Gość: Amelie IP: *.icpnet.pl 28.12.01, 11:03 Dyskusja z forum przeniosła się już do telewizji. A tak swoją drogą na Śląsku prezenty przynoszą Aniołki!!! I co Wy na to? Pozdrawiam A. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fufek Re: Gwiazdor czy św. Mikołaj - ankieta PTV 28.12.01, 11:26 Z pierwszej ręki ze Ślaska: św. Mikołaj - 6 grudnia, Aniołek - 24 grudnia. Ponieważ jednak moja żona pochodzi z Poznania, co roku przed Wigilią mamy dylemat - kto ma przyjść do naszych dzieci. W końcu idziemy na kompromis: wszystkie prezenty ze strony mojej rodziny przynosi Aniołek, a te, które przysyła rodzina z Poznania - przynosi Gwiazdor. Obaj chodzą razem, aby pomagać sobie w noszeniu prezentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radost Tylko Gwiazdor! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.01, 12:01 Tylko Gwiazdor! Gwiazdor 4ever! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek Re: Gwiazdor czy św. Mikołaj - ankieta PTV IP: *.mtp.com.pl 28.12.01, 13:17 G W I A Z D O R !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hektor Re: Gwiazdor czy św. Mikołaj - ankieta PTV IP: *.promax.media.pl 28.12.01, 13:56 mikolaj przylazi 6 grudnia i jakby nagle zjawilsie jeszcze 24 to oznaczalo by ze sie niezle nawalil i juz nic pamieta ...cos jakby urwany film..heheehee.. Odpowiedz Link Zgłoś
yav Re: Gwiazdor czy św. Mikołaj - ankieta PTV 28.12.01, 14:01 fufek, protestuję! Nie wiem, z jakiego Śląska pochodzi Twoja rodzina, bo Śląsk rozległy jest, ale też stamtąd pochodzę (z tego bardziej Dolnego), i tam prezenty przynosi Dzieciątko, a nie żaden Aniołek! Aniołek jest w Krakowie i w reszcie Małopolski! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moon Re: Gwiazdor czy św. Mikołaj - ankieta PTV IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.12.01, 14:21 Ludzie opamietajcie się, na całym świecie Św. Mikołaj a wy sobie jakiegoś Gwiazdora wymyśliliście, albo aniołki i dzieciątko do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
fufek Re: Gwiazdor czy św. Mikołaj - ankieta PTV 28.12.01, 14:23 yav napisał(a): > fufek, protestuję! Nie wiem, z jakiego Śląska pochodzi Twoja rodzina, bo Śląsk > rozległy jest, ale też stamtąd pochodzę (z tego bardziej Dolnego), i tam > prezenty przynosi Dzieciątko, a nie żaden Aniołek! Aniołek jest w Krakowie i w > reszcie Małopolski! Masz rację. Mój "Śląsk" to okolice Bielska-Białej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda To kim jest ten facet w czerwonym kubraczku? IP: *.ral.com.pl 28.12.01, 14:43 Pochodzę z Kujaw i tam prezenty przynosi oczywiście św. Mikołaj. Skoro w Poznaniu przynosi je Gwiazdor, to dlaczego korzysta z wizerunku wypracowanego przez św. Mikołaja? (może jednak słowo "image" lepiej tu pasuje). Dlaczego w sklepach, przed sklepami i za sklepami czają się bożonarodzeniowi święci Mikołajowie? I czy dzieci pisza list do Gwiazdora? Jak wygląda Gwiazdor i kto go widział? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amelie Re: To kim jest ten facet w czerwonym kubraczku? IP: *.icpnet.pl 28.12.01, 15:25 No właśnie, a jaki Ty znasz wizerunek św. Mikołaja? Założę się, że ten zamerykanizowany - "facet w czerwonym kubraczku". Prawdziwy św. Mikołaj był biskupem, a jego "wizerunek" to szaty biskupie i mitra na głowie oraz pastorał w ręku... Pozdrawiam A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolej Re: Gwiazdor czy św. Mikołaj - ankieta PTV IP: *.stacje.agora.pl 28.12.01, 16:51 temat Giazdor czy Mikołaj był obszernie poruszany w wątku niżej TYLE SIĘ MÓwi a gazeta swoje. Zachęcam do lektury zwłaszcza mało okrzesanych przybyszów (witamy...) z tezami, że cały świat... Cały świat żre też Mc Donalda (bez przyjemności), ale nie rzuca przez to tapasów, wienersznycla czy szynki parmeńskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
kicikoci Re: Gwiazdor czy św. Mikołaj - ankieta PTV 02.01.02, 17:21 Gwoli uzupełnienia - o Dzieciątku dowiedziałem sie całkiem niedawno, ale z pewnego źródła, od znajomych, którzy osiedli na długo w... Wiedniu W całej Austrii prezenty przynosi dzieciom właśnie Christkindl. Z dzieciństwa (i lektury ''Świerszczyka'' :-) pamietam, że w takich Włoszech np. prezenty znosi na Boże Narodzenie ktoś zgoła dla nas niecodzienny - jakaś dobrotliwa czarownica, której imienia niestety nie pomne (może pomóc ktoś z romanistyki???). Tak więc informacje o tym, że ''cały świat ma św. Mikołaja'' sa niestety, mylnymi pogłoskami :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kicker Re: Gwiazdor czy św. Mikołaj - ankieta PTV IP: *.icpnet.pl 03.01.02, 21:03 GWIAZDOR !!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Gwiazdor czy św. Mikołaj - ankieta PTV IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.01.02, 10:40 oczywiście, że ŚWIĘTY MIKOŁAJ Te gwiazdory i inne dziadki mrozy kojarzą się z poprzednią epoką kiedy niektórzy bali się wypowiadać słowo - święty. Teraz już spokojnie, można się nie bać, mimo rządzącej miłościwie SLD....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciejK Re: Gwiazdor czy św. Mikołaj - ankieta PTV IP: *.radiomerkury.pl 04.01.02, 11:32 Twoja historyczka rumieni sie ze wstydu, do książek - lepiej późno niż wcale... PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
hi-hi Gwiazdor .......................!!! 05.01.02, 08:58 Całe życie słyszałem o gwiazdorze a 6 grudnia przychodził Mikołaj i tak ma być bo tu jest WLKP. i nic mnie nie obchodzi jak jest gdzie indziej ..................!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Gwiazdor .......................!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 05.01.02, 10:34 hi-hi napisał(a): > Całe życie słyszałem o gwiazdorze > a 6 grudnia przychodził Mikołaj > tak w ogóle to za wiele w życiu chyba jeszcze nie słyszałeś i nie widziałeś, no ale jest szansa, że Ci się uda........ > i tak ma być > > bo tu jest WLKP. > > i nic mnie nie obchodzi jak jest gdzie indziej ..................!!!!! kiedyś uczyłam się psychiatrii i taka postawa nazywa się manią wielkościową Poznaniacy niestety sami siebie często osmieszają i po co? Odpowiedz Link Zgłoś