renepoznan 14.03.08, 21:21 Wreszcie się ktoś za to zabrał. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: trab Bat na właścicieli psów IP: *.centertel.pl 14.03.08, 21:35 A kto ich wpuści do domu??? Jaka bedzie podstawa prawna odwiedzin i czynności sprawdzających jakiegos stowarzyszenia??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Bat na właścicieli psów IP: *.173.26.225.tesatnet.pl 15.03.08, 19:14 Kolejny nieudolny pomysł urzędników. Nieudolny i niewykonalny, bo: 1) To nie jest podatek, tylko OPŁATA od posiadania psów. Sam tytuł Ustawy i Uchwały Rady to podkreśla. A jak opłata, to ekwiwalentność. 2) Nikt bez mojej zgody nie może wejść do mojego mieszkania, domu. 3) Jak ktoś wejdzie za mój płot to popełni przestępstwo. 4) Jak udowodnią, że to mój pies. Nie ma na to sposobu. 5) Nie mam obowiązku nosić przy sobie pokwitowania zapłaty. 6) Mój pies nie ma obowiązku posiadać numerka (patrz uchwała, znajdziecie ją na BIP Poznań). 7) Strażnik nie ma prawa mnie legitymować, chyba że popełniam wykroczenie, a brak OPŁATY nim nie jest. 8) Ciekawe czy strażnik podejdzie do właściciela pitbulla. Znów będzie ścigał tylko babcie z jamnikami. 9) Opłatę pobiera się tylko od osób fizycznych. Więc wystarczy, że pies będzie własnością firmy i sprawa załatwiona. NAJWAŻNIEJSZE: Stowarzyszenie nie działa za darmo. 20% od pobranej opłaty zabierają sobie sami poborcy!!!! (uchwała), Jestem właścicielem psa, ale mam dom z ogrodem i nie będę płacić. A inni powinni płacić tlko wtedy kiedy coś za tą opłatę dostaną w zamian. Kiedyś były to darmowe szczepienia przeciwko wściekliźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łysy Bat na właścicieli psów IP: *.icpnet.pl 14.03.08, 21:38 20 lat za późno!!!! Element napływowy już się przyzwyczaił do wiejskich zachowań w Poznaniu i trudno będzie to zmienić, ale życzę powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bulgul Ok, ale co za ten podatek mamy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 21:54 Dobrze, ale co dostajemy za ten podatek? Nic! I to jest problem - żeby uświadczyć gdzieś pojemnik czy woreczki trzeba mieć naprawdę dużo szczęścia! Skoro szacują, że jest 50 tys psów a woreczków mają rozdać 500 tys, to wypada po 10 woreczków na psa rocznie... po prostu super :/ No i jak ktoś tu wcześniej wspomniał - na jakiej podstawie to stowarzyszenie ma prawo nachodzić nas w domu i sprawdzać? Powtórzę jeszcze raz - ludzie by płacili gdyby widzieli, że na coś konkretnego te pieniądze idą... no ale oczywiście - łatwiej przymuszać ludzi do płacenia niż dobrze gospodarować pieniędzmi :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg Re: Ok, ale co za ten podatek mamy? IP: *.icpnet.pl 14.03.08, 22:09 Dobre sobie, biedni wlasciciele pieskow sadza kupy gdzie popadnie bo nie maja woreczkow- miasto nie zadbalo. Podatek powinien wyniesc duzo wiecej, a przy rasach agresywnych tyle zeby wlasciciel piec razy zastanowil sie zanim kupi to bydle. W Poznaniu brak jednego czystego parku gdzie mozna wyjsc z dzieckiem na trawke bez obaw ze wejdzie w "niespodzianke". W tym miescie psow jest za duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bulgul Re: Ok, ale co za ten podatek mamy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 22:32 >>>>Podatek powinien wyniesc duzo wiecej No jasne, bo JA go nie płacę. >>>>W tym miescie psow jest za duzo. To mnie szczerze rozbawiło :)A w ogóle to w TYM mieście ludzi też jest za dużo! Jak ci wszyscy ludzie mogą tu mieszkać! I na dodatek ci ludzie przechodzą codziennie koło mojego mieszkania! Jak oni mogą! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posener Re: Ok, ale co za ten podatek mamy? IP: *.icpnet.pl 15.03.08, 11:28 Jak mnie wkurza takie podejście. Pomijając już to, że podatek to nie opłata (a więc jest "nieekwiwalentny"), to bezczelnością jest stwierdzenie, że za pieniądze z tego podatku miasto ma zapewnić woreczki, sprzątanie, pojemniki i jeszcze utrzymać schronisko. Jeśli wysokość podatku wynosi O ZGROZO 53zł rocznie i płaci go 8 000 osób, to wychodzi nam 424 000 zł rocznie. Zakładając, że przeznaczymy to tylko na zatrudnienie osób sprzątających po pieskach, starczy na jakieś 20-30 etatów. I te 20-30 osób ma przez cały rok sprzątać po 50 000 piesków!!! Na jednego sprzątających przypadło by kilka tysięcy kupek dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gjgj Re: Ok, ale co za ten podatek mamy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 13:08 Że zacytuję fragment innego artykułu (też z wyborczej): "Podatek od psów nigdy nie odgrywał znaczącej roli w systemie finansów lokalnych. Dziś jest utrzymywany głównie wskutek niekompetencji polityków szukających łatwego źródła popularności, którzy rację bytu tego ciężaru próbują uzasadnić względami pozafiskalnymi". Zrezygnować z tego podatku i koniec! Tak naprawdę płacimy na to aby utrzymać jakieś stowarzyszenie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KitKat A co jak piesesk ma rozwolnienie? IP: *.mynow.co.uk 15.03.08, 13:17 Czy zostaniemy wyposażeni w suszarki do kupek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bulgul Re: Ok, ale co za ten podatek mamy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 22:36 Aha, zapomniałem dodać: >>>>>biedni wlasciciele pieskow sadza kupy gdzie popadnie Myślę, że właściciele piesków nie 'sadzą kup' gdzie popadnie, tylko normalnie w łazience :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jp Re: Ok, ale co za ten podatek mamy? IP: *.icpnet.pl 14.03.08, 22:45 Oj, to różnie bywa... :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg Re: Ok, ale co za ten podatek mamy? IP: *.icpnet.pl 14.03.08, 22:49 A kto odpowiada za kupke na trawniczku- piesek czy wlasciciel- a "sranie psem" to taki skrot myslowy z filmu "Dzien swira"- polecam ku rozwadze. Masz racje- denerwuje mnie ze smią przechodzic pod moim oknem. Cale miasto jest opanowane przez psią hołotę- nie mozna wejsc na trawnik, na chodnik, do parku. Nie mozna spuscic dziecka z oka z obawy przed panienką trzymającą pitbulla jednym paluszkiem za smycz. Psy (a raczej ich wlasciciele) maja niestety w tym miescie wiecej praw niz ludzie. Nie deptac trawnikow ale piesek nasrac moze co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amona To już wiesz dlaczego masz nie deptać trawników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 13:01 To już wiesz dlaczego masz nie deptać trawników, miasto zadbało o twoje buty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KitKat W łazience? Hahahah! IP: *.mynow.co.uk 15.03.08, 13:22 To chyba Ty, bo ja w ubikacji! :D A tak z ciekawości zapytam, gdzie w łazience? Do umywalki czy pod prysznicem? A może do wanny? :D Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: W łazience? Hahahah! 19.03.08, 13:59 > A tak z ciekawości zapytam, gdzie w łazience? Do umywalki czy > pod prysznicem? A > może do wanny? :D Bo widzisz, KitKatku, w normalnej łazience znajduje się wszystko: i prysznic i sedes, a bywa, że i pisuar. Tylko blokowe miniaturki zawierają albo to, albo tamto. Poza tym 'łazienka' to często eufemizm używany przez ludzi mających opory przed słowem 'ubikacja'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Ok, ale co za ten podatek mamy? IP: *.icpnet.pl 15.03.08, 19:52 Cokolwiek zrobi pies odpowiada za to właściciel Pies nie ma osobowości prawnej.. Nie ma więc różnicy czy to pies robi kupę czy właściciel. Mam p[ytanie czy w mieszkaniu pies tez może sikać i sr.. gdzie chce? Odpowiedz Link Zgłoś
jurek1943 Re: Ok, ale co za ten podatek mamy? 15.03.08, 08:36 Wsioku jeden przywieżli cię do poznania w kanie od mleka i teraz jesteś wielkim poznaniakiem a sam kury hodowałeś w latach 60 w łazience w wannie bo nie wiedziałeś do czego służy .Zostaw w spokoju tych którzy po swoich pupilach sprzątają.A może ty jesteś z tych nierobów utrzymywanych z naszych podatków którzy tylko stojąc w bramach czekają jak tu by założyć blokadę na koła. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Ok, ale co za ten podatek mamy? 15.03.08, 09:01 A za co my płacimy podatki? Za to, że żyjemy. A za psa płacisz za to, że on żyje. Podatek to nie opłata za sprzątanie. Mam nadzieję, że ten podatek spełni swoja rolę tj ograniczy ilość psów w mieście. Choc zdaję sobie sprawę, że to będzie trudne. Bez - dawniej nazywanego rakarzem - funkcjonariusza wyłapującego psy bezpańskie czy bez opłaconego podatku miasto sobie nie poradzi. Ale do przywrócenia tej instytucji to brakuje jeszcze jakiegoś rozszarpania dzieciaka któregoś z miejskich kacyków. Jak to sie stanie to sprawa pójdzie piorunem. Niestety - dopiero wówczas. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: Ok, ale co za ten podatek mamy? 19.03.08, 14:03 Moim zdaniem liczba psów ograniczyłaby się, gdyby tylko skutecznie egzekwowano obowiązek sprzątania po psie i trzymania go w kagańcu na smyczy. Podatek (zresztą nieegzekwowany) nie jest do tego potrzebny. Wystarczyłyby dotkliwe kary za niestosowanie się do przepisów porządkowych. Z czasem można by wprowadzić możliwość trzymania psów wyłącznie na posesjach będących własnością hodowcy, oczywiście przy utrzymaniu dotychczasowych obowiązków (smycz i sprzątanie). Odpowiedz Link Zgłoś
kropka.pod.i Re: Ok, ale co za ten podatek mamy? 15.03.08, 15:39 Zatem zapraszam na spacer do Parku Wilsona. Tam obowiązuje (i jest przestrzegany) zakaz wstępu z psami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOMI Re: Ok, ale co za ten podatek mamy? IP: *.icpnet.pl 16.03.08, 10:14 Szkoda, że zakaz wstępu psów nie obowiązuje również na pseudotrawnik przed Parkiem Wilsona - smród aż zatyka. Wstawione tabliczki o zakazie wstępu tylko wywołują agresję właścicieli psów. Bo jakżeż można zabronić wchodzenia swojemu ukochanemu Burkowi nawet na nowo obsadzony teren przed Magnolią!!?? A tak naprawdę oplata za psa powinna wynosić minimum 50zl na miesiąc a nie rok! i powinna być bardzo skrupulatnie ściągana. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka.pod.i Re: Ok, ale co za ten podatek mamy? 15.03.08, 15:42 Gość portalu: mg napisał(a): > Dobre sobie, biedni wlasciciele pieskow sadza kupy gdzie popadnie bo nie maja > woreczkow- miasto nie zadbalo. Podatek powinien wyniesc duzo wiecej, a przy > rasach agresywnych tyle zeby wlasciciel piec razy zastanowil sie zanim kupi to > bydle. W Poznaniu brak jednego czystego parku gdzie mozna wyjsc z dzieckiem na > trawke bez obaw ze wejdzie w "niespodzianke". W tym miescie psow jest za duzo. Zatem zapraszam na spacer do Parku Wilsona. Tam obowiązuje (i jest przestrzegany) zakaz wstępu z psami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aurora Re: Ok, ale co za ten podatek mamy? IP: *.icpnet.pl 15.03.08, 16:00 a ile jest specjalnych pojemników na psie odchody? do zwykłęgo śmietnika przecież wyrzucać nie wolno :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jg Re: Ok, ale co za ten podatek mamy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.08, 09:10 dla mnie bydlęciem jest twoje dziecko- a jeżeli nim nie jest to na pewno wkrótce będzie- mając takich rodziców!to nie psy są agresywne tylko ludzie je tak wychowują!ale co taki ignorant jak ty może na ten temat wiedzieć!?z takimi poglądami nie powinno się mieć dzieci- bo wyrastają z nich tak samo bezduszne istoty jak i z rodziców, z ciebie! kto nie kocha zwierząt ten nie kocha ludzi!i to nie psów jest za dużo tylko takich debilów jak ty o ograniczonym umyśle i skrzywionych poglądach...pomyśl zanim coś napiszesz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuka Re: Ok, ale co za ten podatek mamy? IP: *.icpnet.pl 14.03.08, 22:10 sprawdzą tak - zapukają, Burek zaszczeka, właściciel nie otworzy albo nie pokaże opłaty to pójdzie info do urzędu i sprawdzą czy sadysta co trzyma psa w bloku uiścił co trzeba. Druga sprawa to psie kupy - może przy okazji by się za to wzięli, bo strach chodzić z podniesioną głową po mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amona Re: Ok, ale co za ten podatek mamy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 13:04 a ile razy wyrzuciłeś peta na chodnik lub papierek po cukierku, bilet etc??? hipokryto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czesio Re: Ok, ale co za ten podatek mamy? IP: *.eastwest.com.pl 15.03.08, 14:57 Kretyn! A jak wdepniesz w bilet to co się stanie? A odpowiadając to nie wyrzucam śmieci na ulicę i nie palę. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Peta 19.03.08, 14:14 Co za palant!!! Przyjmij do wiadomości, że większość Poznaniaków jest wychowana przez rodziców, którzy wbili do głowy, że śmieci wyrzuca się do śmietnika, a nie za siebie. Najwyższy czas, żebyś też zaczął tak robić. Poznaniak z rodowodem prędzej do kieszeni wsunie papierek, niż ćpnie na chodnik. Pi$%^&*.*ny element napływowy. Fakt, dałem się ponieść... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jp Re: Peta IP: *.icpnet.pl 19.03.08, 21:18 Wypraszam sobie. Jestem elementem napływowym, a nie śmiecę, nie deptam trawników i sprzątam po moim psie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Napływowy 25.03.08, 15:18 Gość portalu: jp napisał: > Wypraszam sobie. Jestem elementem napływowym, a nie śmiecę, nie > deptam trawników i sprzątam po moim psie. :) Przepraszam. Poprzednia wypowiedź była oczywiście skierowana do "Gość: amona", ale nie dość wyraźnie to było widać. Odpowiedz Link Zgłoś
forrek Re: Ok, ale co za ten podatek mamy? 15.03.08, 11:46 A co dostajesz placac podatek od nieruchomosci ? A co dostajesz placac podatek od deszczu ? podatek to nie wymiana ekwiwalentna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jp Re: Ok, ale co za ten podatek mamy? IP: *.icpnet.pl 15.03.08, 22:46 To wprowadźmy podatek od oddychania, mówienia i słuchania. Jako zwolennik wszelkich podatków powinieneś być z tego zadowolony! No chyba, że lubisz tylko te podatki, których Ty nie musisz płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Ok, ale co za ten podatek mamy? 15.03.08, 23:13 > żeby > uświadczyć gdzieś pojemnik czy woreczki trzeba mieć naprawdę dużo szczęścia! Moi rodzice na spacer z psem wychodzą ze zwykłą foliową reklamówką. Wracając ze spaceru wyrzucają to, co wcześniej do niej zebrali, do osiedlowego śmietnika. Ja nie mówię, że nie powinno być specjalnych pojemników i specjalnych woreczków. Ale ci, którym zależy, mogą sobie bez najmniejszego problemu z tym niedoborem poradzić. Wieć, excusez le mot, nie chrzań. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: Ok, ale co za ten podatek mamy? 19.03.08, 14:17 > excusez le mot, nie chrzań Nie łudź się: prymitywny element nie zrozumie. Jest całkiem wiele ludzi, którzy sprzątają jak się da, ale sprzątają. A brudasy i tak będą mówić, że NIKT nie sprząta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oky Fekalia na trawnikach IP: *.eastwest.com.pl 14.03.08, 22:08 Podatek, podatkiem, a właściciele powinni być karani za niesprzątanie po swoich psach. Nadchodzi wiosna i na poznańskich trawnikach kwitną psie odchody, że o chodnikach nie wspomnę. Wielu poznaniaków hoduje już nie tylko psy ale niemal konie w blokach (wszelkie dogi itp.), które na zieleńcach pozostawiają po sobie po prostu bomby.... Szkoda słów. Ci sami ludzie wyjeżdżając za granicę, gdzie porządek jest po prostu egzekwowany, potrafią potulnie sprzątać po swoich milusińskich... Odpowiedz Link Zgłoś
arkadlys Re: Bat na właścicieli psów 14.03.08, 22:12 Ten podatek to jedna wielka głupota. Poziom ściągalności i logiki tego podatku jest taki jak podatku za posiadanie telewizora. 50 zł to strasznie dużo kasy i co za to mamy? Nic nie mamy. [...]finansuje utrzymanie schroniska, toalet dla psów, zakup worków biodegradowalnych do koszy na śmieci [...] Ile jest w mieście tych toalet, a kasę zbiera się od lat. Finansowanie schroniska? To w takiem przypadku, jesli ktoś bierze psa ze schroniska, lub przybłędę nie powinien płacić. To jest tak jak ze strefą parkowania - teoretyczni kasa miała iść na polepszenie infrastruktury drogowej a idzie na pensje urzędników. Po prostu Polska lubuje się w podatkach i nic tego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jp Re: Bat na właścicieli psów IP: *.icpnet.pl 14.03.08, 22:14 > Po prostu Polska lubuje się w podatkach i nic tego nie zmieni. O, o, o! I co najważniejsze takich, które płaci sąsiad, a nie ja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulka Re: Bat na właścicieli psów IP: *.eastwest.com.pl 15.03.08, 20:07 Przede wszystkim powinno sie zacząć ścigać tych, którzy nie sprzatają po swoich pupilach! Na moim osiedlu jest psia toaleta, jest tabliczka na trawniku o zakazie wyprowadzania psów, a sadząc po zagęszczeniu kup, wątpie czy ktoś sie stosuje do tego! Mam nadzieę jedynie, ze Ci sami własciciele kiedys wdepną w psią kupę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Bat na właścicieli psów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 12:23 To poczytaj troche...arkadlys... Wlasnie wszyscy bioracy psy z Poznanskiego schroniska z tej oplaty sa zwolnieni!!! Odpowiedz Link Zgłoś
arkadlys Re: Bat na właścicieli psów 17.03.08, 20:13 Poczytałem i biję się w piersi za moja niewiedzę. Ale nie zmienia to faktu, że jeśli ktoś przygarnie pieska tzw. znajdę, który nie zdążył wylądować w schronisku to podatek powinien płacić. I gdzie tu sprawiedliwość społeczna. Są równi i równiejsi. W czym gorszy jest pies z ulicy od psa ze schroniska? Po prostu trzeba zlikwidować niesprawiedliwy i niepotrzebny podatek i będzie spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
ecicha-3 Bat na właścicieli psów 14.03.08, 22:24 Podatek za psa nalezy placic,a z tymi odwiedzinami w domu?Chyba,ze inkasentami beda urzednicy skarbowi,w co watpie.A bez nakazu nawet policjant nie moze wejsc.Jedyne wyjscie to zmasowane,kontrole na tzw.niekontrolowanych psich wybiegach,parkach i ulicach.Kazda dzielnica ma takie miejsca schadzek.I niech straz miejska nie udaje,ze ten temat jest im obcy.Inna bardziej bolesna sprawa,to emeryci i rencisci,wogole ludzie starsi,dla ktorych pies jest niekiedy jedynym towarzyszem w samotnosci.A dla nich taki podatek,to przy dzisiejszej drozyznie,jest spory.I to niestety powinno byc wziete pod uwage.Jest jeszcze inny aspekt,i to bardzo dotkliwy dla wszystkich.Wlasciciele,ktorzy nie sprzataja po swoich pupilach,i tu mam propozycje wymyslmy na forum sposob,zeby ich do tego zmusic.I niech mi nikt nie opowiada,ze torebki,ze kosze itd.Mialam psy i wiem,ze mozna,jak sie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jp Re: Bat na właścicieli psów IP: *.icpnet.pl 14.03.08, 22:29 Brak podatku, a w zamian wysokie mandaty za zanieczyszczanie miasta. I nikt nie będzie musiał chodzić po domach. Wystarczy policja i straż miejska w parkach i na ulicach. W końcu to oni są od przestrzegania prawa. Skoro karają za rzucienie peta to kupa nadaje się do tego tym bardziej. A podatek to niech na siebie nałożą politycy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaktus Re: Bat na właścicieli psów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 12:00 Samotni emeryci i Inwalidzi I grupy podatku nie placa... Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.pan_tera Bat na właścicieli psów 14.03.08, 22:28 mam gdzies takie zarzadzenia, hehehe moze niech straz miejska zacznie sprzatac po psach to bede placic ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Bat na właścicieli psów IP: *.icpnet.pl 15.03.08, 20:10 To teraz wyceń za ile TY byś sprzątnął psią kupę (z ile 100 zł starczy?) Pomnóż to razy 365 i już wiesz ile musisz zapłacić jeśli chcesz by ktoś sprzątnął po Twoim psie. Odpowiedz Link Zgłoś
jagna0025 Bat na właścicieli psów 14.03.08, 22:41 podatek- OK, ale straż miejska łapiąca właścicieli psów to już przesada. Mieszkam w blokowisku i niejednokrotie mam okazję widzieć towarzystwo pijanych lub podpitych małolatów ale ich to miejscy nie zaczepią bo się boją, za to właściciel jamnika- to jest już coś. Wyrostków ominą wielki łukiem, a jamniczek to raczej krzywdy nie zrobi a mandacik wystawić można bez narażania się. czy to jest OK Odpowiedz Link Zgłoś
ecicha-3 Re: Bat na właścicieli psów 14.03.08, 22:47 Jak sie zaczyna temat pracy strazy miejskiej to dostaje sciskoszczeku,i wydaje mi sie,ze tu tez powinnismy zabiegac o to,aby faktycznie zajmowali sie powaznymi problemami.Bo faktycznie,czesto nawet zmieniaja kierunek swej trasy,zeby nie reagowac. Odpowiedz Link Zgłoś
lowflowfanatic Re: Bat na właścicieli psów 14.03.08, 22:44 Wszystkim psom, zarówno tym wywodzącym się z eks-milicji jak i tym sfrustrowanym nieudacznikom od pilnowania obsranych przez kundle krawężników przesyłam staropolskie katolickie z serca płynące ChWDP no i zyczenia odwagi aby sprawdzili czy zapaciłem bezprawny haracz za swoje psy. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liliaq Bat na właścicieli psów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 22:50 No dobra ale coś za coś - podatek płacą a w zamian co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc StaryRynek w g.... IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.08, 22:51 Codzienni rano zap... do roboty Paderewskiego,Szkolną - i patrze pod nogi jak tu stanąć co by nie wdepnąć. Kurna - gdzie są municylapory. Czy mają blokady na patrzenie, że podczas zakładania blokad na koła nie widzą srających psów na chodnikach ???? Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Bat na właścicieli psów 14.03.08, 23:02 Większość właścicieli psów to chamy nieumyte. którzy będąc sami brudasami i prostakami nie poczuwają się do sprzątania po swoich kundlach. Ale i tak mogłoby być gorzej np. gdyby te kmioty zamiast kundli trzymali krowy w bloku.... . A może i do tego dojdzie niedługo? Odpowiedz Link Zgłoś
ecicha-3 Re: Bat na właścicieli psów 14.03.08, 23:15 Na takich brudasow,ale tez na tych eleganckich mam kary,nie mandaty,bo te sie znow rozplyna nie wiadomo gdzie,ale karanie praca spoleczna. Na zachodzie nawet Paris Hilton dostala miotle i szmate. Odpowiedz Link Zgłoś
wobbler Re: Bat na właścicieli psów 14.03.08, 23:11 Wg mnie,to tak: Albo płacę ten podatek i nie sprzątam kup po swoim psie, albo nie płacę podatku i muszę kupy sprzątać. Czy pies to artykuł luksusowy,żeby był opodatkowany? PS.Psa nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jotgie Bat na właścicieli psów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 00:44 W Złotowie zrezygnowano z pobierania podatku od psów, tłumacząc tym, że spadnie liczba porzuconych psów, więcej psób będzie zaszczepionych (brak obawy przed ujawnieniem), w ogóle uznano, że ten podatek jest nieefektywny! Więcej kasy będzie z karania za zanieczyszczanie, i zobowiązano straż miejską do bardzień efektywnych działań w tym zakresie. TAK TRZYMAĆ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtas Bat na właścicieli psów IP: *.173.12.241.tesatnet.pl 15.03.08, 01:35 tak 50 zł rocznie (50/365=14gr dziennie)to wielka cena za utylizacje psich odchodów, jesli kogos nie stac na to, to w jaki sposób zywią te sy bo psie żarło wynosi chyba wiecej.. jestem za podatkami i bezwzglednym karaniem za niesprzatanie i brak kaganca.. i gotuje sie wemnie jak slysze durne wymówki a to ze strasz sie tym zajmuje, a nie czym innym a zepsy są małe.. strasz jest od pilnowania sa regóły jak sie je łamie to trzeba poniesc konsekwencjie i tyle.. jak ktos chce miec psa to nie wezmie za niego odpowiedzialnos a nadmiar psów - usypiac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jp Re: Bat na właścicieli psów IP: *.icpnet.pl 15.03.08, 22:49 Tylko, że to nie jest opłata za to, że ktoś inny posprząta po psie, a za posiadanie psa. Odpowiedz Link Zgłoś
w.s3 Bat na właścicieli psów 15.03.08, 07:31 No to teraz przybędzie ukochanych czworonogów w schroniskach.Czy większy będzie zysk z podatku czy większa strata z dotacji na schroniska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Poznań - zasrane miasto IP: *.icpnet.pl 15.03.08, 08:35 Poznań jest zasranym miastem – dosłownie. Problemem jest to, że duża część właścicieli psów to po prostu chamy (mówię to z pełna odpowiedzialnością). Mieszkam na mini osiedlu z mały trawnikiem na którym znajduje sie piaskownica. Co dziennie wcześnie rano i późnym wieczorem na ten trawnik beż żadnej żenady wyprowadzane są pieski. Właściciele najczęściej stoją w drzwiach klatki schodowej i pala papierosa. Kilka razy grzecznie zwróciłem uwagę, że trawnik i piaskownica jest dla naszych dzieci i poprosiłem żeby nie wyprowadzać tam psów – wyzwisk jakie usłyszałem nawet Pasikowski by się nie powstydził. Na Wildzie oprócz parków też zauważyć ulubione uliczki gdzie są wyprowadzane pieski. Miejsca te są tak zasrane, że w cieplejszy dzień po prostu nie można przejść bez odruchów wymiotnych. Myślę, że jest jeden skuteczny sposób, aby ulice i parki przywrócić ludziom. Powinno być kika cywilnych patroli straży miejskiej. Gdy namierzą delikwenta, który nie posprząta po swoim psie (a jest to dziecinnie proste – ja sam podczas jednego spaceru przynajmniej kilku takich widzę), powinni wlepiać jako karę nakaz dokładnego posprzątania całego fragmentu ulicy. Kontrola powinna nastąpić np. za dwa dni. Jeżeli w tym czasie na tym odcinku będą jakieś psie kupy – osoba ta powinna dostać karę np. 5000 zł. Po prostu chodzi o to, żeby ta osóba musiała „obronić” ten teren przed innymi kupami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dna Tajna broń Komendanta Straży Miejskiej IP: 89.174.186.* 15.03.08, 18:25 Podobno SM ma w budżecie ukryte 500 tys. zł. na chipy na oznakowanie psów, oraz pobranie DNA psa. Ma to ułatwić kontrole i znalezienie właścicieli nie sprzątających po pieskach. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek1943 Bat na właścicieli psów 15.03.08, 08:48 Wielcy i najmądrzejsi wybrańcy narodu wymyślili z czego można by podnieść swoje diety a to mandaty za jazdę bez biletu a to podwyżka za strefę parkowania teraz za pieski w niedługiej przyszłości za oddychanie.A kiedy wy głąby weżniecie się za to żeby poznaniakom żyło się lepiej -bo wy już żyjecie ponad stan! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anelka Re: Bat na właścicieli psów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 09:35 Ja psa mam, sprzątam po nim, ale podatku płacic nie zamierzam. Pies to nie rzecz żebym musiał płacić podatek że go mam. To żywa istota a takie coś jak ten podatek wyrządza bardzo wiele szkód, w podejściu do tego zwierzęcia. Poza tym co miałabym za to że płace ten podatek? Nawet nie moge puścić psa bez smyczy bo nie ma takich miejsc. Niech radni przenzaczą jakiś park gdzie psom można będzie biegać wolno to się nad płaceniem zastanowię. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: Bat na właścicieli psów 19.03.08, 14:29 > Nawet nie moge puścić psa bez smyczy bo nie ma takich miejsc Nawet nie mogę wypróbować samochodu, bo na autostradzie wolno tylko 130. Jak chcesz puszczać SWOJEGO psa bez smyczy, to TY musisz zapewnić mu odpowiedni teren: kup albo wynajmij. Z pewnością taka możliwość się pojawi, jeśli zakaz napuszczania psów na przechodniów będzie egzekwowany. Na razie można za darmo "wybiegać" psa na Cytadeli i - nomen omen - pies z kulawą nogą się nie zjawi. Żeby nie było wątpliwości: jestem absolutnie przeciwny podatkowi. Jestem tylko za ponoszeniem wszystkich kosztów utrzymania psa przez właściciela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www i niech zabiorą sie za leżące gówna na chodnikach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 10:56 1000 zł kary za gó.., może wreszcie by coś zmieniło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczepan Bat na właścicieli psów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 11:15 mieszkam w podpoznańskiej gminie i czasami odwiedzam rodziców razem z moim "opodatkowanym" welshterierem. Czy mam obowiązek chodzić z pokwitowaniem(gmina nie stosuje "numerków" przypinanych do obroży). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaktus Re: Bat na właścicieli psów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 12:03 wystarczy jak masz dowod oplacenia podatku w swojej gminie, w dowodzie tez widac ze nie jestes z POznania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jp Re: Bat na właścicieli psów IP: *.icpnet.pl 18.03.08, 21:51 Nadajesz się na polityka. Wg Twojej logiki, bez dowodu uiszczenia opłaty za psa nie ma co się ruszać z domu. Proponuję nosić ze sobą dowody opłacenia abonamentu RTV, pity i formularze ZUSowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
partagasy Bat na właścicieli psów 15.03.08, 11:58 Panie i Panowie! Chciałbym zwrócić uwagę, że - jako własciciel póltorarocznej suczki rasy beagle - od pierwszego jej spaceru sprzątam kupy i nie potrzebuję do tego ani specjalnych woreczków, ani specjalnych podatków. To, czy miasto jest "zasrane" jest kwestią kultury właścicieli psów i żaden podatek nic tu nie zmieni. -- Cygara łagodzą obyczaje! tiny.pl/4mwm tiny.pl/4mwg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan k. Bat na właścicieli psów IP: *.173.18.241.tesatnet.pl 15.03.08, 13:04 Zobaczcie co sie dzieje na ul.Roboczej na wys. Tbs-ów! HORROR. Nikt nie spząta po swoim psie. Ludzie z psami przychodzą na Roboczą nawet z innych ulic żeby "to" załatwic. Straz Miejska z Wildy NIE REAGUJE!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hah A dlaczego nie ma podatku od kotów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 13:10 Dlaczego nie ma podatku od kotów? To jest dyskryminacja! I od chomików, fretek, gronostajów - widziałem parę razy jak ludzie wyprowadzają te zwierzątka na spacer, więc dlaczego tylko właściciele psów mają płacić? ;) Odpowiedz Link Zgłoś