Dodaj do ulubionych

Poznanskie city

IP: *.icom.ca 12.06.01, 20:30
Niedlugo w Poznaniu powstanie duzo wiezowcow i biurowcow. Wladze miasta musza
zadbac o to aby powstawaly w jakims jednym miejscu. Wtedy jest lepszy efekt. W
Warszawie dopiero teraz sie o tym mysli, a skutki widzi kazdy kto odwiedza to
miasto. Tylko gdzie w Poznaniu jest takie miejsce? Teren musi byc duzy,
najlepiej blisko centrum, ale poza terenem Starego Miasta i jak najdalej od
Cytadelii (dla mnie nietykalny jest teren ktory zaczyna sie na moscie Krolowej
jadwigi, i jest otoczony Al. Niepodleglosci az do Al. Armii Poznan. Za duzo tu
zabytkow, zielinii i wiezowce nie pasuja do zabudowy.)

Swietnym terenem sa tereny MTP. Jesli Targi maja sie przeniesc za miasto, to
tutaj moze powstac poznanskie City.

Czy wy macie jakies propozycje?

Obserwuj wątek
    • Gość: lol Re: Poznanskie city IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.01, 20:46
      Gość portalu: Lechita napisał(a):

> Niedlugo w Poznaniu powstanie duzo wiezowcow i biurowcow. Wladze miasta musza
      > zadbac o to aby powstawaly w jakims jednym miejscu. Wtedy jest lepszy efekt. W
      > Warszawie dopiero teraz sie o tym mysli, a skutki widzi kazdy kto odwiedza to
      > miasto. Tylko gdzie w Poznaniu jest takie miejsce? Teren musi byc duzy,
      > najlepiej blisko centrum, ale poza terenem Starego Miasta i jak najdalej od
      > Cytadelii (dla mnie nietykalny jest teren ktory zaczyna sie na moscie Krolowej
      > jadwigi, i jest otoczony Al. Niepodleglosci az do Al. Armii Poznan. Za duzo tu
      > zabytkow, zielinii i wiezowce nie pasuja do zabudowy.)
      >
      > Swietnym terenem sa tereny MTP. Jesli Targi maja sie przeniesc za miasto, to
      > tutaj moze powstac poznanskie City.
      >
      > Czy wy macie jakies propozycje?
      >

Zdecydowanie tzw. Wolne Tory. To przyszłość Poznania tu może zmieścić się
      wszystko - miasto w mieście - wystarczy spojrrzeć na mapę. Szkoda tylko, że
      pazerne PKP mimi niebotycznych długów nie chce sprzedać tego terenu pod
      inwestycje. Ale tu dochodzimy do tematu "Warszawka"

Niezłe są też tereny między rondem Rataje, Katowicką a linią tramwajową na os
      Leccha

Pozdro
      • Gość: Lechita Re: Poznanskie city IP: *.icom.ca 12.06.01, 21:10
        Gość portalu: lol napisał(a):

> Gość portalu: Lechita napisał(a):
        >
        > > Niedlugo w Poznaniu powstanie duzo wiezowcow i biurowcow. Wladze miasta mu
        > sza
        > > zadbac o to aby powstawaly w jakims jednym miejscu. Wtedy jest lepszy efek
        > t. W
        > > Warszawie dopiero teraz sie o tym mysli, a skutki widzi kazdy kto odwiedza
        > to
        > > miasto. Tylko gdzie w Poznaniu jest takie miejsce? Teren musi byc duzy,
        > > najlepiej blisko centrum, ale poza terenem Starego Miasta i jak najdalej o
        > d
        > > Cytadelii (dla mnie nietykalny jest teren ktory zaczyna sie na moscie Krol
        > owej
        > > jadwigi, i jest otoczony Al. Niepodleglosci az do Al. Armii Poznan. Za duz
        > o tu
        > > zabytkow, zielinii i wiezowce nie pasuja do zabudowy.)
        > >
        > > Swietnym terenem sa tereny MTP. Jesli Targi maja sie przeniesc za miasto,
        > to
        > > tutaj moze powstac poznanskie City.
        > >
        > > Czy wy macie jakies propozycje?
        > >
        >
        > Zdecydowanie tzw. Wolne Tory. To przyszłość Poznania tu może zmieścić się
        > wszystko - miasto w mieście - wystarczy spojrrzeć na mapę. Szkoda tylko, że
        > pazerne PKP mimi niebotycznych długów nie chce sprzedać tego terenu pod
        > inwestycje. Ale tu dochodzimy do tematu "Warszawka"
        >
        > Niezłe są też tereny między rondem Rataje, Katowicką a linią tramwajową na os
        > Leccha
        >
        > Pozdro

Minusem prawobrzeznego Poznania jest to ze mamy malo mostow. WIELKIm plusem jest
        brak zabytkow. Tam sa same bloki. Na lewym brzegu jest malo miejsca, za duzo
        zabytkow, a starych kamienic naprawde szkoda. Miasto ktore nie dba o swoja
        przeszlosc i swoje zabytki traci bardzo duzo. Wole XIX kamienice niz jakies
        szklane i betonowe pudlo.

Wlasnie na Nowym Miescie miedzy tak jak piszesz, rondem rataje, Boleslawa
        Krzywoustego, os. Lecha i Wl. Majakowskiego jest duzy teren. To moze byc naprawde
        wymarzone miejsce. Moga tam powstac apartmentowce i biurowce, tak jak na
        prawdziwym Manhatanie. A polozenie tez jest wspaniale, wystarczy krotki spacer i
        juz jestes nad Malta. Jedyny problem to co zrobic z blokami, gdzie maja mieszkac
        ci ludzie jesli tam powstanie City? Ale pomysl mi sie podoba. Fajnie to bedzie
        wygladac. Po jednej stronie Wl. Majakowskiego piekna Malta, zielen, woda, a po
        drugiej wysokie wiezowce. Kto widzial Central Park wie jak to wspaniale wyglada.
        Tu moze byc poznanski Central Park:)

P.S. Jesli City ma byc naprawde ciekawa dzielnica, musza tam byc biurowce i bloki
        mieszkalne. Tak jest na Manhatanie. Jak Poznan bedzie sie rozwijal, mozna budowac
        nowe wiezowce w kierunku ronda staroleki. Niech powstana Nowe Rataje, z ladnymi
        wiezowcami.
        • Gość: lol Re: Poznanskie city IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.01, 01:28
          > Minusem prawobrzeznego Poznania jest to ze mamy malo mostow. WIELKIm plusem
          jest
          > brak zabytkow. Tam sa same bloki. Na lewym brzegu jest malo miejsca, za duzo
          > zabytkow, a starych kamienic naprawde szkoda. Miasto ktore nie dba o swoja
          > przeszlosc i swoje zabytki traci bardzo duzo. Wole XIX kamienice niz jakies
          > szklane i betonowe pudlo.

Brak mostów to rzeczywiście problem. Ale są pierwsze znaki ze cos sie zmieni - na
          przedłużeniu ul. Majakowskiego do Starego Miasta planuje się budowę Mostu
          Berdychowskiego za ok. 2 lata. Wówczas sytuacja prawobżeżnego Poznania nieco się
          polepszy - na razie jest tragicznie co sam codziennie doświadczam

> Wlasnie na Nowym Miescie miedzy tak jak piszesz, rondem rataje, Boleslawa
          > Krzywoustego, os. Lecha i Wl. Majakowskiego jest duzy teren. To moze byc napraw
          > de
          > wymarzone miejsce. Moga tam powstac apartmentowce i biurowce, tak jak na
          > prawdziwym Manhatanie. A polozenie tez jest wspaniale, wystarczy krotki spacer
          > i
          > juz jestes nad Malta. Jedyny problem to co zrobic z blokami, gdzie maja mieszka
          > c
          > ci ludzie jesli tam powstanie City? Ale pomysl mi sie podoba. Fajnie to bedzie
          > wygladac. Po jednej stronie Wl. Majakowskiego piekna Malta, zielen, woda, a po
          > drugiej wysokie wiezowce. Kto widzial Central Park wie jak to wspaniale wyglada
          > .
          > Tu moze byc poznanski Central Park:)

W miejscu o którym pisałem nie ma bloków jest masa wolnego miejsca - a wiec droga
          otwarta
          >
          > P.S. Jesli City ma byc naprawde ciekawa dzielnica, musza tam byc biurowce i blo
          > ki
          > mieszkalne. Tak jest na Manhatanie. Jak Poznan bedzie sie rozwijal, mozna budow
          > ac
          > nowe wiezowce w kierunku ronda staroleki. Niech powstana Nowe Rataje, z ladnymi
          >
          > wiezowcami.

Z tym będzie kłopot bo osiedla właśnie stoją w tym miejscu

Wolne Tory sa fajne, ale czy sa idealnym miejscem? Juz sobie wyobrazam tloki w
          miescie jak tam powstanie nowe centrum.

Wydaje mi sie ze to jednak najlepsze miejsce - bliskość dworca PKP ma też duże
          znaczenie na Rataje leża daleko od liń kolejowych. Problemem mogą być tory
          kolejowe na Wrocław, Berlin i Katowice, które odzieleją Wildę od Łazarza

I czy naprawde jest tam tyle miejsca co
          na prawym brzegu?

Teren jest olbrzymi między Przemysłową, Hetmańską, Kolejową a Towarową i Kr
          Jadwigi - na oko z 3 razy większy niż Wilda

Wydaje mi sie ze nowe centrum powinno byc na prawym brzegu. Ale
          o tym juz pisalem. I ciekawe kiedy miasto dogada sie z PKP. na Wolnych Torach
          napewno cos powstanie, ale poznanski Manhattan chyba sie tam nie zmiesci. A na
          prawym brzegu mozna wiele wiecej zrobic.

Mozna przebudowac Zamenhoffa i B.
          Krzywoustego, poszerzyc te ulice.

Wydaje mi się ze względem tych ulic można wprowadzić tylko niewielkie ulepszenia -
          otoczone są gęstą zabudowa - żeby naprawde cos poprawic trzeba budowac nmowe
          ulice

P.S. nie wiem gdzie bedzie nowa autostrada i nowe tereny MTP, jesli wiesz to daj
          znac.

Autostrada będzie przechodzić południową flanką Krzesiny - Starołęka - Dębiec -
          Luboń - Komorniki - Plewiska. Nowe MTP będzie za Krzesinami w stronę Kórnika w
          Żernikach

Pozdro
          • Gość: Lechita Re: Poznanskie city IP: *.icom.ca 13.06.01, 04:26

> W miejscu o którym pisałem nie ma bloków jest masa wolnego miejsca - a wiec dro
            > ga
            > otwarta

Wiem ze w tym miejscu nic nie ma, ale jak tam cos zaczna budowac to trzeba bedzie
            kiedys przejsc na tereny gdzie cos jest. Os, tysiaclecia, Lecha i czecha, a na
            poludnie Rataje.

> Wolne Tory sa fajne, ale czy sa idealnym miejscem? Juz sobie wyobrazam tloki w
            > miescie jak tam powstanie nowe centrum.
            >
            > Wydaje mi sie ze to jednak najlepsze miejsce - bliskość dworca PKP ma też duże
            > znaczenie na Rataje leża daleko od liń kolejowych. Problemem mogą być tory
            > kolejowe na Wrocław, Berlin i Katowice, które odzieleją Wildę od Łazarza
            >
            >
            > I czy naprawde jest tam tyle miejsca co
            > na prawym brzegu?
            >
            > Teren jest olbrzymi między Przemysłową, Hetmańską, Kolejową a Towarową i Kr
            > Jadwigi - na oko z 3 razy większy niż Wilda

Faktycznie. Nawet nie kojarzylem ze te tereny sa takie wielkie. Na mapie to
            naprawde wyglada imponujaco. I to WSZYSTKO jest wlasnoscia PKP?

>
            >
            >
            > Wydaje mi sie ze nowe centrum powinno byc na prawym brzegu. Ale
            > o tym juz pisalem. I ciekawe kiedy miasto dogada sie z PKP. na Wolnych Torach
            > napewno cos powstanie, ale poznanski Manhattan chyba sie tam nie zmiesci. A na
            > prawym brzegu mozna wiele wiecej zrobic.
            >
            >
            > Mozna przebudowac Zamenhoffa i B.
            > Krzywoustego, poszerzyc te ulice.
            >
            >
            > Wydaje mi się ze względem tych ulic można wprowadzić tylko niewielkie ulepszeni
            > a -
            > otoczone są gęstą zabudowa - żeby naprawde cos poprawic trzeba budowac nmowe
            > ulice
            >

Wiem, ale jesli tam ma cos powstac to stara zabudowa tez zniknie, a te ulice
            bedzie mozna poszerzyc.
            >
            >
            > P.S. nie wiem gdzie bedzie nowa autostrada i nowe tereny MTP, jesli wiesz to da
            > j
            > znac.
            >
            >
            > Autostrada będzie przechodzić południową flanką Krzesiny - Starołęka - Dębiec -
            >
            > Luboń - Komorniki - Plewiska. Nowe MTP będzie za Krzesinami w stronę Kórnika w
            > Żernikach
            >

Wiesz jaka ma to nowe MTP miec powierzchnie?
            >
            > Pozdro

• Gość: lol Re: Poznanskie city IP: 213.76.72.* 13.06.01, 01:29
          > Minusem prawobrzeznego Poznania jest to ze mamy malo mostow. WIELKIm plusem
          jest
          > brak zabytkow. Tam sa same bloki. Na lewym brzegu jest malo miejsca, za duzo
          > zabytkow, a starych kamienic naprawde szkoda. Miasto ktore nie dba o swoja
          > przeszlosc i swoje zabytki traci bardzo duzo. Wole XIX kamienice niz jakies
          > szklane i betonowe pudlo.

Brak mostów to rzeczywiście problem. Ale są pierwsze znaki ze cos sie zmieni - na
          przedłużeniu ul. Majakowskiego do Starego Miasta planuje się budowę Mostu
          Berdychowskiego za ok. 2 lata. Wówczas sytuacja prawobżeżnego Poznania nieco się
          polepszy - na razie jest tragicznie co sam codziennie doświadczam

> Wlasnie na Nowym Miescie miedzy tak jak piszesz, rondem rataje, Boleslawa
          > Krzywoustego, os. Lecha i Wl. Majakowskiego jest duzy teren. To moze byc napraw
          > de
          > wymarzone miejsce. Moga tam powstac apartmentowce i biurowce, tak jak na
          > prawdziwym Manhatanie. A polozenie tez jest wspaniale, wystarczy krotki spacer
          > i
          > juz jestes nad Malta. Jedyny problem to co zrobic z blokami, gdzie maja mieszka
          > c
          > ci ludzie jesli tam powstanie City? Ale pomysl mi sie podoba. Fajnie to bedzie
          > wygladac. Po jednej stronie Wl. Majakowskiego piekna Malta, zielen, woda, a po
          > drugiej wysokie wiezowce. Kto widzial Central Park wie jak to wspaniale wyglada
          > .
          > Tu moze byc poznanski Central Park:)

W miejscu o którym pisałem nie ma bloków jest masa wolnego miejsca - a wiec droga
          otwarta
          >
          > P.S. Jesli City ma byc naprawde ciekawa dzielnica, musza tam byc biurowce i blo
          > ki
          > mieszkalne. Tak jest na Manhatanie. Jak Poznan bedzie sie rozwijal, mozna budow
          > ac
          > nowe wiezowce w kierunku ronda staroleki. Niech powstana Nowe Rataje, z ladnymi
          >
          > wiezowcami.

Z tym będzie kłopot bo osiedla właśnie stoją w tym miejscu

miescie jak tam powstanie nowe centrum.

Wydaje mi sie ze to jednak najlepsze miejsce - bliskość dworca PKP ma też duże
          znaczenie na Rataje leża daleko od liń kolejowych. Problemem mogą być tory
          kolejowe na Wrocław, Berlin i Katowice, które odzieleją Wildę od Łazarza

I czy naprawde jest tam tyle miejsca co
          na prawym brzegu?

Teren jest olbrzymi między Przemysłową, Hetmańską, Kolejową a Towarową i Kr
          Jadwigi - na oko z 3 razy większy niż Wilda

Wydaje mi sie ze nowe centrum powinno byc na prawym brzegu. Ale
          prawym brzegu mozna wiele wiecej zrobic.

Mozna przebudowac Zamenhoffa i B.

Wydaje mi się ze względem tych ulic można wprowadzić tylko niewielkie ulepszenia -
          otoczone są gęstą zabudowa - żeby naprawde cos poprawic trzeba budowac nmowe
          ulice

P.S. nie wiem gdzie bedzie nowa autostrada i nowe tereny MTP, jesli wiesz to daj
          znac.

Autostrada będzie przechodzić południową flanką Krzesiny - Starołęka - Dębiec -
          Luboń - Komorniki - Plewiska. Nowe MTP będzie za Krzesinami w stronę Kórnika w
          Żernikach

Pozdro
      • Gość: Lechita Re: Poznanskie city IP: *.icom.ca 12.06.01, 21:44

>
        > > Niedlugo w Poznaniu powstanie duzo wiezowcow i biurowcow. Wladze miasta mu
        > sza
        > > zadbac o to aby powstawaly w jakims jednym miejscu. Wtedy jest lepszy efek
        > t. W
        > > Warszawie dopiero teraz sie o tym mysli, a skutki widzi kazdy kto odwiedza
        > to
        > > miasto. Tylko gdzie w Poznaniu jest takie miejsce? Teren musi byc duzy,
        > > najlepiej blisko centrum, ale poza terenem Starego Miasta i jak najdalej o
        > d
        > > Cytadelii (dla mnie nietykalny jest teren ktory zaczyna sie na moscie Krol
        > owej
        > > jadwigi, i jest otoczony Al. Niepodleglosci az do Al. Armii Poznan. Za duz
        > o tu
        > > zabytkow, zielinii i wiezowce nie pasuja do zabudowy.)
        > >
        > > Swietnym terenem sa tereny MTP. Jesli Targi maja sie przeniesc za miasto,
        > to
        > > tutaj moze powstac poznanskie City.
        > >
        > > Czy wy macie jakies propozycje?
        > >
        >
        > Zdecydowanie tzw. Wolne Tory. To przyszłość Poznania tu może zmieścić się
        > wszystko - miasto w mieście - wystarczy spojrrzeć na mapę. Szkoda tylko, że
        > pazerne PKP mimi niebotycznych długów nie chce sprzedać tego terenu pod
        > inwestycje. Ale tu dochodzimy do tematu "Warszawka"
        >
        > Niezłe są też tereny między rondem Rataje, Katowicką a linią tramwajową na os
        > Leccha
        >
        > Pozdro

miescie jak tam powstanie nowe centrum. I czy naprawde jest tam tyle miejsca co
        na prawym brzegu? Wydaje mi sie ze nowe centrum powinno byc na prawym brzegu. Ale
        prawym brzegu mozna wiele wiecej zrobic. Mozna przebudowac Zamenhoffa i B.

znac.

• Gość: Roberto Re: Poznanskie city IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.01, 22:31

> Gość portalu: lol napisał(a):
          >
          > > Gość portalu: Lechita napisał(a):
          > >
          > > > Niedlugo w Poznaniu powstanie duzo wiezowcow i biurowcow. Wladze mias
          > ta mu
          > > sza
          > > > zadbac o to aby powstawaly w jakims jednym miejscu. Wtedy jest lepszy
          > efek
          > > t. W
          > > > Warszawie dopiero teraz sie o tym mysli, a skutki widzi kazdy kto odw
          > iedza
          > > to
          > > > miasto. Tylko gdzie w Poznaniu jest takie miejsce? Teren musi byc duz
          > y,
          > > > najlepiej blisko centrum, ale poza terenem Starego Miasta i jak najda
          > lej o
          > > d
          > > > Cytadelii (dla mnie nietykalny jest teren ktory zaczyna sie na moscie
          > Krol
          > > owej
          > > > jadwigi, i jest otoczony Al. Niepodleglosci az do Al. Armii Poznan. Z
          > a duz
          > > o tu
          > > > zabytkow, zielinii i wiezowce nie pasuja do zabudowy.)
          > > >
          > > > Swietnym terenem sa tereny MTP. Jesli Targi maja sie przeniesc za mia
          > sto,
          > > to
          > > > tutaj moze powstac poznanskie City.
          > > >
          > > > Czy wy macie jakies propozycje?
          > > >
          > >
          > > Zdecydowanie tzw. Wolne Tory. To przyszłość Poznania tu może zmieścić się
          > > wszystko - miasto w mieście - wystarczy spojrrzeć na mapę. Szkoda tylko, ż
          > e
          > > pazerne PKP mimi niebotycznych długów nie chce sprzedać tego terenu pod
          > > inwestycje. Ale tu dochodzimy do tematu "Warszawka"
          > >
          > > Niezłe są też tereny między rondem Rataje, Katowicką a linią tramwajową na
          > os
          > > Leccha
          > >
          > > Pozdro
          >
          > Wolne Tory sa fajne, ale czy sa idealnym miejscem? Juz sobie wyobrazam tloki w
          > miescie jak tam powstanie nowe centrum. I czy naprawde jest tam tyle miejsca co
          >
          > na prawym brzegu? Wydaje mi sie ze nowe centrum powinno byc na prawym brzegu. A
          > le
          > o tym juz pisalem. I ciekawe kiedy miasto dogada sie z PKP. na Wolnych Torach
          > napewno cos powstanie, ale poznanski Manhattan chyba sie tam nie zmiesci. A na
          > prawym brzegu mozna wiele wiecej zrobic. Mozna przebudowac Zamenhoffa i B.
          > Krzywoustego, poszerzyc te ulice.
          >
          > P.S. nie wiem gdzie bedzie nowa autostrada i nowe tereny MTP, jesli wiesz to da
          > j
          > znac.
          >
          Istne Toronto będzie z tego Poznania.

• Gość: lol Re: Poznanskie city IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.01, 01:31
            Gość portalu: Roberto napisał(a):

>Istne Toronto będzie z tego Poznania.

Czyli Wrocław - Montereal:)

• Gość: Warschau Re: Poznanskie city - a może...? IP: *.matrix.pl 13.06.01, 09:43
      Szukacie miejsca? Moze zburzycie stadion "Lecha"?
      • Gość: piotr Re: Poznanskie city - a może...? IP: *.icpnet.pl 13.06.01, 10:28
        Gość portalu: Warschau napisał(a):

> Szukacie miejsca? Moze zburzycie stadion "Lecha"?
        Będziemy budować na Łaźienkowskiej,prace rozbiórkowe wykonują już społecznie
        kibice Legii.Zwracamy się z gorącą prośbą o terminowe zakończenie prac.

• Gość: Radost Re: Poznanskie city - nowa metoda WYPALANIE IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.01, 19:39
          Bardzo podoba mi sie metoda WYPALANIE krzeselek!! fajne ! przylaczam
          sie "goraco"))))) da apelu piotra Panowie z Zylety - pamieatajcie o terminie!!
          pozdr
        • Gość: ede Re: Poznanskie city - a może...? IP: *.icpnet.pl 15.06.01, 12:46
          Kibice Wisły zdenerwowani ociąganiem się frajerów z legii samni przystąpili do
          rozbórki. Rozpoczęli od demontażu krzesełek.
    • Gość: tur Re: Poznanskie city IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 13.06.01, 20:29
      Cytadela byłaby niezłym miejscem na takie zbiorowisko wieżowców.
      Widać by je było z całego miasta. Obecnie jest to zapuszczony park.
      Aż sie prosi żeby w tym miejscu powstało coś wysokiego ,coś charakterystycznego
      na horyzoncie Poznania.
      • Gość: Lechita Re: Poznanskie city IP: *.icom.ca 13.06.01, 21:24
        Gość portalu: tur napisał(a):

> Cytadela byłaby niezłym miejscem na takie zbiorowisko wieżowców.
        > Widać by je było z całego miasta. Obecnie jest to zapuszczony park.
        > Aż sie prosi żeby w tym miejscu powstało coś wysokiego ,coś charakterystyczneg
        > o
        > na horyzoncie Poznania.

Bez zielini miasto sie poprostu udusi. Lepiej zeby Cytadela byla zadbanym
        parkiem. Wogole to masz ciekawe pomysly tur. Chrzesz zburzyc zabytki a teraz oaze
        zieleni w miescie. Super jestes. A moze twoim natepnym pomyslem bedzie zeby
        usunac Malte?

• Gość: Roberto Re: Poznanskie city IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.01, 22:51
          Lol , lepiej żeby Wrocław był Strassburgiem niż Montrealem.
          A co do poznańskiego city. Niestety, ale wydaje mi się, że nic nie wyjdzie u
          Was z planów zbudowania czegoś takiego jak city i skończy sie tak jak np w
          Warszawie (różne wysokie biurowce rozsiane po mieście bez żadnegoładu składu i
          jakiegoś przeurzystego planu. Oto przykłady - wysokościowce przy Królowej
          Jadwigi, 2-3 9-11 p planowane obiekty wzdłuż Roosevelta , ok 20 - 22 p
          planowany biurowiec przy Głogowskiej (przy wylocie na Wrocław). Planowany
          biurowiec przy trasie na lotnisko. Planowane biurowce (niektóre w trakcie
          realizacji)na Winogradach.......
          We Wrocławiu miejsca pod obiekty wyższe niż 11 - 12 p (oczywiście chodzi o
          centrum , a nie osiedla mieszkaniowe) zostały wyznaczone i zapisane w planach
          szczegółowych zagosp, przestrzennego miasta. Są to tereny tzw Centrum
          Południowego wzdłuż ul Powst Ślaskich od skrzyż ze Swobodną do najwyższego
          biurowca Wrocławia - Poltegoru (24 p) i w żadnym innym miejscu w ścisłym
          centrum miasta żadne wysokie biurowce czy inne obiekty nie powstaną, dzięki
          temu nie zostanie zaburzona spójność architektoniczna miasta (np koło 4-5 p
          kamienic nie powstanie nagle 20 p wieżowiec). Pozdrawiam!
          • Gość: Radost Re: Poznanskie city IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.01, 22:55
            Tez wlasnie sie boja tzw. rozsiania biurowcow bez ladu i skladu!!!pozdrawiam
          • Gość: Lechita Re: Poznanskie city IP: *.icom.ca 13.06.01, 22:59

> Lol , lepiej żeby Wrocław był Strassburgiem niż Montrealem.
            > A co do poznańskiego city. Niestety, ale wydaje mi się, że nic nie wyjdzie u
            > Was z planów zbudowania czegoś takiego jak city i skończy sie tak jak np w
            > Warszawie (różne wysokie biurowce rozsiane po mieście bez żadnegoładu składu i
            > jakiegoś przeurzystego planu. Oto przykłady - wysokościowce przy Królowej
            > Jadwigi, 2-3 9-11 p planowane obiekty wzdłuż Roosevelta , ok 20 - 22 p
            > planowany biurowiec przy Głogowskiej (przy wylocie na Wrocław). Planowany
            > biurowiec przy trasie na lotnisko. Planowane biurowce (niektóre w trakcie
            > realizacji)na Winogradach.......
            > We Wrocławiu miejsca pod obiekty wyższe niż 11 - 12 p (oczywiście chodzi o
            > centrum , a nie osiedla mieszkaniowe) zostały wyznaczone i zapisane w planach
            > szczegółowych zagosp, przestrzennego miasta. Są to tereny tzw Centrum
            > Południowego wzdłuż ul Powst Ślaskich od skrzyż ze Swobodną do najwyższego
            > biurowca Wrocławia - Poltegoru (24 p) i w żadnym innym miejscu w ścisłym
            > centrum miasta żadne wysokie biurowce czy inne obiekty nie powstaną, dzięki
            > temu nie zostanie zaburzona spójność architektoniczna miasta (np koło 4-5 p
            > kamienic nie powstanie nagle 20 p wieżowiec). Pozdrawiam!

Poznan tez chce cos takiego zrobic na Wolnych Torach ale narazie te grunty sa
            wlasnoscia PKP. A jest to duzy obszar w centrum miasta. Miasto chce to wykupic i
            tam zbudowac duze centrum.
          • Gość: lol Re: Poznanskie city IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.01, 23:31

> Lol , lepiej żeby Wrocław był Strassburgiem niż Montrealem.
            > A co do poznańskiego city. Niestety, ale wydaje mi się, że nic nie wyjdzie u
            > Was z planów zbudowania czegoś takiego jak city i skończy sie tak jak np w
            > Warszawie (różne wysokie biurowce rozsiane po mieście bez żadnegoładu składu i
            > jakiegoś przeurzystego planu. Oto przykłady - wysokościowce przy Królowej
            > Jadwigi, 2-3 9-11 p planowane obiekty wzdłuż Roosevelta , ok 20 - 22 p
            > planowany biurowiec przy Głogowskiej (przy wylocie na Wrocław). Planowany
            > biurowiec przy trasie na lotnisko. Planowane biurowce (niektóre w trakcie
            > realizacji)na Winogradach.......
            > We Wrocławiu miejsca pod obiekty wyższe niż 11 - 12 p (oczywiście chodzi o
            > centrum , a nie osiedla mieszkaniowe) zostały wyznaczone i zapisane w planach
            > szczegółowych zagosp, przestrzennego miasta. Są to tereny tzw Centrum
            > Południowego wzdłuż ul Powst Ślaskich od skrzyż ze Swobodną do najwyższego
            > biurowca Wrocławia - Poltegoru (24 p) i w żadnym innym miejscu w ścisłym
            > centrum miasta żadne wysokie biurowce czy inne obiekty nie powstaną, dzięki
            > temu nie zostanie zaburzona spójność architektoniczna miasta (np koło 4-5 p
            > kamienic nie powstanie nagle 20 p wieżowiec). Pozdrawiam!

Masz rację - europejskie miasta biją amerykańskie na głowę...
            Przypominam sobie, że poprzednie władze miasta mówiły, że chciałyby tworzyć
            Poznań na wzór Zurichu - myślę, że chodziło nie tylko o silny sektor bankowy.
            Nie sądzę jednak, że Poznaniowi, Wrocławiowi lub Krakowowi grozi gwałt na
            zabytkowych centrach tych miast taki jaki ma miejscew Warszawie. Z 3 przyczyn:
            1. Mamy rozsądniejsze (choć nie rozsądne) władze
            2. Mamy mniejsze aspiracje niż Warszawa - mam na myśli chęć wyróżnienia się od
            innych przez upychanie byle gdzie szklanych w imię pokazenia tego jaka z nas już
            Ameryka:)
            3. Nowe budynki w częściach zabytkowych Wrocławia czy Poznania nie przekroczą
            rozsądnej wysokości - tak jak Galeria Dominikańska we Wrocławiu czy Kupiec
            Poznański w Poznaniu a city w naszym przypadku to po prostu ich większe
            zgromadzenie w jednym miejscu.

Centrum południowe we Wrocłwiu czy to jest teren między Poltegorem, Hotelem
            Wrocław a tzw. Galeriowcem? Znam Wrocław dosyć dobrze - ten teren nie jest tak
            rozległy jak poznańskie Wolne Tory. Obawiam się, że będą wam chcieli wstawić tam
            jakiś klon Mariotta lub Reform Plaza :(

Pozdro
            • Gość: Roberto Re: Poznanskie city IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.01, 19:21

> Gość portalu: Roberto napisał(a):
              >
              > > Lol , lepiej żeby Wrocław był Strassburgiem niż Montrealem.
              > > A co do poznańskiego city. Niestety, ale wydaje mi się, że nic nie wyjdzie
              > u
              > > Was z planów zbudowania czegoś takiego jak city i skończy sie tak jak np w
              >
              > > Warszawie (różne wysokie biurowce rozsiane po mieście bez żadnegoładu skła
              > du i
              > > jakiegoś przeurzystego planu. Oto przykłady - wysokościowce przy Królowej
              > > Jadwigi, 2-3 9-11 p planowane obiekty wzdłuż Roosevelta , ok 20 - 22 p
              > > planowany biurowiec przy Głogowskiej (przy wylocie na Wrocław). Planowany
              > > biurowiec przy trasie na lotnisko. Planowane biurowce (niektóre w trakcie
              > > realizacji)na Winogradach.......
              > > We Wrocławiu miejsca pod obiekty wyższe niż 11 - 12 p (oczywiście chodzi o
              >
              > > centrum , a nie osiedla mieszkaniowe) zostały wyznaczone i zapisane w plan
              > ach
              > > szczegółowych zagosp, przestrzennego miasta. Są to tereny tzw Centrum
              > > Południowego wzdłuż ul Powst Ślaskich od skrzyż ze Swobodną do najwyższego
              >
              > > biurowca Wrocławia - Poltegoru (24 p) i w żadnym innym miejscu w ścisłym
              > > centrum miasta żadne wysokie biurowce czy inne obiekty nie powstaną, dzięk
              > i
              > > temu nie zostanie zaburzona spójność architektoniczna miasta (np koło 4-5
              > p
              > > kamienic nie powstanie nagle 20 p wieżowiec). Pozdrawiam!
              >
              >
              > Masz rację - europejskie miasta biją amerykańskie na głowę...
              > Przypominam sobie, że poprzednie władze miasta mówiły, że chciałyby tworzyć
              > Poznań na wzór Zurichu - myślę, że chodziło nie tylko o silny sektor bankowy.
              > Nie sądzę jednak, że Poznaniowi, Wrocławiowi lub Krakowowi grozi gwałt na
              > zabytkowych centrach tych miast taki jaki ma miejscew Warszawie. Z 3 przyczyn:
              > 1. Mamy rozsądniejsze (choć nie rozsądne) władze
              > 2. Mamy mniejsze aspiracje niż Warszawa - mam na myśli chęć wyróżnienia się od
              > innych przez upychanie byle gdzie szklanych w imię pokazenia tego jaka z nas ju
              > ż
              > Ameryka:)
              > 3. Nowe budynki w częściach zabytkowych Wrocławia czy Poznania nie przekroczą
              > rozsądnej wysokości - tak jak Galeria Dominikańska we Wrocławiu czy Kupiec
              > Poznański w Poznaniu a city w naszym przypadku to po prostu ich większe
              > zgromadzenie w jednym miejscu.
              >
              > Centrum południowe we Wrocłwiu czy to jest teren między Poltegorem, Hotelem
              > Wrocław a tzw. Galeriowcem? Znam Wrocław dosyć dobrze - ten teren nie jest tak
              > rozległy jak poznańskie Wolne Tory. Obawiam się, że będą wam chcieli wstawić ta
              > m
              > jakiś klon Mariotta lub Reform Plaza :(
              >
              > Pozdro

Teren tzw Centrum Południowego umiejscowiłąś we Wrocławiu dokładnie. Fakt, ze
              jest to mniejszy obaszar niż poznańskie Wolne Tory, ale oprócz tego we Wrocławiu
              ma się budować wysokie obiekty wzdłuż ul Swobodnej (ulica równoległa do estakady
              kolejowej od DW PKP do Grabisdzyńskiej (jest to teren graniczący z Centrum
              Południowym. Nie grożą temu terenowi klony Mariotta czy Reform Plaza. Są już 2
              projekty zabudowy tego terenu. Oba są bardzo ciekawe, z dominatami 4-5 biurowców
              po 20-28 p plus centralny obieky centrum wielki 30 p hotel przed Poltegorem.
              Obiekty bardzo ładne architektonicznie o różnych kształtach. Na początek jednak
              stawiane będą 2 inne obiektyu, nie związane z tym centrum. Biurowiec Orbisu i GTC
              12 p , bardzo ciekawa architektura, tuż przy hotelu Wrocław (na tym parkingu,
              koło centrum BP (wiesz Lol gdzie to jest?). Drugim obiektem będzie całkowicie
              polska inwestycja - EPI center - pięknie przeszklony (tzw podwójna fasada) ciąg
              biurowców 6 p plus szklana wieża o 20 do nawet 50 p(w to nie wierzę). Wszystko ma
              zależeć od zainteresowania pow biurowymi i apartamentowymi). Ja stawiam, że ta
              wieża ostatecznie będzie miła co najwyżej 22-25 p. Szklana wieża będzie okrągła i
              na wizualizacji wygląda bardzo interesująco. To tyle o Wrocławiu.
              A co do Poznańskiego city, to przychylałbym się do wybudowania go na szerszą
              skalę. Począwszy od terenów MTP przy DW PKP, poprzez teren Dw PKP, tzw Wolne
              Tory, ul Towarową, Przemysłową, teren DW PKS, aż po pL ANDERSA I ul Królowej
              Jadwigi. Wielki obszar w centrum miasta. Zabudowa tego terenu potrwałaby z 20-30
              lat, ale Poznań miałby szansę mieć prawdziwe City (nie koniecznie z samymi 20-30
              p biurowcami i hotelami, ale także z całymi pasażami hamdlowymi i pasazami
              wewnętrznymi. Byłoby wiele pracy dla architektów. Pozdrawiam!

• Gość: max Re: Poznanskie city IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.01, 20:01
                ludzie którzy pisze że wieżowce w Warszawie nie są w jednym miejscu nie
                rozumieją czegoś bardzo ważnego, otóż city w którym będą wiezowce jest
                ograniczone ulicami: Marszałkowska, Jerozolimskie, Towwrowa, Okopowa,
                Al.Solidarności i na tym właśnie terenie dopiero ZACZYNA sie budować
                wysokościowce a efekt kiedy będą ścieśnione będzie za jakieś 10 lat, obecnie
                powstają i niektórzy myslą że ma być ich kilka i że to jest właśnie te city a
                one nie są przy jednej ulicy, city to dopiero przyszłośc np. w przyszłości na
                ulicy Towarowej maja powstać Warszawskie giganty, także one będą obok siebie za
                jakieś 10 lat, bo w planach jest jeszce bardzo dużo wysokościowców
                pozdrawiam
                • Gość: Kosa Re: Poznanskie city IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.01, 23:13
                  Istnieje projekt zabudowy wolnych torow. Nie wiadomo
                  jednak, czy bedzie realizowany. Chodzi o zbudowanie w
                  tym miejscu tzw. nowego rynku i Dworca Wschodniego.
                  Wysokosciowce tam nie powstana, jednak plany
                  przewiduja koncentracje nowoczesnej zabudowy przy ul.
                  Roosevelta (od Mostu Teatralnego po MTP) i wdluz ul.
                  Krolowej Jadwigi az do Ronda Rataje. Przy Rondzie ma
                  powstac nowe centrum dla Dzielnicy Rataje.
                  Jezeli chodzi o wiezowiec przy wylocie na Wroclaw to
                  ma on stanowic tzw. poludniowa brame do miasta.
                  Kompleks wiezowcow ma powstac takze przy wylocie na
                  Koszalin.
          • Gość: psik Re: Poznanskie city IP: *.icpnet.pl 04.11.01, 23:16
            hym
      • Gość: ede Re: Poznanskie city IP: *.icpnet.pl 15.06.01, 12:48
        Głupota, niszczyć Cytadelę, miejsce wypoczynku, zielenii i historii dla
        zasranych szklano-betonowych klocków. Od tego są wolne tory. Takie pomysły są
        naprawdę niebezpieczne. Nie można niszczyć poznańskiej historii, bo bez
        historii nie ma przyszłości!!!!
        • Gość: Lechita Re: Poznanskie city IP: *.icom.ca 15.06.01, 19:08
          Gość portalu: ede napisał(a):

> Głupota, niszczyć Cytadelę, miejsce wypoczynku, zielenii i historii dla
          > zasranych szklano-betonowych klocków. Od tego są wolne tory. Takie pomysły są
          > naprawdę niebezpieczne. Nie można niszczyć poznańskiej historii, bo bez
          > historii nie ma przyszłości!!!!

Wlasnie. Ale tur ma glupie pomysly. Chcial wczesniej wyburzyc wszystko co ma 100
          lat i postawic tam nie wiem co.

• Gość: lol Refresh IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.01, 22:11

No i co gdzie będzie to city????
    • kurdebalas POZNAŃSKA WIOCHA 30.10.01, 12:53
      Po co na poznańskiej wiosze city? Walnijcie sie w te głupie łby poznańskie
      bufony jeden z drugim. Poznań należy zaorać i posiać tam ziemnioki, byłby
      większy pozytek z tego miejsca!
      • Gość: Lechita Re: POZNAŃSKA WIOCHA IP: 211.168.222.* 30.10.01, 15:36
        kurdebalas napisał(a):

> Po co na poznańskiej wiosze city? Walnijcie sie w te głupie łby poznańskie
        > bufony jeden z drugim. Poznań należy zaorać i posiać tam ziemnioki, byłby
        > większy pozytek z tego miejsca!

A nie mowilem? Kompleksy Polsce B wylaza. Wracaj chlopcze na traktor, miasto to
        nie miejsce dla ciebie.
        • Gość: couleur3 ...? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.01, 21:20
          ziemniaków się nie sieje...
          • Gość: ethanol Re: ...? IP: 151.112.27.* 31.10.01, 00:51
            kurdebalas-pojebalas
        • Gość: Gemini wioska nad wisełką w azji IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.01, 12:44

> kurdebalas napisał(a):
          >
          > > Po co na poznańskiej wiosze city? Walnijcie sie w te głupie łby poznańskie
          >
          > > bufony jeden z drugim. Poznań należy zaorać i posiać tam ziemnioki, byłby
          > > większy pozytek z tego miejsca!
          >
          >
          > A nie mowilem? Kompleksy Polsce B wylaza. Wracaj chlopcze na traktor, miasto to
          >
          > nie miejsce dla ciebie.

Wyłażą kompleksy warszawki, bo Poznań ja dogania jeśli chodzi o inwestycje i to z
          pewnością się nasili. Teraz Poznań ma już najnowocześniejszy terminal lotniczy w
          Polsce i nie długo inewstorzy zapomną o wiosce nad wisełką,a przybedą do Miasta,
          które dzieli tylko 200km od Berlina.
          • Gość: olo Re: wioska nad wisełką w azji IP: *.*.*.* 05.11.01, 13:09
            Gość portalu: Gemini napisał(a):

>
            > > kurdebalas napisał(a):
            > >
            > > > Po co na poznańskiej wiosze city? Walnijcie sie w te głupie łby pozna
            > ńskie
            > >
            > > > bufony jeden z drugim. Poznań należy zaorać i posiać tam ziemnioki, b
            > yłby
            > > > większy pozytek z tego miejsca!
            > >
            > >
            > > A nie mowilem? Kompleksy Polsce B wylaza. Wracaj chlopcze na traktor, mias
            > to to
            > >
            > > nie miejsce dla ciebie.
            >
            > Wyłażą kompleksy warszawki, bo Poznań ja dogania jeśli chodzi o inwestycje i to
            > z pewnością się nasili. Teraz Poznań ma już najnowocześniejszy terminal
            lotniczy w Polsce i nie długo inewstorzy zapomną o wiosce nad wisełką,a przybedą
            do Miasta, które dzieli tylko 200km od Berlina.

poki co to najbardziej macie nasilona dynamike wzrostu bezrobocia. od paru
            miesiecy number one w Polsce.
            A do Berlina to jest od Was kochany prawie 300 a nie 200 km.
            • Gość: Lechita Re: wioska nad wiseŠŠką w azji IP: 210.117.67.* 05.11.01, 16:36
              Gość portalu: olo napisaŠŠ(a):

> poki co to najbardziej macie nasilona dynamike wzrostu bezrobocia. od paru
              > miesiecy number one w Polsce.
              > A do Berlina to jest od Was kochany prawie 300 a nie 200 km.

Jasne. Bo jesli bezrobocia woole nie bylo, a troche przybylo, to w % jest to
              spora zmiana. Tylko ze Poznan nadal ma najnizsze bezrobocie w Polsce.

• Gość: olo Re: wioska nad wiseŠŠką w azji IP: *.*.*.* 05.11.01, 17:18

> Gość portalu: olo napisaŠŠ(a):
                >
                > > poki co to najbardziej macie nasilona dynamike wzrostu bezrobocia. od paru
                > > miesiecy number one w Polsce.
                > > A do Berlina to jest od Was kochany prawie 300 a nie 200 km.
                >
                > Jasne. Bo jesli bezrobocia woole nie bylo, a troche przybylo, to w % jest to
                > spora zmiana. Tylko ze Poznan nadal ma najnizsze bezrobocie w Polsce.

w NRD i innych socjalistycznach gospodarkach tez nie bylo, ale sie skonczylo tak
                jak sie koncza pakieciki socjalne w Waszych firemkach.
                i co miesiac 200 na bezrobocie a 300 nastepnych traci prawo do zasilku - dane z
                Waszego Urzedu Pracy. moze jedzcie szukac pracy w ukochanym Berlinie? tylko sie
                nie zatrzymajcie po 200 km bo wyladujecie we Frankfurcie i to tym nad Odra (choc
                na pewno tez wyda sie Wam metropolia).
                • Gość: gg Re: wioska nad wiseŠŠką w azji IP: *.univ.trieste.it 05.11.01, 17:36
                  Juz sobie ulzyles, olo?
                  To ty jestes tym urzedasem z UW?
                  nie pozdrawiam
                  • Gość: olo Re: wioska nad wiseŠŠką w azji IP: *.*.*.* 06.11.01, 15:01
                    Gość portalu: gg napisał(a):

> Juz sobie ulzyles, olo?
                    > To ty jestes tym urzedasem z UW?
                    > nie pozdrawiam

nie, to nie ja. ten Wasz olo ma sporo realizmu jak na Poznaniaka
                • Gość: Radost Re: wioska nad wiseŠŠką w azji IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.01, 21:25
                  Gość portalu: olo napisał(a):

>
                  > > Gość portalu: olo napisaŠŠ(a):
                  > >
                  > > > poki co to najbardziej macie nasilona dynamike wzrostu bezrobocia. od
                  > paru
                  > > > miesiecy number one w Polsce.
                  > > > A do Berlina to jest od Was kochany prawie 300 a nie 200 km.
                  > >
                  > > Jasne. Bo jesli bezrobocia woole nie bylo, a troche przybylo, to w % jest
                  > to
                  > > spora zmiana. Tylko ze Poznan nadal ma najnizsze bezrobocie w Polsce.
                  >
                  > w NRD i innych socjalistycznach gospodarkach tez nie bylo, ale sie skonczylo ta
                  > k
                  > jak sie koncza pakieciki socjalne w Waszych firemkach.
                  > i co miesiac 200 na bezrobocie a 300 nastepnych traci prawo do zasilku - dane z
                  >
                  > Waszego Urzedu Pracy. moze jedzcie szukac pracy w ukochanym Berlinie? tylko sie
                  >
                  > nie zatrzymajcie po 200 km bo wyladujecie we Frankfurcie i to tym nad Odra (cho
                  > c
                  > na pewno tez wyda sie Wam metropolia).
                  Ostatnie ifnformacje byly niepokojace ale spoko! Glaxo zwolnilo ale zacznie
                  rekrutacje 200 osob na dobrze platne stanowiska - osordek badawczy!
                  Firma Wrigley konczy budowa magazynu i nowej hali - od grudnai szuka 200
                  pracownikow! Firam Bridgestone szuka 550 osob! a boom bedzie jak VW zaczne9i
                  proces rekrutacji do 2004 ma tam pracowac 7 tysiecy osob (w tej chwili 2200)
                  Miasto przyjelo tez plan budwy Centrum Logistycznego razem z VW i Pkp CArgo(jedna
                  spolka corka ktora w PKP przynosi zysk) a poza tym Kimball buduje fabryke praca
                  dla 1400 osob! Rusza wreszczie budowa biurowca przy Merkurym a takze na
                  Polwieksiej , na poczatku 2002 ruszy budowa Andersi! - najwieksza inwestycja
                  biurowa w Polsce w 2002 roku(o ile nie rusza ZLote Tarasy) Co jeszcze?? Rusza
                  budowa Poznan Plaza 60 ml dolarow! Ciekwa inwestycja zapowiada sie na terenach
                  przy Bulgarskiej! Bedzie budawany biurowiec TPSy 120 mln zlotych itd. ten rok nie
                  byl za udany! to fakt ale koncowk bedzie dobra a juz poczatek 2002 naprawde
                  wyglada ciekwaie! Wiec olo popisz sie swoimi miejskimi osiagnieciami!

• Gość: P.B Re: wioska nad wiseŠŠką w azji IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.01, 23:01
                    Gość portalu: Radost napisał(a):

> Gość portalu: olo napisał(a):
                    >
                    > >
                    > > > Gość portalu: olo napisaŠŠ(a):
                    > > >
                    > > > > poki co to najbardziej macie nasilona dynamike wzrostu bezroboci
                    > a. od
                    > > paru
                    > > > > miesiecy number one w Polsce.
                    > > > > A do Berlina to jest od Was kochany prawie 300 a nie 200 km.
                    > > >
                    > > > Jasne. Bo jesli bezrobocia woole nie bylo, a troche przybylo, to w %
                    > jest
                    > > to
                    > > > spora zmiana. Tylko ze Poznan nadal ma najnizsze bezrobocie w Polsce.
                    > >
                    > > w NRD i innych socjalistycznach gospodarkach tez nie bylo, ale sie skonczy
                    > lo ta
                    > > k
                    > > jak sie koncza pakieciki socjalne w Waszych firemkach.
                    > > i co miesiac 200 na bezrobocie a 300 nastepnych traci prawo do zasilku - d
                    > ane z
                    > >
                    > > Waszego Urzedu Pracy. moze jedzcie szukac pracy w ukochanym Berlinie? tylk
                    > o sie
                    > >
                    > > nie zatrzymajcie po 200 km bo wyladujecie we Frankfurcie i to tym nad Odra
                    > (cho
                    > > c
                    > > na pewno tez wyda sie Wam metropolia).
                    > Ostatnie ifnformacje byly niepokojace ale spoko! Glaxo zwolnilo ale zacznie
                    > rekrutacje 200 osob na dobrze platne stanowiska - osordek badawczy!
                    > Firma Wrigley konczy budowa magazynu i nowej hali - od grudnai szuka 200
                    > pracownikow! Firam Bridgestone szuka 550 osob! a boom bedzie jak VW zaczne9i
                    > proces rekrutacji do 2004 ma tam pracowac 7 tysiecy osob (w tej chwili 2200)
                    > Miasto przyjelo tez plan budwy Centrum Logistycznego razem z VW i Pkp CArgo(jed
                    > na
                    > spolka corka ktora w PKP przynosi zysk) a poza tym Kimball buduje fabryke praca
                    >
                    > dla 1400 osob! Rusza wreszczie budowa biurowca przy Merkurym a takze na
                    > Polwieksiej , na poczatku 2002 ruszy budowa Andersi! - najwieksza inwestycja
                    > biurowa w Polsce w 2002 roku(o ile nie rusza ZLote Tarasy) Co jeszcze?? Rusza
                    > budowa Poznan Plaza 60 ml dolarow! Ciekwa inwestycja zapowiada sie na terenach
                    > przy Bulgarskiej! Bedzie budawany biurowiec TPSy 120 mln zlotych itd. ten rok n
                    > ie
                    > byl za udany! to fakt ale koncowk bedzie dobra a juz poczatek 2002 naprawde
                    > wyglada ciekwaie! Wiec olo popisz sie swoimi miejskimi osiagnieciami!
                    >

I głupi olo milczy!
                  • Gość: vinc Re: wioska poznanska IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.11.01, 13:39

>
                    > >
                    > > >
                    > a. od
                    > > paru
                    > > >
                    > jest
                    > > to
                    > >
                    > lo ta
                    > > k
                    > ane z
                    > >
                    > o sie
                    > >
                    > (cho
                    > > c
                    > Miasto przyjelo tez plan budwy Centrum Logistycznego razem z VW i Pkp CArgo(jed
                    > na
                    > spolka corka ktora w PKP przynosi zysk) a poza tym Kimball buduje fabryke praca
                    >
                    > budowa Poznan Plaza 60 ml dolarow! Ciekwa inwestycja zapowiada sie na terenach
                    > przy Bulgarskiej! Bedzie budawany biurowiec TPSy 120 mln zlotych itd. ten rok n
                    > ie
                    >

oto niektóre inwestycje które sie zaczną w przyszłym roku lub w tym np. Arkadia
                    Center Shopping 200 mln $, Babaka Center 150 mln $, ETC 300 mln $, Złote Tarasy
                    250-500 mln$, nowy teminal 350 mln$, nowy dworzec centralny 250-350 mln$, Port
                    Praski 500 mln$, hotel Inter Continental 110 mln$, hotel Westin 80 mln $, hotel
                    Hyatt 50 -100 mln$, Hochtief Office Tower ok 150 mln$, Polkat Office Building 80
                    mln$, Wola Park ok 200 mln $, Port Żerański 100-150 mln $, Eurocentrum 100-150
                    mln $,Pol Mot Building 80 mln$, Lucka City 50-80 mln $,Europark Bielany 300 mln
                    $, metro w 2002 50 mln $, Milennium Plaza 200 mln $, Six Continent Hotels 220 mln
                    $, Mteropolital 120 mln $, Faktory-centrum handlowe sklepów fabrycznych 15 mln $,
                    kompleks biurowo-hotelowo-handlowy na Stwaki 100 mln $, w 2002 na most
                    Siekierkowski i trase Siekierkowską 100mln$, tunel Wisłostrada 25 mln
                    $,trzypoziomowe rondo z tunelem 100 mln $, kilkanaście biurowców do 15 pięter
                    wartość 500mln-1 mld$, mieszkania, apartamenty inwestycje warte ponad 1 mld $,
                    centra handlowe nie wymienione wyżej, hipermarkety itp kilkaset mln $, Kineapolis-
                    kilkadziesiąt mln $,hotele wyżej nie wymienione np. Radisson i inne kilkaset mln
                    $, inwestycje drogowe wyżej nie wymienione kilkadziesiąt mln $, logistyka-hale
                    itp.(80 % centrów logistycznych w Polsce jest na obrzeżach i pod Warszawą)kolejne
                    w budowei kilkaset mln $, inwetycje sportowe jak hale, baseny wyżej nie
                    wymienione około 100 mln $ to te które ja znam a jest wiele innych których nie
                    wymieniłem
                  • Gość: olo lumumbowo nad warta... IP: *.*.*.* 06.11.01, 15:06

>
                    > >
                    > > >
                    > a. od
                    > > paru
                    > > >
                    > jest
                    > > to
                    > >
                    > lo ta
                    > > k
                    > ane z
                    > >
                    > o sie
                    > >
                    > (cho
                    > > c
                    > na
                    > ie

marzenia,
                    te duze i te malenkie,
                    zamienia, zamienia sie w piosenke
                    o Poznaniu, w ktorym wszystko KIEDYS BEDZIE.

moge powiedziec tak - twierdzicie ze jestescie europejska metropolia.
                    prawda - pod warunkiem ze porownujecie sie z maxymalnie 100-tysiecznymi miastami
                    w ex-DDR. Do Drezna czy Lipska dziela Was drodzy Europejczycy tysiace kilometrow,
                    do Warszawy, setki tysiecy, a do Monachium - lata swietlne...
                    • Gość: Radost Re: lumumbowo nad warta... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.01, 22:12

> Gość portalu: Radost napisał(a):
                      >
                      > > Gość portalu: olo napisał(a):
                      > >
                      > > > Gość portalu: Lechita napisał(a):
                      > > >
                      > > > > Gość portalu: olo napisaŠŠ(a):
                      > > > >
                      > > > > > poki co to najbardziej macie nasilona dynamike wzrostu bezr
                      > oboci
                      > > a. od
                      > > > paru
                      > > > > > miesiecy number one w Polsce.
                      > > > > > A do Berlina to jest od Was kochany prawie 300 a nie 200 km
                      > .
                      > > > >
                      > > > > Jasne. Bo jesli bezrobocia woole nie bylo, a troche przybylo, to
                      > w %
                      > > jest
                      > > > to
                      > > > > spora zmiana. Tylko ze Poznan nadal ma najnizsze bezrobocie w Po
                      > lsce.
                      > > >
                      > > > w NRD i innych socjalistycznach gospodarkach tez nie bylo, ale sie sk
                      > onczy
                      > > lo ta
                      > > > k
                      > > > jak sie koncza pakieciki socjalne w Waszych firemkach.
                      > > > i co miesiac 200 na bezrobocie a 300 nastepnych traci prawo do zasilk
                      > u - d
                      > > ane z
                      > > >
                      > > > Waszego Urzedu Pracy. moze jedzcie szukac pracy w ukochanym Berlinie?
                      > tylk
                      > > o sie
                      > > >
                      > > > nie zatrzymajcie po 200 km bo wyladujecie we Frankfurcie i to tym nad
                      > Odra
                      > > (cho
                      > > > c
                      > > > na pewno tez wyda sie Wam metropolia).
                      > > Ostatnie ifnformacje byly niepokojace ale spoko! Glaxo zwolnilo ale zaczni
                      > e
                      > > rekrutacje 200 osob na dobrze platne stanowiska - osordek badawczy!
                      > > Firma Wrigley konczy budowa magazynu i nowej hali - od grudnai szuka 200
                      > > pracownikow! Firam Bridgestone szuka 550 osob! a boom bedzie jak VW zaczne
                      > 9i
                      > > proces rekrutacji do 2004 ma tam pracowac 7 tysiecy osob (w tej chwili 220
                      > 0)
                      > > Miasto przyjelo tez plan budwy Centrum Logistycznego razem z VW i Pkp CArg
                      > o(jed
                      > > na
                      > > spolka corka ktora w PKP przynosi zysk) a poza tym Kimball buduje fabryke
                      > praca
                      > > dla 1400 osob! Rusza wreszczie budowa biurowca przy Merkurym a takze na
                      > > Polwieksiej , na poczatku 2002 ruszy budowa Andersi! - najwieksza inwestyc
                      > ja
                      > > biurowa w Polsce w 2002 roku(o ile nie rusza ZLote Tarasy) Co jeszcze?? Ru
                      > sza
                      > > budowa Poznan Plaza 60 ml dolarow! Ciekwa inwestycja zapowiada sie na tere
                      > nach
                      > > przy Bulgarskiej! Bedzie budawany biurowiec TPSy 120 mln zlotych itd. ten
                      > rok n
                      > > ie
                      > > byl za udany! to fakt ale koncowk bedzie dobra a juz poczatek 2002 naprawd
                      > e
                      > > wyglada ciekwaie! Wiec olo popisz sie swoimi miejskimi osiagnieciami!
                      >
                      > marzenia,
                      > te duze i te malenkie,
                      > zamienia, zamienia sie w piosenke
                      > o Poznaniu, w ktorym wszystko KIEDYS BEDZIE.
                      >
                      > moge powiedziec tak - twierdzicie ze jestescie europejska metropolia.
                      > prawda - pod warunkiem ze porownujecie sie z maxymalnie 100-tysiecznymi miastam
                      > i
                      > w ex-DDR. Do Drezna czy Lipska dziela Was drodzy Europejczycy tysiace kilometro
                      > w,
                      > do Warszawy, setki tysiecy, a do Monachium - lata swietlne...

napisz drogi olo z jakiego miasta jestes ????
                      a w Poznaniu kiedys wszystko bedzie pewnie ze tak:))))))

Tek, tak - na calym swiecie wypieprza sie przemysl
                      do krajow III swiata (albo do Poznania) a zostawia uslugi, biura projektowe,
                      nowoczesne technologie i osrodki badawcze. Wy oczywiscie jestescie madrzejsi - bo
                      przeciez ciagle umyslowoscia tkwicie w wieku XIX...

uslugi biura projektowe biurowce :) wiadomo kazde duze miasto utrzyma sie z tego:)
                      hahhahaahhahahaa tak caly przemysl sie przesuwa tak tak.:)))))

My i moze tkwimy w 19 wieku:) ale ty w ogole nie tkwisz nigdzie:)) bo ty nie
                      istniejesz hahah nawet nie masz adresu....tylko jakies gwiazdki
            • Gość: P.B Re: wioska nad wisełką w azji IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.01, 22:58

> Gość portalu: Gemini napisał(a):
              >
              > >
              > > > kurdebalas napisał(a):
              > > >
              > > > > Po co na poznańskiej wiosze city? Walnijcie sie w te głupie łby
              > pozna
              > > ńskie
              > > >
              > > > > bufony jeden z drugim. Poznań należy zaorać i posiać tam ziemnio
              > ki, b
              > > yłby
              > > > > większy pozytek z tego miejsca!
              > > >
              > > >
              > > > A nie mowilem? Kompleksy Polsce B wylaza. Wracaj chlopcze na traktor,
              > mias
              > > to to
              > > >
              > > > nie miejsce dla ciebie.
              > >
              > > Wyłażą kompleksy warszawki, bo Poznań ja dogania jeśli chodzi o inwestycje
              > i to
              > > z pewnością się nasili. Teraz Poznań ma już najnowocześniejszy terminal
              > lotniczy w Polsce i nie długo inewstorzy zapomną o wiosce nad wisełką,a przybed
              > ą
              > do Miasta, które dzieli tylko 200km od Berlina.
              >
              > poki co to najbardziej macie nasilona dynamike wzrostu bezrobocia. od paru
              > miesiecy number one w Polsce.
              > A do Berlina to jest od Was kochany prawie 300 a nie 200 km.

Jeżeli dobrze się rientujesz to Poznań ma najniższe bezrobocie w Polsce. Co do
              dynamiki wzrostu bezrobocia sprawa się tyczy województwa Wielkpolskiego a nie
              Poznania. Jednak w zeszłym miesiącu jeden z największych największych wzrostów
              odnotowano na mazowszu! Ciekawe co będzie jak padnie wasze Daewoo!!W-wa rozwija
              się b. szybko, hotel, supermarkety, centra handlowe itd. ale brak jej inwestycji
              przemysłowych takich jak w Poznaniu!
              • Gość: olo stuknij sie z koziolkami IP: *.*.*.* 06.11.01, 15:15
                Gość portalu: P.B napisał(a):

Oj bracie, Pieprzysz Banialuki...

> Jeżeli dobrze się rientujesz to Poznań ma najniższe bezrobocie w Polsce.

Powiem Ci w tajemnicy ze najnizsze bezrobocie na swiecie jest w Korei Pn.! WOW! A
                w RFN jest 10% (co za zacofancy...)

> Co do
                > dynamiki wzrostu bezrobocia sprawa się tyczy województwa Wielkpolskiego a nie
                > Poznania.

To oczywiste. Przeciez Poznan lezy na Mazurach a nie w Wielkopolsce.

> Jednak w zeszłym miesiącu jeden z największych największych wzrostów
                > odnotowano na mazowszu! Ciekawe co będzie jak padnie wasze Daewoo!!W-wa rozwij
                > a się b. szybko, hotel, supermarkety, centra handlowe itd. ale brak jej
                > inwestycji przemysłowych takich jak w Poznaniu!

Tek, tak - na calym swiecie wypieprza sie przemysl do krajow III swiata (albo do
                Poznania) a zostawia uslugi, biura projektowe, nowoczesne technologie i osrodki
                badawcze. Wy oczywiscie jestescie madrzejsi - bo przeciez ciagle umyslowoscia
                tkwicie w wieku XIX...
                • diana5 Re: stuknij sie z koziolkami 06.11.01, 16:44
                  Te wasze klotnie nie sa do konca bezsensowne, widac ze w kazdym miescie znajda
                  sie oszolomy ktore beda sie licytowac co lepsze. Nie widze nic lepszego w
                  Warszawie ale jak na razie do Monachium nam daleko. I prosze mnie nie wyzywac
                  od .... bo Poznan jest i tak najlepszy:)))
                • Gość: P.B Re: stuknij sie z koziolkami IP: *.wskiz.poznan.pl 07.11.01, 13:14

> Gość portalu: P.B napisał(a):
                  >
                  > Oj bracie, Pieprzysz Banialuki...
                  >
                  > > Jeżeli dobrze się rientujesz to Poznań ma najniższe bezrobocie w Polsce.
                  >
                  > Powiem Ci w tajemnicy ze najnizsze bezrobocie na swiecie jest w Korei Pn.! WOW!
                  > A
                  > w RFN jest 10% (co za zacofancy...)
                  >
                  > > Co do
                  > > dynamiki wzrostu bezrobocia sprawa się tyczy województwa Wielkpolskiego a
                  > nie
                  > > Poznania.
                  >
                  > To oczywiste. Przeciez Poznan lezy na Mazurach a nie w Wielkopolsce.
                  >
                  > > Jednak w zeszłym miesiącu jeden z największych największych wzrostów
                  > > odnotowano na mazowszu! Ciekawe co będzie jak padnie wasze Daewoo!!W-wa r
                  > ozwij
                  > > a się b. szybko, hotel, supermarkety, centra handlowe itd. ale brak jej
                  > > inwestycji przemysłowych takich jak w Poznaniu!
                  >
                  > Tek, tak - na calym swiecie wypieprza sie przemysl do krajow III swiata (albo d
                  > o
                  > Poznania) a zostawia uslugi, biura projektowe, nowoczesne technologie i osrodki
                  >
                  > badawcze. Wy oczywiscie jestescie madrzejsi - bo przeciez ciagle umyslowoscia
                  > tkwicie w wieku XIX...
                  Problem w tym, że Korea PN, Białoruś itd. wszystkie dane fałszują, by nie
                  wzniecać protestów mieszkańców do rządzącej elity. Podobnie było w Polsce w
                  czasach Prlu.

• nocomment Re: DO P.B. (PYTANIE O FSO) 06.11.01, 21:17

> Ciekawe co będzie jak padnie wasze Daewoo!!

Czy ja dobrze zrozumiałem??? Ty się cieszysz, że upadnie FSO i ponad tysiąc osób
                zostanie bez środków do życia??? Człowieku, opamiętaj się i pomyśl co piszesz!!
                • Gość: P.B Re: DO P.B. (PYTANIE O FSO) IP: *.wskiz.poznan.pl 07.11.01, 13:20
                  nocomment napisał(a):

> Gość portalu: P.B napisał(a):
                  >
                  > > Ciekawe co będzie jak padnie wasze Daewoo!!
                  >
                  > Czy ja dobrze zrozumiałem??? Ty się cieszysz, że upadnie FSO i ponad tysiąc osó
                  > b
                  > zostanie bez środków do życia??? Człowieku, opamiętaj się i pomyśl co piszesz!!

Oj oj, mocne słowa wypowiadasz.Zadałem proste pytanie. Chociaż odpowiedź jest
                  prosta. No ale W-wa to takie miasto, które stale szybko się rozwija powiększając
                  dystans do pozostałych, więc ci bezrobotni pracę znajdą na pewno!Więc nie
                  rozumiem w czym kłopot, tak atrakcyja inwestycyjnie Warszawa ma wyższe bezrobocie
                  od 2,5 krotnie mniejszego Poznania??

• Gość: vinc Re: DO P.B. (PYTANIE O FSO) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.11.01, 20:28

> nocomment napisał(a):
                    >
                    > > Gość portalu: P.B napisał(a):
                    > >
                    > > > Ciekawe co będzie jak padnie wasze Daewoo!!
                    > >
                    > > Czy ja dobrze zrozumiałem??? Ty się cieszysz, że upadnie FSO i ponad tysią
                    > c osó
                    > > b
                    > > zostanie bez środków do życia??? Człowieku, opamiętaj się i pomyśl co pisz
                    > esz!!
                    >
                    > Oj oj, mocne słowa wypowiadasz.Zadałem proste pytanie. Chociaż odpowiedź jest
                    > prosta. No ale W-wa to takie miasto, które stale szybko się rozwija powiększają
                    > c
                    > dystans do pozostałych, więc ci bezrobotni pracę znajdą na pewno!Więc nie
                    > rozumiem w czym kłopot, tak atrakcyja inwestycyjnie Warszawa ma wyższe bezroboc
                    > ie
                    > od 2,5 krotnie mniejszego Poznania??
                    >
                    najniższ bezrobocie w Polsce jest w Warszawie, to po pierwsze a po drugie do was
                    nie przyjeżdżają do pracy ludzie z całej Polski i z zagranicy
          • nocomment Re: wioska nad wisełką w azji 06.11.01, 21:14
            Gość portalu: Gemini napisał(a):

>
            > > kurdebalas napisał(a):
            > >
            > > > Po co na poznańskiej wiosze city? Walnijcie sie w te głupie łby pozna
            > ńskie
            > >
            > > > bufony jeden z drugim. Poznań należy zaorać i posiać tam ziemnioki, b
            > yłby
            > > > większy pozytek z tego miejsca!
            > >
            > >
            > > A nie mowilem? Kompleksy Polsce B wylaza. Wracaj chlopcze na traktor, mias
            > to to
            > >
            > > nie miejsce dla ciebie.
            >
            > Wyłażą kompleksy warszawki, bo Poznań ja dogania jeśli chodzi o inwestycje i to
            > z
            > pewnością się nasili. Teraz Poznań ma już najnowocześniejszy terminal lotniczy
            > w
            > Polsce i nie długo inewstorzy zapomną o wiosce nad wisełką,a przybedą do Miasta
            > ,
            > które dzieli tylko 200km od Berlina.

Po pierwsze: Nie używaj słowa "warszawka" bo widzę, że nie znasz jego znaczenia
            (ono wcale nie oznacza Warszawy)
            Po drugie: Dlaczego naskakujesz na Warszawę? Skąd wiesz że ten który napisał tego
            (nawiasem mówiąc prostackiego i chamskiego) posta że Poznań to wieś był z
            Warszawy? Masz jakąś obsesję na jej punkcie?
            Po trzecie: Ucz się chłopie geografii, bo Wisła leży w Europie...
          • Gość: darkg Re: wioska nad wisełką w azji IP: 194.181.188.* 07.11.01, 09:01
            Ktora masz na mysli ? Bo ja widze co najmniej dwie.
            darkg
            • Gość: Jurek Poznan miastem bez wiezowcow IP: 212.162.228.* 07.11.01, 14:15
              Mam nadzieje, ze City w koncu w Poznaniu powstanie, Wolne Tory wydaja sie byc
              idealna lokalizacja....chcialbym jednakze, zeby byly to budynki dobrze
              wkomponowane w istniejaca zabudowe, szanujace architektoniczny charakter
              Poznania, na wskros nowoczesne i awangardowe ale w zadnym wypadku nie wyzsze
              niz 7, maksymalnie 8 pieter. Caly urok naszego miasta polega na tym, ze nie ma
              w nim prymitywnych i chamskich wiezowcow.
              Pozdro
    • Gość: Nitro Re: Poznanskie city IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.01, 18:22

> Mysle, ze Wolne Tory PKP, teren MTP,ul.Krolowej Jadwigi,ul. Roosvelta- to dobry
      teren na budowe"Poznanskiego Manhatannu".Nie jest to zly pomysl, bo daleko od
      starowki a w sumie w centrum.Rataje to gorsza lokalizacja ze wzgledu na
      komunistyczne bloki,ktore nie pasowalyby do szklanych biurowcow.
      Co do W-awy to fakt,ze maja wiecej drapaczy chmur niz Poznan-ale to jest stolica
      Polski i zagraniczni inwestorzy pakuja wszystko tam.
      Mam pytnie czy ktos wie ile metrow wysokosci ma budynek AE, budynek
      PFC,Hotel "Poznan" lub cos o planowanych drapaczach chmur w Poznaniu?
      • Gość: vinc Re: Poznanskie wśity IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.11.01, 20:23
        więcej ? hahahha wy nie macie żadnego(+90 m ), nie osmieszajcie sie, poznańskie
        city bahahahahah
        • Gość: Radost Re: Poznanskie wsity-a Warszawa to co? mega wies:) IP: *.ecig.pl 08.11.01, 11:25
          Gość portalu: vinc napisał(a):

> więcej ? hahahha wy nie macie żadnego(+90 m ), nie osmieszajcie sie, poznańskie
          >
          > city bahahahahah
          HAHAHA a co z tym kolega ktory wydaje na rozrywke milony zlotych??juz jest w
          domu???

• Gość: vinc Re: Poznanskie wśity IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.11.01, 12:07
          dorównajcie najpierw Katowicom, oni mają 100 m wiezowiec, Wrocław i Szczecin
          też mają wyższ budynki
          • Gość: Radost Re: Poznanskie wśity IP: *.ecig.pl 08.11.01, 12:10

> dorównajcie najpierw Katowicom, oni mają 100 m wiezowiec, Wrocław i Szczecin
            > też mają wyższ budynki
            Wazne ze Ciebie kazdy mieszkaniec Poznania przewysza intelektem!

• Gość: vinc Re: Poznanskie wśity IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.11.01, 12:12
              bahaha ty dajesz przykład że tak nie jest
              • Gość: Radost Re: Poznanskie IP: *.ecig.pl 08.11.01, 12:16

> bahaha ty dajesz przykład że tak nie jest

bahaha ??? skad zaczerpnales ten cytat?? Cycero, Seneka, Horacy????

• Gość: lol Re: Poznanskie IP: *.aura.com.pl 08.11.01, 12:49

> Gość portalu: vinc napisał(a):
                  >
                  > > bahaha ty dajesz przykład że tak nie jest
                  >
                  > bahaha ??? skad zaczerpnales ten cytat?? Cycero, Seneka, Horacy????

Jak to Radost -nie wiesz??? To już klasyk debilizmu na forum - VINC
                  >

• Gość: Radost Re: Poznanskie IP: *.ecig.pl 08.11.01, 12:52

> Gość portalu: Radost napisał(a):
                    >
                    > > Gość portalu: vinc napisał(a):
                    > >
                    > > > bahaha ty dajesz przykład że tak nie jest
                    > >
                    > > bahaha ??? skad zaczerpnales ten cytat?? Cycero, Seneka, Horacy????
                    >
                    >
                    >
                    > Jak to Radost -nie wiesz??? To już klasyk debilizmu na forum - VINC

Sypie glowe popiolem:)) a swoja droga niezle postow przybywa:) do czegos vinc sie
                    jednak przydaje:)

• Gość: lol Re: Poznanskie IP: *.aura.com.pl 08.11.01, 14:04
                      To samo myślę ale wypadało mi milczeć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka