mmai 01.02.08, 07:30 jakieś to zdjęcie wyjątkowo małe i go nie widzę, a szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ccc Re: Moderus Gamma - tramwaj dla Poznania? IP: *.adsl.inetia.pl 01.02.08, 10:31 Powiem szczerze - to mi śmierdzi. Mam wątpliwości co do uczciwej konkurencji i jakości tych tramwajów. Spółka siostra? Jaka siostra? MPK to spółka miejska, więc dla kogo zyski z tej spółki córki? A jak zyski to jaka konkurencja? Odpowiedz Link Zgłoś
mars60 Moderus Gamma - tramwaj dla Poznania? 01.02.08, 11:05 Panie Tulibacki i inni panowie decydenci! Bardzo proszę niech to nie będzie kolejny niewypał typu Tatra, Siemens itp. wynalazki. Proszę pamiętać że to my czyli społeczeństwo płacimy i korzystamy z tramwajów na co dzień! To tyle gwoli przypomnienia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Moderus Gamma - tramwaj dla Poznania? IP: *.icpnet.pl 01.02.08, 12:08 w czym ci przeszkadza Siemens? popsul sie kiedys? Odpowiedz Link Zgłoś
lowflowfanatic Re: Moderus Gamma - tramwaj dla Poznania? 01.02.08, 13:16 Gość portalu: Gość napisał(a): > w czym ci przeszkadza Siemens? popsul sie kiedys? Zapraszam: www.przystanek.z.pl Jest tam comiesięczna statystyka, która seria wagonów dała najwięcej wstrzymań w danym miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Anonim Re: Moderus Gamma - tramwaj dla Poznania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 14:03 No chyba raczysz żartowac - Siemens to był absolutny niewypał, o czym było wiadomo już w momencie odbioru. Kilka miast w byłym DDRze zrezygnowało z Siemensa, bo jak stwierdzono że projekt drzwi był skopany już na etapie projektu i bez szans na poprawę bez gruntownej przebudowy (na koszt Siemensa rzecz jasna!!!). Siemens sam stwierdził, że koszt przebudowy plus kary umowne robią całość transakcji nieopłacalną. Jednak to co "na Niemcy" było wadliwe i nie do zaakceptowania, "na Poznań" było całkiem OK. To tak gwoli bełkotu o europejskości komunikacji miejskiej w Poznaniu. Notabene, w Czechach marka Tatra jako producenta tramwajów jest kompletnie nieznana. Praktycznie wszystkie wagony jakie tam widziałem są produkcji CSD. Jak znam zycie w naszym mieście to po raz trzeci wybierze się niewypał i po raz trzeci nikomu za to włos z głowy nie spadnie? Po co? Mieszkańcy i tak za wszystko zapłacą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackx Re: Moderus Gamma - tramwaj dla Poznania? IP: 195.149.124.* 01.02.08, 14:59 Widać, że na tramwajach się w ogóle nie znasz. Tatra był największym producentem tramwajów w ostatnich 60 latach w Europie. Ich tramwaje do dzisiaj jeżdżą po całej Europie Środkowej i Wschodniej od Rosji po Niemiec. Nasz chorzowski Konstal produkował tramwaje ściągając większość właśnie z czeskiej Tatry. Tak samo z Siemensami. Proszę podać przykład miasta które zrezygnowało z Combino. Co więcej nowe miasta je zamwiają i to nie tylko w Niemczech czy w Holandii, ale także w Europie Środkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Anonim Re: Moderus Gamma - tramwaj dla Poznania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 16:37 Ad 1. Jesli Tatra byla tym znaczącym producentem to rzuć proszę kilka nazw typów wozów tramwajowych produkowanych przez Tatrę w ciągu ostatnich 60 lat, ale przed "polską Tatrą". Na stronie www.tatra.cz/cz/spodek.asp bowiem nie ma ani słowa na ten temat. W muzeum tez maja różnorakie samochody, a nawet samoloty - tramwajów ani śladu. Daj linki - będę bardzo zobowiazany, bo wg mojej wiedzy do 1991 roku wszystkie tramwaje w Republice Czeskiej robiła firma CKD cs.wikipedia.org/wiki/Českomoravská_Kolben_Daněk Pierwszy wóz Tatry z 1991 roku był zresztą częściową licencją CKD. ad 2. Przykładami tych miast jest Drezno, które zrezygnowało po dwóch latach i Rostock, które wozów nie kupiło ale testowało przez rok i własnie nieszczęsne drzwi były gwoździem do trumny. W przypadku Drezna, Siemens oferował w zaian nawet Combino Suprę, jednak nie skorzystano już z oferty tej firmy. 12 marca 2004 Siemens sam przyznał, że Combino zaprojektowano źle, a 12 kwietnia 2004 o utworzeniu funduszu naprawczo-odszkodowawczego w wysokości 300 milionów Euro, który po wymianie 454 modułów podwyższono na 720 miliony (w 2006 roku). Trochę na ten temat jest tutaj: www.railwaygazette.com/news_view/article/2005/10/6352/three_stage_programme_puts_combino_trams_back_on_track-1.html oraz nawet trohe w Wikipedii. W przypadku Budapesztu Siemens sam zaoferował wymianę na Combino Plus (aka Suprę) pl.wikipedia.org/wiki/Combino_Plus Większości miast niemieckich odbedzie się to analogicznie do Budapesztu, ale stopniowo (Budapeszt był największym odbiorcą Combino). Obecnie w Budapeszcie nie ma juz żadnego Combino w wersji pierwotnej (tj. aluska). No ale tam nie maja takich dup wołowych jak w Poznaniu, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Moderus Gamma - tramwaj dla Poznania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 17:00 >"Rostock, które wozów nie kupiło ale testowało " Może jakieś zdjęcia, strony www, pierwszy raz słyszę o testach Combino w Rostocku, chętnie bym się dowidział czegoś więcej :) >Większości miast niemieckich odbędzie się to analogicznie do Budapesztu Jest to nieprawdą, ponieważ Combino w wersji Classic jest nadal produkowane i kolejnym odbiorcą jest szwajcarski Bern: w1.siemens.com/press/en/pr_cc/2007/11_nov/tsmt200711005.htm >"obecnie w Budapeszcie nie ma juz żadnego Combino w wersji pierwotnej (tj. aluska)" W Budapeszcie nigdy nie było żadnego Combino w wersji pierwotnej (tzn skręcanej za pomocą alugripów). Prawda jest taka, że miasto zamówiło wersję aluminiową, ale w wyniku problemów wprowadzono aneks do umowy i kupiono wersję Plus (stalową, spawaną) nie wiem skąd takie nieścisłe informacje ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Anonim Re: Moderus Gamma - tramwaj dla Poznania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 17:40 ad 1. Zdjęć niestety nie mam - pamietam, że o kłopotach Combino w Rostocku przeczytałem w jakieś niemieckiej gazecie codziennej, na 80% w FAZie. ad 2. Wiadomości są z samego źródła tj. Budapesztu - zarys dyskusji i ew. niedoszli rywale Combino dla BKV są przedstawieni tutaj batia.infopace.net/ecombinobudapest.htm To ze aluski jeździły po Budapeszcie (niestety nie wiem w jakiej ilości) jestem całkiem pewien, bo cała historia z detalami była przedstawiania na stronach BKV www.bkv.hu/combino/index.html Niestety obecnie jest tam tylko archiwum z ostatnich dwóch lat, jednak jeśli napiszesz maila do BKV to zapewne napisza "ile, jak i gdzie". W końcu to nie MPK, które wszystkie e-maile chyba kasuje bez czytania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Moderus Gamma - tramwaj dla Poznania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 18:29 > ad 1. Zdjęć niestety nie mam - pamietam, że o kłopotach Combino w Rostocku prze > czytałem w jakieś niemieckiej gazecie codziennej, na 80% w FAZie. Google milczą na ten temat, no ale jeszcze poszukam, choć mocno w to wątpię >To ze aluski jeździły po Budapeszcie (niestety nie wiem w jakiej ilości) jestem całkiem pewien Na pewno w ilości nie większej niż 1 - jeśli w ogóle był tam sprowadzony jakiś testowy pojazd (tak jak do Poznania wer. Amsterdamska). Ale nie można mówić, że tam wycofywano aluminiowe Combino, bo w służbie liniowej nigdy takowych nie było. Z tych stron również nic nie wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackx Re: Moderus Gamma - tramwaj dla Poznania? IP: *.icpnet.pl 01.02.08, 21:23 O tramwajach tatra przeczytasz międz innymi na wikipedii, tutaj masz link pl.wikipedia.org/wiki/Tatra_%28tramwaj%29 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Re: Moderus Gamma - tramwaj dla Poznania? IP: *.icpnet.pl 02.02.08, 01:13 Tylko ze firma CKD to jest wlasnie wytworca wszystkich tatr - sprawdz sobie to nawet w poznanskich wozach wisi taka naklejka CKD....Firma upadla wiec problem z nimi przejal Ciegielski(ktory mial udzial w ich produkcji) i reperuje je dzielnie do dzisiaj. Siemens Combino mial wade fabryczna ktora zostala usunieta na koszt producenta wiec nie wiem w czym tkwi problem? PS. Combino ma jedna wade jest strasznie malo wytrzymale...Lekkie pukniecie stopiatka i juz wagon idzie do Niemiec...a taki polski wagonik wystarczy wyklepac.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Anonim Re: Moderus Gamma - tramwaj dla Poznania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 08:48 Nie - sprawa ma sie zdecydowanie bardziej skomplikowanie i dlatego prosiłem o naświetlenie sprawy Tatr. A sprawa była dosyc głośna w Czechach bo była ewidentnym wałkiem. Tatra owszem produkowała samodzielnie tramwaje ale było to w czasach przedwojennych. Krótko przed wojną nastąpiła centralizacja niektórych działów przemysłu mogacych produkować wyroby na cele militarne (wtedy powstał też CzUB - Ceska Zbrojovka - Uhersky Brod - firma istniejaca do dziś) i Tatra montowała tramwaje (i nie tylko, bo sprawa miała się dosyć podobnie jak z Bolechowem i Łucznikiem) na Smichowie. Podczas wojny robiono tam czołgi i niszczyciele czołgów, gros z nich to Hetzery na podwoziu czeskiego LT-38. Nawet nie we wlasnych zakładach, a w dawnej (z czasów Franza Josefa....) fabryce tramwajowej Ringhoffera, wykupionej za państwowe pieniądze. Tramwajów wg własnego projektu nie robiła wcale przez pół wieku. Czasem nawet niektóre miały plakietki CKD Tatra Smichov (lub CKD Smichov - chodzi o TE SAME zakłady, nie spotkałem sie z plakietkami po prostu "Tatra Smichov"), ale na zasadzie jak nasze samochody zamiast "Made in Poland" miały "Made in FIAT". I nie chdzi mi o deprecjonowanie kogokolwiek, plakietki CKD Tatra Smichov czy CKD Smichov nosiło blisko 14 tysięcy (tak, czternaście tysięcy!! rekord światowy!) tramwajów typu T3 i prawie dwa tysiące KT4. Az przyszły lata dziewięćdziesiąte, gdy w Czechach dzielono, prywatyzowano, etc. tak jak u nas, a nawet bardziej skomplikowanie, bo państwo Czechosłowacja rozpadło sie na Czechy i Słowację. Na CKD, w niektórych rejonach świata miły ochotę firmy z Niemiec (tu na usta cisnie się sprawa polskiego Zamechu i Asea-Brown-Boveri, która kupiła Zamecha nie po to aby rozkręcać produkcję, ale aby uwalić konkurenta). I tak też się stało, w latach 90tych CKD kupił Siemens (ochotę miał jeszcze AEG). Pod nazwą CKD nie jest już produkowane nic. Natomiast Tatrę podzielono (rozdzielono m.in. produkcję ciężarówek, osobówek - samochody dla notabli, a w przypadku produktów na cele militarne postanowiono o przestawieniu produkcji na cele cywilne) i usamodzielniono. Zresztą różne działy różnie sobie radzą. Produkcję samochodów osobowych z samochodami T-613 i T-700 wygaszono, a nastepnie odsprzedano amerykańskiemu Tereksowi, który tam chce tuningować luksusowe samochody, ale z zachowaniem nazwy Tatra, może więc ujrzymy Porsche Tatra lub Ferrari Tatra. Produkcja cięzarówek to duzy sukces, Tatry T815 zwycięzały nawet w rajdzie Dakar. Tramwaje sprzedają się nieźle. Po tym przydługim naświetleniu jak sie sprawa ma chciałbym napisać to co powinienem na początku: "Drodzy decydenci, przestańcie robić nas w bambuko i nie kupujcie dla nas produkcji prototypowej, bo jest to obarczone dużym ryzykiem. Dwa razy tak kupowano i dwa razy były to niewypały. Marzy mi się aby po 40 latach eksploatacji znajdowali się w Europie chętni na ewentualne kupno poznańskich tramwajów, tak jak Poznań obecnie kupuje "helmuty". Nie mam wątpliwości, że tak jednak nie nastąpi - bo obie nowe konstrukcje jeżdżące po Poznaniu nie są typami ani udanymi, ani przesadnie zapowiadające długowieczność. No to niech przynajmniej ten trzeci typ tramwaju - do cholery ! - będzie!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Moderus Gamma - tramwaj dla Poznania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 15:01 >Siemens to był absolutny niewypał O czym świadczy m.in. liczba sprzedanych (a właściwie sprzedawanych bo cały czas są nowe zamówienia)tramwajów na całym świecie. >Kilka miast w byłym DDRze zrezygnowało z Siemensa? Jakie to miasta? >Jednak to co "na Niemcy" było wadliwe i nie do zaakceptowania > , "na Poznań" było całkiem OK Prosimy o konkrety... Kupmy Combino. Odpowiedz Link Zgłoś
marb195 Moderus Gamma - tramwaj dla Poznania? 01.02.08, 13:05 Jesteśmy za biednym miastem i nie stać nas na takie eksperymenty !!! Czy władze miasta niczego się nie nauczyły po przygodach z Tatrą i Siemensem. Jak na razie to tylko Siemens okazał się solidnym partnerem. Co dobitnie zostało ukazane po wykryciu usterek w nowozakupionych tramwajach. Która firma, usunęła by tak szybko i na swój koszt tak poważne nieprawidłowości w budowie tych pojazdów. Poza tym tramwaje Siemensa uważam za bardzo udane oraz solidne konstrukce i są bez wątpienia najlepszymi tramwajami w Poznaniu czy nawet w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
lowflowfanatic Moderus Gamma - tramwaj dla Poznania? 01.02.08, 13:14 Panie Bakinowski, mam ptakie pytanie: czy Modertrans zbuduje tego niederflura na bazie odstawionej "glizdy" nr 400, która wejdzie w obieg pudeł w trakcie NG, podobnie jak wraki ze Śląska i Zagłębia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prześmiewca Moderus Gamma - tramwaj dla Poznania? IP: 80.51.91.* 01.02.08, 13:19 podobny do gekona - żadna mi nowość. śmierdzi mi tu wyglądem combino, może przód troszkę inny :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3704 Re: Moderus Gamma - tramwaj dla Poznania? IP: *.man.poznan.pl 01.02.08, 13:40 No bo to jest Kombinus Gamma. Modertrans nawet nie potrafil zlikwidowac najwazniejszej bolaczki wagonow Siemensa - jednodrzwiowego czwartego czlonu (to znaczy nawet w wizualizacji nie chcialo im sie wkleic tam czlonu identycznego jak drugi - dwudrzwiowy). Oprocz przodu i tyle to po prostu plagiat naszego Combino. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prześmiewca Re: Moderus Gamma - tramwaj dla Poznania? IP: 80.51.91.* 01.02.08, 15:06 hmm... co do wyglądu - ostatecznie by uszło, ale niech tylko nie kopiują wnętrza combino: jeden tramwaj z masą plastiku zamiast normalnych siedzeń wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guteknapc Re: Moderus Gamma - tramwaj dla Poznania? IP: 79.173.31.* 01.02.08, 15:55 Tego niestety nie da się uniknąć - te plastikowe profile siedzeń kryją wózki tramwaju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Moderus Gamma - tramwaj dla Poznania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 18:35 Można to było rozwiązać inaczej, czego przykładem są chociażby combina w Poczdamie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Debilizm urzędników nie zna granic IP: *.neter.pl 01.02.08, 15:59 taaa a zamiast autobusów które teraz jeżdżą kupcie limuzyny mercedesa co będzie tłuszcza się cisnąć w jakichś Manach.... szkoda słów, a kto za to będzie płacić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlx Re: Debilizm urzędników nie zna granic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 16:10 Mógłby Pan wyjaśnić, o co Panu chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zerber Re: Debilizm urzędników nie zna granic IP: *.icpnet.pl 01.02.08, 22:24 ja odpowiem za tego Pana. Wole jezdzic gorszym a tanszym tramwajem, w dodatku wyprodukowanym w Poznaniu, rozwijajacym potencjal i poziom technologiczny naszego miasta, zmniejszajacym bezrobocie i niedajacym zarobic zagranicznym firmom. Dajmy szanse rodzimym produktom, a na pewno beda sie stawaly coraz lepsze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alex_koz Re: Moderus Gamma - tramwaj dla Poznania? 01.02.08, 20:31 rozbawila mnie troska osob wypowiadajacych sie w artykule co do koloru tramwajow <lol> polowa taboru jezdzi pomalowana na wielokolorowe i pstre reklamy, zaslaniajace okna i utrudniajace widocznosc pasazerom a MPK nie widzi w tym problemu. skad wiec ta udawana troska o to by nowe tramwaje byly w barwach MPK?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nestor to kopia siemensa! IP: *.adsl.inetia.pl 01.02.08, 23:23 Układ drzwi jest równie niepraktyczny jak w Siemensie. Z tyłu powinny być przynajmniej dwie pary! przystanki są ulokowane są zazwyczaj za skrzyżowaniami, a nie przed, więc ludzie wsiadają zazwyczaj na koniec tramwaju! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: try Moderus Gamma - tramwaj dla Poznania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 09:14 jeśli ten moderus będzie dobry, to dlaczego nie? a w razie czego będzie blisko do serwisu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Moderus Gamma - tramwaj dla Poznania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 10:16 bardzo mi się podobają te tramwaje i chciałbym żeby je wyprodukował cegielski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Marych Re: Moderus Gamma - tramwaj dla Poznania? IP: *.icpnet.pl 02.02.08, 12:21 Jestem jak najbardziej za tym ,żeby tramwaje dla Poznania produkował Cegielski. Jeżeli są problemy z najnowszą techniką ,trzeba zakupić licencję-trudno a następnie pilnować wszystkich udoskonaleń. Poznań stać na to!!. Niech nareszcie w mediach wypowie się na ten temat Cegielski!!. Poznaniacy oczekują jasnych rozliczeń za zakupione w przeszłości buble typu Tatra. Na 10 szt z zajezdni wyjeżdżał sprawny na trasę jeden tramwaj!!Kto rozliczy z tego zakupu szefa komisji przetargowej, którym był pododbno nasz Prezydent Grobelny. Ządamy tego ,to są NASZE pieniądze. A tak wogóle kto rozlicza władze Poznania z wydatków i poniesionych strat. Tylko proszę mi nie mówić, że robi to Regionalna Izba Obrachunkowa, albo w przeszłości Komisja Rewizyjna Rady Miasta!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
s.k.i.n-pl Moderus Gamma - tramwaj dla Poznania? 02.02.08, 13:23 czas najwyższy na nowe tramwaje. Nie mozemy Europie pokazać tych starych śrupów z głębokiego PRLu. do Euro 2012 musimy wymienić wszystkie tramwaje na nowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fafik Re: Moderus Gamma - tramwaj dla Poznania? IP: *.icpnet.pl 05.02.08, 00:07 ja jednego nie rozumiem - po co tramwajom takie "na siłę" futurystyczne, opływowe kształty? Lokomotywa szybkiej kolei - to rozumiem, ale tramwaj? Czy nasze "pestkowe" tramwaje rozwijają aż takie prędkości, że opór powietrza zaczyna tu mieć jakiekolwiek znaczenie? Osobiście byłbym właśnie za tym, żeby ktoś zaprojektował tramwaj nowoczesny w środku, ale na zewnątrz nawiązujący właśnie do tzw. starych śrupów z PRL. Przecież takie kosmiczne wagony w ogóle nie pasują do naszego miasta... Poza tym już teraz mamy masę wagonów z różnych "parafii". Jak teraz dołożymy kolejny model, to będzie po prostu estetyczny bajzel i tyle. Trochę mi to przypomina budowanie w naszym mieście coraz bardziej "nowoczesnych" biurowców czy hoteli, nijak korespondujących z otaczającą je architekturą...ale to już temat na zupełnie inną bajkę...uff, to sobie ponarzekałem Odpowiedz Link Zgłoś