Dodaj do ulubionych

Co odbudowac w Poznaniu?

IP: *.icom.ca 23.06.01, 00:00
Co w Poznaniu odbudowac? Czy nie uwazacie ze miasto powinno odbudowac mury
sredniowieczne? W Krakowie maja i to bardzo fajnie wyglada.
Obserwuj wątek
    • Gość: Loki Re: Co odbudowac w Poznaniu? IP: *.echostar.pl 23.06.01, 00:00
      o ile wiem odbudowa już się rozpoczęła-ale mury będą tylko na 1,5m wysokie
      (ostatnio czytałem, że rekonstrukcję wstrzymano-ale tylko chwilowo)
      można by odbudować również Zamek Przemysława-to co jest w tej chwili raczej
      średnio się prezentuje
    • Gość: tur Re: Co odbudowac w Poznaniu? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.06.01, 00:00
      Dla ludzi odwaznych ostatnio duzo emocji dostarcza skakanie w dol na linie.
      Swego czasie byla u nas wieza spadochronowa, wiec ciekawa bylaby jej restytucja.
      Mozna by polaczyc skoki na linie i dla mniej odwaznych skoki na spadochronie.
      Pomysl prawdopodobnie moze miec komercyjny sukces, wiec moze cos z tego
      wyjdzie ?.
    • Gość: tur Re: Co odbudowac w Poznaniu? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.06.01, 00:00
      Gość portalu: Lechita napisał(a):

> Co w Poznaniu odbudowac? Czy nie uwazacie ze miasto powinno odbudowac mury
      > sredniowieczne? W Krakowie maja i to bardzo fajnie wyglada.

A nie przeraza cie fakt , ze trzeba bedzie wyburzyc sporo tzw. zabytkow ktore
      stoja na miejscu tych murow.
      • Gość: Jurek Re: Co odbudowac w Poznaniu? IP: *.proxy.aol.com 27.06.01, 00:00

Czesciowa rekonstrukcja murow miejskich (oczywiscie tylko w miejscach gdzie nie
        wymagaloby to wyburzen historycznej zabudowy) bylaby przedsiewzieciem trafnym i
        na pewno przyczynila by sie do zwiekszenia atrakcyjnosci turystycznej miasta.W
        calosci zrekonstruowane mury sa przeciez jednym z ciekawszych elementow Starowki
        warszawskiej. Pierwszym krokiem we wlasciwym kierunku jest odbudowa dolnych
        fragmentow Bramy Wronieckiej, miejmy nadzieje ze jest to dopiero poczatek
        wiekszego zamierzenia.

Pozdrowienia
    • gepe Re: Co odbudowac w Poznaniu? 26.06.01, 00:00
      Nie wiem, co można by odbudować, wiem, co koniecznie trzeba wywalić: ohydne
      wieżowce na Piekarach i ciąg takichże na Św. Marcinie...
      gepe
      • Gość: Sergio Re: Co odbudowac w Poznaniu? IP: 212.126.22.* 27.06.01, 14:08
        gepe napisał(a):

> Nie wiem, co można by odbudować, wiem, co koniecznie trzeba wywalić: ohydne
        > wieżowce na Piekarach i ciąg takichże na Św. Marcinie...
        > gepe

Wszystko pięknie ładnie, poniekąd masz rację, ale dokąd wyprowadzisz te wszystkie
        instytucje, które tam mają swoje siedziby?
        Co powiesz na rekonstrukcję synagogi na Wronieckiej? Widziałem jej zdjęcie na
        starej pocztówce. To byłby jeden z najpiękniejszych zabytków Starówki!
        Pozdro:-)
        • gepe Re: Co odbudowac w Poznaniu? 28.06.01, 16:56
          Gość portalu: Sergio napisał(a):

> Wszystko pięknie ładnie, poniekąd masz rację, ale dokąd wyprowadzisz te wszystk
          > ie
          > instytucje, które tam mają swoje siedziby?
          > Co powiesz na rekonstrukcję synagogi na Wronieckiej? Widziałem jej zdjęcie na
          > starej pocztówce. To byłby jeden z najpiękniejszych zabytków Starówki!
          > Pozdro:-)

Podejrzewam, że stary Św. Marcin (na pocztówce) też wyglądał ślicznie - to może by tak i te
          ulicę za jednym zamachem przywrócić do świetności? - wtedy i dla instytucji znalazłoby się
          miejsce... Poza tym nie przesadzajmy, w Poznaniu funkcjonuje wiele budynków, typu
          biurowiec, w których znalazloby się miejsce..
          Synagoga? Jak najbardziej! Wogole wszystko co można, na co starczy finansów warto
          restaurować, bo to przywraca Poznaniowi blask, przyciąga turystów (vide stara Praga...), czyli
          per saldo sie zwraca. Tylko skąd ten szmal?? Oto jest pytanie...
          Pozdrawiam - gepe
          • Gość: Lechita Re: Co odbudowac w Poznaniu? IP: *.icom.ca 28.06.01, 19:18
            gepe napisał(a):

> Gość portalu: Sergio napisał(a):
            >
            > > Wszystko pięknie ładnie, poniekąd masz rację, ale dokąd wyprowadzisz te ws
            > zystk
            > > ie
            > > instytucje, które tam mają swoje siedziby?
            > > Co powiesz na rekonstrukcję synagogi na Wronieckiej? Widziałem jej zdjęcie
            > na
            > > starej pocztówce. To byłby jeden z najpiękniejszych zabytków Starówki!
            > > Pozdro:-)
            >
            > Podejrzewam, że stary Św. Marcin (na pocztówce) też wyglądał ślicznie - to może
            > by tak i te
            > ulicę za jednym zamachem przywrócić do świetności? - wtedy i dla instytucji zna
            > lazłoby się
            > miejsce... Poza tym nie przesadzajmy, w Poznaniu funkcjonuje wiele budynków, ty
            > pu
            > biurowiec, w których znalazloby się miejsce..
            > Synagoga? Jak najbardziej! Wogole wszystko co można, na co starczy finansów war
            > to
            > restaurować, bo to przywraca Poznaniowi blask, przyciąga turystów (vide stara P
            > raga...), czyli
            > per saldo sie zwraca. Tylko skąd ten szmal?? Oto jest pytanie...
            > Pozdrawiam - gepe

Synagoge jak najbardziej. Moze zydzi dadza pieniadze na ten cel? W koncu tak caly
            czas narzekaja ze Polacy im wszystko zabrali i ze jie dbamy o ich przeszlosc? Tak
            jest z cmentarzami, zydzi narzekaja ze sa zaniedbane ale pieniedzy nie chca dac.
            Moze jesli powstanie pomysl odbudowy synagogi to zydzi dadza pieniadze.

• Gość: lol Re: Co odbudowac w Poznaniu? IP: 213.76.72.* 28.06.01, 19:30
              Strasznie żałuję że na Starym Rynku nie ma Nowego Ratusza. Wiecie o co mi
              chodzi... Stał w miejscu Wagi Miejskiej - był majestatyczny i potężny -
              przynajmniej tak wygląda na pocztówkach z początku wieku. O gotyckim zamku na
              Górze Przemysława nie wspomnę. To musiał być zabójczy widok - górował nad
              miastem. Trzecią rzeczą, która już nie istnieje a z pewnością dodałaby uroku
              miastu to Kolegiata Św. Marii Magdaleny na placu Kolegiackim. Zburzyli ją
              Szwedzi:(((, którzy nie uznawali niczego z czasów sprzed Schizmy Zachodniej.
              Była tak potężna jak Kościół Mariacki w Gdańsku. Wieża mierzyła 98 metrów to o
              kilka więcej niż wieżowiec AE!!! \o/ Naprawdę żal, że historia tak okrutnie
              obeszła się z Poznaniem...

Pozdro
              • Gość: Maciej G Re: Co odbudowac w Poznaniu? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.01, 20:13
                Fajnie by bylo doprowadzic Zamek Cesarski do stanu z 1910 roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka