Dodaj do ulubionych

Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła

• nessie-jp Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła 23.01.08, 14:05
      To w zasadzie jedyna droga dostępna człowiekowi obdarzonemu sprawnym sumieniem.

Nikt nie może bez hipokryzji nazywać siebie chrześcijaninem, a jednocześnie
      reprezentować obłudników, gwałcicieli, przestępców, chroniących siebie nawzajem.
      Postępowanie hierarchów KK jest niechrześcijańskie
      • Gość: IJ Re: Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 14:17
        Kto wierzy w Boga, nie musi należeć do żadnej religii czy kościoła. Przecież Bóg
        ogarnia nas wszystkich, niezależnie od wyznania. Wyznania są sprawą kulturową,
        niejednokrotnie generującą podziały między ludźmi. Kiedy znikną wyznania,
        będziemy "jedną owczarnią". Należałoby sobie życzyć takiej sytuacji. Postawa
        Profesora budzi mój najwyższy szacunek.
    • Gość: Gandalf Z doświadczenia czarodzieja IP: 81.210.83.* 23.01.08, 14:11
      Za dużo kontemplacji idei, za mało poszukiwania woli Boga
      • Gość: Hubert Re: Z doświadczenia czarodzieja IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 23.01.08, 15:01
        A jaka jest wola Boga dla prof. Weclawskiego?
        • Gość: Gandalf Re: Z doświadczenia czarodzieja IP: 81.210.83.* 23.01.08, 15:19
          Nie wiem, Hubercie, jaka jest wola Boga względem xW. Nie bój się.
          Mogę tylko powiedzieć, opierając się na swoim skromnym
          doświadczeniu, że Bóg, który kocha każdego nie chce, by człowiek
          oddalał się od Niego. Zapytasz zapewne "czy apostazję z Kościoła
          Katolickiego przyrównuję do odejścia od Boga?". Odpowiem wtedy,
          żegnając się jednocześnie z tym forum: w tym przypadku tak. Podobną
          decyzję podjął Saruman. Nie sposób tego zapomnieć
          • Gość: Hubert Re: Z doświadczenia czarodzieja IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 23.01.08, 17:53
            Hm, zaczynam coraz bardziej rozumiec skad kryzys wiary w Boga.
            Wyobrazenia czym On jest sa rozliczne i zeby nie zwariowac lub nie dac sie
            zmanipulowac ponownie najlatwiej to wszystko przeciac jednym cieciem.
          • Gość: Hubert w swiecie mitow i bajek IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 23.01.08, 19:13
            Wyglada na to, ze obracamy sie w swiecie mitow i bajek.
            Kolorowe wyobrazenia, jednoznacznosc dobra i zla, pociagajace emocje... Tylko
            gdzie tu jest Rzeczywistosc?
    • Gość: tik Mój sąsiad Franek też i nikt o tym nie pisał! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 14:21
      Tomek, Franek, czy Maryśka, to wszystko obojętne i nic nie znaczące dla
      populacji żyjących fakty. Nawet jakby wystąpił Papież, to też byłby niewiele
      znaczący fakt, może tylko przyczynił by się do większego ocieplenie klimatu
      ziemskiego.
    • Gość: ekspartyjny Wystąpiłem z PZPR i nikt o tym nie napisał! IP: *.finemedia.pl 23.01.08, 14:24
    • shamsa w końcu doszedł do tego, że bogów nie ma 23.01.08, 14:29
      niektorym zajmuje to moment, innym sie nie udaje do śmierci

odważny człowiek, gratulacje
    • Gość: ja lubił paprać się w brudach w cudzej pralce IP: *.finemedia.pl 23.01.08, 14:29
      • Gość: ja przy okazji sam się pobrudził i zamoczył IP: *.finemedia.pl 23.01.08, 14:31
    • Gość: wierny wyznawca Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.08, 14:32
      Pomodlmy sie za Profesora, aby Pan nie skazal go w slusznym gniewie na ogien piekielny, zaspiewajmy te piekna bogobojna piesn:

O Lord, please don't burn us,
      Don't grill us or toast your flock,
      Don't put us on a barbecue,
      Or simmer us in stock,
      Don't braise us or bake or boil us,
      Or stir-fry us in a wok.
      Oh please don't lightly poach us,
      Or baste us with hot fat,
      Don't fricassee or roast us,
      Or boil us in a vat,
      And please don't stick thy servants, Lord,
      In a Rotissomat.
    • zdr1 Ten ksiadz wyglada na Zyda! n/t 23.01.08, 14:34
    • paruweczka Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła 23.01.08, 14:35
      Przepraszam nie jestem w temacie, czy to ten Więclawski z "Rancza",
      o pardon chyba nie
      sorki
    • Gość: śledczy gudłaje o Kościele? To jak haman o gudłajach:) IP: *.finemedia.pl 23.01.08, 14:37
    • allspice Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła 23.01.08, 14:42
      ...do ateizmu,podobnie, jak do wiary dochodzi się, ale i odchodzi...
      • uniaeuropejska1 Re: Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła 23.01.08, 16:57
        Nie chce już być księdzem katolickim.Ciekawe co Go do tego skłoniło?
        Względy natury osobistej czy krytyczna analiza katolicyzmu?
    • Gość: Wojtek Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła IP: 195.47.201.* 23.01.08, 14:46
      Postapil slusznie. Poakzal cala oblude Kosciola w Polsce, mam na
      mysli wladze. Niech dalej tak postepuja to zobacza puste lawki i
      wystawia swiatynie na licytacje, jak w nie ktorych krajach
      zachodnich. Brawo kochani purpuraci.
    • maj47 jak były może odchodzić? 23.01.08, 14:51
    • qv13 Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła 23.01.08, 14:55

• mark.parker Re: Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła 23.01.08, 19:15
        qv13 napisał:

Kościół katolicki to nie B-g! Mojej wiary nie umniejsza to, że nie jestem
        katolikiem. Nie umniejsza to również wiary kalwinisty, baptysty czy
        prawosławnego, gdyż kościoły przeminą, a B-g pozostanie wieczny. Próba
        stworzenia wrażenia, jakoby tylko w katolicyzmie może się zrealizować dusza
        człowieka, to próba podparcia walącego się gmachu o nazwie władanie światem przy
        pomocy szerzenia lęku. Prof. Węcławski nie powiedział, że odstępuje od wiary.
        Próbował zaledwie pogłębić wiedzę i myśl na temat wiary tej obiektu.
        Wiadomość o nim wywołała gorącą dyskusję w portalu Tygodnika Powszechnego. Nie
        muszę tu chyba relacjonować konkretnych wpisów, żeby Czytelnik miał pojęcie, jak
        przebiega granica między uczestnikami dyskusji.
        Rozgniewała mnie jednak następująca wypowiedź
        "To jest właśnie efekt zasady "róbta co chceta", tak promowanej przez ten
        szmatławiec Obłudnik Powszechny i jego głównych ideologów - wybitnych
        przedstawicieli V kolumny w Polskim Kościele Katolickim, takich "fachmanów" jak
        Żydziński, Boniecki, Gocławski, kapciowy, Pieronek, Sowa, Więcławski, Obirek ..."
        I to na tę wypowiedź odpowiedziałem poniższymi słowy:

Azaliż nie był B-g pierwszym, który obdarzając człowieka wolną wolą zdawał się
        rzec róbta, co chceta? Sądzę, że Twoje rozumienie tych słów odbiega od ich
        pierwotnego i wciąż żywego dla mnie znaczenia, mianowicie bądźcie, kim i czym
        chcecie, nie ograniczajcie się do narzuconych wam ról, sięgajcie po gwiazdy,
        bądźcie wierni własnemu sumieniu. Każda próba zmiany interpretacji tych słów i
        narzucenia ich innego znaczenia przypomina mi próby spętania kaftanem
        bezpieczeństwa radzieckich opozycjonistów przez ustrój, który wymagał
        uniformizacji myślenia. Ze Kościół katolicki ma taki właśnie ustrój
        niedopuszczający świeżego spojrzenia na wiarę i religię - to jest potworna
        tragedia tej instytucji. Inne wyznania chrześcijańskie, ba - nawet judaizm -
        ewoluują w kierunku współczesnego spojrzenia na wiarę i religię, a więc
        uwzględnienia tych czynników, o których pierwsi żydzi i pierwsi chrześcijanie
        nie mieli pojęcia. Czy Mojżesz, schodząc z Synaju po rozmowie z B-giem,
        przeczuwał, że Żydzi staną się B-żymi posłannikami w świecie - niechby to nawet
        byli ci pierwsi żydowscy chrześcijanie? Zapewne nie, ale widać po
        doświadczeniach Żydów w ziemi niewoli egipskiej B-g przewidział dla swego ludu
        umiłowanego takie Prawo, które wzmacniało ich jedność i utrwalało wiarę w
        obliczu bałwochwalczych kultów. "Szma Israel!", "Słuchaj, Izraelu!", rzekł B-g,
        powierzając Żydom opiekę nad zawartym z nimi Przymierzem i Zydzi do dziś stoją
        troskliwie na straży Przymierza, ale poprzez judaizm reformowany ofiarują to
        Przymierze każdemu Żydowi, nie tylko wybranej garstce ortodoksów. Różni rabini
        mogą różnie do tego podchodzić, ale jedno nie ulega wątpliwości, to mianowicie,
        że judaizm został przewietrzony, podobnie jak wiele wyznań chrześcijańskich.
        Zaszło w nich zjawisko, którego częściowym i ograniczonym odpowiednikiem był
        Sobór Watykański II. Szkoda, że Vaticanum II nie znalazło kontynuacji i że
        Kościół zasklepił się w sobie, a do niektórych jego polskich "filii", np.
        toruńskiej, ale też i prymasowskiej, reforma w ogóle nie dotarła. Dlatego ważne
        jest stawianie pytań o sposób posługiwania współczesnemu ludowi B-żemu i
        postrzegania kamienia węgielnego Kościoła, czyli Jezusa. Kościół nie jest na to,
        niestety, gotów, ponieważ powoduje nim lęk przed ujawnieniem, że boskość tej
        postaci opiera się na szalbierstwie - przyznaniu Jezusowi atrybutów, których
        Tora nie przewiduje dla mesjasza, i pomijaniu milczeniem tych, które musi
        posiadać, a których nie ma - a więc sprowadzenia powszechnego pokoju na świecie
        i zgromadzenia wszystkich żydów w Izraelu. Dla mnie tymi "wszystkimi żydami" nie
        muszą być koniecznie tylko i wyłącznie Żydzi etniczni i wyznaniowi, lecz
        wszyscy, którzy żyją zgodnie z Prawem, a podłożem prawa nie jest tylko "Adonaj
        Elohejnu, Adonaj echad", czyli Pan jest naszym B-giem, Pan jest jeden, ale także
        pryncypium miłości bliźniego, podobnej do tej, którą B-g otoczył ludzkość. Jezus
        nie spełnia kryteriów bycia mesjaszem, więc nie może być mesjaszem z punktu
        widzenia Tory, czyli pism będących punktem wyjścia dla chrześcijaństwa. Nie
        można bowiem wymyślać sobie, ot, tak, jakichś nowych, ograniczonych przymiotów
        mesjasza, o których B-g sam nie miał nic do powiedzenia, a własne przedstawił
        dość jasno. Nie trzeba się lękać nowego spojrzenia na Jezusa, jeśli wierzy się w
        siłę i potęgę B-ga Zywego, a więc tego YHW, od którego wszystko się zaczęło i
        który do nas codziennie przemawia za pośrednictwem swego Stworzenia. Radujcie
        się - zdaje się mówić - radujcie się światem i życiem, bom wam stworzył tyle
        różnorodnych pociech dla oka i ducha. Pochylcie się chwilę nad kwiatem polnym,
        prześledźcie lot motyla, zachwyćcie się wzorem szronu na szybie - Oto jestem Ja,
        Wszechmogący, który daje wam pociechę w najtrudniejszych chwilach. Czerpcie z
        niej pełną garścią! Słuchajcie mojej nauki, a będzie wam dana radość, jakiej
        byście bez niej nie zaznali. Nie lękajcie się! Jesteście moimi dziećmi, bo Ja w
        was tchnąłem życie i oblokłem je w ciało. Wasze dusze są czyste, bo pierwej
        mieszkały w moich ogrodach i do moich ogrodów powrócą. Nie lękajcie się!!! Jam
        jest waszym Pasterzem, wiodę was po właściwych ścieżkach, Mój kij i Moja laska
        są tym, co was pociesza. I tym, co nas broni w chwili niepewności. Nie lękajcie
        się więc spojrzeć od nowa na Jezusa i jego... człowieczeństwo.
        19:04, sandianm
    • Gość: Hubert przeciecie pepowiny IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 23.01.08, 14:58
      Odejscie od Kosciola moze byc jak nowe narodziny, opuszczenie lona matki,
      przeciecie pepowiny ku dojrzalemu zyciu.
    • organmaster Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła 23.01.08, 15:01
      heroiczna postawa: odstąpił - kto przystąpił; heroikomiczne -
      odstępstwa od zdrowego rozsądku, na forum
    • Gość: danutana Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 15:03
    • Gość: Anna Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła IP: *.crowley.pl 23.01.08, 15:10
      poczytajcie moze gdzie indziej też o przyczynach odejścia T.W, który
      dokonał formalnego aktu apostazji, bowiem przestał uznawać boskość
      Jezusa. G.W. przedstawiła problem tak jak by jego odejście z Kościła
      RK(z kapłaństwa zrezygnował już wcześniej)związane było ze
      skandalami wewnątrzkościelnymi, a on jedyny sprawiedliwy nie mógł
      się pogodzić z zepsuciem w KK.
      POdkreślam jeszcze raz, tu nie chodzi o sprzeciw wobec hierchi,
      tylko o akt apostazji i zaprzeczenie boskości Chrystusa. Dla tych co
      twierdzą, że niekoniecznie zerwał z chrześcijaństwem, proszę o
      wskazanie, które to z liczących się wyznań chrześcijańskich
      zaprzecza boskiemu pochodzenia Jezusa.
      • Gość: pat ron Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.08, 15:22
        A ZNASZ KOLEŻANKO p@tronikusa?
        • Gość: jeślitrzeba Re: p@tronikusa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 16:45
          Tak, znam.
          I pamiętam, że jest to portal dla wierzących ( ale, także, dla
          wątpiących i poszukujących ).
      • mark.parker Re: Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła 23.01.08, 19:21
        Zapraszam do zapoznania się z próbą odpowiedzi na tego rodzaju wątpliwości
        trochę dalej w tej dyskusji lub tu: sandianm.blox.pl/html

Gość portalu: Anna napisał(a):

> poczytajcie moze gdzie indziej też o przyczynach odejścia T.W, który
        > dokonał formalnego aktu apostazji, bowiem przestał uznawać boskość
        > Jezusa. G.W. przedstawiła problem tak jak by jego odejście z Kościła
        > RK(z kapłaństwa zrezygnował już wcześniej)związane było ze
        > skandalami wewnątrzkościelnymi, a on jedyny sprawiedliwy nie mógł
        > się pogodzić z zepsuciem w KK.
        > POdkreślam jeszcze raz, tu nie chodzi o sprzeciw wobec hierchi,
        > tylko o akt apostazji i zaprzeczenie boskości Chrystusa. Dla tych co
        > twierdzą, że niekoniecznie zerwał z chrześcijaństwem, proszę o
        > wskazanie, które to z liczących się wyznań chrześcijańskich
        > zaprzecza boskiemu pochodzenia Jezusa.
    • kelob3 wolna wola 23.01.08, 15:25
      obrazilem sie na mame wiec sie przeziebie itp.wybiorcza pieje z zachwytu kolejny
      "autorytet"na piedestale
      • Gość: yacho Re: wolna wola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 01:16
        njgorzej to z funkcjonalnymi analfabetami: czyta ale nei rozumie co
        czyta. tylko w pamięci mu zostaje co łojciec dyrektor bajał: GW jest
        zła.
        • Gość: jeślitrzeba jak , grzecznie, nazwać grandę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 01:31
          Nie wiem jak ( grzecznie ) nazywa się grandę?
          Grandą jest fakt, że tej strony nie ma:

www.graniczne.amu.edu.pl/
          Kuźnica myśli i kadr konfiskatę strony zrobiła.
          Nie licuje!

• arpil Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła 23.01.08, 15:45
      Odejście od Kościoła Katolickiego nie jest równoznaczne z porzuceniem
      chrześcijaństwa, a tak twierdzi autor artykułu. Z zacytowanej wypowiedzi Tomasza
      Węcławskiego nie wynika, że porzucił chrześcijaństwo, więcej, wyraźnie
      wyartykułował rzymsko katolicyzm.
      Pozdrawiam, AP
    • Gość: Agnostyk Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 15:48
      Czy wierzycie w opowiesc : O Czerwonym kapturku ",to dlaczego przyjmujecie
      opowiesci biblijne jakimi was raczy kosciol
      .Czy niestac was wyciagnac wnioski z przeslania jakiezawarte sa
      wprzypoawiesciach biblijnych.

• elve Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła 23.01.08, 15:51
      mnie ciekawi jedno: czy przestając wierzyć w boskość Chrystusa przestał też
      wierzyć w boga? innymi słowy: czy to herezja czy ateizm?
    • Gość: dziadek Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.08, 15:56
      Zabrakło mu inteligencji Rydzyka.
    • Gość: lutro Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła IP: *.icpnet.pl 23.01.08, 16:01
      Żaden inteligentny i uczciwy ksiądz nie utrzyma się długo w kościele
      rzymskokatolickim.
    • Gość: jan Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 16:02
      Żal mi tego zagubinego w wierze człowieka. Powinniśmy modlić się o
      jego duszę i aby szatan odstąpiła od niszczenia tego człowieka.
      Zbładził na drodze szukając zbawienia i tyle.
      Piszecie to bzdury, których cztrać nie można. Jedynie Wszechmogący
      Bóg i Przenjaświetsza Panienka moze tutaj pomóc. Módlmy się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka