Gość: Miro_S IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 11:17 Mieszkam niedaleko i jak ten kolos powstanie to sie chyba wyprowadzę bo juz w ogóle nie zobaczę słońca w mieszkaniu :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: BRAWO Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: 80.51.245.* 29.11.07, 11:18 nie mogę się doczekać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: 212.244.156.* 29.11.07, 11:26 Rzygać sie chce od tych obiecanek. To niech coś wreszcie ruszy a nie gadki w stylu: Będzie to bedzie tamto. Kiedy? W grudniu po południu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viola Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 11:47 Uważam to za totalny niewypał,jestem ciekawa dlaczego akurat to miejsce a nie jakieś inne, przecież to mały placyk ,gdzie teraz parkuja samochody, mieszkam na Św.Marcinie i naprawdę zaparkować tutaj samochód to trzeba byc szczęściarzem, poza tym samoloty przelatuja tutaj dośc nisko i jestem ciekawa co wymysla aby to obejść? Ruch samochodów w godzinach szczytowych równa się wielkim kolejkom, jestem ciekawa jaki na to maja pomysł ,ci którzy planuja w takim miejscu wybudowanie takiego kolosa, 2 lata budowy równa się objazdom, zakorkowaniem centrum. Nie mam nic przeciwko takim budowom ,ale uważam ,że można na to przeznaczyć inne miejsca. Nikt nie liczy sie z mieszkańcami jak i z studentami a przeciez jest chmara wokoło się ucząca, każdy z nich bedzie narazony na utrudnienia nie tylko związane z budową ale i samym powstaniem owego "kolosa" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ondrych Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: 87.204.218.* 29.11.07, 11:58 Libeskind - bardzo dobrze. Lokalizacja - beznadziejna. Jesli architekt miast tego nie widzi, to nie powininen pelnic swojej funkcji.No i do tego wszystkiego wechta - tandetny deweloper. slabo to widze niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ateusz Re: Libeskind to moze wam zaprojektowac bude dla IP: *.adsl.alicedsl.de 15.12.07, 10:59 psa..on jest menagerem a nie architektem..to taka stara(trwa juz 6 tys lat) ich sztuczka podpisywania sie po calymi zespolami tworcow.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rt Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 21:23 ale co przepraszam? inwestor ma zwinąć swoją działkę i rozłożyć gdzieś indziej? śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 16:50 niezalaeżnie od miejsca, pisałabyś o korkach, utrudnieiach. Takie widać masz "anty" podejscie. Niestety, strasznie jest to, że ludzi tak myslacych jak Ty jest duzo, i narzekać beda na wszystko, cokolwiek sie nie bedzie dziac w miescie. Wam wszystkim przeszkadzaja remonty, przebudowy i inwestycje, szkoda tylko ze nie zauwqazacie, ze potem korzystcie z tej nowe infrastruktury w sposob wygodny i bezpieczny. Dlatego takim jak Ty trzeba odebać prawo glosu albo wyslac do kompletnego zascianka, tam sie Tobie na pewno spodoba i na korki narzekac nie bedziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 12:02 Również w wirtualnym mieście Libeskind będzie projektował wieżowiec: kruszwica.miniville.fr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viola Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 17:02 Rozumiem ,że nie mieszkasz w mieście więc obojetne Tobie będa wszelkie utrudnienia, ale coś Tobie napisze zyjemy w demokratycznym kraju i wolno mi podobnie jak innym ludziom wyrażac odmienne zdania! Niezaleznie od tego czy one sie Tobie podobaja czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kostek Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.range81-159.btcentralplus.com 01.12.07, 22:30 viola rozumiem ze mozesz wyrazac swoje zdanie i masz do tego prawo... ale twoj sposob myslenia jest iscie prymitywny i niedorzeczny. Wytlumaczylbym Tobie dlaczego tak sadze, ale Ty i tak odpiszesz ze to Ty masz racje i basta bo juz taki zacofany Twoj sposob postrzegania rozwoju miasta! Skoro sie ze wsi pisze o sprawach miejskich to tak to wyglada niestety. Szkoda slow! Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Kompleksy prowincjuszy? 29.11.07, 12:05 Trzeba byc zdrowo trzepnietym by w tym miejscu w poblizu XIX wiecznego centrum Poznania pakować taki słup. I co z tego,że uzyteczny? Ale zepsuje krajobraz miasta. Juz Akademia Ekonomiczna była tam nieporozumieniem. A to? To juz horror. A myslałem, że miasto broni swoich wartości i wysokie budownictwo (przecież też potrzebne) lokuje na obrzeżach XIX wiecznego miasta. Niestety - troche kasy zobaczyli i juz na wszystko się zgadzają. A zakompleksieni prowincjusze z urzedu miasta i z redakcji w euforię wpadają. Trzeba byc niewaskim durniem by po doswiadczeniach warszawskich pakować takie "fallusy" w centra miast. Poznań nie bedzie Manhatanem i postawienie tam tego czegoś bedzie tylko posmiewiskiem i dowodem całkowitego bezguscia. Ten sam bydynek odsuniety od centrum miałby racje bytu. Tam - przy Kosciuszki bedzie szybko posmiewiskiem.Ale obawiam się, że zafascynowani durnie tego nie zrozumieją. Sorry za wyzwiska ale naprawdę cierpliwość mozna stracić jak się czyta takie teksty. Cała nadzieja w tym, że lotnicy się nie zgodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.ipt.aol.com 29.11.07, 12:13 Jezeli obok AE powstanie to monstrualne szkaradztwo, to na pewno wyprowadze sie z Poznania. Mam dosc ciaglego patrzenia na barbarzynskie niszczenie tkanki miejskiej przez architektonicznych zakompleksionych prymitywow z UM. Zeby w tym miejscu dac zgode na postawienie kolejnego wiezowca to trzeba byc po prostu architektonicznym idiota pozbawionym jakiejkolwiek wrazliwosci estetycznej. Smutkiem napawa mnie wiadomosc o tym, ze Daniel Libeskind, jak do tej pory jeden z moich ulubionych architektow ktorego darzylem olbrzymim zaufaniem zgodzil sie brac udzial w chamskim niszczeniu mojego ukochanego miasta. Coz, okazuje sie ze talent, inteligencja i wplywy nie sa wystarczajacymi cechami bycia wybitnym architektem. Przypadek ten swiadczy o tym, ze konieczna jest przede wszystkim MORALNOSC ZAWODOWA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.ipt.aol.com 29.11.07, 12:21 Wiadomosc ta wkurzyla mnie do tego stopnia, ze zaczynam sie zastanawiac nad podjecie jakiejs akcji protestacyjnej. Moze pod UM? Moze napisac list protestacyjny w formie maila i przeslac go do pani Strzalko? Przeciez nie jest jeszcze za pozno, mozna zmobilizowac srodowisko studentow architektury, plastykow, historykow sztuki, slowem wszystkich ktorym nie jest obojetna estetyczna jakosc naszego srodmiescia. Przeciez nie moze tak byc, zeby zyski finansowe beznadziejnego, tandetnego, pozbawionego etyki dewelopera bezpowrotnie zniszczyly nasze miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viola Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 12:24 Moim skromnym zdaniem całkiem dobry pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja na szczescie Twoje wyjatkowo skromne zdanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 16:55 sie nie liczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viola Re: na szczescie Twoje wyjatkowo skromne zdanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 17:04 Za To rozumiem ,że twoje zdanie sie liczy? Cos przemawia przez Ciebie zwykła głupota! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja powiedz lepiej jaką chcesz łapówkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 16:54 a nie gadaj o niszczeniu tkanki miejskiej. Bo jesli dla Ciebie uzupelnieniem tkanki miejskiej jest ta szopa co Łęcki chce na wzg przemysława postawić, tzn że faktycznie lepiej wyprowadz sie stad jak najdalej. I wez ze soba ukochaną p. Strzałko. Odpowiedz Link Zgłoś
dwakilo Re: Kompleksy prowincjuszy? 15.12.07, 11:53 Jesli podejmiesz jakas akcje protestacyjna pod UM to ja podejme akcje popierajaca projekt i rowniez uwazam ze mozna zmobilizowac srodowisko studentow architektury, plastykow, historykow sztuki. Uwazasz ze budynek vis a vis Kupca poznanskiego swiadczy o tandetnosci i braku etyki dewelopera? Patrzac na ten budynek wysuwam zgola odmienne wnioski. A skoro jestes taki chetny na akcje protestacyjne to moze zrobisz cos pozytecznego i sprubujesz wyrzucic budke z kurczakami spod Kupca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Łola boga, wierzowca chcom zbudowac w Pozaniu IP: *.aster.pl 16.12.07, 19:29 i bendzie wygladalo jak na centralnym w Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koniec swiata kury nie bendom sie niosly, jesli dojdzie do tego IP: *.aster.pl 16.12.07, 19:34 koniec swiata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 12:34 A kim ty jesteś synku by wygłaszać takie tezy .Architekt ma gdzieś twoj szacunek , znalazł sie powiatowy mądrala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viola Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 12:40 Powiatowy mądrala? Czyżby to napisał jeden z zakompleksiałych urzędników bojący sie o swój stołek? Jak widac prawda zabolała! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 12:45 viola musisz sie jeszcze dużo uczyć by zrozumieć logiczne myślenie .Co ma piernik do wiatraka a tym bardziej wieżowiec do urzędu i stołka ??.Przykuj sie do magistratu i protestuj , powodzenia życzę !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 12:50 PS viola właśnie Strabag rozpoczyna budowę CH De-ptak na placu przy Połwiejskiej , tez będziesz protestowała ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.ipt.aol.com 29.11.07, 13:34 Gość portalu: marcys napisał(a): > PS viola właśnie Strabag rozpoczyna budowę CH De-ptak na placu przy > Połwiejskiej , tez będziesz protestowała ?? Marcys, przykro mi, ale jestes przemadrzalym naiwniakem nie rozumiejacym nic z tego, co sie przestrzennie w Poznaniu dzieje. Powyzszy przyklad totalnie nie trafiony. De-Ptak to inwestycja, jakich powinno byc w Poznaniu duzo wiecej. Swietnie uzupelnia tkanke miejska, zapelnia dziure powstala po dzialaniach II wojny swiatowej, pomimo supernowoczesnej formy i dzieki dobrym proporcjom swietnie wpisuje sie w istniejaca tkanke tworzac z nia jedna calosc. Wiezowiec Wechty to jego totalne przeciwienstwo. Zamiast uzupelniac niszczy, zamiast komponowac sie z istniejacym wprowadza przestrzenny chaos. A w dodatku te dwie inwestycje laczy jedna prosta zaleznosc: im wiecej wiezowcow Wechty, tym mniej De-Ptakow, gdyz tak olbrzymi budynek jak wiezowiec Wechty zaspokoi zapotrzebowanie na przestrzen biurowa w naszym grajdolku na 30 lat. I w wyniku tego, setki niezabudowanych dziur w zabudowie w centrum bedacych pozostalosciami po II wojnie i wyburzeniach komunistycznych nigdy nie zostana zagospodarowane. A tego to chyba nawet Ty nie chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 16:01 Tyle tylko ze Wechta buduje biura i mieszkania .A skoro ty o Poznaniu mówisz grajdoł to ja nie mam więcej pytań Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feliX Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.07, 01:47 boszzz.... si tacuisses, philosophus mansisses. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viola Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 12:52 No to teraz juz na całego dajesz czadu... opierasz swoja teorię tylko na tym co napisałam, a tak naprawdę nie wiesz z kim piszesz,więc nie obrażaj, każdy ma swoje poglądy, a odnosnie urzędników ( podwładnych prezydentowi) mam swoje zdanie. swego czasu miałam okazję się przekonać na własnej skórze. więc nie czaruj..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 12:57 Ojej ojej klękajcie narody przed viola.Przed monitorem to możesz sie prężyć kim to nie jesteś .A gdybym był czarodziejem , to wymieniłbym Ci aparat odpowiedzialny za logiczne myślenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 13:04 No to ,żeś się gościu nabuzował ,może jeszcze coś ciekawego napiszesz? Skoro tak bardzo chcesz komuś wymieniac myslenie logiczne, to może zaczniesz od wszystkich UM ,tam to maja naprawde super myslenie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 13:11 ktos a co byś chciał usłyszeć , ze mam złote klamki w dziwach i kompie sie w szampanie ??.Idac za przykładem violi już nie wspomnę kim jestem , bo i po co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 13:13 Nie wspomnisz bo nikogo to nie obchodzi. Zboczyleś z tematu więc trza tą polemike uciąć w pół słowa...bu...się ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 13:16 Jestem pod wrażeniem :)toś mi pojechał , chyba sie zamknę w sobie :) Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Kolejny "logik" 29.11.07, 14:11 > Skoro tak bardzo chcesz komuś wymieniac myslenie logiczne, to może > zaczniesz od wszystkich UM ,tam to maja naprawde super myslenie:) Może podeprzesz to jakimiś argumentami, przykładami? To nie impreza rodzinna, nie wystarczy hasłem rzucić. Z tego, co widzę jest odwrotnie, ale może czegoś nowego się dowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TC Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.ntlworld.ie 29.11.07, 20:30 przecież nawet niewidziałeś projektu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klakier Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.07, 12:40 Projekt, lokalizacja – rzecz gustu. Mam, co do tego wiele wątpliwości, choć nie na zasadzie – niedopuszczalne (może, dlatego że nie parkuję tam samochodu). Jeżeli jednak ta inwestycja spowoduje, że ludzie, którzy piszą w ten sposób: „Mieszkam niedaleko i jak ten kolos powstanie to sie chyba wyprowadzę bo juz w ogóle nie zobaczę słońca w mieszkaniu.” „Jezeli obok AE powstanie to monstrualne szkaradztwo, to na pewno wyprowadze sie z Poznania.” To życzę sobie jak najszybszej realizacji inwestycji i choć będzie szkaradna, źle umiejscowiona i zaprojektowana przez Libeskina (według domorosłych autorytetów to też wada), bo spełni dla miasta dziejową rolę - wreszcie pozbędziemy się tych, co blokują wszystko dla zasady lub z powodu takiego a nie innego charakteru. Wyprowadzajcie się proszę bardzo! Zasilajcie rzesze Poznaniaków osiadłych w innych miastach gdzie rozpływać się będziecie w zachwytach, jaka to Warszawa, Gdańsk czy inny Kraków (pozdrowienia dla pana Mutha) jest zaradny że zaprosił do współpracy znanych architektów i tak pięknie i harmonijnie rozbudowuje miasto. Poznaniakiem się nie bywa Poznaniakiem się jest, dlatego państwu już dziękujemy i życzymy powodzenia w nowym wspaniałym miejscu zamieszkania. Trzymam Was za słowo i do widzenia!! Dla pewności przyjdę na dworzec pomachać Wam białą chusteczką – może przez grzeczność a może żeby dopilnować żebyście się nie rozmyślili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tege Nie powstanie taki wysoki IP: *.icpnet.pl 15.12.07, 11:42 nie wiem skąd ta notka się nagle wzięła na pierwszej stronie ale ostatecznie budynek będzie dużo niższy ze względu na fakt, że wyższy stałby się przeszkodą dla lądujących na Ławicy samolotów. Odpowiedz Link Zgłoś
dwakilo Re: Kompleksy prowincjuszy? 15.12.07, 11:47 Wyprowadzisz sie z Twojego ukochanego miasta? Widocznie wcale go nie kochasz Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Udowodnij, chętnie posłucham argumentów. 29.11.07, 14:02 renepoznan napisał: > Trzeba byc zdrowo trzepnietym by w tym miejscu w poblizu XIX > wiecznego centrum Poznania pakować taki słup. I co z tego,że > uzyteczny? Ale zepsuje krajobraz miasta. Poproszę o dowód. Takie samo zdanie miałem nt. wieżowców koło hotelu Poznań i Starego Browaru, jednak jak widać nie miałem racji. > Juz Akademia Ekonomiczna była tam nieporozumieniem. Nadal jest. > A to? To juz horror. Widziałeś projekt? To ciekawe, bo jest pilnie strzeżony. Chętnie posłucham argumentów. > A myslałem, że miasto broni swoich wartości i wysokie budownictwo > (przecież też potrzebne) lokuje na obrzeżach XIX wiecznego miasta. > Niestety - troche kasy zobaczyli i juz na wszystko się zgadzają. A > zakompleksieni prowincjusze z urzedu miasta i z redakcji w euforię > wpadają. > Trzeba byc niewaskim durniem O ile dobrze pamiętam "dureń" to wyraz rosyjski... i kto tu jest prawdziwym prowincjuszem? > Poznań nie bedzie Manhatanem Liebeskind to dobre nazwisko, dobrze sprzeda miasto, szczególnie wśród jednego z najważniejszych środowisk. > i postawienie tam tego czegoś bedzie tylko posmiewiskiem i dowodem > całkowitego bezguscia. Ty za to masz gust, zdecydowanie. Mógłbyś nas oświecić swoim gustem? Odpowiedz Link Zgłoś
michal.augustyniak Kompleks mniejszości? Re: Kompleksy prowincjuszy? 29.11.07, 15:48 renepoznan napisał: > Trzeba byc zdrowo trzepnietym by w tym miejscu w poblizu XIX > wiecznego centrum Poznania pakować taki słup. I co z tego,że > uzyteczny? Ale zepsuje krajobraz miasta. Juz Akademia Ekonomiczna > była tam nieporozumieniem. A to? To juz horror. > A myslałem, że miasto broni swoich wartości i wysokie budownictwo > (przecież też potrzebne) lokuje na obrzeżach XIX wiecznego miasta. > Niestety - troche kasy zobaczyli i juz na wszystko się zgadzają. A > zakompleksieni prowincjusze z urzedu miasta i z redakcji w euforię > wpadają. > Trzeba byc niewaskim durniem by po doswiadczeniach warszawskich > pakować takie "fallusy" w centra miast. Może masz małego "fallusa"? Hehehehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 12:15 taaa ... marudzę więc jestem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guerra Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 12:28 Ileż ciemnoty jeszcze tu drzemie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vii Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.lubin.dialog.net.pl 29.11.07, 12:43 no wiadomo. i oczywiście marudzący krzykacze jak zwykle są pierwsi i spamują. nawet projektu nikt nie widział a już "brzydactwo", nawet napisali, że jeśli zgody nie będzie to będzie niższy budynek (nadal ładny), ale co tam - najważniejsze, żeby marudzić - i wymyślanie problemów typu zakorkowane miasto, bo studenci i w ogóle - oczywiście nie pamiętając o tym, że samochody mają wylecieć z centrum, a studenci w 90% korzystają z mpk... ehh... jak wam się chce mieć niską zabudowę i domki jak na wsi to faktycznie wyprowadzajcie się na wieś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vii Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.lubin.dialog.net.pl 29.11.07, 12:46 hmm... wcięło mój post, ale nie chce mi się ponownie pisać, więc tylko podsumowanie - jestem za projektem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.izacom.pl 29.11.07, 12:45 Jezu!!!!!!!!!! Ludzie!!!! Czy was totalnie pogięło? Przez takich jak wy te miasto staje się totalną wiochą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: 212.244.156.* 29.11.07, 12:53 Racja. Przeciez tam nic wartościowego w okolicy nie ma . To nie Stary Rynek . Nie rozumiem tych co tak ujadają o zeszpeceniu . Moim zdaniem to nie jest najgorsze ale najlepsze miejsce w Poznaniu na jakiś hajtałer . W tezy o podejsciu samolotów też nie wierzę - innych miastach sie buduje i samoloty jakos nie przeszkadzają . Ale widac zawsze znajdzie się grono debili którym nie zależy na rozwoju Poznania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 12:58 z tymi samolotami to akurat prawda - problem istnieje, w poznaniu jak w bardzo niewielu miastach samoloty latajom (lądują) nad centrum Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Sam jesteś bezwartościowy 29.11.07, 13:12 > Racja. Przeciez tam nic wartościowego w okolicy nie ma Dyrekcja Kolei Akademia Ekonomiczna (oczywiście budynek główny) mało? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.poznan Miejsce jest doskonałe! 29.11.07, 20:24 Lukask, oba wymienione przez Ciebie budynki (AE i dyr. kolei) nie są nadzwyczajnie wartościowymi budynkami i zapewne, gdyby nie głód powierzchni po odzyskaniu niepodległości w 1919 roku, to byłyby wtedy rozebrane. Cała ta dzielnica to relikt panowania pruskiego, a architektura miała przywodzić na myśl wieczne panowanie Rzeszy Niemieckiej na naszej ziemi. Poza tym, zakładając nawet, że są to już zabytki (ledwie 100-letnie), to poprzedni projekt tego wieżowca zakładał jedną mądrą rzecz - że od strony Al. Niepodległości zostanie zachowana linia zabudowy zgodna właśnie z dyrekcją kolei i budynkiem AE. Jadący więc aleją nie odnieśliby dyskomfortu wizualnego, gdyż budynek Wechty byłby cofnięty od tej strony wgłąb placu. Mam nadzieję, że i podobne założenia zostały przyjęte przy aktualnym projekcie. Jeśli już mowa o otoczeniu, to dobrze by było, żeby UAM wreszcie odremontował swoje budynki dydaktyczne jak i WSB coś zrobiła z niegodnymi tego miejsca piętrowymi budyneczkami położonymi w chaotycznym otoczeniu. Może i w tym miejscu mogłoby powstać coś na miarę Starego Browaru i wieżowca projektu Liebskinda? Zacząłby się tworzyć swoisty "pierścień" nowoczesnej architektury, a z daleka mielibyśmy ładny skyline. :) Wygląd (szczególnie nocą) wieżowca AE też woła o pomstę do nieba. Każdy właściciel reprezentacyjnego budynku (a takim dla AE jest brunatno-czerwony wieżowiec) dba o jego wygląd, także nocą. Spójrzcie na PFC i Andersię Tower! A jak wygląda wieżowiec AE? Wstyd! Co do danych podawanych przez GW i "podwójnej" wysokości, to dodam, że razem z antenami wieżowiec AE ma nieco ponad 100m i solidna konstrukcja tych obiektów na dachu powoduje, że wieżowiec sprawia wrażenie znacznie wyższego (i smuklejszego) niż sama główna bryła. Dlatego nawet jeśli Wechta Tower siegnie 147 m, to kontrast nie będzie aż tak duży. Poza tym znając tricki projektantów poziom dachu będize znacznie niżej (120 mm) a na dachu zamontuje się rurę 27-metrowej długości, żeby można było mówić ile to metrów mamy... ;) Patrz Andersia Tower - ściema na całego, a można było zrobić kilka pięter więcej i nie byłoby obciachu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
snoopy25 Re: Miejsce jest doskonałe! 05.12.07, 21:02 marcin.poznan muszę Cię rozczarować, ale stary gmach Akademii Ekonomicznej powstał dopiero w latach 1928-1932 według projektu Adama Ballenstedta, a więc już po odzyskaniu niepodległości. Rzeczywiście tzw. ring powstał w czasach pruskich, ale Polacy uznali, że jest to dobra koncepcja urbanistyczna, bo w okresie międzywojennym systematycznie ją uzupełnili o gmachy właśnie dawnej Wyższej Szkoły Handlowej (ob. AE), dwa budynki szkolne Zgromadzenia ss. Urszulanek, Dom Akademicki "Hanka",budynek Urzędu Wojewódzkiego proj. Kazimierza Rucińskiego czy budynek Izby Rzemieślniczej. I jeszcze zwrócę uwagę na "niegodne tego miejsca piętrowe budyneczki położone w chaotycznym otoczeniu" należących (częściowo)do WSB, bo to budynki dawnego założenia koszarowego przy dawnej Małej Rycerskiej (ob. Ratajczaka) i Artyleryjskiej (ob. Powstańców Wielkopolskich). Może nieco zaniedbane, ale z pewnością ciekawe i zabytkowe. Jeśli chodzi o lokalizację wieżowca to całe szczęście, tak jak w poprzednim projekcie, chyba i teraz będzie niższy, dostosowany do sąsiednich, budynek od strony Alei. Ale za nim 148 m wieżowca, trudno to sobie wyobrazić w centrum miasta i w panoramach Poznania. Pojawia się też problem, może nie utrudnień ruchu w trakcie budowy, bo to można przeżyć, ale późniejszego generowania zwiększonego ruchu ulicznego, przez pracowników i mieszkańców tego kolosa dojeżdzających do domu/pracy - nie wiem czy ulice Kościuszki i Powstańców Wlkp. są na to gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Miejsce jest doskonałe! IP: *.ipt.aol.com 06.12.07, 10:54 snoopy25 napisała: > Jeśli chodzi o lokalizację wieżowca to całe szczęście, tak jak w poprzednim > projekcie, chyba i teraz będzie niższy, dostosowany do sąsiednich, budynek od > strony Alei. Ale za nim 148 m wieżowca, trudno to sobie wyobrazić w centrum > miasta i w panoramach Poznania. > Pojawia się też problem, może nie utrudnień ruchu w trakcie budowy, bo to można > przeżyć, ale późniejszego generowania zwiększonego ruchu ulicznego, przez > pracowników i mieszkańców tego kolosa dojeżdzających do domu/pracy - nie wiem > czy ulice Kościuszki i Powstańców Wlkp. są na to gotowe. W pelni sie z Toba zgadzam. Nie moge zrozumiec, jak osoby majace chociazby minimum wrazliwosci estetycznej moga sie o tym projekcie wypowiadac pozytywnie. Przeciez wystarczy minimum wyobrazni zeby sobie uswiadomic, ze 40-to pietrowy kolos otoczony kilkukondygnacyjna zabudowa pierzejowa bedzie wygladal jak sterczacy arogancko w gore kut....as. Naprawde wspolczuje tym, ktorych takich widok rajcuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 12:59 Wiochą jak to nazywasz...fajnie, to niech w końcu wezmą się Ci z góry za porządkowanie rozlatujących sie kamienic i margines w nim niejednokrotnie mieszkający...to jest totalny wstyd, brudne ulice, chodniki zakichane przez psy, bezdomni ,narkomani zaczepiający i żebrający chociażby jak na ulicy 27 Grudnia, Gwarna i Św. Marcin, a wokoło Hotele i turyści patrzący na to wszystko!I wokół tego maja powstawać nowoczesne budynki, jak to się ma do zaniedbanych kamienic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 13:02 Za kupy po psach to niech wezmą sie właściciele.Moze zaczniesz od siebie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 13:06 Swoja to załatwiam tam gdzie trzeba...ale jak widać Ty najwięcej tu ujadasz, więc na pewno masz z tym problem....i to niejednokrotnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 13:09 Jasne sprzątasz jak wszyscy inni :).Dam ci dobra rade jak nie chcesz zbierać kup to zrezygnuj ze zwierzęcia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 13:11 Wstrzymam sie od wypowiedzi, bo jak widze koniecznie szukasz adrenaliny i widocznie nudzisz się w pracy... a co do psa czy innego zwierzęcia..nie mialem i nie zamierzam mieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 13:15 Nie pochlebiaj sobie z ta adrenalina,skoro ja sie nudzę i klepie w klawiaturę , to rozumie ze ty ostro pracujesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 13:19 I tu też nie trafiłeś,akurat jestem w domu, coś wykruszają się Tobie przeciwnicy,radzę poszukać sobie innego wątku do komentarzy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k3 Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.bb.sky.com 29.11.07, 13:25 do K, Violi i calej reszty malkontentow: 1.ewentualna wieza (bez wzgledu na wysokosc) jest inicjatywa PRYWATNA wiec zaniedbane kamienice maja z nia niewiele wspolnego. mediacja miasta ma jedynie pomoc w tym, aby tak znany i szanowany tworca zechcial sie tym projektem zajac. 2.miejsce jest IDEALNE: w centrum, ale nie w okolicy Starego Rynku, nieopodal tak "zabytkowych" budowli jak Altum, Alfa, Piekary itd, blisko Andersii i Wolnych Torow, na ktorych miejmy nadzieje w przyszlosci powstanie cos w rodzaju City. budynek moze sie stac rodzajem "bramy" miedzy nowoczesna zabudowa okolic dworca a scislym, zabytkowym centrum miasta. 3.mieszkajac w centrum musisz liczyc sie z takimi "bonusami" jak halas, spaliny, brak przestrzeni i... swiatla. w zamian dostajesz swietna lokalizacje, bliskosc pracy, sklepow, uczelni, knajp itd. cos za cos... 4. argument o utrudnieniach komunikacyjnych w czasie trwania budowy jest tak slaby, ze daruje sobie jakikolwiek komentarz. a swoja droga na 148m nie ma szans (lotnisko). ale 100-nascie tez bedzie git pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 13:52 Malkonent to osoba nie doceniajaca sama siebie i swoich zalet, wyolbrzymiajaca wady....jak dla mnie nijak się to ma do spraw,ktore tu przytoczyłem Widać ,ze nie mieszkasz w centrum i nie masz pojęcia co to znaczy zabytkowe centrum miasta, wystarczy wejśc w jakąś boczna uliczke i się przekonac jak to wyglada z drugiej strony, Szkoda,że nie napisałeś, że ten budynek swoja konstrukcją bedzie szpecił, bo tak bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k3 Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.bb.sky.com 29.11.07, 14:09 owszem, nie mieszkam w centrum (chwilowo nawet nie mieszkam w Poznaniu), nie rozumiem jednak jak prywatna inicjatywa budowlana ma sie do stanu bocznych (i jak mniemam brudnych) uliczek w centrum. poza tym skad wiesz ze budynek bedzie szpecil? widziales/widzialas juz projekt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 14:18 Mam swoja teorię na temat tego Architekta, przypuszczam jak moze wygladac owy kolos,na pewno jego prezentacja bylaby świetna gdzies na uboczu a nie w samym centrum miasta. Nie rozchodzi mnie się o sama budowę, ale o fakt powstania jej w takim a nie innym miejscu. To jest mały placyk na przeciwko Akademia i kolejny czerwony kolos ,ktory stwarzał i stwarza wiele polemiki, niejednokrotnie krytycznej, odnosnie samej konstrukcji. Ulica Kościuszki jest ulicą jednopasmową ,bardzo wąską,w poblizu natomiast uliczki z nieciekawymi budynkami proszącymi sie wręcz o remont. jak kazdy posiadam wyobraznie i naprawdę jakos nie widze dwóch wyniosłych budynków o różnej konstrukcji na przeciw siebie i to w niedużej odległości. jak dla mnie bezguście...ale to tylko moja opinia Odpowiedz Link Zgłoś
krystin3 Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów 29.11.07, 18:55 Mam swoja teorię na temat tego Architekta, przypuszczam jak moze > wygladac owy kolos,na pewno jego prezentacja bylaby świetna gdzies > na uboczu a nie w samym centrum miasta. > Nie rozchodzi mnie się o sama budowę, ale o fakt powstania jej w > takim a nie innym miejscu. > To jest mały placyk na przeciwko Akademia i kolejny czerwony > kolos ,ktory stwarzał i stwarza wiele polemiki, niejednokrotnie > krytycznej, odnosnie samej konstrukcji. > Ulica Kościuszki jest ulicą jednopasmową ,bardzo wąską,w poblizu > natomiast uliczki z nieciekawymi budynkami proszącymi sie wręcz o > remont. > jak kazdy posiadam wyobraznie i naprawdę jakos nie widze dwóch > wyniosłych budynków o różnej konstrukcji na przeciw siebie i to w > niedużej odległości. > jak dla mnie bezguście...ale to tylko moja opinia CHYBA DOBRZE, ŻE WYSOKIE BUDYNKI SĄ SKUPIONE W JEDNYM MIEJSCU (poza centrum ), niżby miały być porozrzucane po całym mieście, jak np. w Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feliX Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.07, 01:59 nie owy kolos tylko ów kolos nie prezentacja tylko prezencja nie rozchodzi tylko chodzi nie stwarza polemiki tylko wywołuje polemiki nie ma czegoś takiego jak krytyczna polemika raczej mówisz o bryle (wyglądzie), a nie o konstrukcji (nośnej) bzdury bzdurami, ale bzdury przetykane tą ilością błędów - to już się na kryminał nadaje. z należnymi wyrazami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.icpnet.pl 29.11.07, 14:40 Co ma Wechta i Liebeskind do psich kup i odrapanych, rozlatujących się budynków? Uważam to za najlepsze miejsce, tym bardziej, że tylko tam można go postawić, ze względu na zasadę sąsiedztwa. Poza tym wieżowiec Liebeskinda na pewno w przyszłości przyczyni się do poprawy wyglądu tej części miasta, efekt dyfuzji...takie tam. Nie rozumiem waszych zaściankowych poglądów. Poznań musi stawiać na nowoczesność połączoną z historią miasta. Każde inne miasto chciałoby mieć coś takiego. Gdyby okazało się, że to Wrocław buduje ten wieżowiec, wtedy byście marudzili, że dlaczego nie w u nas??!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 14:47 Nikt nie mowi,ze Poznań ma obejśc sie smakiem takiej architektury,ale dlaczego akurat w takim miejscu...toż, to tylko mały placyk wokół zagęszczone skupisko budynków, nie w sposób zapomniec że przeciez tam jest juz jeden kolos co prawda nie taki duzy ale czy ktoś pomyślał jak one będa obok siebie wygladały? a co do brudnych uliczek, skoro ktos polemizuje ,że Poznań to wiocha to odpowiadam, czy brudne ulice, zniszczone budynki są ładna okazałością centrum Poznania? Czy jeden budynek zasłoni te wszystkie braki? Poznan ma byc miastem reprezentacyjnym ,to niech budynek okazałej architektury stanie w miescu godnym siebie a nie w przytłoczonej szarości i brudzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytanie do znawcy Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: 80.51.245.* 29.11.07, 14:52 > Poznan ma byc miastem reprezentacyjnym ,to niech budynek okazałej > architektury stanie w miescu godnym siebie a nie w przytłoczonej > szarości i brudzie! W miejscu godnym siebie? tzn. gdzie? W Skórzewie? Na Morasku? W Wielkopolskim Parku Narodowym??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Nie okresliłem siebie znawcą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 14:57 Nie jestem znawcą ,nawet tak nie pomyslałem, ale skoro pytasz to nasunął mi się jeden pomysł chociażby Bema...nie uwazasz ,że tam jest sporo miejsca? A i w poblizu masz Stary Browar a więc i potencjalni klienci by się znależli...sądzę ,że pewnie jest więcej takich miejsc gdzie dobrze prezentowałby sie taki budynek. Ale może ja mam inna wizję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Nie okresliłem siebie znawcą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 14:59 Ironia z Twojej strony w moim kierunku wcale tu nie była potrzebna. dałeś mi swoim pytaniem do zrozumienia,że nie ma w poznaniu innych wolnych i ciekawych miejsc...ale myslę podkreślam myslę ,ze sie mylisz i twoje pytanie było raczej złosliwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k3 Re: Nie okresliłem siebie znawcą! IP: *.bb.sky.com 29.11.07, 15:37 zgadzam sie K, mamy inne wizje. moja zaklada stawianie biurowcow (wysokich jak i niskich) w centrum, aby poprawic jego jakosc. dosc mam juz poznanskich biurowcow stawianych w lesie (PGK na Marcelinskiej)lub nad jeziorem (Malta Office). to po pierwsze. po drugie - aby uniknac burdelu jaki maja w Warszawie, jestem za koncentracja wysokosciowcow w jednej czesci miasta, tzn miedzy Altum - dworcem - Wolnymi Torami (az po obecny teren ZNTK) - Andersia. uwazam, ze skyline z Wechta Tower, Altum, placem Andersa (jeszcze przeciez niedokonczonym) i czymkolwiek co powstanie na Wolnych Torach bedzie naprawde cacy. po trzecie - transport. jak juz tu ktos zauwazyl, wiekszosc studentow jezdzi MPK. miasto ma ambitny, niedawno upubliczniony plan ograniczenia ruchu samochodowego w centrum. sprawna komunikacja miejska (w tym parkingi park&ride) + nowa trasa przez Ratajczaka powinny zalatwic sprawe. to, czy nowy projekt sie spodoba, czy nie - to juz jest kwestia gustu kazdego z nas. trudno na ten temat dyskutowac bez zapoznania sie wizualizacjami. pzrd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Nie okresliłem siebie znawcą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 16:01 Co do utrudnien komunikacyjnych to zgodze się z całą stanowczością, że trzeba to zmienić i to jak najszybciej. Byłbym zresztą nie tylko ja za tym aby ograniczyc do maksimum wjazdy samochodów do centrum.Sam w nim mieszkam i niejednokrotnie napotykam na trudności z zaparkowaniem.Poza tym mało jest miejsc parkingowych a te ,które już są np.na Placu Wolności, to ich cena jest przeszkodą dla zwykłego smiertelnika. Tez jestem za zmianą centrum i jego wizerunku, jakby nie było odwiedza nas dużo zagranicznych gości, niekoniecznie tylko turyści.Jednak nie przemawiają do mnie wysokie budowle. Rozszerzenie komunikacji poprzez więcej lini tramwajowych jest bardzo dobrym pomysłem, zarówno dla studentów jak i ludzi dojeżdżających do pracy. Jest wiele konkretnych pomysłów, tylko potrzeba realizatorów, no i gotówki. Oby nie kosztem najbiedniejszych ,choć z reguły ma to miejsce. Ciarki mnie przechodza jak słyszę iż będą cięcia Opieki Społecznej, to koszmar! Wracając do tematu jestem przekonany, że lotnictwo nie wyrazi zgody na tak wysoki budynek,samoloty nad Akademia Ekonomiczna latają dość nisko, mam okazję codziennie to oglądać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K3 Re: Nie okresliłem siebie znawcą! IP: *.bb.sky.com 29.11.07, 16:21 wbrew pozorom tego typu inwestycje (prestizowe i duze) moga tylko pomóc w rewitalizacji okolicznych terenow. przypomnij sobie jak wygladala okolica obecnego Stareg Browaru przed jego (roz)budowa. tak samo bedzie i tym razem - bez wzgledu na wysokosc (rowniez nie liczylbym na 148) bedzie to budynek, ktory "pociagnie" okolice: wokol pojawia sie nowe sklepy, knajpki i inne ciekawostki obslugujace pracownikow WT, miejsce stanie sie atrakcyjniejsza, ozyje. wtedy moze nawet znajdzie sie ktos, kto posprzaa okoliczne ulice... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Nie okresliłem siebie znawcą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 16:27 Ale ja jednak będę upierał sie przy swoim zdaniu.. Co do miejsca to napiszę tak , a gdzie będą miały powstac te knajpki i okoliczne sklepy? No chyba,ze zliwiduje sie park przy ulicy Niepodległosci? W przylegajacych uliczkach nie da się tego zrobić, knajpek jest sporo, sklepów tez nie brakuje, a i wolnego miejsca jakoś brak Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k3 Re: Nie okresliłem siebie znawcą! IP: *.bb.sky.com 29.11.07, 23:28 ...brak mi slow. mam ci wskazac ktore konkretne miejsca ozyja? dokladnie? np. "...ta brudna buda z ksero zamieni sie w elegancka kawiarnie dla bialych kolniezykow z WT..." chodzilo mi, przez podanie przykladu Starego Browaru, o ozywienie zaniedbanego fyrtla. jak nie rozumiesz przenosni, to przykro mi. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Nie okresliłem siebie znawcą! IP: *.ipt.aol.com 29.11.07, 16:22 Gość portalu: k3 napisał(a): > to, czy nowy projekt sie spodoba, czy nie - to juz jest kwestia gustu kazdego z > nas. trudno na ten temat dyskutowac bez zapoznania sie wizualizacjami. > pzrd Nieprawda. Nie trzeba widziec wizualizacji zeby miec pewnosc ze budynek bedzie wygladal zle. Zwlaszcza wiedzac o tym, ze ma miec 145m wysokosci i stac wsrod kilkupietrowej zabudowy. Bedzie wygladal rownie zle jak okropny, monstrualny gmach nowej AE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k3 Re: Nie okresliłem siebie znawcą! IP: *.bb.sky.com 29.11.07, 23:30 aaa, to przepraszam. masz racje, bedzie wygladal zle. choc go jeszcze nie widzialem, przekonales/las mnie... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Nie okresliłem siebie znawcą! IP: *.ipt.aol.com 30.11.07, 11:44 Gość portalu: k3 napisał(a): > aaa, to przepraszam. masz racje, bedzie wygladal zle. choc go jeszcze nie > widzialem, przekonales/las mnie... > pzdr Mysle, ze twoja ironia jest tu nie na miejscu. A przy okazji tak sie zastanawiam, do jakiego stopnia magia nazwiska architekta jest w stanie zaslepic zdrowy rozsadek i zrozumienie tego, ze w tej sprawie licza sie tylko duze pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: Nie okresliłem siebie znawcą! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 16:10 Ciekawy jestem Twojej opinii?? .Hiszpanki deweloper wybiera generalnego wykonawce kompleksu mieszkaniowo biurowego na ulicy maratonskiej budowa jeszcze w tym roku .Dobre to miejsce czy tez chcesz biura wynieść na peryferia ??.Zrozum ze Ci pracujący muszą coś jeść , coś kupić wiec okolica zyska a nie straci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Nie okresliłem siebie znawcą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 16:23 A czy ja określiłem jasno ,że nie ma się budować w centrum? Czy mój sprzeciw jest wobec tak wysokiej konstrukcji? Otóż proszę bardzo niech się buduje w centrum i zapełnia luki, ale budynkami ,które nie będą sie w jakiś "drastyczny " sposób wyróżniały chociażby swoja architekturą! Wszyscy krytykuja tych co mówie nie!, a przeciez każdy z nas ma prawo wyrazić swoją opinię,czyz nie tak? Poza tym czy w przypadku gdy centrum Poznania posiada jedną budowle wysoka i stanowiąca niejednokrotnie wiele negatywnych opinii ,mam na mysli Akademie Ekonomiczną, to czy obok ładnie bedzie wygladał jeszcze wyższy "kolos"? Nie powiedziałem ,że trzeba wynieść budowle na peryferie miasta,ale moim zdaniem są wolne miejsca w centrum , przytaczałem chociażby Bema,to jakby nie patrzeć też środek miasta. A na miejscu owego placyku widziałbym mniejszą budowlę, lub jakis podziemny parking ,których tak bardzo brakuje w mieście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: usta prawdy do wszystkich fanów XIX w. zabudowy IP: 80.51.245.* 29.11.07, 13:04 Dawno, dawno temu fani XIV-wiecznej zabudowy pewniezałamywali ręce, bo w Poznaniu zaczęto budować Farę. Na początku XX w. fani XVIII- i XIX-wiecznej zabudowy wyrywali włosy z głowy, bo stawiano szkaradztwa typu Teatru Wielkiego. Pewnie w pra-czasach, gdy Poznań przenosił swoje istnienie na lewy brzeg Warty i zaczynał się fortyfikować, chór fanów pra-Poznania nad Cybiną i prawym brzegiem Warty zanosił się płaczem, bo było to sprzeczne z "architektoniczną tradycją" pierwszych Piastów. W skrócie: psy szczekają, karawana jedzie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malkontent Będzie znacznie mniej niż 148 metrów IP: 62.148.94.* 29.11.07, 13:53 właśnie ze względu na lotnisko, żadne negocjacje z ULC nic tu nie pomogą ponieważ przepisy są w tej kwestii jednoznaczne - na całym świecie, nie tylko w Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: 213.17.247.* 29.11.07, 14:25 Za cholerę nie potrafię sobie wyobrazić gdzie to ma stać!! Może ktoś mnie oświeci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 14:33 Na przeciwko Akademii Ekonomicznej tego czerwonego mini kolosa,tam obecnie jest parking dla samochodów.To jest taki mały placyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 14:34 Na przeciwko Akademii Ekonomicznej tego czerwonego "mini kolosa",tam jest taki mały placyk gdzie obecnie jest parking dla samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Parampampam Oby ten budynek nie okazał się brzydki jak dworzec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 14:57 Oby ten budynek nie okazał się brzydki i niefunkcjonalny jak dworzec na os. Sobieskiego! :D bo Poznań ostatnio nie ma szczęścia w budownictwie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xmen Re: Oby ten budynek nie okazał się brzydki jak dw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 15:03 Bedzie na pewno miał swój urok,ale nie w takim miejscu bezposrednio przylegający do Akademii Ekonomicznej! Te dwa budynki zleją się ze soba ,ale co ma do powiedzenia szary człowiek?gdzie za tym całym procesem ida grube pieniadze i UM zaciera ręce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: Oby ten budynek nie okazał się brzydki jak dw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 16:14 porównanie dworca na wygwizdowie z wieżowcem ?? bądź poważny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xmen Re: Oby ten budynek nie okazał się brzydki jak dw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 16:32 cos ci napiszę ,ponoć ten Dworzec mial zrobic furorę, a czy tak jest, to każdy wie swoje. Ktoś przytoczył tylko przykład, i mial rację bo moim zdaniem to też bedzie totalny niewypał, mimo tak dużej tutaj krytyki pod adresem na NIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echo Dobrego architekta poznaje się po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 18:40 tym jak jego dzieło komponuje się z otoczeniem a nie po tym jakie jest samo w sobie. Odpowiedź jest tu jednoznaczna: tak wysoki budynek w mieście o niskiej zabudowie będzie psuł krajobraz, ale Libeskind ma to w nosie. Nie dajcie głupiemu bucowi zeszpecić historycznej zabudowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echo Re: Dobrego architekta poznaje się po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 18:43 Już mamy w Wawie prezent od innej "znakomitości": Foster'a który to zasłonił Teatr Wielki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Bardzo, bardzo dobra wiadomośc:) IP: 193.111.166.* 29.11.07, 18:49 Cieszmy się:) Można oczywiście być przeciwnikiem wysokościowców w Poznaniu i ja to rozumiem, bo sam wolę Pragę niż Nowy York, ale w tym wypadku info bardzo pozytywne. Pierwsze - położenie jest dobre, na skraju XIX wiecznego miasta, tuż przy parku zarazem w poblizu AE, Andersii, Starego Browaru, PFC, Delty. Można powiedzieć Tworzy nam sie nowoczesna dielnica. Powinien wpisać sie nieżle w tą część miasta. Drugie - Liebeskind - znane nazwiska na pewno nam nie zaszkodzą. Można liczyc że projekt będzie dobry nie z cyklu klokowatej Andersii. Trzecie - z tego co wiem ma to być biurowiec, a to przyciąga inwestorów. W końcu właściciel będzie usilnie zabiegał żeby powierzchnie wynająć. Uwzględniając że rusza w końcu budowa na Placu Wiosny Ludów to bardzo dobry dzień. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryf Czy Libeskind wie na co sie porywa? IP: *.echostar.pl 29.11.07, 21:18 Mieszkam na osiedlu zbudowanym przez Wechte na Wildzie i szeroko opisywanym w prasie. Ja na miejscu Libeskinda bym sie bardzo obawiał, bo jesli ten deweloper nie moze sobie poradzic z 6- pietrowymi blokami, w ktorych jest nonstop grzyb, wilgoc, cieknace okna, balkony, ktore teraz sa na potęge skuwane, bo nie byly w ogole zaizolowane przed zimnem i wilgocia, ze scian i sufitow sie sypie albo leje - to ja nie wroże dobrze tej inwestycji na 148 m do góry. W kazdym razie jesli Libeskind pojawi sie na Budmie, to na pewno bedzie tez 3/4 mojego osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k3 Re: Czy Libeskind wie na co sie porywa? IP: *.bb.sky.com 29.11.07, 23:35 no wlasnie, Wechta mi nie pasuje do tej calej ukladanki. pozyjemy - zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszukany Wechta Re: Czy Libeskind wie na co sie porywa? IP: 212.244.185.* 30.11.07, 10:44 Ta debilna firma nie jest w stanie usunąć od roku usterek na budowanym, przez siebie osiedlu pod platanami. O czym mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylas Re: Czy Libeskind wie na co sie porywa? IP: *.echostar.pl 08.12.07, 19:55 Ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facio Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: 89.240.60.* 30.11.07, 21:54 Libeskind to beztalencie ale Gmina zalatwia mu "slawe", chociaz i oni nie chcieli jego pracy w New York. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brick Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.b-ras1.chf.cork.eircom.net 10.12.07, 15:41 Facio, a czy byles w Berlinie w muzeum, ktore zaprojektowal ? Odpowiedz Link Zgłoś
jan12121 Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów 15.12.07, 08:15 Nie rozumiem - urzędnicy miejscy przechowują w domu projekt prywatnego inwestora? Negocjują z architektem? Co oni takiego negocjują? Co ich obchodzi przygotowywany projekt? Marzenia Wiceprezydenta o prywatnej inwestycji? Oni chyba zapomnieli o swojej roli - gdzie informacje o tym, że nie będzie korków na dojazdach (jak ten problem miasto rozwiąże?), co z panoramą miasta (przecież przepiękną). Oj, pachnie mi prowincją... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jatoja NIE monstrom w Poznaniu! IP: *.milczanska.net 15.12.07, 10:53 Nie róbmy z Poznania drugiej ohydnej Warszawki. Poprzerastanej wieżowcami w dziwnych miejscach. Poznań to nie Manhattan. Zatraci swój styl! JESTEM PRZECIW! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: NIE monstrom w Poznaniu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.07, 11:58 Jakie 148m? Dopiero co wczoraj podano, ze urzad lotnictwa sie nie zgodzil i bedzie co najwyzej 105m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: NIE monstrom w Poznaniu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.07, 12:47 115 jesli juz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.112.28.180.plusnet.ptn-ag1.dyn.plus.net 15.12.07, 13:39 i niech sie cos dzieje wkoncu! proponuje tez konkurs na nowa elewacje dla budynku akademii ekonomicznej zeby nie wygladal przy libeskindzie jak rozciagniety w pionie blaszak osiedlowy ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek USA Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.socal.res.rr.com 15.12.07, 17:07 czyzby wybudowano nowy budynek Akaddemi Eknomicznej w Poznaniu. Ja uczylem sie wbudynku przy ulicy Marchlewskiego naprzeciw chyba Collegium Nvoum (maius), na dole w cllegium byl klub studencki uniwersytetu, nie bardzo pamietam nazwy , to bylo 30 lat temu jak skonczylem ekonomie a w Poznaniu nie bylem od tego czasu, jezeli ktos ma zdjecie nowej szkoly ekonomicznej to prosze o zalaczenie na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Altum proszę bardzo IP: *.199.60.126.tesatnet.pl 15.12.07, 19:49 pl.wikipedia.org/wiki/Collegium_Altum_Akademii_Ekonomicznej_w_Poznaniu Ja już kończyłem AE za czasów Altum :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek USA Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.socal.res.rr.com 15.12.07, 23:00 Altum dziekuje bardzo za zdjecie.Wole jednak stare budynki wszelkiej academi , swiadcza one o ciaglosci kultury narodu, rozumiem ze stare mury nie mogly pomiescic wiecej studentow, ale ja bym wybudowal pare budynkow 5-6 pieter w starym stylu podobnym do starej AE.Amerykanie umieja pielegnowac pod tym wzgledem swoje niedlugie tradycje akademickie (najwyzej chyba 180 lat)i jezeli rozbudowuja obiekty to podobne do istniejacych.Pozdrawiam kolege ze AE. California, 15 Dec/07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marilyn Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 11:24 Niestety, ale nadzieje na budowę 148 m prysły.ULC nie zgodził się na taką wysokość, pozostaje nam 110 m. Jak zawsze lotnisko przeszkadza nam w budowie czegoś na miarę europejską.Szkoda, że LOT nie zgadza się na przesunięcie trasy lotu z samego centrom na obrzeża. W ogóle czyj to pomysł, zeby samolot podchodził do londowania nad samym centrum.No coż, mniejmy nadzieje, że w przyszłości na Wolnych Torach powstaną planowane wieżowce City Tower 290 i 180 m.Może wreszcie pokonkurujemy z Warszawą;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ber Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 21:20 nie marudź, jak chcesz słońca i drzew to się przenieś za miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nev Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 21:38 no dobra, dalej nie czytam. widzę, że zebrali się tu wszyscy możliwi malkontenci, studenci pierwszego roku, poznaniacy od niedawna i pseudo architekci, którzy w dorobku mają głównie wnętrze domu jednorodzinnego, ale wszystko wiedzą najlepiej. najłatwiej po polsku wszystko opluć i zjechać. najlepiej też zaorać całe miasto i wszędzie posadzić drzewa. budynki tak, ale parterowe no i na każdy musi być rozpisane referendum - conajmniej ogólnonarodowe. przed browarem też pisaliście swoje brednie a teraz prowadzacie krewnych i znajomych właśnie tam a nie na rynek - dumni jak pawie. co do lotniska, dlaczego ma ograniczać rozwój miasta? przecież to właśnie jest kuriozum - lotnisko w środku miasta. i jeszcze ktoś się zgadza na nowe inwestycje w tym miejscu, zamiast robić wszystko, żeby przenieść je poza miasto. to lotnisko nie ma najmniejszej szansy rozwoju, nie ma szansy na wydłużenie i drugi pas, nie ma szansy kompletnie na nic. a lotów przybywa. jakiś zdezelowany egipski czarter w końcu rąbnie w miasto i skończy się zabawa. cieszę się, że powstanie wysoki budynek w dodatku projektowany w pracowni liebeskinda. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pilot Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.icpnet.pl 24.01.08, 06:59 Lotnisko pasażerskie miało być w Bednarach-20 km od Poznania a F16 w Powidzu. Jakie i czyje plany perspektywiczne to zmieniły. Będą nadal spory i kłotnie bo nie ma w Poznaniu GOSPODARZA!!!. A co do Libeskinda. Jakie to drobnomieszczańskie. Będziemy mieli WTC w Poznaniu.Przerost formy nad treścią .A przy okazji budynek nowy dla Gazety Wyborczej wybudował Wechta -dosyć ładny. Odpowiedz Link Zgłoś