bibicz01 20.08.08, 14:20 Ahoj vsem, ziji v Poznani nejaci Cesi? Pokud ano, urcite se ozvete. :-D Bibi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
l.george.l Re: Cesi v Poznani 20.08.08, 14:50 To ci dopiero. W równą rocznicę napaści sowieckiej na Czechy z udziałem Ludowego Wojska Polskiego na forum spada nam z nieba Czeszka. Pisz tu częściej, Kochanie. U Polaka czeski język wywołuje przyjemne gilgotki. Już Cię lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Czechofile w Poznaniu- są! 20.08.08, 19:43 a we mnie przyjemne gilgotki wywołuje wspomnienie czeskich knedlików z pieczenią wieprzową i kapustą. No i piwo! A godny naśladowania jest obyczaj czeskich kelnerów, kładących na stoliku wraz z pierwsza kolejką piwa czystą kartkę papieru, na której zaznacza tylko kreskami kolejki, donoszone bez wzywania- tylko na widok pustych kufli. Odpowiedz Link Zgłoś
bassooner Re: Czechofile w Poznaniu- są! 20.08.08, 22:21 Taa... ten zwyczaj z kreskami jest baaaardzo dooobry... ale raz, a jeszcze o tym nie wiedziałem (w roku '88) z kolegami weszliśmy na jedno, a wyszliśmy po pięęęęciuuuu... ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek.es Re: Czechofile w Poznaniu- są! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.08, 21:44 Bardzo miło wspominam pobyt w Tisnovie (20 km od Brna). Też stałem się zwolennikiem gulaszu z knedlikiem. I do tego ciemny Radegast :- )) Faktem jest, kelner natychmias uzupełniał pustą szklankę i stawiał kreskę na serwetce.Błyskawicznie zintegrowałem się z bywalcami klubu z bilardem w Sportovni Hala, poznałem też lokal dla prawdziwych mężczyzn U Legionarzi i winiarnię Pena Dni. Odpowiedz Link Zgłoś
bibicz01 Re: Cesi v Poznani 23.08.08, 14:10 Češka z nebe nespadla na výročí Ruské okupace, ale už před pěti měsíci. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Cesi v Poznani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 07:39 Ahoj, nejaci Cesi tady urcite ziji; ted' mozna na dovolene protoze to jsou hlavne lektori na univerzite a studenti. Musis se jeste podruhe ozvat na podzim, v rijnu, myslim :) Jak vidis, ziji tady take bohemofilove :) kterych je vic a vic. Doufam ze se v nasim meste budes citit skvele; co Te vubec prinutilo abys tady prijel(a)? Mej se hezky a vsechno nejlepsi! A. Odpowiedz Link Zgłoś
bibicz01 Re: Cesi v Poznani 21.08.08, 20:30 Ahojky. Wow!, super čeština. :-) Děkuju moc za hezkou zprávu. Opravdu mě potešila. O studentech vím, že jsou teď pryč, protože jeden z nich je i můj přítel. Ten mi taky na tři měsíce odjel, takže tu teď nějak "bojuju" pár měsíců sama. Důvod, proč jsem v Poznani, je tedy asi teď už jasný. ;-) Zatim se tu necítim úplně skvěle, protože mi chybí moji blízcí a vůbec celkově ČR, zvlášť Praha. Ale to snad bude časem lepší. Už jsem tu pět měsíců, mám dobrou práci, takže snad to bude OK. A jak to, že ty mluvíš tak dobře česky? Jenom studia, nebo jsi žil(a) v ČR? Bibi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Cesi v Poznani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 08:06 Diky! Skutečně nikdy jsem v Česku nežila, nikdy jsem nestudovala bohemistiky... Na začatku učila jsem se český sama, jen čtaje Skácela a Hrabala v originale... A pozdě Letní Skola Slovanských Studii v Brně, stipendiční výlety do Prahy, Brna apod. Takže konečně: ted' přednašim mezi jiné českou literaturu na univerzite, občas působím jako překladatelka básní a divadel. her do polštiny. Česká kultura byla, je a bude moje největší (možna: druhá největší... :)) láska. Nepochazím z Poznani a rozumím že se ještě citíš cizí a "neskvělé". Ja jsem se tak citila asi dva roky... Držím palci, abys se tady ochočila vrychlejí! Můj kamarád Honza vždicky řika, že lide z Prahy a z Poznani mají mnoho společného. :)Mej se! Agata Odpowiedz Link Zgłoś
bibicz01 Re: Cesi v Poznani 22.08.08, 12:59 Hmm, tak na to, ze jsi vlastně samouk, je to opravdu super. Kdybys někdy potřebovala s češtinou pomoct, tak se určitě ozvi (asteraki@seznam.cz). ;-) Takže ty nežiješ v Poznani nebo žiješ, ale jsi původně odjinud? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Cesi v Poznani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 15:16 Ziji tady uz deset let ale puvodne jsem odjinud :). Muj manzel je tady take "z desantu", jak tomu v Polsku rikame. Takze te rozumime. Diky za adresu, ozvu se! :) Zacina vikend!! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. PS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 23:38 Videla jsi uz "Medvedka"? Hraji v "Apollo", dneska vecer jsem tam byla. Opravdu vynikajici film - pokud jsi jej jeste nevidela, musis jit a jsem jista ze nebudes litovat. :) Odpowiedz Link Zgłoś
bibicz01 Re: PS 23.08.08, 10:01 Ahojky, Medvídka jsem viděla, byla jsem na něj taky v Apollu. To bylo první, co jsem udělala, když přítel odjel. :-) Bohužel víc českých filmů zatim neni. Vím, že dávají i Účastníky zájezdu (Wycieczkowicze), ale to jsem viděla už v Čechách. To je taky moc prima film, co si pamatuju. Takže taky doporučuju. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 czeski film 23.08.08, 10:49 Ahoj drogie panie! W Polsce używamy określenia "czeski błąd"- gdy pisząc lub odczytując liczbę zamieniamy omyłkowo miejscami cyfry. Na przykład zamiast 35 napiszemy 53. Ja bym rozumiał, że to mógłby być niemiecki błąd, bo Niemcy mają inny system czytania liczb- najpierw jednostki, potem dziesiątki i wówczas łatwo o taki błąd. Ale w czeskim chyba liczby czyta się tak samo jak u nas. Więc dlaczego "czeski błąd"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: czeski film IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.08, 11:10 Akurat system odczytywania liczb Czesi mają analogiczny do niemieckiego: najpierw jednostki, potem dziesiątki. Zupełna kalka. Ale nie jestem pewna, czy to jest przyczyna określenia "czeski błąd", czy chodzi tu może o różnice, które istnieją w językach słowiańskich: np. czeski "kapr" to polski "karp" (czyli "p" i "r" zamienione miejscami - mechanizm, którego analizowanie to zmora studentów na starocerkiewnosłowiańskim...). Pozdrawiam wszystkich czecholubów :) Odpowiedz Link Zgłoś
bibicz01 Re: czeski film 23.08.08, 14:07 I will write in English now because I don't know if you understand Czech or not (hope English is OK for you). :-) I am not sure if I understood your message correctly because my Polish is still not very good. If I did then here is my answer. You can say the number in both ways - first 'jednostki', then dziesiatki or other way round. Both are OK, it depends on the person how she/he speaks but 100% gramatically correctly is to say it in the same way as you guys in Poland do. This means 'dziesiatki' first and then 'jednostki'. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: czeski film 23.08.08, 14:46 bibicz01 napisała: > I will write in English now because I don't know if you understand Czech - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: czeski film IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.08, 15:52 A propos: vite, proč se v Polsku řika: "Český film, nikdo nic neví"? Ja vím. :) A propos: wiecie może, dlaczego w Polsce mówi się: "czeski film, nikt nic nie wie"? Bo ja wiem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
es_zet_pe Re: czeski film 23.08.08, 16:15 Podobno byla kiedys czeska komedia o tytule "Nikt nic nie wie", stad to sie wzielo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: czeski film IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.08, 16:22 Bingo. :)To była komedia o faszyzmie nakręcona tuż po wojnie i pokazana w Polsce na pocz. lat 50. Recepcja w naszym kraju, jak można się domyślić, była zgoła nie "komediowa". Krytyka wyrażała się o tym filmie w tonie: "jak można sobie robić jaja z hitleryzmu tuż po wojnie!?". Od tej pory filmy czeskie, niekompatybilne z naszym poczuciem humoru, określa się właśnie tym charakterystycznym "nikt nic nie wie". Ten wykład był gratis. :) Odpowiedz Link Zgłoś
bibicz01 Re: czeski film 23.08.08, 16:45 Není problém. :-) Tak třeba se takhle naučíš česky. ;-) Koukám, že v Polsku máte několik přirovnání k češtině nebo Čechám. Děláte si z nás legraci. :-( Ale my jsme tolerantní, takže to přežijeme. :o) Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 czeski w polskim 23.08.08, 19:44 po upadku komuny zrobiło w Polsce karierę czeskie zdanie: a to se ne vrati! Nie jestem pewien, czy napisałem poprawnie ale w takiej wersji jest dość często powtarzane od 20-tu chyba już lat. I w różnych kontekstach. Jakoś po czesku brzmi to bardziej stanowczo niż po polsku... A mnie przypomniała się wycieczka autobusowa po Czechosłowacji- czyli bardzo dawno. Siedziałem dość blisko naszego kierowcy oraz czeskiego przewodnika, opowiadającego ciekawe historie o mijanych miejscowościach. W pewnym momencie widząc wszędzie flagi państwowe na domach zapytałem przewodnika, z jakiej to okazji zostały wywieszone. Więc zaczął tłumaczyć, że właśnie 30 lat temu Czechosłowacja wstąpiła na nową drogę, drogę socjalizmu i komunizmu. Ale to zła droga- nagle krzyknął do kierowcy, który pomylił kierunki. A że przewodnik miał mikrofon i cały autobus to słyszał, to radości i śmiechu było co niemiara. Przewodnik do końca wyprawy był smutny. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: czeski film 23.08.08, 19:55 bibicz01 napisała: > Není problém. :-) Tak třeba se takhle naučíš česky. ;-) Koukám, že v Polsku mát > e několik přirovnání k češtině nebo Čechám. --- 1000 lat temu Polska przyjęła chrześcijaństwo od Czechów. Pierwszy polski święty- to Wojciech Sławnikowicz (Vojtech Slavnikovic). I Święty Wojciech łączy dziś nasze narody- jeden święty Wojciech jest złożony w katedrze gnieźnieńskiej, drugi- na Hradczanach w katedrze św. Wita. Odpowiedz Link Zgłoś
bassooner Re: czeski film 23.08.08, 21:57 kiks4 napisał: > 1000 lat temu Polska przyjęła chrześcijaństwo od Czechów. ___________________________________________________________________ Wychodzi na to, że faktycznie "przejęła" bo tam teraz prawie nic nie zostało... ;-))) Nie, nie żebym miał coś do tego... tylko tak mi się nasunęło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. agnostycyzm/katolicyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.08, 22:12 Chyba mylisz chrześcijaństwo z katolicyzmem, bassooner. Katolikami byli Austriacy i skutecznie tę denominację obrzydzili Czechom. Natomiast pamięć o mistrzu Husie i to, co leży u fundamentów chrześcijaństwa w Czechach dalej jest obecne; czasami sobie myślę, że agnostycyzm w wydaniu czeskim jest bardziej nasycony miłością bliźniego niż polski katolicyzm. Oczywiście wszystkie uogólnienia są fałszywe, włącznie z niniejszym. :) Odpowiedz Link Zgłoś
bassooner Re: agnostycyzm/katolicyzm 23.08.08, 22:15 Gościu "A" masz rację! Ja tylko miałem takie luźne skojarzenie... ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: agnostycyzm/katolicyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.08, 22:21 bassooner napisał: Gościu "A" masz rację! Ja tylko miałem takie luźne skojarzenie... ;- ))) Wcale udatne, anyway. :)) Gościówa A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: agnostycyzm/katolicyzm IP: 78.152.31.* 23.08.08, 22:48 Gość portalu: A. napisał(a): > Chyba mylisz chrześcijaństwo z katolicyzmem, Fenomenalne odkrycie. Chrześciaństwa nie należy mylić z katolicyzmem a Katolicyzmu z chrześciaństwem. Sam do tego doszedłeś? > Natomiast pamięć o mistrzu Husie i to, co leży u fundamentów > chrześcijaństwa w Czechach dalej jest obecne; A co lezy u fundamentów chrzesciaństwa i obecne jest w Czechach a nie jest obecne gdzieś indziej. We Francji, Niemczech, Włoszech Austrii czy Polsce? Może konkretniej. czasami sobie myślę, > że agnostycyzm w wydaniu czeskim jest bardziej nasycony miłością > bliźniego niż polski katolicyzm. Nie znam agnostycyzmu czeskiego więc wierzę na słowo. Ale w takim razie agnostycyzm czeski jest radykalnie inny niż polski - prezentowany na tym forum. Pozdrawiam naszych południowych sąsiadów. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: agnostycyzm/katolicyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.08, 23:02 Gość portalu: B napisał(a): A co lezy u fundamentów chrzesciaństwa i obecne jest w Czechach a nie jest obec > ne gdzieś indziej. We Francji, Niemczech, Włoszech Austrii czy Polsce? Może konkretniej. > Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam pytanie: mam odpowiedzieć, co konkretnie lezy u podstaw chrześcijaństwa i w Czechach nie zanikło, mimo że, jak to ujął na zasadzie luźnego skojarzenia bassooner, chrześcijaństwo niby zanikło? Miałam na myśli szacunek do drugiego: jego wolności, wad itd. Nie chcę wpaść w patetyczny ton. To tam jest - choć, jak już mówiłam, wszelkie uogólnienia włącznie z niniejszym... itd. Spokojnej nocy życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: agnostycyzm/katolicyzm IP: 78.152.31.* 23.08.08, 23:17 Gość portalu: A. napisał(a): Miałam na myśli szacunek do drugiego: > jego wolności, wad itd. Aaaa. Ulżyło mi. Bo już myślałem, że nie znam zasad chrzesciaństwa i nie mam pojęcia o Czechach - ostatecznie naszych najbliższych sąsiadach. A ty po prostu puszczasz teksty propagandowe w stylu nieboszczki Unii Wolnosci. Tylko czy nie zauważyłeś, że obrażasz inne europejskie i poza europejskie narody i państwa? Spokojnej nocy życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: agnostycyzm/katolicyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.08, 23:19 Gość portalu: B napisał(a): Tylko czy nie zauważyłeś, że obrażasz inne europejskie i poza europejskie narody i państwa? Kurczę, nie zauważyłam. I co europejskie i pozaeuropejskie państwa na to?! Gość portalu: B napisał(a): Bo już myślałem, że nie znam zasad chrzesciaństwa i nie mam pojęcia o Czechach - ostatecznie naszych najbliższych sąsiadach. A ja nie napisałam, że Ty masz pojęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: agnostycyzm/katolicyzm IP: 78.152.31.* 23.08.08, 23:36 Gość portalu: A. napisał(a): > Kurczę, nie zauważyłam. I co europejskie i pozaeuropejskie państwa > na to?! One nic. Ostatecznie nie przejmują się wpisami na tym forum. Tylko, że sama przedstawisz się dość nieciekawie insynuując,że Francuzi, Niemcy i inni za nic mają wolność, szacunek dla drugiego człowieka - i co tam jeszcze napisałaś. A może Ty tylko podlizujesz się naszym czeskim gościom i - mam nadzieję - przyjaciołom? :):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: agnostycyzm/katolicyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.08, 23:38 Człowieku, to Ty przedstawiasz się jako furiat i wtórny analfabeta. Lepiej przeczytaj ze zrozumieniem, co ja napisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
bassooner Re: agnostycyzm/katolicyzm 24.08.08, 16:54 Dejcie se po razie i bydzie spokój... ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: agnostycyzm/katolicyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.08, 18:07 No, to Bibi miałaby potwierdzenie stereotypu o narwanych psionkach :) Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: agnostycyzm/katolicyzm 24.08.08, 20:47 Gość portalu: A. napisał(a): > No, to Bibi miałaby potwierdzenie stereotypu o narwanych psionkach :) --- nie wiem jak jest w Czechach ale my chyba mamy "elastyczne" podejście do nauczania przez autorytety. Na codzień mówimy o ogromnym wpływie tychże nauk ale w konkretnych sytuacjach jakby o nich zapominamy lub je poprawiamy. Kiedyś rozmawiałem z kolegą- któremu jak sądzę znacznie bliżej jest do Radia Maryja niż do np. Radia TOK FM. Chodziło mi jak się maja nauki o miłości bliźniego do naszej codziennej rzeczywistości. Otóż wg. niego najpierw należy bliźniego przykładnie ukarać a potem można mu po chrześcijańsku wybaczyć. Teraz już wiem jak rozumieć miłość bliźniego. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: agnostycyzm/katolicyzm 24.08.08, 22:04 kiks4 napisał: Otóż wg. niego najpierw należy bliźniego przykładnie ukarać a > potem można mu po chrześcijańsku wybaczyć. Teraz już wiem jak rozumieć miłość > bliźniego. Hm., Niezbyt rozumiem kiksie koncepcję Twego znajomego. To co? On wymagał przed wybaczeniem kary, pokuty czy czego? A swoją drogą na kapitalne rozważania naprowadziła forumowiczów nasza sąsiadka zza gór. :):) Pozdrawiam przy okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: agnostycyzm/katolicyzm 24.08.08, 23:11 renepoznan napisał: > A swoją drogą na kapitalne rozważania naprowadziła forumowiczów nasza sąsiadka zza gór. :):) Pozdrawiam przy okazji. --- Nie da ci ojciec, nie da ci matka... pisał przed laty mistrz Staudynger Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: agnostycyzm/katolicyzm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.08, 13:10 Gość portalu: A. napisał(a): > Chyba mylisz chrześcijaństwo z katolicyzmem Ło Matko Bosko. Nawet tutaj z tym tematem? Jak to dobrze, że Sierotki tego nie widzą i nie czytają bo swoim zwyczajem cały katolicki Poznań by wyrżneli do nogi za herezje. Tak po czesku - wtedy. :) Choć z drugiej strony - z nami Krzyzaków prali - choc to nie po europejsku. Lubię braci Czechów a już Czeszki to uwielbiam!!!!!!!!!!!!!!! Choć trochę za dużo piwem je czuć - tylko, że nasze dziewczyny teraz także. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Sierotki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 16:11 Gość portalu: kibic napisał(a): Jak to dobrze, że Sierotki tego nie widzą i nie czytają bo swoim zwyczajem cały katolicki Poznań by wyrżneli do nogi za herezje. Tak po czesku - wtedy. :) Ależ, zaraz "wyrżnęli"! Sierotki same miały różnych odmieńców w Taborze, ale zanim ich wyrżnęły, pozwoliły im normalnie odejść. Czyli dały szansę. Takim na przykład, co to jednego wieśniaka zaczęli nazywać Jezusem, drugiego Mojżeszem, a na koniec doszli do wniosku, że właściwie każdy jest Bogiem. Dopiero jak przesadzili, to zostali wyrżnięci. ;) Ci Czesi byli swego czasu naprawdę waleczni, to prawda. Potem stali się rozsądni. :) Odpowiedz Link Zgłoś
bibicz01 Re: Češi v Poznani 25.08.08, 20:34 Tak koukám, že se mi to tady pěkně zvrhlo.... a Češi nikde. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Češi v Poznani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 09:51 Ahojky, napsala jsem email kamaradce, ktera tady bydli od 10 let (Ceska z Ostravy, ktera ma polskeho manzela). Mozna ze se ozve, ale nejsem jista, protoze ted' porodila druhe dite Odpowiedz Link Zgłoś
bibicz01 Re: Češi v Poznani 27.08.08, 20:06 Ahojda :-) Děkuju, to je od tebe hezké. Nevím, co to je SPOT-e, takže předpokládám, že jsem tam nebyla. Kde to je? Odpowiedz Link Zgłoś
z3r0 Re: Češi v Poznani 27.08.08, 23:19 Dobry vecer, Prominte, muj cesky je velmi spatny, ja jsem byl jen tri tydne v Fakultni Nemocnice Ostrava. Ja jsem spadl na zem pri paraglidingu a mel zlomeny pater. Doktori v Fakultni Nemocnice stabilizovali pater, ted je vsechno super klidne a bez komplikaci (neuveritelne :)! Ja jsem moc vdecny, ceske doktori, sestry a ceska nemocnice jsou super! Prominte, nikdy jsem ne mel vyuki ceskego :) Odpowiedz Link Zgłoś
bibicz01 Re: Češi v Poznani 28.08.08, 20:21 Ahoj z3r0. :-) To je nějaká záhadná zkratka. :o) Tvoje čeština neni vůbec špatná. Kdybych já uměla takhle polsky, tak by to bylo prima. Tak to jsem moc ráda, že jsme ti v Čechách dokázali pomoct. Hlavně, aby to bylo i do budoucna OK. Držim pěsti. No a to, že máš dobrou zkušenost s našimi nemocnicemi, je super. Já doufám, že hodně dlouho nebudu potřebovat ani českou ani polskou. :-) Jak to, že jsi dělal paragliding v ČR? Odpowiedz Link Zgłoś
z3r0 Re: Češi v Poznani 29.08.08, 15:07 > Jak to, že jsi dělal paragliding v ČR? V CR jsou lepsi tereny a podminky pro tento sport - mnoho startovaci ploch. Nemocnice rovnez lepsi nez v Polsku :D. Odpowiedz Link Zgłoś
z3r0 SPOT 27.08.08, 23:29 bibicz01 napisała: > Nevím, co to je SPOT-e, takže předpokládám, že jsem tam nebyla. Kde to je? SPOT je na ulici Dolna Wilda: spot.poznan.pl/pl/kontakt hezky vecer! Odpowiedz Link Zgłoś
bibicz01 Re: SPOT 28.08.08, 20:23 Děkuju za ten odkaz. ;-) Vypadá to jako moc hezký místo. Určitě se tam zajdu podívat. Odpowiedz Link Zgłoś
bibicz01 Re: Češi v Poznani 28.08.08, 20:27 Ahojky, tvoje kamarádka se mi už ozvala. Děkuju moc za zprostředkování kontaktu. ;-) No a do toho SPOT se určitě zajdu podívat. Děkuju moc za tip. Chtěla bych to stihnout ještě než odletim na tři týdny za přítelem do Kanady. Takže buď teď o víkendu, nebo v průběhu příštího týdne. :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Češi v Poznani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.08, 08:07 Není zač; kdybych Ti mohla vubec v něčím pomoct, piš; Barča ma moje emailovou adresu a telefonní čislo. Přeju Ti pěknou navštěvu v Kanadě (zavidím!!) a dřív: ve SPOTE, ačkoli je to nezrovnavatelné. :) Co se týká českých nemocnic to ja jsem měla v Praze také legrační zkušenost. Jela jsem na stipendium a v poslední večer v Polsku ukousnou mne "neznámý pes" a utek. Byla jsem na kole. Pojela jsem do naše nemocnici a doktor řekl že každý třetí den musím mít udělano očkovaní proti vzteklině! Pojela jsem do Prahy (citíla jsem se špatně po prvním polským očkovaní), přijdu do pražského lekaře a řikam: "Dobrý den, jsem z Polska, citím se špatně: mužete mi udělat očkovaní proti vzteklině, prosím?". Co bylo v tím nejzajimavejší: ten Váš doktor doporučil, abych si koupila ledovou coca-colu, po které jsem se opravdu už citíla prima!! Dodnes colu použivám, když mne bolí břicho, hlava anebo vůbec citím se nenejlíp... Naschle!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdegustowany Re: Češi v Poznani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.08, 14:15 może by się bardziej przyłożyć do nauki czeskiej ortografii i gramatyki? Na uniwersytecie uczą tacy ludzie, którzy z błędami w obcym języku piszą?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Češi v Poznani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.08, 08:32 Nie, na uniwersytecie czeskiego uczą dwaj Czesi. Odpowiedz Link Zgłoś
veerciaa Re: Češi v Poznani 29.10.08, 01:57 Ahoooj, já jsem Češka, ale v Poznani nežiju. Jezdívám tam za přítelem...A když je v práci, dost se nudím:-) Tak až zase někdy přijedu,mohly bychom spolu něco vyvést:-D Snad ještě někdy mrkneš na toto forum, můžeme se zkontaktovat a kdo ví, třeba se tedy nakonec sejít. Jestli chceš, pisni mi na maila veri.c@centrum.cz Zdravím a pozdravuji, Vercia;-) Odpowiedz Link Zgłoś
es_zet_pe Re: Cesi v Poznani 01.09.08, 23:59 Przypomniała mi się zabawna historyjka sprzed około 10 lat. Kolega dorabiał sobie na Targach Poznańskich w jakieś czeskiej firmie, która się tam wystawiała. Tak sobie siedział z tymi Czechami, gadał, a oni mieli w komputerze jakieś zdjęcia rozebranych panienek. I kolega mówi: - O, u nas rządzą katolicy i to jest zakazane! A Czech na to: - A u nas rządzi Havel, on takie rzeczy lubi! Tak się rodzą stereotypy w obie strony - to było za pierwszych rządów SLD bodajże jak Oleksy był premierem (a Kwaśniewski prezydentem), w każdym kiosku było pełno erotycznych czasopism (tak samo jak i dziś), więc ani "katolicy" nie rządzili, ani "to nie było zakazane". A chyba i w Czechach nie od gustu Havla zależało czy można mieć erotyczne zdjęcia w kompie, czy nie... Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a nie lubimy cesi w poznaniu 30.10.08, 22:19 ani w zadnym innym miejscu. Drazni nas wasz jezyk, glupi chichot z byle powodu i niepunktualnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czechofil Re: nie lubimy cesi w poznaniu IP: *.173.27.111.tesatnet.pl 31.10.08, 13:36 Mów za siebie. Ja lubię. Kolejny frustrat(ka). Ale zapewne co tydzień w kościele znak pokoju przekazujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: nie lubimy cesi w poznaniu 02.11.08, 20:02 Gość portalu: czechofil napisał(a): Ale zapewne co > tydzień w kościele znak pokoju przekazujesz. @@@ owszem, tym, ktorych lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość poniedzielny Re: znak pokoju tym, ktorych lubie IP: *.icpnet.pl 20.03.17, 07:14 Ale to chyba niezupełnie o to chodzi w tym geście?... Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Vika to dobry człowiek ale dzisiaj nie ma nastroju 31.10.08, 13:42 Vika- drogie dziecko! Nie poznaję Ciebie. Masz słabszy dzień ale nie musisz wyzywać się na sąsiadach. Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: Vika to dobry człowiek ale dzisiaj nie ma nas 02.11.08, 20:05 Dzien jak dzien:)Podtrzymuje to co napisalam. Dobrze, ze przynajmniej nie sa klotliwi, bo ja jestem zlosliwa;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bibi Re: nie lubimy cesi w poznaniu IP: *.echostar.pl 01.11.08, 23:15 Hmm, co na to rict. Negativnimu cloveku nema smysl odporovat. Preju, aby jsi v zivote potkavala jenom stejne perfektni lidi jako jsi ty. Odpowiedz Link Zgłoś
z3r0 Re: nie lubimy cesi w poznaniu 02.11.08, 19:03 > ani w zadnym innym miejscu. Drazni nas wasz jezyk, kogo WAS? Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: nie lubimy cesi w poznaniu 02.11.08, 20:19 mnie, R., B., J., A., Ł., F., M., M., A., J., K., A., R. i wielu innych. Odpowiedz Link Zgłoś
es_zet_pe Re: nie lubimy cesi w poznaniu 04.11.08, 07:49 Tzn. Ciebie i Twoich 10 czy 11 znajomych? Mów więc konkretnie i za siebie. Ja bardzo lubię Czechów, Czechy, język czeski i kulturę czeską. * * * Polecam zwłaszcza muzykę Daniela Landy - coś zupełnie odmiennego od stereotypów związanych z odbiorem czeskiej kultury (że niby Czesi to tacy dobrotliwi gawędziarze jak z Hrabala). Odpowiedz Link Zgłoś
mikocy Re: nie lubimy cesi w poznaniu 08.06.16, 18:50 Ahoj hledame nejaky lidicky v Poznani,zajit na pivko zabavu atd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lililili Re: nie lubimy cesi w poznaniu IP: 150.254.212.* 15.06.16, 08:30 co za stereotypy...głupi chichot??? niepunktualność?? co ty pitolisz za pierdoły? a jeżeli piszesz "nie lubimy" to mów konkretnie KTO a nie wymieniaj litery alfabetu robiąc z tego jakąś wielką tajemnicę. Mów za siebie i bierz odpowiedzialność za hiperpoziom swojego pustactwa w wypowiedziach, poza tym psujesz ogólny ciąg konwersacji swoimi wtrętami, czy ktoś zapytał "a co sądzi vikka o języku czeskim?? i Czechach??" - zdaje się że nikt, zatem po co jątrzysz i się wcinasz w rozmowę?? Odpowiedz Link Zgłoś