nessie-jp Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła 23.01.08, 14:05 To w zasadzie jedyna droga dostępna człowiekowi obdarzonemu sprawnym sumieniem. Nikt nie może bez hipokryzji nazywać siebie chrześcijaninem, a jednocześnie reprezentować obłudników, gwałcicieli, przestępców, chroniących siebie nawzajem. Postępowanie hierarchów KK jest niechrześcijańskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IJ Re: Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 14:17 Kto wierzy w Boga, nie musi należeć do żadnej religii czy kościoła. Przecież Bóg ogarnia nas wszystkich, niezależnie od wyznania. Wyznania są sprawą kulturową, niejednokrotnie generującą podziały między ludźmi. Kiedy znikną wyznania, będziemy "jedną owczarnią". Należałoby sobie życzyć takiej sytuacji. Postawa Profesora budzi mój najwyższy szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gandalf Z doświadczenia czarodzieja IP: 81.210.83.* 23.01.08, 14:11 Za dużo kontemplacji idei, za mało poszukiwania woli Boga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubert Re: Z doświadczenia czarodzieja IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 23.01.08, 15:01 A jaka jest wola Boga dla prof. Weclawskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gandalf Re: Z doświadczenia czarodzieja IP: 81.210.83.* 23.01.08, 15:19 Nie wiem, Hubercie, jaka jest wola Boga względem xW. Nie bój się. Mogę tylko powiedzieć, opierając się na swoim skromnym doświadczeniu, że Bóg, który kocha każdego nie chce, by człowiek oddalał się od Niego. Zapytasz zapewne "czy apostazję z Kościoła Katolickiego przyrównuję do odejścia od Boga?". Odpowiem wtedy, żegnając się jednocześnie z tym forum: w tym przypadku tak. Podobną decyzję podjął Saruman. Nie sposób tego zapomnieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubert Re: Z doświadczenia czarodzieja IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 23.01.08, 17:53 Hm, zaczynam coraz bardziej rozumiec skad kryzys wiary w Boga. Wyobrazenia czym On jest sa rozliczne i zeby nie zwariowac lub nie dac sie zmanipulowac ponownie najlatwiej to wszystko przeciac jednym cieciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubert w swiecie mitow i bajek IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 23.01.08, 19:13 Wyglada na to, ze obracamy sie w swiecie mitow i bajek. Kolorowe wyobrazenia, jednoznacznosc dobra i zla, pociagajace emocje... Tylko gdzie tu jest Rzeczywistosc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tik Mój sąsiad Franek też i nikt o tym nie pisał! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 14:21 Tomek, Franek, czy Maryśka, to wszystko obojętne i nic nie znaczące dla populacji żyjących fakty. Nawet jakby wystąpił Papież, to też byłby niewiele znaczący fakt, może tylko przyczynił by się do większego ocieplenie klimatu ziemskiego. _____________ Najwredniejsze istoty, jakie kiedykolwiek zamieszkiwały ziemię, to ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekspartyjny Wystąpiłem z PZPR i nikt o tym nie napisał! IP: *.finemedia.pl 23.01.08, 14:24 Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa w końcu doszedł do tego, że bogów nie ma 23.01.08, 14:29 niektorym zajmuje to moment, innym sie nie udaje do śmierci odważny człowiek, gratulacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja lubił paprać się w brudach w cudzej pralce IP: *.finemedia.pl 23.01.08, 14:29 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja przy okazji sam się pobrudził i zamoczył IP: *.finemedia.pl 23.01.08, 14:31 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierny wyznawca Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.08, 14:32 Pomodlmy sie za Profesora, aby Pan nie skazal go w slusznym gniewie na ogien piekielny, zaspiewajmy te piekna bogobojna piesn: O Lord, please don't burn us, Don't grill us or toast your flock, Don't put us on a barbecue, Or simmer us in stock, Don't braise us or bake or boil us, Or stir-fry us in a wok. Oh please don't lightly poach us, Or baste us with hot fat, Don't fricassee or roast us, Or boil us in a vat, And please don't stick thy servants, Lord, In a Rotissomat. Odpowiedz Link Zgłoś
paruweczka Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła 23.01.08, 14:35 Przepraszam nie jestem w temacie, czy to ten Więclawski z "Rancza", o pardon chyba nie sorki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śledczy gudłaje o Kościele? To jak haman o gudłajach:) IP: *.finemedia.pl 23.01.08, 14:37 Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła 23.01.08, 14:42 ...do ateizmu,podobnie, jak do wiary dochodzi się, ale i odchodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła 23.01.08, 16:57 Nie chce już być księdzem katolickim.Ciekawe co Go do tego skłoniło? Względy natury osobistej czy krytyczna analiza katolicyzmu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła IP: 195.47.201.* 23.01.08, 14:46 Postapil slusznie. Poakzal cala oblude Kosciola w Polsce, mam na mysli wladze. Niech dalej tak postepuja to zobacza puste lawki i wystawia swiatynie na licytacje, jak w nie ktorych krajach zachodnich. Brawo kochani purpuraci. Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła 23.01.08, 19:15 qv13 napisał: Kościół katolicki to nie B-g! Mojej wiary nie umniejsza to, że nie jestem katolikiem. Nie umniejsza to również wiary kalwinisty, baptysty czy prawosławnego, gdyż kościoły przeminą, a B-g pozostanie wieczny. Próba stworzenia wrażenia, jakoby tylko w katolicyzmie może się zrealizować dusza człowieka, to próba podparcia walącego się gmachu o nazwie władanie światem przy pomocy szerzenia lęku. Prof. Węcławski nie powiedział, że odstępuje od wiary. Próbował zaledwie pogłębić wiedzę i myśl na temat wiary tej obiektu. Wiadomość o nim wywołała gorącą dyskusję w portalu Tygodnika Powszechnego. Nie muszę tu chyba relacjonować konkretnych wpisów, żeby Czytelnik miał pojęcie, jak przebiega granica między uczestnikami dyskusji. Rozgniewała mnie jednak następująca wypowiedź "To jest właśnie efekt zasady "róbta co chceta", tak promowanej przez ten szmatławiec Obłudnik Powszechny i jego głównych ideologów - wybitnych przedstawicieli V kolumny w Polskim Kościele Katolickim, takich "fachmanów" jak Żydziński, Boniecki, Gocławski, kapciowy, Pieronek, Sowa, Więcławski, Obirek ..." I to na tę wypowiedź odpowiedziałem poniższymi słowy: Azaliż nie był B-g pierwszym, który obdarzając człowieka wolną wolą zdawał się rzec róbta, co chceta? Sądzę, że Twoje rozumienie tych słów odbiega od ich pierwotnego i wciąż żywego dla mnie znaczenia, mianowicie bądźcie, kim i czym chcecie, nie ograniczajcie się do narzuconych wam ról, sięgajcie po gwiazdy, bądźcie wierni własnemu sumieniu. Każda próba zmiany interpretacji tych słów i narzucenia ich innego znaczenia przypomina mi próby spętania kaftanem bezpieczeństwa radzieckich opozycjonistów przez ustrój, który wymagał uniformizacji myślenia. Ze Kościół katolicki ma taki właśnie ustrój niedopuszczający świeżego spojrzenia na wiarę i religię - to jest potworna tragedia tej instytucji. Inne wyznania chrześcijańskie, ba - nawet judaizm - ewoluują w kierunku współczesnego spojrzenia na wiarę i religię, a więc uwzględnienia tych czynników, o których pierwsi żydzi i pierwsi chrześcijanie nie mieli pojęcia. Czy Mojżesz, schodząc z Synaju po rozmowie z B-giem, przeczuwał, że Żydzi staną się B-żymi posłannikami w świecie - niechby to nawet byli ci pierwsi żydowscy chrześcijanie? Zapewne nie, ale widać po doświadczeniach Żydów w ziemi niewoli egipskiej B-g przewidział dla swego ludu umiłowanego takie Prawo, które wzmacniało ich jedność i utrwalało wiarę w obliczu bałwochwalczych kultów. "Szma Israel!", "Słuchaj, Izraelu!", rzekł B-g, powierzając Żydom opiekę nad zawartym z nimi Przymierzem i Zydzi do dziś stoją troskliwie na straży Przymierza, ale poprzez judaizm reformowany ofiarują to Przymierze każdemu Żydowi, nie tylko wybranej garstce ortodoksów. Różni rabini mogą różnie do tego podchodzić, ale jedno nie ulega wątpliwości, to mianowicie, że judaizm został przewietrzony, podobnie jak wiele wyznań chrześcijańskich. Zaszło w nich zjawisko, którego częściowym i ograniczonym odpowiednikiem był Sobór Watykański II. Szkoda, że Vaticanum II nie znalazło kontynuacji i że Kościół zasklepił się w sobie, a do niektórych jego polskich "filii", np. toruńskiej, ale też i prymasowskiej, reforma w ogóle nie dotarła. Dlatego ważne jest stawianie pytań o sposób posługiwania współczesnemu ludowi B-żemu i postrzegania kamienia węgielnego Kościoła, czyli Jezusa. Kościół nie jest na to, niestety, gotów, ponieważ powoduje nim lęk przed ujawnieniem, że boskość tej postaci opiera się na szalbierstwie - przyznaniu Jezusowi atrybutów, których Tora nie przewiduje dla mesjasza, i pomijaniu milczeniem tych, które musi posiadać, a których nie ma - a więc sprowadzenia powszechnego pokoju na świecie i zgromadzenia wszystkich żydów w Izraelu. Dla mnie tymi "wszystkimi żydami" nie muszą być koniecznie tylko i wyłącznie Żydzi etniczni i wyznaniowi, lecz wszyscy, którzy żyją zgodnie z Prawem, a podłożem prawa nie jest tylko "Adonaj Elohejnu, Adonaj echad", czyli Pan jest naszym B-giem, Pan jest jeden, ale także pryncypium miłości bliźniego, podobnej do tej, którą B-g otoczył ludzkość. Jezus nie spełnia kryteriów bycia mesjaszem, więc nie może być mesjaszem z punktu widzenia Tory, czyli pism będących punktem wyjścia dla chrześcijaństwa. Nie można bowiem wymyślać sobie, ot, tak, jakichś nowych, ograniczonych przymiotów mesjasza, o których B-g sam nie miał nic do powiedzenia, a własne przedstawił dość jasno. Nie trzeba się lękać nowego spojrzenia na Jezusa, jeśli wierzy się w siłę i potęgę B-ga Zywego, a więc tego YHW, od którego wszystko się zaczęło i który do nas codziennie przemawia za pośrednictwem swego Stworzenia. Radujcie się - zdaje się mówić - radujcie się światem i życiem, bom wam stworzył tyle różnorodnych pociech dla oka i ducha. Pochylcie się chwilę nad kwiatem polnym, prześledźcie lot motyla, zachwyćcie się wzorem szronu na szybie - Oto jestem Ja, Wszechmogący, który daje wam pociechę w najtrudniejszych chwilach. Czerpcie z niej pełną garścią! Słuchajcie mojej nauki, a będzie wam dana radość, jakiej byście bez niej nie zaznali. Nie lękajcie się! Jesteście moimi dziećmi, bo Ja w was tchnąłem życie i oblokłem je w ciało. Wasze dusze są czyste, bo pierwej mieszkały w moich ogrodach i do moich ogrodów powrócą. Nie lękajcie się!!! Jam jest waszym Pasterzem, wiodę was po właściwych ścieżkach, Mój kij i Moja laska są tym, co was pociesza. I tym, co nas broni w chwili niepewności. Nie lękajcie się więc spojrzeć od nowa na Jezusa i jego... człowieczeństwo. 19:04, sandianm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubert przeciecie pepowiny IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 23.01.08, 14:58 Odejscie od Kosciola moze byc jak nowe narodziny, opuszczenie lona matki, przeciecie pepowiny ku dojrzalemu zyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
organmaster Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła 23.01.08, 15:01 heroiczna postawa: odstąpił - kto przystąpił; heroikomiczne - odstępstwa od zdrowego rozsądku, na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danutana Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 15:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła IP: *.crowley.pl 23.01.08, 15:10 poczytajcie moze gdzie indziej też o przyczynach odejścia T.W, który dokonał formalnego aktu apostazji, bowiem przestał uznawać boskość Jezusa. G.W. przedstawiła problem tak jak by jego odejście z Kościła RK(z kapłaństwa zrezygnował już wcześniej)związane było ze skandalami wewnątrzkościelnymi, a on jedyny sprawiedliwy nie mógł się pogodzić z zepsuciem w KK. POdkreślam jeszcze raz, tu nie chodzi o sprzeciw wobec hierchi, tylko o akt apostazji i zaprzeczenie boskości Chrystusa. Dla tych co twierdzą, że niekoniecznie zerwał z chrześcijaństwem, proszę o wskazanie, które to z liczących się wyznań chrześcijańskich zaprzecza boskiemu pochodzenia Jezusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat ron Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.08, 15:22 A ZNASZ KOLEŻANKO p@tronikusa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeślitrzeba Re: p@tronikusa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 16:45 Tak, znam. I pamiętam, że jest to portal dla wierzących ( ale, także, dla wątpiących i poszukujących ). Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła 23.01.08, 19:21 Zapraszam do zapoznania się z próbą odpowiedzi na tego rodzaju wątpliwości trochę dalej w tej dyskusji lub tu: sandianm.blox.pl/html Gość portalu: Anna napisał(a): > poczytajcie moze gdzie indziej też o przyczynach odejścia T.W, który > dokonał formalnego aktu apostazji, bowiem przestał uznawać boskość > Jezusa. G.W. przedstawiła problem tak jak by jego odejście z Kościła > RK(z kapłaństwa zrezygnował już wcześniej)związane było ze > skandalami wewnątrzkościelnymi, a on jedyny sprawiedliwy nie mógł > się pogodzić z zepsuciem w KK. > POdkreślam jeszcze raz, tu nie chodzi o sprzeciw wobec hierchi, > tylko o akt apostazji i zaprzeczenie boskości Chrystusa. Dla tych co > twierdzą, że niekoniecznie zerwał z chrześcijaństwem, proszę o > wskazanie, które to z liczących się wyznań chrześcijańskich > zaprzecza boskiemu pochodzenia Jezusa. Odpowiedz Link Zgłoś
kelob3 wolna wola 23.01.08, 15:25 obrazilem sie na mame wiec sie przeziebie itp.wybiorcza pieje z zachwytu kolejny "autorytet"na piedestale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yacho Re: wolna wola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 01:16 njgorzej to z funkcjonalnymi analfabetami: czyta ale nei rozumie co czyta. tylko w pamięci mu zostaje co łojciec dyrektor bajał: GW jest zła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeślitrzeba jak , grzecznie, nazwać grandę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 01:31 Nie wiem jak ( grzecznie ) nazywa się grandę? Grandą jest fakt, że tej strony nie ma: www.graniczne.amu.edu.pl/ Kuźnica myśli i kadr konfiskatę strony zrobiła. Nie licuje! Odpowiedz Link Zgłoś
arpil Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła 23.01.08, 15:45 Odejście od Kościoła Katolickiego nie jest równoznaczne z porzuceniem chrześcijaństwa, a tak twierdzi autor artykułu. Z zacytowanej wypowiedzi Tomasza Węcławskiego nie wynika, że porzucił chrześcijaństwo, więcej, wyraźnie wyartykułował rzymsko katolicyzm. Pozdrawiam, AP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnostyk Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 15:48 Czy wierzycie w opowiesc : O Czerwonym kapturku ",to dlaczego przyjmujecie opowiesci biblijne jakimi was raczy kosciol .Czy niestac was wyciagnac wnioski z przeslania jakiezawarte sa wprzypoawiesciach biblijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
elve Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła 23.01.08, 15:51 mnie ciekawi jedno: czy przestając wierzyć w boskość Chrystusa przestał też wierzyć w boga? innymi słowy: czy to herezja czy ateizm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.08, 15:56 Zabrakło mu inteligencji Rydzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutro Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła IP: *.icpnet.pl 23.01.08, 16:01 Żaden inteligentny i uczciwy ksiądz nie utrzyma się długo w kościele rzymskokatolickim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 16:02 Żal mi tego zagubinego w wierze człowieka. Powinniśmy modlić się o jego duszę i aby szatan odstąpiła od niszczenia tego człowieka. Zbładził na drodze szukając zbawienia i tyle. Piszecie to bzdury, których cztrać nie można. Jedynie Wszechmogący Bóg i Przenjaświetsza Panienka moze tutaj pomóc. Módlmy się. Odpowiedz Link Zgłoś