Dodaj do ulubionych

MPK traci pasażerów!

• Gość: zygmuntttt MPK traci pasażerów! IP: *.eastwest.com.pl 25.08.07, 22:03
      w poznaniu nie powinno być kary za brak biletu.
      • Gość: Konon Re: MPK traci pasażerów! IP: *.icpnet.pl 26.08.07, 01:01
        "... niech nie bedzie niczego." :D
    • Gość: Łukasz MPK traci pasażerów! IP: *.icpnet.pl 26.08.07, 09:24
      Jeżeli ktoś narzeka na poznańskie MPK to niech przejedzie się do innych miast w
      Polsce np. Śląsk i inne. Nigdzie w Polsce nie ma tak wyremontowanych tramwajów i
      utrzymywanych na dobrym poziomie. Częstotliwość kursów niemalże wszystkie linie
      co 10 min, nocne co 30 min (gdzie w Krakowie nawet co godz.) Jeżeli mieszkaniec
      Poznania opisuje że musi jeździć bez biletu codziennie bo nie ma gdzie kupić to
      jest zwykłym ZłODZIEJEM bo pełno jest kiosków sklepów gdzie można kupić bilety.
      Mozna tez zawsze kupic parę sztuk na zapas i tyle. Oczywiscie nasze MPK ma pewne
      niedociągnięcia które należy napiętnowac! Co do kultury kierowców i
      motorniczych; sa jeszcze w firmie pracownicy który są nieuprzejmi ale to tylko
      garstka, więcej uważam że to sami pasażerowie stwarzają nieprzyjemne sytuacje.
      przecież żadaen kierujący nie wychodzi do pasażera i nie nawtyka mu chu....
      itp.O że "uciekł" z przysytanku to i racja, po to MPK daje rozkłady i pasażer ma
      obowiązek czekać na przystanku, jakoś do pociągu tez nie idzie na ostatnią
      chwilę. Swiatła dla tramwajów trwają za krótko bo około 3 sek, jak nie pojada na
      tym swietle to potem jest kaszana. J jakby tak czekał za "dobiegajacym"
      pasażerem to drugi by opierniczył motorowego że skasowal bilet na 10 min a teraz
      musi dodatkowy bo prezkroczył czas. Takze podsumowując, MPK w poznaniu działa na
      wysokim poziomie ale mogłoby być LEPIEJ. Zależy to tez od polityki miasta !
      • zenobiusz667 Re: MPK traci pasażerów! 26.08.07, 12:07
        > Jeżeli ktoś narzeka na poznańskie MPK to niech przejedzie się do innych miast w
        > Polsce np. Śląsk i inne.

> Oczywiscie nasze MPK ma pewne
        > niedociągnięcia które należy napiętnowac!

To można narzekać czy nie?

> nocne co 30 min (gdzie w Krakowie nawet co godz.)

Abstrahując od tłoku, to wolałbym mniej częste ale z większą pewnością przesiadki.

> itp.O że "uciekł" z przysytanku to i racja, po to MPK daje rozkłady i pasażer ma
        > obowiązek czekać na przystanku, jakoś do pociągu tez nie idzie na ostatnią chwilę.

Tak i nie. Z jednej strony denerwują ludzie, którzy dobijają się do stojącego na
        przystanku przed światłami tramwaju opóźniając go, mimo że za 3 minuty pojedzie
        następny. Z drugiej jednak mamy tzw. "system przesiadkowy", więc zapewne część
        ludzi woli przeznaczyć mniej czasu na przesiadkę i w przypadku opóźnień
        "dobiegać" niż codziennie marnować kilka/kilkanaście minut wcześniejszym
        dojazdem do węzła, aby przesiadać się z większym zapasem czasu.

I jeszcze może poruszę sprawę "rzeczywistego czasu przejazdu". Paragraf 9
        Regulaminu przewozów MPK mówi:
        "MPK Poznań [...] zapewnia kursowanie taboru autobusowego i tramwajowego zgodnie
        z tymi rozkładami." Jestem ciekawy czy ktoś zastanawiał się już nad tym, czy
        opóźnienie tramwaju nie jest w takim razie niewywiązaniem się z umowy przewozu.
        A słyszałem, że za niewywiązanie się z umowy przewozu powinien przysługiwać
        zwrot należności.

Swoją drogą podwyżka kar za brak biletu + ciche wycięcie parę lat temu jeszcze
        niższych kar za przekroczenie czasu do 3 minut + piątkowa sytuacja z Pl.
        Wolności, tj. tramwaje przejeżdżające 1 przystanek przez kilkadziesiąt minut
        zamiast rozkładowych dwóch, sprawiają, że jestem coraz bliższy skomponowania
        zapytania do UOKiK. Jestem ciekaw, co sądziłby o tym, że teoretycznie MPK może
        przetrzymywać mnie w pojeździe dowolnie długo i żądać za to zapłaty.
        • Gość: Gall Anonim Re: MPK traci pasażerów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.07, 13:45
          Mam dokładnie takie same odczucia, tym bardziej że to nikt inny jak MPK ustala zarówno regulamin przewozów, jak i rozkład jazdy. Właściwie jestem przekonany, że MPK czerpie korzyści materialne z własnej indolencji, wszystkie koszta przerzucając na pasażerów, o czym z całą wyrazistością przekonała mnie historia jaka przed mniej wiecej rokiem zdarzyła się mnie i paru innym osobom. Było to wczesną jesienią, pora popołudniowa, autobus linii 64 jadący w stronę Strzeszyna Greckiego. Pasażerów w autobusie było stosunkowo niewielu. Na przejeździe na Wojska Polskiego (Golęcin) został zamknięty szlaban, stoimy więc na wysokości stacji napełniania LPG. Kierowca wygasił silnik i światła. Przed nami kilka samochodów, za nami też. Jacyś młodzi ludzie, pewnie uczniowie proszą kierowcę aby wypuścił ich z autobusu, to wrócą na przystanek i pojadą autobusem linii 60, który zaraz powinien jechać. Kierowca twierdzi, że drzwi może im otworzyć tylko na przystanku. Czekamy więc dalej kilka minut (myślę, że około 8-10), oczywiście nikt się nie podnosi się aby odbić bilety, obok rzeczywiście mija nas 60tka. I nagle jak grom z jasnego nieba, z tyłu autobusu podnosi się dwóch mężczyzn "w cywilu" i pada sakramentalne "bilety do kontroli". Było to jak łowienie ryb w wannie - oczywiście że nikt nie odbijał biletu podczas stania autobusu pod szlabanem, co więcej kontrolerzy byli świadkami tej sytuacji. Oczywiście też zapłaciłem karę. W najbardziej głupiej sytuacji byli jednak owi uczniowie, których kierowca nie chciał wypuścić, a bilety mieli i gdyby przesiedli się do autobusu 60 to zapewne starczyłby na dalszą jazdę i to całkiem daleko, poza tym owe 8-10 minut które staliśmy pod szlabanem z naddatkiem starczyłoby na jazdę do końca trasy 64 gdybyśmy pod tym szlabanem nie stali. Tak więc MPK sama sprowokowała sytuację podczas której stała się beneficjentem własnej indolencji.

Notabene, na ten temat napisałem maila do MPK - odpowiedzi do dziś nie uzyskałem. Właściwie nie dostałem odpowiedzi na żaden z moich maili i jestem ciekaw czy miałem po prostu takie szczęście czy też wszystkie maile wysyłane do MPK nie są traktowane jako spam i lądują w koszu.
          • zenobiusz667 Re: MPK traci pasażerów! 26.08.07, 15:55
            > Mam dokładnie takie same odczucia, tym bardziej że to nikt inny jak MPK ustala
            > zarówno regulamin przewozów, jak i rozkład jazdy. Właściwie jestem przekonany,
            > że MPK czerpie korzyści materialne z własnej indolencji, wszystkie koszta przer
            > zucając na pasażerów

Czerpie korzyści, to fakt. Ale tylko do czasu aż ktoś się zorientuje, że jest
            robiony w bambuko i doniesie gdzie trzeba. Dziwię się, dlaczego to jeszcze nie
            nastąpiło, ale myślę, że podwyżka kar powinna to szybko spowodować.

Za pomocą niskich kar MPK wydawało wszak się ustanawiać pewną równowagę typu
            "nie gwarantujemy ci, że bilet, który kasujesz, pozwoli na dojechanie do celu,
            ale jak by co, to i tak nie zapłacisz dużej kary". Wiadomo więc jak się ma do
            tego podwyżka kar. Część ludzi zaczyna wreszcie widzieć, że coś jest nie tak. Co
            smutne, takie problemy mocno dotyczą przyjezdnych, którzy często kupują
            jednorazowe, a najmniej wiedzą, na których liniach należy się "ubezpieczyć" w
            dodatkowe bilety.

> [...]
            > I nagle jak grom z jasnego nieba, z tyłu autobusu podnosi się dwóch mężczyzn
            > "w cywilu" i pada sakramentalne "bilety do kontroli".

Matko Boska. Zawsze kiedy się nad tym zastanawiałem (a zastanawiałem się dość
            często widząc sznur tramwajów między AWF i Półwiejską podczas remontu
            Hetmańskiej), to dochodziłem do wniosku, że to czysta teoria. Jak widać jest
            inaczej. Teraz wiem, że na pewno w przyszłym tygodniu napiszę do UOKiK.

> W najbardziej głupiej sytuacji byli jednak owi uczniowie, których kierowca
            > nie chciał wypuścić

Tak, w tej sprawie dodatkowym problemem jest durne prawo niezezwalające na
            wysiadanie między przystankami.

> Notabene, na ten temat napisałem maila do MPK - odpowiedzi do dziś nie uzyskałem.

Nawet gdyby była, to pewnie byłaby taka jak zawsze - w autobusie możesz skasować
            bilet przystankowy, a tramwaje się nie spóźniają.
            A o jakości korespondencji z MPK to już zresztą sporo napisano na
            pl.misc.transport.miejski...
            • Gość: Gall Anonim Re: MPK traci pasażerów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 08:50
              Przyznam, że najbardziej było mi żal owych uczniów czy studentów, w każdym razie młodych ludzi. Mnie nie było miło, że zapłaciłem karę, ale wiem jakie to przykre jak trzeba ponosic nienależną karę, tym bardziej że w ich sytuacji była to kara dolegliwa. Studentem byłem ładnych parę lat temu, ale pamiętam, że z pieniędzmi bywało różnie, a studenci pieniądze licza w nieco inny sposób niz ktos kto ma ustabilizowaną sytuację materialną.

Nie mam pretensji do kierocy, że ich nie wypuścił, aczkolwiek z tym wypuszczaniem to dla mnie sa niejasne kryteria. Jeśli jest to tramwaj to motorniczowie wypuszczaja pasażerów zawsze jeśli awarii ulega sieć elektryczna, bardzo rzadko jeśli jest korek. Rzecz w tym że często awaria sieci elektrycznej jest przyczyna powstania korka, wiec to tak jakby milcząco przyznawać: korek spowodowany przez MPK - wypuszczamy, korek nie spowodowany przez MPK - trzymamy przynajmniej przez kilka -kilkanaście minut (w obu przypadkach mam na myśli "stoimy na dobre w korku" a nie "powoli przesuwamy się w korku"). Tyle, że z punktu widzenia pasażera nie ma toznaczenia - po prostu nie jadę i tyle.

Mam pretensje do kontrolerów. Nie wiem jakie są regulacje wewnętrzne MPK, ale tak po ludzku to wywinęli świństwo tym młodym ludziom. Ja siedziałbym w tym autobusie i tak, oni prosili o wypuszczenie i danie możliwości przesiadki na autobus bardziej pasujący podczas ww. sytuacji. Wcale bym się nie zdziwił gdyby następnym razem się nie pytali tylko siłą otwarli drzwi. Podobać by mi się to nie podobało, ale wcale bym ich nie potępiał.

Aha, jeszcze jeden obrazek z linii 64, tym razem chwalę, ale z przekąsem. Wreszcie po kilku latach MPK sią zorientowało, że jak latem wprowadza się rozkład jazdy z rzadszym kursowaniem autobusów, to na tej linii trzeba koniecznie podstawiać dłuższe autobusy, bo w ładne letnie dni nad Rusałkę jeżdżą setki poznaniaków. Do niedawna na przystanku pod Zespołem Szkół Mechanizacji Rolnictwa (mam nadzieję, że nie przekręciłem nazwy) działy się dantejskie sceny, a większość pasażerów nie była w stanie wsiąść do autobusów, więc szła pieszo na wiadukt na Wojska Polskiego (robili tak również elewi ze szkoły oficerskiej na Golęcinie). Po paru latach wreszcie ktoś z MPK się zorientował, że coś tu nie gra i od mniej więcej 6 tygodni w porze "plażowej" jeżdżą przeważnie długie autobusy, które są w stanie obsłużyć wszystkich pasażerów. Szkoda tylko, że to musiało tak długo trwać zanim MPK podjęło tę decyzję. Lepiej jednak późno niż wcale, więc dziękuję MPK że wreszcie zdecydowała się na puszczenie w ruch autobusów najlepiej do tego przystosowanych.
          • Gość: m Re: MPK traci pasażerów! IP: *.eastwest.com.pl 26.08.07, 18:57
            > Notabene, na ten temat napisałem maila do MPK - odpowiedzi do dziś nie uzyskałe
            > m. Właściwie nie dostałem odpowiedzi na żaden z moich maili i jestem ciekaw czy
            > miałem po prostu takie szczęście czy też wszystkie maile wysyłane do MPK nie s
            > ą traktowane jako spam i lądują w koszu.

Mnie też nigdy nie odpowiedzieli, a pisałem kilka razy. to tylko potwierdza jak
            traktują swoich klientów.
      • Gość: Azazello Re: MPK traci pasażerów! IP: 84.201.226.* 26.08.07, 23:04
        Częstotliwość kursów niemalże wszystkie linie
        > co 10 min, nocne co 30 min (gdzie w Krakowie nawet co godz.)
        Jeżeli mieszkaniec
        > Poznania opisuje że musi jeździć bez biletu codziennie bo nie ma
        gdzie kupić to
        > jest zwykłym ZłODZIEJEM bo pełno jest kiosków sklepów gdzie można
        kupić bilety.
        > Mozna tez zawsze kupic parę sztuk na zapas i tyle. Oczywiscie
        nasze MPK ma pewne niedociągnięcia które należy napiętnowac!

No pewnie ze masz racje. Poza tylko jednym- ze jej wlasnie nie masz.
        Radze takim wlasnie "doradcom" wyjechac gdzies poza granice miasta
        Poznania i spojrzec, jak sie to robi w innych miastach. Jak tak
        wlasnie jest, iz w Monachium jak nie kupiles biletu na przystanku
        stojac, mozesz to rowniez zrobic juz w autobusie, bo sa automaty. A
        nawet jak nie ma forsy MPK owe automaty zainstalowac, to czy
        naprawde- NAPRAWDE- trzeba miec inteligencje Kononowicza, aby
        pozwolic kierowcom sprzedawac bilety w pojazdach? Tak jest np.
        w "barbarzynskim" Minsku, tak-tak, tym na Bialorusi. W sumie, tak
        samo jak i w innych miastach bialoruskich. Albo na Ukraine. Alez
        skoro jestesmy "unijni", to moze jakos na automaty kasa sie znajdzie?
    • Gość: mmut20002 MPK traci pasażerów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.07, 09:59
      mysle ze powinni obnizyc ceny biletow za przejazd MPK i zabdac o czystosc i bezbieczenstwo
    • Gość: jaro MPK traci pasażerów! IP: *.echostar.pl 26.08.07, 18:47
      przede wszystkim bilety sa za drogie na to by tkwić w tramwaju czy
      autobusie w korku i jeszcze płacić 1,30 za przejechanbie 300m. poza
      tym jadąc z dzieckiem: 1. mam płacić za wózek, 2. kierowcy nie chce
      opuścić sie podwozia. popelina.
    • Gość: bla MPK traci pasażerów! IP: *.adsl.inetia.pl 26.08.07, 22:57
      1. kultura maszynistow - chyba kazdy z nas sie spotkal z tym ze albo drzwi
      zostaly mu zamkniete przed oczami, albo w inny sposob doświadczyli conajmniej
      nieuprzejmości z ich storny. mysle ze jesli okazywaliby wiecej człowieczeństwa
      zadowolenie z jazdy pasażerów byłoby zdecydowanie większe.

2. ceny - nie jest tragicznie, mysle ze w porownaniu z innymi wiekszymi miastami
      Poznan sobie w miare radzi z tym, ale wiadomo - im taniej tym lepiej ;)
    • exex Re: MPK traci pasażerów! 26.08.07, 23:01
      Problemem szczególnie dla mnie uciążliwym jest brak komunikacji między osiedlami
      znajdującymi się na obrzeżach miasta. Komunikacja miejska funkcjonuje głownie na
      zasadzie centrum peryferia. Ja mieszkając na Podolanach, aby dojechać na Różany
      Potok, muszę skorzystać przynajmniej z 3 przesiadek a czas przejazdu równa się
      czasem czasowi przejścia tego odcinka na piechotę!!! Dodam, że odległość
      dzieląca te dwa miejsca to ok. 3 km a autobusami i tramwajem robi się 15 km.
      Podobnie jest z komunikacją między Strzeszynem i Smochowicami. Moźe to problem
      braku dróg i chętnych jednakże po wybudowaniu tam kampusu na pewno jakaś nie
      wielka linia przydałaby się do obsługi tej trasy. Jednakże poza tym jest całkiem
      dobrze, kto widział jaka jest komunikacja w Lublinie ten wie:)) Podoba mi się
      nowa trasa na Rataje oby tak dalej, liczę też na szybką budowę torowiska na
      Ratajczaka.
    • Gość: Tradas linia 78 - przedłużenie do Suchego Lasu IP: *.echostar.pl 26.08.07, 23:19
      240 klientów zyskało by w ciągu każdego dnia MPK , gdyby autobus linii 78
      jechał do Suchego Lasu zamiast na Szarych Szeregów.
    • Gość: serg MPK traci pasażerów! IP: *.icpnet.pl 27.08.07, 02:11
      Proszę zwrócić uwagę na dwie rzeczy. Bilet dobowy w Warszawie jest
      prawie o połowę tańszy niż podobny bilet w Poznaniu. Czy jest tu
      jakas logika? Czy ktos pomyslała nad tym choc minutę? Dlaczego w
      warszawie dobówka kosztuje 7.20 a w Poznanu ponad 10 złotych????
      Przecież obniżenie takiego biletu chociazby do 8 złotych
      zwiększyłoby liczbę chętnych na taki zakup diametralnie.
      Kolejna sprawa to bilety czasowe. Specjaliści z Politechniki
      Poznańskiej wyliczyli, że przeciętna podróz trwa 12 minut. To
      dlatego przewźnik wymyslił 10 minutowy bilet zamiast rozsądniejszeg
      15 minutowego. Teraz wiele osób przejeżdża wyznaczony czas o te 2-3
      minuty licząc, że im się uda. Po co? Po co MPK skazuje ludzi na
      kombinowanie? Estetyka przystanków bez komentarza. Niech ci co
      wymieniają plakaty pilnują chociaż czy zamknęli gabloty, no i jeśli
      jest pusta to wyłączajcie żarówki, bo są wręcz niezdrowe dla
      oczu!!!! Poznańskie MPK to królestwo niedoróbek i to od lat, wymaga
      przewiwtrzenia!!!
    • Gość: Michał MPK traci pasażerów! IP: *.icpnet.pl 27.08.07, 08:44
      Oczywiście jak ktoś tu napisał że MPK to "królestwo niedoróbek" szczera prawda,
      pełno kierowników i innych co maja wszystko w dupie. Ale to też jest problem z
      ZDM żeby sie dogadać odnośnie np. świateł które są popier.... Wiem, bo jestem
      motorniczym...
    • Gość: Jacek Łakomy MPK traci pasażerów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.07, 09:17
      MPK powinno zdecydować się na zakup nowych tramwajów z HCP S.A. Poznaniacy na
      pewno byliby dumni ze swoich własnych tramwajów.
    • Gość: slajs MPK traci pasażerów! IP: 213.17.149.* 27.08.07, 10:27
      przede wszystkim dostępność biletów!!!!! Myślenie MPK jak za socjalizmu
    • Gość: c kolejny głos rodowitego poznaniaka zza granicy IP: 84.201.226.* 27.08.07, 13:07
      Zgadzam się z osobą,która napisała,że nie ma w Poznaniu żadnych
      śmielszych idei.Co to za sukces z trasą na Rataje,jeśli była tak
      długo budowana?O innowacjach można wtedy zapomnieć,fujibanę budowano
      chybaby ze 90lat...A poziemny tramwaj? Porównując MPK z komunikacją
      na Białorusi można popaść w kompleksy!!!Jak raz przewiozłam
      Białorusina tramwajem z Rataj na Morasko już na 1/3 długości trasy
      miał dosyć,bo był przyzwyczajony do metra,a nie pokonywania
      kilkudziesięciu przystanków tramwajem!A jak wytłumaczyć schemat
      biletów czasowych cudzoziemcom,którzy często przyjeżdzają w gości?!?
      Może mają schemat tras tramwajowych wraz z kalkulacją czasu
      potrzebną na przejechanie pomiędzy poszczególnymi przystankami w
      głowie? Papierowe sieciówki-przyjeżdza na miesiąc cudzoziemiec i
      będzie sobie wyrabiał komkartę?! Idę na metro,ciesząc się,że jestem
      teraz daleko od MPK!pozdrawiam poznaniaków wymęczonych przez tą firmę
    • Gość: patyszon MPK traci pasażerów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 13:25
      Po pierwsze - ceny biletów są za wysokie. Z tęsknotą wspominam czasy, gdy bilet ulgowy 10min kosztował 50gr...
      Po drugie - Powinno być więcej autobusów i tramwajów z klimatyzacją. Jazda w gorący dzień w większości z tych pojazdów zasługuje na miano sportu ekstremalnego. A samochody z klimatyzacją nie są już tak drogie, więc nie dziwię się, że coraz więcej ludzi decyduje się na takie rozwiązanie.
    • Gość: Melon MPK traci pasażerów! IP: *.swarzedz.inotel.pl 27.08.07, 14:44
      Trzeba poprawić warunki wsiadania i wysiadania z autobusów i tramwajów.
      W tym celu należy podnieść poziom peronów, tak aby nie trzeba było dawać zbyt
      wysokich kroków do góry. Obecnie perony są za nisko, nawet dla niskopodłogowych
      tramwajów (np.Fredry).
      Należy odnowić Plac C.Ratajskiego. Obecnie przystanek i torowisko, to jeden
      wielki brud.
      Należy zainstalować zegary w każdym tramwaju.
    • Gość: skrzat12457 MPK traci pasażerów! IP: *.icpnet.pl 27.08.07, 16:30
      kanarom mowimy nie i obnizcie te kary bo mam sia
      na na bilety
    • Gość: tulla MPK traci pasażerów! IP: *.icpnet.pl 27.08.07, 17:58
      Rozumiem, że MPK niewiele może poradzić na tłok w tramwajach. Jeżdżę Pestką i
      choć tramwaje jeżdżą często - nie jest łatwo wbić się do tramwaju w godzinach
      szczytu. Podobno tory nie wytrzymałyby dłuższych tramwajów. To, co jednak
      zmienić na pewno można (i zdecydowanie należy) to poziom czystości w tramwajach.
      Brudne okna i siedzenia, odrapane z farby rurki, które śmierdzą niemiłosiernie
      zniechęcają do transportu MPK. Nieco lepiej jest w autobusach - więc chyba można?
      Kolejna sprawa to sami prowadzący pojazdy MPK, którzy zdają się zapominać, że
      wiozą ludzi. Gwałtowna jazda, bezsensowne przyspieszanie tylko po to, by zaraz
      ostro hamować i wchodzenie w zakręty w pełnym pędzie to często spotykany styl
      jazdy. Biada osobom starszym, biada wszystkim, którzy nie zdążą mocno chwycić
      się opisanej wyżej śmierdzącej rury. No i upodobanie do dzwonka. Błagam, niech
      ktoś wytłumaczy motorniczym, ze uporczywe dzwonienie na auto, które nie ma gdzie
      zjechać nie przynosi rezultatu! I choćby cała racja była po stronie motorniczego
      - jeśli nie wyegzekwuje nic krótkim dzwonkiem - małe szanse żeby jego moc
      wzrosła wraz z długością emitowania decybeli...
    • Gość: na5her bilety jednodniowe! IP: *.chello.pl 27.08.07, 18:46
      prosta sprawa
      w poznaniu tanie sa sieciowki drogie bilety na jeden przejazd (jesli trwa np godzine)
      nie kazdy potrzebuje sieciowki!
      niektorzy mieszkaja 2 tyg w poznaniu nastepny tydzien w warszawie a nastepny na wyjazdach..
      stad powinny byc w rozsadnych cenach
      -bilety jednodniowe (dla kazdego kto nie chce sieciowki a czasami duzo jezdzi) ( w poznaniu stosunkowo bardzo duzo kosztuja)
      -bilety 3dniowe (dla tych co wracaja do pzn na weekendy)
      -bilety tygodniowe

jesli mpk nie wie jak to ustawic to niech spojrzy jak to zrobili w warszawie

ich system jest duzo lepszy od naszego pod tym wzgledem
    • Gość: marcus Nowe trasy tramwajowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 19:12
    • Gość: marcus Nowe trasy tramwajowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 19:17
      Poznań sie rozrasta, wiec nie mozna liczyc na to, ze pasazerowie
      mieszkajacy pod miastem, gdzie nie ma dobrego polaczenia mpk podjada
      do najblizszego przystanku i zostawia samochod.Trzeba wydłuzycz
      trasy najlepiej tramwajowe albo tworzyc nowe, np(Naramowice !!!,
      Marcelin!!! Do korzystania z MPK zacheci tez ZAUWAZALNE pierwszensto
      dla tramwajow na drodze...co przyspieszy ich kursy i zadowoli
      pasazerow...
    • Gość: Michu a moze.... IP: *.icpnet.pl 27.08.07, 22:17
      Zmiana nie ceny biletu, a czasu ważności !!!

Likwidacja biletu na 10 minut. Za jego obecna cene [1,30 Normalny,
      65gr. ulgowy] bilet na 15 minut.

Można takze probnie wprowadzic bilet na 5 minut [czasem ktos musi
      podjechac 2 przystanki - teraz najczesciej nie odbija biletu
      wcale...] w cenie 65gr. Normalny i 33gr. Ulgowy. Do tego automaty z
      biletami w pojazdach, podniesc kulture motorniczych - system premii
      i nagan !?.

To wszystko jest wazne ale najwazniejsze zeby MPK zrozumialo ze jest
      dla ludzi a nie odwrotnie. Kontrolerzy i kierowcy powinni byc
      bardziej wyrozumiali, bo oczywiste jest, ze codziennie mozna trafic
      na chociazby przytoczony wczesniej zamkniety szlaban - w takim
      wypadku za poswiadczeniem kierowcy pojazdu kontrolerzy powinni
      odpuscic i do kazdego sprawdzanego biletu doliczyc te 10 minut
      przymusowego postoju :)

Pozfrawiam wszystkich pasazerow, kierowcow oraz kontrolerow :)
      • orlet Re: a moze.... 28.08.07, 11:25
        IMHO To są bardzo dobre propozycje.
    • Gość: madzia MPK traci pasażerów! IP: 212.126.26.* 28.08.07, 07:11
      Bilety są za drogie.Ostatnio jechałam bardzo krótki odcinek drogi i
      przez światła nie starczył mi bilet 10-cio minutowy. Czy za czas
      postoju powinno się płacić? Teraz zabieram się samochodem z sąsiadem
      i nie muszę się martwić, że bilet straci ważność przez korki.
    • szuszwol Przystanki podwójne, 28.08.07, 08:51
      lepsza harmonizacja rozkładów jazdy, podniesienie punktualności
    • Gość: Grzegorz MPK traci pasażerów! IP: 62.233.246.* 28.08.07, 09:09
      W weekendy jadąc do centrum czy do Plazy zastanawiam się nad wyborem samochód
      czy tramwaj. Do wyboru tego drugiego przekonałby mnie bilet ulgowy, który mógłby
      obowiązywać czynnych kierowców na podstawie prawa jazdy i dowodu
      rejestracyjnego. Najlepiej z osobą towarzyszącą;) Może gdzieś w Europie jest
      takie rozwiązanie?
    • Gość: JunikowoGirl MPK traci pasażerów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 09:42
      Mam zastrzeżenia co do punktualności.I nie chodzi o korki czy inne
      zdarzenia, ale pilnowanie dokładności wyruszania z przystanku
      początkowego. Z Junikowa tramwaje wyruszają notorycznie spóźnione o
      parę minut. Nie dlatego że tramwaj przyjechał z opóźnieniem, bo to
      jeszcze można zrozumieć, ale dlatego, że motorniczy musi posiedzieć
      w "kanciapie", napić się kawy czy pogadać. Najgorzej jest zimą, bo
      zamiast podjechać na przystanek i wpuścić już pasażerów, to czekają
      do ostaniego momentu. Także dla mnie parę minut opóxnienia powoduje
      to,że wybieram spacer, bo akurat mam blisko. I już MPK jest 1,30 zł
      do tyłu. Naprawdę niewiele potrzeba.
    • Gość: Kobu Re: MPK traci pasażerów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 09:45
      Ciekawe...a tramwaje i autobusy coraz bardziej zapchane że wejśc nie
      idzie :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka