speedy 02.06.08, 13:53 Poznań czy tu warto rzeczywiście żyć? Czy nie lepszy do mieszkania jest jednak Wrocław? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
speedy Re: Poznań & Wrocław 02.06.08, 13:58 Wrocław ma ładny, duży i reprezentacyjny Rynek, w Poznaniu nawet nie umieją wyrównać kostki brukowej (współczuje panią w obcasach). Wrocław ma punkty widokowe (kościół Św.Elżbiety przy Rynku, Katedra i biurowiec) Poznania nie można zobaczyć z lotu ptaka. Wrocław dotrzymał słowa i wybudował aquapark, w Poznaniu nawet nie mogą wykopać pierwszej łopaty pod budowę Term Maltańskich. Wrocław ma festiwal teatralny i filmowy Wrocław Non-Stop. W tym mieście ciągle się coś dzieje, a u nas? Nawet nie umieją zrobić porządnego Red Bulla. Miasto zakorkowane, tramwaje powinny jeździć co 5 minut! Wrocław dba o turystów i promocję, a Poznań? Odpowiedz Link Zgłoś
libl Re: Poznań & Wrocław 02.06.08, 14:16 Poznań ma również piękny rynek. Poznań ma również festiwal teatralny. Jeśli chodzi o kulturę, Poznań też prezentuje się całkiem nieźle. Tu też się sporo dzieje... Wystarczy tylko chcieć i poszukać. I tu niestety dochodzimy do sprawy, która najbardziej boli - braku informacji. Już nawet nie chodzi o promocję, ale o zwykłe poinformowanie, że coś się dzieje. Ci, którzy wiedzą - i tak znajdą, ale miasto w ogóle nie wychodzi do ludzi. Taki przykład: przyjechał do Polski w zeszłym roku Kenny Garrett (było nie było - gwiazda; w ogóle moim zdaniem Poznań jest jednym z najlepszych miast jazzowych w Polsce). I notatka w "GW" (oczywiście w części centralnej) i informacja, że Kenny Garrett zagra jedyny koncert w Polsce. We Wrocławiu (oczywiście tam też grał, tę notkę pisał pewnie ktoś z Wrocławia). O Poznaniu ani słowa. I właśnie o taką informację mi chodzi - żeby ludzie spoza Poznania wiedzieli, że tutaj dużo się dzieje. I oto my też musimy zadbać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klojtek Re: Poznań & Wrocław IP: *.chello.pl 03.06.08, 09:17 W tym mieście ciągle > się coś dzieje, a u nas? Nawet nie umieją zrobić porządnego Red Bulla. Miasto > zakorkowane, tramwaje powinny jeździć co 5 minut! Rzeczywiście - w tym mieście (Wrocławiu) ciągle coś się dzieje... 1. Najbardziej zakorkowane miasto w Polsce. 2. Mniej więcej co pół roku pęka jakaś magistrala wodna (ostatnio w ub. tyg. - efekt, brak wody przez 1/2 doby w większej części miasta. 3.Wczoraj w całym (dosłownie - w całym!!!) Wrocławiu stanęły tramwaje na 1,5 h. Brak prądu w trakcji. MPK wini energetykę, energetyka wini MPK 4. Nie ma inwestycji drogowej w ciągu ostatnich kilku lat(nie ma żadnej !!!), która oddana byłaby w terminie. 5. Od 01 czerwca obowiązuje częściowy zakaz wjazdu tych cięższych TIR-ów do Wrocławia. Oczywiście, jak to we Wrocławiu, przepis jest od początku martwy. Kierowcy go nie przestrzegają i świadomie łamią. Policja nie interweniuje, a miasto, które miało wydawać dla niektórych firm przepustki zezwalające na całodniowy wjazd do tego przeuroczego miasta, jest na etapie... opracowywania procedur. Po prostu klasyczne wrocławskie działanie. Wprowadzono przepis, ale wcześniej nikt nie pomyślał, żeby to wszystko zatrybiło. To klasyczne we Wrocławiu, bo Wrocławianie po prostu mają duży problem z planowaniem, przewidywaniem, koncepcyjnym myśleniem i wreszcie terminową realizacją. Odpowiedz Link Zgłoś
speedy Re: Poznań & Wrocław 03.06.08, 19:39 Gość portalu: klojtek napisał(a): > Rzeczywiście - w tym mieście (Wrocławiu) ciągle coś się dzieje... > 1. Najbardziej zakorkowane miasto w Polsce. > 2. Mniej więcej co pół roku pęka jakaś magistrala wodna (ostatnio w > ub. tyg. - efekt, brak wody przez 1/2 doby w większej części miasta. > 3.Wczoraj w całym (dosłownie - w całym!!!) Wrocławiu stanęły > tramwaje na 1,5 h. Brak prądu w trakcji. MPK wini energetykę, > energetyka wini MPK > 4. Nie ma inwestycji drogowej w ciągu ostatnich kilku lat(nie ma > żadnej !!!), która oddana byłaby w terminie. > 5. Od 01 czerwca obowiązuje częściowy zakaz wjazdu tych cięższych > TIR-ów do Wrocławia. Oczywiście, jak to we Wrocławiu, przepis jest > od początku martwy. Kierowcy go nie przestrzegają i świadomie łamią. > Policja nie interweniuje, a miasto, które miało wydawać dla > niektórych firm przepustki zezwalające na całodniowy wjazd do tego > przeuroczego miasta, jest na etapie... opracowywania procedur. Po > prostu klasyczne wrocławskie działanie. Wprowadzono przepis, ale > wcześniej nikt nie pomyślał, żeby to wszystko zatrybiło. To > klasyczne we Wrocławiu, bo Wrocławianie po prostu mają duży problem > z planowaniem, przewidywaniem, koncepcyjnym myśleniem i wreszcie > terminową realizacją. > Nie broniąc Wrocławia: 3. U nas też w kwietniu z powodu awarii sieci trakcyjnej nie jeździły tramwaje w Centrum - od Głogowskiej, Grunwaldzkiej i Dąbrowskiego, aż po pestkę i Rataje. 5. No, ale przynajmniej zakazali TIRom jeździć po Centrum. Ale zgadzam się, że nie udaje im się dopiąć inwestycji, ale przynajmniej się starają, bo mają już park wodny, a my za to możemy doskonale pluskać się w Termach Maltańskich. Zgadzam się też co do komunikacji - mają fatalne drogi, brak obwodnic i paskudne tramwaje. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Poznań & Wrocław 05.06.08, 08:29 jak masz kasę na mieszkanie w centrum to będzie ci lepiej we Wrocławiu, a jak masz mieszkać gdzieś na obrzeżach to lepiej zostań w Poznaniu Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Poznań & Wrocław 05.06.08, 08:54 info z dzisiaj miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,5278783,Wroclaw_europejska_stolica_Hewlett_Packarda.html "Centrum marketingowe zajmować się będzie tworzeniem strategii marketingowych HP dla całej Europy. W centrum biznesowym i finansowym będą zapadały decyzje o kierunkach rozwoju firmy. Tu również będą tworzone analizy finansowe i rynkowe. Wrocław będzie odpowiadać za zarządzanie zasobami ludzkimi w koncernie oraz dostawy produktów i sprzętu. Centrum ma obsługiwać całą Europę i stanie się największym oddziałem amerykańskiego giganta na Starym Kontynencie." jeszcze ja masz przypadkiem 3mln na apartament w SkyTower czy Angel wings to będziesz żył światowo;) Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan A mnie się oba miasta podobają 05.06.08, 08:55 A mnie się -kurczę - oba miasta podobają i wkurzają mnie ci co podszczuwają ludzi do jakis kretyńskich rywalizacji i ocen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kontrabass Re: Poznań & Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 10:07 Kazde miasto ma swój urok, stare miasto- sek w tym, ze nasze jest potwornie zaniedbane :/ smierdzacy parking wciaz 'wita' turystów, zaniedbane elewacje kamieniczek wciaz 'usmiechaja' sie nie tylko do mieszkanców a na środku rynku śmierdzace kosze na smieci rodem z prl-u. Nie wspomne juz o bocznych uliczkach.. I jeszcze jedna kwestia, Poznań to coraz brudniejsze miasto, od jakiesgos czasu coraz wiecej smieci wali sie po ulicach- co jest tego przyczyna? :( Nie rozumiem juz tego miasta. Brak promocji, wciaz opozniajace sie inwestycje, ciagłe protesty mieszkanców, a władze wszytsko maja w *** tyle, ze tym razem juz tak chetnie nie siegaja do statystyk, gdyz te juz sa zupełnie inne.. I nie chodzi mi o porówanie- Wrocław to miasto przereklamowane (byłem widziałem), które poza cudownym starym miastem nie ma wiele do zaoferowania ( choc to zmieni sie pewnie- wystarczy zobaczyc ile jest tam inwestycji)- ale wiecie co chciałbym aby nasz ukochany Poznań był tak przereklamowany i dynamiczny. Jedno jest jednak pewne, dopoki grobelny i jego swita dalej beda zasiadac przy Kolegiackim nie zmieni sie wiele. Czasem mam wrazenie, ze działa tzw. równia pochyła a my spadamy ;/ Brak wizji, pomysłów, słaba dynamika- taki dziś jest Poznań. Odpowiedz Link Zgłoś