Dodaj do ulubionych

Macie naprawdę wspaniały chór!

19.09.03, 16:00
Przedwczoraj Łódź gościła na Festiwalu Dialogu Czterech Kultur Chór Akademicki Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza. Odbył sie w kościele luterańskim na Piotrkowskiej. Miałem te przyjemność słuchać wspaniałego wykonania pieśni (szczególnie zapadł mi w pamięć Carl Orff - O Fortuna).
O dreszcz na plecach przyprawiło mnie tez wykonanie pieśni gospel, którą chórzyści wykonali po posiłku, na którym wspólnie gościliśmy. Było to coś porywającego, niezwykłego, coś zupełnie innego od wcześniejszych podniosłych i poważnych pieśni (cały koncert był wsponieniem powstania w gettcie warszawskim).
Z niecierpliwością czekam na wydanie płyty z wesołymi piesniami - która byłaby dostępna u nas w Łodzi. Póki co, zaopatrze się w "Tribute to..." - jestem pewny, że nie pożałuję tego zakupu :))

Liczę na to, że za rok, przy kolejnym festiwalu bedziemy mogli ponownie Was goscić! Byliście wspaniali! Czekam z niecierpliwością!
Pozdrawiam z Forum Łódź, Maruda.
Obserwuj wątek
    • Gość: kaspera Re: Macie naprawdę wspaniały chór! IP: *.gostyn.sdi.tpnet.pl 19.09.03, 21:35
      Nie tylko ten jest taki wspaniały.
      Mamy jeszcze Chór Kameralny UAM pod dyr. K.Szydzisza, Chór Dominicantes i
      oczywiście osławione Słowiki, zarówno Poznańskie (Stuligrosz jest już stary,
      czego niestety widać skutki w poziomie artstycznym, mimo wszystko i tak mam
      słabość do sopranów chłopięcych) oraz Polskie (teraz Pozn. Chór Chłopięcy)!
      Pozdrawiam Forumowiczów z Lodzi!
      • Gość: Bladyrunner Re: Macie naprawdę wspaniały chór! IP: 212.126.17.* 21.09.03, 10:18
        Płyta "Tribute to ..." jest naprawdę warta polecenia.
        Zapewniam Cię, że nie pożałujesz tego zakupu.
    • the_dzidka Mamy naprawdę wspaniałe chóry :) 21.09.03, 17:37
      Cytat z faceta, który chciał się pochwalić po niemiecku dorobkiem kulturalnym
      miasta Poznania:
      "In Poznań sind viele gute Huren".
      Chciał powiedzieć, ze w Poznaniu jest wiele dobrych chórów. A co mu wyszło, to
      chyba nie muszę tłumaczyć :-)))))
      • Gość: Maruda Re: Mamy naprawdę wspaniałe chóry :) IP: *.tvsat364.lodz.pl 21.09.03, 20:49
        ja tez wpadłem :)
        Obsługując koncert z pierwszego postu, chciałem zaprosić anglojęzyczną parę do środka podając do ręki program koncertu. nie pamiętałem jak się wymiawia "choir" i walnąłem: Here is the programme of today's concert of this "chair". Tzn wyszło mi z tego "krzesło". Ale chyba się połapali :)

A słownik pol-niem. leży w innym pokoju, więc narazie uwierzę na słowo, że to bylo coś nie za ciekawego :)))
        • Gość: Dzidka Re: Mamy naprawdę wspaniałe chóry :) IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 21.09.03, 21:53
          Gość > A słownik pol-niem. leży w innym pokoju, więc narazie uwierzę na słowo,
          że to b
          > ylo coś nie za ciekawego :)))

Jakby to ująć... Hure to jest taka mniej ekskluzywna Córa Koryntu :-)

Dzi
          • Gość: Maruda Re: Mamy naprawdę wspaniałe chóry :) IP: *.tvsat364.lodz.pl 22.09.03, 21:13
            Hie hie hie :]]]]
            To ładnie musieli się ci zwiedzający poczuć, że im to zaproponowano ;-)))
            • Gość: Zbyszek Re: Mamy naprawdę wspaniałe chóry :) IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.09.03, 16:13
              Dobrze sie poczuli, bo to też jest prawda. Unsere huren, zwłaszcza na
              Niepodległości, są na niezłym, europejskim poziomie. A jeżeli chodzi o chóry to
              jest jeszcze Polibuda, genialnie śpiewająca muzę cerkiewną (męską).
              • Gość: Maruda Europejski poziom hur... (moim zdaniem) IP: *.tvsat364.lodz.pl 24.09.03, 16:31
                ma niezbyt wiele wspólnego ze ekhm, stosunkiem kogokolwiek do kurewstwa :)
                • Gość: Zbyszek Re: Europejski poziom hur... (moim zdaniem) IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.03, 15:15
                  Za to bardzo wiele z anegdotą "The dzidka". Maruda, nie bądź taki maruda, tylko
                  czytaj dokładnie wszystkie wypowiedzi, aby Cię analogie nie dziwiły. Pozdro.
                  • Gość: Maruda Re: Europejski poziom hur... (moim zdaniem) IP: *.tvsat364.lodz.pl 02.10.03, 13:00
                    czasem zdarza mi się pomarudzić, to fakt :)
                    Ale tu wydaje mi się, że wszystko co zostało napisane - zrozumiałem i jest też dla mnie jasne.

Zbyszku- chodziło mi o to, jak byś się poczuł, jakby Ci ktos rekomendował "dobre dziwki"? :)) Ja nieciekawie :)

Ale anegdotka jak najbardziej fajna :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka