pan.zaskroniec 11.02.08, 21:56 Super, wszyscy będziemy płacić za dożywotnie utrzymanie zwyrodnialca. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Stanisław Anioł Re: Sąd potwierdza: Jakub do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 00:27 >>Jego rodzina nadal uważa, że doszło do pomyłki<< Pomyłka? Pomyłka? A w Charkowie dali dwóm mężczyznom ślub. Wszyscy mówili pomyłka, pomyłka! No i po roku urodziły im się bliźniaczki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antylopa Sąd potwierdza: Jakub do Polski IP: *.echostar.pl 12.02.08, 01:47 Koleś jest niewinny. Poczytajcie trochę o sprawie, chociażby ostatni numer Wprost. Szkoda mi tego chłopaka i jego rodziny. Zazdroszcze mu natomiast przyjaciół- każdy z nas chciałby mieć takich. Kto z Was mógłby liczyć na takie wsparcie??? Oni od roku walczą o niego i z tego co wiem nie poddali sie jeszcze. Trzymam mocno kciuki za Jakuba. Nie znam go, ale jestem przekonana o jego niewinności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aiutor Wszystko wskazuje, ze jest WINNY IP: *.hsd1.md.comcast.net 12.02.08, 03:25 Koles jest z duzym prawdopodobienstwem WINNY. A czytalem duzo o tej sprawie (media polskie, zagraniczne, wypowiedzi ekspertow). Niestety stronniczosc polskich mediow az do ogloszenia wyniku pozostawiala duzo do zyczenia. Dopiero po ogloszeniu wyroku dopuszczono glosy ekspertow, ze DNA w tej sprawie jest niestety kwestia przesadzajaca. Wczesniej pokazywano tylko rodzinke Jakuba, ktora oczywiscie byla za nim. Sluchanie rodziny powodowalo wlasnie, ze wzbudzalo to stosunek emocjonalny do sprawy, zamiast rzetelnej analizy dowodow. Nazywano to "procesem poszlakowym", choc badanie DNA trudno uznac za poszlake. (Rownie dobrze mozna by nazwac zeznania swiadkow naocznych uznac za poszlake czy odciski palcow). Z jednej strony oskarzalo sie Anglikow, ze beda do sprawy podchodzili emocjonalnie, bo to Polak. Z drugiej strony same polskie media podchodzily do sprawy emocjonalnie, bo to wlasnie Polak (czyli "nasz", "swoj"). Gdzie tu logika? Ta sama rzecz byla OK u Polakow, a be u Anglikow! Pokazywano jego przyjaciol i znajomych, ktorzy mowili, ze nie moglby czegos takiego zrobic. Ale wlasnie sporo brutalnych przestepcow mialo doskonala opinie w swoim sasiedztwie! Jak skazywano mafiozow, to zawsze zglaszalo sie cale sasiedztwo swiadczyc dobrze o nich ("to taki dobry chlopak byl ...") Zarzucano, ze Anglicy w przeszlosci mieli problemy z badaniami DNA, wiec to i teraz musza miec. Paradoskalnie, jest wrecz przeciwnie - wlasnie z uwagi na te problemy wprowadzono takie procedury, aby zminimalizowac bledy teraz. Zauwazcie, ze probki od Jane i Jakuba nigdy nie byly fizycznie w tym samym laboratorium! Same porownanie cyfrowe odbylo sie w trzecim! Tu nie jest mozliwe pomieszanie. A nawet gdyby, to zawsze obrona mogla wnioskowac o powtorzenie badan. A co na to obrona? Enigmatyczne stwierdzenie, ze nie wiadomo, z czym porownywanoby druga probke od Jakuba. Jak to nie wiadomo? Probka pobrana od Jane znajduje sie w innym miescie i nie miala kontaktu z Jakubem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ornaczek Re: Wszystko wskazuje, ze jest WINNY IP: *.man.poznan.pl 12.02.08, 08:35 BZDURY!! Jak Jakub mógł gwalcic skoro: - na ciele Jane w 23 miejscach pobranych probek nie ma ani 1 DNA Jakuba (podano to w sądzie) - padał deszcz a Jakub był czysty (czyste spodnie, koszula, T-shirt) - stosunek był od "od tyłu" (patrz neesweek) - to jak mógł to zrobić i nie poobdzierać się nie pobrudzić - a DNA skoro 1 wynik całkowicie Jakuba wykluczył to po co robiono drugi wynik ???? na jakim materiale tym razem ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Srekonista Winny jak cholera IP: 81.210.14.* 12.02.08, 09:02 > BZDURY!! Jak Jakub mógł gwalcic skoro: > - na ciele Jane w 23 miejscach pobranych probek nie ma ani 1 DNA > Jakuba (podano to w sądzie) Wystarczy że były wewnątrz ciała Jane! > - padał deszcz a Jakub był czysty (czyste spodnie, koszula, T- shirt) > - stosunek był od "od tyłu" (patrz neesweek) - to jak mógł to zrobić > i nie poobdzierać się nie pobrudzić Leżał na Jane i to ją pobrudził Tomczak. Zresztą nie sądzę, żeby po wyjściu z więzienia on też był brudny, a też będzie "od tyłu" > - a DNA skoro 1 wynik całkowicie Jakuba wykluczył to po co robiono > drugi wynik ???? na jakim materiale tym razem ????? 1. badanie nie wykluczyło Tomczaka, tylko wykazało błąd metody i nie dało żadnego wyniku! Ponowne badanie potwierdziło 100% iż materiał w ciele Jane to materiał genetyczny Tomczaka Po co tyle emocji? Nie łatwiej oprzeć sie o fakty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak tak Re: NIEWinny jak cholera IP: *.man.poznan.pl 12.02.08, 09:51 NIEWinny jak cholera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonymous Re: NIEWinny jak cholera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 10:35 No oczywiście, że niewinny. Skoro ty tak mówisz to musi tak być, a dowody w postaci próbek DNA podrzucili kosmici. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Srekonista Re: Winny jak cholera IP: 81.210.14.* 12.02.08, 12:51 Oczywiście najłatwiej zakrzyczeć fakty. Wziąć się pod ramię z rodziną, kolegami, paru podejrzanymi podrzędnymi dziennikarzami i pokrzyczeć. Ale od samego krzyczenia Tomczaka nie wybielicie. Musielibyście wyczyścić wnętrze Jane z pozostałości genetycznych swojego bohatera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werty Re: Winny jak cholera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.08, 13:21 Nie wiem czy jest winny czy niewinny. Sąd uznał go za winnego i tyle. Jedno wiem - nie chciałbym być kiedyś sądzony przez 12 kmiotów z plebsu. Zdecydowanie wolę nasz system sądownictwa z zawodowymi sędziami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aiutor Re: Winny jak cholera IP: *.cs.umbc.edu 12.02.08, 14:26 W Polsce to z zawodowym sedzia + 2 lawnikami. Wymagania dla lawnikow sa prawie zadne ("plebs" jakbys ty to nazwal; a formalnie tzw. "element spoleczny wymiaru sprawiedliwosci") i moga oni przeglosowac sedziego (zdarza sie to od czasu do czasu). Powodzenia w polskich sadach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aiutor Re: Wszystko wskazuje, ze jest WINNY IP: *.hsd1.md.comcast.net 12.02.08, 11:58 > BZDURY!! Jak Jakub mógł gwalcic skoro: > - na ciele Jane w 23 miejscach pobranych probek nie ma ani 1 DNA > Jakuba (podano to w sądzie) A jak ty to sobie wyobrazasz, ze DNA sprawcy byloby wszedzie na CALYM ciele ofiary? Myslisz, ze prosto je znalezc i to jeszcze po deszczu? Znaleziono w jednym miejscu, WEWNATRZ Jane. Tam probki utrzymuja sie najdluzej. > - padał deszcz a Jakub był czysty (czyste spodnie, koszula, T-shirt) To da sie wytlumaczyc w wiele sposobow. Mogl sie przebrac itd. Zreszta wracal do domu w podobnym czasie, co gwalt. Nie zmokl? Czy jego znajomi przejrzeli jego ubrania dokladnie? Po gwalcie niekoniecznie jest sie calym zabrudzonym. > - stosunek był od "od tyłu" (patrz neesweek) - to jak mógł to zrobić > i nie poobdzierać się nie pobrudzić Nie widze tu problemu. Setki ludzi robia to od tylu, w roznych miejscach i naprawde da sie to zrobic bez pobrudzenia. > - a DNA skoro 1 wynik całkowicie Jakuba wykluczył to po co robiono > drugi wynik ???? na jakim materiale tym razem ????? No wlasnie pierwszy wynik go nie wykluczyl. Pierwszy wynik wskazal, ze nie mozna miarodajnie ustalic w zadna ze stron. Przeczytaj mojego posta powyzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WelcomeToHell Tja ...on ma dużo przyjaciół - raczej Lobbystów :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 17:21 i rodziców wpływowych + koneksje z GW w Poznaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roland Sąd potwierdza: Jakub do Polski IP: 79.173.30.* 12.02.08, 08:37 Co do jego winy nie można mieć wątpliwości.To, że rodzina i znajomi go bronią to nic w tym dziwnego, można jedynie ubolewać nad ich naiwnością. Jeśli ktoś ma wątpliwości to niech zastanowi się dlaczego obrona nie wnosiła o ponowne zbadanie DNA Jakuba.Nie zrobiła tego bo każde kolejne badanie, 3 ,4, 5 i 105 wykazałoby, że to jest DNA ich bohatera więc po co kręcić bat na siebie? Fakt, że teraz za utrzymanie zboczeńca będziemy płacić my wszyscy ale nie ma czego żałować. W agnielskim więzieniu to miałby skazany wakacja a w polskim? :)Teraz przeżyje to co jego ofiara więc będzie to jakaś sprawiedliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonymous Re: Sąd potwierdza: Jakub do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 09:09 Zaraz na Ciebie nakrzyczą ludzie, którzy "go znają" a przez to są absolutnie pewnie jego niewinności. W końcu to, że ktoś go zna i uważa za miłego jest dowodem 1000 razy silniejszym niż badanie DNA próbki nasienia pobranej z ciała ofiary (dopisek dla idiotów - nasienia nie da się "sfałszować"). Poza tym niewykorzystanie możliwości złożenia wniosku o ponowne badanie DNA jest niemalże przyznaniem się do winy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Sąd potwierdza: Jakub do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 09:20 hmm... ja nie mam zdania w tej sprawie, ale może było tak, jak zresztą mówiła koleżanka tej ofiary, ze tego wieczora poszły na facetów i to właśnie tego kolesia sobie upolowała. Koleś był po trzech piwach i może skorzystał. Rozstali się, a potem ktoś ją napadł. Skoro tylko w jej ciele były próbki Polaka, a pod paznokciami nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roland Re: Sąd potwierdza: Jakub do Polski IP: 79.173.30.* 12.02.08, 09:27 A niech krzyczą. Niech tylko pamiętają co powiedział Bertolt Brecht - Kto nie zna prawdy, ten jest tylko głupcem.Ale kto ją zna i nazywa kłamstwem, ten jest zbrodniarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Sąd IP: *.man.poznan.pl 12.02.08, 09:49 Są tylko wątpliwości. I pewność Jakub tego nie zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonymous Re: Sąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 10:00 Tak. Oczywiście. Wynik badań dna to tylko wątpliwości. Natomiast niezachwiana wiara znajomych gwałciciela w jego niewinność jest ostatecznym dowodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mera Sąd potwierdza: Jakub do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 09:20 Nie znam Jakuba, ale wątpliwości kwalifikowałabym na korzyść oskarżonego. Przy pierwszym badaniu program komputerowy zasygnalizował zanieczyszczenie próbki, pytanie której? Jeżeli prawdą jest, że próbki pobranej od ofiary, to dalsze porównania nie są wiarygodne. Druga sprawa to metoda stosowana do badań, ile czynników porównywala. Czytałam, że w drugim badaniu zmniejszono liczbę porównywanych czynników, aby wynik uprawdopodonbnić, choć i w tym drugim nie było 100% podobieństwa. Szanowni Państwo, nie dość wnikliwie czytacie, wątpliwości jest za dużo, a Jane H jest byłą żoną policjanta W Exeter!!! Jak potrzeba dalszych wątpliwości wrzućcie Państwo podwyższoną czujność, bo jeśli to nie on... to pytanie kto? Wszystkie pozostałe ślady nie jego, a sperma jego, myślę że każdego z nas można w coś wrobić, kwestia przypadku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bizkub Re: Sąd potwierdza: Jakub do Polski IP: *.wszib.poznan.pl 12.02.08, 11:06 Racja. Przypomina mi się film "Symetria". Każdego można wrobić ważne żeby znaleźć kozła ofiarnego - uspokoi sie tym samum opinię społeczną i podciągnie statystyki w górę. Pomijając już cały aspekt wielu wątpliowści, które powinny przemawiać za oskarżonym mi nasuwa się jedno pytanie - po jaką cholerę gwałcić starą brzydką brytyjkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonymous Re: Sąd potwierdza: Jakub do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 11:31 Zgwałcił ją gdyż jest zboczeńcem. Poza tym skąd pomysł, że sąd chciałby skazać kogokolwiek, zostawiając na wolności groźnego zwyrodnialca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Sąd potwierdza: Jakub do Polski IP: 81.210.14.* 12.02.08, 13:21 co by nie powiedzieć to na playboy mi nie wygląda co by w pannach przebierał na dyskotece Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Sąd potwierdza: Jakub do Polski IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.08, 10:03 Łatwo Wam wydawać takie sądy, ale jak się to czyta, drodzy Państwo, to ręcę opadają. Padają tutaj różne zarzuty, i obelgi już nie tylko pod adresem skazanego Jakuba Tomczaka, ale także innych ludzi, którzy mają wątpliwości co do jego winy. Do tych mądrych, znających się na prawie nie tylko polskim ale także brytyjskim, którym tak łatwo jest wyrokować w sprawie o której nie mają większego pojęcia: w całym tym procesie wyraźnie pogwałcono fundamentalną zasadę, która mówi że wszelkie niejasności tłumaczy się na niekorzyść tego kto złożył niejasne oświadczenie. Nie twierdze, że Jakub Tomczak jest winny albo nie jest winny, twierdze że zbyt mało jest dowodów i zbyt wiele jest wątpliwości żeby skazać człowieka na najwyższy wymiar kary. Przeczytajcie byle jaką gazetę i przeanalizujcie chociaż połowe wątpliwości jakie są omawiane w prasie. Nie można skazać kogoś na tak surową karę jeśli nie ma się 100% pewności że ten ktoś jest winny. A propos badania DNA; czytałem, że czas po jakim próbka została pobrana z ciała kobiety, był na tyle długi że wątpliwym był w ogóle sens pobierania próbki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonymous Re: Sąd potwierdza: Jakub do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 10:37 Dlaczego w takim razie obrona nie wniosła o ponowne badanie DNA?? Nie twierdzisz chyba, że czas miał wpływ na to czy jego nasienie było w jej ciele. Nie słyszałem jeszcze o samoistnym pojawianiu się nasienia w pochwie w wyniku upływu czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Sąd potwierdza: Jakub do Polski IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.08, 12:29 Nie jestem lekarzem, nie znam sie na tym, ale czytałem, że próbki pobrane w takim czasie po gwałcie mogły ulec jakiejś tam "degredacji". Niektórzy specjaliści z Polski od badań DNA powiedzieli, że pobieranie próbki po takim czasie jest na granicy sensowności pobierania w ogóle jakichkolwiek prób badania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonymous Re: Sąd potwierdza: Jakub do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 12:34 I pomimo ewentualnej degradacji próbki test wykazał jego winę. Odpowiedz Link Zgłoś
kaganthepole Nie istnieje przecież prawda obiektywna! 12.02.08, 10:39 Dla każdego człowieka prawdą jest tylko to w co on sam wierzy. Każdy może wierzyć w coś innego i dla każdego coś zupełnie innego będzie oznaczać prawdę. Dla lokalnej prasy Exeter od początku prawdą było to, ze Jakub jest winny Dla lokalnej prasy poznańskiej pewnikiem była niewinność Jakuba. Tylko polska prasa krajowa zachowała w tym względzie wstrzemięźliwość i nie ferowała swoich wyroków. Prawdą jest tylko to w co wierzymy. Innej prawdy nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonymous Re: Nie istnieje przecież prawda obiektywna! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 11:13 Powiedz to zgwałconym kobietom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Sąd potwierdza: Jakub do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 11:36 Skoro jest winny, to dlaczego dobrowolnie oddał próbkę DNA? Zresztą takie badania powinno się przeprowadzać w niezależnym laboratorium, nie w Wielkiej Brytanii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonymous Re: Sąd potwierdza: Jakub do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 11:48 Może odmowa oddania próbki byłaby podejrzana? A tak miał zawsze jakąś szansę, że test nie wskaże go jako sprawcy (na szczęście wskazał). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: Sąd potwierdza: Jakub do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 11:54 O jakiej szansie mówisz? We wszystkich wypowiedziach podkreślasz siłę dowodu DNA, a teraz sugerujesz, że jednak w badania mógłby się wkraść błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonymous Re: Sąd potwierdza: Jakub do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 12:06 Problemy z rozumieniem czytanego tekstu? Sugeruję, iż mógł liczyć na to, że jakimś cudem badanie DNA nie wskaże go jako winnego. Co miał powiedzieć rodzicom gdy dostał zawiadomienie od policji?? Że jest niewinny ale próbki DNA nie da? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: Sąd potwierdza: Jakub do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 12:22 Sugerujesz, że dorosły chłop załatwił sobie dożywocie dlatego, żeby mamusia i tatuś się nie martwili? Ja nie oddałabym dobrowolnie próbki nawet gdybym była niewinna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonymous Re: Sąd potwierdza: Jakub do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 12:33 A ty sugerujesz, że lepiej aby zwyrodnialec chodził nadal po ulicach szukając ofiar? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: Sąd potwierdza: Jakub do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 12:40 Nie, ja mam po prostu wątpliwości. Nikt z nas nie wie, czy Jakub jest winny, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Sąd potwierdza: Jakub do Polski IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.08, 12:33 anonymous: masz jakiś interes w tym, że tak odpisujesz na każdą wypowiedź która sugeruje niewinność Jakuba Tomczaka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonymous Re: Sąd potwierdza: Jakub do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 12:40 Jako anonymous nie mam w niczym interesu. A osobiście jestem za surowym karaniem przestępców i żałuję, iż polskie prawo nie przewiduje dla nich tak dotkliwych kar, jak angielskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Sąd potwierdza: Jakub do Polski IP: *.icpnet.pl 12.02.08, 13:06 Gdyby to zrobił, to po co by sie nadstawiał oddając próbki? Napewno zdawałby sobie sprawe z tego, że testy mogą go wskazać, wiec czy poddałby sie testom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Sąd potwierdza: Jakub do Polski IP: *.icpnet.pl 12.02.08, 13:12 ZDAJCIE SOBIE Z SPRAWE, ŻE JAKUB T. MÓGŁ UNIKNĄĆ TEGO CAŁEGO CYRKU NIE ODDAJĄC PRÓBKI !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonymous Re: Sąd potwierdza: Jakub do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 13:25 Mógł tego uniknąć tylko i wyłącznie nie dokonując gwałtu. Gdyby nie dał próbki dobrowolnie musiałby ją oddać pod przymusem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Sąd potwierdza: Jakub do Polski IP: *.icpnet.pl 12.02.08, 13:39 A niby dlaczego miałby oddawać komuś swoje próbki? Pobieranie próbek od świadka? W życiu bym sie nie zgodził na dobrowolne oddanie moich próbek! ;) i większość ludzi też nie, bo po co to? A gdyby policja brytyjska miała jakieś poważne podejrzenia to czy bawiła się w jakieś podstępy? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kajciech I wiecz co? 12.02.08, 13:34 I mnie to właśnie przeraża. Przeraża mnie, że taki zwyrodnialec mógłby chodzić po ulicach mojego miasta i być potencjalnym zagrożeniem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: I wiecz co? IP: *.icpnet.pl 12.02.08, 13:47 Inaczej byś krakał gdyby to CIEBIE wkręcili w taki CYRK !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kajciech Re: I wiecz co? 12.02.08, 13:49 A czy ktoś mu kazał gwałcić Jane? Sam się w to wpakował. Nie grozi mi to, bo na szczęście nie mam ambicji jeździć na zmywak do Exeter i gwałcić przy okazji angielskich kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: I wiecz co? IP: *.icpnet.pl 12.02.08, 14:00 WIDZIAŁEŚ JAK TO ROBIŁ? CZY ZGWAŁCIŁ CZY NIE ZGWAŁCIŁ TO WIE TYLKO ON. SKAD WIESZ, ŻE CI NIC NIE GROZI? MYŚLISZ, ZE W POLSCE POLICJA JEST ŚWIĘTA? Odpowiedz Link Zgłoś
kajciech Re: I wiecz co? 12.02.08, 14:29 Ale z Ciebie naiwniak! Nieważne czy Policja jest święta czy nie! Ważne, że jego nasienie wypełniło Jane co mu udowodniono w procesie sądowym. Reszta niech pozostanie milczeniem. Mi takie rzeczy nie grożą bo nie gwałcę przypadkowo napotkanych Angielek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: I wiecz co? IP: *.icpnet.pl 12.02.08, 14:59 ZAWARCIE PAKTU Z DIABŁEM TEŻ BY MU UDOWODNILI ;) PŁYTKA WYOBRAŹNIA TO KALECTWO !!! NIE GWAŁCISZ ALE TO NIE ZNACZY ŻE KTOŚ NIE MOŻE CIE OSKARŻYĆ I UDOWODNIĆ CI WINE !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonymous Re: I wiecz co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 15:13 Proponuję abyś przed rozpoczęciem wypowiadania się na forum nauczył się języka polskiego - gramatyki można się nauczyć w kilka lat. Bo mądry to już nigdy nie będziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: I wiecz co? IP: *.icpnet.pl 12.02.08, 15:28 Wnioskuję, że zabrakło Ci logicznych argumentów, skoro teraz atakujesz moją gramatykę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonymous Re: I wiecz co? IP: *.hstl1.put.poznan.pl 12.02.08, 16:29 Mi nigdy nie braknie argumentów. Po prostu czasem uważam, iż używanie ich to "rzucanie pereł przed wieprze". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Próbka Kazdego mozna wrobic... IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.08, 18:08 Dobra, madralo. Czysto teoretycznie: Jedziesz sobie do UK i wynajmujesz mieszkanie z obcymi ludzmi. Nie znasz ich i nie wiesz, ze mieszka z Toba potencjalny gwalciciel. Albo po prostu gosc, ktory lubi napadac i bic kobiety, niekoniecznie gwałcic. Gosc obserwuje wszystkich i zauwaza, ze lubisz sobie "strzepac", czyli po prostu czasem masturbujesz sie w łazience. I dalej sobie dopowiedz jak łatwo moze zdobyc probke Twojego kodu DNA i umiescic jak w ciele swojej ofiary, jesli na przyklad "strzelisz" na sciane i tego nie zauwazysz. Brzmi smiesznie, ale jesli jestes taki madry, to odpowiedz merytorycznie. Wiec KAŻDEGO można wrobic, jak nie w ten, to w inny sposob (slina na papierosach chociazby). Abosolutnie nie bronie Jakuba, nie znam go, ale takie smiale oceny mnie wkurzają. Byłeś tam? Widziałeś kto to zrobił? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Kazdego mozna wrobic... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 19:13 Czyli sugerujesz, że ktoś umieścił w ciele tej kobiety spermę Tomczaka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Próbka Re: Kazdego mozna wrobic... IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.08, 19:40 Polemizuje tylko ze stwierdzeniem: "Ważne, że jego nasienie wypełniło Jane co mu udowodniono w procesie sądowym." Sugeruję, ze każdemu mozna udowodnić, ze jego nasienie wypelnilo inna osobe, podczas gdy tak naprawde oskarzony bedzie niewinny. Nie odnosni sie to bezposrednio do Tomaczaka, choc oczywiscie dyskutujemy w w watku odnoszacym sie do jego sprawy. Teoretyzuje sobie, bo jestem ciekaw co spece z tego forum sądzą o takim przypadku, kiedy nasze DNA zostanie uzyte przez osobe trzecia i przez to zostaniemy oskarzeni. Uwazam, ze wyroki tylko na podstawie analizy probek DNA to nieporozumienie. Ponoć na ciele Jane H. była krew nie nienaleząca ani do niej ani do Jakuba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Kazdego mozna wrobic... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 20:00 Podważając wartość dowodową owego badania DNA obrona powinna była wskazać na okoliczności, które uprawdopodobniały alternatywny przebieg zdarzeń, a nic takiego w sądzie w Exeter się nie zdarzyło. Powołani przez sąd świadkowie potwierdzili zgodnie tezy oskarżenia, obrona nie była w stanie obalić wiarygodności badania. To, co piszesz, to czysta fantazja, nie mająca związku ze sprawą Tomczaka. To Tomczak nie potrafił przedstawić świadków swojej wersji zdarzeń, co pośrednio potwierdza jego winę. Jeśli dochodzi do gwałtu, a nie ma świadków, DNA jest najmocniejszym dowodem, przynajmniej na obecnym etapie wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Próbka Re: Kazdego mozna wrobic... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 09:34 > To, co piszesz, to czysta fantazja, nie mająca związku ze sprawą Tomczaka. Owszem, zaznaczyłem to. To fantazja i chcialbym sie dowiedzieć co by było w takim przypadku. > To Tomczak nie potrafił przedstawić świadków swojej wersji zdarzeń, co pośredni > o potwierdza jego winę. A od kiedy to trzeba udowadniać swoją niewinność?? To oskarzyciel musi udowodnic wine oskarzonego.... > Jeśli dochodzi do gwałtu, a nie ma świadków, DNA jest najmocniejszym dowodem, p > rzynajmniej na obecnym etapie wiedzy. I to jest błąd. Aha, a w takim razie co z obcą krwią, która była ponoć na ciele ofiary? Odpowiedz Link Zgłoś
rav107 Re: Kazdego mozna wrobic... 13.02.08, 11:48 Gość portalu: Próbka napisał(a): > A od kiedy to trzeba udowadniać swoją niewinność?? To oskarzyciel > musi udowodnic wine oskarzonego.... Oskarżyciel przedstawił dowód oraz szereg bardzomocnych poszlak. W tym momencie następuje przeniesienie ciężaru dowodu na obronę i obrońca powinien przedstawić kontrargumenty podważające tezy oskarżenia, a przede wszystkim powininen przedstawić świadków/dowody potwierdzające alibi oskarżonego. Obrońca jednak tego nie zrobił. > I to jest błąd. Aha, a w takim razie co z obcą krwią, która była > > ponoć na ciele ofiary? Skąd ta informacja? Ja tez słyszałem na początku całej sprawy takie pogłoski, ale z tego co mi wiadomo nie znalazły potwierdzenia w śledztwie ani podczas procesu (gdyby tak było to przecież obrona by to na pewno podniosła podczas rozprawy!). Prawidłowa informacja brzmi" na ciele i ubraniu ofiary nie znaleziono krwi Tomczaka - co zresztą jest zrozumiałe, biorąc pod uwagę że ofiara została uderzona z tyłu cegłą w głowę i natychmiast straciła przytomność, więc żadnej walki w której by się mogła polać krew nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Kazdego mozna wrobic... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 13:11 Sęk w tym, że ta 'obca krew' na ciele ofiary to tylko i wyłącznie fakt prasowy, który w ogóle nie został poruszony w sądzie przez obronę. Tak samo zresztą jak Litwin, alibi, rozmowy przez telefon z siostrą w czasie, gdy dokonywano gwaltu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonymous Re: Kazdego mozna wrobic... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 07:47 Twoja teza jest jak najbardziej prawdopodobna. Wystarczyłoby aby kosmici zdobyli nasienie niewinnego Jakuba i umieścili je w ciele zgwałconej przez kogoś innego osoby. To się przecież ciągle zdarza, a władze Exeter, jak powszechnie wiadomo, są w zmowie z obcymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Próbka Umiesz czytac??:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 09:31 Napisalem: >Nie odnosni sie to bezposrednio do Tomaczaka, choc oczywiscie >dyskutujemy w w >watku odnoszacym sie do jego sprawy. Teoretyzuje sobie, bo jestem >ciekaw co >spece z tego forum sądzą o takim przypadku, kiedy nasze DNA zostanie >uzyte przez >osobe trzecia i przez to zostaniemy oskarzeni. A Ty oczywiscie o Tomaczaku. Odpowiedz merytorycznie, prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
rav107 Re: Umiesz czytac??:) 13.02.08, 11:43 Ale o co chodzi? Teoria o UFO implantującym spermę Tomczaka w ciele poszkodowanej jest dla mnie tak samo prawdopodobna jak inne przedstawianena tym forum teorie spiskowe (o podkładaniu spermy, celowym podmienianiu próbek itp.). Odpowiedz Link Zgłoś
rav107 Re: Kazdego mozna wrobic... 13.02.08, 11:50 Gość portalu: Próbka napisał(a): > Dobra, madralo. Czysto teoretycznie: > Jedziesz sobie do UK i wynajmujesz mieszkanie z obcymi ludzmi. Nie > znasz ich i nie wiesz, ze mieszka z Toba potencjalny gwalciciel. > Albo po prostu gosc, ktory lubi napadac i bic kobiety, > niekoniecznie gwałcic. Gosc obserwuje wszystkich i zauwaza, ze > lubisz sobie "strzepac", czyli po prostu czasem masturbujesz sie w > łazience. I dalej sobie dopowiedz jak łatwo moze zdobyc probke > Twojego kodu DNA i umiescic jak w ciele swojej ofiary, jesli na > przyklad "strzelisz" na sciane i tego nie zauwazysz. Brzmi > smiesznie, ale jesli jestes taki madry, to odpowiedz merytorycznie. Podaj przesłanki dla których uważasz że tak było w przypadku Tomczaka, inaczej takie dywagacje nie mają sensu bo nic nie wnoszą do tej konkretnej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garo Re: Kazdego mozna wrobic... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 12:40 Ale to jest ciekawe pytanie, dajcie spokój z Tomczakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
rav107 Winny bezapelacyjnie 12.02.08, 22:03 Śledziłem bardzo uważnie tą sprawę w mediach zarówno polskich jak i angielskich, i patrząc zupełnie obiektywnie uważam że Tomczak jest bezapelacyjnie winny. Przeciwko niemu jest badanie DNA, szereg poważnych poszlak, brak jakiegokolwiek potwierdzonego alibi i zupełna bezsilność obrony. Za nim przemawia jedynie głębokie przekonanie rodziny i znajomych że "nie mógł tego zrobic". Podnoszone wątpliwości nie znalazły potwierdzenia podczas procesu, a obrona nawet nie próbowała obalić dowodów winy, poprzestajac na emocjonalnych zeznaniach Tomczaka i jego siostry. Widzę tylko jedną możliwość aby Tomczak był niewinny - gdyby rzeczywiście zawiązano przeciwko niemu jakiś gigantyczny spisek w angielskim wymiarze sprawiedliwości. Dodajmy że muiałaby w taki spisek byc zameiszana spora część z ponoc 200-osobowego zespołu który pracował na rozwikłaniem zagadni zbrodni w Exeter. A w taką teorię spiskową wybaczcie ale zdrowy rozsądek nie pozwala mi uwierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
lourelou Re: Winny bezapelacyjnie 12.02.08, 23:31 Uważam organizowanie kolejnych manifestacji w obronie skazanego za pomysł chybiony, świadczący o całkowitym zaślepieniu biorących w nich udział. Odpowiedz Link Zgłoś
rav107 Re: Winny bezapelacyjnie 13.02.08, 11:39 lourelou napisała: > Uważam organizowanie kolejnych manifestacji w obronie skazanego za > pomysł chybiony, świadczący o całkowitym zaślepieniu biorących w > nich udział. A ja Ci powiem tak - chociaz obiektywnie zgadzam sie z Twoją opinią, to jednak akurat rodzinę i bliskich znajomych Tomczaka rozumiem - najbliżsi zawsze będą bronić nawet najgorszego bandziora - to ich prawo i na poziomie emocji ja to zupełnie rozumiem. To czego natomiast nie rozumiem, to dlaczego polskie media (a "GW" szczególnie) dały się zmanipulowac, albo raczej wzięły udział w tej manipulacji, mającej na celu wytworzenie wrażenia że nie ma dowodów na winę Tomczaka, za to jest mnóstwo wątpliwości, podczas gdy faktycznie jest dokładnie odwrotnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doomsday Re: Winny bezapelacyjnie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.02.08, 12:27 GW sie "dala" zmanipulowac z okazji dni judaizmu , o czym juz wczesniej mowilismy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Re: Winny bezapelacyjnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 13:01 "To dobry chłopak był i mało pił..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WelcomeToDisneyPL Polata se za darmo do/z UK... czadzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 17:17 ... Odpowiedz Link Zgłoś