Dodaj do ulubionych

Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 11:17
Mieszkam niedaleko i jak ten kolos powstanie to sie chyba wyprowadzę
bo juz w ogóle nie zobaczę słońca w mieszkaniu :(
Obserwuj wątek
    • Gość: BRAWO Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: 80.51.245.* 29.11.07, 11:18
      nie mogę się doczekać!
    • Gość: no Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: 212.244.156.* 29.11.07, 11:26
      Rzygać sie chce od tych obiecanek. To niech coś wreszcie ruszy a nie
      gadki w stylu: Będzie to bedzie tamto. Kiedy? W grudniu po południu?
    • Gość: viola Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 11:47
      Uważam to za totalny niewypał,jestem ciekawa dlaczego akurat to
      miejsce a nie jakieś inne, przecież to mały placyk ,gdzie teraz
      parkuja samochody, mieszkam na Św.Marcinie i naprawdę zaparkować
      tutaj samochód to trzeba byc szczęściarzem, poza tym samoloty
      przelatuja tutaj dośc nisko i jestem ciekawa co wymysla aby to
      obejść? Ruch samochodów w godzinach szczytowych równa się wielkim
      kolejkom, jestem ciekawa jaki na to maja pomysł ,ci którzy planuja w
      takim miejscu wybudowanie takiego kolosa, 2 lata budowy równa się
      objazdom, zakorkowaniem centrum.
      Nie mam nic przeciwko takim budowom ,ale uważam ,że można na to
      przeznaczyć inne miejsca.
      Nikt nie liczy sie z mieszkańcami jak i z studentami a przeciez jest
      chmara wokoło się ucząca, każdy z nich bedzie narazony na
      utrudnienia nie tylko związane z budową ale i samym powstaniem
      owego "kolosa"
      • Gość: ondrych Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: 87.204.218.* 29.11.07, 11:58
        Libeskind - bardzo dobrze. Lokalizacja - beznadziejna. Jesli architekt miast
        tego nie widzi, to nie powininen pelnic swojej funkcji.No i do tego wszystkiego
        wechta - tandetny deweloper. slabo to widze niestety.
        • Gość: ateusz Re: Libeskind to moze wam zaprojektowac bude dla IP: *.adsl.alicedsl.de 15.12.07, 10:59
          psa..on jest menagerem a nie architektem..to taka stara(trwa juz 6 tys lat) ich
          sztuczka podpisywania sie po calymi zespolami tworcow..
        • Gość: rt Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 21:23
          ale co przepraszam? inwestor ma zwinąć swoją działkę i rozłożyć
          gdzieś indziej? śmieszne.
      • Gość: ja Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 16:50
        niezalaeżnie od miejsca, pisałabyś o korkach, utrudnieiach. Takie widać masz
        "anty" podejscie. Niestety, strasznie jest to, że ludzi tak myslacych jak Ty
        jest duzo, i narzekać beda na wszystko, cokolwiek sie nie bedzie dziac w
        miescie. Wam wszystkim przeszkadzaja remonty, przebudowy i inwestycje, szkoda
        tylko ze nie zauwqazacie, ze potem korzystcie z tej nowe infrastruktury w sposob
        wygodny i bezpieczny. Dlatego takim jak Ty trzeba odebać prawo glosu albo wyslac
        do kompletnego zascianka, tam sie Tobie na pewno spodoba i na korki narzekac nie
        bedziesz.
    • Gość: a Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 12:02
      Również w wirtualnym mieście Libeskind będzie projektował wieżowiec:
      kruszwica.miniville.fr
      • Gość: viola Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 17:02
        Rozumiem ,że nie mieszkasz w mieście więc obojetne Tobie będa
        wszelkie utrudnienia, ale coś Tobie napisze zyjemy w demokratycznym
        kraju i wolno mi podobnie jak innym ludziom wyrażac odmienne zdania!
        Niezaleznie od tego czy one sie Tobie podobaja czy nie.
        • Gość: kostek Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.range81-159.btcentralplus.com 01.12.07, 22:30
          viola rozumiem ze mozesz wyrazac swoje zdanie i masz do tego prawo... ale twoj
          sposob myslenia jest iscie prymitywny i niedorzeczny. Wytlumaczylbym Tobie
          dlaczego tak sadze, ale Ty i tak odpiszesz ze to Ty masz racje i basta bo juz
          taki zacofany Twoj sposob postrzegania rozwoju miasta! Skoro sie ze wsi pisze o
          sprawach miejskich to tak to wyglada niestety. Szkoda slow!
    • renepoznan Kompleksy prowincjuszy? 29.11.07, 12:05
      Trzeba byc zdrowo trzepnietym by w tym miejscu w poblizu XIX
      wiecznego centrum Poznania pakować taki słup. I co z tego,że
      uzyteczny? Ale zepsuje krajobraz miasta. Juz Akademia Ekonomiczna
      była tam nieporozumieniem. A to? To juz horror.
      A myslałem, że miasto broni swoich wartości i wysokie budownictwo
      (przecież też potrzebne) lokuje na obrzeżach XIX wiecznego miasta.
      Niestety - troche kasy zobaczyli i juz na wszystko się zgadzają. A
      zakompleksieni prowincjusze z urzedu miasta i z redakcji w euforię
      wpadają.
      Trzeba byc niewaskim durniem by po doswiadczeniach warszawskich
      pakować takie "fallusy" w centra miast. Poznań nie bedzie Manhatanem
      i postawienie tam tego czegoś bedzie tylko posmiewiskiem i dowodem
      całkowitego bezguscia.
      Ten sam bydynek odsuniety od centrum miałby racje bytu. Tam - przy
      Kosciuszki bedzie szybko posmiewiskiem.Ale obawiam się, że
      zafascynowani durnie tego nie zrozumieją.
      Sorry za wyzwiska ale naprawdę cierpliwość mozna stracić jak się
      czyta takie teksty.
      Cała nadzieja w tym, że lotnicy się nie zgodzą.
      • Gość: J Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.ipt.aol.com 29.11.07, 12:13
        Jezeli obok AE powstanie to monstrualne szkaradztwo, to na pewno
        wyprowadze sie z Poznania. Mam dosc ciaglego patrzenia na
        barbarzynskie niszczenie tkanki miejskiej przez architektonicznych
        zakompleksionych prymitywow z UM. Zeby w tym miejscu dac zgode na
        postawienie kolejnego wiezowca to trzeba byc po prostu
        architektonicznym idiota pozbawionym jakiejkolwiek wrazliwosci
        estetycznej. Smutkiem napawa mnie wiadomosc o tym, ze Daniel
        Libeskind, jak do tej pory jeden z moich ulubionych architektow
        ktorego darzylem olbrzymim zaufaniem zgodzil sie brac udzial w
        chamskim niszczeniu mojego ukochanego miasta. Coz, okazuje sie ze
        talent, inteligencja i wplywy nie sa wystarczajacymi cechami bycia
        wybitnym architektem. Przypadek ten swiadczy o tym, ze konieczna
        jest przede wszystkim MORALNOSC ZAWODOWA.
        • Gość: J Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.ipt.aol.com 29.11.07, 12:21
          Wiadomosc ta wkurzyla mnie do tego stopnia, ze zaczynam sie
          zastanawiac nad podjecie jakiejs akcji protestacyjnej. Moze pod UM?
          Moze napisac list protestacyjny w formie maila i przeslac go do pani
          Strzalko? Przeciez nie jest jeszcze za pozno, mozna zmobilizowac
          srodowisko studentow architektury, plastykow, historykow sztuki,
          slowem wszystkich ktorym nie jest obojetna estetyczna jakosc naszego
          srodmiescia. Przeciez nie moze tak byc, zeby zyski finansowe
          beznadziejnego, tandetnego, pozbawionego etyki dewelopera
          bezpowrotnie zniszczyly nasze miasto.
          • Gość: viola Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 12:24
            Moim skromnym zdaniem całkiem dobry pomysł.
            • Gość: ja na szczescie Twoje wyjatkowo skromne zdanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 16:55
              sie nie liczy :)
              • Gość: viola Re: na szczescie Twoje wyjatkowo skromne zdanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 17:04
                Za To rozumiem ,że twoje zdanie sie liczy?
                Cos przemawia przez Ciebie zwykła głupota!
          • Gość: ja powiedz lepiej jaką chcesz łapówkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 16:54
            a nie gadaj o niszczeniu tkanki miejskiej. Bo jesli dla Ciebie uzupelnieniem
            tkanki miejskiej jest ta szopa co Łęcki chce na wzg przemysława postawić, tzn że
            faktycznie lepiej wyprowadz sie stad jak najdalej. I wez ze soba ukochaną p.
            Strzałko.
          • dwakilo Re: Kompleksy prowincjuszy? 15.12.07, 11:53
            Jesli podejmiesz jakas akcje protestacyjna pod UM to ja podejme akcje
            popierajaca projekt i rowniez uwazam ze mozna zmobilizowac
            srodowisko studentow architektury, plastykow, historykow sztuki. Uwazasz ze
            budynek vis a vis Kupca poznanskiego swiadczy o tandetnosci i braku etyki
            dewelopera? Patrzac na ten budynek wysuwam zgola odmienne wnioski. A skoro
            jestes taki chetny na akcje protestacyjne to moze zrobisz cos pozytecznego i
            sprubujesz wyrzucic budke z kurczakami spod Kupca?
          • Gość: anty Łola boga, wierzowca chcom zbudowac w Pozaniu IP: *.aster.pl 16.12.07, 19:29
            i bendzie wygladalo jak na centralnym w Warszawie
            • Gość: koniec swiata kury nie bendom sie niosly, jesli dojdzie do tego IP: *.aster.pl 16.12.07, 19:34
              koniec swiata
        • Gość: marcys Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 12:34
          A kim ty jesteś synku by wygłaszać takie tezy .Architekt ma gdzieś twoj szacunek
          , znalazł sie powiatowy mądrala
          • Gość: viola Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 12:40
            Powiatowy mądrala?
            Czyżby to napisał jeden z zakompleksiałych urzędników bojący sie o
            swój stołek?
            Jak widac prawda zabolała!
            • Gość: marcys Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 12:45
              viola musisz sie jeszcze dużo uczyć by zrozumieć logiczne myślenie .Co ma
              piernik do wiatraka a tym bardziej wieżowiec do urzędu i stołka ??.Przykuj sie
              do magistratu i protestuj , powodzenia życzę !!
              • Gość: marcys Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 12:50
                PS viola właśnie Strabag rozpoczyna budowę CH De-ptak na placu przy
                Połwiejskiej , tez będziesz protestowała ??
                • Gość: J Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.ipt.aol.com 29.11.07, 13:34
                  Gość portalu: marcys napisał(a):

> PS viola właśnie Strabag rozpoczyna budowę CH De-ptak na placu przy
                  > Połwiejskiej , tez będziesz protestowała ??

Marcys, przykro mi, ale jestes przemadrzalym naiwniakem nie
                  rozumiejacym nic z tego, co sie przestrzennie w Poznaniu dzieje.
                  Powyzszy przyklad totalnie nie trafiony. De-Ptak to inwestycja,
                  jakich powinno byc w Poznaniu duzo wiecej. Swietnie uzupelnia tkanke
                  miejska, zapelnia dziure powstala po dzialaniach II wojny swiatowej,
                  pomimo supernowoczesnej formy i dzieki dobrym proporcjom swietnie
                  wpisuje sie w istniejaca tkanke tworzac z nia jedna calosc.
                  Wiezowiec Wechty to jego totalne przeciwienstwo. Zamiast uzupelniac
                  niszczy, zamiast komponowac sie z istniejacym wprowadza przestrzenny
                  chaos. A w dodatku te dwie inwestycje laczy jedna prosta zaleznosc:
                  im wiecej wiezowcow Wechty, tym mniej De-Ptakow, gdyz tak olbrzymi
                  budynek jak wiezowiec Wechty zaspokoi zapotrzebowanie na przestrzen
                  biurowa w naszym grajdolku na 30 lat. I w wyniku tego, setki
                  niezabudowanych dziur w zabudowie w centrum bedacych pozostalosciami
                  po II wojnie i wyburzeniach komunistycznych nigdy nie zostana
                  zagospodarowane. A tego to chyba nawet Ty nie chcesz.
                  • Gość: marcys Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 16:01
                    Tyle tylko ze Wechta buduje biura i mieszkania .A skoro ty o Poznaniu mówisz
                    grajdoł to ja nie mam więcej pytań
                  • Gość: feliX Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.07, 01:47
                    boszzz....

si tacuisses, philosophus mansisses.
              • Gość: viola Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 12:52
                No to teraz juz na całego dajesz czadu...
                opierasz swoja teorię tylko na tym co napisałam, a tak naprawdę nie
                wiesz z kim piszesz,więc nie obrażaj, każdy ma swoje poglądy, a
                odnosnie urzędników ( podwładnych prezydentowi) mam swoje zdanie.
                swego czasu miałam okazję się przekonać na własnej skórze.
                więc nie czaruj.....
                • Gość: marcys Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 12:57
                  Ojej ojej klękajcie narody przed viola.Przed monitorem to możesz sie prężyć kim
                  to nie jesteś .A gdybym był czarodziejem , to wymieniłbym Ci aparat
                  odpowiedzialny za logiczne myślenie
                  • Gość: ktos Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 13:04
                    No to ,żeś się gościu nabuzował ,może jeszcze coś ciekawego
                    napiszesz?
                    Skoro tak bardzo chcesz komuś wymieniac myslenie logiczne, to może
                    zaczniesz od wszystkich UM ,tam to maja naprawde super myslenie:)
                    • Gość: marcys Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 13:11
                      ktos a co byś chciał usłyszeć , ze mam złote klamki w dziwach i kompie sie w
                      szampanie ??.Idac za przykładem violi już nie wspomnę kim jestem , bo i po co
                      • Gość: ktos Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 13:13
                        Nie wspomnisz bo nikogo to nie obchodzi.
                        Zboczyleś z tematu więc trza tą polemike uciąć w pół
                        słowa...bu...się !
                        • Gość: marcys Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 13:16
                          Jestem pod wrażeniem :)toś mi pojechał , chyba sie zamknę w sobie :)
                    • lmblmb Kolejny "logik" 29.11.07, 14:11
                      > Skoro tak bardzo chcesz komuś wymieniac myslenie logiczne, to może
                      > zaczniesz od wszystkich UM ,tam to maja naprawde super myslenie:)

Może podeprzesz to jakimiś argumentami, przykładami? To nie impreza rodzinna,
                      nie wystarczy hasłem rzucić.

Z tego, co widzę jest odwrotnie, ale może czegoś nowego się dowiem.
        • Gość: TC Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.ntlworld.ie 29.11.07, 20:30
          przecież nawet niewidziałeś projektu...
        • Gość: Klakier Re: Kompleksy prowincjuszy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.07, 12:40
          Projekt, lokalizacja – rzecz gustu. Mam, co do tego wiele wątpliwości, choć nie
          na zasadzie – niedopuszczalne (może, dlatego że nie parkuję tam samochodu).
          Jeżeli jednak ta inwestycja spowoduje, że ludzie, którzy piszą w ten sposób:

„Mieszkam niedaleko i jak ten kolos powstanie to sie chyba wyprowadzę
          bo juz w ogóle nie zobaczę słońca w mieszkaniu.”

„Jezeli obok AE powstanie to monstrualne szkaradztwo, to na pewno
          wyprowadze sie z Poznania.”

To życzę sobie jak najszybszej realizacji inwestycji i choć będzie szkaradna,
          źle umiejscowiona i zaprojektowana przez Libeskina (według domorosłych
          autorytetów to też wada), bo spełni dla miasta dziejową rolę - wreszcie
          pozbędziemy się tych, co blokują wszystko dla zasady lub z powodu takiego a nie
          innego charakteru. Wyprowadzajcie się proszę bardzo! Zasilajcie rzesze
          Poznaniaków osiadłych w innych miastach gdzie rozpływać się będziecie w
          zachwytach, jaka to Warszawa, Gdańsk czy inny Kraków (pozdrowienia dla pana
          Mutha) jest zaradny że zaprosił do współpracy znanych architektów i tak pięknie
          i harmonijnie rozbudowuje miasto. Poznaniakiem się nie bywa Poznaniakiem się
          jest, dlatego państwu już dziękujemy i życzymy powodzenia w nowym wspaniałym
          miejscu zamieszkania.
          Trzymam Was za słowo i do widzenia!! Dla pewności przyjdę na dworzec pomachać
          Wam białą chusteczką – może przez grzeczność a może żeby dopilnować żebyście się
          nie rozmyślili.
        • Gość: tege Nie powstanie taki wysoki IP: *.icpnet.pl 15.12.07, 11:42
          nie wiem skąd ta notka się nagle wzięła na pierwszej stronie ale ostatecznie
          budynek będzie dużo niższy ze względu na fakt, że wyższy stałby się przeszkodą
          dla lądujących na Ławicy samolotów.
        • dwakilo Re: Kompleksy prowincjuszy? 15.12.07, 11:47
          Wyprowadzisz sie z Twojego ukochanego miasta? Widocznie wcale go nie kochasz
      • lmblmb Udowodnij, chętnie posłucham argumentów. 29.11.07, 14:02
        renepoznan napisał:

> Trzeba byc zdrowo trzepnietym by w tym miejscu w poblizu XIX
        > wiecznego centrum Poznania pakować taki słup. I co z tego,że
        > uzyteczny? Ale zepsuje krajobraz miasta.

Poproszę o dowód.

Takie samo zdanie miałem nt. wieżowców koło hotelu Poznań i Starego Browaru,
        jednak jak widać nie miałem racji.

> Juz Akademia Ekonomiczna była tam nieporozumieniem.

Nadal jest.

> A to? To juz horror.

Widziałeś projekt? To ciekawe, bo jest pilnie strzeżony. Chętnie posłucham
        argumentów.

> A myslałem, że miasto broni swoich wartości i wysokie budownictwo
        > (przecież też potrzebne) lokuje na obrzeżach XIX wiecznego miasta.
        > Niestety - troche kasy zobaczyli i juz na wszystko się zgadzają. A
        > zakompleksieni prowincjusze z urzedu miasta i z redakcji w euforię
        > wpadają.
        > Trzeba byc niewaskim durniem

O ile dobrze pamiętam "dureń" to wyraz rosyjski... i kto tu jest prawdziwym
        prowincjuszem?

> Poznań nie bedzie Manhatanem

Liebeskind to dobre nazwisko, dobrze sprzeda miasto, szczególnie wśród jednego z
        najważniejszych środowisk.

> i postawienie tam tego czegoś bedzie tylko posmiewiskiem i dowodem
        > całkowitego bezguscia.

Ty za to masz gust, zdecydowanie. Mógłbyś nas oświecić swoim gustem?
      • michal.augustyniak Kompleks mniejszości? Re: Kompleksy prowincjuszy? 29.11.07, 15:48
        renepoznan napisał:

> Trzeba byc zdrowo trzepnietym by w tym miejscu w poblizu XIX
        > wiecznego centrum Poznania pakować taki słup. I co z tego,że
        > uzyteczny? Ale zepsuje krajobraz miasta. Juz Akademia Ekonomiczna
        > była tam nieporozumieniem. A to? To juz horror.
        > A myslałem, że miasto broni swoich wartości i wysokie budownictwo
        > (przecież też potrzebne) lokuje na obrzeżach XIX wiecznego miasta.
        > Niestety - troche kasy zobaczyli i juz na wszystko się zgadzają. A
        > zakompleksieni prowincjusze z urzedu miasta i z redakcji w euforię
        > wpadają.
        > Trzeba byc niewaskim durniem by po doswiadczeniach warszawskich
        > pakować takie "fallusy" w centra miast.

Może masz małego "fallusa"? Hehehehehe.
    • Gość: q Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 12:15
      taaa ... marudzę więc jestem
      • Gość: guerra Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 12:28
        Ileż ciemnoty jeszcze tu drzemie...
      • Gość: vii Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.lubin.dialog.net.pl 29.11.07, 12:43
        no wiadomo. i oczywiście marudzący krzykacze jak zwykle są pierwsi i spamują.
        nawet projektu nikt nie widział a już "brzydactwo", nawet napisali, że jeśli
        zgody nie będzie to będzie niższy budynek (nadal ładny), ale co tam -
        najważniejsze, żeby marudzić - i wymyślanie problemów typu zakorkowane miasto,
        bo studenci i w ogóle - oczywiście nie pamiętając o tym, że samochody mają
        wylecieć z centrum, a studenci w 90% korzystają z mpk... ehh... jak wam się chce
        mieć niską zabudowę i domki jak na wsi to faktycznie wyprowadzajcie się na wieś...
      • Gość: vii Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.lubin.dialog.net.pl 29.11.07, 12:46
        hmm... wcięło mój post, ale nie chce mi się ponownie pisać, więc tylko
        podsumowanie - jestem za projektem!
    • Gość: Marek Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.izacom.pl 29.11.07, 12:45
      Jezu!!!!!!!!!!
      Ludzie!!!!
      Czy was totalnie pogięło?
      Przez takich jak wy te miasto staje się totalną wiochą.
      • Gość: no Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: 212.244.156.* 29.11.07, 12:53
        Racja. Przeciez tam nic wartościowego w okolicy nie ma . To nie
        Stary Rynek . Nie rozumiem tych co tak ujadają o zeszpeceniu . Moim
        zdaniem to nie jest najgorsze ale najlepsze miejsce w Poznaniu na
        jakiś hajtałer . W tezy o podejsciu samolotów też nie wierzę -
        innych miastach sie buduje i samoloty jakos nie przeszkadzają . Ale
        widac zawsze znajdzie się grono debili którym nie zależy na rozwoju
        Poznania
        • Gość: q Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 12:58
          z tymi samolotami to akurat prawda - problem istnieje, w poznaniu
          jak w bardzo niewielu miastach samoloty latajom (lądują) nad centrum
        • lukask73 Sam jesteś bezwartościowy 29.11.07, 13:12
          > Racja. Przeciez tam nic wartościowego w okolicy nie ma

Dyrekcja Kolei
          Akademia Ekonomiczna (oczywiście budynek główny)
          mało?
          • marcin.poznan Miejsce jest doskonałe! 29.11.07, 20:24
            Lukask, oba wymienione przez Ciebie budynki (AE i dyr. kolei) nie są
            nadzwyczajnie wartościowymi budynkami i zapewne, gdyby nie głód powierzchni po
            odzyskaniu niepodległości w 1919 roku, to byłyby wtedy rozebrane. Cała ta
            dzielnica to relikt panowania pruskiego, a architektura miała przywodzić na myśl
            wieczne panowanie Rzeszy Niemieckiej na naszej ziemi.

Poza tym, zakładając nawet, że są to już zabytki (ledwie 100-letnie), to
            poprzedni projekt tego wieżowca zakładał jedną mądrą rzecz - że od strony Al.
            Niepodległości zostanie zachowana linia zabudowy zgodna właśnie z dyrekcją kolei
            i budynkiem AE. Jadący więc aleją nie odnieśliby dyskomfortu wizualnego, gdyż
            budynek Wechty byłby cofnięty od tej strony wgłąb placu. Mam nadzieję, że i
            podobne założenia zostały przyjęte przy aktualnym projekcie.

Jeśli już mowa o otoczeniu, to dobrze by było, żeby UAM wreszcie odremontował
            swoje budynki dydaktyczne jak i WSB coś zrobiła z niegodnymi tego miejsca
            piętrowymi budyneczkami położonymi w chaotycznym otoczeniu. Może i w tym miejscu
            mogłoby powstać coś na miarę Starego Browaru i wieżowca projektu Liebskinda?
            Zacząłby się tworzyć swoisty "pierścień" nowoczesnej architektury, a z daleka
            mielibyśmy ładny skyline. :)

Wygląd (szczególnie nocą) wieżowca AE też woła o pomstę do nieba. Każdy
            właściciel reprezentacyjnego budynku (a takim dla AE jest brunatno-czerwony
            wieżowiec) dba o jego wygląd, także nocą. Spójrzcie na PFC i Andersię Tower! A
            jak wygląda wieżowiec AE? Wstyd!

Co do danych podawanych przez GW i "podwójnej" wysokości, to dodam, że razem z
            antenami wieżowiec AE ma nieco ponad 100m i solidna konstrukcja tych obiektów na
            dachu powoduje, że wieżowiec sprawia wrażenie znacznie wyższego (i smuklejszego)
            niż sama główna bryła. Dlatego nawet jeśli Wechta Tower siegnie 147 m, to
            kontrast nie będzie aż tak duży. Poza tym znając tricki projektantów poziom
            dachu będize znacznie niżej (120 mm) a na dachu zamontuje się rurę 27-metrowej
            długości, żeby można było mówić ile to metrów mamy... ;) Patrz Andersia Tower -
            ściema na całego, a można było zrobić kilka pięter więcej i nie byłoby obciachu ;)
            • snoopy25 Re: Miejsce jest doskonałe! 05.12.07, 21:02
              marcin.poznan muszę Cię rozczarować, ale stary gmach Akademii Ekonomicznej
              powstał dopiero w latach 1928-1932 według projektu Adama Ballenstedta, a więc
              już po odzyskaniu niepodległości. Rzeczywiście tzw. ring powstał w czasach
              pruskich, ale Polacy uznali, że jest to dobra koncepcja urbanistyczna, bo w
              okresie międzywojennym systematycznie ją uzupełnili o gmachy właśnie dawnej
              Wyższej Szkoły Handlowej (ob. AE), dwa budynki szkolne Zgromadzenia ss.
              Urszulanek, Dom Akademicki "Hanka",budynek Urzędu Wojewódzkiego proj. Kazimierza
              Rucińskiego czy budynek Izby Rzemieślniczej.
              I jeszcze zwrócę uwagę na "niegodne tego miejsca piętrowe budyneczki położone w
              chaotycznym otoczeniu" należących (częściowo)do WSB, bo to budynki dawnego
              założenia koszarowego przy dawnej Małej Rycerskiej (ob. Ratajczaka) i
              Artyleryjskiej (ob. Powstańców Wielkopolskich). Może nieco zaniedbane, ale z
              pewnością ciekawe i zabytkowe.
              Jeśli chodzi o lokalizację wieżowca to całe szczęście, tak jak w poprzednim
              projekcie, chyba i teraz będzie niższy, dostosowany do sąsiednich, budynek od
              strony Alei. Ale za nim 148 m wieżowca, trudno to sobie wyobrazić w centrum
              miasta i w panoramach Poznania.
              Pojawia się też problem, może nie utrudnień ruchu w trakcie budowy, bo to można
              przeżyć, ale późniejszego generowania zwiększonego ruchu ulicznego, przez
              pracowników i mieszkańców tego kolosa dojeżdzających do domu/pracy - nie wiem
              czy ulice Kościuszki i Powstańców Wlkp. są na to gotowe.
              • Gość: J Re: Miejsce jest doskonałe! IP: *.ipt.aol.com 06.12.07, 10:54
                snoopy25 napisała:

> Jeśli chodzi o lokalizację wieżowca to całe szczęście, tak jak w
                poprzednim
                > projekcie, chyba i teraz będzie niższy, dostosowany do sąsiednich,
                budynek od
                > strony Alei. Ale za nim 148 m wieżowca, trudno to sobie wyobrazić
                w centrum
                > miasta i w panoramach Poznania.
                > Pojawia się też problem, może nie utrudnień ruchu w trakcie
                budowy, bo to można
                > przeżyć, ale późniejszego generowania zwiększonego ruchu
                ulicznego, przez
                > pracowników i mieszkańców tego kolosa dojeżdzających do
                domu/pracy - nie wiem
                > czy ulice Kościuszki i Powstańców Wlkp. są na to gotowe.

W pelni sie z Toba zgadzam. Nie moge zrozumiec, jak osoby majace
                chociazby minimum wrazliwosci estetycznej moga sie o tym projekcie
                wypowiadac pozytywnie. Przeciez wystarczy minimum wyobrazni zeby
                sobie uswiadomic, ze 40-to pietrowy kolos otoczony
                kilkukondygnacyjna zabudowa pierzejowa bedzie wygladal jak sterczacy
                arogancko w gore kut....as. Naprawde wspolczuje tym, ktorych takich
                widok rajcuje.
      • Gość: K Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 12:59
        Wiochą jak to nazywasz...fajnie, to niech w końcu wezmą się Ci z
        góry za porządkowanie rozlatujących sie kamienic i margines w nim
        niejednokrotnie mieszkający...to jest totalny wstyd, brudne ulice,
        chodniki zakichane przez psy, bezdomni ,narkomani zaczepiający i
        żebrający chociażby jak na ulicy 27 Grudnia, Gwarna i Św. Marcin, a
        wokoło Hotele i turyści patrzący na to wszystko!I wokół tego maja
        powstawać nowoczesne budynki, jak to się ma do zaniedbanych kamienic?
        • Gość: marcys Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 13:02
          Za kupy po psach to niech wezmą sie właściciele.Moze zaczniesz od siebie ?
          • Gość: K Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 13:06
            Swoja to załatwiam tam gdzie trzeba...ale jak widać Ty najwięcej tu
            ujadasz, więc na pewno masz z tym problem....i to niejednokrotnie!
            • Gość: marcys Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 13:09
              Jasne sprzątasz jak wszyscy inni :).Dam ci dobra rade jak nie chcesz zbierać
              kup to zrezygnuj ze zwierzęcia
              • Gość: K Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 13:11
                Wstrzymam sie od wypowiedzi, bo jak widze koniecznie szukasz
                adrenaliny i widocznie nudzisz się w pracy...
                a co do psa czy innego zwierzęcia..nie mialem i nie zamierzam mieć
                • Gość: marcys Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 13:15
                  Nie pochlebiaj sobie z ta adrenalina,skoro ja sie nudzę i klepie w klawiaturę ,
                  to rozumie ze ty ostro pracujesz
                  • Gość: K Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 13:19
                    I tu też nie trafiłeś,akurat jestem w domu, coś wykruszają się Tobie
                    przeciwnicy,radzę poszukać sobie innego wątku do komentarzy !
        • Gość: k3 Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.bb.sky.com 29.11.07, 13:25
          do K, Violi i calej reszty malkontentow:
          1.ewentualna wieza (bez wzgledu na wysokosc) jest inicjatywa PRYWATNA wiec
          zaniedbane kamienice maja z nia niewiele wspolnego. mediacja miasta ma jedynie
          pomoc w tym, aby tak znany i szanowany tworca zechcial sie tym projektem zajac.
          2.miejsce jest IDEALNE: w centrum, ale nie w okolicy Starego Rynku, nieopodal
          tak "zabytkowych" budowli jak Altum, Alfa, Piekary itd, blisko Andersii i
          Wolnych Torow, na ktorych miejmy nadzieje w przyszlosci powstanie cos w rodzaju
          City. budynek moze sie stac rodzajem "bramy" miedzy nowoczesna zabudowa okolic
          dworca a scislym, zabytkowym centrum miasta.
          3.mieszkajac w centrum musisz liczyc sie z takimi "bonusami" jak halas, spaliny,
          brak przestrzeni i... swiatla. w zamian dostajesz swietna lokalizacje, bliskosc
          pracy, sklepow, uczelni, knajp itd. cos za cos...
          4. argument o utrudnieniach komunikacyjnych w czasie trwania budowy jest tak
          slaby, ze daruje sobie jakikolwiek komentarz.

a swoja droga na 148m nie ma szans (lotnisko). ale 100-nascie tez bedzie git

pozdrawiam
          • Gość: k Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 13:52
            Malkonent to osoba nie doceniajaca sama siebie i swoich zalet,
            wyolbrzymiajaca wady....jak dla mnie nijak się to ma do spraw,ktore
            tu przytoczyłem
            Widać ,ze nie mieszkasz w centrum i nie masz pojęcia co to znaczy
            zabytkowe centrum miasta, wystarczy wejśc w jakąś boczna uliczke i
            się przekonac jak to wyglada z drugiej strony,
            Szkoda,że nie napisałeś, że ten budynek swoja konstrukcją bedzie
            szpecił, bo tak bedzie.
            • Gość: k3 Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.bb.sky.com 29.11.07, 14:09
              owszem, nie mieszkam w centrum (chwilowo nawet nie mieszkam w Poznaniu), nie
              rozumiem jednak jak prywatna inicjatywa budowlana ma sie do stanu bocznych (i
              jak mniemam brudnych) uliczek w centrum.

poza tym skad wiesz ze budynek bedzie szpecil? widziales/widzialas juz projekt?
              • Gość: k Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 14:18
                Mam swoja teorię na temat tego Architekta, przypuszczam jak moze
                wygladac owy kolos,na pewno jego prezentacja bylaby świetna gdzies
                na uboczu a nie w samym centrum miasta.
                Nie rozchodzi mnie się o sama budowę, ale o fakt powstania jej w
                takim a nie innym miejscu.
                To jest mały placyk na przeciwko Akademia i kolejny czerwony
                kolos ,ktory stwarzał i stwarza wiele polemiki, niejednokrotnie
                krytycznej, odnosnie samej konstrukcji.
                Ulica Kościuszki jest ulicą jednopasmową ,bardzo wąską,w poblizu
                natomiast uliczki z nieciekawymi budynkami proszącymi sie wręcz o
                remont.
                jak kazdy posiadam wyobraznie i naprawdę jakos nie widze dwóch
                wyniosłych budynków o różnej konstrukcji na przeciw siebie i to w
                niedużej odległości.
                jak dla mnie bezguście...ale to tylko moja opinia
                • krystin3 Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów 29.11.07, 18:55
                  Mam swoja teorię na temat tego Architekta, przypuszczam jak moze
                  > wygladac owy kolos,na pewno jego prezentacja bylaby świetna gdzies
                  > na uboczu a nie w samym centrum miasta.
                  > Nie rozchodzi mnie się o sama budowę, ale o fakt powstania jej w
                  > takim a nie innym miejscu.
                  > To jest mały placyk na przeciwko Akademia i kolejny czerwony
                  > kolos ,ktory stwarzał i stwarza wiele polemiki, niejednokrotnie
                  > krytycznej, odnosnie samej konstrukcji.
                  > Ulica Kościuszki jest ulicą jednopasmową ,bardzo wąską,w poblizu
                  > natomiast uliczki z nieciekawymi budynkami proszącymi sie wręcz o
                  > remont.
                  > jak kazdy posiadam wyobraznie i naprawdę jakos nie widze dwóch
                  > wyniosłych budynków o różnej konstrukcji na przeciw siebie i to w
                  > niedużej odległości.
                  > jak dla mnie bezguście...ale to tylko moja opinia
                  CHYBA DOBRZE, ŻE WYSOKIE BUDYNKI SĄ SKUPIONE W JEDNYM MIEJSCU (poza
                  centrum ), niżby miały być porozrzucane po całym mieście, jak np. w
                  Warszawie?
                • Gość: feliX Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.07, 01:59
                  nie owy kolos tylko ów kolos
                  nie prezentacja tylko prezencja
                  nie rozchodzi tylko chodzi
                  nie stwarza polemiki tylko wywołuje polemiki
                  nie ma czegoś takiego jak krytyczna polemika
                  raczej mówisz o bryle (wyglądzie), a nie o konstrukcji (nośnej)

bzdury bzdurami, ale bzdury przetykane tą ilością błędów - to już się na
                  kryminał nadaje.

z należnymi wyrazami
        • Gość: bbb Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.icpnet.pl 29.11.07, 14:40
          Co ma Wechta i Liebeskind do psich kup i odrapanych, rozlatujących się budynków?
          Uważam to za najlepsze miejsce, tym bardziej, że tylko tam można go postawić, ze
          względu na zasadę sąsiedztwa.
          Poza tym wieżowiec Liebeskinda na pewno w przyszłości przyczyni się do poprawy
          wyglądu tej części miasta, efekt dyfuzji...takie tam.
          Nie rozumiem waszych zaściankowych poglądów. Poznań musi stawiać na nowoczesność
          połączoną z historią miasta. Każde inne miasto chciałoby mieć coś takiego. Gdyby
          okazało się, że to Wrocław buduje ten wieżowiec, wtedy byście marudzili, że
          dlaczego nie w u nas??!!
          • Gość: k Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 14:47
            Nikt nie mowi,ze Poznań ma obejśc sie smakiem takiej
            architektury,ale dlaczego akurat w takim miejscu...toż, to tylko
            mały placyk wokół zagęszczone skupisko budynków, nie w sposób
            zapomniec że przeciez tam jest juz jeden kolos co prawda nie taki
            duzy ale czy ktoś pomyślał jak one będa obok siebie wygladały?
            a co do brudnych uliczek, skoro ktos polemizuje ,że Poznań to wiocha
            to odpowiadam, czy brudne ulice, zniszczone budynki są ładna
            okazałością centrum Poznania?
            Czy jeden budynek zasłoni te wszystkie braki?
            Poznan ma byc miastem reprezentacyjnym ,to niech budynek okazałej
            architektury stanie w miescu godnym siebie a nie w przytłoczonej
            szarości i brudzie!
            • Gość: pytanie do znawcy Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: 80.51.245.* 29.11.07, 14:52
              > Poznan ma byc miastem reprezentacyjnym ,to niech budynek okazałej
              > architektury stanie w miescu godnym siebie a nie w przytłoczonej
              > szarości i brudzie!

W miejscu godnym siebie? tzn. gdzie?

W Skórzewie? Na Morasku? W Wielkopolskim Parku Narodowym???
              • Gość: k Re: Nie okresliłem siebie znawcą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 14:57
                Nie jestem znawcą ,nawet tak nie pomyslałem, ale skoro pytasz to
                nasunął mi się jeden pomysł chociażby Bema...nie uwazasz ,że tam
                jest sporo miejsca?
                A i w poblizu masz Stary Browar a więc i potencjalni klienci by się
                znależli...sądzę ,że pewnie jest więcej takich miejsc gdzie dobrze
                prezentowałby sie taki budynek.
                Ale może ja mam inna wizję.
                • Gość: k Re: Nie okresliłem siebie znawcą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 14:59
                  Ironia z Twojej strony w moim kierunku wcale tu nie była potrzebna.
                  dałeś mi swoim pytaniem do zrozumienia,że nie ma w poznaniu innych
                  wolnych i ciekawych miejsc...ale myslę podkreślam myslę ,ze sie
                  mylisz i twoje pytanie było raczej złosliwe
                  • Gość: k3 Re: Nie okresliłem siebie znawcą! IP: *.bb.sky.com 29.11.07, 15:37
                    zgadzam sie K, mamy inne wizje. moja zaklada stawianie biurowcow (wysokich jak i
                    niskich) w centrum, aby poprawic jego jakosc. dosc mam juz poznanskich biurowcow
                    stawianych w lesie (PGK na Marcelinskiej)lub nad jeziorem (Malta Office). to po
                    pierwsze. po drugie - aby uniknac burdelu jaki maja w Warszawie, jestem za
                    koncentracja wysokosciowcow w jednej czesci miasta, tzn miedzy Altum - dworcem -
                    Wolnymi Torami (az po obecny teren ZNTK) - Andersia. uwazam, ze skyline z Wechta
                    Tower, Altum, placem Andersa (jeszcze przeciez niedokonczonym) i czymkolwiek co
                    powstanie na Wolnych Torach bedzie naprawde cacy.
                    po trzecie - transport. jak juz tu ktos zauwazyl, wiekszosc studentow jezdzi
                    MPK. miasto ma ambitny, niedawno upubliczniony plan ograniczenia ruchu
                    samochodowego w centrum. sprawna komunikacja miejska (w tym parkingi park&ride)
                    + nowa trasa przez Ratajczaka powinny zalatwic sprawe.
                    to, czy nowy projekt sie spodoba, czy nie - to juz jest kwestia gustu kazdego z
                    nas. trudno na ten temat dyskutowac bez zapoznania sie wizualizacjami.
                    pzrd
                    • Gość: k Re: Nie okresliłem siebie znawcą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 16:01
                      Co do utrudnien komunikacyjnych to zgodze się z całą stanowczością,
                      że trzeba to zmienić i to jak najszybciej.
                      Byłbym zresztą nie tylko ja za tym aby ograniczyc do maksimum
                      wjazdy samochodów do centrum.Sam w nim mieszkam i niejednokrotnie
                      napotykam na trudności z zaparkowaniem.Poza tym mało jest miejsc
                      parkingowych a te ,które już są np.na Placu Wolności, to ich cena
                      jest przeszkodą dla zwykłego smiertelnika.
                      Tez jestem za zmianą centrum i jego wizerunku, jakby nie było
                      odwiedza nas dużo zagranicznych gości, niekoniecznie tylko
                      turyści.Jednak nie przemawiają do mnie wysokie budowle.
                      Rozszerzenie komunikacji poprzez więcej lini tramwajowych jest
                      bardzo dobrym pomysłem, zarówno dla studentów jak i ludzi
                      dojeżdżających do pracy.
                      Jest wiele konkretnych pomysłów, tylko potrzeba realizatorów, no i
                      gotówki.
                      Oby nie kosztem najbiedniejszych ,choć z reguły ma to miejsce.
                      Ciarki mnie przechodza jak słyszę iż będą cięcia Opieki Społecznej,
                      to koszmar!
                      Wracając do tematu jestem przekonany, że lotnictwo nie wyrazi zgody
                      na tak wysoki budynek,samoloty nad Akademia Ekonomiczna latają dość
                      nisko, mam okazję codziennie to oglądać.

Pozdrawiam
                      • Gość: K3 Re: Nie okresliłem siebie znawcą! IP: *.bb.sky.com 29.11.07, 16:21
                        wbrew pozorom tego typu inwestycje (prestizowe i duze) moga tylko pomóc w
                        rewitalizacji okolicznych terenow. przypomnij sobie jak wygladala okolica
                        obecnego Stareg Browaru przed jego (roz)budowa. tak samo bedzie i tym razem -
                        bez wzgledu na wysokosc (rowniez nie liczylbym na 148) bedzie to budynek, ktory
                        "pociagnie" okolice: wokol pojawia sie nowe sklepy, knajpki i inne ciekawostki
                        obslugujace pracownikow WT, miejsce stanie sie atrakcyjniejsza, ozyje. wtedy
                        moze nawet znajdzie sie ktos, kto posprzaa okoliczne ulice...
                        pzdr
                        • Gość: k Re: Nie okresliłem siebie znawcą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 16:27
                          Ale ja jednak będę upierał sie przy swoim zdaniu..
                          Co do miejsca to napiszę tak , a gdzie będą miały powstac te knajpki
                          i okoliczne sklepy?
                          No chyba,ze zliwiduje sie park przy ulicy Niepodległosci?
                          W przylegajacych uliczkach nie da się tego zrobić, knajpek jest
                          sporo, sklepów tez nie brakuje, a i wolnego miejsca jakoś brak

Pozdrawiam
                          • Gość: k3 Re: Nie okresliłem siebie znawcą! IP: *.bb.sky.com 29.11.07, 23:28
                            ...brak mi slow. mam ci wskazac ktore konkretne miejsca ozyja? dokladnie? np.
                            "...ta brudna buda z ksero zamieni sie w elegancka kawiarnie dla bialych
                            kolniezykow z WT..." chodzilo mi, przez podanie przykladu Starego Browaru, o
                            ozywienie zaniedbanego fyrtla. jak nie rozumiesz przenosni, to przykro mi.
                            pzdr
                    • Gość: J Re: Nie okresliłem siebie znawcą! IP: *.ipt.aol.com 29.11.07, 16:22
                      Gość portalu: k3 napisał(a):

> to, czy nowy projekt sie spodoba, czy nie - to juz jest kwestia
                      gustu kazdego z
                      > nas. trudno na ten temat dyskutowac bez zapoznania sie
                      wizualizacjami.
                      > pzrd

Nieprawda. Nie trzeba widziec wizualizacji zeby miec pewnosc ze
                      budynek bedzie wygladal zle. Zwlaszcza wiedzac o tym, ze ma miec
                      145m wysokosci i stac wsrod kilkupietrowej zabudowy. Bedzie wygladal
                      rownie zle jak okropny, monstrualny gmach nowej AE.
                      • Gość: k3 Re: Nie okresliłem siebie znawcą! IP: *.bb.sky.com 29.11.07, 23:30
                        aaa, to przepraszam. masz racje, bedzie wygladal zle. choc go jeszcze nie
                        widzialem, przekonales/las mnie...
                        pzdr
                        • Gość: J Re: Nie okresliłem siebie znawcą! IP: *.ipt.aol.com 30.11.07, 11:44
                          Gość portalu: k3 napisał(a):

> aaa, to przepraszam. masz racje, bedzie wygladal zle. choc go
                          jeszcze nie
                          > widzialem, przekonales/las mnie...
                          > pzdr

Mysle, ze twoja ironia jest tu nie na miejscu. A przy okazji tak sie
                          zastanawiam, do jakiego stopnia magia nazwiska architekta jest w
                          stanie zaslepic zdrowy rozsadek i zrozumienie tego, ze w tej sprawie
                          licza sie tylko duze pieniadze.
                • Gość: marcys Re: Nie okresliłem siebie znawcą! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 16:10
                  Ciekawy jestem Twojej opinii?? .Hiszpanki deweloper wybiera generalnego
                  wykonawce kompleksu mieszkaniowo biurowego na ulicy maratonskiej budowa
                  jeszcze w tym roku .Dobre to miejsce czy tez chcesz biura wynieść na peryferia
                  ??.Zrozum ze Ci pracujący muszą coś jeść , coś kupić wiec okolica zyska a nie
                  straci
                  • Gość: k Re: Nie okresliłem siebie znawcą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 16:23
                    A czy ja określiłem jasno ,że nie ma się budować w centrum? Czy mój
                    sprzeciw jest wobec tak wysokiej konstrukcji?
                    Otóż proszę bardzo niech się buduje w centrum i zapełnia luki, ale
                    budynkami ,które nie będą sie w jakiś "drastyczny " sposób
                    wyróżniały chociażby swoja architekturą!
                    Wszyscy krytykuja tych co mówie nie!, a przeciez każdy z nas ma
                    prawo wyrazić swoją opinię,czyz nie tak?
                    Poza tym czy w przypadku gdy centrum Poznania posiada jedną budowle
                    wysoka i stanowiąca niejednokrotnie wiele negatywnych opinii ,mam na
                    mysli Akademie Ekonomiczną, to czy obok ładnie bedzie wygladał
                    jeszcze wyższy "kolos"?
                    Nie powiedziałem ,że trzeba wynieść budowle na peryferie miasta,ale
                    moim zdaniem są wolne miejsca w centrum , przytaczałem chociażby
                    Bema,to jakby nie patrzeć też środek miasta.
                    A na miejscu owego placyku widziałbym mniejszą budowlę, lub jakis
                    podziemny parking ,których tak bardzo brakuje w mieście
    • Gość: usta prawdy do wszystkich fanów XIX w. zabudowy IP: 80.51.245.* 29.11.07, 13:04
      Dawno, dawno temu fani XIV-wiecznej zabudowy pewniezałamywali ręce, bo w
      Poznaniu zaczęto budować Farę.

Na początku XX w. fani XVIII- i XIX-wiecznej zabudowy wyrywali włosy z głowy, bo
      stawiano szkaradztwa typu Teatru Wielkiego.

Pewnie w pra-czasach, gdy Poznań przenosił swoje istnienie na lewy brzeg Warty i
      zaczynał się fortyfikować, chór fanów pra-Poznania nad Cybiną i prawym brzegiem
      Warty zanosił się płaczem, bo było to sprzeczne z "architektoniczną tradycją"
      pierwszych Piastów.

W skrócie: psy szczekają, karawana jedzie dalej.
    • Gość: malkontent Będzie znacznie mniej niż 148 metrów IP: 62.148.94.* 29.11.07, 13:53
      właśnie ze względu na lotnisko, żadne negocjacje z ULC nic tu nie pomogą
      ponieważ przepisy są w tej kwestii jednoznaczne - na całym świecie, nie tylko w
      Poznaniu.
    • Gość: ania Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: 213.17.247.* 29.11.07, 14:25
      Za cholerę nie potrafię sobie wyobrazić gdzie to ma stać!! Może ktoś
      mnie oświeci.
      • Gość: k Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 14:33
        Na przeciwko Akademii Ekonomicznej tego czerwonego mini kolosa,tam
        obecnie jest parking dla samochodów.To jest taki mały placyk.
      • Gość: k Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 14:34
        Na przeciwko Akademii Ekonomicznej tego czerwonego "mini kolosa",tam
        jest taki mały placyk gdzie obecnie jest parking dla samochodów.
    • Gość: Parampampam Oby ten budynek nie okazał się brzydki jak dworzec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 14:57
      Oby ten budynek nie okazał się brzydki i niefunkcjonalny jak dworzec na os.
      Sobieskiego! :D bo Poznań ostatnio nie ma szczęścia w budownictwie :D
      • Gość: xmen Re: Oby ten budynek nie okazał się brzydki jak dw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 15:03
        Bedzie na pewno miał swój urok,ale nie w takim miejscu bezposrednio
        przylegający do Akademii Ekonomicznej!
        Te dwa budynki zleją się ze soba ,ale co ma do powiedzenia szary
        człowiek?gdzie za tym całym procesem ida grube pieniadze i UM
        zaciera ręce!
      • Gość: marcys Re: Oby ten budynek nie okazał się brzydki jak dw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 16:14
        porównanie dworca na wygwizdowie z wieżowcem ?? bądź poważny :)
        • Gość: xmen Re: Oby ten budynek nie okazał się brzydki jak dw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 16:32
          cos ci napiszę ,ponoć ten Dworzec mial zrobic furorę, a czy tak
          jest, to każdy wie swoje.
          Ktoś przytoczył tylko przykład, i mial rację bo moim zdaniem to też
          bedzie totalny niewypał, mimo tak dużej tutaj krytyki pod adresem na
          NIE!
    • Gość: echo Dobrego architekta poznaje się po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 18:40
      tym jak jego dzieło komponuje się z otoczeniem a nie po tym jakie
      jest samo w sobie. Odpowiedź jest tu jednoznaczna: tak wysoki
      budynek w mieście o niskiej zabudowie będzie psuł krajobraz, ale
      Libeskind ma to w nosie. Nie dajcie głupiemu bucowi zeszpecić
      historycznej zabudowy.
      • Gość: echo Re: Dobrego architekta poznaje się po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 18:43
        Już mamy w Wawie prezent od innej "znakomitości": Foster'a który to
        zasłonił Teatr Wielki.
    • Gość: pawel Bardzo, bardzo dobra wiadomośc:) IP: 193.111.166.* 29.11.07, 18:49
      Cieszmy się:)
      Można oczywiście być przeciwnikiem wysokościowców w Poznaniu i ja to
      rozumiem, bo sam wolę Pragę niż Nowy York, ale w tym wypadku info
      bardzo pozytywne.
      Pierwsze - położenie jest dobre, na skraju XIX wiecznego miasta, tuż
      przy parku zarazem w poblizu AE, Andersii, Starego Browaru, PFC,
      Delty. Można powiedzieć Tworzy nam sie nowoczesna dielnica. Powinien
      wpisać sie nieżle w tą część miasta.
      Drugie - Liebeskind - znane nazwiska na pewno nam nie zaszkodzą.
      Można liczyc że projekt będzie dobry nie z cyklu klokowatej Andersii.
      Trzecie - z tego co wiem ma to być biurowiec, a to przyciąga
      inwestorów. W końcu właściciel będzie usilnie zabiegał żeby
      powierzchnie wynająć.

Uwzględniając że rusza w końcu budowa na Placu Wiosny Ludów to
      bardzo dobry dzień.

Pozdr

• Gość: gryf Czy Libeskind wie na co sie porywa? IP: *.echostar.pl 29.11.07, 21:18
      Mieszkam na osiedlu zbudowanym przez Wechte na Wildzie i szeroko
      opisywanym w prasie. Ja na miejscu Libeskinda bym sie bardzo
      obawiał, bo jesli ten deweloper nie moze sobie poradzic z 6-
      pietrowymi blokami, w ktorych jest nonstop grzyb, wilgoc, cieknace
      okna, balkony, ktore teraz sa na potęge skuwane, bo nie byly w ogole
      zaizolowane przed zimnem i wilgocia, ze scian i sufitow sie sypie
      albo leje - to ja nie wroże dobrze tej inwestycji na 148 m do
      góry. W kazdym razie jesli Libeskind pojawi sie na Budmie, to na
      pewno bedzie tez 3/4 mojego osiedla.
      • Gość: k3 Re: Czy Libeskind wie na co sie porywa? IP: *.bb.sky.com 29.11.07, 23:35
        no wlasnie, Wechta mi nie pasuje do tej calej ukladanki. pozyjemy - zobaczymy
        • Gość: oszukany Wechta Re: Czy Libeskind wie na co sie porywa? IP: 212.244.185.* 30.11.07, 10:44
          Ta debilna firma nie jest w stanie usunąć od roku usterek na budowanym, przez
          siebie osiedlu pod platanami. O czym mowa.
          • Gość: Sylas Re: Czy Libeskind wie na co sie porywa? IP: *.echostar.pl 08.12.07, 19:55
            Ha
    • Gość: facio Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: 89.240.60.* 30.11.07, 21:54
      Libeskind to beztalencie ale Gmina zalatwia mu "slawe", chociaz i
      oni nie chcieli jego pracy w New York.
    • Gość: brick Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.b-ras1.chf.cork.eircom.net 10.12.07, 15:41
      Facio, a czy byles w Berlinie w muzeum, ktore zaprojektowal ?
    • jan12121 Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów 15.12.07, 08:15
      Nie rozumiem - urzędnicy miejscy przechowują w domu projekt prywatnego inwestora? Negocjują z architektem? Co oni takiego negocjują? Co ich obchodzi przygotowywany projekt? Marzenia Wiceprezydenta o prywatnej inwestycji?
      Oni chyba zapomnieli o swojej roli - gdzie informacje o tym, że nie będzie korków na dojazdach (jak ten problem miasto rozwiąże?), co z panoramą miasta (przecież przepiękną). Oj, pachnie mi prowincją...
    • Gość: jatoja NIE monstrom w Poznaniu! IP: *.milczanska.net 15.12.07, 10:53
      Nie róbmy z Poznania drugiej ohydnej Warszawki. Poprzerastanej wieżowcami w dziwnych miejscach. Poznań to nie Manhattan. Zatraci swój styl! JESTEM PRZECIW!
      • Gość: www Re: NIE monstrom w Poznaniu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.07, 11:58
        Jakie 148m? Dopiero co wczoraj podano, ze urzad lotnictwa sie nie
        zgodzil i bedzie co najwyzej 105m.
        • Gość: marcys Re: NIE monstrom w Poznaniu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.07, 12:47
          115 jesli juz :)
    • Gość: autor Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.112.28.180.plusnet.ptn-ag1.dyn.plus.net 15.12.07, 13:39
      i niech sie cos dzieje wkoncu! proponuje tez konkurs na nowa
      elewacje dla budynku akademii ekonomicznej zeby nie wygladal przy
      libeskindzie jak rozciagniety w pionie blaszak osiedlowy ;D
    • Gość: Marek USA Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.socal.res.rr.com 15.12.07, 17:07
      czyzby wybudowano nowy budynek Akaddemi Eknomicznej w Poznaniu. Ja
      uczylem sie wbudynku przy ulicy Marchlewskiego naprzeciw chyba
      Collegium Nvoum (maius), na dole w cllegium byl klub studencki
      uniwersytetu, nie bardzo pamietam nazwy , to bylo 30 lat temu jak
      skonczylem ekonomie a w Poznaniu nie bylem od tego czasu, jezeli
      ktos ma zdjecie nowej szkoly ekonomicznej to prosze o zalaczenie na
      forum
      • Gość: Altum proszę bardzo IP: *.199.60.126.tesatnet.pl 15.12.07, 19:49
        pl.wikipedia.org/wiki/Collegium_Altum_Akademii_Ekonomicznej_w_Poznaniu
        Ja już kończyłem AE za czasów Altum :)
    • Gość: Marek USA Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.socal.res.rr.com 15.12.07, 23:00
      Altum dziekuje bardzo za zdjecie.Wole jednak stare budynki wszelkiej
      academi , swiadcza one o ciaglosci kultury narodu, rozumiem ze
      stare mury nie mogly pomiescic wiecej studentow, ale ja bym
      wybudowal pare budynkow 5-6 pieter w starym stylu podobnym do starej
      AE.Amerykanie umieja pielegnowac pod tym wzgledem swoje niedlugie
      tradycje akademickie (najwyzej chyba 180 lat)i jezeli rozbudowuja
      obiekty to podobne do istniejacych.Pozdrawiam kolege ze AE.
      California, 15 Dec/07
    • Gość: Marilyn Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 11:24
      Niestety, ale nadzieje na budowę 148 m prysły.ULC nie zgodził się na
      taką wysokość, pozostaje nam 110 m. Jak zawsze lotnisko przeszkadza
      nam w budowie czegoś na miarę europejską.Szkoda, że LOT nie zgadza
      się na przesunięcie trasy lotu z samego centrom na obrzeża. W ogóle
      czyj to pomysł, zeby samolot podchodził do londowania nad samym
      centrum.No coż, mniejmy nadzieje, że w przyszłości na Wolnych Torach
      powstaną planowane wieżowce City Tower 290 i 180 m.Może wreszcie
      pokonkurujemy z Warszawą;)
    • Gość: ber Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 21:20
      nie marudź, jak chcesz słońca i drzew to się przenieś za miasto.
    • Gość: nev Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 21:38
      no dobra, dalej nie czytam. widzę, że zebrali się tu wszyscy możliwi
      malkontenci, studenci pierwszego roku, poznaniacy od niedawna i
      pseudo architekci, którzy w dorobku mają głównie wnętrze domu
      jednorodzinnego, ale wszystko wiedzą najlepiej. najłatwiej po polsku
      wszystko opluć i zjechać. najlepiej też zaorać całe miasto i
      wszędzie posadzić drzewa. budynki tak, ale parterowe no i na każdy
      musi być rozpisane referendum - conajmniej ogólnonarodowe. przed
      browarem też pisaliście swoje brednie a teraz prowadzacie krewnych i
      znajomych właśnie tam a nie na rynek - dumni jak pawie. co do
      lotniska, dlaczego ma ograniczać rozwój miasta? przecież to właśnie
      jest kuriozum - lotnisko w środku miasta. i jeszcze ktoś się zgadza
      na nowe inwestycje w tym miejscu, zamiast robić wszystko, żeby
      przenieść je poza miasto. to lotnisko nie ma najmniejszej szansy
      rozwoju, nie ma szansy na wydłużenie i drugi pas, nie ma szansy
      kompletnie na nic. a lotów przybywa. jakiś zdezelowany egipski
      czarter w końcu rąbnie w miasto i skończy się zabawa. cieszę się, że
      powstanie wysoki budynek w dodatku projektowany w pracowni
      liebeskinda. pozdrawiam.
      • Gość: Pilot Re: Libeskind zaprojektuje nam 148 metrów IP: *.icpnet.pl 24.01.08, 06:59
        Lotnisko pasażerskie miało być w Bednarach-20 km od Poznania a F16 w
        Powidzu. Jakie i czyje plany perspektywiczne to zmieniły. Będą nadal
        spory i kłotnie bo nie ma w Poznaniu GOSPODARZA!!!. A co do
        Libeskinda. Jakie to drobnomieszczańskie. Będziemy mieli WTC w
        Poznaniu.Przerost formy nad treścią .A przy okazji budynek nowy dla
        Gazety Wyborczej wybudował Wechta -dosyć ładny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka