Dodaj do ulubionych

Plastikowym torbom mówimy NIE

24.03.08, 21:56
Witam wszystkich, których przeraża ilość zużywanych przez nas
plastikowych toreb. Czy ktoś ma ochotę i może pomysł jak temu
przeciwdziałać, jak uświadomić nasze społeczeństwo, jak przekonać do
stosowania toreb ekologicznych i segregacji śmieci.
Obserwuj wątek
    • Gość: jp Re: Plastikowym torbom mówimy NIE IP: *.icpnet.pl 24.03.08, 22:17
      Ja używam i jestem z nich zadowolony. Co więcej, są idealne do zbierania odchodów po moim psie. Bardziej mnie przeraża wycinanie lasów w Amazonii, w końcu to płuca świata.
      • kredka.s Re: Plastikowym torbom mówimy NIE 24.03.08, 22:34
        Wycienanie lasów niekoniecznie, wsytaczy pamiętać o torbie z
        materiału. Pakowanie zakupów każdorazowo w plastikowy worek świadczy
        tylko o braku świadomości, jaki mają one wpływ na środowisko i ile
        rocznie trafia tego paskudztwa na wysypiska.
        • Gość: jp Re: Plastikowym torbom mówimy NIE IP: *.icpnet.pl 25.03.08, 22:43
          Droga Kredko, właśnie w tv obtrąbili, że ponad połowa składów komisji w UE dot. ekologii i ochrony środowiska, pracujących nad prawem europejskim jest zdominowana przez lobbystów wielkich korporacji. Tym bardziej wypnę na nich rzyć i nie dam im zarobić na napędzaniu rynku w stronę ekologii, aby sprzedać droższe produkty swoich kolesi, którzy od lat pracują nad produkatmi eko. Ograniczę się do wyrzucania śmieci w miejscach do tego przeznaczonych, sprzątania po psie i nie palenia.
    • wobbler Re: Plastikowym torbom mówimy NIE 24.03.08, 22:32
      Kupiłam sobie dwie recyklingowe szmacianki po 5 zł i w tym noszę zakupy.
      Są o wiele wygodniejsze od tych foliowych.
    • akabe Płacić za każdą 25.03.08, 21:51
      choćby najmniejszą foliówkę. Tę, w którą pakowana jest wędlina, tę, w którą wtłacza się ser żółty i tę także, w której otrzymujemy surówkę na wagę.
      Tylko jak można rozwiązać problem towarów "niepakowalnych" w papier? Oprócz torby eko każdy byłby zmuszony nosić przy sobie rozmaite słoiki o różnej pojemności i to, moim zdaniem, wyrasta na przeszkodę.

Niecały tydzień temu postawiono u nas pojemniki do segregacji. Zapełniły się wszystkie w ciągu dwóch dni, a żyję w okolicy zamieszkiwanej przez osoby, których średnia wieku wynosi ca. 68. Byłam w szoku.
    • natachee Re: Plastikowym torbom mówimy NIE 26.03.08, 12:03
      jak przekonać - to dobre pytanie, bo w sumie powinno być oczywiste, że chodzi
      się na zakupy z własną siatką (pamiętacie, że kiedyś tak robiliśmy?). myślę, że
      trochę szkody robi to, że ekologiczne alternatywy są najczęściej paskudne po
      prostu, z wyglądu... a poza tym najczęściej nieergonomiczne i mało pakowne.

dlatego bardzo mnie cieszy, że udało się sprowadzić do Polski Envirosax -
      ekologiczne siatki od projektantów z zielonym pomysłem i świetnym gustem. ważna
      rzecz: jest specjalna edycja toreb eko Envirosax Kids - dla dzieci. i to jest
      rozwiązanie, jak myślę, zainwestować w młode pokolenie. nie wystarczy, że coś
      jest eko, jesteśmy przecież konsumentami pięknych reklam i opakowań. szare i
      brzydkie słabo przemawia. piękne i zabawne - zdecydowanie bardziej, a zacząć
      trzeba od maluchów.

druga kwestia poruszona przez kredkę.s: segregacja śmieci. sama jestem
      przekonana, ale nie mogę tego robić z sensem, bo... albo nie ma tzw. dzwonów (są
      kolorowe i zachęcające, póki czyste), albo czytamy w gazecie, że posegregowane
      pieczołowicie śmieci i tak trafią na wspólną stertę. i na to nie masz rady.
    • mankut400 nie demonizujmy! 26.03.08, 13:00
      Jak twierdzi strona przeciwna, torba foliowa jest pro-ekologiczna bo:
      - przy jej produkcji nie powstają ścieki wymagające intensywnego
      oczyszczania,
      - jest łatwa do utylizacji np. w spalarni - jest to doskonałe
      źródło energii (oczywiście mówimy o profesjonalnej spalarni, a nie o
      domowym piecu!)
      - i jeszcze kilka innych zalet; jak kogoś to ciekawi niech poszuka
      obszerny artykuł w którejś "Polityce" z lutego.

Z mojego doświadczenia: ilość przynoszonych "nowych" foliówek
      odpowiada ilości takich toreb zużywanych jako opakowanie na śmieci.
      Gdybym nie miał tych bezpłatnych foliówek i tak bym musiał kupować
      foliowe worki na śmieci.
      (no i informacja dla super-nawiedzonych: "szmacianki" też używam)

Oczywiście stosowanie takiej torby wymaga pewnej kultury; również od
      śmieciarzy (aby nie wyfruwały z samochodów jadących na wysypisko!) -
      ale to zupełnie inna sprawa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka