Dodaj do ulubionych

Coś się zmienia

27.06.25, 18:29
W piątek po południu z Warszawy rusza pierwszy pociąg InterCity Adriatic Express, który połączy Polskę z chorwackim wybrzeżem - dokładnie Rijeką. Nowe połączenie kolejowe do Rijeki cieszy się ogromnym zainteresowaniem – PKP Intercity sprzedało już ponad 90 proc. biletów na inauguracyjny kurs.
Obserwuj wątek
    • hrasier_2 Re: Coś się zmienia 27.06.25, 18:32
      Pociąg z Warszawy do Chorwacji w 19 godzin
      Adriatic Express wyruszy z Warszawy w piątek ok. godziny 14:00 i zakończy swoją trasę w chorwackiej Rijece w sobotę około godziny 10:00. Łączny dystans to około 1240 kilometrów, a całkowity czas podróży wyniesie około 19 godzin. W trakcie kursu pociąg przejedzie przez cztery kraje – Czechy, Austrię, Słowenię i Chorwację. Wreszcie coś pozytywnego w tych wiadomościach.
      • bobislaw.borboje Dobrze, że mogę latać 27.06.25, 19:43
        z Modlina do Splitu.
        Gdybym musiał jeszcze dostać się do np. Radomia, albo na lotnisko (dla) Baranów (CPK), to chyba wybrałbym pociąg.
        • negativum Re: Dobrze, że mogę latać 28.06.25, 01:15
          bobislaw.borboje napisała:

> z Modlina do Splitu.
          > Gdybym musiał jeszcze dostać się do np. Radomia, albo na lotnisko (dla) Baranów
          > (CPK), to chyba wybrałbym pociąg.

Wychodzi 65 km na godzinę. To ekspres.

Moje nieekologiczne vozidlo pali 4.8 l ropy przy prędkościach koło 120 km/h - wychodzi 1 bak paliwa w jedną stronę (koło 60 litrów). Tym vozidlem jestem wstanie przewieźć 5 osób + masę bagażu (ile się da)

Ile kosztuje bilet ekologiczny na osobę?
    • hana2 Re: Coś się zmienia 27.06.25, 19:33
      Nic się nie zmienia. Wczoraj na moment wpadło lato, a dziś znów szaro, buro i wietrznie.
      • negativum Re: Coś się zmienia 28.06.25, 01:17
        hana2 napisała:

> Nic się nie zmienia. Wczoraj na moment wpadło lato, a dziś znów szaro, buro i w
        > ietrznie.

Znaczy planeta płonie…
        • hana2 Re: Coś się zmienia 28.06.25, 14:38
          Znaczy anomalie wcześniej nie spotykane
          • negativum Re: Coś się zmienia 28.06.25, 14:53
            hana2 napisała:

> Znaczy anomalie wcześniej nie spotykane

Skąd masz te dane?
            • hana2 Re: Coś się zmienia 28.06.25, 15:55
              Z planety Ziemia. Tu gdzie mieszkam.
              • bobislaw.borboje Re: Coś się zmienia 28.06.25, 16:53
                Dla niego pożary w Kaliforni czy Australii czy w naszym BPN to norma.

Rozmawiałem z kilkoma rolnikami. Twierdzą, że wywiewania wierzchniej warstwy gleby na taką skalę jak w tym roku to nie obserwowali nigdy.
                Migranci będą mieli jak w domu na Saharze.

• negativum Re: Coś się zmienia 01.07.25, 04:21
                  bobislaw.borboje napisała:

> Dla niego pożary w Kaliforni czy Australii czy w naszym BPN to norma.
                  >
                  > Rozmawiałem z kilkoma rolnikami. Twierdzą, że wywiewania wierzchniej warstwy gl
                  > eby na taką skalę jak w tym roku to nie obserwowali nigdy.
                  > Migranci będą mieli jak w domu na Saharze.

Przy deszczowym roku to chyba chodzi o wymywanie.
      • hrasier_2 Re: Coś się zmienia 29.06.25, 11:28
        hana2 napisała:

> Nic się nie zmienia. Wczoraj na moment wpadło lato, a dziś znów szaro, buro i w
        > ietrznie.
        Spoko w poniedziałek się utopisz we własnym pocie.
    • kod_matrixa Re: Coś się zmienia 27.06.25, 22:35
      Dla tych co boją się latać? Ile tam trzeba się telepać koleją żelazną?
      • j-k 20 godzin 28.06.25, 01:21
        kod_matrixa napisał:
        > Dla tych co boją się latać? Ile tam trzeba się telepać koleją żelazną?

20 godzin, ale z Warszawy.

z Katowic telepac sie pociagiem - juz tam sie oplaca.

• don.kulawy Re: 20 godzin 28.06.25, 02:30
          O wiele wygodniej niż telepać się samochodem i o wiele taniej.
          • negativum Re: 20 godzin 28.06.25, 05:31
            don.kulawy napisał:

> O wiele wygodniej niż telepać się samochodem i o wiele taniej.

Czy ja wiem? 60 l paliwa na 5 osób wychodzi 12 litrów na głowę. A i po okolicy można pojeździć.
            • don.kulawy Re: 20 godzin 28.06.25, 16:05
              Jak długo będziesz jechał jak sobie po okolicy chcesz pojeździć? Autostrady tam gdzie są płatne kosztują sporo. Przykładowo: gdy jedziesz z Polski do Paryża to ten kawałek we Francji na płatnej autostradzie A1 kosztuje cie jakieś 120€. Za TGV, który Z Brukseli jedzie 1,5h. Bilet można kupić w promocji za 50€ i taniej.
            • don.kulawy Re: 20 godzin 28.06.25, 16:08
              > 5 osób wychodzi

Taki kawal w 5 osób to jest mordęga dla wszystkich. Gdzie pomieścisz bagaż dla 5 osób na tydzień wakacji? W pociągu masz luz. Możesz sobie kości wyciągnąć, przespacerować się i z automatu wypić kawę bez zatrzymywania się :)
              • negativum Re: 20 godzin 28.06.25, 17:33
                don.kulawy napisał:

> > 5 osób wychodzi
                >
                > Taki kawal w 5 osób to jest mordęga dla wszystkich. Gdzie pomieścisz bagaż dla
                > 5 osób na tydzień wakacji? W pociągu masz luz. Możesz sobie kości wyciągnąć, pr
                > zespacerować się i z automatu wypić kawę bez zatrzymywania się :)

Bagaż to nic, ja tym nieekologicznym vosidlem nie jeden dom wybudowałem. Dałem się wpakować teściowej. Wysłała mnie po zakupy. Nie sądziłem że tego będą ponad 2 tony. Dał radę. Małe autko osobowe. Musiałem jechać dróżkami bo by mnie policja zdybała. A ty się martwisz o walizki.
                • don.kulawy Re: 20 godzin 28.06.25, 17:48
                  No ładnie! Nie dość, ze jesteś potencjalnym zagrożeniem na drogach ze względu na padaczkę to jeszcze świadomie popełniasz następne wykroczenie drogowe. Nie wstyd ci? Ja wiem, ze prośba teściowej to jest więcej niż rozkaz i odmówienie jej stwarza dla ciebie zagrożenie życia, ale miej litość i pomyśl o innych. 😇
      • 7motyli Re: Coś się zmienia 28.06.25, 16:50
        kod_matrixa napisał:

> Dla tych co boją się latać? Ile tam trzeba się telepać koleją żelazną?
        >

Tak wolno gdyż z przodu biegnie umyślny z chorogiewką i trąbką i oznajmia okolicznym ludziom , rogaciżnie , nierogaciżnie , kaczkom i kurom że jedzie pociąg do Chorwacji . A uj z Ustaszami , nie lubię.
        To ja już wolę aeroplanem na południe Francji właśnie.

-
        hognot.pl/books/alfons-studium-przypadku/
    • negativum Re: Coś się zmienia 28.06.25, 03:53
      Wrocław Główny o 06.31
      Legnica p 07.04
      o 07.06
      Lubin p 07.27
      o 07.28
      Głogów p 07.53
      o 07.54
      Zielona Góra Główna p 08.26
      o 08.27
      Szczecin Dąbie p 10.32
      o 10.34
      Międzyzdroje p 11.25
      o 11.27
      Świnoujście p 11.38

I jedzie

• no-popis Re: Coś się zmienia 28.06.25, 07:32
      hrasier_2 napisał:

> W piątek po południu z Warszawy rusza pierwszy pociąg InterCity Adriatic Expres
      > s, który połączy Polskę z chorwackim wybrzeżem - dokładnie Rijeką. Nowe połącze
      > nie kolejowe do Rijeki cieszy się ogromnym zainteresowaniem – PKP Intercity spr
      > zedało już ponad 90 proc. biletów na inauguracyjny kurs.

Przy takich sukcesach opłaca się mieć 130 osobowy rząd.
    • don.kulawy Re: Coś się zmienia 28.06.25, 15:48
      Tania jest dzisiaj na wyjezdzie 😅 x.com/Bede_Zsolti/status/1938938573501186067
      • privus Re: Coś się zmienia 28.06.25, 17:02
        Pielgrzymka samolotowa śladami św. Charbela (Harisa – Balamand - Nourieh - Batroun - Tyr - Sydon - Maghdouche - Annaya - Jrabta - Kfifane - Bika Kafra - Qozhaya - Bejrut - Bzommar - Baalbek - Zahle - Ksara - Ghazir - Byblos) trwa tylko 9 dni. :)

Chyba że wybrał bardziej pokutną :)
      • hrasier_2 Re: Coś się zmienia 29.06.25, 11:19
        don.kulawy napisał:

> Tania jest dzisiaj na wyjezdzie 😅 x.com/Bede_Zsolti/status/1938938573501186067
        Za to ty tu bronisz niepodległości od rana do wieczora.
    • hrasier_2 Re: Coś się zmienia 29.06.25, 11:18
      Musieli schrzanić. Niestety pociąg-sukces okazał się pociągiem-porażką. Zanim wyruszył z Warszawy miał już porządne 20-minutowe opóźnienie. Dlaczego, ponieważ czekał na spóźniony Pendolino z Gdyni, którego pasażerowie mieli się przesiać do Adriatic Express. W efekcie zamiast wystartować o 14:05 z Warszawy Centralnej ruszył ok. 14:30.
      A kiedy już w końcu pociąg do Chorwacji ruszył i wcale nie ociężale, to zaraz stanął. Tuż po opuszczeniu stolicy zepsuła się lokomotywa. Jak zwykle.
      • negativum Re: Coś się zmienia 30.06.25, 00:39
        hrasier_2 napisał:

> Musieli schrzanić. Niestety pociąg-sukces okazał się pociągiem-porażką. Zanim
        > wyruszył z Warszawy miał już porządne 20-minutowe opóźnienie. Dlaczego, poniewa
        > ż czekał na spóźniony Pendolino z Gdyni, którego pasażerowie mieli się przesiać
        > do Adriatic Express. W efekcie zamiast wystartować o 14:05 z Warszawy Centraln
        > ej ruszył ok. 14:30.
        > A kiedy już w końcu pociąg do Chorwacji ruszył i wcale nie ociężale, to zaraz s
        > tanął. Tuż po opuszczeniu stolicy zepsuła się lokomotywa. Jak zwykle.

• negativum Re: Coś się zmienia 30.06.25, 12:34

Można to wszystko realizować z głową. Waży jest rzecznik (to KD wybrały Lisową).
      KD chcą na stałe spiąć takie miasta śląskie, jak Zielona Góra, Legnica, Wrocław, Opole. A to już taki mały region.
      Leszno już jest sprzężone (wydarte Wielkopolsce)

Wymagana jest współpraca przedsiębiorców. KD będą wozić ludzi, ale ci muszą jechać za czymś. Choćby do pracy.
    • negativum Re: Coś się zmienia 30.06.25, 23:58
      A ten pociąg już wrócił? Czy dalej tam czeka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka