Dodaj do ulubionych

Szklanka na śląskich drogach

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 22:35
Widizałem to od środka, cudem nie ucierpiałem... Nie wiem tylko, co mam
sądzić o zdaniu "Do tragedii doszło za to na drodze krajowej nr 94 w Dąbrowie
Górniczej Strzemieszycach, gdzie opel wjechał pod koła tira." Za to? w
domyśle: Już się baliśmy, że nic się nie stanie, ale na szczęście jest
sensacja, o której można napisać. Dobrze rozumuję?
Obserwuj wątek
    • Gość: m824 Re: Szklanka na śląskich drogach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 00:37
      hmmm, ciekawe masz podejście. ja odczytuje to wręcz odwrotnie. na a4 i innych
      drogach nikt nie zginął - ludzie milei szczęscie, za to w DG doszło do
      tragedii, czyli jednak niestety w dniu dzisiejszym był ktoś, komu się nie
      udało...

nie doczytywałabym się tu jakiś specjalnych zabiegów językowych dziennikarza,
      który jednak cieszy się że będzie miał o czym pisac, bo ktos zginął. dlaczego
      tak demonizujecie dziennikarzy. w końcu zginął człowiek i nie wierzę, że komuś
      się fajnie o takich rzeczach pisze!

• Gość: Mierlin Re: Szklanka na śląskich drogach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 00:37
      Widziałem faceta podchodzącego do ofiar wypadku i podsuwającego umowy o
      odsprzedanie auta. Dawał po 100 zł zaliczki. Kilkanaście osób podpisało.
    • Gość: micra Re: Szklanka na śląskich drogach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 01:02
      Chciałam tu pozdrowić debila w czerwonym seicento, który przedwczoraj rano, w
      gęstej mgle cofał pod prąd, bo przejechał wjazd na stacje Shell w Tychach. Ta
      bezmyślna kreatura o mały włos a posłała by mnie do nieba. Ciężarówka jadąca za
      mną ledwo się wyrobiła gdy musiałam dać ostro po hamulcach. Mam nadzieję zbuku,
      że trafisz na twojej drodze na swojego klona.
      • ass.of.fire Re: Szklanka na śląskich drogach 13.01.06, 03:39
        jak to sie dzieje ze coraz to doskonalszy ma byc egzamin dla kierowców, a na
        drodze coraz wiecej takich co im prawo jazdy Stevie Wonder dał...
      • leszekwiesiek Re: Szklanka na śląskich drogach 13.01.06, 07:52
        JAK SIĘGAM PAMIĘCIĄ, W DNIACH 18 I 20 STYCZNIA UBIEGŁEGO ROKU DOSZŁO DO
        PODOBNYCH KARAMBOLI W OKOLICACH KRAKOWA I NA ŚLĄSKU. PIERWSZY Z POWODU PODOBNEJ
        GOŁOLEDZI, A DRUGI W WYNIKU OPADÓW ŚNIEGU. BYŁEM TAM WTEDY I NIE WIDZIAŁEM
        ŻADNEJ PIASKARKI. CIEKAWE JEST TO,ŻE W INNYCH CZĘŚCIACH KRAJU SĄ PODOBNE I
        CZĘŚCIEJ WYSTĘPUJĄCE TAKIE SAME ZJAWISKA ATMOSERYCZNE, ALE SŁUŻBY DROGOWE JAKOŚ
        SOBIE Z TYM DAJĄ RADĘ. MIESZKAM MA ROZTOCZU I NIE PRZYPOMINAM SOBIE ABY
        GOŁOLEDŹ LUB ŚNIEG NA NASZYCH GŁÓWNYCH DROGACH NIE POZWOLIŁ MI DOJECHAĆ DO
        PRACY LUB DO DOMU. GORZEJ JEST TYLKO NA DROGACH PODRZĘDNYCH. ZRESZTĄ BEZ
        POSYPANIA NASZYCH PAGÓRKÓW SOLĄ, NIKT BY NIGDZIE NIE DOJECHAŁ. W KRAKOWIE I NA
        ŚLĄSKU OSZCZĘDZAJĄ NA SOLI. I PEWNIE JESZCZE WMAWIAJĄ, ŻE TO DLA NASZEGO DOBRA,
        BO NAM SAMOCHODY NIE RDZEWIEJĄ.
    • Gość: rez Re: Szklanka na śląskich drogach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 06:20
      najbardziej wkurza mnie ten pan od zarządzania,zawsze im wiatr coś
      zwieje,zawsze wymówki a większość dróg to "schody do nieba" nietknięte przez
      (odpowiedzialne?) za to służby.Taka pogoda to stan wyjątkowy na drogach i
      powinni pilnować ich utrzymania na okragło!
      • losiu4 Re: Szklanka na śląskich drogach 13.01.06, 07:12
        Gość portalu: rez napisał(a):

> najbardziej wkurza mnie ten pan od zarządzania,zawsze im wiatr coś
        > zwieje,zawsze wymówki a większość dróg to "schody do nieba" nietknięte przez
        > (odpowiedzialne?) za to służby.Taka pogoda to stan wyjątkowy na drogach i
        > powinni pilnować ich utrzymania na okragło!

bez przesady... pry takich i gorszych warunkach pogodowych _nie da sie_
        utrzymać odpowiednio dróg... może inaczej: dałoby się, ale jedynymi pojazdami
        na ulicach byłyby sunące jedna za drugą spychaczo - posypywarki czy jak je tam
        zwał

Pozdrawiam

Losiu
        • Gość: adam Re: Szklanka na śląskich drogach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 11:35
          Wydaje mi się, że drogowcy a zwłaszcza dyrekcja zawarła umowe z laweciażami aby
          oni mieli co robić.
          Byłem tam i widziałem ten karambol. Potem jechałem autostradą Katowice-
          Kraków.Ludzie, za co oni biorą 11zł. Poza informacją w połowie drogi "zwolnij-
          ślisko" nic nie robią (nie było wiatru ani piasku).Uczciwiej byłoby w
          Krakowie , zamiast pobierać opłate każdemu kierowcy wypłacić po 110zł, a nie
          kupować żonie nowego VW, bo ten z przed półroku już jej się znudził
          • Gość: mukroko Re: Szklanka na śląskich drogach IP: *.chello.pl 13.01.06, 12:34
            co do drogowcow to chcialem tylko podac pewien fakt

w katowicach (miasto wojewodzkie) jest okolo 30 pługów.... wiecej nie ma! i
            podejrzewam ze nawet jakby ci ludzie jezdzili w piaskarkach 24/7 to i tak nie
            obrocili by wszystkiego...
      • Gość: bubu Re: Szklanka na śląskich drogach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.06, 18:33
        drogi na śląsku są w fatalnym stanie.
        wydaje się, że kierowcy na śląsku są źle traktowani.
        nie wiadomo natomiast dlaczego i przez kogo?
        nie wiadomo co robić?
        jak poprawić nasze, śląskie drogi?
        a tak prawdę mówiąc, jak to możliwe żeby na a4 była "szklanka",
        wiadomo było od godziny 15-16, że będzie marznąca mżawka(jechałem wtedy)
        karambol był,bo służby drogowe nie zrobiły nic by zapobiec temu.
        no i co? i nic!
        dalej będą brać pensje, dalej nas olewać,kto? DROGOWCY!
        pa

• Gość: HH Piaskiem? A po cholerę? Lepiej solą! IP: *.comarch.pl 13.01.06, 07:17
      Czy to takie trudne zrozumieć, że piasek na lodzie nic nie da a w szczególności,
      że szybko z niego zniknie? Jesli faktycznie ta droga była posypana tylko
      piaskiem, to ofiary karambolu powinny sądzić się z firmą obsługującą tą drogę,
      bo jest to zaniedbanie! Na lód sypie się solą, a nie piaskiem. W ogóle w Polsce
      panuje jakaś epidemia sypania piaskiem, który najczęściej guzik daje a oprócz
      tego powoduje, że wszędzie jest brudno i zatykają się studzienki odpływowe.
      • Gość: Zabrzanin Re: Piaskiem? A po cholerę? Lepiej solą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 07:23
        Coś mi się obilo, ze nowej autostrady przez bodajze rok nie wolno sypac sola...
        dlatego moze piasek? CHORE!!!
        • Gość: Andrzej Katowice Re: Piaskiem? A po cholerę? Lepiej solą! IP: *.imo.gliwice.pl 13.01.06, 07:52
          Taaa. Po pierwsze zabawę zaczął gość w nowym SUV-ie mercedesa, śmignął mi,
          jadąc w tych warunkach dobrze ponad 150/h. Po minięciu nowego MOP-a w
          Kochłowicach widziałem go na przeciwnym pasie i kolejno dobijające auta. Poza
          jego lekkomyślnością należy podziękować służbom utrzymania ruchu. A w
          szczególności za hipokryzję i kłamstwo w żywe oczy ich przedstawiciela. Wiatru
          nie było! Przecież była mgła i osiadała na drodze! A gdyby nie usypane przez
          tych panów i zbite na kamień bandy ze śniegu na pasie rozdzielającym
          (zasłaniające odboje), to ten koleś nie przeleciałby na drugą stronę. Nie pada
          od co najmniej 10 dni i można to było powywozić. Jak mogą zamknąć pas do
          koszenia trawki, to mogli i do tego.
          • Gość: autopsja Re: Piaskiem? A po cholerę? Lepiej solą! IP: *.chello.pl 13.01.06, 10:35
            Rzeczywiście o żadnym wietrze przez cały dzień nie było mowy, a mgła aż się
            lepiła do twarzy(tradydcyjne mleko) :/
      • Gość: Endill Re: Piaskiem? A po cholerę? Lepiej solą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 15:09
        Ech - przyzwyczailiście się, że zimą - jakakolwiek by nie była drogi musza być
        czarne! Jak tylko spadną większe śniegi i na drodzę będzie śnieg, to media
        panikuja a większośc kierowców po prostu głupieje, bo jak po kołami nie jest
        czarno, to znaczy nie można jechać. A żeby pod kołami było czarno - to wg ich
        rozumowania trzeb awysypać jak najwięcej soli!
        Mieszkam w górach - w mojej gminie w zimie na drogi NIE SYPIE SIĘ SOLI! Za to
        jest piasek, żużel itp. I bynajmniej nie zmniejsza to przyczepności - po prostu
        piasek czy żużel (czy jakieś inne cholerstwo) wmraża się w śnieg, lód na ulicy
        tworząc wcale przyczepną warstwę. Od lat nie słyszałem,żeby był w oklicy jakiś
        powazniejszy wypadek. Nie słyszałem też biadolenia kierowców, że nie
        ma "czarnej" drogi.
        Nie sypie się solą, więc nie tworzy się też na wpół rozmrożona breja śniegowego
        błota, która stwarza o wiele większe niebezpieczeństwo poślizgu!
        Ech - kierowcy z miast - nauczcie się jeździć na śniegu, a nie biadolcie że
        solą nie sypią, kiedy ten śnieg na drodze się pojawia!
        Pozdrawiam!
    • mamgotamgo Re: Szklanka na śląskich drogach 13.01.06, 07:52
      Niech postawią w takich warunkach jeszcze więcej fotoradarów. Niech
      przestraszony kierowca zacznie nagle hamować, bo zorientował się, że jest
      fotoradar. W takich warunkach o nieszczęście nietrudno. Policja drogowa jest od
      tego, by ułatwiać kierowcom podróż, a nie od mandatów. Jechałem kiedyś
      autostradą w Austrii. Zresztą jak zawsze zgodnie z przepisami. Nagle zobaczyłem
      wóz policyjny, a policjan machał ręką dając znak, żeby zwolnić. Zwolniłem. Za
      kilkaset metrów zobaczyłem wywrotkę ciężarówki wiozącej deski, które rozsypały
      się po całej jezdni. To nazywa się współpraca policji z kierowcami. Czy
      drogówka jeździ tylko pojazdami służbowymi? No to współczuję tym biedakom. W
      Piaskach, koło Pszczyny powinien być zlikwidowany fotoradar, albo zwiększone
      ograniczenie prędkości z 70 do 90 dla samochodów osobowych. Tiry powinny
      dostosować swoją prędkość do ich możliwości. Inżynierowie ruchu zapominają, że
      najbardziej zwrotnym samochodem jest fiat126p, a najciężej jeździ się
      samochodami opartymi na ramie, a nie niezależnym zawieszeniu. Technika z każdym
      rokiem idzie do przodu. Pokażcie mi w Polsce znak drogowy, który zakazuje
      wyprzedzania, ale u spodu ma informację: traktory można wyprzedzać? A tak jest
      w Niemczech. Jesteśmy w Unii czy nie? Obowiązuje nas prawo unijne czy nie?
      Jedyne, co zrobiono, to zbieranie mandatów za przekroczenie prędkości w miejscu
      zabudowanym, czyli 50 km. na godzinę, a było dawniej 60, kiedy to hamulce w
      samochodach były takie jak w warszawie. Chłopcy radarowcy cieszą się, że udało
      im się namierzyć kierowcę, bo ich tak przeszkolili. Na policję drogową płacę
      ja. Nawet wtedy, kiedy jestem pieszym użytkownikiem drogi. Gdzie jest drogówka
      w momencie przekraczania ulicy na pasach zarezerwowanych dla pieszych, gdy
      kierowca "omija intruza", bo przypadkowo tam się znalazł? Byłem naocznym
      świadkiem przechodzenia przez jezdnię na zebrze człowieka podpierającego się
      dwiema kulami. Jak nie po palcach to po piętach ale kierowcy nie ustąpili. Oto
      cała nasza polska rzeczywistość.
    • Gość: Darek Re: Szklanka na śląskich drogach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.06, 09:08
      Wiatr zdmuchnął piasek?
      Rozum im zdmuchnęło. Jechałem wczoraj na trasie Krapkowice - Ruda Śląska ok
      godz. 17 a widziałem słownie "ZERO" piaskarek.
      Na szczęśćie uniknąłem problemów!
    • Gość: rosomak Re: Szklanka na śląskich drogach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.06, 09:28
      Nie, rozumujesz kretyńsko.
      Twoja Pani od polskiego powinna załamać ręce.
      Na A4 nie było tragedii (nikt nie zgnął). Za to w DG wypadek był tragiczny w skutkach. (Tragiczny, czyli z ofiarami).
      Naucz sie czytać ze zrozumieniem i pewnym, takim obiektywizmem.
      Pozdr.
      • Gość: mukroko Re: Szklanka na śląskich drogach IP: *.chello.pl 13.01.06, 12:41
        a kogo obchodzi pani od polskiego ?
    • Gość: kierowca Re: Szklanka na śląskich drogach IP: *.pool.mediaWays.net 13.01.06, 09:33
      wiecie co, duzo jezdze, nie tylko po polskich drogach ,ale tez w CZ SK A D F
      I... i co....nawet Czsie, z ktorych siesmiejemy... maja nawierzchnie czarne
      nawet po opadach sniegu,Austriacy i Niemcy trabia co pol godziny w radiu, ze
      jest slisko, ze pada snieg itd, nie mowiac o Francuzach i Wlochach... a po co
      nam Radio Kierowcow ?!!!! i tak do niczego sie nie nadaje...UE?? ale nie na
      drogach... Moze by tak O. Dyrektor wprowadzil Wiadomosci drogowe, slyszalnosc
      tej dywersyjnej rozglosni by napewno wzrosla....
    • Gość: Jakub Re: Szklanka na śląskich drogach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 11:08
      Ciekawe, kiedy i komu dostarczano te koce. Stałem w tym korku na A4 3 godziny,
      bez żadnej informacji. Myślę, że gdybym odrazu zrobił to co niektórzy kierowcy,
      czyli zawróciłbym i pojechał pod prąd łamiąc tym samym przepisy, mniej by było
      zdenerwowania z mojej strony, a i szybciej dojechałbym do celu. A jeśli chodzi
      o przyczynę tego zdarzenia, to nie zwalajcie winy na pogodę, to jest wina
      brawurowej jazdy niektórych kirowców. Przecież warunki były takie same dla
      wszystkich. Nie wszyscy jednak brali udział w karambolu.
    • Gość: Gość Re: Szklanka na śląskich drogach IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 13.01.06, 13:35
      na studiach dziennikarskich uczą, że lead powinien zawierać wiadomości
      najważniejsze. Dla "redaktora" "gazety" Wyborczej ważniejsza jest lekka
      kontuzja gitarzysty jakiejś podrzędnej kapeli niż śmierć 2 osób. Żenujące.
      Wyborcza schodzi coraz bardziej na psy
      • ben00 Re: Szklanka na śląskich drogach 13.01.06, 14:49
        a co do technik zimowego utrzymania jezdni to ów Pan od technik drogowych "made
        in Poland" powiniem wiedzieć że piasek z solą 9lub innym środkiem) do
        przeżytek!!
        Używa się przy zimowym utrzymaniu drów - SOLAREK, które rozpryskują roztwór do
        rozpuszczania lodu (tzw. "solankę") co jest tańsze, efektywniejsze i nic
        nie "zwieje" a i kamień z piasku spod kół nie poleci.
        I tyle

ben
        • Gość: mukroko Re: Szklanka na śląskich drogach IP: *.chello.pl 13.01.06, 15:07
          niestety tansze to nie jest
    • Gość: Podlesianin Re: Szklanka na śląskich drogach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.06, 16:40
      Moim zdanie ta osoba z centrum zarządzania wojewody jest pierwsza do zwolnienie
      a nawet mam do niej prace niech idzie pozamiatać ten piasek na
      autostradzie.Jeszcze takiej opini nie słyszałem jak można autostrade sypiać
      piaskiem.
    • mondrypolakposzkodzie Re: Szklanka na śląskich drogach 13.01.06, 18:42
      Rexio - dobrze rozumujesz - Panie Ewy, autorki artykulu, cierpiac na brak zainteresowania swoimi
      amatorskimi relacjami, lapia sie brzytwy piszac w pierwszym poaragrafie o "rannym gitarzyscie zespolu
      Golec uOrkiestra" - dramat, na dodatek pomieszany z show businessem! To sie sprzeda! Problem
      polega na tym ze gitarzysta zespolu Golec jest moim starym kumplem o ktorego zaczalem sie martwic
      po przeczytaniu tej prostacko-sensacyjnej relacji. Oczywiscie telefonicznie dowiedzialem sie ze na
      szczescie nic powaznego sie nie stalo, a juz na pewno nie byl "ranny". Autorki natomiast nie sa na tyle
      inteligentne zeby przewidziec jak ich idiotyczna relacja podziala na kogos komu bliski moze byc
      "ranny" gitarzysta zespolu Golec uOrkiestra. Brawo Wyborcza - najrzetelniejsza gazeta w Polsce!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka