Dodaj do ulubionych

Chodnik ze starego nagrobka na os. Warszawskim

09.09.03, 22:45
Proponuje Ksiege Podziału Nagrobku
Kto chce miec kawałek nagrobka w jednym miescie na kilku
ulicach niech tylko wpisze gdzie i na jakiej ulicy
a "odpowiednie słuzby" sie to postaraja..

UWAGA!! nowosc !! jest mozliwosc posiadania kazdego
kawałka w innym miescie a nawet na innym kontynencie...*

Zachecam do korzystania z usług...

Sposob podziału daje mozliwosc, naszej rodzinie i
znajomym porozrzucanym na całej kuli ziemskiej do zapalenia w
Dniu Zmarłych znicza na jednym grobie....!!!!!

* oferta wazna do 01.01.2004r. wiec nie trac czasu !!!!!

Obserwuj wątek
    • Gość: rai Re: Chodnik ze starego nagrobka na os. Warszawski IP: *.gniezno.sdi.tpnet.pl 10.09.03, 00:27
      Przepraszam, a co robić ze starymi nagrobkami? Wymieniałam na
      cmentarzu nagrobek rodziców. Stare płyty zużyła moja siostra
      także na chodniczek przed domem. Były nasze. Nie uważam tego za
      nic nagannego.
      • Gość: Tygiel... Mieszkałbym w domu z cegły z rozebranego kościoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.03, 11:17
        Należy umieć oddzielić ducha od tego co jest wieczne, czyli materii.
        Ale znaczni moi rodacy są niematerialni i dlatego dziadujemy. Popieram
        podejście rai.
        Gość portalu: rai napisał(a):

> Przepraszam, a co robić ze starymi nagrobkami? Wymieniałam na
        > cmentarzu nagrobek rodziców. Stare płyty zużyła moja siostra
        > także na chodniczek przed domem. Były nasze. Nie uważam tego za
        > nic nagannego.
    • Gość: xegar Re: Chodnik ze starego nagrobka na os. Warszawski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.03, 09:27
      Znowu Warszawiacy przezywaja jak mrowka orgazm cos, co "na prowyncji" nie jest rzadkoscia. We Wroclawiu polowa duzych parkow
      jest zbudowana na terenach cmentarzy, zlikwidowanych w latach'60-'70. Plyty nagrobne mozna znalezc powrastane w drzewa, wbudowane w kawalek muru itp.
      Podejrzewam, ze niektore chodniki na Starym miescie tez sa wykladane plytami, polozonymi napisami do dolu.Szkoda, ze nie wywieziono tych plyt razem z pozostalymi materialami budowlanymi w ramach akcji "Caly Narod Odbudowuje Swoja Stolice".
      Chodzilibyscie bardziej po, hm, ziemi.

Pozdrawiam. Xe.
      • Gość: Ketu Re: Chodnik ze starego nagrobka na os. Warszawski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.03, 13:03
        Gość portalu: xegar napisał(a):

> Znowu Warszawiacy (..)

Jacy warszawiacy???
    • Gość: B Re: Chodnik ze starego nagrobka na os. Warszawski IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.03, 09:43
      We Wroclawiu tysiace niemieckich nagrobkow przerobiono na
      umocnienie rzek.
    • Gość: Koropiec Dewastacja w Stanisławowie IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.03, 10:12
      W Stanisłaowie na miejscu katolickiego cmentarza przy dawnej ulicy Sapieżyńskiej
      stoi hotel "Ukraina" i parking dla autobusów. Sala balowa jest postawiona dokładnie
      na tym samym miejcu, gdzie był grobowiec mojej rodziny. Tak wynika z ostatnich ustaleń.
      Nic dodać, nic ująć.
    • Gość: Ketu Re: Chodnik ze starego nagrobka na os. Warszawski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.03, 13:02
      To tylko kawał kamienia. I co z tego? Chyba już nie było o czym
      napiać do gazety. Ot sensacja. :(
      • Gość: PiotrB Re: Chodnik ze starego nagrobka na os. Warszawski IP: *.au.poznan.pl 10.09.03, 14:25
        Nagrobki to tylko kamień. Napisy można zeszlifować, albo ułożyć płyty napisami
        do dołu i już. Nie rozumiem, jak kawałek skały mógłby być "Swiętym" i co trzeba
        by z nim wtedy zrobić.
        • Gość: rai Re: Chodnik ze starego nagrobka na os. Warszawski IP: *.gniezno.sdi.tpnet.pl 11.09.03, 15:25
          Do KOROPIEC: Co innego jest stara zuzyta płyta nagrobkowa, a co innego
          ustawienie sali balowej na grobie ze szczątkami zmarłych. Coć w tym
          Stanisławowie to do końca nie jest to prawda, znam, bo często tam jestem. Na
          cmentarzu jest tylko park. Jeden nageobek został zachowany nawet na pamiątkę.
          No, ale przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz - może autor notatki prasowej
          jest Żydem, bo w ich religii macewy są rzeczą świętą. Ale to zupełnie inna
          sprawa i trzeba było to zaznaczyć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka