Dodaj do ulubionych

Gwiazdor czy św. Mikołaj - ankieta PTV

IP: *.icpnet.pl 28.12.01, 11:03
Dyskusja z forum przeniosła się już do telewizji.
A tak swoją drogą na Śląsku prezenty przynoszą Aniołki!!! I co Wy na to?
Pozdrawiam A.
Obserwuj wątek
    • fufek Re: Gwiazdor czy św. Mikołaj - ankieta PTV 28.12.01, 11:26
      Z pierwszej ręki ze Ślaska: św. Mikołaj - 6 grudnia, Aniołek - 24 grudnia.
      Ponieważ jednak moja żona pochodzi z Poznania, co roku przed Wigilią mamy
      dylemat - kto ma przyjść do naszych dzieci. W końcu idziemy na kompromis:
      wszystkie prezenty ze strony mojej rodziny przynosi Aniołek, a te, które
      przysyła rodzina z Poznania - przynosi Gwiazdor. Obaj chodzą razem, aby pomagać
      sobie w noszeniu prezentów.
    • Gość: Radost Tylko Gwiazdor! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.01, 12:01
      Tylko Gwiazdor! Gwiazdor 4ever!
    • Gość: Olek Re: Gwiazdor czy św. Mikołaj - ankieta PTV IP: *.mtp.com.pl 28.12.01, 13:17
      G W I A Z D O R !!!
      • Gość: Hektor Re: Gwiazdor czy św. Mikołaj - ankieta PTV IP: *.promax.media.pl 28.12.01, 13:56

mikolaj przylazi 6 grudnia i jakby nagle zjawilsie jeszcze 24 to oznaczalo by
        ze sie niezle nawalil i juz nic pamieta ...cos jakby urwany film..heheehee..
        • yav Re: Gwiazdor czy św. Mikołaj - ankieta PTV 28.12.01, 14:01
          fufek, protestuję! Nie wiem, z jakiego Śląska pochodzi Twoja rodzina, bo Śląsk
          rozległy jest, ale też stamtąd pochodzę (z tego bardziej Dolnego), i tam
          prezenty przynosi Dzieciątko, a nie żaden Aniołek! Aniołek jest w Krakowie i w
          reszcie Małopolski!
          • Gość: moon Re: Gwiazdor czy św. Mikołaj - ankieta PTV IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.12.01, 14:21
            Ludzie opamietajcie się, na całym świecie Św. Mikołaj a wy sobie jakiegoś
            Gwiazdora wymyśliliście, albo aniołki i dzieciątko do tego.
          • fufek Re: Gwiazdor czy św. Mikołaj - ankieta PTV 28.12.01, 14:23
            yav napisał(a):

> fufek, protestuję! Nie wiem, z jakiego Śląska pochodzi Twoja rodzina, bo Śląsk
            > rozległy jest, ale też stamtąd pochodzę (z tego bardziej Dolnego), i tam
            > prezenty przynosi Dzieciątko, a nie żaden Aniołek! Aniołek jest w Krakowie i w
            > reszcie Małopolski!

Masz rację. Mój "Śląsk" to okolice Bielska-Białej.
            • Gość: magda To kim jest ten facet w czerwonym kubraczku? IP: *.ral.com.pl 28.12.01, 14:43
              Pochodzę z Kujaw i tam prezenty przynosi oczywiście św. Mikołaj.
              Skoro w Poznaniu przynosi je Gwiazdor, to dlaczego korzysta z wizerunku
              wypracowanego przez św. Mikołaja? (może jednak słowo "image" lepiej tu pasuje).
              Dlaczego w sklepach, przed sklepami i za sklepami czają się bożonarodzeniowi
              święci Mikołajowie?
              I czy dzieci pisza list do Gwiazdora?
              Jak wygląda Gwiazdor i kto go widział?
              • Gość: Amelie Re: To kim jest ten facet w czerwonym kubraczku? IP: *.icpnet.pl 28.12.01, 15:25
                No właśnie, a jaki Ty znasz wizerunek św. Mikołaja? Założę się, że ten
                zamerykanizowany - "facet w czerwonym kubraczku". Prawdziwy św. Mikołaj był
                biskupem, a jego "wizerunek" to szaty biskupie i mitra na głowie oraz pastorał
                w ręku...
                Pozdrawiam A.
    • Gość: kolej Re: Gwiazdor czy św. Mikołaj - ankieta PTV IP: *.stacje.agora.pl 28.12.01, 16:51
      temat Giazdor czy Mikołaj był obszernie poruszany w wątku niżej TYLE SIĘ MÓwi a gazeta swoje.
      Zachęcam do lektury zwłaszcza mało okrzesanych przybyszów (witamy...) z tezami, że cały świat...
      Cały świat żre też Mc Donalda (bez przyjemności), ale nie rzuca przez to tapasów, wienersznycla czy szynki
      parmeńskiej...
      • kicikoci Re: Gwiazdor czy św. Mikołaj - ankieta PTV 02.01.02, 17:21
        Gwoli uzupełnienia - o Dzieciątku dowiedziałem sie całkiem niedawno, ale z pewnego źródła, od
        znajomych, którzy osiedli na długo w... Wiedniu
        W całej Austrii prezenty przynosi dzieciom właśnie Christkindl.

Z dzieciństwa (i lektury ''Świerszczyka'' :-) pamietam, że w takich Włoszech np. prezenty znosi na Boże
        Narodzenie ktoś zgoła dla nas niecodzienny - jakaś dobrotliwa czarownica, której imienia niestety nie
        pomne (może pomóc ktoś z romanistyki???).

Tak więc informacje o tym, że ''cały świat ma św. Mikołaja'' sa niestety, mylnymi pogłoskami :-)
    • Gość: Kicker Re: Gwiazdor czy św. Mikołaj - ankieta PTV IP: *.icpnet.pl 03.01.02, 21:03
      GWIAZDOR !!!!!!!!!!1
      • Gość: Majka Re: Gwiazdor czy św. Mikołaj - ankieta PTV IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.01.02, 10:40
        oczywiście, że ŚWIĘTY MIKOŁAJ
        Te gwiazdory i inne dziadki mrozy kojarzą się z poprzednią epoką kiedy
        niektórzy bali się wypowiadać słowo - święty. Teraz już spokojnie, można się
        nie bać, mimo rządzącej miłościwie SLD.......
        • Gość: MaciejK Re: Gwiazdor czy św. Mikołaj - ankieta PTV IP: *.radiomerkury.pl 04.01.02, 11:32
          Twoja historyczka rumieni sie ze wstydu, do książek - lepiej późno niż wcale...
          PZDR
    • hi-hi Gwiazdor .......................!!! 05.01.02, 08:58
      Całe życie słyszałem o gwiazdorze
      a 6 grudnia przychodził Mikołaj

i tak ma być

bo tu jest WLKP.

i nic mnie nie obchodzi jak jest gdzie indziej ..................!!!!!
      • Gość: M Re: Gwiazdor .......................!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 05.01.02, 10:34
        hi-hi napisał(a):

> Całe życie słyszałem o gwiazdorze
        > a 6 grudnia przychodził Mikołaj

> tak w ogóle to za wiele w życiu chyba jeszcze nie słyszałeś i nie widziałeś, no
        ale jest szansa, że Ci się uda........

> i tak ma być
        >
        > bo tu jest WLKP.
        >
        > i nic mnie nie obchodzi jak jest gdzie indziej ..................!!!!!

kiedyś uczyłam się psychiatrii i taka postawa nazywa się manią wielkościową
        Poznaniacy niestety sami siebie często osmieszają i po co?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka