealizowany... a swoją droga to skąd tyle negatywnych emocji u tych
        zapyziałych poznaniaków ?
    • Gość: kurt Silvestrin w Poznaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 10:31
      panstwowe pieniadze na restauracje ? restauracja na dachu muzeum ? co to za
      pomysl ???
      dlaczego pieniadze wydaje sie na takie dziwne projekty a np ratusz w poznaniu,
      jest niedostepny dla turystow... (w niedziele do 15.00...)
      • Gość: J Re: Silvestrin w Poznaniu IP: *.gotadsl.co.uk 16.05.07, 10:55
        Nie moge zrozumiec uporu z jakim GW nazywa autora jelita grubego na dachu
        muzeum "swiatowej slawy architektem". Napisalem juz na ten temat przy innych
        okazjach kilka postow i widze, ze pomimo tego Panie Redaktorki sie jak do tej
        pory niczego nie nauczyly. Powtarzam raz jeszcze: Pan Silvestrini jest przede
        wszystkim architektem wnetrz z bardzo niklym dorobkiem w dziedzinie
        architektury. Takich biur projektowych jak jego sa w Europie i w Polsce
        tysiace, natomiast swiatowej slawy architektow (czyli takich, ktorzy sa znani w
        srodowisku profesjonalnym na calym swiecie) jest co najwyzej kilkudziesieciu i
        Pan Silvestrini na pewno do nich nie nalezy.
        • Gość: kibic Re: Silvestrin w Poznaniu IP: *.poz.zigzag.pl 16.05.07, 11:05
          Gość portalu: J napisał(a):

> Nie moge zrozumiec uporu z jakim GW nazywa autora jelita grubego na dachu
          > muzeum "swiatowej slawy architektem".

Przecież to prosto wytłumaczyć. Brakiem znajomości tematu i brakiem obycia z
          prawdziwymi architektami i zakompleksieniem prowincjuszek.
          Poczytaj Gogola. Tam masz identyczny prawie przypadek (oczywiście nie
          architekta ale "Rewizora")
    • Gość: MT Re: Silvestrin w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 16.05.07, 10:56
      uważam że ta tuba jest genialna - szkoda że nie przypomnieli jak ona wygląda.
      same proste formy a tu nagel tak piękna okrągła tuba. ekstra. brawo brawo. ja
      sie ciesze
      • Gość: J Re: Silvestrin w Poznaniu IP: *.gotadsl.co.uk 16.05.07, 11:06
        Gość portalu: MT napisał(a):

> uważam że ta tuba jest genialna - szkoda że nie przypomnieli jak ona wygląda.
        > same proste formy a tu nagel tak piękna okrągła tuba. ekstra. brawo brawo. ja
        > sie ciesze

Masz racje, artykul o tubie (mnie to bardziej przypomina jelito grube) jest
        przykladem genialnej techniki robienia nieznajacym sie na architekturze
        czytelnikom wody z mozgu.
        • Gość: łuki Re: Silvestrin w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 16.05.07, 14:26
          kolego ale z czym ty masz problem ?
          - z tym że silvestrin według ciebie nie jest tak znany pisze gazeta ?
          - Czy moze projekt ci sie niepodoba ?
          - z tym ze nikt w gazecie cie nie słucha ?

...czy tak porostu lubisz narzekac ?

jak dla mnie projekt ekstra... mam nadzieje ze nie zmieni sie znaczaco w
          realizacji i ciesze się ze sa ludzie w Poznaniu ktorzy maja otwarte głowy na
          takie pomysły
    • Gość: no Silvestrin w Poznaniu IP: 212.244.156.* 16.05.07, 11:17
      co jest fajnego w tej tubie?
      1. sama w sobie jest okropna (jakieś szkaradzieństo - jak już ktoś wyżej
      napisał - nie ma w tym pomysłu a jest to jedynie powiększona rura wydechowa)
      2. Tym bardziej zastanawia wybranie Muzeum Narodowego jako miejsce realizacji
      tego dziwactwa.
      3. Zanim nie pojawił sie w Poznaniu nigdy wcześniej o tym człowieku nie
      słyszałem - więc gdzie ta światowa sława?
    • Gość: Kicha Kiszka po operacji IP: 217.168.129.* 16.05.07, 11:41
      jw
      po przecięciu na pół
    • Gość: re Re: Silvestrin w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 12:49
      ee no nie przesadzajcie - dobrze, że tu ktoś przyjeżdża. może być on, potem
      przyjedzie ktoś większy, liebeskind też się ma pojawiać, a to już jest chyba
      nazwisko większego formatu?. studenci niech nie marudzą, tylko się cieszą, że
      mają możliwość kontaktu z architektem z innego kraju, wnoszącego świeże
      spojrzenie. to co, że nie jest największym w galaktyce. no chyba na złe wam to
      nie wyjdzie, co? a tuba jak tuba, bez specjalnych wzruszeń, miejsce na
      realizowanie wizji też można wybrać inne, ale jak już nasi (władcy;) chcą tubę
      i koniecznie w tym miejscu to nich będzie - ważne żeby w tym mieście się
      COKOLWIEK działo!! No i tuba, mimo kontrowersji, jest jednak lepszą propozycją
      niż to planowane szkaradne muzeum - diabelski młyn koło okrąglaka. witamy w
      poznaniu, fajnie że jesteś włochu!
      • Gość: desz Re: Silvestrin w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 16.05.07, 13:08
        Wlasnie, bardzo milo.

Jak widze sami krytycy sztuki WIELKIEGO FORMATU na naszych forach sie
        wypowiadaja. I przyznaje im jak najbardziej racje. Jesli porjektant nie jest z
        pierwszej piatki to nie ma co szukac w Poznaniu, bo tylko zepsuje nasze piekne
        miasto. Nie mowiac juz o podziwianym na CALYM SWIECIE perelce architektury -
        naszym muzeum narodowym!

A tak na serio. Projekt prosty (ponadczasowy).
        Niewazne, ze moze nie jest to najpiekniejsze, ale bardzo dobrze odwraca uwage od
        ww. muzeum i calkiem niezle laczy stara i nowa jego czesc.

Ja sie bardzo ciesze. Jeszcze tylko ozywic plac wolnosci i bedzie super.
        ps. projekt jest funduszy muzeum (dotacja z centrum), a nie od miasta.
        • Gość: ryba Re: Silvestrin w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 16.05.07, 15:22
          hmm.. a ja studiuję architekturę... i na prawdę jescze mi daleko do bycia
          architektem, itp. itd., ale chodzi mi bardziej o głos społeczności- nas
          studentów, a przynajmniej moich znajomych.
          bylismy na wykladzie na Piotrowie, katastrofa...
          Silvestrin mowil tak powoli, ze mozna bylo oszalec, dodatkowo mial ludzi z sali
          za jakies tlumoki, argumentacja czemu akurat jelito byla nikla...
          moze nie jestem geniuszem, moze nigdy nie bede... ale moje oko i oko moich
          przyjaciol nie akceptuje takiej architektury... moze my wszyscy jestesmy
          zboczeni... nie wiem.
          • Gość: eeste Re: Silvestrin w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 16.05.07, 16:10
            ryba tez bylem na wykladzie. widze ze odczucia mamy podobne. a juz to jego
            klasniecie w dlonie i glosnie OK konczace wyklad mozna bylo odebrac tylko jak
            zlanie obecnych tam ludzi. panie silvestrin bardzo daleko od OK!
    • Gość: desz Re: Silvestrin w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 16.05.07, 16:26
      Nie rozumiem dlaczego was tak to boli.
      Kawalek, jesli nie ladnej to przynajmniej ciekawej architektury na monstrualnie
      nudnym placu wolnosci (chyba, ze sie myle). Przyczynek do dysput "Ja tam jelit
      nie lubie".
      Przyciaga wzrok, lecz nie dominuje, mismasz stylow na rogu placu. Czemu nie,
      przeciez nie chca tego wybudowac na srodku rynku!

A co do tego, ze jest nudnym bucem: Byc moze. On tam nie bedzie stal.

• Gość: kontra Re: Silvestrin w Poznaniu IP: 212.2.101.* 16.05.07, 19:40
        Podpisuję się pod powyższym. Może i pan Claudio gadał z prędkością żółwia, może
        i buc (jak prawie każda gwiazda, i mała, i duża), ale nie wiem po co tyle krzyku
        o jakąś całkiem sprytną i pozytywnie prowokacyjną biżuterię gdzieś w kącie.
        Konserwa poznańska daje o sobie znać. Urocze macie miasto, ale czy rzeczywiście
        chcecie żyć tylko w muzeum? Macie szansę na unikatowy kawałek ciekawej rzeźby +
        niezły widok do kotleta w centrum miasta, patałachy! Pozdrawiam tych, których
        Silvestrin jednak nie znudził!
        • Gość: mack Re: Silvestrin w Poznaniu IP: *.autocom.pl 16.05.07, 23:55
          nie mam nic wspolnego z architektura, wiec wypowiadam sie jako totlany laik.
          jednak musze przyznac jedno - rzeczywiscie polskiej architekturze, tak czesto
          jeszcze pokiereszowanej jakimis potworkami epoki powojennej, naprawde potrzeba
          ozywienia i nie bojmy sie nawet tuby, rury czy jelita. paryska wieza eiffla czy
          nawet londynski gerkhin (nie pamietam czy tak dokladnie sie pisze) tez byly
          opluwane na poczatku, a teraz sa wizytowkami tych miast. nie bojmy sie nowego,
          zwlaszcze na bezplciowym gmachu jak to wasze muzeum.
          • Gość: 007 >laik< Ty się >ożywiaj< bo choć IP: *.icpnet.pl 17.05.07, 03:31
            przestrzeń wspólna nie jest też własnością Dyrektora Muzeum Narodowego, Prezydenta Miasta czy
            Rady Miasta, a jest własnością Obywateli Miasta, to widocznie potrzebny jest Twój głos

bo Wspólnota Obywateli Miasta nie potrafi wybrać odpowiedniej reprezentacji, tylko elektryk jest
            Przewodniczącym Komisji Planowania...

Jeżeli Konserwator Miejski nie potrafi poradzić sobie z Prezydentem i Radą /szklane pudła na pl.
            Wolności, pomnik Marcinkowskiego w kącie a jakaś >rura< stojąca na froncie jego nazwiskiem
            nazwanej ulicy, planowany bohomaz Berdyszaka przy św. Marcinie, druga rura na dachu, >gargamele<
            na Wzgórzu Przemysła, to powinna się podać do dymisji...Chyba, że to firmuje...

Ale podobno w Poznaniu są Uczelnie pełne utytułowanych ludzi profesorów, doktorów habilitowanych
            Architektów i Urbanistów. Dlaczego ich głosu nie słychać?

Dziennikarze nawet nie raczyli dać sprawozdania ze spotkania z >wielkim wizjonerem< od młyńskiego
            koła obok Teatru z napisem NARÓD SOBIE...

No tak, ale już nie ma Narodu, jest kołchoz unijnu, należy rwać co się da... I tym się zajmują wszystkie
            zawodowe stowarzyszenia, od twórców począwszy, na historykach architektury skończywszy...
            Laik mów głośno, jest okazja...
            • Gość: olek ojej IP: *.tbs-net.rekin.net 17.05.07, 10:11
              Uważajcie bo jak jeszcze trochę pomarudzicie to w tym miejscu postawi wam
              coś "Światowej sławy" architekt, Pan Sipiński :)))
              • renepoznan Re: ojej 17.05.07, 10:37
                Gość portalu: olek napisał(a):

> Uważajcie bo jak jeszcze trochę pomarudzicie to w tym miejscu postawi wam
                > coś "Światowej sławy" architekt, Pan Sipiński :)))

Sipiński moze orłem nie jest ale jest tylko poprawnym architektem. Natomiast
                ten Silvestrini próbuje nam wcisnąć coś w stylu sztuki z lat 60-tych. Gó..
                opakowane w plastyk i przedstawiane jako dzieło sztuki. Wówczas też
                wszystkie "nowoczesne" się pdniecały. Co artysta chciał powiedzieć?
                Nic nie chciał. Znalazł frajerów do naciagniecia na kasę. To ten sam przypadek.
    • Gość: ktosik Silvestrin w Poznaniu IP: 195.116.22.* 17.05.07, 10:11
      ale to brzydkie
      znbowu bezmyślne połączenie futurystyki ze starą architekturą.
      • gladius87 Re: Silvestrin w Poznaniu 17.05.07, 10:32
        Ja tam nie jestem architektem, ale uważam że to właśnie ci którzy narzekają na
        polskie buractwo i prowincjonalizm podniecają się bo przyjechał do nich Pan
        Silvestrin..., a jak już przyjechał i coś zaprojektował to misi to być super
        genialne i w ogóle (tak jak ta Wasza poznańska kiszka), niezwracając uwagi na to
        że ten projekt jest po prostu obiektywnie brzydki i zupełnie nie na miejscu
        • Gość: kuba Re: Silvestrin w Poznaniu IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.07, 12:06
          Nie jestem zachwycony ta Tubą, ale Poznaniowi przyda się coś takiego, na wskroś
          nowoczesnego.
          Póki co jedyne co co powstaje w Poznaniu - jesli chodzi o nowe budynki - to
          szkaradne i nieudolne próby odtworzenia starej architektury (vide nowa siedziba
          GW). Trzeba otworzyć się na coś nowego coś co pasuje do starej architektury
          Poznania ale nie jest kopią kamienicy ze Starego Rynku. Może ta tuba, to będzie
          początek czegoś zupełnie nowego i nowoczesnego w Poznaniu... oby.
        • Gość: ;] Racja, Gladius IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 12:22
          Prawdę gada, wina mu dać!
    • Gość: grzehu Silvestrin w Poznaniu IP: *.pmt.com.pl 17.05.07, 12:45
      Do licha, niech postawią tę tubę, przynajmniej coś oryginalnego (nieoczywistego, niebanalnego, dzwinego) się będzie działo w tym prowincjonalnym kraju. Nie wiem, czy to jest dobra architektura, nie wiem, co to jest dobra architektura. Dyrektora muzeum znam z zajęć na uniwerku. A do tej restauracji chętnie się przejdę.
      • z-ww Re: Silvestrin w Poznaniu 17.05.07, 13:24
        "Ristorante Intestino" zaprasza na flaczki po włosku. Smacznego.
    • Gość: Inżynier Wacek Re: Silvestrin w Poznaniu IP: *.btsnet.pl 17.05.07, 14:33
      Ciekawe gdzie umieści klatkę schodową, będącą drogą ewakuacji ppoż. bo nie w
      tym lejku raczej. Interesujące też jak bedzie wyglądała konstrukcja, której na
      efektownej wizualizacji nie ma.
    • Gość: Łukasz Moskwa Silvestrin w Poznaniu IP: *.piastlan.net 18.05.07, 20:53
      Wygląda jak świeży klocek :( ...
      • Gość: Nocny marek Re: Silvestrin w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 20.05.07, 01:53
        Kto zacz ten Silvestrin? Bo nigdzie tej światowej sławy nie znają.
        • k_behemot Re: Silvestrin w Poznaniu 24.05.07, 00:05
          no i dobrze, ze traktowal was jak tlumoki bo tlumokami jestescie, albo
          angielskiego nie znacie, ja siedzialem na wykladzie z zapartym tchem i sluchalem
          kazdego slowka, geniusz! i ze mowil powoli i leniwie wogole mi nie
          przeszkadzalo. mi tez sie tubka nie podobala, ale po wykladzie zrozumialem o co
          w niej chodzi, na nowo odkrylem - ale to w sumie dosc dziwne, by dopiero znajac
          filozofie architekta rozumiec i dobrze odbierac jego pomysl. pomysl bardzo
          kontrowersyjny i bardzo Poznaniowi potrzebny
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka