Dodaj do ulubionych

Pyry z gzikiem

IP: 212.75.127.* 02.08.01, 16:04
Czy ktoś to jeszcze pamięta? Czy ktoś to jeszcze jada? Mam na nie wielką
ochotę, ale moja najlepsza z żon (napływowa) nie wie o co chodzi :(((
Może ktoś w Was jej wytłumaczy, ewentualnie poda przepis.
Ponoć w karczmie na Antoninku można zjeść pyszne dania z kuchni wielkopolskiej.
Czy to prawda?
Mniam, mniam :)))
Obserwuj wątek
    • Gość: q Re: Pyry z gzikiem IP: *.trzcianka.sdi.tpnet.pl 02.08.01, 16:22
      cos niecos o kuchni wielkoposlkiej mozna znależć na stronie:

http://www.city.poznan.pl/kuchnia_wielkopolska
    • Gość: q Re: Pyry z gzikiem IP: *.trzcianka.sdi.tpnet.pl 02.08.01, 16:42
      Ziemniaki w łupinach z twarogiem (kartofle w mundurkach z gzikiem)

Dobrze umyte ziemniaki sparzyć gotującą wodą, odlać, następnie nalać świeżej
      wody i ugotować w łupinach. Odlać je, przykryć szczelnie pokrywką i pozostawić
      w ciepłym miejscu. Cebulę obrać, umyć i drobno pokroić, wymieszać z serem i
      śmietaną. Dodać koperku lub szczypiorku i doprawić solą do smaku. Podawać z
      ziemniakami w mundurkach.

1 kg ziemniaków
      0,5 kg twarogu
      1 szkl. śmietany
      koperek lub szczypiorek
      sól

PS Przepis pochodzi z z powyzszej strony
      ( www.city.poznan.pl/kuchnia_wielkopolska)
      • Gość: lol Re: Pyry z gzikiem IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 16:48
        Dzięki :) Zaraz zapędzam żonę do komputera a potem do garów :) Dzięki

Pozd
    • nonstop Re: Pyry z gzikiem 02.08.01, 16:55
      Pyry z gzikiem to jeszcze nic. Czasem jeszcze (szczególnie latem to jadam). Ale
      czy pamiętacie pyry z olejem?!
    • Gość: Ana Re: Pyry z gzikiem IP: *.nl.ibm.com 03.08.01, 16:11
      Ale narobiliscie mi smaku, zaraz wysle starego po pyry do warzywniaka.
      Apropo knajpy w Antoninku - poprosze wiecej szczegolow -moze jakis adres, nazwa ???
      Jastem "naplywowa" a mezus pyrka wiec musze gdzies podpatrzec co mam mu gotowac. (Tesciowa ostatnio
      eksperymentuje - chinszczyzna,itp - ale cos jej nie wychodzi:-)))
      • Gość: lol Re: Pyry z gzikiem IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.01, 17:08
        Chińszczyzna - kierunek słuszny :)!!! Ale mało poprawny politycznie, choć
        olompiadę mają. Bieg przez płotki na słodko-kwaśno :))) Poproszę żonę o jakieś
        przepisy (jest mistrzynią w chińszczyźnie) to sama będziesz robić a nie
        teściowa ble ;)
        A karczma nazywa się Młyńska Karczma (chyba) i jest na Browarnej Antoninek.
        Jedzenie ponoć jest pyszne - drogie ale warto!!! Sprawdzzę czy na portalu GW
        coś o niej piszą.

Pozdr i smacznego
        • Gość: nonstop Re: Pyry z gzikiem IP: 192.168.223.* / *.icnet.pl 04.08.01, 14:02
          "Młyńskie Koło"
          pzdr
          • Gość: lol Re: Pyry z gzikiem IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.01, 22:02
            Gość portalu: nonstop napisał(a):

> "Młyńskie Koło"
            > pzdr

O właśnie :) "Młyńskie Koło"!!! Dzięki! Nie gadać - zajadać mniam, mniam!!! :)))
            Pozdr
    • Gość: Kuba_Wr Re: Pyry z gzikiem IP: *.cust.poz.supermedia.pl 03.08.01, 17:25
      Mniam, mniam. Pyszność, a takie proste
    • Gość: anka9009 Re: Pyry z gzikiem IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.01, 22:27
      w moim miescie z okazji różnych uroczystości robią degustacje pyrów (pyr?) z
      gzikiem
    • Gość: tur Re: Pyry z gzikiem IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.08.01, 22:45
      Właśnie przywiozłem "pyry" z poza Wielkopolski. Można je ze smakiem
      zjeść. Kupione w Poznaniu w zasadzie nie nadają się do jedzenia.
      Czy lokalni eksperci mogą to wytłumaczyć?.
      • Gość: lol Re: Pyry z gzikiem IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.01, 23:48

To paradoks ale jeżeli spojrzysz na mapę upraw rolniczych w Polsce to widać że
        największe "wydobycie" ziemniaka notuje się na Mazowszu a szczególnie dawne
        ostrołęckie i ciechanowskie. Czyli de facto pyrami są Warszawiacy :)

Pozd
        • Gość: Bor''ka Re: Pyry z gzikiem IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 05.08.01, 00:33
          Dlatego poprosilem dzis zone, zeby zrobila nam pyry z gzikiem.
          Bylo smaczne.
          • Gość: lol Re: Pyry z gzikiem IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.01, 00:37

Wczoraj było Bamberskie Święto na Starym Rynku. Jedną z atrakcji były pyry z
            gzikiem na plastikowym talerzu :))).
            Czy ktoś zna pochodzenie tego specjału? W związku z powyższym wydaje się że to
            niemiecki specyfik.

Pozd
            • Gość: Bor''ka Re: Pyry z gzikiem IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 05.08.01, 00:47
              Wiem, ze jedza to w Dolnej Saksonii, kolo Hanoweru, wiec pewnie masz racje.
      • Gość: canemuto dlaczego pyry z poznania cienko smakuja??? IP: *.icpnet.pl 05.08.01, 01:15
        Gość portalu: tur napisał(a):

> Właśnie przywiozłem "pyry" z poza Wielkopolski. Można je ze smakiem
        > zjeść. Kupione w Poznaniu w zasadzie nie nadają się do jedzenia.
        > Czy lokalni eksperci mogą to wytłumaczyć?.

nie jestem ekspertem, ale... moj wujek, rolnik od kilkudziesieciu lat jedzac czas
        jakis temu poznanskie pyry stwierdzil, ze nie sa zle jak na... ziemniaki
        pastewne!!! ot, cala tajemnica:) smutne, ale prawdziwe. wlasnie od niego co
        ktores wakacje dostaje worek ziemniakow, te sa jadalne i smaczne (okolice
        szczekocin, gdzies chyba kolo czestochowy - te rejony). aha - pastewne maja chyba
        bialy miazsz, te dobre - zolty. pozdro:)
    • Gość: andrzejk Re: Pyry z gzikiem IP: *.kalisz.sdi.tpnet.pl 05.08.01, 01:03
      Najwyższy czas abyś zmienił sobie żone.
      • Gość: lol Re: Pyry z gzikiem IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.01, 20:01
        Najwyraźniej nie zrozumiałeś o co mi chodzi. Polecam restart

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka