Dodaj do ulubionych

Jak INEA robi klientów w jajo

09.09.08, 00:01
Może by tak Szanowna Redakcja coś wreszcie spłodziła na temat INEA? Polecam
szczególnej uwadze najnowszą promocję (dziś ogłoszoną) i zapoznanie się z
opiniami klientów na jej temat na icp.internet. Jeśli Szanowna Redakcja będzie
miała problemy ze zrozumieniem najnowszej "promocji", służę pomocą.
Obserwuj wątek
    • Gość: stara- baba Re: Jak INEA robi klientów w jajo IP: *.icpnet.pl 09.09.08, 12:54
      słabo orientuję się w sprawach komputerowych a konczy mi się dotychczasowa
      umowa(miałam CYFROWY DOM optima złota).Proszę o pomoc w czym dzisiejsza promocja
      jest korzystniejsza
      • l.george.l Re: Jak INEA robi klientów w jajo 09.09.08, 19:27
        Zależy, jaki pakiet miałaś do tej pory. Możliwe, że na najnowszej promocji nie
        będziesz mogła skorzystać.
    • Gość: Marian Re: Jak INEA robi klientów w jajo IP: *.icpnet.pl 09.09.08, 20:56
      A mi się własnie skończyła promocja 2Mb za 79 zł i nic w tej cenie
      teraz nie ma. Mam więc do wyboru płacić standardową stawkę 99 zł/mc
      za 2Mb lub wejść w nową promocję na pakiet 6Mb za 99 zł. Pewnie po
      roku się okaże, że tak czy siak będę musiał płacić 169 zł (standard
      za 6Mb), tyle że mi może prędkość w kolejnej promocji zwiększą.
      Chcąc nie chcąc Inea wyciągnęła ode mnie 20zł extra na miesiąc, a za
      rok może wyciągnąć kolejne 60 zł extra!!
      • l.george.l Re: Jak INEA robi klientów w jajo 09.09.08, 21:17
        Możesz wziąć Classic za 59 zł (przepustowość 256/96 - buaaaaaahahahhahahaa,
        goła baba będzie Ci się przez pół godziny ściągać a płyta przez cały wieczór),
        przemęczyć się przez circa dwa miesiące, a potem podpisać lojalkę na 4 MB za 69 zł.
        • Gość: M Re: Jak INEA robi klientów w jajo IP: *.icpnet.pl 09.09.08, 21:34
          No nie da się zrobić tego tak, ponieważ promocja trwa tylko do 30
          września. Więc nie zdąże do tego czasu wypowiedziec umowy i
          skorzystać z promocji 4Mb za 59....
    • Gość: mm nowa kwestia IP: *.icpnet.pl 26.11.08, 17:38
      jeszcze nie wiem czy to jest robienie w jajo - przyszło pismo, że od
      nowego roku pakiet podstawowy drożeje o 4,90 zł (czyli o 11% - o,
      żeby były takie podwyżki płac...) - i komu się to nie podoba, może
      złożyć do 25.12. wypowiedzenia - "w razie skorzystania z prawa do
      wypowiedzenia umowy abonenckiej, dostawcy usług nie przysługuje
      żadne roszczenie odszkodowawcze z tego tytułu, z zastrzeżeniem
      zwrotu przyznanej Państwu ulgi."

wypowiedzenie z powodu 5 zł raczej nie wchodzi w grę, ale pytam -
      mógłby mi ktoś wyjaśnić o co chodzi w cytowanym zdaniu?

• Gość: rentgen Re: nowa kwestia IP: *.gprs.plus.pl 26.11.08, 17:58
        ja to rozumiem, że przyznano Ci jakąś ulgę (może dotychczasowy abonament był w
        ulgowej cenie??)no i zastrzegają sobie możliwość żądania zwrotu tejże ulgi
        (gdziekolwiek ona jest)

lepiej przeczytaj umowę, może ktoś inny powie o co tu biega...
        • Gość: albeertos Re: nowa kwestia IP: *.icpnet.pl 26.11.08, 18:10
          No fakt, Inea to kicha :(
          Inotel w Swarzędzu, Koziegłowach i w Poznaniu już wprowadził w kablu jakość HD,
          daje dekodery z HDD i do tego są tańsi, a Inea kisi się w swoim sosie i zero
          postępu...
          • Gość: ddd Re: nowa kwestia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.08, 21:20
            Już wkrótce w Inei też będzie HD miejmy nadzieję, że lepszej jakości
            jak w Tesacie czy Inotelu. Oby również cenowo byli konkurencyjni
            • Gość: mikuś Re: nowa kwestia IP: *.173.7.40.tesatnet.pl 29.11.08, 21:38
              Nie wiem, dlaczego twierdzisz, ze TESAT ma zla jakosc... Jestem ich abonentem od
              2000 roku, od 2005 posiadam internet i dekoder cyfrowy, kilka tygodni temu
              wzialem dekoder HD. Jak do tej pory nie mam powodu, by narzekac. Nigdy nie
              zdarzylo sie, by firma olala zgloszona uwage, usterke, cokolwiek, w
              przeciwienstwie do firmy INEA, ktora osiadla na laurach, lapie tylko nowych
              abonentow nie dbajac o starych...

INEA - Internet Never Ever Available
        • Gość: mm Re: nowa kwestia IP: *.icpnet.pl 26.11.08, 22:05
          rentgen, ulgi za abonament TV nie było, ale umowa jest zawierana na
          cały pakiet - internet + TV + telefon, a internet zawsze jest w
          jakiejś promocji (zresztą nawet promocji ceny są niezbyt atrakcyjne,
          ale to na marginesie) - interesuje mnie to, czy jeśli z powodu
          podwyżki ceny za usługę TV wypowiada się umowę (całą umowę,
          obejmującą pakiet 3 usług - bo chyba nie ma innej możliwości), to
          INEI będzie należał się zwrot udzielonego upustu za internet?

byłaby to bardzo ciekawa sytuacja. moje zainteresowanie jest czysto
          teoretyczne - po prostu niekiedy fascynujące jest jakie rozwiązania
          znajdują monopoliści (względnie oligopoliści jak sieci GSM), by
          trzepnąć konsumentów po kieszeni; trzeba ćwiczyć czujność ;)
      • mankut400 Re: nowa kwestia 27.11.08, 11:20
        INEA jest ohydnym monopolistą, dyktującym warunki i mającym klienta
        głęboko w ****
        Uważnie śledzę ofertę (równie kiedyś nielubianej) Tepsy i być może
        następnej umowy z INEĄ już nie będzie!
    • cfalek Re: Jak INEA robi klientów w jajo - redakcjo hallo 27.11.08, 21:09
      ja sie przylaczam do sugestii. Powstal sobie lokalny monopolista, nietykalny
      przez UOKIK, na kablach na ktore kiedys skladali sie np spoldzielcy SM (mam taki
      kwitek na budowe infrastruktury).

jezeli dzialanosc tej marko-grupy nie jest ciekawym tematem to chcialbym poznac
      argumenty

• Gość: mm Re: Jak INEA robi klientów w jajo - redakcjo hall IP: *.icpnet.pl 28.11.08, 00:01
        witam, cfalek, szacunek za Twój upór i dotychczasowe działania
        (jesteś chyba ulubieńcem pana Marka J.;) mnie już dawno w tej
        spółdzielni, gdzie spółdzielcy zrzucali się wiele lat temu po jakieś
        3 mln starych złotych nie ma, ale na pamiątkę zostawiłam sobie
        ciekawą korespondencję ze spółdzielnią i pewną spółką. przepraszam
        za osobiste pytanie, ale chyba nie liczysz w związku z posiadanym
        kwitkiem na akcje TKP S.A.? ;) serdecznie pozdrawiam!
        • cfalek Re: Jak INEA robi klientów w jajo - redakcjo hall 28.11.08, 11:03
          Ja bym tylko chcial by na tych kablach mogla pojawic sie konkurencja - bo to
          jedyne lekarstwo na to cale badziewie zwane inea.

Chcialbym tez by UOKIK wyjasnil jak to mozliwe ze"
          -przed polaczeniem sie firm w inea poznan byl podzielony na obszary dzialanosci,
          o takich samych cenach - nie bylo lamaniem zakazu o zawieraniu porozumien o
          "podziale rynków zbytu lub zakupu",
          -zmuszanie do posiadania tv jak sie chce miec internet nie bylo "uzależnianiu
          zawarcia umowy od przyjęcia lub spełnienia przez drugą stronę innego
          świadczenia, niemającego rzeczowego ani zwyczajowego związku z przedmiotem umowy"
          -a laczenie sie tych spolek(koma, icp i inne) w jedna jest dobre dla rozwoju
          konkurencji
          • akabe Re: Jak INEA robi klientów w jajo - redakcjo hall 28.11.08, 22:46
            Ja z kolei chciałabym się dowiedzieć, dlaczego nie wystawiają faktur za opłaty związane z "ponownym podłączeniem do sieci". Na usługę faktura jest, a opłata za ponowne przyłączenie umyka Urzędowi Skarbowemu?
          • Gość: mm Re: Jak INEA robi klientów w jajo - redakcjo hall IP: *.icpnet.pl 30.12.08, 22:18

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,6110463,Spoldzielczy_hamulec_internetu.html
      • Gość: Kaśka UWAGA na Inea IP: *.173.8.250.tesatnet.pl 28.11.08, 12:36
        Ja krótko opowiem co zrobiła INEA. Nie dostałam faktury za jeden miesiąc,
        zapomniałam sprawdzić na ich stronie jaką mam fakturę- fakturę zawsze dostawałam
        na e-mail, nie dostałam. Chcę skorzystać z internetu w domu a tu brak dostępu.
        Dzwonie i informują mnie że nie zapłaciłam jednej faktury dlatego mam odłączony
        internet. Przeprosiłam i powiedziałam że dzisiaj zapłacę i dostarczę dowód
        wpłaty. Niestety za dodatkowe podłączenie musi pani zapłacić 100 zł. dodatkowo.
        Pytam na jakiej podstawie- tak jest w umowie... Spytałam jaka jest procedura
        odłączenia internetu. Poinformowano mnie że jak nie ma wpłaty wysyłają listem
        zwykłym powiadomienie o zamierzanym wyłączeniu. Listu nie dostałam, pani
        twierdziła że został wysłany i ich to nie obchodzi że klient nie dostał
        powiadomienia.
        I co Wy na to? Mogą każdemu kto spóźni się z wpłatą wyłączać internet i pobierać
        dodatkową opłatę za ponowne podłączenie i wmawiać że wysłali powiadomienie.
        Korzystam z usług Tesatu- w swoim biurze. Jak coś sie nie zgadza dzwonią i
        powiadamiają że trzeba sprawdzić płatności. Nie wyłączają internetu, najpierw
        wyjaśniają. Często chwilowo zawieszają dotęp do internetu bo są przerwy
        techniczne, lecz podejście do klienta jest lepsze.
        • Gość: aurora Re: UWAGA na Inea IP: *.icpnet.pl 29.11.08, 00:29
          wysłane lise zwykłym powiadomienie to tak, jkaby nie było wysłane.
          chyba można by się było kłócić w sądzie z nimi, bo jaki mają dowód, ze wysłali?
          ważne są tylko jakiekolwiek powiadomienia czy dokumenty wysłane poleconym, jak jest potwierdzenie nadania.

poza tym to co to za firma, która nie monituje, nie informuje tylko odłącza usługę po jednej(!) niezapłaconej FV?
          przydałaby się jakaś konkurencja z prawdziwego zdarzenia
        • jooseff Re: UWAGA na Inea 29.11.08, 16:21
          Mnie inea powaliła tupetem.
          Dostałem wezwanie do zapłaty. Na kwotę zupełnie nieadekwatną do wysokości abonamentu. Dzwonię na infolinię - nikt nie wie o co chodzi. Dziewczę przełączyło mnie do działu windykacji. Wyłuszczyłem swój problem, podałem dane i cisza... Słychać w tle konsultacje. Pani poprosiła mnie o chwilę cierpliwości i... się rozłączyła.
          Dodzwoniłem się po raz kolejny, co jak wiecie, nie jest łatwe. Tym razem usłyszałem od innej pani z działu windykacji, że ona nie jest w stanie mi powiedzieć skąd wzięła się zaległość, że to mój problem, bo gdybym miał wszystko opłacone to nie byłoby sprawy. I zakończyła rozmowę.
          Ochłonąłem, zadzwoniłem jeszcze raz do boku. Tym razem trafiłem na bardzo logicznego konsultanta. Stwierdził, że faktycznie nie widać skąd u mnie się wzięła jakakolwiek zaległość i poradził, żebym wysłał oficjalnego maila z prośbą o wyjaśnienie sprawy.
          Wysłałem na jego adres. Po dwóch dniach dostałem pocztą wykaz wszystkich swoich wpłat z DZIESIĘCIU lat. Mam sobie poszukać kiedy powstała zaległość.
          Nic z tego nie wynika poza tym, że w 2000 roku nie zaksięgowano części mojej wpłaty :)
          Abstrahując od tego, że po ośmiu latach to oni mogą mi skoczyć, powoduje to, że nie mogę podpisać ŻADNEJ promocji.
          Poezja, prawda?
          Ktoś doradzi co zrobić dalej?
    • Gość: Polanka Re: Jak INEA robi klientów w jajo IP: *.icpnet.pl 29.11.08, 19:23
      Ja jestem zadowolona z usług INEI. Nie wiem, o co wam chodzi. Może za darmo ma
      wam dostarczać internet i kablówkę??? Jesteście po prostu śmieszni. Jak wam źle,
      to zmieńcie firmę i tyle, co za problem, jest przecież wiele opcji!
      • Gość: Misia Re: Jak INEA robi klientów w jajo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.08, 19:25
        Zgadzam się z interlokutorką to wspaniała firma.

Niech żyje INEAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA..........
        • Gość: Andy Re: Jak INEA robi klientów w jajo IP: *.icpnet.pl 29.11.08, 22:16
          > Zgadzam się z interlokutorką to wspaniała firma.
          >
          > Niech żyje INEAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA..........

Pisze osoba korzystająca z internetu w tepsie :))))
      • jooseff Re: Jak INEA robi klientów w jajo 29.11.08, 21:29
        Na jaką?
        Podaj przykład konkurencyjnej firmy.
        Narzekanie bierze się z tego, że inea jest monopolistą.Np. w Gnieźnie jest konkurencja i firmy oferujące net i TVK wiedzą o tym - dbałość o klienta jest nieporównywalna.
        • cfalek podwyzka - na jaka ich zmienic? 03.12.08, 15:49
          no wlasnie jaka?
      • Gość: mm Re: Jak INEA robi klientów w jajo IP: *.icpnet.pl 01.12.08, 01:12
        polanko, nie nazywaj nikogo śmiesznym, bo kiedyś ktoś nazwie tak
        ciebie. może wtedy gdy się wyżalisz na to, że nie mogłaś skorzystać
        z promocji w inei, bo byłaś w zwłoce z płatnością - bo nie wiem czy
        wiesz, ale mimo, że termin płatności na fakturze VAT wskazany jest
        np. na 26, trzeba zapłacić do 15.

• Gość: hella Re: Jak INEA robi klientów w jajo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.08, 11:00
          a przepraszam skąd masz takie informacje?

ja po otrzymaniu harmonogramu płatności dzwoniłam do BOA i zapytałam sie co jest wiążące - powiedziano mi, ze data na fakturze. więc od ponad roku płacę zgodnie z terminem płatności podanym na FV i nikt mi nic nie odłączył, ani żadnego monitu o płatności nie miałam. w październiku skorzystałam z kolejnej "promocji" przyspieszenia i nikt problemów z tytułu płatności wpływajacych zg. z terminem podanym na FV nie robił.
          • jooseff Re: Jak INEA robi klientów w jajo 01.12.08, 16:55
            Widzisz hella, ja też płaciłem, nigdy mi niczego nie odłączyli, ale przeczytaj historię, którą opisałem parę postów wyżej. Wyimaginowana zaległość powstała osiem lat temu. Nie jestem w stanie udowodnić inei błędu, ponieważ nie przetrzymuję dowodów wpłat dłużej niż pięć lat. Widać to mój błąd - ale uważam, że przechowywanie wszystkich dowodów wpłat przez dziesięciolecia graniczy z paranoją.
            Powtarzam Ci tylko, że niedopłata wg inei powstałą przez to, że w bodajże w maju 2000r. zapłaciłem zamiast 100% faktury tylko 63%. Ja tego nie pojmuję, ale nie ma osoby, która chciałaby z ramienia inei to ze mną wyjaśnić. No i w kwestii promocji jestem uziemiony :(
          • Gość: mm Re: Jak INEA robi klientów w jajo IP: *.icpnet.pl 01.12.08, 17:52
            a mi w BOA powiedziano, że data z umowy - co do zapłaty abonamentów,
            a data z faktury - co do zapłaty za połączenia telefoniczne. dwóch
            dat płatności na fakturze podać nie mogą. teoretycznie klient
            powinien dokonywać dwóch przelewów w miesiącu. oczywiście, nikt
            niczego nie odłączył, ani odsetek nie naliczył, ale zawarcie nowej
            umowy - dopóki nie zapłacono, mimo, że nie upłynął jeszcze termin
            wskazany na fakturze - było niemożliwe. na szczęście kasa była
            jeszcze otwarta. niby nic wielkiego, ale to kolejny irytujący
            drobiazg.
    • blubry.pl Re: Jak INEA robi klientów w jajo 03.12.08, 16:29
      Nie rozumiem czegoś. Macie tylu operatorów do wybrania a łasicie się na głupie
      promocje. De facto wszystko sprowadza sie do tego, za inea ma takie same ceny
      jak konkurencja. Musicie zapłacić za kablowke, za odbiornik cyfrowy, za
      dodatkowe przylączenie komputera itp.
      Ja zrezygnowałem z usług INEII po 6 latach!!! Jako stary klient wyjadacz , nie
      moglem zrozumieć jednej rzeczy, że mnie jako stałego klienta w taki sposób się
      traktuje.
      Wybrałem sobie 3 oferty róznych operatorów i wybralem najlepszą pod wzgledem
      podlaczenia kilku komputerow i przepustowosci przez kabel tepsy.
      • Gość: mm do Cfalka IP: *.icpnet.pl 13.12.08, 01:50
        www.wyhacz.pl/Wyhacz/1,88542,6055876,Operatorzy_telefoniczni_i_kablowi_masowo_naciagaja.html
        www.uokik.gov.pl/pl/120/art534.html
        "Zdaniem Urzędu automatyczne przedłużenie możliwe jest jedynie na
        warunkach aktualnie obowiązujących - po wcześniejszym dostarczeniu
        ich konsumentowi.
        W praktyce oznacza to, że operator nie ma prawa podnieść o 100% ceny
        po wygaśnięciu umowy terminowej."

• cfalek mozna miec sam net 13.12.08, 13:02
        > jak konkurencja. Musicie zapłacić za kablowke, za odbiornik cyfrowy, za
        > dodatkowe przylączenie komputera itp.

dowiedzialem sie o mozliwosci swiadczenia uslug oddzielnie - wlasnie sprawdzam
        to w praktyce, wypowiedziwaszy umowe na tv po ostatniej podwyzce.

dziwie sie ze na koniecznosc rejestracji zelazek i lokowek i wnoszenia za nie
        oplaty nie wpadla jeszcze enea...
    • Gość: Elka Re: Jak INEA robi klientów w jajo IP: *.centertel.pl 08.03.18, 22:22
      Ostrzegam wszystkich zastanowcie sie czy ,aby na pewno chcecie korzystac z uslug INEA !!!! Kiedys to byla firma , ktora starala sie o klienta a teraz sobie wymaga aby klient staral sie o nia . Na dzien dzisiejszy nie polecam uslug tej firmy , dos ze sie placi za sprzet , to trzeba na niego czekac az laskawie kurier go dostarczy do domu (ponoc )7 dni robocze ( ja czekam nadal ).W umowie mielismy zaznaczone MONTAZ NIEZALEZNEGO GNIAZDA , gdzie przyszedl monter podlaczyl pod stare gniazdo , bez montazu nowego i stwierdzil ze to za duzo pracy aby zrobic nowe niezalezne gniazdo . Teraz chcialam dekoder pod drugi telewizor , to uslyszalam ze musze zaplacic 100 zl , bo osoba ktora spisywala umowe zapomniala zaznaczyc w aneksie ze bedzie podlaczony w terminie pozniejszym dekoder na inny telewizor , dodatkowo nie mam go gdzie podlaczyc bo monter nie zainstalowal gniazda a jak chce to przysla montarzyste i mi to zrobi tylko tyle ze musze zaplacic przeszlo 100 zl , za to ze tamten monter nie zamontowal oddzielnego gniazda !!!!!! OSTRZEGAM zastanowcie sie czy wybrac firme INEA , w tej chwili jest tyle firm na rynku co wychodza do klienta , a nie jak INEA chce aby klient byl uzalezniony od nich !!!!!!Wogole im nie zalezy na kliencie , brak jakiej kolwiek reakcji po skladanej skardze i reklamacji !!!Zastanowcie sie dobrze !!! pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka